Skip to main content
Paderborn i.s.m. Vrije Academie
Paderborn i.s.m. Vrije Academie
Paderborn i.s.m. Vrije Academie

Paderborn i.s.m. Vrije Academie

 • Paderborn, rond 777 door Karel de Grote als Karlsburg gesticht, was een van de vroege bisdommen in het Karolingische Rijk. Karel de Grote ontving hier in 799 paus Leo III, die hem het jaar daarop in Rome tot keizer zou kronen. De Dom, Bartholomeuskapel en gereconstrueerde Kaiserpfalz zijn nog getuigen van de Karolingische en Ottoonse periode van de geschiedenis van Paderborn. Na de grote stadsbrand van 1058 werd de Dom herbouwd, nadat veertig jaar eerder bisschop Meinwerk ook al een nieuwe Dom had laten bouwen. Slechts tien jaar later kon de Dom gewijd worden, waarna nog diverse verbouwingen en vergrotingen volgden, waaronder de toevoeging van één van de eerste gotische kerkportalen in het noorden van het Roomse Rijk.

  Het Diozesanmuseum in Paderborn heeft een grote reputatie waar het gaat om grote middeleeuwen tentoonstellingen. Dit maal staat in tentoonstelling ‘Corvey und das Erbe der Antike’ het naburige klooster Corvey, gesticht in de 9de eeuw, waar veel van de antieke kennis in de bibliotheek bewaard werd, centraal. Uit heel Europa komen sculpturen, edelsmeedwerk en handschriften naar Paderborn, om dit te illustreren. Maar ook uit latere perioden zijn prachtige bouwwerken in de stad zichtbaar, zoals het raadhuis uit de vroege zeventiende eeuw en de verschillende kloosterkerken uit dezelfde eeuw. Dagtochten naar het van oorsprong Karolingische klooster Corvey, de middeleeuwse handelsstad Soest met haar kerken en kapellen, en de Wewelsburg, de enige driehoekige burcht in Duitsland, getuigen van de culturele rijkdom van Westfalen.

 • dag 1, wo 16-10

  Vertrek vanuit Utrecht naar Paderborn. Na aankomst een eerste stadswandeling door de oude binnenstad met aandacht voor het onvoltooide kerkenkruis van bisschop Meinwerk, bestaande uit de Abdinghofkirche, de Dom en de Busdorfkirche. Ook de 1000-jarige Bartholomeuskapel, de Kaiserpfalz, het raadhuis en het jezuïetencollege komen aan de orde. In de avond een welkomstdiner.

  dag 2, do 17-10

  ’s Ochtends een zelfstandig bezoek aan de speciale tentoonstelling in het Diozesanmuseum en de Dom. In de middag rijden we naar de Wewelsburg bij Büren. Deze bijzondere driehoekige burcht met grote ronde toren werd begin zeventiende eeuw gebouwd als residentie voor de vorstbisschop van Paderborn. Tijdens het nazibewind werd het geheel aangewend als opleidingscentrum en ontmoetingsplaats voor de SS. Door zich aan historische gebouwen en de oude Duitse geschiedenis te verbinden probeerden de nazi’s de Arische superioriteit te onderbouwen. Het museum in de burcht is nu gewijd aan de geschiedenis van het bisdom Paderborn.

  dag 3, vr 18-10

  Dagtocht naar de oude handelsstad Soest. We zien de twaalfde-eeuwse St. Patrokli-dom, de veertiende-eeuwse St. Petri met enkele prachtige wandschilderingen, en de Wiesenkirche, met het ‘Westfaalse Laatste Avondmaal’. Met een bezoek aan de St. Maria zur Höhe met de dertiende-eeuwse absisschilderingen en de Nikolauskapelle met een altaarstuk van Conrad von Soest sluiten we het bezoek aan deze stad af.

  dag 4, za 19-10

  De negende-eeuwse abdij van Corvey behoorde tot de Karolingische Rijksabdijen en kende een belangrijke bibliotheek. Het klooster bestaat uit een westwerk, een barokke kerk en een slot, waardoor verschillende bouwstijlen uit de geschiedenis van het klooster goed zichtbaar zijn. Nabij Detmold bezoeken we de Externsteine, met de voormalige kluizenaarswoningen en het twaalde-eeuwse reliëf in de rotsen. Het reliëf van de kruisafname van Jezus is het oudste bewaarde stenen beeld van Duitsland. Een van de grotten werd in die tijd door de bisschop van Paderborn gewijd tot kerk.

  dag 5, zo 20-10

  We rijden terug naar Nederland via de oude Hanzestad Münster. De Dom van de stad is verwant aan die van Paderborn. Tijdens een stadswandeling bewonderen we ook de gotische Lambertikirche en het raadhuis. In het Landesmuseum bezoek aan de mooie middeleeuwen-afdeling. In de namiddag rijden we verder naar Utrecht, waar we vroeg in de avond zullen aankomen.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotel

  We verblijven de hele reis in een viersterrenhotel in het centrum van Paderborn. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Kofferservice is niet beschikbaar en u dient zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

  Maaltijden

  Op deze reis is het diner op de eerste avond inbegrepen bij de reissom, de overige lunches en diners zijn op eigen gelegenheid. Hiervoor wordt voldoende tijd in het programma ingeruimd.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven. 

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

  Reisperiode

  Oktober is een geschikte periode voor een stadsreis. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15ºC. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Paderborn, rond 777 door Karel de Grote als Karlsburg gesticht, was een van de vroege bisdommen in het Karolingische Rijk. Karel de Grote ontving hier in 799 paus Leo III, die hem het jaar daarop in Rome tot keizer zou kronen. De Dom, Bartholomeuskapel en gereconstrueerde Kaiserpfalz zijn nog getuigen van de Karolingische en Ottoonse periode van de geschiedenis van Paderborn. Na de grote stadsbrand van 1058 werd de Dom herbouwd, nadat veertig jaar eerder bisschop Meinwerk ook al een nieuwe Dom had laten bouwen. Slechts tien jaar later kon de Dom gewijd worden, waarna nog diverse verbouwingen en vergrotingen volgden, waaronder de toevoeging van één van de eerste gotische kerkportalen in het noorden van het Roomse Rijk.

  Het Diozesanmuseum in Paderborn heeft een grote reputatie waar het gaat om grote middeleeuwen tentoonstellingen. Dit maal staat in tentoonstelling ‘Corvey und das Erbe der Antike’ het naburige klooster Corvey, gesticht in de 9de eeuw, waar veel van de antieke kennis in de bibliotheek bewaard werd, centraal. Uit heel Europa komen sculpturen, edelsmeedwerk en handschriften naar Paderborn, om dit te illustreren. Maar ook uit latere perioden zijn prachtige bouwwerken in de stad zichtbaar, zoals het raadhuis uit de vroege zeventiende eeuw en de verschillende kloosterkerken uit dezelfde eeuw. Dagtochten naar het van oorsprong Karolingische klooster Corvey, de middeleeuwse handelsstad Soest met haar kerken en kapellen, en de Wewelsburg, de enige driehoekige burcht in Duitsland, getuigen van de culturele rijkdom van Westfalen.

 • dag 1, wo 16-10

  Vertrek vanuit Utrecht naar Paderborn. Na aankomst een eerste stadswandeling door de oude binnenstad met aandacht voor het onvoltooide kerkenkruis van bisschop Meinwerk, bestaande uit de Abdinghofkirche, de Dom en de Busdorfkirche. Ook de 1000-jarige Bartholomeuskapel, de Kaiserpfalz, het raadhuis en het jezuïetencollege komen aan de orde. In de avond een welkomstdiner.

  dag 2, do 17-10

  ’s Ochtends een zelfstandig bezoek aan de speciale tentoonstelling in het Diozesanmuseum en de Dom. In de middag rijden we naar de Wewelsburg bij Büren. Deze bijzondere driehoekige burcht met grote ronde toren werd begin zeventiende eeuw gebouwd als residentie voor de vorstbisschop van Paderborn. Tijdens het nazibewind werd het geheel aangewend als opleidingscentrum en ontmoetingsplaats voor de SS. Door zich aan historische gebouwen en de oude Duitse geschiedenis te verbinden probeerden de nazi’s de Arische superioriteit te onderbouwen. Het museum in de burcht is nu gewijd aan de geschiedenis van het bisdom Paderborn.

  dag 3, vr 18-10

  Dagtocht naar de oude handelsstad Soest. We zien de twaalfde-eeuwse St. Patrokli-dom, de veertiende-eeuwse St. Petri met enkele prachtige wandschilderingen, en de Wiesenkirche, met het ‘Westfaalse Laatste Avondmaal’. Met een bezoek aan de St. Maria zur Höhe met de dertiende-eeuwse absisschilderingen en de Nikolauskapelle met een altaarstuk van Conrad von Soest sluiten we het bezoek aan deze stad af.

  dag 4, za 19-10

  De negende-eeuwse abdij van Corvey behoorde tot de Karolingische Rijksabdijen en kende een belangrijke bibliotheek. Het klooster bestaat uit een westwerk, een barokke kerk en een slot, waardoor verschillende bouwstijlen uit de geschiedenis van het klooster goed zichtbaar zijn. Nabij Detmold bezoeken we de Externsteine, met de voormalige kluizenaarswoningen en het twaalde-eeuwse reliëf in de rotsen. Het reliëf van de kruisafname van Jezus is het oudste bewaarde stenen beeld van Duitsland. Een van de grotten werd in die tijd door de bisschop van Paderborn gewijd tot kerk.

  dag 5, zo 20-10

  We rijden terug naar Nederland via de oude Hanzestad Münster. De Dom van de stad is verwant aan die van Paderborn. Tijdens een stadswandeling bewonderen we ook de gotische Lambertikirche en het raadhuis. In het Landesmuseum bezoek aan de mooie middeleeuwen-afdeling. In de namiddag rijden we verder naar Utrecht, waar we vroeg in de avond zullen aankomen.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotel

  We verblijven de hele reis in een viersterrenhotel in het centrum van Paderborn. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Kofferservice is niet beschikbaar en u dient zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

  Maaltijden

  Op deze reis is het diner op de eerste avond inbegrepen bij de reissom, de overige lunches en diners zijn op eigen gelegenheid. Hiervoor wordt voldoende tijd in het programma ingeruimd.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven. 

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

  Reisperiode

  Oktober is een geschikte periode voor een stadsreis. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15ºC. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door drs. Martijn Pieters, kunsthistoricus met specialisme de kunst der middeleeuwen.

drs. Martijn Pieters

drs. Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

5-daagse touringcarreis
16 t/m 20 oktober 2024

Reissom

t/m 25 juni 2024: € 1395
vanaf 26 juni 2024: € 1495
toeslag eenpersoonskamer: € 140
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, diner op dag 1, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes bij het diner, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Hans Offereins

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.