Exclusieve groepsreis De Franse Jacobsroute i.s.m. Vrije Academie

De Franse Jacobsroute i.s.m. Vrije Academie • Langs de Via Podiensis en de Via Tolosana

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Via Podiensis en de Via Tolosana zijn twee van de vier historische bedevaartsroutes die door Frankrijk naar Spanje voeren. We verkennen enkele hoogtepunten van kunst en cultuur langs deze oude pelgrimswegen. In stadjes als Conques, Moissac en Saint-Guilhem-le-Désert getuigen indrukwekkende romaanse kerken en abdijen nog van de hoogtijdagen van weleer. Binnen voelen we de verstilling die een integraal onderdeel vormt van een pelgrimage. In steden als Cahors, Albi en Toulouse zien we de rijkdom van de lokale geestelijken, adel en handelslieden. Uiteraard horen we ook verhalen over de katharen. Zij spreken met hun ideeën over God en de duivel en met hun hang naar het spirituele en het afzweren van al het aardse nog steeds tot de verbeelding.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Frederike Upmeijer

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden, m.u.v. twee diners, en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 27-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Toulouse en transfer naar Moissac. Van het reusachtige klooster dat hier ooit lag, rest tegenwoordig niet veel meer dan de kloostergang en de kerk. De romaanse reliëfs op de kapitelen en in het portaal maken een bezoek echter meer dan de moeite waard. Na ons bezoek rijden we door naar ons hotel in Cahors, waar we de komende twee nachten verblijven. Deze oude handelsstad, gelegen in een grote meander van de rivier de Lot, wordt geroemd om haar gastronomie en wijnen.

dag 2, wo 28-09

Dagexcursie langs de Via Podiensis. Het riviertje de Celé heeft zich her en der diep uitgesneden. Kleine dorpjes en oude kloosters lijken zich vast te klampen aan de rotsen. Het schilderachtige stadje Marcilhac bezit een mooie oude abdij, deels gerestaureerd, deels een romantische ruïne. Tijdens een stadswandeling maken we kennis met Figeac, dat ontstond bij een abdij die werd gesticht in de negende eeuw. Tot het eind van de middeleeuwen was het een van de belangrijkste steden van Zuid-Frankrijk. De vele koopmanshuizen in het centrum getuigen daar nog van. Op een schilderachtig plein ontdekken we een kopie van de beroemde Steen van Rosetta, die de hier geboren egyptoloog J.F. Champolion in staat stelde als eerste Egyptische hiërogliefen te ontcijferen. Conques is spectaculair gelegen in een met woud bedekte gorge. We bezichtigen de elfde-eeuwse pelgrimskerk van Sainte Foy met het beroemde timpaan van het Laatste Oordeel en de vele kerkschatten die, verborgen door de bewoners, de Franse revolutie hebben overleefd. Langs een mooie route rijden we terug naar Cahors.

dag 3, do 29-09

We dwalen door de middeleeuwse straatjes van Cahors en bezichtigen de kathedraal van Saint-Étienne en de Pont Valentré, waar de duivel met een list verslagen werd. Vroeg in de middag rijden we naar onze volgende overnachtingsplaats, die haar naam gaf aan de Albigenzische Kruistochten. Albi is prachtig gelegen en heeft een twaalfde-eeuwse brug over de Tarn. Het schilderachtige oude centrum kent als hoogtepunt de oude cité épiscopale, bestaande uit de kathedraal Sainte-Cécile en het bisschoppelijk paleis, het Palais de la Berbie. De middeleeuwse zalen huisvesten tegenwoordig de belangrijkste verzameling werken van Henri de Toulouse-Lautrec. Een korte wandeling leidt naar ons hotel aan de overzijde van de rivier. Vanaf het terras zien we pas goed hoe de rode bakstenen van het bisschopscentrum een bijzonder ensemble vormen dat afsteekt tegen de rest van de stad.

dag 4, vr 30-09

In het middeleeuwse stadje Saint-Gervais-sur-Mare bekijken we de van oorsprong romaanse maar na de godsdienstoorlogen herbouwde kerk. In een door de Hérault uitgesleten kloof ligt Saint-Guilhem-le-Désert met zijn beroemde abdij, gesticht door een neef van Karel de Grote. Ook hier lieten de eeuwen en oorlogen hun sporen na, maar de serene abdijkerk met de relieken van deze inmiddels heilige Gellone trekt nog altijd vele pelgrims. We besluiten de dag met een verkenning van Narbonne, ooit de hoofdstad van de Visigoten en later een bisschopszetel. De gotische kathedraal werd nooit voltooid, maar het koor met zijn duizelingwekkende hoogte en ritmisch geplaatste luchtbogen geeft een impressie van wat de bouwmeesters nastreefden. Viollet-le-Duc drukte zijn stempel op het ernaast gelegen bisschoppelijk paleis. Eén overnachting in Narbonne.

dag 5, za 01-10

's Ochtends bekijken we de abdij van Fontfroide. Deze cisterciënzer abdij speelde een sleutelrol in de felle bestrijding van de katharen. Leden van het klooster traden op als pauselijk gezant of als inquisiteur. Eén abt bracht het zelfs tot paus: de inquisiteur Jacques Fournier, bekend als Benedictus XII. Aansluitend rijden we door naar Carcassonne, waar de middeleeuwse stad, gelegen op een hoog plateau, door de beroemde architect Viollet-le-Duc van de ondergang is behoed. Carcassonne was in de dertiende eeuw het toneel van belegeringen, moordpartijen, zuiveringen en vele processen tegen de kathaarse inwoners. De basiliek Saint-Nazaire vormt een boeiende mix van romaanse en gotische vormen en bezit bovendien de mooiste glas-in-loodramen van Zuid-Frankrijk. Boven alles uit torent het machtige Château Comtal, het grafelijke slot. In de namiddag rijden we door naar Toulouse, onze laatste pleisterplaats.

dag 6, zo 02-10

We maken een stadswandeling door het historisch centrum van La Ville Rose met het enorme achttiende-eeuwse Capitole, stadhuis en theater tegelijk. In het gotische Couvent des Jacobins, een dominicanenklooster, ligt de grote theoloog Thomas van Aquino begraven. De abdijkerk Saint-Sernin is de grootste nog bestaande romaanse basiliek van Europa. En de gotische Notre-Dame du Taur dankt haar naam aan de heilige Saturninus van Toulouse, die op deze plaats zou zijn gedood door een stier die hij weigerde te offeren aan de heidense goden. Indien de tijd het toelaat, werpen we ook nog een blik op het Hôtel d’Assézat, het meer dan weelderige woonhuis van een rijke koopman uit de renaissance. Na de lunch (op eigen gelegenheid) transfer naar de luchthaven van Toulouse voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Toulouse v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
27-09-2022: Amsterdam - Toulouse, 09.00 - 10.55 uur
02-10-2022: Toulouse - Amsterdam, 17.00 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1
Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar Toulouse een kleine negen uur. Houdt u rekening met ten minste een overstap en twee extra overnachtingen om geen programmaonderdeel te missen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Frankrijk wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Cahors (2 nachten) - Albi (1 nacht) - Narbonne (1 nacht) - Toulouse (1 nacht)
We verblijven in Cahors, Narbonne en Toulouse in comfortabele driesterrenhotels, in Albi verblijven we in een viersterrenhotel. De meeste hotels liggen op loopafstand van de te bezoeken monumenten.

Maaltijden

Op deze reis zijn twee diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in het hotel. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.
Voor de overige maaltijden, op eigen gelegenheid, wordt steeds voldoende tijd ingeruimd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar uitleg door uw headset. Zo kunt u haar overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable’ (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

Eind september, begin oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar dit deel van Frankrijk. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ˚C. Het kan ’s nachts al behoorlijk afkoelen. (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Frankrijk is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Deze reis is niet meer beschikbaar. Kijk in ons overzicht voor het actuele aanbod.