Skip to main content
Konstanz en kloostereiland Reichenau i.s.m. Vrije Academie
Konstanz en kloostereiland Reichenau i.s.m. Vrije Academie
Konstanz en kloostereiland Reichenau i.s.m. Vrije Academie

Konstanz en kloostereiland Reichenau i.s.m. Vrije Academie

1300 jaar geleden stichtte de heilige Pirminus (ca. 670-753), waarschijnlijk afkomstig uit het zuiden van Frankrijk, op het eiland Reichenau in de Bodensee een klooster, het huidige Mittelzell. Later volgden op hetzelfde eiland nog de stichting van de kloosters Sint Peter en Sint Paulus (799) en Sint Joris (846), waardoor het een werkelijk kloostereiland werd, dat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het was gedurende de middeleeuwen een machtige en invloedrijke gemeenschap waar in de Ottoonse periode de mooiste en kostbaarste manuscripten werden gemaakt. De kerken werden met, gedeeltelijk nog zichtbare, wandschilderingen voorzien. Het 1300-jarig bestaan is aanleiding voor de deelstaat Baden-Württemberg om in Konstanz een grote tentoonstelling te organiseren, waarin de kunst en cultuur van Reichenau en de Ottoonse periode aan de hand van zeldzame en kostbare manuscripten, architectuurfragmenten en edelmetalen reliekhouders getoond wordt. Konstanz was al sinds de zesde eeuw het heersende bisdom in het zuiden van Duitsland, waarvan de Münsterkirche met haar bijzondere tiende-eeuwse Rotunda getuigt. Het was in Konstanz dat tussen 1414 en 1418 het concilie gehouden werd dat een einde moest maken aan het Westerse Schisma en waar Oddo di Colonna tot paus Martinus V gekozen werd. Al met al een stad die een belangrijke rol speelde in de Middeleeuwen en waar genoeg middeleeuwse sporen te zien zijn. Naast een zelfstandig bezoek aan de tentoonstelling ‘Welterbe des Mittelalters. 1300 Jahre Klosterinsel Reichenau' en een dagtocht naar het kloostereiland zelf, staan verdere kennismakingen met de Karolingische en Ottoonse periode in de vorm van Trier, het klooster Lorsch, de resten van het keizerlijk paleis Ingelheim en de domschat van Essen op het programma.

dag 1, di 03-09

Vertrek vanuit Utrecht naar Trier. Na aankomst korte stadswandeling door een van de oudste steden van Duitsland. Gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Augustus bezit de stad nog enkele Romeinse bouwwerken, welke tot in de middeleeuwen in gebruik bleven. Deze bouwwerken behoren net als de Dom tot het Unesco-werelderfgoed. De Dom van Trier, gebouwd op de grondvesten van een basilica uit de tijd van keizer Constantijn, kent een bijzondere architectuur. In het museum bij de Dom zijn verschillende middeleeuwse kunstschatten te bewonderen, waaronder een Karolingische wandschildering uit het klooster St. Maximin. Gezamenlijk kennismakingsdiner en overnachting in Trier.

dag 2, wo 04-09

We rijden in de ochtend naar Konstanz in het zuiden van Duitsland, waar we drie nachten zullen verblijven. Tijdens de stadswandeling zien we de Münsterkirche met de van oorsprong tiende-eeuwse Mauritiusrotonde en het dertiende-eeuwse Heilig Graf. In het Haus zur Kunkel zijn unieke profane wandschilderingen uit de dertiende eeuw te zien, welke we ook zullen proberen te bezoeken.

dag 3, do 05-09

In de ochtend ruimte voor nog meer middeleeuwse kunst in Konstanz. ’s Middags is er tijdens een zelfstandig bezoek aan het Archäologisches Landesmuseum voldoende tijd voor de speciale tentoonstelling ‘Welterbe des Mittelalters. 1300 Jahre Klosterinsel Reichenau’ en de rest van de collectie van het museum. De tentoonstelling brengt een groot aantal van de kostbare handschriften, die in de Ottoonse tijd in het klooster vervaardigd werden, weer samen. Daarnaast wordt aan de hand van reliekhouders, bouwsculpturen en archeologische voorwerpen een beeld gegeven van de hoogstaande cultuur uit deze periode.

dag 4, vr 06-09

Vandaag staat in het teken van het kloostereiland Reichenau. Dit bijzondere eiland in de Bodensee staat bekend om het klooster, gesticht door de heilige Pirminus. Daarnaast kent elk van de drie dorpen op het eiland nog een eigen abdijkerk, de Sint Peter en Sint Paulus, de Heilige Maria en Sint Marcus en de Sint Joriskerk. De eerste met wandschilderingen uit de elfde en twaalfde eeuw in de apsis en de laatste met belangrijke wandschilderingen uit de Ottoonse periode, welke met een gids te bezoeken zijn.

dag 5, za 07-09

We verlaten Konstanz en rijden naar Lorsch voor een bezoek aan het klooster met de Königshalle uit de Karolingische periode. Het klooster, gesticht rond 746, nam een belangrijke positie in het Karolingische en Ottoonse Rijk in. Op het terrein zijn uit diverse perioden restanten bewaard gebleven. Tevens zijn in de Zehntscheune objecten te zien uit de tweehonderdjarige opgravingsgeschiedenis van het klooster. In Ingelheim aan de Rijn bevinden zich de resten van het keizerlijke paleis van Karel de Grote, de zogenaamde Kaiserpfalz. De biograaf van Karel de Grote, Einhard, noemde het paleis naast de brug over de Rijn en het Valkhof in Nijmegen de belangrijkste stichtingen van Karel de Grote. In het nabij gelegen kleine museum zijn opgravingsvondsten te zien. Overnachting in het levendige Mainz.

dag 6, zo 08-09

We rijden naar Essen voor een bezoek aan de Dom met de Domschat. Het Stift Essen, in de achtste eeuw door de bisschop van Hildesheim gesticht, onderhield nauwe banden met het Ottoonse keizerlijke hof, waardoor zich in de uitgebreide schatkamer prachtige tiende- en elfde-eeuwse kruizen bevinden. In de Dom zelf bevinden zich de beroemde Gouden Madonna van Essen en de zevenarmige kandelaar uit de late tiende eeuw. In het nabijgelegen Essen-Werden staat de Sint Ludgerkerk met wederom een prachtige schatkamer met daarin o.a. een reliekkistje uit de achtste eeuw en één van de oudste grote bronzen crucifixen uit de Middeleeuwen, het zogenaamde Helmstedter kruis van ca. 1060. Aan het begin van de avond terugkeer in Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Trier (1 nacht) - Konstanz (3 nachten) - Mainz (1 nacht)
Het comfortabele hotel in Trier is centraal gelegen op loopafstand van restaurants en cafés. Het hotel in Konstanz ligt verder van het oude centrum, op circa 2 kilometer. In de nabije omgeving van het hotel liggen wel enkele restaurants. Het viersterrenhotel in Mainz ligt in een stadspark aan de rand van het centrum en beschikt over een eigen restaurant en wellness. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis is het diner op de eerste avond en de lunch op de laatste inbegrepen bij de reissom. De overige diners en lunches zijn op eigen gelegenheid. Hiervoor wordt voldoende tijd in het programma ingeruimd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

De temperatuur begin september in Zuid-Duitsland is doorgaans zeer aangenaam; de zomerhitte is voorbij, maar het kan nog wel warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20-22 ºC.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

1300 jaar geleden stichtte de heilige Pirminus (ca. 670-753), waarschijnlijk afkomstig uit het zuiden van Frankrijk, op het eiland Reichenau in de Bodensee een klooster, het huidige Mittelzell. Later volgden op hetzelfde eiland nog de stichting van de kloosters Sint Peter en Sint Paulus (799) en Sint Joris (846), waardoor het een werkelijk kloostereiland werd, dat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het was gedurende de middeleeuwen een machtige en invloedrijke gemeenschap waar in de Ottoonse periode de mooiste en kostbaarste manuscripten werden gemaakt. De kerken werden met, gedeeltelijk nog zichtbare, wandschilderingen voorzien. Het 1300-jarig bestaan is aanleiding voor de deelstaat Baden-Württemberg om in Konstanz een grote tentoonstelling te organiseren, waarin de kunst en cultuur van Reichenau en de Ottoonse periode aan de hand van zeldzame en kostbare manuscripten, architectuurfragmenten en edelmetalen reliekhouders getoond wordt. Konstanz was al sinds de zesde eeuw het heersende bisdom in het zuiden van Duitsland, waarvan de Münsterkirche met haar bijzondere tiende-eeuwse Rotunda getuigt. Het was in Konstanz dat tussen 1414 en 1418 het concilie gehouden werd dat een einde moest maken aan het Westerse Schisma en waar Oddo di Colonna tot paus Martinus V gekozen werd. Al met al een stad die een belangrijke rol speelde in de Middeleeuwen en waar genoeg middeleeuwse sporen te zien zijn. Naast een zelfstandig bezoek aan de tentoonstelling ‘Welterbe des Mittelalters. 1300 Jahre Klosterinsel Reichenau' en een dagtocht naar het kloostereiland zelf, staan verdere kennismakingen met de Karolingische en Ottoonse periode in de vorm van Trier, het klooster Lorsch, de resten van het keizerlijk paleis Ingelheim en de domschat van Essen op het programma.

dag 1, di 03-09

Vertrek vanuit Utrecht naar Trier. Na aankomst korte stadswandeling door een van de oudste steden van Duitsland. Gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Augustus bezit de stad nog enkele Romeinse bouwwerken, welke tot in de middeleeuwen in gebruik bleven. Deze bouwwerken behoren net als de Dom tot het Unesco-werelderfgoed. De Dom van Trier, gebouwd op de grondvesten van een basilica uit de tijd van keizer Constantijn, kent een bijzondere architectuur. In het museum bij de Dom zijn verschillende middeleeuwse kunstschatten te bewonderen, waaronder een Karolingische wandschildering uit het klooster St. Maximin. Gezamenlijk kennismakingsdiner en overnachting in Trier.

dag 2, wo 04-09

We rijden in de ochtend naar Konstanz in het zuiden van Duitsland, waar we drie nachten zullen verblijven. Tijdens de stadswandeling zien we de Münsterkirche met de van oorsprong tiende-eeuwse Mauritiusrotonde en het dertiende-eeuwse Heilig Graf. In het Haus zur Kunkel zijn unieke profane wandschilderingen uit de dertiende eeuw te zien, welke we ook zullen proberen te bezoeken.

dag 3, do 05-09

In de ochtend ruimte voor nog meer middeleeuwse kunst in Konstanz. ’s Middags is er tijdens een zelfstandig bezoek aan het Archäologisches Landesmuseum voldoende tijd voor de speciale tentoonstelling ‘Welterbe des Mittelalters. 1300 Jahre Klosterinsel Reichenau’ en de rest van de collectie van het museum. De tentoonstelling brengt een groot aantal van de kostbare handschriften, die in de Ottoonse tijd in het klooster vervaardigd werden, weer samen. Daarnaast wordt aan de hand van reliekhouders, bouwsculpturen en archeologische voorwerpen een beeld gegeven van de hoogstaande cultuur uit deze periode.

dag 4, vr 06-09

Vandaag staat in het teken van het kloostereiland Reichenau. Dit bijzondere eiland in de Bodensee staat bekend om het klooster, gesticht door de heilige Pirminus. Daarnaast kent elk van de drie dorpen op het eiland nog een eigen abdijkerk, de Sint Peter en Sint Paulus, de Heilige Maria en Sint Marcus en de Sint Joriskerk. De eerste met wandschilderingen uit de elfde en twaalfde eeuw in de apsis en de laatste met belangrijke wandschilderingen uit de Ottoonse periode, welke met een gids te bezoeken zijn.

dag 5, za 07-09

We verlaten Konstanz en rijden naar Lorsch voor een bezoek aan het klooster met de Königshalle uit de Karolingische periode. Het klooster, gesticht rond 746, nam een belangrijke positie in het Karolingische en Ottoonse Rijk in. Op het terrein zijn uit diverse perioden restanten bewaard gebleven. Tevens zijn in de Zehntscheune objecten te zien uit de tweehonderdjarige opgravingsgeschiedenis van het klooster. In Ingelheim aan de Rijn bevinden zich de resten van het keizerlijke paleis van Karel de Grote, de zogenaamde Kaiserpfalz. De biograaf van Karel de Grote, Einhard, noemde het paleis naast de brug over de Rijn en het Valkhof in Nijmegen de belangrijkste stichtingen van Karel de Grote. In het nabij gelegen kleine museum zijn opgravingsvondsten te zien. Overnachting in het levendige Mainz.

dag 6, zo 08-09

We rijden naar Essen voor een bezoek aan de Dom met de Domschat. Het Stift Essen, in de achtste eeuw door de bisschop van Hildesheim gesticht, onderhield nauwe banden met het Ottoonse keizerlijke hof, waardoor zich in de uitgebreide schatkamer prachtige tiende- en elfde-eeuwse kruizen bevinden. In de Dom zelf bevinden zich de beroemde Gouden Madonna van Essen en de zevenarmige kandelaar uit de late tiende eeuw. In het nabijgelegen Essen-Werden staat de Sint Ludgerkerk met wederom een prachtige schatkamer met daarin o.a. een reliekkistje uit de achtste eeuw en één van de oudste grote bronzen crucifixen uit de Middeleeuwen, het zogenaamde Helmstedter kruis van ca. 1060. Aan het begin van de avond terugkeer in Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Trier (1 nacht) - Konstanz (3 nachten) - Mainz (1 nacht)
Het comfortabele hotel in Trier is centraal gelegen op loopafstand van restaurants en cafés. Het hotel in Konstanz ligt verder van het oude centrum, op circa 2 kilometer. In de nabije omgeving van het hotel liggen wel enkele restaurants. Het viersterrenhotel in Mainz ligt in een stadspark aan de rand van het centrum en beschikt over een eigen restaurant en wellness. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis is het diner op de eerste avond en de lunch op de laatste inbegrepen bij de reissom. De overige diners en lunches zijn op eigen gelegenheid. Hiervoor wordt voldoende tijd in het programma ingeruimd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

De temperatuur begin september in Zuid-Duitsland is doorgaans zeer aangenaam; de zomerhitte is voorbij, maar het kan nog wel warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20-22 ºC.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door drs. Martijn Pieters, kunsthistoricus met specialisme de kunst der middeleeuwen.

drs. Martijn Pieters

drs. Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
3 t/m 8 september 2024

Reissom

€ 1850
toeslag eenpersoonskamer: € 390
NB1 Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 1 diner, reisleiding, lokale gids(en), gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Hans Offereins

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.