Armenië en Georgië, de Kaukasus tussen Oriënt en Avondland
De machtige bergketens van de Kaukasus vormen een natuurlijke grens die voor een grote culturele verscheidenheid tussen de daar woonachtige volkeren heeft gezorgd. Onder invloed van de verschillende overheersers van Georgië en Armenië is in de loop der eeuwen een rijke mix ontstaan van oriëntaalse, Turkse, Russische, Armeense en Georgische culturen, evenals die van bergvolkeren. Het huidige Armenië en Georgië liggen op het knooppunt van de meer dan tweeduizend jaar oude Zijderoute en vormen daarmee een schakel tussen Oost en West.
Naast de oudste christelijke regio's ter wereld vinden we hier ook de restanten van een groot aantal kanaten en talloze vorstendommen die steeds door onafhankelijke clans en vorsten bestuurd werden en soms nog worden. Ook als in modernere tijden grote buren zoals het Perzische Rijk in het oosten, het Byzantijnse in het westen, het Osmaanse in het zuiden en het Russische in het noorden het gebied inpalmen wordt het nooit een hechte eenheid.
Tijdens deze reis verkennen we de hoofdsteden van beide landen. Ook maken we in onder meer bergkloosters (waaronder meerdere UNESCO werelderfgoedmonumenten) en musea kennis met de veelzijdige cultuur in muziek, kunst, eten en literatuur van dit gebied, zo rijk aan mythen. Dit alles tegen het decor van de majestueuze bergtoppen van de Zuidelijke Kaukasus.
dag 1, di 20-05
Indirecte lijnvlucht naar de Armeense hoofdstad Jerevan, waar we in de avond arriveren. Er wordt voorzien in een sandwich en wat te drinken op onze kamers.
dag 2, wo 21-05
In de loop van de morgen beginnen we met een oriënterende stadsexcursie in Jerevan, dat met zijn gezellige terrasjes een mediterrane indruk maakt, maar wel met sterke oriëntaalse invloeden. De gebouwen en standbeelden zijn monumenten van de Armeense geschiedenis en cultuur. Vanaf de Cascade hebben we bij helder weer zicht op de Ararat. We zullen ook het museum van de Armeense Genocide zien, gewijd aan de tragische vernietiging van de Armeniërs aan het begin van de twintigste eeuw. Het Saryan museum is gewijd aan leven en werk van een van Armenië’s beroemdste kunstenaars. Op een van de avonden in Jerevan is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).
dag 3, do 22-05
We bezichtigen het nabijgelegen mooie complex Etsjmiadzin. Hier resideert sinds de vijftiende eeuw de katholikos, het hoofd van de Armeense Kerk. Dit is hét centrum voor gelovige Armeniërs. Het straatbeeld wordt bepaald door in het zwart geklede monniken-priesters. Met wat geluk horen we Armeense religieuze gezangen. We bezoeken ook de kerk van Sint-Hripsime aan de rand van de stad, gebouwd op de plek waar de heilige het martelaarschap vond onder Tridates. Op de terugweg zien we de intrigerende ruïne van de ronde kerk van Zvartnots. Zowel Etsjmiadzin als Zvartnots staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de middag gaan we naar de Nationale Kunstgalerij, met een prachtige verzameling Armeense en Russische schilderkunst. Wie wil kan in plaats daarvan op eigen gelegenheid naar het ernaast gelegen Geschiedenismuseum gaan, met zijn waardevolle archeologische en etnografische verzamelingen.
dag 4, vr 23-05
Hoog boven een prachtig kloofdal ten oosten van Jerevan ligt de Romeinse tempel van Garni. Het is de enige bewaard gebleven Romeinse tempel in Armenië. Op het voormalige burchtterrein zijn de fundamenten blootgelegd van een middeleeuwse centraalbouwkerk. Ook zijn er goed bewaarde mozaïeken in een badhuis gevonden. Onderweg maken we een stop bij Charents’ Boog, genoemd naar de dichter die veel van zijn poëzie aan de Ararat en Armenië wijdde. Bij helder weer hebben we uitzicht over de uitgestrekte vlakte van Ararat. Daarna reizen we verder naar het gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte klooster van Geghard. Het heeft meerdere kerkruimten en talloze chatsjkars. Dit zijn stèles met Armeense kruisen in reliëf. Speciaal voor onze groep is er een a-capellaconcert. We lunchen in de buurt van Garni en zien daar hoe lavasj gemaakt wordt. In de loop van de middag zijn we terug in het hotel. Er is tijd voor een wandeling of een terrasje. U kunt ook de overdekte markt en de Vernisage-handwerkmarkt verkiezen of meegaan naar het huismuseum van de schilder Saryan.
dag 5, za 24-05
Vertrek uit Jerevan, met als eerste doel Chor Virap. Dit klooster biedt een fabelachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Ararat, net over de grens in Turkije. De vijfduizend meter hoge berg lijkt hier tastbaar dichtbij en is onlosmakelijk verbonden met het oude Bijbelse verhaal over de ark van Noach. We rijden zuidoostwaarts door een steeds woester landschap naar het onlangs gerestaureerde en prachtig gelegen klooster Noravank. Dit was eens toonaangevend in de boekverluchting en biedt een schitterend panorama op de omringende bergen. Na de lunch rijden we via de oude Zijderoute over de Selimpas – we stoppen daar bij de oudste, goed bewaarde karavanserai – en langs het Meer van Sevan, met aan de oevers enkele oeroude kerkjes, naar onze volgende pleisterplaats, Dilijan.
dag 6, zo 25-05
In de weelderige bossen van het noorden ligt het klooster Haghartsin, met enkele kerken en een bijzondere refter uit de dertiende eeuw. Met wat geluk maken we kennis met de Armeense misdienst. Dichter bij de Georgische grens staat het klooster van Haghpat op het programma. Het dateert uit de periode van de tiende tot de dertiende eeuw en behoort tot de belangrijkste cultureel-religieuze centra van Armenië; er is veel kennis ontwikkeld. In de buurt zijn de gebroeders Mikojan geboren. Terwijl de oudste, Anastas, decennialang zitting had in het Sovjetpolitburo, gold zijn jongere broer Artjom als zeer kundige vliegtuigbouwer die onder meer de Russische straaljager Mig heeft ontworpen. Als het open is kunt op eigen gelegenheid het kleine museum bezoeken, waar voor de deur een heuse Mig te bewonderen is. Overnachting in Haghpat.
dag 7, ma 26-05
Indien de brug over de Dabed weer hersteld is, bezichtigen we het vlak bij de grens met Georgië gelegen, tiende-eeuwse, versterkte Akhtalaklooster, met zeldzame byzantijnse muurschilderingen. Tegen de middag passeren we de grens met Georgië. Na de lunch rijden we door naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Indien de tijd het toelaat, maken we na aankomst een korte wandeling door de schilderachtige oude stad, zien we de Sioni-kathedraal en proeven we de sfeer in de oude Anchiskhati-basiliek. Op een van de avonden in Tbilisi is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).
dag 8, di 27-05
We beginnen de ochtend met een oriënterende rondrit per touringcar door Tbilisi en de kabelbaan naar Kartlis Deda en het Narikala fort. Te voet dalen we af naar de gezellige wijk Kala en het Georgische Nationale Museum, waar we vele voorwerpen vinden uit de voorchristelijke tijd. Er zijn goudschatten uit het legendarische Kolchis in West-Georgië, waar de Griekse mythe van de zoektocht naar het Gulden Vlies door Jason en de Argonauten is gesitueerd. Ook lopen we naar de afdeling die handelt over Georgië tijdens de periode van de Sovjetbezetting (1921-1991). De kleine maar fijne Nationale Galerij heeft een drietal zalen met negentiende- en twintigste-eeuwse Georgische kunst. We maken er kennis met de Georgische nationale schilder, Niko Pirosmani. Het museum is gelegen aan het 9 April park en naast de Kashveti kerk met haar bijzondere ontstaansgeschiedenis.
dag 9, wo 28-05
We rijden naar de prachtig op een heuvel gelegen Djvari-kerk uit de zesde en de zevende eeuw. Deze is bepalend voor de ontwikkelingen in de architectuur van Georgië en Armenië en verbonden met allerlei legenden. Mtscheta is een oude hoofdstad en een van de belangrijkste steden voor het Georgisch christendom. We bezichtigen hier de Svetitschoveli-kathedraal. Volgens Georgische overlevering is hier de lijkwade van Christus begraven en zal Christus op de Dag des Oordeels op deze plek de mensheid in het Georgisch toespreken. Via het nonnenklooster Samtavro rijden we in noordelijke richting naar Ananuri, een schitterend gelegen fort. We rijden over de roemruchte Georgische militaire hoofdweg en overnachten in Gudauri, op tweeduizend meter hoogte.
dag 10, do 29-05
Met jeeps rijden we over de Kruispas met het hoogste punt op 2.379 meter. Om ons heen doemen drie- en vierduizenders op. Deze pas werd pas in de negentiende eeuw per postkoets bedwongen. We rijden naar Kazbegi en verder omhoog naar het schitterend gelegen Kerkje van de Drie-eenheid. Op de achtergrond biedt de berg Kazbek van ruim vijfduizend meter hoogte een magnifiek schouwspel. We gebruiken de lunch bij een familie thuis. Op de terugweg naar Tbilisi, waar we vanavond laat aankomen, bekijken we het eeuwenoude kerkje van Sioni en de daarnaast gelegen wachttoren.
dag 11, vr 30-05
Vandaag rijden we naar het wijnland van Kachetië. In het oude Ninotsminda-klooster zien we een van de oudste klaverbladkerken van Georgië. Het landgoed Tsinandali was ooit eigendom van de zeer invloedrijke negentiende-eeuwse prins Aleksander Chavchavadze en zijn vrouw prinses Salome Orbeliani. Dezen stonden bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen buitenlandse en Russische schrijvers en kunstenaars, onder wie Dumas, Poesjkin en Lermontov. We lunchen op een wijngoed, waar we uiteraard eersteklas Georgische wijnen kunnen proeven. Daarna rijden we naar Telavi, waar we tweemaal overnachten. We verkennen er het historische centrum tijdens een stadswandeling en zien het in Perzische stijl gebouwde paleis van de legendarische achttiende-eeuwse koning en vrijheidsstrijder Heraclius II.
dag 12, za 31-05
We beginnen de dag in de oude koningsstad Gremi, gelegen aan een tak van de Zijderoute. De zestiende-eeuwse citadel en de Kerk van de Aartsengelen zijn ons bezoek zeker waard. De kerk combineert traditionele Georgische elementen met Iraanse. Het klooster Nekresi, met zijn vierde-eeuwse kerk, ligt verscholen in het bos. De Ikalto-academie was tijdens de gouden eeuw onder koning David de Bouwer het belangrijkste intellectuele centrum van het land. Eens studeerde de beroemde Georgische dichter Sjota Roestaveli hier; nu resten vooral ruïnen. We staan er stil bij Roestaveli’s beroemde epos, De ridder in het pantervel. Het versterkte klooster van Alaverdi werd gesticht in de zesde eeuw. De kathedraal is een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse Georgische bouwkunst en heeft nog mooie schilderingen. Vanavond is er speciaal voor onze groep een a-capellaconcert van traditionele polyfone liederen.
dag 13, zo 01-06
Sighnaghi, nu een wat opgepoetst ommuurd stadje, was ooit net als Gremi een koninklijke stad langs de Zijderoute. We verkennen het te voet en bekijken het museum van Pirosjmani, een vertegenwoordiger van de naïeve kunst. Het nonnenklooster van Bodbe, waar de heilige Nino haar laatste rustplaats vond, ligt aangenaam in het groen. Na onze bezoeken rijden we terug naar Tbilisi. Er is een heerlijke, uitgebreide afscheidslunch. De rest van deze dag is ter vrije besteding.
dag 14, ma 02-06
In de vroege ochtend directe vlucht van Tbilisi naar Amsterdam.
Vervoer naar de bestemming
Op de heenreis maken we gebruik van comfortabele lijnvluchten per Air France van Amsterdam naar Jerevan met een tussenstop in Parijs. Tijdens de overstap wordt uw bagage automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. Op de terugreis maken we gebruik van een vroege, directe vlucht van Tbilisi naar Amsterdam per Georgian Airways. De vluchtgegevens zijn:
20-05-2025: Amsterdam - Parijs, 14.05 - 15.30 uur
20-05-2025: Parijs - Jerevan, 18.40 - 01.20 uur (aankomst 21-05)
02-06-2025: Tbilisi - Amsterdam, 06.45 - 09.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Georgië en Armenië is het tijdens onze zomertijd 2 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
We maken de rondreis met goede touringcars. Naar het hooggelegen kerkje van de Heilige Drie-eenheid maken we gebruik van jeeps. De hoofdwegen in Armenië en Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. Enkele minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig. Daar staat tegenover dat het daar relatief rustig rijden is.
Hotels
Overnachtingsplaatsen: Jerevan (4 nachten) – Dilijan (1 nacht) - Haghpat (1 nacht) – Tbilisi (4 nachten) Gudauri (1 nacht) - Telavi (2 nachten)
U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de ons inziens beste hotels of guesthouses ter plekke. Houd er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse opvattingen over smaak.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 11 lunches en 11 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Houd rekening met late, uitgebreide lunches en op dag 10 met een laat diner. Enkele lunches worden mogelijk aangeboden in de vorm van een lunchpakket.
De Armeense en Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Met name Georgië heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook maken we diverse wandelingen van enkele uren over glooiend terrein.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.
Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook maken we diverse wandelingen van enkele uren over glooiend terrein. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen.
Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Reisperiode
Eind mei, wanneer het niet te heet of te koud is, is een geschikte periode om Armenië en Georgië te bezoeken. Hoewel het voorjaar soms nog wisselvallig kan zijn, kunnen we in Armenië over het algemeen zon verwachten met temperaturen tot ongeveer 25°C. In Georgië ligt de temperatuur gemiddeld een paar graden lager. Er zijn regionale verschillen en ook de hoogteverschillen zijn van invloed. Maar ook in de Kaukasus wordt het weer tegenwoordig minder voorspelbaar.
Kleding
U kunt volstaan met vrijetijdskleding. Neemt u naast zomerkleding ook een vest, jasje of trui (mede i.v.m. de airconditioning) en een lichte, wind- en waterdichte jas mee. Dames dienen in de kerken hun hoofd te bedekken. Voor de wandelingen zijn goede, niet al te zware wandelschoenen (of hikingschoenen) zijn een vereiste.
Grensdocumenten
Voor Armenië en Georgië zijn geen visa nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 2 december 2025.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.
Geld
De Armeense munt is de dram; de Georgische de lari. Geld heeft u nodig voor één diner en evt. iets kleins op de luchthaven van Tbilisi, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Armenië en Georgië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
Entrees
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
De machtige bergketens van de Kaukasus vormen een natuurlijke grens die voor een grote culturele verscheidenheid tussen de daar woonachtige volkeren heeft gezorgd. Onder invloed van de verschillende overheersers van Georgië en Armenië is in de loop der eeuwen een rijke mix ontstaan van oriëntaalse, Turkse, Russische, Armeense en Georgische culturen, evenals die van bergvolkeren. Het huidige Armenië en Georgië liggen op het knooppunt van de meer dan tweeduizend jaar oude Zijderoute en vormen daarmee een schakel tussen Oost en West.
Naast de oudste christelijke regio's ter wereld vinden we hier ook de restanten van een groot aantal kanaten en talloze vorstendommen die steeds door onafhankelijke clans en vorsten bestuurd werden en soms nog worden. Ook als in modernere tijden grote buren zoals het Perzische Rijk in het oosten, het Byzantijnse in het westen, het Osmaanse in het zuiden en het Russische in het noorden het gebied inpalmen wordt het nooit een hechte eenheid.
Tijdens deze reis verkennen we de hoofdsteden van beide landen. Ook maken we in onder meer bergkloosters (waaronder meerdere UNESCO werelderfgoedmonumenten) en musea kennis met de veelzijdige cultuur in muziek, kunst, eten en literatuur van dit gebied, zo rijk aan mythen. Dit alles tegen het decor van de majestueuze bergtoppen van de Zuidelijke Kaukasus.
dag 1, di 20-05
Indirecte lijnvlucht naar de Armeense hoofdstad Jerevan, waar we in de avond arriveren. Er wordt voorzien in een sandwich en wat te drinken op onze kamers.
dag 2, wo 21-05
In de loop van de morgen beginnen we met een oriënterende stadsexcursie in Jerevan, dat met zijn gezellige terrasjes een mediterrane indruk maakt, maar wel met sterke oriëntaalse invloeden. De gebouwen en standbeelden zijn monumenten van de Armeense geschiedenis en cultuur. Vanaf de Cascade hebben we bij helder weer zicht op de Ararat. We zullen ook het museum van de Armeense Genocide zien, gewijd aan de tragische vernietiging van de Armeniërs aan het begin van de twintigste eeuw. Het Saryan museum is gewijd aan leven en werk van een van Armenië’s beroemdste kunstenaars. Op een van de avonden in Jerevan is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).
dag 3, do 22-05
We bezichtigen het nabijgelegen mooie complex Etsjmiadzin. Hier resideert sinds de vijftiende eeuw de katholikos, het hoofd van de Armeense Kerk. Dit is hét centrum voor gelovige Armeniërs. Het straatbeeld wordt bepaald door in het zwart geklede monniken-priesters. Met wat geluk horen we Armeense religieuze gezangen. We bezoeken ook de kerk van Sint-Hripsime aan de rand van de stad, gebouwd op de plek waar de heilige het martelaarschap vond onder Tridates. Op de terugweg zien we de intrigerende ruïne van de ronde kerk van Zvartnots. Zowel Etsjmiadzin als Zvartnots staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de middag gaan we naar de Nationale Kunstgalerij, met een prachtige verzameling Armeense en Russische schilderkunst. Wie wil kan in plaats daarvan op eigen gelegenheid naar het ernaast gelegen Geschiedenismuseum gaan, met zijn waardevolle archeologische en etnografische verzamelingen.
dag 4, vr 23-05
Hoog boven een prachtig kloofdal ten oosten van Jerevan ligt de Romeinse tempel van Garni. Het is de enige bewaard gebleven Romeinse tempel in Armenië. Op het voormalige burchtterrein zijn de fundamenten blootgelegd van een middeleeuwse centraalbouwkerk. Ook zijn er goed bewaarde mozaïeken in een badhuis gevonden. Onderweg maken we een stop bij Charents’ Boog, genoemd naar de dichter die veel van zijn poëzie aan de Ararat en Armenië wijdde. Bij helder weer hebben we uitzicht over de uitgestrekte vlakte van Ararat. Daarna reizen we verder naar het gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte klooster van Geghard. Het heeft meerdere kerkruimten en talloze chatsjkars. Dit zijn stèles met Armeense kruisen in reliëf. Speciaal voor onze groep is er een a-capellaconcert. We lunchen in de buurt van Garni en zien daar hoe lavasj gemaakt wordt. In de loop van de middag zijn we terug in het hotel. Er is tijd voor een wandeling of een terrasje. U kunt ook de overdekte markt en de Vernisage-handwerkmarkt verkiezen of meegaan naar het huismuseum van de schilder Saryan.
dag 5, za 24-05
Vertrek uit Jerevan, met als eerste doel Chor Virap. Dit klooster biedt een fabelachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Ararat, net over de grens in Turkije. De vijfduizend meter hoge berg lijkt hier tastbaar dichtbij en is onlosmakelijk verbonden met het oude Bijbelse verhaal over de ark van Noach. We rijden zuidoostwaarts door een steeds woester landschap naar het onlangs gerestaureerde en prachtig gelegen klooster Noravank. Dit was eens toonaangevend in de boekverluchting en biedt een schitterend panorama op de omringende bergen. Na de lunch rijden we via de oude Zijderoute over de Selimpas – we stoppen daar bij de oudste, goed bewaarde karavanserai – en langs het Meer van Sevan, met aan de oevers enkele oeroude kerkjes, naar onze volgende pleisterplaats, Dilijan.
dag 6, zo 25-05
In de weelderige bossen van het noorden ligt het klooster Haghartsin, met enkele kerken en een bijzondere refter uit de dertiende eeuw. Met wat geluk maken we kennis met de Armeense misdienst. Dichter bij de Georgische grens staat het klooster van Haghpat op het programma. Het dateert uit de periode van de tiende tot de dertiende eeuw en behoort tot de belangrijkste cultureel-religieuze centra van Armenië; er is veel kennis ontwikkeld. In de buurt zijn de gebroeders Mikojan geboren. Terwijl de oudste, Anastas, decennialang zitting had in het Sovjetpolitburo, gold zijn jongere broer Artjom als zeer kundige vliegtuigbouwer die onder meer de Russische straaljager Mig heeft ontworpen. Als het open is kunt op eigen gelegenheid het kleine museum bezoeken, waar voor de deur een heuse Mig te bewonderen is. Overnachting in Haghpat.
dag 7, ma 26-05
Indien de brug over de Dabed weer hersteld is, bezichtigen we het vlak bij de grens met Georgië gelegen, tiende-eeuwse, versterkte Akhtalaklooster, met zeldzame byzantijnse muurschilderingen. Tegen de middag passeren we de grens met Georgië. Na de lunch rijden we door naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Indien de tijd het toelaat, maken we na aankomst een korte wandeling door de schilderachtige oude stad, zien we de Sioni-kathedraal en proeven we de sfeer in de oude Anchiskhati-basiliek. Op een van de avonden in Tbilisi is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).
dag 8, di 27-05
We beginnen de ochtend met een oriënterende rondrit per touringcar door Tbilisi en de kabelbaan naar Kartlis Deda en het Narikala fort. Te voet dalen we af naar de gezellige wijk Kala en het Georgische Nationale Museum, waar we vele voorwerpen vinden uit de voorchristelijke tijd. Er zijn goudschatten uit het legendarische Kolchis in West-Georgië, waar de Griekse mythe van de zoektocht naar het Gulden Vlies door Jason en de Argonauten is gesitueerd. Ook lopen we naar de afdeling die handelt over Georgië tijdens de periode van de Sovjetbezetting (1921-1991). De kleine maar fijne Nationale Galerij heeft een drietal zalen met negentiende- en twintigste-eeuwse Georgische kunst. We maken er kennis met de Georgische nationale schilder, Niko Pirosmani. Het museum is gelegen aan het 9 April park en naast de Kashveti kerk met haar bijzondere ontstaansgeschiedenis.
dag 9, wo 28-05
We rijden naar de prachtig op een heuvel gelegen Djvari-kerk uit de zesde en de zevende eeuw. Deze is bepalend voor de ontwikkelingen in de architectuur van Georgië en Armenië en verbonden met allerlei legenden. Mtscheta is een oude hoofdstad en een van de belangrijkste steden voor het Georgisch christendom. We bezichtigen hier de Svetitschoveli-kathedraal. Volgens Georgische overlevering is hier de lijkwade van Christus begraven en zal Christus op de Dag des Oordeels op deze plek de mensheid in het Georgisch toespreken. Via het nonnenklooster Samtavro rijden we in noordelijke richting naar Ananuri, een schitterend gelegen fort. We rijden over de roemruchte Georgische militaire hoofdweg en overnachten in Gudauri, op tweeduizend meter hoogte.
dag 10, do 29-05
Met jeeps rijden we over de Kruispas met het hoogste punt op 2.379 meter. Om ons heen doemen drie- en vierduizenders op. Deze pas werd pas in de negentiende eeuw per postkoets bedwongen. We rijden naar Kazbegi en verder omhoog naar het schitterend gelegen Kerkje van de Drie-eenheid. Op de achtergrond biedt de berg Kazbek van ruim vijfduizend meter hoogte een magnifiek schouwspel. We gebruiken de lunch bij een familie thuis. Op de terugweg naar Tbilisi, waar we vanavond laat aankomen, bekijken we het eeuwenoude kerkje van Sioni en de daarnaast gelegen wachttoren.
dag 11, vr 30-05
Vandaag rijden we naar het wijnland van Kachetië. In het oude Ninotsminda-klooster zien we een van de oudste klaverbladkerken van Georgië. Het landgoed Tsinandali was ooit eigendom van de zeer invloedrijke negentiende-eeuwse prins Aleksander Chavchavadze en zijn vrouw prinses Salome Orbeliani. Dezen stonden bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen buitenlandse en Russische schrijvers en kunstenaars, onder wie Dumas, Poesjkin en Lermontov. We lunchen op een wijngoed, waar we uiteraard eersteklas Georgische wijnen kunnen proeven. Daarna rijden we naar Telavi, waar we tweemaal overnachten. We verkennen er het historische centrum tijdens een stadswandeling en zien het in Perzische stijl gebouwde paleis van de legendarische achttiende-eeuwse koning en vrijheidsstrijder Heraclius II.
dag 12, za 31-05
We beginnen de dag in de oude koningsstad Gremi, gelegen aan een tak van de Zijderoute. De zestiende-eeuwse citadel en de Kerk van de Aartsengelen zijn ons bezoek zeker waard. De kerk combineert traditionele Georgische elementen met Iraanse. Het klooster Nekresi, met zijn vierde-eeuwse kerk, ligt verscholen in het bos. De Ikalto-academie was tijdens de gouden eeuw onder koning David de Bouwer het belangrijkste intellectuele centrum van het land. Eens studeerde de beroemde Georgische dichter Sjota Roestaveli hier; nu resten vooral ruïnen. We staan er stil bij Roestaveli’s beroemde epos, De ridder in het pantervel. Het versterkte klooster van Alaverdi werd gesticht in de zesde eeuw. De kathedraal is een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse Georgische bouwkunst en heeft nog mooie schilderingen. Vanavond is er speciaal voor onze groep een a-capellaconcert van traditionele polyfone liederen.
dag 13, zo 01-06
Sighnaghi, nu een wat opgepoetst ommuurd stadje, was ooit net als Gremi een koninklijke stad langs de Zijderoute. We verkennen het te voet en bekijken het museum van Pirosjmani, een vertegenwoordiger van de naïeve kunst. Het nonnenklooster van Bodbe, waar de heilige Nino haar laatste rustplaats vond, ligt aangenaam in het groen. Na onze bezoeken rijden we terug naar Tbilisi. Er is een heerlijke, uitgebreide afscheidslunch. De rest van deze dag is ter vrije besteding.
dag 14, ma 02-06
In de vroege ochtend directe vlucht van Tbilisi naar Amsterdam.
Vervoer naar de bestemming
Op de heenreis maken we gebruik van comfortabele lijnvluchten per Air France van Amsterdam naar Jerevan met een tussenstop in Parijs. Tijdens de overstap wordt uw bagage automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. Op de terugreis maken we gebruik van een vroege, directe vlucht van Tbilisi naar Amsterdam per Georgian Airways. De vluchtgegevens zijn:
20-05-2025: Amsterdam - Parijs, 14.05 - 15.30 uur
20-05-2025: Parijs - Jerevan, 18.40 - 01.20 uur (aankomst 21-05)
02-06-2025: Tbilisi - Amsterdam, 06.45 - 09.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Georgië en Armenië is het tijdens onze zomertijd 2 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
We maken de rondreis met goede touringcars. Naar het hooggelegen kerkje van de Heilige Drie-eenheid maken we gebruik van jeeps. De hoofdwegen in Armenië en Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. Enkele minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig. Daar staat tegenover dat het daar relatief rustig rijden is.
Hotels
Overnachtingsplaatsen: Jerevan (4 nachten) – Dilijan (1 nacht) - Haghpat (1 nacht) – Tbilisi (4 nachten) Gudauri (1 nacht) - Telavi (2 nachten)
U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de ons inziens beste hotels of guesthouses ter plekke. Houd er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse opvattingen over smaak.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 11 lunches en 11 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Houd rekening met late, uitgebreide lunches en op dag 10 met een laat diner. Enkele lunches worden mogelijk aangeboden in de vorm van een lunchpakket.
De Armeense en Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Met name Georgië heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook maken we diverse wandelingen van enkele uren over glooiend terrein.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.
Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook maken we diverse wandelingen van enkele uren over glooiend terrein. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen.
Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Reisperiode
Eind mei, wanneer het niet te heet of te koud is, is een geschikte periode om Armenië en Georgië te bezoeken. Hoewel het voorjaar soms nog wisselvallig kan zijn, kunnen we in Armenië over het algemeen zon verwachten met temperaturen tot ongeveer 25°C. In Georgië ligt de temperatuur gemiddeld een paar graden lager. Er zijn regionale verschillen en ook de hoogteverschillen zijn van invloed. Maar ook in de Kaukasus wordt het weer tegenwoordig minder voorspelbaar.
Kleding
U kunt volstaan met vrijetijdskleding. Neemt u naast zomerkleding ook een vest, jasje of trui (mede i.v.m. de airconditioning) en een lichte, wind- en waterdichte jas mee. Dames dienen in de kerken hun hoofd te bedekken. Voor de wandelingen zijn goede, niet al te zware wandelschoenen (of hikingschoenen) zijn een vereiste.
Grensdocumenten
Voor Armenië en Georgië zijn geen visa nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 2 december 2025.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.
Geld
De Armeense munt is de dram; de Georgische de lari. Geld heeft u nodig voor één diner en evt. iets kleins op de luchthaven van Tbilisi, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Armenië en Georgië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
Entrees
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Peter van Nunen. Hij zal onderweg worden bijgestaan door een lokale gids.
dr. Peter van Nunen
Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels en na een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theaterregisseur Meyerhold. Hij was als docent Russisch werkzaam aan diverse opleidingen tolk-vertaler en heeft in het kader van zijn werkzaamheden voor overheidsinstellingen en voor Unesco alle delen van de oude Sovjetunie intensief bereisd. Hij geeft voordrachten, lezingen en cursussen over de geschiedenis, kunst en literatuur van Rusland en van enkele andere delen van de oude Sovjetunie. Hij begeleidde diverse reizen naar de Kaukasus en Centraal-Azië.
Reisgegevens
14-daagse vliegreis
20 mei t/m 2 juni 2025
Reissom
t/m 21 januari 2025: € 5295,-
vanaf 22 januari 2025: € 5495,-
toeslag eenpersoonskamer: € 760,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst en er uiteindelijk geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt de toeslag eenpersoonskamer nagefactureerd.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 11 lunches, 11 diners, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 12 / maximum: 20