Exclusieve groepsreis Oslo i.s.m. Vrije Academie

Oslo i.s.m. Vrije Academie • Transformatie van de Noorse kunsthoofstad

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Op ontdekkingstocht in de hoofdstad van Noorwegen! Oslo onderging het laatste decennium een ware gedaanteverwisseling. Voormalige scheepswerven en industriegebieden werden omgevormd tot bruisende nieuwe stadswijken vol spannende en speelse architectuur. Aan het vernieuwde waterfront ontdekken we de spectaculaire opera en bibliotheek, evenals het splinternieuwe MUNCH, met de grootste collectie werken van deze befaamde schilder. Uiteraard bezoeken we het Nationaal Museum, dat in 2022 opengaat. Ook verkennen we het levendige centrum, waar neoclassicistische gevels worden afgewisseld met strengere moderne. Verder bezichtigen we enkele kleinere maar niet minder boeiende musea én de prachtige beeldentuin van Vigeland in het uitgestrekte Frognerpark.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Robert-Jan Muller. Gedurende de reis wordt diverse keren bijgestaan door een lokale gids.

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat op 1 lunch en diner na de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, wo 13-07

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Oslo en transfer naar ons hotel. Onder leiding van een lokale gids verkennen we te voet het historisch centrum. We zien het neoclassicistische Koninklijk Paleis; de levendige Karl Johans Gate; de dom met moderne schilderingen van Hugo Lous Mohr en glas-in-loodramen van Gustav Vigeland, over wie we morgen meer leren; het middeleeuwse Akershus Fort; en het robuuste bakstenen stadhuis, waar jaarlijks de Nobelprijzen worden uitgereikt. Ook bezoeken we de wijk Bjørvika, waar de laatste decennia diverse architectuurparels werden gebouwd, zoals de vorig jaar geopende, uitkragende bibliotheek van de hand van Atelier Oslo en Lundhagem; het operagebouw van architectenbureau Snøhetta, dat wel wat wegheeft van een ijsberg; en het nieuwe Munchmuseum, dat we later deze week bezoeken.
Diner in een nabij ons hotel gelegen restaurant.

dag 2, do 14-07

Per touringcar rijden we naar het Frognerpark, een uitgestrekt terrein met daarin een beeldentuin en het museum gewijd aan de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Zijn sculpturen, die we hier in het Vigelandpark zien, zijn onder meer geïnspireerd door Auguste Rodin. In de jaren 1910 leidde de invloed van Henri Matisse en de kubisten tot minder detaillering in Vigelands werk. Het realisme bleef hij echter trouw. Aansluitend brengt de bus ons naar het Astrup Fearnley Museum, dat we na de lunch bezichtigen. De privécollecties van twee scheepsbouwmagnaten zijn hier samengebracht in een door Renzo Piano ontworpen gebouw. Na afloop bent u vrij om het museum verder op eigen gelegenheid te verkennen of te flaneren door het op loopafstand gelegen stadskwartier Aker Brygge, met zijn vele restaurants en barretjes. Wellicht kunt u een dezer avonden een voorstelling of concert bijwonen (optioneel, zie beneden bij Concert- en theaterbezoek).

dag 3, vr 15-07

De ochtend brengen we door in het vernieuwde Nationaal Museum, dat in juni 2022 zijn deuren opent. We verkennen eerst de afdeling vroegmoderne kunst met werken van belangrijke vertegenwoordigers van het Noorse romantisch nationalisme als Adolph Tidemand en Johan Christian Dahl, van Edvard Munch en diens – buiten Noorwegen vaak amper bekende – tijdgenoten als Nikolai Astrup, en van niet-Noorse meesters als Dürer, Rembrandt en Picasso. Het is dan ook het grootste kunstmuseum van Scandinavië. Na een koffiepauze is het tijd voor de hoogtepunten van de moderne en contemporaine collecties.
De rest van de dag is ter vrije besteding. Er valt in Oslo genoeg te ontdekken, zoals de kunstgalerij in de voormalige stallen van het Koninklijk Paleis, het Historisch Museum en de botanische tuinen. In het Nobel Vredescentrum leert u meer over de Nobelprijs. In het oude industriegebied Vulkan vindt u de Mathallen, een levendige markthal, waar u tevens wat kunt eten en drinken. En natuurlijk is het mogelijk te zwemmen of kajakken in het fjord.

dag 4, za 16-07

Vandaag verdiepen we ons verder in de expressionistische kunstenaar Edvard Munch. ’s Ochtends maken we een wandeling in zijn voetsporen, ’s middag bezoeken we het spectaculaire, aan hem gewijde museum MUNCH. Het bevat werk dat de schilder na zijn dood naliet aan de stad, meer dan de helft van zijn oeuvre. We zien er een van de versies van De Schreeuw, waarvan we er ook al een zagen in het Nationaal Museum. Verder ontwaren we de rijkdom van Munchs oeuvre: van tekeningen, prenten en schilderijen tot doeken in opdracht vervaardigd. Het hoge, met geperforeerd aluminium bedekte gebouw van het Spaanse architectenbureau Estudio Herreros bestaat uit tentoonstellingsruimten van verschillende afmetingen, als blokken op elkaar gestapeld. We ontdekken intieme ruimten voor Munchs schetsen en drukken, naast monumentale zalen voor zijn grootste schilderijen, waarvan er een door een gat in de zesde verdieping speciaal naar binnen moest worden getakeld! Het gebouw omvat ook expositieruimten voor wisseltentoonstellingen van andere kunstenaars, naast concert- en debatzalen en een restaurant met een spectaculair uitzicht.

dag 5, zo 17-07

We rijden naar het buiten de stad gelegen Henie Onstad Art Center met het beeldenpark. De privécollectie van het echtpaar Sonja Henie en Niels Onstad omvat naast klassiekers als Picasso, Klee, Léger en Munch tevens dadaïstische avant-gardekunst van de in 1937 naar Noorwegen gevluchte Kurt Schwitters, een collectie Fluxuskunst en werken van Cobra-kunstenaars als Asger Jorn en Karel Appel. Na een afsluitende gezamenlijke lunch transfer naar de luchthaven van Oslo voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Oslo v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
13-07-2022: Amsterdam - Oslo, 11.55 - 13.40 uur
17-07-2022: Oslo - Amsterdam, 19.15 – 21.05 uur
Er is geen ruimbagage inbegrepen. Desgewenst is dit bij te boeken. Deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Noorwegen is het even laat als in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Voor de luchthaventransfers en enkele programmaonderdelen maken we gebruik van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Verder zullen we ons te voet verplaatsen.

Hotel

We verblijven te Oslo vier nachten in een comfortabel, centraal gelegen viersterrenhotel. Uiteraard zijn de kamers voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn het diner op dag 1 en de lunch op dag 5 inbegrepen. De overige lunches en diners zijn op eigen gelegenheid. In samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Noorwegen van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken.

Reisperiode

Midden juli is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Oslo. De temperatuur is doorgaans aangenaam, maar niet te warm. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
De reis vindt aan het begin van het hoogseizoen plaats, waarin de parken doorgaans op hun mooist zijn, maar we zijn de schoolvakantie net voor.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Noorse munteenheid is de Noorse kroon. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Concert- en theaterbezoek

Tijdens het verblijf in Oslo is het wellicht mogelijk concerten of voorstellingen bij te wonen op eigen gelegenheid. Labrys Reizen kan dit t.z.t. voor u boeken (onder voorbehoud van beschikbaarheid). We sturen u tijdig een overzicht van de mogelijkheden. U kunt desgewenst ook ter plaatse nog proberen kaartjes te bemachtigen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/coronavirus/maatregelen.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Noorwegen is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden. De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

5-daagse vliegreis
13 t/m 17 juli 2022

Reissom

€ 1350
toeslag eenpersoonskamer: € 192
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB2 Wegens beperkte beschikbaarheid op vluchten is de actuele reissom voor nieuwe inschrijvingen onder voorbehoud.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, ruimbagage, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten