München: Der Blaue Reiter en het begin van de abstracte kunst i.s.m. Vrije Academie
München: Der Blaue Reiter en het begin van de abstracte kunst i.s.m. Vrije Academie
München: Der Blaue Reiter en het begin van de abstracte kunst i.s.m. Vrije Academie

München: Der Blaue Reiter en het begin van de abstracte kunst i.s.m. Vrije Academie

 • Het München van rond 1900 stond bol van veranderingen op het gebied van de kunst. Het zinderend symbolisme van Franz von Stuck en de schwung van jugendstil in kunst en architectuur maakten de Beierse hoofdstad tot een centrum van de nieuwe kunst. Tevens werkte de stad als een magneet voor kunstenaars als Wassily Kandinsky, Franz Marc, Gabriele Münter, Alexej von Jawlenski en Marianne von Werefkin. Hun kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter manifesteerde zich rond 1910 met expressionistische schilderkunst. Ze zou met lyrische abstractie, mystiek en voorliefde voor het buitenleven de kunst voorgoed veranderen.
  We bezoeken in het Museum Lenbachhaus de rijkste collectie ter wereld van de leden van Der Blaue Reiter. Daarnaast bezichtigen we de belangrijke collecties van de Pinakotheken. In de Pinakothek der Moderne zien we het werk van onder meer Max Beckmann en Ferdinand Hodler en van Die Brücke-kunstenaars. In Museum Villa Stuck bewonderen we het destijds aanstootgevende Die Sünde van de Münchense Malerfürst Franz von Stuck. Een dag buiten München brengt ons naar het Frans Marc Museum aan de Kochelsee en het Schlossmuseum in Murnau. In het Haus der Kunst uit 1937 zien we de meest recente kunst van onze tijd.

 • dag 1, ma 16-10

  Reis per internationale trein van Nederland naar München met onderweg één overstap. Na aankomst in München nemen we onze intrek in het hotel. Gemeenschappelijk diner.

  dag 2, di 17-10

  We maken een eerste stadswandeling door de binnenstad van München, waarna we Museum Brandhorst met werken van onder anderen Andy Warhol, Cy Twombly en Damien Hirst bezoeken. In de middag staat de uitgebreide collectie van de Alte Pinakothek op het programma, waaronder meesterwerken van El Greco en Dürer. In dit museum is ook een gedeelte van de meesterwerken van negentiende-eeuwse kunst uit de Neue Pinakothek te zien, zoals C.D. Friedrich en Édouard Manet, vanwege de tijdelijke sluiting van dit museum.

  dag 3, wo 18-10

  De Städtische Galerie im Lenbachhaus, gevestigd in de voormalige villa van de schilder Franz von Lenbach, herbergt een grote schilderijencollectie, waaronder werken van Franz Marc, Wassily Kandinsky en Gabriele Münter uit de kunstenaarsbeweging Der Blaue Reiter. De rijke collectie klassieke moderne kunst in de Pinakothek der Moderne toont werken van onder anderen Ferdinand Hodler en Die Brücke-kunstenaars als Ernst-Ludwig Kirchner.

  dag 4, do 19-10

  We maken een dagexcursie per touringcar naar het gebied ten zuiden van München. We bezoeken eerst het Buchheim Museum der Phantasie aan de Starnberger See, met de uitgebreide verzameling expressionistische kunst van Lothar-Günther Buchheim, auteur van de bestseller Das Boot. We gaan verder naar het Franz Marc Museum, idyllisch gelegen in Kochel am See. In de middag rijden we naar Murnau am Staffelsee, waar in het Schlossmuseum kunst van Der Blaue Reiter tentoongesteld wordt naast Hinterglasmalerei, een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaarsbeweging. Tevens bekijken we het kleurige Russenhaus van Gabriele Münter van buiten waarna we terugkeren naar ons hotel.

  dag 5, vr 20-10

  De Villa Stuck was de residentie van de Malerfürst Franz von Stuck, gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. Hier bevindt zich naast een grote verzameling van werken van Von Stuck ook internationale kunst rond 1900. Het Haus der Kunst vormt het slot van deze kunstreis. Een facultatief bezoek aan de Sammlung Schack behoort ook nog tot de mogelijkheden.

  dag 6, za 21-10

  Vrije ochtend in München; rond het middaguur vertrek per internationale trein die ons met één overstap in de avond in Nederland laat aankomen.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar München v.v. met 1 overstap. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):?
  16-10-2023 Amsterdam CS - Frankfurt Hbf. 10.38 - 14.31 uur (22 m. overstap) Frankfurt Hbf. - München 14.53 - 18.07 uur
  21-10-2023 München - Frankfurt Hbf. 12.50 - 16.04 uur (24 m. overstap) Frankfurt Hbf. - Amsterdam CS 16.28 - 20.28 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen in Utrecht Centraal of Arnhem. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar. Geef deze wens bij boeking aan.

  Vervoer ter plaatse

  In München wordt het programma grotendeels te voet afgelegd, tevens wordt gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. De dagexcursie buiten München op dag 4 wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotel

  overnachtingsplaats: München (5 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in het 4* Hotel Eden Wolff, gunstig gelegen tegenover het centraal station.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond inbegrepen bij de reissom. De overige maaltijden (lunches en diners) zijn niet inbegrepen. In samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Oktober is een prima periode voor een culturele stedenreis naar München. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14º C (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Het München van rond 1900 stond bol van veranderingen op het gebied van de kunst. Het zinderend symbolisme van Franz von Stuck en de schwung van jugendstil in kunst en architectuur maakten de Beierse hoofdstad tot een centrum van de nieuwe kunst. Tevens werkte de stad als een magneet voor kunstenaars als Wassily Kandinsky, Franz Marc, Gabriele Münter, Alexej von Jawlenski en Marianne von Werefkin. Hun kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter manifesteerde zich rond 1910 met expressionistische schilderkunst. Ze zou met lyrische abstractie, mystiek en voorliefde voor het buitenleven de kunst voorgoed veranderen.
  We bezoeken in het Museum Lenbachhaus de rijkste collectie ter wereld van de leden van Der Blaue Reiter. Daarnaast bezichtigen we de belangrijke collecties van de Pinakotheken. In de Pinakothek der Moderne zien we het werk van onder meer Max Beckmann en Ferdinand Hodler en van Die Brücke-kunstenaars. In Museum Villa Stuck bewonderen we het destijds aanstootgevende Die Sünde van de Münchense Malerfürst Franz von Stuck. Een dag buiten München brengt ons naar het Frans Marc Museum aan de Kochelsee en het Schlossmuseum in Murnau. In het Haus der Kunst uit 1937 zien we de meest recente kunst van onze tijd.

 • dag 1, ma 16-10

  Reis per internationale trein van Nederland naar München met onderweg één overstap. Na aankomst in München nemen we onze intrek in het hotel. Gemeenschappelijk diner.

  dag 2, di 17-10

  We maken een eerste stadswandeling door de binnenstad van München, waarna we Museum Brandhorst met werken van onder anderen Andy Warhol, Cy Twombly en Damien Hirst bezoeken. In de middag staat de uitgebreide collectie van de Alte Pinakothek op het programma, waaronder meesterwerken van El Greco en Dürer. In dit museum is ook een gedeelte van de meesterwerken van negentiende-eeuwse kunst uit de Neue Pinakothek te zien, zoals C.D. Friedrich en Édouard Manet, vanwege de tijdelijke sluiting van dit museum.

  dag 3, wo 18-10

  De Städtische Galerie im Lenbachhaus, gevestigd in de voormalige villa van de schilder Franz von Lenbach, herbergt een grote schilderijencollectie, waaronder werken van Franz Marc, Wassily Kandinsky en Gabriele Münter uit de kunstenaarsbeweging Der Blaue Reiter. De rijke collectie klassieke moderne kunst in de Pinakothek der Moderne toont werken van onder anderen Ferdinand Hodler en Die Brücke-kunstenaars als Ernst-Ludwig Kirchner.

  dag 4, do 19-10

  We maken een dagexcursie per touringcar naar het gebied ten zuiden van München. We bezoeken eerst het Buchheim Museum der Phantasie aan de Starnberger See, met de uitgebreide verzameling expressionistische kunst van Lothar-Günther Buchheim, auteur van de bestseller Das Boot. We gaan verder naar het Franz Marc Museum, idyllisch gelegen in Kochel am See. In de middag rijden we naar Murnau am Staffelsee, waar in het Schlossmuseum kunst van Der Blaue Reiter tentoongesteld wordt naast Hinterglasmalerei, een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaarsbeweging. Tevens bekijken we het kleurige Russenhaus van Gabriele Münter van buiten waarna we terugkeren naar ons hotel.

  dag 5, vr 20-10

  De Villa Stuck was de residentie van de Malerfürst Franz von Stuck, gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. Hier bevindt zich naast een grote verzameling van werken van Von Stuck ook internationale kunst rond 1900. Het Haus der Kunst vormt het slot van deze kunstreis. Een facultatief bezoek aan de Sammlung Schack behoort ook nog tot de mogelijkheden.

  dag 6, za 21-10

  Vrije ochtend in München; rond het middaguur vertrek per internationale trein die ons met één overstap in de avond in Nederland laat aankomen.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar München v.v. met 1 overstap. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):?
  16-10-2023 Amsterdam CS - Frankfurt Hbf. 10.38 - 14.31 uur (22 m. overstap) Frankfurt Hbf. - München 14.53 - 18.07 uur
  21-10-2023 München - Frankfurt Hbf. 12.50 - 16.04 uur (24 m. overstap) Frankfurt Hbf. - Amsterdam CS 16.28 - 20.28 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen in Utrecht Centraal of Arnhem. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar. Geef deze wens bij boeking aan.

  Vervoer ter plaatse

  In München wordt het programma grotendeels te voet afgelegd, tevens wordt gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. De dagexcursie buiten München op dag 4 wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotel

  overnachtingsplaats: München (5 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in het 4* Hotel Eden Wolff, gunstig gelegen tegenover het centraal station.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond inbegrepen bij de reissom. De overige maaltijden (lunches en diners) zijn niet inbegrepen. In samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Oktober is een prima periode voor een culturele stedenreis naar München. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14º C (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Robert-Jan Muller. Alleen waar verplicht wordt gebruik gemaakt van lokale gidsen.

drs. Robert-Jan Muller

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat, met uitzondering van het diner op de aankomstdag, de maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

6-daagse treinreis
16 t/m 21 oktober 2023

Reissom

t/m 1 augustus 2023: € 1595
vanaf 2 augustus 2023: € 1650
toeslag eenpersoonskamer: € 285

Inclusief

treinreis per internationale intercity, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Hans Offereins

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen