De Baltische landen i.s.m. Vrije Academie
Frederik Erens bereist de Baltische landen als sinds 1992 en neemt u mee op deze boeiende reis vol historie en actualiteit. Eeuwenlang zijn de Esten, de Letten en de Litouwers de speelbal geweest van de hen omringende mogendheden. Denen, Zweden, Baltische Duitsers, Polen en Russen hebben hun stempel op deze Oostzeelanden gedrukt. Maar desondanks hebben ze hun eigen taal en cultuur weten te behouden.
De Baltische hoofdsteden hebben elk een eigen cultuurhistorisch karakter. Het Litouwse Vilnius met zijn uitgestrekte historische binnenstad was ooit de hoofdstad van een groot Litouws rijk. Riga wordt terecht het Parijs van het Noorden genoemd vanwege zijn boulevards, art-nouveauarchitectuur en musea. Het Estse Tallinn is evenals Riga een oude Hanzestad en heeft een schilderachtige binnenstad, die haar middeleeuwse karakter goed bewaard heeft. Tegelijkertijd is het de hoofdstad van een verrassend modern land. De hoofdsteden worden afgewisseld met kleinere plaatsen en tochten door fraaie stukken natuur. Kortom, een reis waarin natuur, architectuur, kunst en actuele ontwikkelingen ruimschoots aan bod komen.
dag 1, di 20-05
Aankomst in Vilnius. We bekijken het gereconstrueerde paleis van de Groothertogen van Litouwen, waarin een tentoonstelling te zien is uit de tijden dat Litouwen en Polen samen een grote Europese mogenheid vormden. Hier zijn ook de prachtig herstelde paradekamers te zien. ’s Avonds gezamenlijk diner.
dag 2, wo 21-05
Excursie te voet en met de bus. Vilnius is de meest noordelijke barokstad van Europa. Het is altijd een multiculturele en multireligieuze hoofdstad geweest. We bezoeken de universiteit (1579) en kerken van verschillende gezindten, evenals de enige synagoge die nog in gebruik is.
dag 3, do 22-05
We rijden naar de kust en gaan naar Kaunas, de tweede stad van het land, die tussen 1920 en 1940 de hoofdstad was van Litouwen. We wandelen door de oude binnenstad en zien enkele gebouwen in modernistische art-decostijl uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Indien de tijd het toelaat, gaan we naar het Amsterdamse School-huismuseum van Karolas Banys. Het museum Visas for Life verhaalt hoe de Nederlandse consul Jan Zwartendijk en de Japanse consul Chiune Sugihara in 1940 duizenden Poolse Joden het leven hebben gered. Aan het begin van de avond bereiken we de voormalige Pruisische en nu bloeiende Litouwse havenstad Klaipeda (voorheen Memel).
dag 4, vr 23-05
Na een korte wandeling door het mooi opgeknapte historisch centrum ervaren we per bus de Koerse schoorwal, een natuurfenomeen dat op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt. In het vissersplaatsje Nida zien we de hoge duinen en maken we een boottochtje over het Koerse Haff, een meer tussen de duinen en het vasteland.
dag 5, za 24-05
We beginnen de dag in de Litouwse badplaats Palanga met het landhuis en park van de Pools-Litouwse adellijke familie Tiskiewicz – nu het nationale Barnsteenmuseum. Vervolgens rijden we naar de Letse havenstad Liepaja en lunchen we in het eind zeventiende-eeuwse koopmanshuis dat met zijn authentieke interieurs ooit toebehoorde aan de Nederlandse familie Hooijer. Door het heuvelachtige landschap rijden we naar Kuldiga, een enigzins verwaarloosd maar zeer pittoresk Hanzestadje aan de rivier de Venta. In de avond aankomst in de Letse hoofdstad Riga, waar we twee dagen verblijven.
dag 6, zo 25-05
Wandeling door de oude binnenstad van Riga, waar we koopmanshuizen met Nederlandse invloeden kunnen zien. We bekijken enkele in baksteen opgetrokken gotische kerken, bezichtigen de Dom en kunnen luisteren naar het beroemde Walcker-orgel.
dag 7, ma 26-05
We verkennen de centrale markthallen van Riga, waarschijnlijk de grootste levensmiddelenmarkt van Europa, gevestigd in voormalige zeppelinhangars. Aansluitend bewonderen we enkele prachtige exemplaren van art-nouveauarchitectuur. Daarbij slaan we het Art Nouveau Museum niet over. Hier krijgen we een indruk van de manier waarop de burgerij rond 1900 woonde. ’s Middags kunt u facultatief naar het onlangs vernieuwde Bezettingsmuseum van Letland, dat verhaalt over de zeer moeilijke positie van Letland en de andere Baltische landen gedurende de Tweede Wereldoorlog en het Sovjetregime tot aan het herstel van hun onafhankelijkheid in 1991.
dag 8, di 27-05
We bezoeken kort de erebegraafplaats op het Broederkerkhof die herinnert aan de de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en de Letse onafhankelijkheidsoorlog. Daarna rijden we in noord-oostelijke richting naar Ligatne, een mooi natuurgebied dat deel uitmaakt van het nationale park Gauja. Hier bevindt zich ook een als sanatorium gecamoufleerde atoomvrije bunker voor de Sovjetelite, een relict uit de koude oorlog. In het Hanzestadje Cesis zien we wat over is van het middeleeuwse hoofdkwartier van de Duitse kruisridders. Overnachting en gezamenlijk diner op het landgoed Wagenküll.
dag 9, wo 28-05
Tijd voor het futuristische Nationaal Etnografisch- en Geschiedenismuseum van Estland (ERM). We leren er over de volkscultuur van de Esten en over de cultuur van de kleine Finn-Oegrische volkeren in Siberië. Na vrije tijd voor de lunch en een wandeling door het centrum van de universiteitsstad Tartu rijden we door naar de Estische hoofdstad Tallinn.
dag 10, do 29-05
Tallinn werd in 1219 gesticht door de Denen. De historische binnenstad heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaart. Tijdens onze wandeling zien we middeleeuwse koopmanshuizen en de indrukwekkende stadsmuren. We bezoeken de Niguliste of Sint-Nicolaaskerk, thans een museum voor kerkelijke kunst. Het hoogtepunt is een fragment van een vijftiende-eeuwse Danse Macabre van Bernt Notke. In Toompea, de fraaie bovenstad, bezichtigen we de witte Lutherse Domkerk. Een deel van de dag is ter vrije besteding.
dag 11, vr 30-05
In de ochtend wandelen we langs paleis Kadriorg, dat de Russische tsaar Peter de Grote voor zijn tweede vrouw Catharina I liet bouwen, en het voormalige paleisje. Verderop bezichtigen we het Kumu-museum, het Nationale Kunstmuseum, dat een grote collectie Estse kunst herbergt. Dit museum is een staaltje moderne architectuur uit 2006. Ten slotte brengen we even een bezoek aan de zangtribune waar de grote Estse zangfestivals worden gehouden. Aansluitend transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Nederland.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Vilnius heen en van Tallinn via Riga naar Amsterdam retour met Air Baltic. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
20-05-2025: Amsterdam - Vilnius. 10.20 - 13.40 uur
30-05-2025: Tallinn - Riga, 15.20 - 16.10 uur
Riga - Amsterdam, 17.00 - 18.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische staten is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
Vervoer ter plaatse
De rondreis door de Baltische staten wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Vilnius (2 nachten) - Klaipeda (2 nachten) - Riga (3 nachten) - Törva (1 nacht) - Tallinn (2 nachten)
Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. De hotels zijn gekozen vanwege hun comfort en/of hun strategische ligging.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 1 lunch en 1 diner inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Reisperiode
Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door de Baltische landen. We rekenen op prettige temperaturen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC - 18 ºC. De natuur komt in deze periode mooi tot bloei.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Geld
De Baltische landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
Entrees
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op deze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Privacy
Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.
Frederik Erens bereist de Baltische landen als sinds 1992 en neemt u mee op deze boeiende reis vol historie en actualiteit. Eeuwenlang zijn de Esten, de Letten en de Litouwers de speelbal geweest van de hen omringende mogendheden. Denen, Zweden, Baltische Duitsers, Polen en Russen hebben hun stempel op deze Oostzeelanden gedrukt. Maar desondanks hebben ze hun eigen taal en cultuur weten te behouden.
De Baltische hoofdsteden hebben elk een eigen cultuurhistorisch karakter. Het Litouwse Vilnius met zijn uitgestrekte historische binnenstad was ooit de hoofdstad van een groot Litouws rijk. Riga wordt terecht het Parijs van het Noorden genoemd vanwege zijn boulevards, art-nouveauarchitectuur en musea. Het Estse Tallinn is evenals Riga een oude Hanzestad en heeft een schilderachtige binnenstad, die haar middeleeuwse karakter goed bewaard heeft. Tegelijkertijd is het de hoofdstad van een verrassend modern land. De hoofdsteden worden afgewisseld met kleinere plaatsen en tochten door fraaie stukken natuur. Kortom, een reis waarin natuur, architectuur, kunst en actuele ontwikkelingen ruimschoots aan bod komen.
dag 1, di 20-05
Aankomst in Vilnius. We bekijken het gereconstrueerde paleis van de Groothertogen van Litouwen, waarin een tentoonstelling te zien is uit de tijden dat Litouwen en Polen samen een grote Europese mogenheid vormden. Hier zijn ook de prachtig herstelde paradekamers te zien. ’s Avonds gezamenlijk diner.
dag 2, wo 21-05
Excursie te voet en met de bus. Vilnius is de meest noordelijke barokstad van Europa. Het is altijd een multiculturele en multireligieuze hoofdstad geweest. We bezoeken de universiteit (1579) en kerken van verschillende gezindten, evenals de enige synagoge die nog in gebruik is.
dag 3, do 22-05
We rijden naar de kust en gaan naar Kaunas, de tweede stad van het land, die tussen 1920 en 1940 de hoofdstad was van Litouwen. We wandelen door de oude binnenstad en zien enkele gebouwen in modernistische art-decostijl uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Indien de tijd het toelaat, gaan we naar het Amsterdamse School-huismuseum van Karolas Banys. Het museum Visas for Life verhaalt hoe de Nederlandse consul Jan Zwartendijk en de Japanse consul Chiune Sugihara in 1940 duizenden Poolse Joden het leven hebben gered. Aan het begin van de avond bereiken we de voormalige Pruisische en nu bloeiende Litouwse havenstad Klaipeda (voorheen Memel).
dag 4, vr 23-05
Na een korte wandeling door het mooi opgeknapte historisch centrum ervaren we per bus de Koerse schoorwal, een natuurfenomeen dat op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt. In het vissersplaatsje Nida zien we de hoge duinen en maken we een boottochtje over het Koerse Haff, een meer tussen de duinen en het vasteland.
dag 5, za 24-05
We beginnen de dag in de Litouwse badplaats Palanga met het landhuis en park van de Pools-Litouwse adellijke familie Tiskiewicz – nu het nationale Barnsteenmuseum. Vervolgens rijden we naar de Letse havenstad Liepaja en lunchen we in het eind zeventiende-eeuwse koopmanshuis dat met zijn authentieke interieurs ooit toebehoorde aan de Nederlandse familie Hooijer. Door het heuvelachtige landschap rijden we naar Kuldiga, een enigzins verwaarloosd maar zeer pittoresk Hanzestadje aan de rivier de Venta. In de avond aankomst in de Letse hoofdstad Riga, waar we twee dagen verblijven.
dag 6, zo 25-05
Wandeling door de oude binnenstad van Riga, waar we koopmanshuizen met Nederlandse invloeden kunnen zien. We bekijken enkele in baksteen opgetrokken gotische kerken, bezichtigen de Dom en kunnen luisteren naar het beroemde Walcker-orgel.
dag 7, ma 26-05
We verkennen de centrale markthallen van Riga, waarschijnlijk de grootste levensmiddelenmarkt van Europa, gevestigd in voormalige zeppelinhangars. Aansluitend bewonderen we enkele prachtige exemplaren van art-nouveauarchitectuur. Daarbij slaan we het Art Nouveau Museum niet over. Hier krijgen we een indruk van de manier waarop de burgerij rond 1900 woonde. ’s Middags kunt u facultatief naar het onlangs vernieuwde Bezettingsmuseum van Letland, dat verhaalt over de zeer moeilijke positie van Letland en de andere Baltische landen gedurende de Tweede Wereldoorlog en het Sovjetregime tot aan het herstel van hun onafhankelijkheid in 1991.
dag 8, di 27-05
We bezoeken kort de erebegraafplaats op het Broederkerkhof die herinnert aan de de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en de Letse onafhankelijkheidsoorlog. Daarna rijden we in noord-oostelijke richting naar Ligatne, een mooi natuurgebied dat deel uitmaakt van het nationale park Gauja. Hier bevindt zich ook een als sanatorium gecamoufleerde atoomvrije bunker voor de Sovjetelite, een relict uit de koude oorlog. In het Hanzestadje Cesis zien we wat over is van het middeleeuwse hoofdkwartier van de Duitse kruisridders. Overnachting en gezamenlijk diner op het landgoed Wagenküll.
dag 9, wo 28-05
Tijd voor het futuristische Nationaal Etnografisch- en Geschiedenismuseum van Estland (ERM). We leren er over de volkscultuur van de Esten en over de cultuur van de kleine Finn-Oegrische volkeren in Siberië. Na vrije tijd voor de lunch en een wandeling door het centrum van de universiteitsstad Tartu rijden we door naar de Estische hoofdstad Tallinn.
dag 10, do 29-05
Tallinn werd in 1219 gesticht door de Denen. De historische binnenstad heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaart. Tijdens onze wandeling zien we middeleeuwse koopmanshuizen en de indrukwekkende stadsmuren. We bezoeken de Niguliste of Sint-Nicolaaskerk, thans een museum voor kerkelijke kunst. Het hoogtepunt is een fragment van een vijftiende-eeuwse Danse Macabre van Bernt Notke. In Toompea, de fraaie bovenstad, bezichtigen we de witte Lutherse Domkerk. Een deel van de dag is ter vrije besteding.
dag 11, vr 30-05
In de ochtend wandelen we langs paleis Kadriorg, dat de Russische tsaar Peter de Grote voor zijn tweede vrouw Catharina I liet bouwen, en het voormalige paleisje. Verderop bezichtigen we het Kumu-museum, het Nationale Kunstmuseum, dat een grote collectie Estse kunst herbergt. Dit museum is een staaltje moderne architectuur uit 2006. Ten slotte brengen we even een bezoek aan de zangtribune waar de grote Estse zangfestivals worden gehouden. Aansluitend transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Nederland.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Vilnius heen en van Tallinn via Riga naar Amsterdam retour met Air Baltic. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
20-05-2025: Amsterdam - Vilnius. 10.20 - 13.40 uur
30-05-2025: Tallinn - Riga, 15.20 - 16.10 uur
Riga - Amsterdam, 17.00 - 18.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische staten is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
Vervoer ter plaatse
De rondreis door de Baltische staten wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Vilnius (2 nachten) - Klaipeda (2 nachten) - Riga (3 nachten) - Törva (1 nacht) - Tallinn (2 nachten)
Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. De hotels zijn gekozen vanwege hun comfort en/of hun strategische ligging.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 1 lunch en 1 diner inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Reisperiode
Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door de Baltische landen. We rekenen op prettige temperaturen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC - 18 ºC. De natuur komt in deze periode mooi tot bloei.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Geld
De Baltische landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
Entrees
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op deze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Privacy
Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.
Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door Frederik Erens. Waar nodig wordt hij bijgestaan door een lokale, Engelstalige gids.
drs. Frederik Erens
Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.
Samenwerking
Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat er slechts twee diners zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.
Vrije Academie
Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar natuurwetenschappen, geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.
Reisgegevens
11-daagse vliegreis
20 t/m 30 mei 2025
Reissom
t/m 28 januari 2025: € 2495,-
vanaf 29 januari 2025: € 2645,-
toeslag eenpersoonskamer: € 450,-
NB 1 Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd ook als er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 15 / maximum: 25