Skip to main content
Het Byzantijnse paasfeest
Het Byzantijnse paasfeest
Het Byzantijnse paasfeest

Het Byzantijnse paasfeest

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Pasen is voor de Grieken het hoogtepunt van het jaar en dit wordt met veel tradities en ceremonies gevierd. Maar ook voor bezoekers uit andere landen is het heel speciaal om tijdens de Goede of, zoals de Grieken zeggen, Grote Week de eeuwenoude gezangen en rituelen bij te wonen. In de kloosters en de kerken is de orthodoxe, op Byzantijnse leest geschoeide liturgie indrukwekkend om mee te maken. Een bezoek aan Griekenland in deze tijd van het jaar vormt dan ook een unieke ervaring. Tijdens deze reis wordt uitgebreid achtergrondinformatie gegeven over de invloed van de Byzantijnse instellingen en godsdienst. Er is ook ruimte voor bezinning en voor het genieten van tochten door schitterende natuurgebieden.

 • dag 1, zo 28-04

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de 'hoofdstad van het noorden'. Twee overnachtingen in Thessaloniki.

  dag 2, ma 29-04 

  Op ons programma staan enkele Byzantijnse kerken, zoals de Ηοsios David, de Hagios Dimitrios-kathedraal en de kloosterkerk Hagios Nikolaos Orphanos. We brengen een bezoek aan de Rotonda, het mausoleum van Galerius, en diens triomfboog. Ook komen we langs de Hagia Sophia en de resten van het paleis van de megalomane Galerius, de laatste heidense keizer. Na een bezichtiging van het vermaarde Museum voor Byzantijnse Cultuur lopen we langs het monument van Alexander de Grote en de Witte Toren.

  dag 3, di 30-04

  Voordat we Thessaloniki verlaten, brengen we een bezoek aan het Archeologisch Museum. In het stadje Veroia worden de synagoge en de oude kathedraal bekeken en de plaats bezocht waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken. Ook is er tijd voor het Byzantijns Museum. Hierna begeven we ons naar het Prespes-reservaat. Twee overnachtingen in het rustieke dorpje Hagios Germanos.

  dag 4, wo 01-05 

  Vandaag staan de Prespes-meren centraal. Daar zijn kerken te zien die teruggaan tot de tiende eeuw en bevindt zich een uniek natuurgebied met zeldzame planten en dieren. Met goed weer maken we een boottochtje vanuit het vissersdorp Psarades.

  dag 5, do 02-05  

  Bezichtiging van het Byzantijns Museum in Kastoria met een interessante collectie iconen. Onder begeleiding van een bewaker van dit museum zien we een aantal kerken met bijzondere Byzantijnse architectuur en boeiende muurschilderingen. ‘s Avonds is er gelegenheid om bij de plechtigheden ter ere van Witte Donderdag aanwezig te zijn. Eén overnachting in Kastoria.

  dag 6, vr 03-05

  In de kloosterkerk Panagia Mavriotissa, mooi gelegen aan het meer van Kastoria, wonen we de kruisafneming bij. Rit naar het het dorpje Kastraki, aan de voet van de steile rotsen van Meteora. ‘s Avonds wonen we de epitaphios-processie bij. Twee overnachtingen in Kastraki.

  dag 7, za 04-05 

  Een mooie tocht door het groene Pindos-gebergte. De sprookjesachtige kloosterkerk van Doliana, gelegen in een uitgestrekt dennenwoud, staat vandaag centraal. Hierna gebruiken we in de bergen een traditionele warme lunch die bij deze dag past. In Pyli bevinden zich een eeuwenoude boogbrug en de Porta Panagia, een kerkje uit de dertiende eeuw met zeldzame mozaïeken. Rond middernacht is er gelegenheid om een paasmis bij te wonen.

  dag 8, zo 05-05

  Imposant zijn de kloosters van Meteora, hoog verheven boven de vlakte van Thessalië. Bezichtiging van de kerk Kimisis tis Theotokou in Kalambaka. Overnachting bij Delphi.

  dag 9, ma 06-05

  Het tempelterrein en het Archeologisch Museum in Delphi vormen het begin van deze afwisselende dag. Na een mooie rit bereiken we het befaamde klooster van Hosios Loukas. De laatste twee nachten verblijven we in het centrum van Athene.

  dag 10, di 07-05 

  Bezichtiging van de uitgebreide collectie van het Byzantijns en Christelijk Museum, dat wereldfaam geniet. De rest van de dag is ter vrije besteding.

  dag 11, wo 08-05

  Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Athene naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en van Athene naar Amsterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
  28-04-2024 Amsterdam - Thessaloniki 13.10 - 17.00 uur
  08-05-2024 Athene - Amsterdam 12.25 – 15.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. Een boottochtje in het grote Prespa-meer is ook in de reis opgenomen.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Thessaloniki (2 nachten) - Hagios Germanos (2 nachten) - Kastoria (1 nacht) - Kastraki (2 nachten) – bij Delphi (1 nacht) - Athene (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis vindt in de regel plaats in comfortabele viersterrenhotels. In het dorp Hagios Germanos maken we gebruik van een landelijk hotel. Het driesterrenhotel in Kastoria ligt mooi aan het meer. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. In Hagios Germanos dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. Op paaszaterdag bieden we u bovendien een warme lunch aan.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen.
  Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
  Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  April/begin mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 tot 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
  De natuur is heel mooi in deze periode van het jaar. Bij de meeste bezienswaardigheden in het noorden van Griekenland is het rustiger dan in het zuiden van het land. Bij sommige monumenten, zoals de Meteora-kloosters, zal het echter extra druk zijn wegens Pasen.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
  In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 26,- p.p.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Pasen is voor de Grieken het hoogtepunt van het jaar en dit wordt met veel tradities en ceremonies gevierd. Maar ook voor bezoekers uit andere landen is het heel speciaal om tijdens de Goede of, zoals de Grieken zeggen, Grote Week de eeuwenoude gezangen en rituelen bij te wonen. In de kloosters en de kerken is de orthodoxe, op Byzantijnse leest geschoeide liturgie indrukwekkend om mee te maken. Een bezoek aan Griekenland in deze tijd van het jaar vormt dan ook een unieke ervaring. Tijdens deze reis wordt uitgebreid achtergrondinformatie gegeven over de invloed van de Byzantijnse instellingen en godsdienst. Er is ook ruimte voor bezinning en voor het genieten van tochten door schitterende natuurgebieden.

 • dag 1, zo 28-04

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de 'hoofdstad van het noorden'. Twee overnachtingen in Thessaloniki.

  dag 2, ma 29-04 

  Op ons programma staan enkele Byzantijnse kerken, zoals de Ηοsios David, de Hagios Dimitrios-kathedraal en de kloosterkerk Hagios Nikolaos Orphanos. We brengen een bezoek aan de Rotonda, het mausoleum van Galerius, en diens triomfboog. Ook komen we langs de Hagia Sophia en de resten van het paleis van de megalomane Galerius, de laatste heidense keizer. Na een bezichtiging van het vermaarde Museum voor Byzantijnse Cultuur lopen we langs het monument van Alexander de Grote en de Witte Toren.

  dag 3, di 30-04

  Voordat we Thessaloniki verlaten, brengen we een bezoek aan het Archeologisch Museum. In het stadje Veroia worden de synagoge en de oude kathedraal bekeken en de plaats bezocht waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken. Ook is er tijd voor het Byzantijns Museum. Hierna begeven we ons naar het Prespes-reservaat. Twee overnachtingen in het rustieke dorpje Hagios Germanos.

  dag 4, wo 01-05 

  Vandaag staan de Prespes-meren centraal. Daar zijn kerken te zien die teruggaan tot de tiende eeuw en bevindt zich een uniek natuurgebied met zeldzame planten en dieren. Met goed weer maken we een boottochtje vanuit het vissersdorp Psarades.

  dag 5, do 02-05  

  Bezichtiging van het Byzantijns Museum in Kastoria met een interessante collectie iconen. Onder begeleiding van een bewaker van dit museum zien we een aantal kerken met bijzondere Byzantijnse architectuur en boeiende muurschilderingen. ‘s Avonds is er gelegenheid om bij de plechtigheden ter ere van Witte Donderdag aanwezig te zijn. Eén overnachting in Kastoria.

  dag 6, vr 03-05

  In de kloosterkerk Panagia Mavriotissa, mooi gelegen aan het meer van Kastoria, wonen we de kruisafneming bij. Rit naar het het dorpje Kastraki, aan de voet van de steile rotsen van Meteora. ‘s Avonds wonen we de epitaphios-processie bij. Twee overnachtingen in Kastraki.

  dag 7, za 04-05 

  Een mooie tocht door het groene Pindos-gebergte. De sprookjesachtige kloosterkerk van Doliana, gelegen in een uitgestrekt dennenwoud, staat vandaag centraal. Hierna gebruiken we in de bergen een traditionele warme lunch die bij deze dag past. In Pyli bevinden zich een eeuwenoude boogbrug en de Porta Panagia, een kerkje uit de dertiende eeuw met zeldzame mozaïeken. Rond middernacht is er gelegenheid om een paasmis bij te wonen.

  dag 8, zo 05-05

  Imposant zijn de kloosters van Meteora, hoog verheven boven de vlakte van Thessalië. Bezichtiging van de kerk Kimisis tis Theotokou in Kalambaka. Overnachting bij Delphi.

  dag 9, ma 06-05

  Het tempelterrein en het Archeologisch Museum in Delphi vormen het begin van deze afwisselende dag. Na een mooie rit bereiken we het befaamde klooster van Hosios Loukas. De laatste twee nachten verblijven we in het centrum van Athene.

  dag 10, di 07-05 

  Bezichtiging van de uitgebreide collectie van het Byzantijns en Christelijk Museum, dat wereldfaam geniet. De rest van de dag is ter vrije besteding.

  dag 11, wo 08-05

  Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Athene naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en van Athene naar Amsterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
  28-04-2024 Amsterdam - Thessaloniki 13.10 - 17.00 uur
  08-05-2024 Athene - Amsterdam 12.25 – 15.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. Een boottochtje in het grote Prespa-meer is ook in de reis opgenomen.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Thessaloniki (2 nachten) - Hagios Germanos (2 nachten) - Kastoria (1 nacht) - Kastraki (2 nachten) – bij Delphi (1 nacht) - Athene (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis vindt in de regel plaats in comfortabele viersterrenhotels. In het dorp Hagios Germanos maken we gebruik van een landelijk hotel. Het driesterrenhotel in Kastoria ligt mooi aan het meer. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. In Hagios Germanos dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. Op paaszaterdag bieden we u bovendien een warme lunch aan.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen.
  Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
  Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  April/begin mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 tot 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
  De natuur is heel mooi in deze periode van het jaar. Bij de meeste bezienswaardigheden in het noorden van Griekenland is het rustiger dan in het zuiden van het land. Bij sommige monumenten, zoals de Meteora-kloosters, zal het echter extra druk zijn wegens Pasen.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
  In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 26,- p.p.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Tijdens de reis zal hij een aantal lezingen verzorgen. Bovendien zal er een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn en op enkele plaatsen een lokale gids.

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
28 april t/m 8 mei 2024

Reissom

t/m 25 januari 2024: € 2895
vanaf 26 januari 2024: € 3045
toeslag eenpersoonskamer: € 480
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochtje, logies met ontbijt, alle diners, 1 lunch, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-reductie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Manuel Chiou

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.