Skip to main content
De Baltische landen
De Baltische landen
De Baltische landen

De Baltische landen

 • De Baltische landen kennen een boeiende, maar ook uiterst gecompliceerde geschiedenis. Eeuwenlang zijn de Esten, de Letten en de Litouwers de speelbal geweest van de hen omringende mogendheden. Denen, Zweden, Baltische Duitsers, Polen en Russen hebben hun stempel op deze Oostzeelanden gedrukt. Maar desondanks hebben ze hun eigen taal en cultuur weten te behouden. Deze reis voert langs de Baltische hoofdsteden met elk een eigen cultuurhistorisch karakter. Het Litouwse Vilnius met zijn uitgestrekte historische binnenstad was ooit de hoofdstad van een groot Litouws rijk. Riga wordt terecht het Parijs van het Noorden genoemd vanwege zijn boulevards, art-nouveauarchitectuur en musea. Het Estse Tallinn is evenals Riga een oude Hanzestad en heeft een schilderachtige binnenstad, die haar middeleeuwse karakter goed bewaard heeft. Tegelijkertijd is het de hoofdstad van een verrassend modern land. De stadsbezoeken worden afgewisseld met tochten door fraaie stukken natuur, zoals op het eiland Saaremaa. Kortom, een reis waarin natuur, architectuur, kunst en actuele ontwikkelingen ruimschoots aan bod komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze reis al vele jaren met groot succes deel uitmaakt van ons reisaanbod.

 • dag 1, di 21-05

  Directe lijnvlucht Amsterdam - Vilnius. Transfer naar het hotel voor de eerste twee overnachtingen. We nemen deze middag een kijkje in het gereconstrueerde Paleis van de Groothertogen van Litouwen, dat van de vijftiende tot de zeventiende eeuw het politieke, diplomatieke en culturele centrum van het land was.

  dag 2, wo 22-05

  Vilnius ademt tussen de noordelijke dennenbossen een Midden-Europese sfeer. We lopen door schilderachtige straten langs de vele kerken, het Barnsteenmuseum, de universiteit met haar historische bibliotheekzalen en het astronomisch observatorium. De namiddag is vrij.

  dag 3, do 23-05

  Onderweg naar Riga bezoeken we paleis Rundale, het vroegere zomerverblijf van de hertogen van Koerland, met de omliggende formele tuinen. Dit barokke paleis is gebouwd door Rastrelli, die ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg ontworpen heeft. Drie overnachtingen in Riga.

  dag 4, vr 24-05

  Wandeling door de oude binnenstad van Riga, waar het Duitse Hanzeverleden nog overal merkbaar is. We zien de gotische Sint-Petruskerk, de art-nouveausynagoge en het schitterend herbouwde Schwarzhäupterhaus. Rond het middaguur bezoeken we de Dom en genieten van een kort concert op het beroemde Walcker-orgel. ’s Middags kunt u het Bezettingsmuseum bekijken.

  dag 5, za 25-05

  Riga: we bewonderen de art-nouveauarchitectuur tijdens een excursie per touringcar en te voet, waarbij we ook het Art Nouveau Museum bezoeken. Hier krijgen we een indruk van hoe de burgerij rond 1900 woonde. Vervolgens rijden we naar Jurmala, de uitgestrekte badplaats met vele houten villa’s en een mooi strand. Terug in Riga is de rest van de middag vrij.

  dag 6, zo 26-05

  We beginnen de dag met de centrale markthallen van Riga, waarschijnlijk de grootste levensmiddelenmarkt van Europa. De koffiepauze brengen we door in het Letse openluchtmuseum, waar we kunnen zien hoe de Letten eeuwenlang op het platteland hebben geleefd. Vervolgens rijden we langs de Oostzeekust naar Estland. Na een stop in de badplaats Pärnu en een korte overtocht per ferry komen we aan in Kuressaare. In deze vriendelijke hoofdstad van het eiland Saaremaa verblijven we twee nachten.

  dag 7, ma 27-05

  Bezoek aan Kuressaare met het kasteel van de bisschop van Saaremaa en een rondrit langs het gevarieerde natuurschoon van het eiland. Onderweg zien we middeleeuwse burchtkerken en de meteorietkrater van Kaali, die 3000 jaar geleden is ontstaan.

  dag 8, di 28-05

  Na een kijkje in het museumdorp Koguva op het eiland Muhu reizen we naar Tallinn. Hier maken we een wandeling door Toompea, de fraaie bovenstad met de Russisch-orthodoxe kathedraal. Drie overnachtingen in Tallinn.

  dag 9, wo 29-05

  Wandeling door de authentieke benedenstad van Tallinn, de vroegere Hanzestad Reval. We bezoeken onder andere de Nicolaaskerk met prachtige Noord-Duitse middeleeuwse kunst. Op het raadhuisplein bevindt zich het oudste raadhuis van Noord-Europa. Na de lunch bezoek aan het Estse Nationale Kunstmuseum, een fraai staaltje van moderne architectuur. De rest van de middag is vrij.

  dag 10, do 30-05

  Excursie naar het nationale park Lahemaa, dat zich ten oosten van Tallinn langs de baaien van de Finse Golf uitstrekt. Hier staat het Baltisch-Duitse landhuis Palmse, dat thans dienstdoet als informatiecentrum voor het natuurpark. Na een traditioneel Estse lunch is er tijd voor een wandeling door de natuur.

  dag 11, vr 31-05

  Op weg naar de luchthaven komen we langs het prachtige barokke paleis Kadriorg, het buitenverblijf dat tsaar Peter de Grote voor zijn vrouw Catharina liet bouwen. Indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een directe lijnvluchten van Amsterdam naar Vilnius en een indirecte lijnvlucht van Tallinn naar Amsterdam per Air Baltic. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
  21-05-2024: Amsterdam - Vilnius, 10.20 - 13.40 uur
  31-05-2024: Tallinn - Riga, 15.20 - 16.10 uur
  31-05-2024: Riga - Amsterdam, 17.00 - 18.20 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische landen is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door de Baltische landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Vilnius (2 nachten) – Riga (3 nachten) – Kuressaare (2 nachten) – Tallinn (3 nachten) Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun comfort en/of hun strategische ligging.

  Maaltijden

  De diners vinden afwisselend plaats in de hotels en in goede plaatselijke restaurants. Op dag 10 is de lunch in het nationale park Lahemaa inbegrepen.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door de Baltische landen. We rekenen op prettige temperaturen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC - 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De natuur komt in deze periode mooi tot bloei.

  Grensdocumenten

  Voor reizen naar de Baltische landen dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Baltische landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

 • De Baltische landen kennen een boeiende, maar ook uiterst gecompliceerde geschiedenis. Eeuwenlang zijn de Esten, de Letten en de Litouwers de speelbal geweest van de hen omringende mogendheden. Denen, Zweden, Baltische Duitsers, Polen en Russen hebben hun stempel op deze Oostzeelanden gedrukt. Maar desondanks hebben ze hun eigen taal en cultuur weten te behouden. Deze reis voert langs de Baltische hoofdsteden met elk een eigen cultuurhistorisch karakter. Het Litouwse Vilnius met zijn uitgestrekte historische binnenstad was ooit de hoofdstad van een groot Litouws rijk. Riga wordt terecht het Parijs van het Noorden genoemd vanwege zijn boulevards, art-nouveauarchitectuur en musea. Het Estse Tallinn is evenals Riga een oude Hanzestad en heeft een schilderachtige binnenstad, die haar middeleeuwse karakter goed bewaard heeft. Tegelijkertijd is het de hoofdstad van een verrassend modern land. De stadsbezoeken worden afgewisseld met tochten door fraaie stukken natuur, zoals op het eiland Saaremaa. Kortom, een reis waarin natuur, architectuur, kunst en actuele ontwikkelingen ruimschoots aan bod komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze reis al vele jaren met groot succes deel uitmaakt van ons reisaanbod.

 • dag 1, di 21-05

  Directe lijnvlucht Amsterdam - Vilnius. Transfer naar het hotel voor de eerste twee overnachtingen. We nemen deze middag een kijkje in het gereconstrueerde Paleis van de Groothertogen van Litouwen, dat van de vijftiende tot de zeventiende eeuw het politieke, diplomatieke en culturele centrum van het land was.

  dag 2, wo 22-05

  Vilnius ademt tussen de noordelijke dennenbossen een Midden-Europese sfeer. We lopen door schilderachtige straten langs de vele kerken, het Barnsteenmuseum, de universiteit met haar historische bibliotheekzalen en het astronomisch observatorium. De namiddag is vrij.

  dag 3, do 23-05

  Onderweg naar Riga bezoeken we paleis Rundale, het vroegere zomerverblijf van de hertogen van Koerland, met de omliggende formele tuinen. Dit barokke paleis is gebouwd door Rastrelli, die ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg ontworpen heeft. Drie overnachtingen in Riga.

  dag 4, vr 24-05

  Wandeling door de oude binnenstad van Riga, waar het Duitse Hanzeverleden nog overal merkbaar is. We zien de gotische Sint-Petruskerk, de art-nouveausynagoge en het schitterend herbouwde Schwarzhäupterhaus. Rond het middaguur bezoeken we de Dom en genieten van een kort concert op het beroemde Walcker-orgel. ’s Middags kunt u het Bezettingsmuseum bekijken.

  dag 5, za 25-05

  Riga: we bewonderen de art-nouveauarchitectuur tijdens een excursie per touringcar en te voet, waarbij we ook het Art Nouveau Museum bezoeken. Hier krijgen we een indruk van hoe de burgerij rond 1900 woonde. Vervolgens rijden we naar Jurmala, de uitgestrekte badplaats met vele houten villa’s en een mooi strand. Terug in Riga is de rest van de middag vrij.

  dag 6, zo 26-05

  We beginnen de dag met de centrale markthallen van Riga, waarschijnlijk de grootste levensmiddelenmarkt van Europa. De koffiepauze brengen we door in het Letse openluchtmuseum, waar we kunnen zien hoe de Letten eeuwenlang op het platteland hebben geleefd. Vervolgens rijden we langs de Oostzeekust naar Estland. Na een stop in de badplaats Pärnu en een korte overtocht per ferry komen we aan in Kuressaare. In deze vriendelijke hoofdstad van het eiland Saaremaa verblijven we twee nachten.

  dag 7, ma 27-05

  Bezoek aan Kuressaare met het kasteel van de bisschop van Saaremaa en een rondrit langs het gevarieerde natuurschoon van het eiland. Onderweg zien we middeleeuwse burchtkerken en de meteorietkrater van Kaali, die 3000 jaar geleden is ontstaan.

  dag 8, di 28-05

  Na een kijkje in het museumdorp Koguva op het eiland Muhu reizen we naar Tallinn. Hier maken we een wandeling door Toompea, de fraaie bovenstad met de Russisch-orthodoxe kathedraal. Drie overnachtingen in Tallinn.

  dag 9, wo 29-05

  Wandeling door de authentieke benedenstad van Tallinn, de vroegere Hanzestad Reval. We bezoeken onder andere de Nicolaaskerk met prachtige Noord-Duitse middeleeuwse kunst. Op het raadhuisplein bevindt zich het oudste raadhuis van Noord-Europa. Na de lunch bezoek aan het Estse Nationale Kunstmuseum, een fraai staaltje van moderne architectuur. De rest van de middag is vrij.

  dag 10, do 30-05

  Excursie naar het nationale park Lahemaa, dat zich ten oosten van Tallinn langs de baaien van de Finse Golf uitstrekt. Hier staat het Baltisch-Duitse landhuis Palmse, dat thans dienstdoet als informatiecentrum voor het natuurpark. Na een traditioneel Estse lunch is er tijd voor een wandeling door de natuur.

  dag 11, vr 31-05

  Op weg naar de luchthaven komen we langs het prachtige barokke paleis Kadriorg, het buitenverblijf dat tsaar Peter de Grote voor zijn vrouw Catharina liet bouwen. Indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een directe lijnvluchten van Amsterdam naar Vilnius en een indirecte lijnvlucht van Tallinn naar Amsterdam per Air Baltic. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
  21-05-2024: Amsterdam - Vilnius, 10.20 - 13.40 uur
  31-05-2024: Tallinn - Riga, 15.20 - 16.10 uur
  31-05-2024: Riga - Amsterdam, 17.00 - 18.20 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische landen is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door de Baltische landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Vilnius (2 nachten) – Riga (3 nachten) – Kuressaare (2 nachten) – Tallinn (3 nachten) Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun comfort en/of hun strategische ligging.

  Maaltijden

  De diners vinden afwisselend plaats in de hotels en in goede plaatselijke restaurants. Op dag 10 is de lunch in het nationale park Lahemaa inbegrepen.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door de Baltische landen. We rekenen op prettige temperaturen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC - 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De natuur komt in deze periode mooi tot bloei.

  Grensdocumenten

  Voor reizen naar de Baltische landen dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Baltische landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door historicus drs. Frederik Erens. Op sommige plaatsen is er tevens een (verplichte) plaatselijke gids aanwezig.

drs. Frederik Erens

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
21 t/m 31 mei 2024

Reissom

t/m 7 februari 2024: € 3095,-
vanaf 8 februari 2024: € 3245,-
Toeslag eenpersoonskamer: € 490,-
NB De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen met ontbijt, 1 lunch, 9 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie.

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Nicole Sterk MA