Wandelen met Nietzsche in Zwitserland
De filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) werd in 1869 – hij was nog geen 25 jaar oud – benoemd tot hoogleraar klassieke filologie aan de universiteit van Bazel. Na tien jaar nam hij ontslag. Hij had zijn Duitse nationaliteit opgegeven om in Bazel benoemd te kunnen worden, maar heeft nooit een andere nationaliteit gekregen. Hij is voortaan Europeaan. Want nu begint een periode van tien jaar waarin hij, zonder vaste woon- of verblijfplaats en met weinig geld en bezit, rondtrekt door Europa, steeds op zoek naar de beste condities voor zijn zwakke gezondheid. Hij wandelt uren lang, elke dag. Het is desondanks (of daardoor!) de meest vruchtbare periode van zijn denken en schrijven. Een van zijn favoriete plekken plekken was Sils Maria in het prachtige, Zwitsere Oberengadin. Nietzsche verbleef er vanaf 1881 vrijwel elk jaar een aantal maanden, steeds tussen juni en oktober. In Lenzerheide schreef hij zijn beroemde tekst over het Europese nihilisme. In Luzern werd de beroemde foto gemaakt met Paul Rée en Lou Salomé, en deed Nietzsche zijn laatste, vergeefse huwelijksaanzoek. We bezoeken al die plaatsen, zien waar Nietzsche woonde en werkte, maken wandelingen zoals hij ze maakte, en bespreken zijn gedachten op de plek waar hij ze noteerde. Uw reisleider, prof. dr. Paul van Tongeren, geeft tijdens de reis colleges over de ontwikkeling van Nietzsche’s denken, van zijn vroege cultuurkritische teksten tot aan de geschriften die ontstonden kort voordat hij aan de waanzin ten prooi viel. Het is een bijzondere ervaring om kennis te maken met gedachten van de filosoof in het landschap waarin ze ontstonden.
dag 1, ma 01-09
Reis per trein naar Bazel. Een taxi(bus) brengt ons van het station naar het hotel in Bazel, waar we twee nachten verblijven. Indien de tijd het nog toelaat maken we een korte wandeling in de nabije omgeving. ’s Avonds welkomstdiner.
dag 2, di 02-09
We maken een wandeling langs een of meer van de huizen waar Nietzsche woonde tijdens zijn tien jaar als hoogleraar in Bazel. We zien ook de woning van degene met wie hij tot het einde van zijn heldere leven bevriend bleef, zijn collega Franz Overbeck, hoogleraar kerkgeschiedenis, gespecialiseerd in het vroege christendom. Om 11.00 uur zijn we bij de Universiteitsbibliotheek, waar exclusief voor ons een kleine expositie is ingericht van belangrijke handschriften van Nietzsche, eerste drukken van zijn werken, en andere interessante documenten. Na een lunchpauze vinden we elkaar weer op de markt in het oude Bazel. Vanaf daar wandelen we naar de Oude Aula van de universiteit. In die aula hield de jonge professor Nietzsche een reeks van vijf beroemd geworden voordrachten over de toekomst van ons onderwijs. Paul van Tongeren vertelt over Nietzsche’s voordrachten in de ruimte waar ze werden gehouden. Na het bezoek aan de aula wandelen zij die willen langs een aantal andere interessante gebouwen in de oude stad: het Pädagogium, een soort voorbereidingsschool voor de universiteit, waar Nietzsche ook les gaf; de woningen van enkele beroemde collega’s van Nietzsche (bijv. Jacob Burckhardt); de kerk (het Münster) waar Erasmus begraven is; en het huis waar Erasmus geruime tijd verbleef.
dag 3, wo 03-09
Een luxe touringcar haalt ons op bij het hotel in Bazel. Via Lenzerheide rijden we naar ons volgende verblijf in Sils Maria. We passeren Lenzerheide vlak voordat we de indrukwekkende Julierpas overgaan. Nietzsche bleef hier steken, toen hij in juni 1887 op weg was naar Sils Maria: de pas was nog niet begaanbaar door de sneeuw. Noodgedwongen logeerde hij een tijdje in het zojuist geopende eerste hotel van Lenz. Wij lunchen in dat hotel (Kurhaus). De reisleider vertelt over de beroemde tekst over ‘het Europese nihilisme’, die Nietzsche hier schreef. Vervolgens maken we een van de wandelingen die Nietzsche maakte en aantekende in zijn notitieboek. Daarna rijden we door naar ons hotel in Sils Maria, waar we vier nachten verblijven.
dag 4, 5 en 6, do 04-09, vr 05-09 en za 06-09
Drie hele dagen besteden we in (de omgeving van) het schitterend gelegen Sils Maria. Paul van Tongeren zal colleges geven over hoe Nietzsche hier leefde en wat hij hier schreef, maar we zullen ook belangrijke plaatsen bezoeken en enkele prachtige wandelingen maken. Om rekening te kunnen houden met de weersomstandigheden, zullen we ter plekke bepalen wanneer we welke plaats bezoeken. Maar in ieder geval gaan we naar:
- het Nietzsche-Haus: het huis waarin Nietzsche steeds logeerde. Het kamertje met de originele inrichting is te bezichtigen en het huis heeft verder een interessante verzameling van documenten en foto’s die zijn leven beschrijven;
- het prachtige schiereiland Chasté, waarop Nietzsche’s zus, Elisabeth, een van zijn beroemdste teksten liet uithakken op een grote rots. Ter plekke zal Paul van Tongeren een interpretatie gevan van dit ‘ja-en-amen-lied’;
- de beroemde steen aan de oever van het meer van Silvaplana, waarvan Nietzsche schrijft dat hier ‘de gedachte tot hem kwam’ die de basis vormde voor zijn boek Aldus sprak Zarathoestra, de gedachte van de eeuwige wederkeer van hetzelfde; bij de steen zal de reisleider een interpretatie van die gedachte geven;
- het prachtige uitzichtpunt op de bergweide van Marmoré – we bereiken het via een steile klim, die onmiddellijk achter het Nietzsche-huis begint; we lezen er een tekst die hier gesitueerd zou kunnen worden.
Een enkele keer zullen we lunchen en/of dineren in de restaurants en de entourage die Nietzsche honderdveertig jaar geleden zag.
dag 7, zo 07-09
De touringcar haalt ons op en brengt ons middels een mooie tocht door de bergen naar Luzern, waar een enkele plaats nog herinnert aan Nietzsche’s beroemde of beruchte affaire met Lou Salomé. De reisleider vertelt erover onderweg in de bus en bij het Löwendenkmal in de stad. Ons hoofddoel vandaag is echter het nabijgelegen Tribschen en het Wagner Museum aldaar. Dit is de plaats om te vertellen over Nietzsche’s haat-liefdeverhouding met de componist – en zijn tweede vrouw – Cosima.
dag 8, ma 08-09
Reis per trein terug naar Nederland.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Utrecht naar Bazel en van Luzern naar Utrecht. Op de heenreis is er één overstap en op de terugreis zijn er twee overstappen. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
01-09-2024: Utrecht - Mannheim 09.00 – 12.39 uur en Mannheim - Bazel 13.23 – 15.36 uur
08-09-2024: Luzern - Bazel 10.54 - 11.56 uur, Bazel - Keulen 13.13 - 17.05 uur en Keulen - Utrecht 18.41 - 20.59 uur
NB 1 U kunt ook opstappen in Arnhem. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet-gebruikte deel van het traject.
NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 1e klasse.
Vervoer ter plaatse
De rondreis door Zwitserland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Bazel (2 nachten) - Sils Maria (4 nachten) - Luzern (1 nacht)
De hotels in Bazel (viersterren) en Luzern (driesterren) zijn centraal gelegen. In Sils Maria overnacht u in een driesterren hotel. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 2 lunches en 5 diners inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants. Er wordt driemaal in het hotel gedineerd, de overige keren in lokale restaurants. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Kraanwater in Zwitserland is veilig om te drinken. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De wandelingen zijn in bergachtig gebied en kunnen enkele uren in beslag nemen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Het is belangrijk goede (berg)wandelschoenen mee te nemen en voor in de bergen kleding waarmee u voorbereid bent op slecht weer.
Reisperiode
Begin september is een zeer geschikte periode voor een wandel/cultuurreis in Zwitserland. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. De grote vakantiedrukte is in deze periode inmiddels voorbij.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa is een geldig Nederlandse paspoort of identiteitskaart vereist.
Geld
Zwitserland maakt geen deel uit van de EMU. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Zwitserland heeft voldoende geldautomaten (Bancomat). Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen vaak tegen een ongunstigere koers dan banken. Vaak worden ook euro’s (vooral bankbiljetten, geen muntgeld) geaccepteerd; doorgaans ontvangt u dan het wisselgeld in Zwitserse franken en is de wisselkoers ongunstig. Contactloos: in Zwitserland kunt u contactloos betalen met een horloge of telefoon. Vraag uw bank om meer informatie!
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
De filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) werd in 1869 – hij was nog geen 25 jaar oud – benoemd tot hoogleraar klassieke filologie aan de universiteit van Bazel. Na tien jaar nam hij ontslag. Hij had zijn Duitse nationaliteit opgegeven om in Bazel benoemd te kunnen worden, maar heeft nooit een andere nationaliteit gekregen. Hij is voortaan Europeaan. Want nu begint een periode van tien jaar waarin hij, zonder vaste woon- of verblijfplaats en met weinig geld en bezit, rondtrekt door Europa, steeds op zoek naar de beste condities voor zijn zwakke gezondheid. Hij wandelt uren lang, elke dag. Het is desondanks (of daardoor!) de meest vruchtbare periode van zijn denken en schrijven. Een van zijn favoriete plekken plekken was Sils Maria in het prachtige, Zwitsere Oberengadin. Nietzsche verbleef er vanaf 1881 vrijwel elk jaar een aantal maanden, steeds tussen juni en oktober. In Lenzerheide schreef hij zijn beroemde tekst over het Europese nihilisme. In Luzern werd de beroemde foto gemaakt met Paul Rée en Lou Salomé, en deed Nietzsche zijn laatste, vergeefse huwelijksaanzoek. We bezoeken al die plaatsen, zien waar Nietzsche woonde en werkte, maken wandelingen zoals hij ze maakte, en bespreken zijn gedachten op de plek waar hij ze noteerde. Uw reisleider, prof. dr. Paul van Tongeren, geeft tijdens de reis colleges over de ontwikkeling van Nietzsche’s denken, van zijn vroege cultuurkritische teksten tot aan de geschriften die ontstonden kort voordat hij aan de waanzin ten prooi viel. Het is een bijzondere ervaring om kennis te maken met gedachten van de filosoof in het landschap waarin ze ontstonden.
dag 1, ma 01-09
Reis per trein naar Bazel. Een taxi(bus) brengt ons van het station naar het hotel in Bazel, waar we twee nachten verblijven. Indien de tijd het nog toelaat maken we een korte wandeling in de nabije omgeving. ’s Avonds welkomstdiner.
dag 2, di 02-09
We maken een wandeling langs een of meer van de huizen waar Nietzsche woonde tijdens zijn tien jaar als hoogleraar in Bazel. We zien ook de woning van degene met wie hij tot het einde van zijn heldere leven bevriend bleef, zijn collega Franz Overbeck, hoogleraar kerkgeschiedenis, gespecialiseerd in het vroege christendom. Om 11.00 uur zijn we bij de Universiteitsbibliotheek, waar exclusief voor ons een kleine expositie is ingericht van belangrijke handschriften van Nietzsche, eerste drukken van zijn werken, en andere interessante documenten. Na een lunchpauze vinden we elkaar weer op de markt in het oude Bazel. Vanaf daar wandelen we naar de Oude Aula van de universiteit. In die aula hield de jonge professor Nietzsche een reeks van vijf beroemd geworden voordrachten over de toekomst van ons onderwijs. Paul van Tongeren vertelt over Nietzsche’s voordrachten in de ruimte waar ze werden gehouden. Na het bezoek aan de aula wandelen zij die willen langs een aantal andere interessante gebouwen in de oude stad: het Pädagogium, een soort voorbereidingsschool voor de universiteit, waar Nietzsche ook les gaf; de woningen van enkele beroemde collega’s van Nietzsche (bijv. Jacob Burckhardt); de kerk (het Münster) waar Erasmus begraven is; en het huis waar Erasmus geruime tijd verbleef.
dag 3, wo 03-09
Een luxe touringcar haalt ons op bij het hotel in Bazel. Via Lenzerheide rijden we naar ons volgende verblijf in Sils Maria. We passeren Lenzerheide vlak voordat we de indrukwekkende Julierpas overgaan. Nietzsche bleef hier steken, toen hij in juni 1887 op weg was naar Sils Maria: de pas was nog niet begaanbaar door de sneeuw. Noodgedwongen logeerde hij een tijdje in het zojuist geopende eerste hotel van Lenz. Wij lunchen in dat hotel (Kurhaus). De reisleider vertelt over de beroemde tekst over ‘het Europese nihilisme’, die Nietzsche hier schreef. Vervolgens maken we een van de wandelingen die Nietzsche maakte en aantekende in zijn notitieboek. Daarna rijden we door naar ons hotel in Sils Maria, waar we vier nachten verblijven.
dag 4, 5 en 6, do 04-09, vr 05-09 en za 06-09
Drie hele dagen besteden we in (de omgeving van) het schitterend gelegen Sils Maria. Paul van Tongeren zal colleges geven over hoe Nietzsche hier leefde en wat hij hier schreef, maar we zullen ook belangrijke plaatsen bezoeken en enkele prachtige wandelingen maken. Om rekening te kunnen houden met de weersomstandigheden, zullen we ter plekke bepalen wanneer we welke plaats bezoeken. Maar in ieder geval gaan we naar:
- het Nietzsche-Haus: het huis waarin Nietzsche steeds logeerde. Het kamertje met de originele inrichting is te bezichtigen en het huis heeft verder een interessante verzameling van documenten en foto’s die zijn leven beschrijven;
- het prachtige schiereiland Chasté, waarop Nietzsche’s zus, Elisabeth, een van zijn beroemdste teksten liet uithakken op een grote rots. Ter plekke zal Paul van Tongeren een interpretatie gevan van dit ‘ja-en-amen-lied’;
- de beroemde steen aan de oever van het meer van Silvaplana, waarvan Nietzsche schrijft dat hier ‘de gedachte tot hem kwam’ die de basis vormde voor zijn boek Aldus sprak Zarathoestra, de gedachte van de eeuwige wederkeer van hetzelfde; bij de steen zal de reisleider een interpretatie van die gedachte geven;
- het prachtige uitzichtpunt op de bergweide van Marmoré – we bereiken het via een steile klim, die onmiddellijk achter het Nietzsche-huis begint; we lezen er een tekst die hier gesitueerd zou kunnen worden.
Een enkele keer zullen we lunchen en/of dineren in de restaurants en de entourage die Nietzsche honderdveertig jaar geleden zag.
dag 7, zo 07-09
De touringcar haalt ons op en brengt ons middels een mooie tocht door de bergen naar Luzern, waar een enkele plaats nog herinnert aan Nietzsche’s beroemde of beruchte affaire met Lou Salomé. De reisleider vertelt erover onderweg in de bus en bij het Löwendenkmal in de stad. Ons hoofddoel vandaag is echter het nabijgelegen Tribschen en het Wagner Museum aldaar. Dit is de plaats om te vertellen over Nietzsche’s haat-liefdeverhouding met de componist – en zijn tweede vrouw – Cosima.
dag 8, ma 08-09
Reis per trein terug naar Nederland.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Utrecht naar Bazel en van Luzern naar Utrecht. Op de heenreis is er één overstap en op de terugreis zijn er twee overstappen. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
01-09-2024: Utrecht - Mannheim 09.00 – 12.39 uur en Mannheim - Bazel 13.23 – 15.36 uur
08-09-2024: Luzern - Bazel 10.54 - 11.56 uur, Bazel - Keulen 13.13 - 17.05 uur en Keulen - Utrecht 18.41 - 20.59 uur
NB 1 U kunt ook opstappen in Arnhem. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet-gebruikte deel van het traject.
NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 1e klasse.
Vervoer ter plaatse
De rondreis door Zwitserland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Bazel (2 nachten) - Sils Maria (4 nachten) - Luzern (1 nacht)
De hotels in Bazel (viersterren) en Luzern (driesterren) zijn centraal gelegen. In Sils Maria overnacht u in een driesterren hotel. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 2 lunches en 5 diners inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants. Er wordt driemaal in het hotel gedineerd, de overige keren in lokale restaurants. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Kraanwater in Zwitserland is veilig om te drinken. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De wandelingen zijn in bergachtig gebied en kunnen enkele uren in beslag nemen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Het is belangrijk goede (berg)wandelschoenen mee te nemen en voor in de bergen kleding waarmee u voorbereid bent op slecht weer.
Reisperiode
Begin september is een zeer geschikte periode voor een wandel/cultuurreis in Zwitserland. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. De grote vakantiedrukte is in deze periode inmiddels voorbij.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa is een geldig Nederlandse paspoort of identiteitskaart vereist.
Geld
Zwitserland maakt geen deel uit van de EMU. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Zwitserland heeft voldoende geldautomaten (Bancomat). Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen vaak tegen een ongunstigere koers dan banken. Vaak worden ook euro’s (vooral bankbiljetten, geen muntgeld) geaccepteerd; doorgaans ontvangt u dan het wisselgeld in Zwitserse franken en is de wisselkoers ongunstig. Contactloos: in Zwitserland kunt u contactloos betalen met een horloge of telefoon. Vraag uw bank om meer informatie!
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Paul van Tongeren, Denker des Vaderlands 2021-2023 en Nietzsche-kenner.
prof. dr. Paul van Tongeren
Denker des Vaderlands van 2021 tot 2023 en emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen en Leuven. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van de negentiende eeuw in Duitsland en begeleidde verschillende reizen naar Italië, Zwitserland en Duitsland.
Reisgegevens
8-daagse treinreis
1 t/m 8 september 2025
Reissom
t/m 6 mei 2025: € 2895,-
vanaf 7 mei 2025: € 3045,-
toeslag eenpersoonskamer: € 550,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst en er uiteindelijk geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt de toeslag eenpersoonskamer nagefactureerd.
Inclusief
treinreis 1e klas, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 5 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 12 / maximum: 25