West-Georgië
Tijdens deze rondreis door het westen van Georgië maken we kennis met een verbluffend mooie natuur. Gelegen op de grens tussen Europa en Azië vormt deze regio tevens de bakermat van de Georgische beschaving, die bijzonder en tegelijk herkenbaar is. We vinden er volop eeuwenoude forten, kloosters, kerken en musea vol met kunstschatten. Deze reis is zeker ook interessant voor wie Georgië al eerder bezocht, want we bezoeken naast enkele bekende hoogtepunten vele andere, prachtige plekken.
We beginnen en eindigen onze ontdekkingstocht in Tbilisi, de levendige hoofdstad van Georgië. Vervolgens reizen we naar het middeleeuwse Achaltsiche, waar we in de omgeving meerdere forten en een indrukwekkend grottenklooster vinden. Vanaf hier voert een spectaculaire weg ons naar de mondaine badplaats Batoemi aan de Zwarte Zee. Daarna ontdekken we de geïsoleerde bergregio Svanetië in de Hoge Kaukasus – waar we wandelen aan de voet van Sjchara, de hoogste berg van Georgië, en met zicht op de kosjki – en het ongerepte Ratsja, een dunbevolkte wijnregio met een uitzonderlijke subtropische vegetatie. Om de onherbergzaamheid van dit bergachtige gebied optimaal te ervaren, maken we een deel van de tijd gebruik van fourwheeldrives en genieten we van enkele wandelingen in de overweldigende natuur.
Kaukasus-kenner Karel Onwijn bereist deze regio al meerdere decennia en geeft een bijzondere inkijk in de mythen, de geschiedenis en het moderne leven van dit boeiende, maar voor velen nog onbekende land en zijn hartelijke bevolking.
Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de reisgids Armenië en Georgië van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.
NB Zoals het een ontdekkingsreis betaamt, zijn onverwachtse veranderingen mogelijk. Wat improvisatievermogen en flexibiliteit zijn een must. Daarnaast dient u over een goede conditie te beschikken, aangezien we de nodige wandelingen zullen maken in de prachtige natuur van Georgië. Deze wandelingen kunnen tot een paar uur duren en gaan over glooiend en bergachtig terrein.
dag 1, wo 03-09
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Georgische hoofdstad Tbilisi, waar twee overnachtingen.
dag 2, do 04-09
Vandaag verkennen we Tbilisi, ook wel bekend als Tiflis. Deze stad werd in de vijfde eeuw aan de oevers van de Mtkvari gesticht door de legendarische koning Vachtang Gorgasali. De Perzen hadden de strategische betekenis van deze plek al eerder ingezien en er in de derde eeuw een vesting gebouwd die ze Narikala noemden, 'onneembaar fort'. De beroemde Metekhi-kerk bevindt zich in een historische wijk, boven op een klif waar volgens de lokale legende de beschermheilige van de stad in de achtste eeuw werd gemarteld. Ook bezoeken we in de schaduw van het Narikala-fort de wijk Abanotubani, met haar beroemde zwavelbaden. We wandelen langs de Sioni-kathedraal met het beroemde kruis van Nino en de prachtige en intieme Antsjischati-basiliek, in de zesde eeuw gebouwd door Vachtangs zoon Datsji. ’s Middags bewonderen we in het Georgisch Nationaal Museum de talloze gouden voorwerpen uit de voorchristelijke tijd. Deze zijn onder meer afkomstig uit het legendarische Kolchis, waar de Griekse mythe van de zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies is gesitueerd. Op een van de avonden in Tbilisi of Batoemi is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).
dag 3, vr 05-09
We rijden met fourwheeldrives via de hooglanden van het Dzjavacheti-plateau, over de Tskhratskharo-pas en door de prachtige natuur rond het op 1700 meter hoogte gelegen Bakoeriani naar Achaltsiche. Onderweg stoppen we voor een picknicklunch. Twee overnachtingen in Achaltsiche.
dag 4, za 06-09
Achaltsiche is ontstaan in de twaalfde eeuw rondom de vesting van de gelijknamige heersersfamilie. De stad kent een grote Armeense minderheid, zoals onder meer blijkt uit de vele Armeens-apostolische kerken. We bezichtigen het fort met een dependance van het Nationaal Museum. Aansluitend rijden we door het droge, ruige landschap van deze streek, dat is gelardeerd met oude dorpen en indrukwekkende fortificaties, naar het rotsklooster Vardzia. Dit werd in 1185 gesticht door de beroemde koningin Tamar. De enige toegang tot het rotsklooster was via enkele goed verborgen tunnels. Op die manier hoopte men de Mongolen buiten de deur te houden. De Kerk van de Ontslapenis herbergt belangrijke muurschilderingen, onder andere van de stichteres. We verkennen het te voet en genieten er van een picknicklunch. Vervolgens maken we een kleine wandeling bij het dorpje Saro, waar we tussen de cyclopische, megalithische muren genieten van een schitterend uitzicht over de Mtkvari-vallei.
dag 5, zo 07-09
We rijden via de prachtige Goderzi-pas naar Batoemi, de tweede stad van Georgië. Onderweg bekijken we het Zarzma-klooster, dat teruggaat tot de achtste eeuw en nog steeds bewoond wordt door monniken. Verder stoppen we bij de eeuwenoude brug van Tamar. We wandelen indien de tijd het toelaat naar de Makhuntseti-waterval en picknicken in de natuur. Twee overnachtingen in Batoemi.
dag 6, ma 08-09
Te voet verkennen we de oude stad met zijn knusse straatjes, groene pleinen en groente- en fruitmarkt. Buiten de stad zien we het Romeinse Gonio-fort, voor het eerst vermeld door Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia. Een wandeling door de botanische tuin, schitterend gelegen op een hoge kaap boven zee, kan niet ontbreken. Begonnen in 1860 en geopend in 1912 is de tuin uitgegroeid tot een van de grootste en gevarieerdste van de voormalige Sovjet-Unie. ’s Avonds flaneren we langs de boulevard en de oude haven met zijn karakteristieke gebouwen, zoals de Alfabettoren.
dag 7, di 09-09
We rijden naar Zoegdidi, waar we het neogotische Dadiani-paleis bezichtigen met daarin het Historisch Museum. Vervolgens rijden we de Engoeri-kloof in, al sinds de oudheid het domein van goudwinners. Deze route met spectaculaire haarspeldbochten geeft toegang tot de geïsoleerde bergregio Svanetië. De lokale bevolking behield hier, omringd door vier- en vijfduizenders en bewaakt door hoge stenen verdedigingstorens, de kosjki, lang haar onafhankelijkheid. Nog altijd koestert men een eigen taal en bijzondere tradities. We eindigen de dag in Mestia, waar we twee nachten verblijven.
dag 8, wo 10-09
Tijdens de ochtendwandeling door onze pleisterplaats zien we de kenmerkende wachttorens. Deze staan meestal midden in de dorpen, die verder vooral huizen van leisteen tellen. De oudste torens stammen al uit de vroege middeleeuwen. Ook bezichtigen we het Museum voor Geschiedenis en Etnografie. Dit herbergt een opmerkelijk rijke collectie Georgische kerkschatten, hier in veiligheid gebracht tijdens buitenlandse belegeringen van de rest van het land. In de middag maken we een wandeling aan de voet van de Chalaadi-gletsjer, een zes kilometer lange gletsjer op de Ushbaberg. Dit is de enige gletsjer wereldwijd die door een bosgebied loopt. We hebben een prachtig zicht op de gletsjer en de omringende bergen.
dag 9, do 11-09
Oesjgoeli, op 2100 meter hoogte, is het hoogste permanent bewoonde dorpje van Europa. Het heeft nog veel middeleeuwse kosjki en staat, samen met de omringende bergen – waarvan vele hoger dan de Mont Blanc – op de Werelderfgoedlijst. De beroemde koningin Tamar zou hier in een van de verdedigingstorens haar zomerverblijf hebben gehad. Wandeling aan de voet van de Sjchara, de hoogste berg van Georgië, en lunch bij mensen thuis. We overnachten in een hotel in Oesjgoeli, gerund door een lokale familie.
dag 10, vr 12-09
Na het ontbijt rijden we richting het subtropische Ratsja, aan de voet van de Hoge Kaukasus. Indien mogelijk rijden we deze route vanaf Oesjgoeli via Lentechi, zodat we kunnen genieten van de prachtige natuur onderweg. In het lagere deel van Ratsja wordt veel wijn verbouwd – die we uiteraard ook zullen proeven – en wat hogerop ook thee. In een vallei omringd door beboste bergen ligt Ambrolaoeri, waar we tweemaal overnachten.
dag 11, za 13-09
Avontuurlijke tocht per fourwheeldrive. Deze regio wordt al sinds de vroege steentijd bewoond en is naast zijn rode wijnen ook bekend om zijn prachtige kerken en imposante natuur. We vinden hier subtropische bergbossen, meren en grotten. We maken een wandeling en bezoeken de stad Oni met de Barakoni-kerk.
Dag 12, zo 14-09
’s Ochtends vertrekken we naar wat in de oudheid Kolchis heette, het mooi aan een rivier gelegen Koetaisi, de middeleeuwse hoofdstad van Georgië. Onderweg komen we langs Nikortsminda. We zien al van ver de Sint-Nicolaaskathedraal liggen. De façaden van deze elfde-eeuwse kerk zijn voorzien van prachtige reliëfs; de binnenkant werd in de zestiende en de zeventiende eeuw gedecoreerd met mooie muurschilderingen. Ook maken we een stop bij het Shaori-meer. We overnachten tweemaal in Koetaisi.
Dag 13, ma 15-09
In Koetaisi bezoeken we de Green Bazaar, een grote boerenmarkt in het centrum van de stad; de kunstgalerij Kakabadze; en de door de Osmanen verwoeste, maar in 2012 gerestaureerde kathedraal van Bagrati. De kathedraal werd gebouwd in 1003 en was de kroningskerk en begraafplaats van veel Georgische vorsten. Het nabijgelegen klooster van Gelati was lange tijd een belangrijk centrum van cultuur, religie en filosofie. Beide monumenten zijn Werelderfgoed.
dag 14, di 16-09
We rijden door naar Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin. Hier is in 1957 het Stalin Museum geopend, dat een inkijkje biedt in het leven van Stalin – zij het een gekleurde versie van de werkelijkheid. Vlakbij bekijken we de rotsstad Uplistsikhe, met ruïnen uit de steentijd. Eenmaal in Mtscheta bezichtigen we de Svetitskhovali-kathedraal en het Dzjvari-klooster, gelegen op een klif met een prachtig uitzicht. Daarna rijden we naar Tbilisi, voor onze laatste overnachting.
dag 15, wo 17-09
Na het ontbijt gaan we naar het Openluchtmuseum voor Etnografie, vernoemd naar oprichter en etnograaf Giorgi Chitaia. We zien er traditionele architectuur uit de achttiende en de negentiende eeuw en handwerk uit de verschillende regio’s van het land. Tot slot bezichtigen we de Sameba-kathedraal, een prachtig symbool van een verenigd Georgië. Na de lunch is er vrije tijd tot ons vertrek naar de luchthaven van Tbilisi voor de lijnvlucht naar Amsterdam.
dag 16, do 18-09
Aankomst op Schiphol kort voor één uur ’s nachts.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Tbilisi en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
03-09-2024 Amsterdam - Tbilisi 13.55 - 20.35 uur
17-09-2024 Tbilisi - Amsterdam 21.35 - 00.40 uur (aankomst op 18-09)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Georgië is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
We maken de rondreis met een goede touringcar en stappen waar nodig over in goede fourwheeldrives. De hoofdwegen in Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig en soms met spectaculaire haarspeldbochten, maar bieden vaak fraaie vergezichten. Bovendien is het daar relatief rustig rijden.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Tbilisi (2 nachten) - Achaltsiche (2 nachten) - Batoemi (2 nachten) - Mestia (2 nachten) - Oesjgoeli (1 nacht) - Ambrolaoeri (2 nachten) - Koetaisi (2 nachten) - Tbilisi (1 nacht)
We verblijven waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels en elders in de o.i. beste hotels ter plaatse. In Oesjgoeli overnachten we in een lokaal familiehotel, wat net als het hotel in Ambrolaoeri landelijk eenvoudig maar sfeervol is. Houd er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Houd rekening met late, uitgebreide lunches. Een aantal lunches worden aangeboden in de vorm van een picknicklunch. De Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook maken we diverse wandelingen van circa één à twee uur over glooiend en bergachtig terrein.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.
Onze hoogste verblijfplaats, Oesjgoeli, ligt op 2100 meter hoogte. Enkele van de passen die we oversteken liggen iets hoger. Dat is voor weinigen bezwaarlijk, maar raadpleegt u bij twijfel eerst uw arts.
Tijdens deze reis maken we meerdere wandelingen in de natuur van. Deze wandelingen kunnen tot een paar uur duren en gaan over glooiend en bergachtig terrein. Hoewel er geen sprake is van echte klimpartijen is een goede conditie een vereiste. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Wandelkleding en wandelschoenen zijn nodig voor deze reis. Denkt u daarbij aan goed, niet al te zware wandelschoenen (of hikingschoenen). U kunt daarnaast overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen.
Bij bezoek aan kerken is het de bedoeling de schouders bedekt te hebben en kleding tot over de knie te dragen. Voor de vrouwen moet het hoofd ook bedekt worden, met bijvoorbeeld een sjaal. Rokken zijn voor vrouwen ook verplicht, maar deze zijn bij veel kerken te leen bij de ingang. Er kan af en toe een bui vallen, dus denk ook om regenkleding.
Reisperiode
Juni is een zeer geschikte periode voor een reis door dit deel van Georgië. De passen zijn open en de temperatuur is vaak aangenaam. Hoewel er af en toe een bui kan vallen is er doorgaans veel zon. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 ºC. In de Kaukasus ligt de temperatuur vaak een paar graden lager. Ook in Georgië wordt het weer tegenwoordig minder voorspelbaar.
Grensdocumenten
Voor Georgië is geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 17 maart 2026.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.
Geld
De Georgische munteenheid is de lari (GEL). Pinautomaten zijn in Georgië in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Geld heeft u nodig voor de drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard, zoals souvenirs. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Georgië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
Entrees
De entrees en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Tijdens deze rondreis door het westen van Georgië maken we kennis met een verbluffend mooie natuur. Gelegen op de grens tussen Europa en Azië vormt deze regio tevens de bakermat van de Georgische beschaving, die bijzonder en tegelijk herkenbaar is. We vinden er volop eeuwenoude forten, kloosters, kerken en musea vol met kunstschatten. Deze reis is zeker ook interessant voor wie Georgië al eerder bezocht, want we bezoeken naast enkele bekende hoogtepunten vele andere, prachtige plekken.
We beginnen en eindigen onze ontdekkingstocht in Tbilisi, de levendige hoofdstad van Georgië. Vervolgens reizen we naar het middeleeuwse Achaltsiche, waar we in de omgeving meerdere forten en een indrukwekkend grottenklooster vinden. Vanaf hier voert een spectaculaire weg ons naar de mondaine badplaats Batoemi aan de Zwarte Zee. Daarna ontdekken we de geïsoleerde bergregio Svanetië in de Hoge Kaukasus – waar we wandelen aan de voet van Sjchara, de hoogste berg van Georgië, en met zicht op de kosjki – en het ongerepte Ratsja, een dunbevolkte wijnregio met een uitzonderlijke subtropische vegetatie. Om de onherbergzaamheid van dit bergachtige gebied optimaal te ervaren, maken we een deel van de tijd gebruik van fourwheeldrives en genieten we van enkele wandelingen in de overweldigende natuur.
Kaukasus-kenner Karel Onwijn bereist deze regio al meerdere decennia en geeft een bijzondere inkijk in de mythen, de geschiedenis en het moderne leven van dit boeiende, maar voor velen nog onbekende land en zijn hartelijke bevolking.
Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de reisgids Armenië en Georgië van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.
NB Zoals het een ontdekkingsreis betaamt, zijn onverwachtse veranderingen mogelijk. Wat improvisatievermogen en flexibiliteit zijn een must. Daarnaast dient u over een goede conditie te beschikken, aangezien we de nodige wandelingen zullen maken in de prachtige natuur van Georgië. Deze wandelingen kunnen tot een paar uur duren en gaan over glooiend en bergachtig terrein.
dag 1, wo 03-09
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Georgische hoofdstad Tbilisi, waar twee overnachtingen.
dag 2, do 04-09
Vandaag verkennen we Tbilisi, ook wel bekend als Tiflis. Deze stad werd in de vijfde eeuw aan de oevers van de Mtkvari gesticht door de legendarische koning Vachtang Gorgasali. De Perzen hadden de strategische betekenis van deze plek al eerder ingezien en er in de derde eeuw een vesting gebouwd die ze Narikala noemden, 'onneembaar fort'. De beroemde Metekhi-kerk bevindt zich in een historische wijk, boven op een klif waar volgens de lokale legende de beschermheilige van de stad in de achtste eeuw werd gemarteld. Ook bezoeken we in de schaduw van het Narikala-fort de wijk Abanotubani, met haar beroemde zwavelbaden. We wandelen langs de Sioni-kathedraal met het beroemde kruis van Nino en de prachtige en intieme Antsjischati-basiliek, in de zesde eeuw gebouwd door Vachtangs zoon Datsji. ’s Middags bewonderen we in het Georgisch Nationaal Museum de talloze gouden voorwerpen uit de voorchristelijke tijd. Deze zijn onder meer afkomstig uit het legendarische Kolchis, waar de Griekse mythe van de zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies is gesitueerd. Op een van de avonden in Tbilisi of Batoemi is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).
dag 3, vr 05-09
We rijden met fourwheeldrives via de hooglanden van het Dzjavacheti-plateau, over de Tskhratskharo-pas en door de prachtige natuur rond het op 1700 meter hoogte gelegen Bakoeriani naar Achaltsiche. Onderweg stoppen we voor een picknicklunch. Twee overnachtingen in Achaltsiche.
dag 4, za 06-09
Achaltsiche is ontstaan in de twaalfde eeuw rondom de vesting van de gelijknamige heersersfamilie. De stad kent een grote Armeense minderheid, zoals onder meer blijkt uit de vele Armeens-apostolische kerken. We bezichtigen het fort met een dependance van het Nationaal Museum. Aansluitend rijden we door het droge, ruige landschap van deze streek, dat is gelardeerd met oude dorpen en indrukwekkende fortificaties, naar het rotsklooster Vardzia. Dit werd in 1185 gesticht door de beroemde koningin Tamar. De enige toegang tot het rotsklooster was via enkele goed verborgen tunnels. Op die manier hoopte men de Mongolen buiten de deur te houden. De Kerk van de Ontslapenis herbergt belangrijke muurschilderingen, onder andere van de stichteres. We verkennen het te voet en genieten er van een picknicklunch. Vervolgens maken we een kleine wandeling bij het dorpje Saro, waar we tussen de cyclopische, megalithische muren genieten van een schitterend uitzicht over de Mtkvari-vallei.
dag 5, zo 07-09
We rijden via de prachtige Goderzi-pas naar Batoemi, de tweede stad van Georgië. Onderweg bekijken we het Zarzma-klooster, dat teruggaat tot de achtste eeuw en nog steeds bewoond wordt door monniken. Verder stoppen we bij de eeuwenoude brug van Tamar. We wandelen indien de tijd het toelaat naar de Makhuntseti-waterval en picknicken in de natuur. Twee overnachtingen in Batoemi.
dag 6, ma 08-09
Te voet verkennen we de oude stad met zijn knusse straatjes, groene pleinen en groente- en fruitmarkt. Buiten de stad zien we het Romeinse Gonio-fort, voor het eerst vermeld door Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia. Een wandeling door de botanische tuin, schitterend gelegen op een hoge kaap boven zee, kan niet ontbreken. Begonnen in 1860 en geopend in 1912 is de tuin uitgegroeid tot een van de grootste en gevarieerdste van de voormalige Sovjet-Unie. ’s Avonds flaneren we langs de boulevard en de oude haven met zijn karakteristieke gebouwen, zoals de Alfabettoren.
dag 7, di 09-09
We rijden naar Zoegdidi, waar we het neogotische Dadiani-paleis bezichtigen met daarin het Historisch Museum. Vervolgens rijden we de Engoeri-kloof in, al sinds de oudheid het domein van goudwinners. Deze route met spectaculaire haarspeldbochten geeft toegang tot de geïsoleerde bergregio Svanetië. De lokale bevolking behield hier, omringd door vier- en vijfduizenders en bewaakt door hoge stenen verdedigingstorens, de kosjki, lang haar onafhankelijkheid. Nog altijd koestert men een eigen taal en bijzondere tradities. We eindigen de dag in Mestia, waar we twee nachten verblijven.
dag 8, wo 10-09
Tijdens de ochtendwandeling door onze pleisterplaats zien we de kenmerkende wachttorens. Deze staan meestal midden in de dorpen, die verder vooral huizen van leisteen tellen. De oudste torens stammen al uit de vroege middeleeuwen. Ook bezichtigen we het Museum voor Geschiedenis en Etnografie. Dit herbergt een opmerkelijk rijke collectie Georgische kerkschatten, hier in veiligheid gebracht tijdens buitenlandse belegeringen van de rest van het land. In de middag maken we een wandeling aan de voet van de Chalaadi-gletsjer, een zes kilometer lange gletsjer op de Ushbaberg. Dit is de enige gletsjer wereldwijd die door een bosgebied loopt. We hebben een prachtig zicht op de gletsjer en de omringende bergen.
dag 9, do 11-09
Oesjgoeli, op 2100 meter hoogte, is het hoogste permanent bewoonde dorpje van Europa. Het heeft nog veel middeleeuwse kosjki en staat, samen met de omringende bergen – waarvan vele hoger dan de Mont Blanc – op de Werelderfgoedlijst. De beroemde koningin Tamar zou hier in een van de verdedigingstorens haar zomerverblijf hebben gehad. Wandeling aan de voet van de Sjchara, de hoogste berg van Georgië, en lunch bij mensen thuis. We overnachten in een hotel in Oesjgoeli, gerund door een lokale familie.
dag 10, vr 12-09
Na het ontbijt rijden we richting het subtropische Ratsja, aan de voet van de Hoge Kaukasus. Indien mogelijk rijden we deze route vanaf Oesjgoeli via Lentechi, zodat we kunnen genieten van de prachtige natuur onderweg. In het lagere deel van Ratsja wordt veel wijn verbouwd – die we uiteraard ook zullen proeven – en wat hogerop ook thee. In een vallei omringd door beboste bergen ligt Ambrolaoeri, waar we tweemaal overnachten.
dag 11, za 13-09
Avontuurlijke tocht per fourwheeldrive. Deze regio wordt al sinds de vroege steentijd bewoond en is naast zijn rode wijnen ook bekend om zijn prachtige kerken en imposante natuur. We vinden hier subtropische bergbossen, meren en grotten. We maken een wandeling en bezoeken de stad Oni met de Barakoni-kerk.
Dag 12, zo 14-09
’s Ochtends vertrekken we naar wat in de oudheid Kolchis heette, het mooi aan een rivier gelegen Koetaisi, de middeleeuwse hoofdstad van Georgië. Onderweg komen we langs Nikortsminda. We zien al van ver de Sint-Nicolaaskathedraal liggen. De façaden van deze elfde-eeuwse kerk zijn voorzien van prachtige reliëfs; de binnenkant werd in de zestiende en de zeventiende eeuw gedecoreerd met mooie muurschilderingen. Ook maken we een stop bij het Shaori-meer. We overnachten tweemaal in Koetaisi.
Dag 13, ma 15-09
In Koetaisi bezoeken we de Green Bazaar, een grote boerenmarkt in het centrum van de stad; de kunstgalerij Kakabadze; en de door de Osmanen verwoeste, maar in 2012 gerestaureerde kathedraal van Bagrati. De kathedraal werd gebouwd in 1003 en was de kroningskerk en begraafplaats van veel Georgische vorsten. Het nabijgelegen klooster van Gelati was lange tijd een belangrijk centrum van cultuur, religie en filosofie. Beide monumenten zijn Werelderfgoed.
dag 14, di 16-09
We rijden door naar Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin. Hier is in 1957 het Stalin Museum geopend, dat een inkijkje biedt in het leven van Stalin – zij het een gekleurde versie van de werkelijkheid. Vlakbij bekijken we de rotsstad Uplistsikhe, met ruïnen uit de steentijd. Eenmaal in Mtscheta bezichtigen we de Svetitskhovali-kathedraal en het Dzjvari-klooster, gelegen op een klif met een prachtig uitzicht. Daarna rijden we naar Tbilisi, voor onze laatste overnachting.
dag 15, wo 17-09
Na het ontbijt gaan we naar het Openluchtmuseum voor Etnografie, vernoemd naar oprichter en etnograaf Giorgi Chitaia. We zien er traditionele architectuur uit de achttiende en de negentiende eeuw en handwerk uit de verschillende regio’s van het land. Tot slot bezichtigen we de Sameba-kathedraal, een prachtig symbool van een verenigd Georgië. Na de lunch is er vrije tijd tot ons vertrek naar de luchthaven van Tbilisi voor de lijnvlucht naar Amsterdam.
dag 16, do 18-09
Aankomst op Schiphol kort voor één uur ’s nachts.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Tbilisi en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
03-09-2024 Amsterdam - Tbilisi 13.55 - 20.35 uur
17-09-2024 Tbilisi - Amsterdam 21.35 - 00.40 uur (aankomst op 18-09)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Georgië is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
We maken de rondreis met een goede touringcar en stappen waar nodig over in goede fourwheeldrives. De hoofdwegen in Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig en soms met spectaculaire haarspeldbochten, maar bieden vaak fraaie vergezichten. Bovendien is het daar relatief rustig rijden.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Tbilisi (2 nachten) - Achaltsiche (2 nachten) - Batoemi (2 nachten) - Mestia (2 nachten) - Oesjgoeli (1 nacht) - Ambrolaoeri (2 nachten) - Koetaisi (2 nachten) - Tbilisi (1 nacht)
We verblijven waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels en elders in de o.i. beste hotels ter plaatse. In Oesjgoeli overnachten we in een lokaal familiehotel, wat net als het hotel in Ambrolaoeri landelijk eenvoudig maar sfeervol is. Houd er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Houd rekening met late, uitgebreide lunches. Een aantal lunches worden aangeboden in de vorm van een picknicklunch. De Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook maken we diverse wandelingen van circa één à twee uur over glooiend en bergachtig terrein.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.
Onze hoogste verblijfplaats, Oesjgoeli, ligt op 2100 meter hoogte. Enkele van de passen die we oversteken liggen iets hoger. Dat is voor weinigen bezwaarlijk, maar raadpleegt u bij twijfel eerst uw arts.
Tijdens deze reis maken we meerdere wandelingen in de natuur van. Deze wandelingen kunnen tot een paar uur duren en gaan over glooiend en bergachtig terrein. Hoewel er geen sprake is van echte klimpartijen is een goede conditie een vereiste. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Wandelkleding en wandelschoenen zijn nodig voor deze reis. Denkt u daarbij aan goed, niet al te zware wandelschoenen (of hikingschoenen). U kunt daarnaast overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen.
Bij bezoek aan kerken is het de bedoeling de schouders bedekt te hebben en kleding tot over de knie te dragen. Voor de vrouwen moet het hoofd ook bedekt worden, met bijvoorbeeld een sjaal. Rokken zijn voor vrouwen ook verplicht, maar deze zijn bij veel kerken te leen bij de ingang. Er kan af en toe een bui vallen, dus denk ook om regenkleding.
Reisperiode
Juni is een zeer geschikte periode voor een reis door dit deel van Georgië. De passen zijn open en de temperatuur is vaak aangenaam. Hoewel er af en toe een bui kan vallen is er doorgaans veel zon. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 ºC. In de Kaukasus ligt de temperatuur vaak een paar graden lager. Ook in Georgië wordt het weer tegenwoordig minder voorspelbaar.
Grensdocumenten
Voor Georgië is geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 17 maart 2026.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.
Geld
De Georgische munteenheid is de lari (GEL). Pinautomaten zijn in Georgië in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Geld heeft u nodig voor de drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard, zoals souvenirs. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Georgië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
Entrees
De entrees en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Karel Onwijn, historicus en publicist. Gedurende de gehele reis wordt hij geassisteerd door lokale, Engelstalige gidsen. Voor enkele wandelingen worden aanvullende natuurgidsen of rangers ingezet.
drs. Karel Onwijn
Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Landenreeks Baltische landen, Ode aan Oekraïne, Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.
Samenwerking
Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus ‘Op ontdekkingstocht in de Zuidelijke Kaukasus’ in maart 2025, zie https://www.hovoutrecht.nl/cursus/op-ontdekkingstocht-in-de-zuidelijke-kaukasus/.
HOVO
Wilt u zich blijven ontwikkelen, tijdens of na uw werkende leven? Dan vindt u bij HOVO een breed aanbod aan cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.
Reisgegevens
16-daagse vliegreis
3 t/m 18 september 2025
Reissom
t/m 13 mei 2025: € 4795,-
vanaf 14 mei 2025: € 4995,-
toeslag eenpersoonskamer: € 550,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt bij boeking de toeslag eenpersoonskamer in rekening gebracht. Zodra er een medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt deze toeslag gecrediteerd. Indien er geen reisgeno(o)t(e) wordt gevonden, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet gecrediteerd.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, wijnproeverij, lokale gidsen, reisgids Armenië en Georgië van Karel Onwijn, entrees, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 10 / maximum: 16