



Natuur en noorderlicht

Noord-Noorwegen is het leefgebied van de Samen met hun rendieren. Het is tevens de streek waar Vrouwe Aurora zich vrijwel elke donkere heldere nacht laat zien in een van haar vele gedaanten. Het steeds veranderende fjordenlandschap, de verlaten hoogvlakten van het binnenland, het veelzijdige eiland Senja (‘Noorwegen in het klein’); de afwisseling tussen een rit met onze bus, een eenvoudige wandeling, een overtocht met een veerboot of gewoon een stop op een mooie plek om lekker even te genieten van de geweldige natuur; de gezellige drukte van de universiteitsstad Tromsø met diverse interessante musea; en niet te vergeten de noorderlichtkathedraal en wereldberoemde rotstekeningen die deel uitmaken van het Alta Museum in de gelijknamige hoofdstad van het noorderlicht: dit alles staat u te wachten in de periode dat de herfstkleuren in ontwikkeling komen en de knalgele en felrode tinten ons toelachen.
dag 1, di 02-09
Avondvlucht per lijndienst van Amsterdam naar Oslo Gardermoen. Ons hotel bevindt zich op loopafstand van de luchthaven.
dag 2, wo 03-09
Na een heerlijk ontbijt is er tijd voor een introductie over Noord-Noorwegen, voordat we verder vliegen naar Alta. Hier arriveren we vroeg in de middag, zodat er tijd is om de omgeving te voet te verkennen. Deze streek is niet voor niets door verschillende wetenschappers gebruikt voor onderzoek naar het fenomeen noorderlicht. We bevinden ons tijdens de gehele reis in het gebied waar zich vrijwel elke avond poollichtactiviteit voordoet. Een belangrijke voorwaarde is echter dat het helder weer is. Afhankelijk van de weersomstandigheden gaan we na het diner vanavond actief op zoek naar dit illustere en tot de verbeelding sprekende natuurverschijnsel. De komende drie nachten verblijven we in een prachtig gelegen wildernislodge.
dag 3, do 04-09
In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekte men in Alta rotstekeningen van duizenden jaren oud: afbeeldingen van mensen, elanden, rendieren en walvissen, maar ook van activiteiten uit het dagelijks leven, zoals jagen en vissen. Het gebied behoort nu tot het werelderfgoed. We bezoeken het Alta Museum, dat onder meer toegang biedt tot deze bijzondere rotskunst. In het museum is ook aandacht voor de cultuur van de Samen en het noorderlicht. Na bezichtiging van het museum nemen we een kijkje bij de in de vorm van het noorderlicht gebouwde kathedraal van Alta, die door het gebruikte titanium een bijzondere uitstraling heeft.
dag 4, vr 05-09
Vroeg uit de veren voor onze rit over de hoogvlakte Finnmarksvidda naar de ‘hoofdstad van de Samen’, Kautokeino. Het binnenland biedt een compleet ander uitzicht dan de kust. Wie weet spotten we onderweg rendieren. In Kautokeino gaan we naar het Kautokeino Bygdetun, een knus museum dat een grondige inkijk biedt in de levenswijze van de Samen. Ook nemen we een kijkje bij de beroemde zilversmid Juhls. Dit verrassende familiebedrijf biedt zoveel meer dan een gewone zilversmid door zijn passie voor nomadische volkeren, niet alleen in Scandinavië. Na een dag vol indrukken rijden we in de middag terug richting de kust. Heeft u nog energie over? Wie weet toont het noorderlicht zich vanavond nog.
dag 5, za 06-09
Prachtige rit door het verlaten en afwisselende Noord-Noorse fjordenlandschap. Onderweg passeren we een aantal kleinere plaatsen. We maken enkele stops om van het uitzicht te genieten en de benen even te strekken. Een stukje voorbij Storslett, een lokaal handelsknooppunt, ligt Sørkjosen. De komende twee nachten verblijven we in een hotel gelegen aan een fjord, met een goed uitzicht richting het noorden, zodat het een gunstige plek is om noorderlicht te zien, mits de activiteit en het weer meewerken.
dag 6, zo 07-09
De Samen leven niet alleen van de rendierhouderij, waar ze het beroemdst om zijn. Niet alleen zij, maar ook de nazaten van Kvenen (Finse immigranten), maken al eeuwenlang gebruik van zogeheten rivierboten voor de visserij. Een rivierboot is een lange, smalle, ondiep in het water liggende boot, die bij uitstek geschikt is voor vervoer over de bochtige rivieren hier in het binnenland. In enkele van deze traditionele boten maken we de tocht door het Reisadal de ongerepte natuur in naar de Mollisfossen. Deze prachtige waterval ligt diep verscholen in het nationale park Reisa, waar we hopelijk ook worden omringd door prachtige herfstkleuren. We leggen aan op een plek waar op een kampvuur traditionele koffie voor ons wordt bereid. De waterval is een klein stukje wandelen hiervandaan. De schippers brengen ons weer naar het vertrekpunt. We genieten nog even van de natuur, voordat we terugrijden naar ons hotel.
dag 7, ma 08-09
We verlaten Sørkjosen en zetten onze reis langs de fjordenkust voort met als einddoel de stad Tromsø. Het geel en oranje van de naderende herfst zal hier en daar zichtbaar zijn en het uitzicht alleen maar mooier maken. Onze autorit wordt twee keer onderbroken door een overtocht met een veerboot. We komen onderweg ogen tekort! Afhankelijk van onze aankomsttijd bij Tromsø nemen we alvast een kijkje bij de wereldberoemde IJszeekathedraal of wandelen we, voor wie wil, een stukje door deze gezellige studentenstad met een rijke geschiedenis als populaire uitvalsbasis voor poolreizigers. We overnachten twee nachten in een midden in het centrum gelegen hotel.
dag 8, di 09-09
In Tromsø is genoeg te doen, dus we gaan op tijd op pad. Veel ligt hier op loopafstand, dus vandaag doen we veel te voet of maken we waar nodig gebruik van het openbaar vervoer. Vanaf ons hotel starten we met een stadswandeling door het centrum, waarbij u zult zien en horen waar deze relatief kleine stad groot in is. De wandeling eindigt bij het Poolmuseum, dat we ook bezoeken. In het Tromsø Museum, het museum van de lokale universiteit, wordt aandacht besteed aan andere facetten van het noorderlicht. Ook de cultuur van de Samen komt weer aan bod, net even anders. Voor wie geïnteresseerd is in geologie en biologie, is dit een aanrader. Tromsø beschikt over een rijk aanbod aan (souvenir)winkels.
dag 9, wo 10-09
Vroeg in de ochtend laten we Tromsø achter ons. We ontdekken de hoogvlakte van het eiland Kvaløya en de zandstranden van Sommarøy voordat we in de loop van de middag met de veerboot de overtocht maken naar Senja. Vanwege de variatie in landschappen staat dit eiland bekend als ‘Noorwegen in het klein’. Eenmaal aan de overkant is de rijtijd naar onze accommodatie nog zo’n 1,5 uur. De komende drie nachten verblijven we in een aan de zee gelegen hotel. Deze locatie is bijzonder geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.
dag 10, do 11-09
Vandaag laten we ons verrassen door de afwisseling die Senja te bieden heeft. Spitse bergtoppen, steile en/of smalle wegen, een kustgebied met rotsen of zandstrand, maar ook een bosrijke omgeving. We richten ons op een groot deel van de nationale toeristische route Senja. In Noorwegen zijn enkele bijzondere mooie trajecten voorzien van het predicaat ‘nationale toeristische route’ vanwege de uitzonderlijke schoonheid van de omgeving. Langs deze routes bevinden zich onder architectuur aangelegde parkeerplaatsen. Vandaag laten we u er enkele zien.
dag 11, vr 12-09
Na het ontbijt rijden we naar het nationale park Ånderdalen, aan de zuidkant van Senja. In dit natuurgebied, dat bekendstaat om de grillige, zilvergrijze bomen, is een eenvoudige maar adembenemend mooie wandeling uitgezet die ons laat kennismaken met dit gebied. We nemen hier uitgebreid de tijd voor. Met een beetje geluk treffen we deze omgeving op het hoogtepunt van de gele en rode herfstkleuren. Natuurlijk houden we vanavond de weers- en noorderlichtomstandigheden in de gaten!
dag 12, za 13-09
Via de brug bij het handelsknooppunt Finnsnes verlaten we Senja en rijden we verder op het vasteland. Het berglandschap om ons heen verandert. De toppen worden ronder, hoger, machtiger. De herfstkleuren zullen zich hier misschien nog wel meer laten bewonderen dan direct aan de kust. Onze laatste accommodatie is een charmant hotel met een mooie tuin met terras.
dag 13, zo 14-09
Vanochtend vertrekken we na een vroeg ontbijt voor de reis naar huis. Tijdens de rit naar de luchthaven van Tromsø ziet u het landschap voor een laatste keer aan u voorbijglijden. Na een overstap op Oslo Gardermoen arriveren we in de vroege avond in Amsterdam.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten met Scandinavian Airlines van Amsterdam naar Alta en retour van Tromsø naar Amsterdam, in beide gevallen via Oslo. De vluchtgegevens zijn:
02-09-2025: Amsterdam - Oslo, 19.05 - 20.55 uur
03-09-2025: Oslo - Alta, 12.00 - 13.55 uur
14-09-2025: Tromsø - Oslo, 11.30 - 13.20 uur en Oslo - Amsterdam, 16.35 - 18.25 uur
Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
Vervoer ter plaatse
De rondreis door Noorwegen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Oslo (1 nacht) - Alta (3 nachten) - Sørkjosen (2 nachten) - Tromsø (2 nachten) - Skaland (3 nachten) - Rundhaug (1 nacht)
De eerste nacht verblijft u in een hotel op de luchthaven van Oslo. Vervolgens overnacht u afwisselend in centraal gelegen hotels in de stad en meer decentraal gelegen hotels in de natuur, waarvan 3 nachten in een fraai gelegen lodge midden in de natuur. Eén hotel heeft drie sterren, alle overige hotels hebben vier sterren. Eenmaal verblijft u in een suite geschikt voor vier personen. Deze suite heeft een gezamenlijke living en twee afsluitbare tweepersoonskamers met eigen sanitair. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 9 lunches, het welkomstdiner in Alta, 2 diners in Sørkjosen, 3 diners in Skaland en het afscheidsdiner in Rundhaug inbegrepen bij de reissom. Deze diners vinden plaats in het hotel. De lunch is eenmaal in een museum, de overige lunches zijn een lunchpakket dat u meekrijgt vanuit het hotel. De lunches en diners op eigen gelegenheid zijn nagenoeg altijd in de stad op loopafstand. Voor zowel de lunch als het diner wordt voldoende tijd ingeruimd.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Over het algemeen is het kraanwater in Noorwegen van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
We maken enkele korte wandelingen. Goede wandelschoenen en wandelkleding zijn aan te bevelen. Voor de avonden waarop op zoek gegaan wordt naar het noorderlicht is warme kleding erg nuttig.
Reisperiode
Begin september is een geschikte periode voor een natuurreis naar Noord-Noorwegen. De temperatuur is doorgaans nog aangenaam en de grootste zomerdrukte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 12 ºC.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Geld
De Noorse munteenheid is de Noorse kroon (NOK). Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Ook kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Noord-Noorwegen is het leefgebied van de Samen met hun rendieren. Het is tevens de streek waar Vrouwe Aurora zich vrijwel elke donkere heldere nacht laat zien in een van haar vele gedaanten. Het steeds veranderende fjordenlandschap, de verlaten hoogvlakten van het binnenland, het veelzijdige eiland Senja (‘Noorwegen in het klein’); de afwisseling tussen een rit met onze bus, een eenvoudige wandeling, een overtocht met een veerboot of gewoon een stop op een mooie plek om lekker even te genieten van de geweldige natuur; de gezellige drukte van de universiteitsstad Tromsø met diverse interessante musea; en niet te vergeten de noorderlichtkathedraal en wereldberoemde rotstekeningen die deel uitmaken van het Alta Museum in de gelijknamige hoofdstad van het noorderlicht: dit alles staat u te wachten in de periode dat de herfstkleuren in ontwikkeling komen en de knalgele en felrode tinten ons toelachen.

dag 1, di 02-09
Avondvlucht per lijndienst van Amsterdam naar Oslo Gardermoen. Ons hotel bevindt zich op loopafstand van de luchthaven.
dag 2, wo 03-09
Na een heerlijk ontbijt is er tijd voor een introductie over Noord-Noorwegen, voordat we verder vliegen naar Alta. Hier arriveren we vroeg in de middag, zodat er tijd is om de omgeving te voet te verkennen. Deze streek is niet voor niets door verschillende wetenschappers gebruikt voor onderzoek naar het fenomeen noorderlicht. We bevinden ons tijdens de gehele reis in het gebied waar zich vrijwel elke avond poollichtactiviteit voordoet. Een belangrijke voorwaarde is echter dat het helder weer is. Afhankelijk van de weersomstandigheden gaan we na het diner vanavond actief op zoek naar dit illustere en tot de verbeelding sprekende natuurverschijnsel. De komende drie nachten verblijven we in een prachtig gelegen wildernislodge.
dag 3, do 04-09
In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekte men in Alta rotstekeningen van duizenden jaren oud: afbeeldingen van mensen, elanden, rendieren en walvissen, maar ook van activiteiten uit het dagelijks leven, zoals jagen en vissen. Het gebied behoort nu tot het werelderfgoed. We bezoeken het Alta Museum, dat onder meer toegang biedt tot deze bijzondere rotskunst. In het museum is ook aandacht voor de cultuur van de Samen en het noorderlicht. Na bezichtiging van het museum nemen we een kijkje bij de in de vorm van het noorderlicht gebouwde kathedraal van Alta, die door het gebruikte titanium een bijzondere uitstraling heeft.
dag 4, vr 05-09
Vroeg uit de veren voor onze rit over de hoogvlakte Finnmarksvidda naar de ‘hoofdstad van de Samen’, Kautokeino. Het binnenland biedt een compleet ander uitzicht dan de kust. Wie weet spotten we onderweg rendieren. In Kautokeino gaan we naar het Kautokeino Bygdetun, een knus museum dat een grondige inkijk biedt in de levenswijze van de Samen. Ook nemen we een kijkje bij de beroemde zilversmid Juhls. Dit verrassende familiebedrijf biedt zoveel meer dan een gewone zilversmid door zijn passie voor nomadische volkeren, niet alleen in Scandinavië. Na een dag vol indrukken rijden we in de middag terug richting de kust. Heeft u nog energie over? Wie weet toont het noorderlicht zich vanavond nog.
dag 5, za 06-09
Prachtige rit door het verlaten en afwisselende Noord-Noorse fjordenlandschap. Onderweg passeren we een aantal kleinere plaatsen. We maken enkele stops om van het uitzicht te genieten en de benen even te strekken. Een stukje voorbij Storslett, een lokaal handelsknooppunt, ligt Sørkjosen. De komende twee nachten verblijven we in een hotel gelegen aan een fjord, met een goed uitzicht richting het noorden, zodat het een gunstige plek is om noorderlicht te zien, mits de activiteit en het weer meewerken.
dag 6, zo 07-09
De Samen leven niet alleen van de rendierhouderij, waar ze het beroemdst om zijn. Niet alleen zij, maar ook de nazaten van Kvenen (Finse immigranten), maken al eeuwenlang gebruik van zogeheten rivierboten voor de visserij. Een rivierboot is een lange, smalle, ondiep in het water liggende boot, die bij uitstek geschikt is voor vervoer over de bochtige rivieren hier in het binnenland. In enkele van deze traditionele boten maken we de tocht door het Reisadal de ongerepte natuur in naar de Mollisfossen. Deze prachtige waterval ligt diep verscholen in het nationale park Reisa, waar we hopelijk ook worden omringd door prachtige herfstkleuren. We leggen aan op een plek waar op een kampvuur traditionele koffie voor ons wordt bereid. De waterval is een klein stukje wandelen hiervandaan. De schippers brengen ons weer naar het vertrekpunt. We genieten nog even van de natuur, voordat we terugrijden naar ons hotel.
dag 7, ma 08-09
We verlaten Sørkjosen en zetten onze reis langs de fjordenkust voort met als einddoel de stad Tromsø. Het geel en oranje van de naderende herfst zal hier en daar zichtbaar zijn en het uitzicht alleen maar mooier maken. Onze autorit wordt twee keer onderbroken door een overtocht met een veerboot. We komen onderweg ogen tekort! Afhankelijk van onze aankomsttijd bij Tromsø nemen we alvast een kijkje bij de wereldberoemde IJszeekathedraal of wandelen we, voor wie wil, een stukje door deze gezellige studentenstad met een rijke geschiedenis als populaire uitvalsbasis voor poolreizigers. We overnachten twee nachten in een midden in het centrum gelegen hotel.
dag 8, di 09-09
In Tromsø is genoeg te doen, dus we gaan op tijd op pad. Veel ligt hier op loopafstand, dus vandaag doen we veel te voet of maken we waar nodig gebruik van het openbaar vervoer. Vanaf ons hotel starten we met een stadswandeling door het centrum, waarbij u zult zien en horen waar deze relatief kleine stad groot in is. De wandeling eindigt bij het Poolmuseum, dat we ook bezoeken. In het Tromsø Museum, het museum van de lokale universiteit, wordt aandacht besteed aan andere facetten van het noorderlicht. Ook de cultuur van de Samen komt weer aan bod, net even anders. Voor wie geïnteresseerd is in geologie en biologie, is dit een aanrader. Tromsø beschikt over een rijk aanbod aan (souvenir)winkels.
dag 9, wo 10-09
Vroeg in de ochtend laten we Tromsø achter ons. We ontdekken de hoogvlakte van het eiland Kvaløya en de zandstranden van Sommarøy voordat we in de loop van de middag met de veerboot de overtocht maken naar Senja. Vanwege de variatie in landschappen staat dit eiland bekend als ‘Noorwegen in het klein’. Eenmaal aan de overkant is de rijtijd naar onze accommodatie nog zo’n 1,5 uur. De komende drie nachten verblijven we in een aan de zee gelegen hotel. Deze locatie is bijzonder geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.
dag 10, do 11-09
Vandaag laten we ons verrassen door de afwisseling die Senja te bieden heeft. Spitse bergtoppen, steile en/of smalle wegen, een kustgebied met rotsen of zandstrand, maar ook een bosrijke omgeving. We richten ons op een groot deel van de nationale toeristische route Senja. In Noorwegen zijn enkele bijzondere mooie trajecten voorzien van het predicaat ‘nationale toeristische route’ vanwege de uitzonderlijke schoonheid van de omgeving. Langs deze routes bevinden zich onder architectuur aangelegde parkeerplaatsen. Vandaag laten we u er enkele zien.
dag 11, vr 12-09
Na het ontbijt rijden we naar het nationale park Ånderdalen, aan de zuidkant van Senja. In dit natuurgebied, dat bekendstaat om de grillige, zilvergrijze bomen, is een eenvoudige maar adembenemend mooie wandeling uitgezet die ons laat kennismaken met dit gebied. We nemen hier uitgebreid de tijd voor. Met een beetje geluk treffen we deze omgeving op het hoogtepunt van de gele en rode herfstkleuren. Natuurlijk houden we vanavond de weers- en noorderlichtomstandigheden in de gaten!
dag 12, za 13-09
Via de brug bij het handelsknooppunt Finnsnes verlaten we Senja en rijden we verder op het vasteland. Het berglandschap om ons heen verandert. De toppen worden ronder, hoger, machtiger. De herfstkleuren zullen zich hier misschien nog wel meer laten bewonderen dan direct aan de kust. Onze laatste accommodatie is een charmant hotel met een mooie tuin met terras.
dag 13, zo 14-09
Vanochtend vertrekken we na een vroeg ontbijt voor de reis naar huis. Tijdens de rit naar de luchthaven van Tromsø ziet u het landschap voor een laatste keer aan u voorbijglijden. Na een overstap op Oslo Gardermoen arriveren we in de vroege avond in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten met Scandinavian Airlines van Amsterdam naar Alta en retour van Tromsø naar Amsterdam, in beide gevallen via Oslo. De vluchtgegevens zijn:
02-09-2025: Amsterdam - Oslo, 19.05 - 20.55 uur
03-09-2025: Oslo - Alta, 12.00 - 13.55 uur
14-09-2025: Tromsø - Oslo, 11.30 - 13.20 uur en Oslo - Amsterdam, 16.35 - 18.25 uur
Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
Vervoer ter plaatse
De rondreis door Noorwegen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Oslo (1 nacht) - Alta (3 nachten) - Sørkjosen (2 nachten) - Tromsø (2 nachten) - Skaland (3 nachten) - Rundhaug (1 nacht)
De eerste nacht verblijft u in een hotel op de luchthaven van Oslo. Vervolgens overnacht u afwisselend in centraal gelegen hotels in de stad en meer decentraal gelegen hotels in de natuur, waarvan 3 nachten in een fraai gelegen lodge midden in de natuur. Eén hotel heeft drie sterren, alle overige hotels hebben vier sterren. Eenmaal verblijft u in een suite geschikt voor vier personen. Deze suite heeft een gezamenlijke living en twee afsluitbare tweepersoonskamers met eigen sanitair. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 9 lunches, het welkomstdiner in Alta, 2 diners in Sørkjosen, 3 diners in Skaland en het afscheidsdiner in Rundhaug inbegrepen bij de reissom. Deze diners vinden plaats in het hotel. De lunch is eenmaal in een museum, de overige lunches zijn een lunchpakket dat u meekrijgt vanuit het hotel. De lunches en diners op eigen gelegenheid zijn nagenoeg altijd in de stad op loopafstand. Voor zowel de lunch als het diner wordt voldoende tijd ingeruimd.

Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Over het algemeen is het kraanwater in Noorwegen van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
We maken enkele korte wandelingen. Goede wandelschoenen en wandelkleding zijn aan te bevelen. Voor de avonden waarop op zoek gegaan wordt naar het noorderlicht is warme kleding erg nuttig.
Reisperiode
Begin september is een geschikte periode voor een natuurreis naar Noord-Noorwegen. De temperatuur is doorgaans nog aangenaam en de grootste zomerdrukte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 12 ºC.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Geld
De Noorse munteenheid is de Noorse kroon (NOK). Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Ook kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Marjan Spijkers.
drs. Marjan Spijkers

Schrijver en fotograaf achter de website Noorderlicht.tips. Marjan is afgestudeerd in Scandinavische talen met als specialisaties de poolgebieden en volksverhalen. Ze spreekt vloeiend Noors, verzorgt lezingen in Nederland en België en begeleidt al ruim 15 jaar reizen naar Noorwegen, sinds kort ook naar Spitsbergen. Naast noorderlicht en een scala aan wetenswaardigheden over Noorwegen heeft de cultuur van de Samen haar bijzondere belangstelling.
Reisgegevens
13-daagse vliegreis
2 t/m 14 september 2025
Reissom
t/m 13 mei 2025: € 5995,-
vanaf 14 mei 2025: € 6195,-
toeslag eenpersoonskamer: € 1090,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt bij boeking de toeslag eenpersoonskamer in rekening gebracht. Zodra er een medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt deze toeslag gecrediteerd. Indien er geen kamergeno(o)t(e) wordt gevonden, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet gecrediteerd.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 9 lunches, 7 diners, reisleiding, entrees, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 8 / maximum: 12