Skip to main content
Belle époque in Brussel
Belle époque in Brussel
Belle époque in Brussel

Belle époque in Brussel

  • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

    In de belle époque, aan het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, is de zogenaamde art nouveau bij uitstek de stijl die de nieuwe tijd verbeeldt. Een rijke ornamentale stijl met gebogen lijnen, geïnspireerd op de natuur, verovert in korte tijd Europa. Hierbij worden verschillende namen gebruikt: jugendstil, stile floreale en zweepslagstijl. Brussel ontwikkelde zich tot art-nouveauhoofdstad, met prachtige vernieuwende ontwerpen van grote architecten als Victor Horta, die door de ontwikkelingen van de industriële revolutie konden experimenteren met nieuwe materialen als glas en ijzer. De geometrische vormen van de Weense Secession, in Brussel geïntroduceerd door Adolphe Stocklet, zijn een voorloper van de art deco en het kubisme, die later populair zouden worden. In dezelfde periode verrezen in Brussel prachtige gebouwen in eclectische stijl. Deze werden gefinancieerd door koning Leopold II, die inzag dat Brussel een esthetisch indrukwekkendere uitstraling moest krijgen. De Koninklijke Serres van Laken, die ook in opdracht van Leopold II werden gebouwd, zijn een architectonisch hoogtepunt uit deze periode. Deze gigantische serres, opgetrokken uit staal en glas, zijn nog altijd te bezoeken. Drie weken per jaar zijn ze toegankelijk voor publiek.

  • dag 1, di 23-04

    We reizen in de ochtend met de bus naar Brussel vanuit Utrecht. Op de heenreis bezoeken we een uniek klooster- en schoolcomplex op het Vlaamse platteland: het Pensionnat de Demoiselles van het Instituut der Religieuzen Ursulinen. Het is een voormalig katholiek meisjespensionaat, waar uiteenlopende stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neoromaans en art nouveau zijn toegepast. Na een ontvangst met koffie en gebak worden we onder meer rondgeleid in de Ursulazaal en de feeërieke wintertuin met kleurrijke glas-in-loodkoepel. Aansluitend gebruiken we hier een eenvoudige lunch. Hierna rijden we naar ons centraal gelegen hotel in Brussel. We maken een stop bij de met wit marmer beklede gevel van het Stockletpaleis, met een markante beeldengroep op de toren. Oostenrijker Josef Hoffmann ontwierp deze fraaie villa als gesamtkunstwerk. Daarbij riep hij de hulp in van andere grootheden als Gustav Klimmt en Fernand Khnopff. ’s Avonds gezamenlijk diner bij de Ultieme Hallucinatie, met prachtige art-nouveauelementen.

    dag 2, wo 24-04

    In de ochtend bezoeken we de door Alphonse Balat ontworpen Koninklijke Serres van Laken. In opdracht van Koning Leopold II ontwierp Balat deze prachtige klassieke serres, die qua architectuur aan moesten sluiten bij het neoclassicistische kasteel van Laken. Naar een eeuwoude traditie opent de koninklijke familie de serres drie weken per jaar voor publiek. Aansluitend maken we een korte wandeling door het spectaculair gerenoveerde Maritiem Station Thurn & Taxis, dat dankzij een Rotterdams architectenbureau een nieuwe bestemming heeft gekregen. Een houten stad onder een historisch dak! ‘s Middag bezoeken we het Fin-de-Siècle Museum, dat een prachtige collectie art-nouveaukunst bezit.

    dag 3, do 25-04

    In het Jubelpark toont een gids ons het Paviljoen der Menselijke Driften, een indrukwekkend reliëf in carraramarmer van Jef Lambeaux. Victor Horta ontwierp het neoklassieke tempeltje in Griekse stijl – oorspronkelijk aan de voorkant open, maar al snel voorzien van een extra muur vanwege de ‘onbetamelijkheid’ van de naakte figuren. Horta ontwierp ook het meubilair voor de winkel van edelsmid-juwelier Wolfers, nu opgesteld in de Musea voor Kunst en Geschiedenis, met objecten die ooit in de winkel stonden en ontwerpen van Wolfers’ hand. Tegenover het park ontdekken we de vroegere woning van Paul Cauchie, een visitekaartje voor zijn scraffiti. Tot slot ontdekken we de wijk rondom het Ambiorixplantsoen met de woning Saint-Cyr van Gustave Strauven en het fraaie Huis van Eetvelde, wederom van de hand van Victor Horta.

    dag 4, vr 26-04

    Vandaag bezoeken we enkele bijzondere art-nouveauhuizen. Huis Tassel geldt als het eerste art-nouveauhuis van Brussel; Hôtel Solvay is een van de opmerkelijkste creaties van Horta uit de creatiefste periode van zijn leven; het woonhuis-atelier van Victor Horta geeft ons een inkijk in zijn leven en werk; en we zien Huis Hannon van Jules Brunfaut, die voor zijn vriend ter uitzondering niet in historiserende stijl bouwde, maar in zuivere art nouveau. Tijdens een stadswandeling zien we nog enkele fraaie art-nouveauparels, waaronder het Ciamberlanihuis van de hand van Paul Hankar, het voormalig woonhuis van architect Georges Delcoigne, het Ciamberlanihuis en het Maison de Beck van Gustave Strauven. Afscheidsdiner in een nabij ons hotel gelegen restaurant.

    dag 5, za 27-04

    We vertrekken weer op tijd richting Utrecht, waar we in de namiddag of vroege avond aankomen, na een bezoek aan het onlangs heropende Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en een wandeling door de wijk Zurenborg, een gaaf bewaarde wijk met een bonte mix van patriciërshuizen in verschillende architectuurstijlen van de belle époque.

  • Vervoer

    De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcarreis die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

    Vervoer ter plaatse

    Het bezoek aan de Serres van Laken doen we per touringcar, voor de andere bezoeken gebruiken we het openbaar vervoer. Uiteraard wordt er ook het nodige gewandeld.

    Hotel

    We verblijven gedurende de hele reis in het NH Collection Grand Sablon, een aangenaam en centraal gelegen viersterrenhotel.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn 1 lunch en 2 diners inbegrepen bij de reissom. Deze maaltijden vinden plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. Beide steden bieden een keur aan gezellige en goede restaurants.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Over het algemeen is het kraanwater in België van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable / geen drinkwater’ is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

    Reisperiode

    We bezoeken Brussel eind april omdat in deze periode de Koninklijke Serres van Laken geopend zijn voor publiek, wanneer de bloemenpracht op haar mooist is. Het is dus onvermijdelijk wat druk, maar dat is de moeite waard. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    België maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Voor een deel van de bezoeken zal de groep in tweeën worden gesplitst, indien nodig.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

    In de belle époque, aan het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, is de zogenaamde art nouveau bij uitstek de stijl die de nieuwe tijd verbeeldt. Een rijke ornamentale stijl met gebogen lijnen, geïnspireerd op de natuur, verovert in korte tijd Europa. Hierbij worden verschillende namen gebruikt: jugendstil, stile floreale en zweepslagstijl. Brussel ontwikkelde zich tot art-nouveauhoofdstad, met prachtige vernieuwende ontwerpen van grote architecten als Victor Horta, die door de ontwikkelingen van de industriële revolutie konden experimenteren met nieuwe materialen als glas en ijzer. De geometrische vormen van de Weense Secession, in Brussel geïntroduceerd door Adolphe Stocklet, zijn een voorloper van de art deco en het kubisme, die later populair zouden worden. In dezelfde periode verrezen in Brussel prachtige gebouwen in eclectische stijl. Deze werden gefinancieerd door koning Leopold II, die inzag dat Brussel een esthetisch indrukwekkendere uitstraling moest krijgen. De Koninklijke Serres van Laken, die ook in opdracht van Leopold II werden gebouwd, zijn een architectonisch hoogtepunt uit deze periode. Deze gigantische serres, opgetrokken uit staal en glas, zijn nog altijd te bezoeken. Drie weken per jaar zijn ze toegankelijk voor publiek.

  • dag 1, di 23-04

    We reizen in de ochtend met de bus naar Brussel vanuit Utrecht. Op de heenreis bezoeken we een uniek klooster- en schoolcomplex op het Vlaamse platteland: het Pensionnat de Demoiselles van het Instituut der Religieuzen Ursulinen. Het is een voormalig katholiek meisjespensionaat, waar uiteenlopende stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neoromaans en art nouveau zijn toegepast. Na een ontvangst met koffie en gebak worden we onder meer rondgeleid in de Ursulazaal en de feeërieke wintertuin met kleurrijke glas-in-loodkoepel. Aansluitend gebruiken we hier een eenvoudige lunch. Hierna rijden we naar ons centraal gelegen hotel in Brussel. We maken een stop bij de met wit marmer beklede gevel van het Stockletpaleis, met een markante beeldengroep op de toren. Oostenrijker Josef Hoffmann ontwierp deze fraaie villa als gesamtkunstwerk. Daarbij riep hij de hulp in van andere grootheden als Gustav Klimmt en Fernand Khnopff. ’s Avonds gezamenlijk diner bij de Ultieme Hallucinatie, met prachtige art-nouveauelementen.

    dag 2, wo 24-04

    In de ochtend bezoeken we de door Alphonse Balat ontworpen Koninklijke Serres van Laken. In opdracht van Koning Leopold II ontwierp Balat deze prachtige klassieke serres, die qua architectuur aan moesten sluiten bij het neoclassicistische kasteel van Laken. Naar een eeuwoude traditie opent de koninklijke familie de serres drie weken per jaar voor publiek. Aansluitend maken we een korte wandeling door het spectaculair gerenoveerde Maritiem Station Thurn & Taxis, dat dankzij een Rotterdams architectenbureau een nieuwe bestemming heeft gekregen. Een houten stad onder een historisch dak! ‘s Middag bezoeken we het Fin-de-Siècle Museum, dat een prachtige collectie art-nouveaukunst bezit.

    dag 3, do 25-04

    In het Jubelpark toont een gids ons het Paviljoen der Menselijke Driften, een indrukwekkend reliëf in carraramarmer van Jef Lambeaux. Victor Horta ontwierp het neoklassieke tempeltje in Griekse stijl – oorspronkelijk aan de voorkant open, maar al snel voorzien van een extra muur vanwege de ‘onbetamelijkheid’ van de naakte figuren. Horta ontwierp ook het meubilair voor de winkel van edelsmid-juwelier Wolfers, nu opgesteld in de Musea voor Kunst en Geschiedenis, met objecten die ooit in de winkel stonden en ontwerpen van Wolfers’ hand. Tegenover het park ontdekken we de vroegere woning van Paul Cauchie, een visitekaartje voor zijn scraffiti. Tot slot ontdekken we de wijk rondom het Ambiorixplantsoen met de woning Saint-Cyr van Gustave Strauven en het fraaie Huis van Eetvelde, wederom van de hand van Victor Horta.

    dag 4, vr 26-04

    Vandaag bezoeken we enkele bijzondere art-nouveauhuizen. Huis Tassel geldt als het eerste art-nouveauhuis van Brussel; Hôtel Solvay is een van de opmerkelijkste creaties van Horta uit de creatiefste periode van zijn leven; het woonhuis-atelier van Victor Horta geeft ons een inkijk in zijn leven en werk; en we zien Huis Hannon van Jules Brunfaut, die voor zijn vriend ter uitzondering niet in historiserende stijl bouwde, maar in zuivere art nouveau. Tijdens een stadswandeling zien we nog enkele fraaie art-nouveauparels, waaronder het Ciamberlanihuis van de hand van Paul Hankar, het voormalig woonhuis van architect Georges Delcoigne, het Ciamberlanihuis en het Maison de Beck van Gustave Strauven. Afscheidsdiner in een nabij ons hotel gelegen restaurant.

    dag 5, za 27-04

    We vertrekken weer op tijd richting Utrecht, waar we in de namiddag of vroege avond aankomen, na een bezoek aan het onlangs heropende Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en een wandeling door de wijk Zurenborg, een gaaf bewaarde wijk met een bonte mix van patriciërshuizen in verschillende architectuurstijlen van de belle époque.

  • Vervoer

    De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcarreis die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

    Vervoer ter plaatse

    Het bezoek aan de Serres van Laken doen we per touringcar, voor de andere bezoeken gebruiken we het openbaar vervoer. Uiteraard wordt er ook het nodige gewandeld.

    Hotel

    We verblijven gedurende de hele reis in het NH Collection Grand Sablon, een aangenaam en centraal gelegen viersterrenhotel.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn 1 lunch en 2 diners inbegrepen bij de reissom. Deze maaltijden vinden plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. Beide steden bieden een keur aan gezellige en goede restaurants.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Over het algemeen is het kraanwater in België van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable / geen drinkwater’ is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

    Reisperiode

    We bezoeken Brussel eind april omdat in deze periode de Koninklijke Serres van Laken geopend zijn voor publiek, wanneer de bloemenpracht op haar mooist is. Het is dus onvermijdelijk wat druk, maar dat is de moeite waard. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    België maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Voor een deel van de bezoeken zal de groep in tweeën worden gesplitst, indien nodig.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

Uw reis wordt inhoudelijk begeleid door drs. Frederik Erens. Hij is historicus en studeerde politieke en Baltische geschiedenis in Utrecht met als bijvak kunstgeschiedenis. Daarnaast specialiseerde hij zich in art nouveau en art deco tussen 1880 en 1940. Waar nodig wordt u rondgeleid door een lokale gids, soms wellicht in subgroepen.

drs. Frederik Erens

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

Reisgegevens

5-daagse touringcarreis
23 t/m 27 april 2024

Reissom

t/m 23 januari 2024: € 2095
vanaf 24 januari 2024: € 2245
toeslag eenpersoonskamer: € 500
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

Touringcarreis met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 2 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

Marloes Norder MA

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.