Skip to main content
De Romeinen in de Provence
De Romeinen in de Provence
De Romeinen in de Provence

De Romeinen in de Provence

 • Bijna nergens in Europa is de Romeinse cultuur zo mooi bewaard als in de Provence. Het theater van Orange, de Pont du Gard, het Maison Carrée in Nîmes en de opgravingen in Vaison-la-Romaine zijn slechts enkele voorbeelden van de vele archeologische overblijfselen uit deze voormalige provincie Gallia Narbonensis. Naast het Romeinse verleden bekijken we op deze reis diverse middeleeuwse bouwwerken en steden, waaronder de romaanse kathedraal Saint-Trophime in Arles, de abdij van Sénanque en het historisch centrum van Avignon. In het schilderachtige Saint-Rémy-de-Provence staat het voormalige psychiatrisch ziekenhuis waar Vincent van Gogh een deel van zijn leven doorbracht en waar de kunstenaar vele werken schilderde. Op deze reis bezoeken we tevens Châteauneuf-du-Pape, waar de met kiezels bedekte wijngaarden het landschap typeren. Tijdens proeverijen en diners zullen we ook ervaren wat deze regio op culinair gebied te bieden heeft.

 • dag 1, wo 08-05

  Treinreis van Amsterdam naar onze pleisterplaats Avignon, met overstap in Brussel. Kennismaking met het oude centrum tijdens een wandeling voorafgaand aan ons diner.

  dag 2, do 09-05

  In Orange zien we de Triomfboog van Augustus en het prachtig bewaarde Romeinse theater. We maken kennis met de Oranjes in het Archeologisch Museum en wandelen door het oude centrum. Na de lunch keren we terug naar Avignon voor een verdere verkenning van de Provençaalse pausenstad. Tijdens de Babylonische ballingschap in de veertiende eeuw zetelde de paus niet in Rome, maar in Avignon. Het immense Palais des Papes, dat paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten bouwen, herinnert nog altijd aan deze periode.

  dag 3, vr 10-05

  Vaison-la-Romaine bezit de grootste Romeinse opgraving van Frankrijk. Het terrein beslaat vijftien hectaren en verschaft een goed beeld van het leven in deze voormalige Romeinse provincie. De middag staat in het teken van de Mont Ventoux, de kenmerkende berg die hoog boven het Provençaalse landschap uittorent. We besluiten de dag met een proeverij van wijn en chocolade in Châteauneuf-du-Pape.

  dag 4, za 11-05

  ‘s Ochtends bezoeken we Uzès, waar zich een van de mooiste Provençaalse markten bevindt. U kunt deze ochtend op eigen gelegenheid rondzwerven in dit prachtige middeleeuwse stadje. In de middag staat de Pont du Gard op het programma, het grootste Romeinse aquaduct dat we kennen. We maken niet alleen een wandeling over de Gard via de brug, maar lopen onder leiding van een gids ook door het aquaduct zelf, op de hoogste etage! Het nabijgelegen museum besluit de dag.

  dag 5, zo 12-05

  Deze dag staat in het teken van monumentenstad Nîmes. Een wandeling voert ons langs het beroemde Maison Carrée, een monument voor de beoogde opvolgers van Augustus, en het amfitheater. De Jardins de la Fontaine, een park met een tempel van Diana en de Tour Magne, bieden een prachtig uitzicht over het oude Nemausus. ’s Middags is er tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.

  dag 6, ma 13-05

  In Arles beginnen we met de unieke Alyscamps, de Elysese velden. Onder lommerrijke platanen lopen we langs een haag van Romeinse sarcofagen over de Via Aurelia naar een oude kerk. We bekijken in het centrum de Cryptoporticus en maken een wandeling onder het Romeinse forum. Met de prachtige romaanse gevel van de Saint-Trophime sluiten we af. Het dorpje Les Baux-de-Provence is gelegen op een rots. Hier, in de grillige, vaak door Van Gogh geschilderde Alpilles, kunt u genieten van het prachtige uitzicht of grasduinen in de gezellige winkeltjes. In het bekoorlijke Saint-Rémy-de-Provence maken we een wandeling in het spoor van Vincent van Gogh en bezoeken we het ziekenhuis waar hij verbleef. Les Antiques, een Romeinse boog en een grafmonument, vormen een passende entree voor de opgraving van Glanum, waar we ronddwalen door het Franse Pompeji.

  dag 7, di 14-05

  We vertrekken bijtijds naar de abdij van Sénanque. Dit fraai gelegen klooster uit de twaalfde eeuw is nog altijd in gebruik door monniken. Ondanks een bewogen geschiedenis met godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie bevindt het klooster zich in een zeer goede staat. Aansluitend bezichtigen we de Village des Bories in het hart van de Luberon. De traditionele hutten zijn zonder mortel gebouwd met stenen die ter plekke werden gevonden. De bouwtraditie van deze bories gaat terug tot het bronzen tijdperk en werd voortgezet tot in de achttiende eeuw. Onderweg naar Cabrières-d’Avignon passeren we de Fontaine-de-Vaucluse, een geliefde plek van de dichter Petrarca. Tot slot het Lavendelmuseum, waar u ook lavendelproducten te proeven krijgt!

  dag 8, wo 15-05

  Vrije tijd tot ons vertrek naar het treinstation, vanwaar kort voor 13.00 uur onze trein terug naar Nederland vertrekt.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Avignon v.v. Op zowel de heen- als de terugreis is er één overstap. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
  08-05-2024: Amsterdam – Brussel-Zuid, 10.11 - 12.08 uur
  08-05-2024: Brussel-Zuid - Avignon, 13.17 - 18.13 uur
  15-05-2024: Avignon - Brussel-Zuid, 12.48 - 17.43 uur
  15-05-2024: Brussel-Zuid - Amsterdam, 18.52 - 20.44 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen (en op de terugreis uitstappen) op Schiphol, in Rotterdam of in Antwerpen. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn tegen een meerprijs op aanvraag ook beschikbaar. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.
  NB 3 Reist u liever met het vliegtuig? Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De ritten in Frankrijk worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotel

  We verblijven gedurende de hele reis in het comfortabele viersterrenhotel Cloitre Saint Louis, gevestigd in een oud klooster, zoals de naam al suggereert. Het hotel is gelegen in de historische binnenstad op loopafstand van de bezienswaardigheden. Het heeft een buitenzwembad. Alle kamers zijn comfortabel en voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable’ (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  De eerste helft van mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar de Provence. De temperatuur is doorgaans aangenaam, maar niet te warm. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

 • Bijna nergens in Europa is de Romeinse cultuur zo mooi bewaard als in de Provence. Het theater van Orange, de Pont du Gard, het Maison Carrée in Nîmes en de opgravingen in Vaison-la-Romaine zijn slechts enkele voorbeelden van de vele archeologische overblijfselen uit deze voormalige provincie Gallia Narbonensis. Naast het Romeinse verleden bekijken we op deze reis diverse middeleeuwse bouwwerken en steden, waaronder de romaanse kathedraal Saint-Trophime in Arles, de abdij van Sénanque en het historisch centrum van Avignon. In het schilderachtige Saint-Rémy-de-Provence staat het voormalige psychiatrisch ziekenhuis waar Vincent van Gogh een deel van zijn leven doorbracht en waar de kunstenaar vele werken schilderde. Op deze reis bezoeken we tevens Châteauneuf-du-Pape, waar de met kiezels bedekte wijngaarden het landschap typeren. Tijdens proeverijen en diners zullen we ook ervaren wat deze regio op culinair gebied te bieden heeft.

 • dag 1, wo 08-05

  Treinreis van Amsterdam naar onze pleisterplaats Avignon, met overstap in Brussel. Kennismaking met het oude centrum tijdens een wandeling voorafgaand aan ons diner.

  dag 2, do 09-05

  In Orange zien we de Triomfboog van Augustus en het prachtig bewaarde Romeinse theater. We maken kennis met de Oranjes in het Archeologisch Museum en wandelen door het oude centrum. Na de lunch keren we terug naar Avignon voor een verdere verkenning van de Provençaalse pausenstad. Tijdens de Babylonische ballingschap in de veertiende eeuw zetelde de paus niet in Rome, maar in Avignon. Het immense Palais des Papes, dat paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten bouwen, herinnert nog altijd aan deze periode.

  dag 3, vr 10-05

  Vaison-la-Romaine bezit de grootste Romeinse opgraving van Frankrijk. Het terrein beslaat vijftien hectaren en verschaft een goed beeld van het leven in deze voormalige Romeinse provincie. De middag staat in het teken van de Mont Ventoux, de kenmerkende berg die hoog boven het Provençaalse landschap uittorent. We besluiten de dag met een proeverij van wijn en chocolade in Châteauneuf-du-Pape.

  dag 4, za 11-05

  ‘s Ochtends bezoeken we Uzès, waar zich een van de mooiste Provençaalse markten bevindt. U kunt deze ochtend op eigen gelegenheid rondzwerven in dit prachtige middeleeuwse stadje. In de middag staat de Pont du Gard op het programma, het grootste Romeinse aquaduct dat we kennen. We maken niet alleen een wandeling over de Gard via de brug, maar lopen onder leiding van een gids ook door het aquaduct zelf, op de hoogste etage! Het nabijgelegen museum besluit de dag.

  dag 5, zo 12-05

  Deze dag staat in het teken van monumentenstad Nîmes. Een wandeling voert ons langs het beroemde Maison Carrée, een monument voor de beoogde opvolgers van Augustus, en het amfitheater. De Jardins de la Fontaine, een park met een tempel van Diana en de Tour Magne, bieden een prachtig uitzicht over het oude Nemausus. ’s Middags is er tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.

  dag 6, ma 13-05

  In Arles beginnen we met de unieke Alyscamps, de Elysese velden. Onder lommerrijke platanen lopen we langs een haag van Romeinse sarcofagen over de Via Aurelia naar een oude kerk. We bekijken in het centrum de Cryptoporticus en maken een wandeling onder het Romeinse forum. Met de prachtige romaanse gevel van de Saint-Trophime sluiten we af. Het dorpje Les Baux-de-Provence is gelegen op een rots. Hier, in de grillige, vaak door Van Gogh geschilderde Alpilles, kunt u genieten van het prachtige uitzicht of grasduinen in de gezellige winkeltjes. In het bekoorlijke Saint-Rémy-de-Provence maken we een wandeling in het spoor van Vincent van Gogh en bezoeken we het ziekenhuis waar hij verbleef. Les Antiques, een Romeinse boog en een grafmonument, vormen een passende entree voor de opgraving van Glanum, waar we ronddwalen door het Franse Pompeji.

  dag 7, di 14-05

  We vertrekken bijtijds naar de abdij van Sénanque. Dit fraai gelegen klooster uit de twaalfde eeuw is nog altijd in gebruik door monniken. Ondanks een bewogen geschiedenis met godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie bevindt het klooster zich in een zeer goede staat. Aansluitend bezichtigen we de Village des Bories in het hart van de Luberon. De traditionele hutten zijn zonder mortel gebouwd met stenen die ter plekke werden gevonden. De bouwtraditie van deze bories gaat terug tot het bronzen tijdperk en werd voortgezet tot in de achttiende eeuw. Onderweg naar Cabrières-d’Avignon passeren we de Fontaine-de-Vaucluse, een geliefde plek van de dichter Petrarca. Tot slot het Lavendelmuseum, waar u ook lavendelproducten te proeven krijgt!

  dag 8, wo 15-05

  Vrije tijd tot ons vertrek naar het treinstation, vanwaar kort voor 13.00 uur onze trein terug naar Nederland vertrekt.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Avignon v.v. Op zowel de heen- als de terugreis is er één overstap. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
  08-05-2024: Amsterdam – Brussel-Zuid, 10.11 - 12.08 uur
  08-05-2024: Brussel-Zuid - Avignon, 13.17 - 18.13 uur
  15-05-2024: Avignon - Brussel-Zuid, 12.48 - 17.43 uur
  15-05-2024: Brussel-Zuid - Amsterdam, 18.52 - 20.44 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen (en op de terugreis uitstappen) op Schiphol, in Rotterdam of in Antwerpen. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn tegen een meerprijs op aanvraag ook beschikbaar. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.
  NB 3 Reist u liever met het vliegtuig? Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De ritten in Frankrijk worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotel

  We verblijven gedurende de hele reis in het comfortabele viersterrenhotel Cloitre Saint Louis, gevestigd in een oud klooster, zoals de naam al suggereert. Het hotel is gelegen in de historische binnenstad op loopafstand van de bezienswaardigheden. Het heeft een buitenzwembad. Alle kamers zijn comfortabel en voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable’ (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  De eerste helft van mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar de Provence. De temperatuur is doorgaans aangenaam, maar niet te warm. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië, Griekenland en Frankrijk geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

Reisgegevens

8-daagse treinreis
8 t/m 15 mei 2024

Reissom

t/m 7 februari 2024: € 3395
vanaf 8 februari 2024: € 3545
toeslag eenpersoonskamer: € 560

Inclusief

treinreis, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.