Exclusieve groepsreis Architectuurbiënnale Venetië i.s.m. Vrije Academie

Architectuurbiënnale Venetië i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het thema van de 17e architectuurbiënnale is het samenleven in de huidige wereld. De tentoonstelling richt zich daarbij op de vraag hoe mensen naast elkaar kunnen bestaan terwijl welvaart en politieke ideologieën wereldwijd zo uiteenlopen. Libanees architect en biënnalecurator Hashim Sarkis doet de oproep aan kunstenaars en architecten om met hun inzending in te gaan op dit onderwerp en antwoord te geven op de vraag ‘How do we live together?’.

Naast de centrale expositie in de Giardini en het Arsenaal zijn er bijdragen van kunstenaars uit ruim 50 landen te bewonderen. Het Nieuwe Instituut presenteert in het Nederlandse Paviljoen ‘Who is We?’ gebaseerd op het onderzoek en werk van architect Afaina de Jong en kunstenares Debra Solomon.

In Venetië wisselen om het jaar de kunst- en architectuurbiënnale elkaar af. De eerste Biënnale-editie vond plaats op 30 april 1895 ter ere van het zilveren huwelijk van koning Umberto I en koningin Margaretha. Al gelijk werd gestreefd naar een internationaal karakter, hoewel niet alle landen evenveel aandacht kregen. Na de Eerste Wereldoorlog sloeg de Biënnale een nieuwe koers in en werden meer innovatieve kunstenaars toegelaten. Het zou tot na de Tweede Wereldoorlog duren voor er contemporaine en avantgardistische kunst werd toegestaan, zoals het kubisme en het surrealisme. Sinds dat moment volgt de Biënnale de actuele kunst.

De eerste architectuurbiënnale plaats vond in 1980 plaats en pas vanaf 2000 wordt de architectuurbiënnale iedere twee jaar georganiseerd.

Tijdens de vierdaagse reis naar Venetië besteden we uiteraard veel aandacht aan de centrale tentoonstelling en de landenpaviljoens, maar wordt ook tijd ingeruimd voor de overige tentoonstellingen in de stad. Daarnaast is er vrije tijd om de vele kunstcollecties te bezoeken die de stad rijk is.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert voornamelijk over moderne kunst. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en voorzitter van het AICA Committee on Censorship and Freedom of Expression. Leidde al vele kunstreizen en doceert voor de Vrije Academie.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant aanraden om te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, ma 30-08

Directe lijnvlucht Amsterdam-Venetië en transfer per boot naar ons hotel. In de middag staat een stadswandeling op het programma door de pittoreske oude straten en steegjes van de stad. Mogelijk zien we hier en daar ook al verschillende uitingen van de Biënnale.

dag 2, di 31-08

Vandaag bezoeken we de Giardini del Castello, sinds de eerste editie het hoofdterrein van de Biënnale. We beginnen met de door Sarkis samengestelde tentoonstelling in het centrale paviljoen en bezoeken een selectie uit de verschillende landenpaviljoens, waaronder het Nederlandse Rietveldpaviljoen. De stad, haar bewoners en de problematiek van samenleven komen daar aan bod.

dag 3, wo 01-09

In de ochtend gaan we naar het andere belangrijke terrein van de Biënnale: het Arsenaal, het voormalige wapenmagazijn uit de elfde eeuw. De enorme dokken en utiliteitsgebouwen tonen het verleden van de stad als zeemacht, maar bieden tegelijkertijd ook een fantastisch decor voor de Biënnale. Ook hier bekijken we een selectie van de te bezoeken tentoonstellingen. Na de lunch steken we gezamenlijk over naar het eiland San Giorgo Maggiore. We bezoeken de tien bijzondere boskapellen die daar in 2018 in opdracht van het Vaticaan zijn gebouwd.

dag 4, do 02-09

De ochtend is vrij voor bijvoorbeeld een bezoek aan een van de musea aan het Canal Grande. Het Peggy Guggenheimmuseum met zijn indrukwekkende collectie twintigste eeuwse kunst toont onder meer werk van Giacometti, Calder, Mondriaan, Pollock en Brancusi. Of u bezoekt de Punta della Dogana met de collectie van de befaamde kunstverzamelaar François Pinault. Een aanrader zijn ook de gebouwen van architect Carlo Scarpa, zoals de Olivetti-winkel op het San Marco plein en de Fondazione Quirini Stampalia die door hem en zijn volgeling Mario Botta is verbouwd. Of u bekijkt een van de palazzi of kerken waar verschillende landen hun inzending hebben ondergebracht. In de middag per boot naar de luchthaven voor onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Venetië en vice versa per KLM. De vluchttgegevens zijn:
30-08-2021: Amsterdam - Venetië, 09.10 - 10.50 uur
02-09-2021: Venetië - Amsterdam, 16.55 - 18.55 uur
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever per trein? Een treinreis vanaf centraal Nederland naar Venetië duurt gemiddeld 16 uur en vergt 3 overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Deze kosten zijn niet meegenomen in de reissom.
Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief à € 30,- p.p. per retourreis. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer van de luchthaven naar de stad zal plaatsvinden per boot. Tijdens de reis staat alle deelnemers een 72uurs OV-kaart ter beschikking, waarmee vrij gebruikt gemaakt kan worden van de vaporetto.

Hotel

De gehele reis verblijft u in een goed driesterrenhotel in het centrum van Venetië.

Maaltijden

Op deze reis zijn geen lunches en diners inbegrepen bij de reissom.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin september is een goede periode voor een verblijf in Venetië. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een enkele regenbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

4-daagse vliegreis
30 augustus t/m 2 september 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 25 mei 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

€ 995
toeslag eenpersoonskamer: € 200
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, OV-kaart voor 72 uur, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, reisleiding, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, diners, ruimbagage, fooien, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten