Kopenhagen i.s.m. Vrije Academie
Kopenhagen heeft een indrukwekkend verleden, maar is een stad die qua kunst en vooral architectuur de toekomst vormgeeft. De ambachtelijkheid en het experiment zijn terugkerende elementen in Deense kunst, design en architectuur. Hierin zijn overeenkomsten te vinden met Dutch Design en de Superdutch-architectuur. Niet vreemd want de hedendaagse sterarchitect Bjarke Ingels (BI Group) leerde het vak bij het bureau van Rem Koolhaas.
Er zijn meer opvallende overeenkomsten met ons land. Zo is Kopenhagen een stad waar water, grachten en eilanden een belangrijke rol spelen. Ook van het pittoreske Nyhavn, de grachtenpanden, het Gammel Dok (nu Danish Art Workshops) en de Børsen (het voormalig beursgebouw) bestaan vergelijkbare voorbeelden in ons eigen land. En de zeventiende-, achttiende- en ook negentiende-eeuwse noordelijke variant van het classicisme ? met onder andere het Amalienborgpaleis, het Prinsenpaleis (nu Deens Nationaal Museum), het Christianborgpaleis, het Rosenborgpaleis en het Charlottenburgpaleis ? is vergelijkbaar met wat er in die eeuwen in Nederland verscheen.
Ook in de twintigste eeuw zijn er parallellen te vinden: de bakstenen Grundtvigs Kirke past in het expressionisme van de Amsterdamse School; het modernisme van Arne Jacobsen komt overeen met het Hollandse minimalisme van Goed Wonen; en het Louisiana Museum in Humlebaek is van grote invloed geweest op het Kröller-Müller Museum.
Wie door de uitbreidingswijken van Kopenhagen wandelt, waant zich deels in de hoge kwaliteit van de Nederlandse Vinex-wijken. Qua experiment tonen bureaus als Henning Larsen, Bjarke Ingels Group en vele andere aanstormende talenten in de wijk Ørestad dat de sky the limit is, met hun futuristisch aandoende bouwwerken als 8 Tallet (BIG), Bella Sky Comwell Hotel (3XN Architects), Bella Hus (Schmidt Hammer Lassen Architects) en The Mountain (BIG).
Net als Nederland is Kopenhagen rijk gezegend met bijzondere musea vol met indrukwekkende kunst. Om er een paar te noemen: ARKEN Museum voor Moderne Kunst (Søren Robert Lund), Statens Museum voor Kunst, Thorvaldsens Museum en het al eerder genoemde Louisiana Museum in Humlebaek.
Ervaar de hoge kwaliteit van het Deense design, het ambachtelijke van de Kopenhaagse architectuur, de indrukwekkende veelzijdigheid van de kunstcollecties, en de experimenteerdrang in design en futuristische architectuur van jonge Deens honden. Kortom, kom mee naar Kopenhagen en laat u leiden door Oene Dijk!
dag 1, di 02-09
Na aankomst op de luchthaven van Kopenhagen transfer per touringcar naar het hotel in het centrum van de stad. In de middag bezichtigen we Statens Museum van architecten Jens Vilhelm Dahlerup en Georg E.W. Møller (1896), dat in 1970 is uitgebreid door architect Niels Koppel. De moderne vleugel is van architect Anna Maria Indrio (1998). In de avond een optionele stadswandeling langs onder meer het folkloristische uitgaansgebied Nyhavn.
dag 2, wo 03-09
Vandaag nemen we de tijd voor het Christianborgpaleis met tuinen op het centraal gelegen eiland Slotsholmen. Laat u verrassen door de imposante bouw van deze burcht. Ook staat het Charlottenburgpaleis op het programma, met daarin onder meer Kunsthal Charlottenborg, een instituut voor moderne kunst.
dag 3, do 04-09
Een uitgebreide stadswandeling voert ons onder andere langs het Radisson SAS Royal Hotel (Arne Jakobsen), Radhuspladsen (Martin Nyrop) en het Koninklijk Paleis (Saphus Rosen). Ook staan een bezoek aan het Deense Joods Museum van Kopenhagen (Daniel Libeskind) en het Thorvaldsen Museum (Michael Gottlieb Bindesbøll) op het programma. In de avond kunt u optioneel meegaan naar het Danish Architecture Center.
dag 4, vr 05-09
Dagexcursie per touringcar. We besteden aandacht aan de welbekende Grundtvigs Kirke en maken een wandeling in de directe omgeving. Via Klampenborg met Bellavista Housing Estate en Bellevue Theater (beide van Arne Jakobsen) zetten we koers richting het Louisiana Museum te Humlebaek voor een uitgebreid bezoek aldaar. Aan bod komen de geschiedenis van het gebouw, de tuin en uiteraard ook de collectie.
dag 5, za 06-09
Onderweg van het centrum van Kopenhagen naar de luchthaven bekijken we de futuristische buitenwijk Ørestad, met de focus op architectuur en stedenbouw. Denk onder meer aan 8 House (Tallet) en The Mountain (beide BIG architecten). Aansluitend transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Kopenhagen en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
02-09-2025: Amsterdam - Kopenhagen, 09.40 - 11.05 uur
06-09-2024: Kopenhagen - Amsterdam, 19.10 - 20.35 uur
NB 1 Op deze korte reis is geen ruimbagage inbegrepen. U kunt 12 kilo aan handbagage meenemen, oftewel een kleine rolkoffer. U kunt desgewenst ruimbagage à 23 kilo bijboeken tegen een meerprijs. Deelnemers ontvangen hierover t.z.t. nadere informatie.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 3 Reist u liever met de trein? Met een overstap in Osnabrück en Hamburg reist u in ca. 11,5 uur naar Kopenhagen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.
Vervoer ter plaatse
Er wordt één dag gebruikgemaakt van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De overige dagen wordt er gewandeld en, indien nodig en mogelijk, gebruikgemaakt van openbaar vervoer.
Hotel
U overnacht in een centraal gelegen viersterrenhotel. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn lunches en diners niet inbegrepen bij de reissom.
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt, de afstand is ca. 4 tot 7 km per dag.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Reisperiode
Begin september is een zeer geschikte periode voor een reis naar Kopenhagen. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Privacy
Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.
Kopenhagen heeft een indrukwekkend verleden, maar is een stad die qua kunst en vooral architectuur de toekomst vormgeeft. De ambachtelijkheid en het experiment zijn terugkerende elementen in Deense kunst, design en architectuur. Hierin zijn overeenkomsten te vinden met Dutch Design en de Superdutch-architectuur. Niet vreemd want de hedendaagse sterarchitect Bjarke Ingels (BI Group) leerde het vak bij het bureau van Rem Koolhaas.
Er zijn meer opvallende overeenkomsten met ons land. Zo is Kopenhagen een stad waar water, grachten en eilanden een belangrijke rol spelen. Ook van het pittoreske Nyhavn, de grachtenpanden, het Gammel Dok (nu Danish Art Workshops) en de Børsen (het voormalig beursgebouw) bestaan vergelijkbare voorbeelden in ons eigen land. En de zeventiende-, achttiende- en ook negentiende-eeuwse noordelijke variant van het classicisme ? met onder andere het Amalienborgpaleis, het Prinsenpaleis (nu Deens Nationaal Museum), het Christianborgpaleis, het Rosenborgpaleis en het Charlottenburgpaleis ? is vergelijkbaar met wat er in die eeuwen in Nederland verscheen.
Ook in de twintigste eeuw zijn er parallellen te vinden: de bakstenen Grundtvigs Kirke past in het expressionisme van de Amsterdamse School; het modernisme van Arne Jacobsen komt overeen met het Hollandse minimalisme van Goed Wonen; en het Louisiana Museum in Humlebaek is van grote invloed geweest op het Kröller-Müller Museum.
Wie door de uitbreidingswijken van Kopenhagen wandelt, waant zich deels in de hoge kwaliteit van de Nederlandse Vinex-wijken. Qua experiment tonen bureaus als Henning Larsen, Bjarke Ingels Group en vele andere aanstormende talenten in de wijk Ørestad dat de sky the limit is, met hun futuristisch aandoende bouwwerken als 8 Tallet (BIG), Bella Sky Comwell Hotel (3XN Architects), Bella Hus (Schmidt Hammer Lassen Architects) en The Mountain (BIG).
Net als Nederland is Kopenhagen rijk gezegend met bijzondere musea vol met indrukwekkende kunst. Om er een paar te noemen: ARKEN Museum voor Moderne Kunst (Søren Robert Lund), Statens Museum voor Kunst, Thorvaldsens Museum en het al eerder genoemde Louisiana Museum in Humlebaek.
Ervaar de hoge kwaliteit van het Deense design, het ambachtelijke van de Kopenhaagse architectuur, de indrukwekkende veelzijdigheid van de kunstcollecties, en de experimenteerdrang in design en futuristische architectuur van jonge Deens honden. Kortom, kom mee naar Kopenhagen en laat u leiden door Oene Dijk!
dag 1, di 02-09
Na aankomst op de luchthaven van Kopenhagen transfer per touringcar naar het hotel in het centrum van de stad. In de middag bezichtigen we Statens Museum van architecten Jens Vilhelm Dahlerup en Georg E.W. Møller (1896), dat in 1970 is uitgebreid door architect Niels Koppel. De moderne vleugel is van architect Anna Maria Indrio (1998). In de avond een optionele stadswandeling langs onder meer het folkloristische uitgaansgebied Nyhavn.
dag 2, wo 03-09
Vandaag nemen we de tijd voor het Christianborgpaleis met tuinen op het centraal gelegen eiland Slotsholmen. Laat u verrassen door de imposante bouw van deze burcht. Ook staat het Charlottenburgpaleis op het programma, met daarin onder meer Kunsthal Charlottenborg, een instituut voor moderne kunst.
dag 3, do 04-09
Een uitgebreide stadswandeling voert ons onder andere langs het Radisson SAS Royal Hotel (Arne Jakobsen), Radhuspladsen (Martin Nyrop) en het Koninklijk Paleis (Saphus Rosen). Ook staan een bezoek aan het Deense Joods Museum van Kopenhagen (Daniel Libeskind) en het Thorvaldsen Museum (Michael Gottlieb Bindesbøll) op het programma. In de avond kunt u optioneel meegaan naar het Danish Architecture Center.
dag 4, vr 05-09
Dagexcursie per touringcar. We besteden aandacht aan de welbekende Grundtvigs Kirke en maken een wandeling in de directe omgeving. Via Klampenborg met Bellavista Housing Estate en Bellevue Theater (beide van Arne Jakobsen) zetten we koers richting het Louisiana Museum te Humlebaek voor een uitgebreid bezoek aldaar. Aan bod komen de geschiedenis van het gebouw, de tuin en uiteraard ook de collectie.
dag 5, za 06-09
Onderweg van het centrum van Kopenhagen naar de luchthaven bekijken we de futuristische buitenwijk Ørestad, met de focus op architectuur en stedenbouw. Denk onder meer aan 8 House (Tallet) en The Mountain (beide BIG architecten). Aansluitend transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Kopenhagen en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
02-09-2025: Amsterdam - Kopenhagen, 09.40 - 11.05 uur
06-09-2024: Kopenhagen - Amsterdam, 19.10 - 20.35 uur
NB 1 Op deze korte reis is geen ruimbagage inbegrepen. U kunt 12 kilo aan handbagage meenemen, oftewel een kleine rolkoffer. U kunt desgewenst ruimbagage à 23 kilo bijboeken tegen een meerprijs. Deelnemers ontvangen hierover t.z.t. nadere informatie.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 3 Reist u liever met de trein? Met een overstap in Osnabrück en Hamburg reist u in ca. 11,5 uur naar Kopenhagen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.
Vervoer ter plaatse
Er wordt één dag gebruikgemaakt van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De overige dagen wordt er gewandeld en, indien nodig en mogelijk, gebruikgemaakt van openbaar vervoer.
Hotel
U overnacht in een centraal gelegen viersterrenhotel. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn lunches en diners niet inbegrepen bij de reissom.
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt, de afstand is ca. 4 tot 7 km per dag.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Reisperiode
Begin september is een zeer geschikte periode voor een reis naar Kopenhagen. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Privacy
Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.
Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door Oene Dijk; waar nodig wordt er gebruik gemaakt van lokale gidsen.
Oene Dijk
Studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is thans als docent Kunst- en Architectuurgeschiedenis verbonden aan o.a. de Academie van Bouwkunst Amsterdam en Groningen en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Daarnaast verzorgt hij lezingen en excursies voor organisaties als Arcam en CKC Zoetermeer.
Samenwerking
Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.
Vrije Academie
Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar natuurwetenschappen, geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.
Reisgegevens
5-daagse vliegreis
2 t/m 6 september 2025
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.
Reissom
t/m 13 mei 2025: € 1775,-
vanaf 14 mei 2025: € 1875,-
toeslag eenpersoonskamer: € 340,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst en er uiteindelijk geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt de toeslag eenpersoonskamer nagefactureerd.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
ruimbagage, lunches en diners, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 15 / maximum: 25