Exclusieve groepsreis Moderne architectuur aan de Côte d'Azur i.s.m. de Volkskrant

Moderne architectuur aan de Côte d'Azur i.s.m. de Volkskrant

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Côte d’Azur, met haar azuurblauwe zee, milde klimaat en mondaine steden als Nice, Cannes en Saint-Tropez, oefent al decennialang een grote aantrekkingskracht uit op de internationale jetset. Deze traditie gaat terug tot in de negentiende eeuw, toen Europese aristocraten hun intrek namen in villa’s aan de zuidkust om te overwinteren of zich permanent te vestigen. In de afgelopen honderd jaar verrezen er talloze architectonische parels aan deze kuststreek, vaak even uitbundig ogend als hun flamboyante bewoners: van art-decopaleizen tot modernistische villa’s en experimentele bubbelhuizen. De bijzondere verschijningen zijn niet alleen visueel indrukwekkend, maar ondervragen ook de manier waarop we vormgeven aan ons dagelijks leven. Tijdens deze reis staan we stil bij grensverleggende projecten van onder anderen Le Corbusier, Antti Lovag en Eileen Gray. Ook zien we toonaangevende bouwwerken van enkele hedendaagse architecten.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

Bob Witman

Hij schrijft voor de Volkskrant en was jarenlang chef van de kunstredactie en lid van de hoofdredactie. Hij publiceert sinds 1998 over architectuur en design in de Volkskrant en vakbladen. Zijn interessegebied richt zich op kantelmomenten in de architectuurgeschiedenis, zoals de renaissancearchitectuur in Italië in de zestiende eeuw en de opkomst van het modernisme in Europa in de twintigste eeuw. Hij is verbonden aan het platform What Design Can Do, dat zich bezig houdt met de maatschappelijk impact van design, en geeft les aan de kunstacademie in Utrecht.

Samenwerking

Het betreft een lezersreis van dagblad de Volkskrant die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij deze reis zijn niet alle diners inbegrepen en zijn ook de fooien exclusief.

de Volkskrant

Onafhankelijk, betrouwbaar, toegankelijk: volg de Volkskrant voor actualiteit, opinie, cultuur en meer.

dag 1, vr 07-10

’s Ochtends vertrek per vliegtuig naar Marseille, waar we rond het middaguur aankomen. Vanmiddag krijgen we van een lokale gids een rondleiding door de Unité d’Habitation, een van de meest bekende en revolutionaire architectonische ontwerpen van de modernist Le Corbusier. Het wooncomplex werd in 1952 opgeleverd als ‘woonmachine’ en voorzag in de grote behoefte aan betaalbare sociale woningen. De verticale stad, bestaande uit achttien verdiepingen, moest mensen met verschillende achtergronden samenbrengen. De mens staat centraal in het functionele ontwerp, dat de meest basale voorzieningen dicht naar de bewoners brengt. Zo beschikt het gebouw over een atletiekbaan, kindercrèche, zwembad, hotel en winkels. Vooraf lunchen we gezamenlijk in het inpandige restaurant Le Ventre de l’Architecte, 'de buik van de architect'.

dag 2, za 08-10

We maken een wandeling langs verschillende architectonische parels in het havengebied van Marseille. In de afgelopen decennia zijn de vervallen pakhuizen ten noorden van de oude haven getransformeerd tot gewilde appartementen. Langs de kust prijken moderne wolkenkrabbers als de Tour La Marseillaise en de Tour CMA CGM. We lopen van het nieuwe ‘paviljoen’ van Norman Foster in de oude stad door het zeventiende eeuwse fort Saint-Jean via een spectaculaire nieuwe luchtbrug naar het MuCEM van de Franse architect Rudy Ricciotti. Dit is een tentoonstellingsgebouw in zee, dat in 2013 zijn deuren opende voor het publiek. Deze plek verbindt het oude Marseille met het levendige nieuwe havenfront, vol winkels, gerenoveerde oude loodsen en spectaculaire nieuwbouw van onder anderen Zaha Hadid en Jean Nouvel.

dag 3, zo 09-10

In de ochtend vertrekken we tijdig richting het havenplaatsje Hyères. Daar stappen we over op de veerboot naar Porquerolles, het grootste van de drie eilanden die samen de Iles d’Hyères vormen, ook wel de Gouden Eilanden genoemd. Na aankomst op het autovrije eiland voert een wandeling over een smal pad langs aromatische struiken en wijngaarden naar de Villa Carmignac. De voormalige wijnboerderij werd in 2000 door architect Henri Vidal getransformeerd tot kunstdomein. De privécollectie bestaat uit vele hoogtepunten van naoorlogse en hedendaagse kunst. Een speciale rol is weggelegd voor Amerikaanse naoorlogse schilders als Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Door de open structuur van het gebouw harmoniëren de kunstwerken op ongedwongen wijze met de natuurlijke omgeving. De zintuiglijke beleving van het landschap wordt versterkt door de manier waarop u het museum kunt verkennen: blootsvoets! Aansluitend rijden we door naar ons hotel in Mandelieu-la-Napoule, waar we tweemaal overnachten en dineren.

dag 4, ma 10-10

Het enorme Palais Bulles is een onwaarschijnlijk woonverblijf even buiten Cannes, waar alles rond is en glooit. De Hongaarse architect Antti Lovag ontwikkelde in de jaren zeventig verschillende van deze ‘bubbelhuizen’: organisch gevormde ontwerpen die misschien nog wel het meest weg hebben van de habitat van een buitenaards wezen. Het Palais Bulles was ooit het buitenverblijf van modeontwerper Pierre Cardin en vormde het toneel van extravagante feesten en een verjaardagsfeest voor James Bond. We bezoeken Maison Bernard, dat enkele jaren voor het Palais Bulles werd opgeleverd en vandaag de dag nog als spectaculair woonhuis in gebruik is. Even verderop in de haven Port la Galère zien we op de heuvelflank een vakantiedorp dat in het landschap geboetseerd lijkt. De appartementen zijn ontworpen door Jacques Couëlle, de leermeester van Antti Lovag. ’s Middags bezoeken we in Antibes – een mooie havenstad aan zee waar Picasso in 1946 enkele maanden werkte – het aan hem gewijde museum in Château Grimaldi. In het nabijgelegen Vallauris werkte hij vanaf de zomer van 1947 twee jaar lang in een keramisch atelier. Tegenwoordig is Vallauris niet alleen bekend om zijn keramiek, maar ook om Picasso’s monumentale schildering Oorlog en Vrede.

dag 5, di 11-10

Vanochtend bezoeken we de Fondation Maeght in Saint-Paul-de-Vence. In de jaren zestig werkte het galeristenechtpaar Maeght samen met kunstenaars en de Catalaanse architect Josep Lluís Sert aan de realisatie van deze villa, waar alles in het teken staat van kunst. De kunstwerken zijn speciaal voor deze plek gemaakt en nog altijd te zien: het droomlabyrint van Miró, de Giacometti-hof, de muurschilderingen van Chagall en het bassin van Braque. Aansluitend bezoeken we het betoverende kunstenaarsstadje Saint-Paul-de-Vence. Al lopend over de stadsmuren heeft u een prachtig uitzicht over de omringende heuvels, de zee en de bergen. In het nabijgelegen Vence bezoeken we de bekende Chapelle du Rosaire, waar Matisse in de kleuren van de glas-in-lood-ramen het betoverende licht van de Cote d’Azur trachtte te vangen. Eenmaal in Nice, onze laatste pleisterplaats, maken we nog een stop bij de Jeanne d’Arc, een wonderlijke, betonnen kerk in art-decostijl, bijgenaamd de ‘merengue’.

dag 6, wo 12-10

Vanuit het hotel verkennen we de levendige binnenstad van Nice met haar kronkelige straatjes, vele restaurants en pastelkleurige gevels. Er zijn enkele mooie kleine stadspaleizen te zien, waaronder het barokke Palais Lascaris. Aansluitend is er vrije tijd. Desgewenst kunt u naar het Matisse-museum, met een chronologisch overzicht van het oeuvre van de kunstenaar; het kleine Marc Chagall-museum, een feest van kleuren; of het Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain (MAMAC), met onder meer werk van Niki de Saint Phalle en Yves Klein. We verzamelen ’s avonds weer voor een afscheidsdiner in een gezellig restaurant.

dag 7, do 13-10

Net voorbij de Baai van Monaco bevindt zich Cap Moderne, een magische plek, die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de moderne architectuur. Op een klif met een panoramisch uitzicht over zee bouwde Eileen Gray de iconische E-1027, die in 1929 opgeleverd werd. De villa staat tegenwoordig bekend als de eerste modernistische villa. De Ierse ontwerpster en architecte Gray wist in dit ontwerp het exterieur en de inrichting volledig op elkaar af te stemmen. Veel klassiek-moderne meubels werden door Gray speciaal voor e-1027 ontworpen en brengen nu miljoenen op. Op dezelfde klif liet Le Corbusier veertig meter verderop zijn Cabanon bouwen, een oersimpele houten blokhut, die gold als zijn toevluchtsoord aan de door hem zo geliefde zuidkust. Hij logeerde ook graag in E-1027, maar werd verbannen omdat hij ongevraagd Gray's witte muren beschilderde met murals. In 1965 overleed de architect in de baai tijdens het zwemmen. Vrije tijd voor de lunch in Menton, door de Franse kunstenaar Jean Cocteau ‘de parel van Frankrijk’ genoemd. We bezichtigen er de door hem gedecoreerde trouwzaal en rijden vervolgens via de Corniches, met een adembenemend uitzicht over zee en rotsen, naar Villefranche-sur-Mer, waar hij een kapel beschilderde. Aansluitend transfer naar de luchthaven van Nice, vanwaar onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt. Aankomst op Schiphol in de loop van de avond.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Marseille en van Nice naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
07-10-2022: Amsterdam - Marseille, 09.40 - 11.35 uur
13-10-2022: Nice - Amsterdam, 19.25 - 21.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever per trein? Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar Marseille circa 8 uur; de terugreis van Nice naar Amsterdam duurt circa 10 uur. Houd rekening met ten minste één overstap en een extra overnachting in zowel Marseille als Nice om geen programmaonderdeel van de laatste dag te missen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer in Frankrijk wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Voor de overtocht naar het eiland Porquerolles op dag 3 maken we de gebruik van een lokale veermaatschappij en voor het bezoek aan de Villa Noailles van minibusjes i.v.m. de smalle weggetjes.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Marseille (2 nachten) – Mandelieu-la-Napoule (2 nachten) – Nice (2 nachten)
In Marseille verblijven we in het goede viersterrenhotel Mercure Vieux Port, gelegen op loopafstand van de oude haven. In Mandelieu-la-Napoule nemen we onze intrek in het hotel Best Western Premier Ilôt de Golf, ingericht in een stijl die bij onze reis past. In Nice overnachten we in het viersterrenhotel Best Western Plus Masséna. Het oude centrum en de Promenade des Anglais bevinden zich op een steenworp afstand.

Maaltijden

Op deze reis zijn de lunch op dag 1, de diners op de dagen 3, 4 en 6 inbegrepen bij de reissom.
In Marseille en Nice eten we in lokale restaurants; in Mandelieu wordt in het hotel gedineerd. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable’ (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

Begin oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis aan de Zuid-Franse kust. De natuur hult zich langzaam in de eerste herfstkleuren, maar de temperatuur is doorgaans nog aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Frankrijk is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
7 t/m 13 oktober 2022
NB Op verzoek te boeken als 9-daagse treinreis

Reissom

€ 2795
toeslag eenpersoonskamer: € 402
toeslag treinreis: op aanvraag (zie Vervoer en verblijf)
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 3 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

Bob Witman

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten