Reisleiders bij de exclusieve groepsreizen van Labrys Reizen

De reisleiders van Labrys Reizen

De reizen van Labrys worden geleid door deskundige en bevlogen academici. Meestal gaat het om classici, historici, kunsthistorici, archeologen, filosofen, geografen, antropologen of biologen. Onze reisleiders delen hun enthousiasme over het programma graag met u. Ze vertellen uitgebreid over de geschiedenis, archeologie, kunst, cultuur of natuur van het gebied. Daarnaast dragen ze zorg voor een vlekkeloos verloop van de reis. De reisleiders zijn nauw betrokken bij het samenstellen van de programma’s, zodat ze u als geen ander kunnen rondleiden.

Hoofd communicatie van NOVA en het Nederlandse mediacontact van ESO. Doet projecten op het gebied van wetenschapscommunicatie en is gastdocent wetenschapsvoorlichting aan de Rijksuniversiteit Groningen. Planetoïde 12631 is naar haar vernoemd.

Rector van een categoriaal Gymnasium, classicus en begenadigd spreker. Kenner en hartstochtelijk liefhebber van Italië, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Hij verzorgde jarenlang lezingen over klassieke thema’s en inleidingen op opera’s. Het leiden hij culturele reizen beschouwt hij als een prima te verdedigen verslaving. 

Sociaal geograaf, journalist en schrijver, onder meer van aantal Dominicus-reisgidsen, zoals die over Colombia en Mexico. Hij is docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en leidde diverse reizen naar Mexico.

Conservator Klassieke Wereld in het museum Allard Pierson. Hij heeft een ruime ervaring met het leiden van reizen naar klassieke bestemmingen.

Bioloog, geografie docent, natuurpresentator. Zijn passie is alles wat groeit, bloeit, zwemt, kruipt, loopt en vliegt. Door zijn vele reizen heeft hij een bijna mondiale kennis van flora en fauna opgebouwd, maar zijn grote interesse ligt toch in zuidelijk Afrika. Sinds 2011 werkt hij freelance en verzorgt hij naast reizen voor Labrys o.a. cursussen paleontologie, evolutie en ecologie.

Studeerde geschiedenis en Nederlands. In 1992 werd hij hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij zijn afscheidscollege in 2011 presenteerde hij het boek Emo’s reis.

Sociaal geograaf. Was associate professor aan de faculteit geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij organiseerde veel reizen en leidde samen met zijn echtgenote reizen naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Was presidente van de door haar opgerichte Universiteit Nimbas. Leidde meer dan honderd reizen in vrijwel alle werelddelen. Ze wil de reizigers een integrale kennismaking met land en volk bieden met speciale aandacht voor landschap, archeologie, kunst en cultuur.

Kunsthistorica. Zij geeft lezingen, colleges, rondleidingen in musea en begeleidt reizen. De kunstgeschiedenis is voor haar een schatkamer met schitterende pareltjes. Als reisleider belicht zij de lokale kunst en architectuur door die van een relevante context te voorzien.

Kunsthistorica, begeleidt reizen naar Italië en Frankrijk. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt. En dan het liefste op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit.

Woonde vele jaren in Latijns-Amerika en legde zich daar toe op de opvang van gestrande dierlijke kustbewoners. De afgelopen jaren leidde ze met veel succes onze reizen naar onder meer Patagonië, Costa Rica en Spitsbergen.

Kunsthistorica. Studeerde middeleeuwse en oosterse kunst in Utrecht en islamitische kunst in Edinburgh. Ze was docent aan de universiteiten van Utrecht en Leiden, maar geeft ook lezingen voor een algemeen publiek. Heeft na haar promotie het reisleiden weer opgepakt en verkent graag grensgebieden.

Studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschijnen regelmatig in Filosofie Magazine en VolZin. Hij schreef Zenboeddhisme en Inleiding taoïstische filosofie. Promoveerde op een comparatief filosofisch proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Eihei Dogen.

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

Is al jarenlang dé Vaticaankenner van het dagblad Trouw. Hij publiceerde een aantal boeken over de katholieke kerk en is als reisleider regelmatig in Rome.

Studeerde kunstgeschiedenis en heeft zich gespecialiseerd in Keltische kunst en cultuur en in vroegchristelijke Ierse kunst. Ze heeft zich toegelegd op het geven van lessen en lezingen en het leiden van kunstreizen en excursies.

Hij begeleidt samen met zijn vrouw Liesbeth al ruim 15 jaar reizen naar diverse natuurbestemmingen in Afrika, Latijns-Amerika en Europa. Maarten was dierenarts en directeur van Artis. Hij is een boeiend verteller over het dierenleven en de flora. Schreef een biologische reisgids over Afrika en het eBook Evolutie, partnerkeuze en familieleven in de dierenwereld.

Studeerde algemene cultuurwetenschappen. Ze is afkomstig uit de voormalige DDR en woont sinds 2003 in Nederland. Als ervaringsdeskundige verspreidt ze informatie middels lesmodulen, gastlessen, lezingen en begeleiding van reizen. Ze werkt samen met het DDR-museum in Monnickendam en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

Is aan de Universiteit Utrecht senior docent-onderzoeker geografie en economie van Oost- en Zuidoost-Azië. Heeft al vele reizen naar dit gebied geleid. Hij is coördinator en docent van de China-cursus van HOVO Utrecht.

Studeerde Slavische taal- en letterkunde. Woonde in Moskou en heeft diverse groepen geleid naar Rusland, Oekraïne, Armenië en Georgië. Verzorgt voor HOVO lezingen en cursussen over Russische literatuur.

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Hij neemt zijn reizigers mee op een lange wandeling door de cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Steeds speelt op de achtergrond de vraag: wat hebben achtereenvolgende perioden bijgedragen aan de Europese cultuur? Cornelis Jonkman heeft inmiddels vele reizen geleid naar Rome, Florence en Venetië, maar ook naar Griekenland, Turkije, Iran en Israël en de Palestijnse gebieden.

Architect, docent en onderzoeker. Na voor gerenommeerde architectuurbureaus te hebben gewerkt, begon ze in 2004 als assistant professor aan de Universiteit Delft bij de faculteit architectuur. Deed onderzoek naar de machiya, een traditioneel stadshuis in Kyoto.

Studeerde biologie met als specialisme arctische en alpiene natuur. Hij is reisorganisator, reisjournalist en fotograaf en woont in India. Maakte reisreportages en audiovisuele producties en publiceerde een reisgids over de Indiase Himalaya. Heeft ook in Bhutan gewoond.

Verrichtte wetenschappelijk onderzoek op het gebied van fysische geografie en bodemkunde. Was onderzoeker bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Haar eigen bedrijf deed onderzoek voor archeologen. Ze leidde eerder samen met prof. dr. Paul van der Velde reizen naar Sikkim en naar Tibet.

Poolonderzoeker, weerman én enthousiast verteller van verhalen over weer, klimaat en de poolgebieden. Hij begon zijn loopbaan als poolonderzoeker in 2004 op Spitsbergen en sindsdien is hij een aantal keren teruggegaan voor onderzoek en reportages. Zijn specialiteit is het bestuderen van gletsjers in de poolgebieden. Daarvoor is hij ook op expeditie geweest naar Groenland en Antarctica. De laatste jaren zoekt hij steeds nieuwe manieren om zijn kennis te delen: met een podcast, met kunstenaars en in het theater.

Emeritus hoogleraar astrofysica en ruimteonderzoek aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek naar het ontstaan, het leven en de dood van sterren. Heeft zich altijd ingespannen om sterrenkunde onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Historicus, beëdigd tolk-vertaler en gediplomeerd gids in Griekenland. Hier is hij tevens correspondent voor BNR Nieuwsradio en schrijft hij voor Het Financieele Dagblad. Woont in Athene.

Studeerde geschiedenis en gaf jarenlang les op middelbare scholen. Ook bekleedde hij bestuurlijke functies, tot hij besloot terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis. Zijn grote interesse in het Midden-Oosten, de islam en het vroege christendom leidde hem naar talloze landen.

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

Werkte als bioloog en antropoloog enkele jaren in Indonesië en later als secretaris van de wetenschappelijke samenwerking Nederland-Indonesië bij de KNAW in Amsterdam. Ook begeleidde hij verschillende reizen en missies. Hij heeft een grote liefde opgevat voor natuurlijke én menselijke schoonheid in de wereld.

Emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is gastcurator van de tentoonstelling over Domitianus in het RMO en nauw betrokken geweest bij een groot archeologisch project in Oplontis.

Een echte homo universalis op het gebied van Slowakije: literair vertaler Slowaaks-Nederlands, tolk-vertaler, journalist en fikser voor Nederlandstalige media in Slowakije. Woonde twintig jaar in Slowakije, waar hij in 1996 het hoofdvak neerlandistiek oprichtte aan de Comenius Universiteit van Bratislava. Hij legde zijn uitgebreide kennis van het land vast in de landengids van Dominicus. Begeleidde als reisleider al vele groepen op tochten door dit prachtige land. U bent bij deze Slowakije specialist in uitstekende handen.

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Studeerde cultuurwetenschappen en geeft colleges en lezingen over kunst en geschiedenis. Bevlogen, deskundig en met humor zet ze feiten in een context waardoor de monumenten veel meer tot de verbeelding spreken. Ze heeft haar hart verpand aan Europa met zijn rijke geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur.

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels en na een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theaterregisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum.

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.

Studeerde klassieke talen met als hoofdvak godsdienstgeschiedenis. Ze was docent klassieke talen en conrector en organiseerde reizen naar Florence en Rome. Haar grote passie vormen thans de kunst, cultuur en geschiedenis van de Abruzzen, waarover ze een culturele reisgids schreef.

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een jeugdig enthousiasme en een gedegen kennis.

Emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde. Hij levert onderweg inhoudelijke bijdragen over stadsontwikkeling, het kloosterleven en de beeldende kunst, met een speciale focus op de achterliggende ideeënwereld en mentaliteiten.

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.

Was bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie en publiceerde talloze boeken. Hij heeft een eigen blad: Maarten! en schrijft voor Historisch Nieuwsblad. Op onze reizen geeft hij enkele lezingen.

Bioloog en beëdigd gids in Andalusië. Hij studeerde in Utrecht en Sevilla. In de meer dan 25 jaar dat hij in Spanje woonachtig is heeft hij een grote kennis van en veel liefde voor de regio ontwikkeld.

 

Studeerde Nederlands in Utrecht en is journalist en schrijver. Hij heeft in Suriname gewoond en gewerkt en schreef tal van reportages, columns en achtergrondartikelen. Van zijn hand verschenen zes boeken over Suriname, waaronder de Dominicus-reisgids Suriname.

Heeft in Zürich zoölogie en botanie gestudeerd. Gaf cursussen aan leraren en veldornithologen. Na haar studie was ze directeur van een bezoekers- en natuurstudiecentrum in de Extremadura. De liefde voor deze regio komt tot uitdrukking in haar publicaties en ook tijdens de door haar geleide reis.

Historicus, gespecialiseerd in moderne geschiedenis, en kunsthistoricus met als specialisatie moderne architectuur. Al meer dan 25 jaar geeft hij les in kunst en architectuur en verzorgt hij lezingen.

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië, Griekenland en Frankrijk geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

Studeerde Talen en Culturen van Zuidoost-Azië in Leiden. Zij heeft lange tijd voor het KITLV gewerkt en reisgidsen over Indonesië voor de uitgeverij de Geus en voor de ANWB geschreven. Momenteel is ze interim directeur van een Indonesisch kantoor van de Leprastichting in Nederland.

Doceert Italiaanse letterkunde en cultuur aan de Universiteit Utrecht en werkt als tolk-vertaler. Hij heeft een jarenlange ervaring als reisleider. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar romaanse middeleeuwse kerken en het natuurschoon van Italië.

Journalist. Woonde lange tijd in Japan en spreekt de taal. Vanuit het Verre Oosten rapporteerde ze over politieke en economische actualiteiten, technische ontwikkelingen en de Japans-Nederlandse geschiedenis. Ze is coauteur van het boek Japan in 101 vragen.

Schrijfster. Sinds 1985 woonachtig in Rome, de stad die zo’n belangrijke rol speelt in haar werk.

Voormalig docent kunst en beeldende vorming en coördinator klassieke reizen van het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Hij beschikt hierdoor over een jarenlange ervaring als begeleider van studiereizen naar Rome en Florence en Berlijn. Hij heeft een grote liefde voor de Italiaanse en Franse cultuursteden en speciaal voor de renaissancekunst.

Denker des Vaderlands van 2021 tot 2023 en emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen en Leuven. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van de negentiende eeuw in Duitsland en begeleidde verschillende reizen naar Italië, Zwitserland en Duitsland.

Classica en kunstenares. Volgde een opleiding tot beeldhouwer aan The Florence Academy of Art. Richtte een eigen academie op: Figura, Dutch Academy of Figurative Sculpture.

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is.

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

Hoogleraar astrofysica aan het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar de structuur, kinematica en evolutie van sterrenstelsels aan de hand van waarneemgegevens die zijn verkregen met state-of-the-art optische, millimeter- en radiotelescopen overal ter wereld, alsmede verscheidene ruimtetelescopen. Hij heeft de Blaauw Sterrenwacht in Groningen opgezet en geeft een populair college sterrenkunde voor 'non-science’ studenten van de universiteit. Als Jansky Fellow bij NRAO heeft hij drie jaar in Socorro gewoond en gewerkt met de VLA radiotelescoop.

Italiëcorrespondent voor de Vlaamse VRT, Vaticaancorrespondent voor de NOS en van oorsprong archeoloog. Is in de media een veel gevraagd spreker over Italiaanse en Vaticaanse zaken. Tijdens haar rondleidingen bewandelt ze geen gebaande paden, maar werpt ze een persoonlijke blik op Italië's heden en verleden.

Bioloog. Heeft zich voor Burgers’ Zoo 38 jaar beziggehouden met dierentuinbiologie. Zijn brede kennis past hij toe in lezingen, colleges en opleidingen. Bereisde veel exotische natuurgebieden en begeleidt met grote toewijding reizen naar Afrika.

Voelt zich als fysisch geograaf/glaciaal geomorfoloog als een vis in het water in IJsland, het land van zijn dromen waar hij nu al bijna twintig jaar woont. Is mede-auteur van de Dominicus-reisgids IJsland en kent het land en haar bewoners als geen ander. Heeft een eigen divisie binnen een IJslandse reisorganisatie en is vaak betrokken bij speciale evenementen en mediaproducties die op IJsland plaatsvinden. Hij kan niet wachten om zijn passie voor dit unieke eiland met u te delen.

Is afkomstig uit Israël, studeerde kunstgeschiedenis en is gepromoveerd op laatantieke mozaïekkunst in kerken en synagogen in Israël en omgeving. Ze laat u kennismaken meteen gebied dat rijk is aan geschiedenis, conflicten, adembenemende monumenten en kunst.