Exclusieve groepsreis Trier en de ondergang van het Romeinse Rijk i.s.m. Vrije Academie

Trier en de ondergang van het Romeinse Rijk i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het Duitse Trier werd al in het jaar 16 vóór Christus gesticht onder de naam Augusta Treverorum en zou in de jaren erna uitgroeien tot een bloeiende provinciestad. Aan het eind van de derde eeuw riep keizer Diocletianus de stad uit tot keizerlijke residentie en hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Sindsdien werd ze ook wel Roma Secunda genoemd om de vooraanstaande positie binnen het rijk te benadrukken. Een uitgebreid bouwprogramma moest de stad van een nieuwe keizerlijke allure voorzien. Lang mocht ze hier echter niet van genieten: door aanvallen en plunderingen van achtereenvolgens de Germanen, de Franken en de Hunnen in het begin van de vijfde eeuw bleef er weinig van de stad over. Niet veel later, in het jaar 476, viel het doek voor het hele West-Romeinse Rijk, toen de laatste keizer Romulus Augustus werd afgezet.
In Trier wordt deze zomer een grote overzichtstentoonstelling over deze roerige jaren georganiseerd. In maar liefst drie musea wordt ingegaan op de val van het Romeinse Rijk, de opkomst van het christendom en het voortleven van het Romeinse Rijk in de kunst. We wisselen de bezoeken aan deze tentoonstellingen af met stadswandelingen en excursies langs Romeinse en vroegchristelijke bezienswaardigheden.

NB 1 Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’. > alleen voor de website

NB 2 Linkerafbeelding in header @ Trier Tourismus und Marketing GmbH

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door drs. Martijn Pieters. Af en toe zal een verplichte lokale gids de rondleidingen verzorgen.

drs. Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur, en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 20-09

Vertrek uit Utrecht voor de rit naar Trier. Na aankomst beginnen we met een eerste stadswandeling langs Romeinse elementen. De eerste Romeinse brug over de Moezel was van hout en werd al in het jaar 17 vóór Christus gebouwd. Ze speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. De huidige stenen versie stamt uit het jaar 144, toen het almaar drukker wordende verkeer om een bredere variant vroeg. Vlak bij de brug liggen ook de enorme Barbarathermen, destijds de op twee na grootste thermen van het Romeinse Rijk. Een loopbrug leidt ons langs de beste plekken om de architectuur en de werking van de baden te bestuderen.

dag 2, wo 21-09

We zetten onze verkenning van Romeins Trier voort met de Porta Nigra, de Kaiserthermen en het Amfitheater. De Porta Nigra is misschien wel het bekendste monument van Trier. Deze stadspoort werd in de middeleeuwen als kerk gebruikt, wat bijdroeg aan de overlevering van het gebouw. We nemen daarom ook een kijkje aan de binnenkant. De Kaiserthermen waren een gift van de keizer aan de stad, in de tijd dat Trier een van de hoofdsteden van het Romeinse Rijk was. Even verderop vinden we het Amfitheater, dat niet alleen voor ‘brood en spelen’ werd gebruikt, maar ook voor festivals. In de middag bezoeken we het Rheinisches Landesmuseum voor het eerste deel van de tentoonstellingstrilogie. Hier wordt ingegaan op de vierde en de vijfde eeuw, de laatste periode van het West-Romeinse Rijk. Welke elementen hebben geleid tot zijn ondergang? Wat bleef er over van een eens zo bloeiende metropool? En welke tradities en gebruiken zien we nog terug in de eeuwen erna?

dag 3, do 22-09

Even buiten Trier vinden we de Igeler Säule, de grootste Romeinse pilaartombe ten noorden van de Alpen. Doordat de afbeeldingen op de pilaar foutievelijk als christelijke thema’s werden beschouwd, heeft de pilaar de eeuwen doorstaan. In het plaatsje Perl-Nennig bezoeken we de overblijfselen van een Romeinse villa met een prachtig bewaard gebleven gladiatorenmozaïek. Voor het middagprogramma keren we terug naar Trier. In het Museum am Dom is de tentoonstelling ‘Im Zeichen des Kreuzes – Eine Welt ordnet sich neu’ te zien, waar we leren hoe de kerk in het machtsvacuüm sprong dat door de val van het Romeinse Rijk ontstond. We bekijken ook de naastgelegen Dom. Volgens de bronnen zou de moeder van keizer Constantijn haar huis aan de eerste bisschop van Trier – Eucharius – hebben geschonken om het als kerkgebouw te gebruiken. Resten hiervan zijn later onder de Dom teruggevonden.

dag 4, vr 23-09

De benedictijnerabdij Sint-Matthias stamt al uit de vierde eeuw en werd gebouwd op een voormalige Romeinse dodenakker. In de crypte bevinden zich de laat-Romeinse sarcofagen van de heiligen Eucharius en Valerius. De abdij droeg in het begin ook de naam van Sint-Eucharius, maar werd hernoemd toen de relikwieën van apostel Matthias bij de bouw van de huidige abdij in 1127 werden ontdekt. Ook hier speelt de moeder van Constantijn een rol: zij zou de relieken in haar tijd naar Trier hebben gehaald.
In de schatkamer van de stadsbibliotheek bewonderen we prachtige kunstwerken en oude handschriften vanaf de middeleeuwen tot de vroege moderne tijd. We sluiten de dag af met een rondleiding onder de Sint-Maximinusabdij. De stichting van de huidige zeventiende-eeuwse abdijkerk gaat terug tot de vierde eeuw. Bijzonder is vooral de begraafplaats met wel duizend sarcofagen dat zich onder de kerkvloer bevindt. Een bijzondere rondleiding leidt ons tussen de grafkisten door, waarvan sommige teruggaan tot de vroege middeleeuwen.

dag 5, za 24-09

De laatste tentoonstelling van de trilogie is te zien in het Stadtmuseum Simeonstift: ‘Das Erbe Roms. Visionen und Mythen in der Kunst.’ Hier gaan we op zoek de manier waarop het Romeinse Rijk in de eeuwen erna voortleefde in de kunst. De fascinatie voor Rome zou vooral in de late middeleeuwen en de renaissance weer opbloeien. De middag is ter vrij besteding.

dag 6, zo 25-09

Op onze terugreis naar huis maken we nog één stop bij Bad Kreuznach. In de Römerhalle zijn de overblijfselen van een Romeinse villa uit de tweede eeuw te zien. Blikvangers zijn de twee enorme mozaïekvloeren: een met een gladiatorenmotief en een met een zeethema. Na vrije tijd voor de lunch in het gezellige stadje rijden we terug naar Utrecht, waar we in de avond zullen arriveren.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan.
We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotel

Overnachtingsplaats: Trier (5 nachten)
We verblijven in een goed driesterrenhotel in het centrum van de stad. Vanuit het hotel zijn de meeste bezienswaardigheden en gezellige restaurants goed te voet bereikbaar.

Maaltijden

De lunches en de diners zijn voor uw eigen rekening.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
De begraafplaats van de Sint-Maximinus bevindt zich in een kelder onder de kerkvloer. De route loopt via metalen plankieren en trappen zonder leuning en af en toe is de doorgang zo laag dat men moet bukken. Mensen met claustrofobie kunnen een bezoek hieraan wellicht als onprettig ervaren.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Trier. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
Vanwege de grote tentoonstellingen kan het drukker dan normaal zijn in de stad.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Op kleine locaties zijn niet altijd pinautomaten aanwezig. Het is daarom raadzaam om altijd een klein bedrag aan contant geld bij u te dragen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Duitsland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
20 t/m 25 september 2022

Reissom

€ 1250
toeslag eenpersoonskamer: € 270
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Martijn Pieters

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA