Exclusieve groepsreis Exclusieve Volkskrant-reis • Moderne architectuur aan de Côte d’Azur

Exclusieve Volkskrant-reis • Moderne architectuur aan de Côte d’Azur

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

De Côte d’Azur, met haar azuurblauwe zee, milde klimaat en mondaine steden als Nice, Cannes en Saint-Tropez, oefent al decennialang een grote aantrekkingskracht uit op de internationale jetset. Deze traditie gaat terug tot in de negentiende eeuw, toen Europese aristocraten hun intrek namen in villa’s aan de zuidkust om te overwinteren of zich permanent te vestigen. In de afgelopen honderd jaar verrezen er talloze architectonische parels aan deze kuststreek, vaak even uitbundig ogend als hun flamboyante bewoners: van art-decopaleizen, tot modernistische villa’s en experimentele bubbelhuizen. De bijzondere verschijningen zijn niet alleen visueel indrukwekkend, maar ondervragen ook de manier waarop we vorm geven aan ons dagelijks leven. Tijdens deze reis staan we stil bij grensverleggende projecten van onder anderen Le Corbusier, Antti Lovag en Eileen Gray. Ook zien we toonaangevende bouwwerken van enkele hedendaagse architecten.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Op dit moment geldt voor reizen naar Frankrijk, dat indien u minimaal twee weken voor aankomst volledig bent gevaccineerd tegen corona, of in geval van het Janssen-vaccin minimaal vier weken tevoren, u geen coronatest hoeft te doen voor aankomst of tijdens de reis. Meer informatie over de door Labrys genomen maatregelen vindt u hier.

Fotograaf 1e en 3e foto bovenin: Y. Gellie.

Reisleiding

Bob Witman

Hij schrijft voor de Volkskrant en was jarenlang chef van de kunstredactie en lid van de hoofdredactie. Hij publiceert sinds 1998 over architectuur en design in de Volkskrant en vakbladen. Zijn interessegebied richt zich op kantelmomenten in de architectuurgeschiedenis, zoals de renaissancearchitectuur in Italië in de zestiende eeuw en de opkomst van het modernisme in Europa in de twintigste eeuw. Hij is verbonden aan het platform What Design Can Do, dat zich bezig houdt met de maatschappelijk impact van design, en geeft les aan de kunstacademie in Utrecht.

Samenwerking

Het betreft een lezersreis van dagblad de Volkskrant die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij deze reis zijn niet alle diners inbegrepen en ook de fooien zijn exclusief.

de Volkskrant

Onafhankelijk, betrouwbaar, toegankelijk: volg De Volkskrant voor actualiteit, opinie, cultuur en meer.

dag 1, vr 01-10

's Ochtends vertrek per vliegtuig naar Marseille, waar we rond het middaguur aankomen. Ons hotel voor de eerste nacht bevindt zich in de Unité d’Habitation, een van de meest bekende en revolutionaire architectonische ontwerpen van de modernist Le Corbusier. Het wooncomplex werd in 1952 opgeleverd en voorzag in de grote behoefte aan betaalbare sociale woningen. De verticale stad, bestaande uit achttien verdiepingen, moest mensen met verschillende achtergronden samenbrengen. De mens staat centraal in het functionele ontwerp, dat de meest basale voorzieningen dicht naar de bewoners brengt. Zo beschikt het gebouw over een atletiekbaan, kindercrèche, zwembad, hotel en winkels. Tijdens de overnachting in Hôtel Le Corbusier ervaart u zelf het concept van de ‘woonmachine’ in de praktijk. ’s Avonds dineren we gezamenlijk in het inpandige restaurant Le Ventre de l’Architecte.

dag 2, za 02-10

We beginnen de dag met een rondleiding door een lokale gids in de Unité d’Habitation. Aansluitend vertrekken we naar het havengebied van Marseille, waar we een wandeling maken langs verschillende architectonische parels. In de afgelopen decennia zijn de vervallen pakhuizen ten noorden van de oude haven getransformeerd tot gewilde appartementen. Langs de kust prijken moderne wolkenkrabbers als de Tour La Marseillaise en de Tour CMA CGM. We lopen van het nieuwe paviljoen van Norman Foster in de oude stad door het zeventiende eeuwse fort Saint-Jean via een spectaculaire nieuwe luchtbrug naar het MuCEM van de Franse architect Rudy Ricciotti, een tentoonstellingsgebouw in zee dat in 2013 zijn deuren opende voor het publiek. Deze plek verbindt het oude Marseille met het levendige nieuwe havenfront, vol winkels, gerenoveerde oude loodsen en spectaculaire nieuwbouw van onder anderen Zaha Hadid en Jean Nouvel.

dag 3, zo 03-10

In de ochtend vertrekken we tijdig richting het havenplaatsje Hyères. Daar stappen we over op de veerboot naar Porquerolles, het grootste van de drie eilanden die samen de Iles d’Hyères vormen, ook wel de Gouden Eilanden genoemd. Na aankomst op het autovrije eiland voert een wandeling over een smal pad langs aromatische struiken en wijngaarden naar de Villa Carmignac. De voormalige wijnboerderij werd in 2000 door architect Henri Vidal getransformeerd tot kunstdomein. De privécollectie bestaat uit vele hoogtepunten van naoorlogse en hedendaagse kunst. Een speciale rol is weggelegd voor Amerikaanse naoorlogse schilders als Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Door de open structuur van het gebouw harmoniëren de kunstwerken op ongedwongen wijze met de natuurlijke omgeving. De zintuiglijke beleving van het landschap wordt versterkt door de manier waarop u het museum kunt verkennen: blootsvoets! Na een lunchpauze op het eiland en een korte overtocht vervolgen we de rit naar Nice, waar we in de late middag aankomen.

dag 4, ma 04-10

Vanuit het hotel verkennen we hoofdstad van de Cote d’Azur, waar het toerisme in de negentiende eeuw niet begon aan zee, maar in de wijk Cimiez. Daar wandelen langs reusachtige hotels in Art Deco- en Belle Epoquestijl waar de Russische en Britse adel de winter doorbracht. We zien de plek waar Henri Matisse zijn laatste jaren woonde en werkte, zijn graf en een museum dat aan hem gewijd. Daarna gaan we met het ov naar het oude stadscentrum bij zee, waar we een indruk krijgen van de levendige binnenstad met haar kronkelige straatjes, vele restaurants en pastelkleurige gevels. Er zijn enkele kleine mooie stadspaleizen te zien. De middag is ter vrije besteding. Desgewenst kunt u naar het Matisse-museum of Marc Chagall-museum.

dag 5, di 05-10

Het enorme Palais Bulles is een onwaarschijnlijk woonverblijf even buiten Cannes, waar alles rond is en glooit. De Hongaarse architect Antti Lovag ontwikkelde in de jaren zeventig verschillende van deze ‘bubbelhuizen’: organisch gevormde ontwerpen die misschien nog wel het meest weg hebben van de habitat van een buitenaards wezen. Het Palais Bulles was ooit het buitenverblijf van modeontwerper Pierre Cardin en was het toneel van extravagante feesten, en een verjaardagsfeest voor James Bond. We bezoeken Maison Bernard, dat enkele jaren voor het Palais Bulles werd opgeleverd en vandaag de dag nog als woonhuis in gebruik is. Even verderop in de haven Port la Galère zien we op de heuvelflank een vakantiedorp dat in het landschap geboetseerd lijkt. De appartementen zijn ontworpen door Jacques Couëlle, de leermeester van Antti Lovag. Op onze route terug naar Nice bezoeken we de Fondation Maeght in Saint-Paul-de- Vence. In de jaren zestig werkte het galeristenechtpaar Maeght samen met kunstenaars en de Catalaanse architect Josep Lluís Sert aan de realisatie van deze villa waar alles in het teken staat van kunst. De kunstwerken zijn speciaal voor deze plek gemaakt en nog altijd te zien: het droomlabyrint van Miró, de Giacometti-hof, de muurschilderingen van Chagall en het bassin van Braque. In het nabijgelegen Vence bezoeken we de bekende Chapelle du Rosaire, waar Matisse trachtte in de kleuren van de glas-in-lood-ramen het betoverende licht van de Cote d’Azur te vangen.

dag 6, wo 06-10

Net voorbij de baai van Monaco bevindt zich Cap Moderne, een magische plek die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de modernistische architectuur. Op een klif met een panoramisch uitzicht op zee bouwde Eileen Gray de iconische E-1027, die in 1929 opgeleverd werd. De villa staat tegenwoordig bekend als de eerste modernistische villa. De Ierse ontwerpster en architecte Gray wist in dit ontwerp exterieur en de inrichting volledig op elkaar af te stemmen. Veel klassiek-moderne meubels werden door Gray speciaal voor e-1027 ontworpen en brengen nu miljoenen op. Op dezelfde klif liet Le Corbusier veertig meter verderop zijn Cabanon bouwen, een oersimpele houten blokhut die gold als zijn toevluchtsoord aan de door hem zo geliefde zuidkust. Hij logeerde ook graag in E-1027, maar werd verbannen omdat hij ongevraagd Grays witte muren beschilderde met murals. In 1965 overleed de architect in de baai tijdens het zwemmen. In Roquebrune bezoeken we zijn graf, dat uitkijkt over de Middellandse Zee. Na de lunch rijden we verder naar de heuvels van Menton, waar Les Colombières verscholen ligt. Tussen 1918 en 1927 realiseerde illustrator en ontwerper Ferdinand Bac de uitbouw van de achttiende-eeuwse villa en maakte hij een ontwerp voor de omringende tuinen. Bac beschilderde het interieur eigenhandig met fresco’s en ontwierp zelf de meubels. De tuin vormt een wezenlijk onderdeel van zijn totaalkunstwerk. Vandaag de dag is het monument nog altijd in gebruik als woonhuis. Vooral de prachtige aangelegde tuin vol kunst is een tocht waard.

dag 7, do 07-10

Per touringcar rijden we ‘s ochtends naar de luchthaven van Nice, vanwaar onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt. Aankomst op Schiphol in de vroege middag.

 

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Marseille en van Nice naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
01-10-2021: Amsterdam - Marseille, 09.50 - 11.50 uur
07-10-2021: Nice - Amsterdam, 12.10 - 14.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Marseille te reizen en terug vanuit Nice. Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar bestemming 8 tot 11 uur, houdt u rekening met ten minste twee overstappen, waarvan een in Parijs. De terugreis bedraagt 11 tot 13 uur met ten minste 1 overstap.
De meerprijs voor een treinreis is ca. € 50,-; houdt u daarbij rekening met een vroeg vertrek op dag 1 en een late aankomst terug in Nederland op dag 7. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer in Frankrijk wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 4 in Nice zullen we gebruik maken van vervoer per ov.
Voor de overtocht naar het eiland Porquerolles op dag 3 maken we de gebruik van een lokale veermaatschappij.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Marseille (2 nachten) - Nice (4 nachten)
De eerste nacht in Marseille brengen we door in het decentrale maar zeer markante hotel Le Corbusier, dat zich bevindt in de iconische Cité Radieuse van de gelijknamige architect. De tweede overnachting is in het viersterrenhotel Le Quai, gelegen in de oude haven. In Nice verblijven we in het viersterrenhotel Best Western Plus Masséna. Het oude centrum en de Promenade des Anglais bevinden zich op steenworp afstand.

Maaltijden

Op deze reis is een welkomstdiner op dag 1 inbegrepen in de reissom. Het diner vindt plaats in het restaurant ‘Le Ventre de l’Architecte’ in de Cité Radieuse. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Begin oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis aan de Zuid-Franse kust. De natuur hult zich langzaam in de eerste herfstkleuren, maar de temperatuur is doorgaans nog aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
1 t/m 7 oktober 2021
NB Op verzoek te boeken als treinreis.

Reissom

€ 2795
toeslag eenpersoonskamer: € 360
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

Bob Witman

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten