Exclusieve groepsreis Expeditie Spitsbergen

Expeditie Spitsbergen

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Spitsbergen: een arctische archipel zo groot als Ierland, gelegen tussen Noorwegen en de noordpool. Met vier nederzettingen, een bevolking van zo'n drieduizend zielen, slechts vijftig kilometer verharde weg en 60% van het oppervlak verijsd is dit verreweg de grootste wildernis van Europa. Vanwege de warme Golfstroom is Spitsbergen in de zomer goed te bereizen. We reizen in de periode van de middernachtzon, wanneer de zon 24 uur per dag schijnt.

Spitsbergen heeft in juni bloeiende toendra, schitterende met struiken en lage boompjes begroeide valleien, gletsjers en ijskappen op de – inderdaad! – spitse bergen. Hier leven poolvossen, spitsbergenrendieren, baardrobben en walrussen. Diverse walvissoorten zwemmen tussen de ijsschotsen door, zoals de vinvis, de dwergvinvis en de witte dolfijn of beluga. Vogels als de zeekoet, het arctisch visdiefje, de papegaaiduiker, de stormvogel en de alk dansen door de lucht. Daarnaast leven er veel meeuwen, waaronder zeer zeldzame soorten als de ivoormeeuw. In het water drijft zo vroeg in de zomer nog redelijk wat pakijs, waarop we wellicht de machtige ijsbeer spotten.

Klimaatwetenschapper en weerpresentator van het NOS Journaal Peter Kuipers Munneke neemt u mee naar deze ongerepte wildernis en gaat met u in gesprek over het klimaat en de gevolgen ervan voor deze regio. Aan boord van het expeditieschip zal hij dagelijks uitgebreid het programma van de dag met u doornemen tijdens onze eigen briefings en debriefings. Daarnaast krijgt u veel informatie van de deskundige Engelstalige scheepsstaf tijdens lezingen aan boord en tijdens de landings.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Peter Kuipers Munneke. Aan boord zal hij enkele malen een lezing verzorgen speciaal voor onze groep. Daarnaast worden er lezingen en presentaties gegeven door de specialisten aan boord van het schip. Deze zijn in het Engels en ook voor andere opvarenden toegankelijk. Landings worden geleid door de specialisten van het schip.

 

dr. Peter Kuipers Munneke

Poolonderzoeker, weerman én enthousiast verteller van verhalen over weer, klimaat en de poolgebieden. Hij begon zijn loopbaan als poolonderzoeker in 2004 op Spitsbergen en sindsdien is hij een aantal keren teruggegaan voor onderzoek en reportages. Zijn specialiteit is het bestuderen van gletsjers in de poolgebieden. Daarvoor is hij ook op expeditie geweest naar Groenland en Antarctica. De laatste jaren zoekt hij steeds nieuwe manieren om zijn kennis te delen: met een podcast, met kunstenaars en in het theater.

routekaartje Spitsbergen

dag 1, di 14-06

's Ochtends directe lijnvlucht naar Oslo. De lange overstaptijd voor de lijnvlucht naar Spitsbergen geeft ons mooi de gelegenheid om ter introductie een bezoek te brengen aan twee musea: het Noors Maritiem Museum en het Fram Museum. Dit laatste is vernoemd naar het houten expeditieschip waarmee Nansen, Sverdrup en Amundsen de poolregio’s verkenden. Nu vormt dit het topstuk van het museum. Na een gezamenlijk diner gaan we richting de luchthaven van Oslo. We verblijven hier één nacht in een hotel.

dag 2, wo 15-06

Ochtendvlucht naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen en genoemd naar de Amerikaanse zakenman John Munroe Longyear. Onderweg naar ons hotel nemen we een kijkje te nemen bij de voormalige mijnen en de wereldzadenbank. In Longyearbyen kijken we rond in dit voormalige mijnstadje met een kerkje en een Noordpoolmuseum. Indien mogelijk zal een medewerker van de Universiteit van Svalbard een toelichting geven op de vele onderzoeken die in deze regio worden gedaan. We verblijven één nacht in Longyearbyen.

dag 3, do 16-06

We varen naar Barentszburg, een naam die in 1924 als hommage aan Willem Barentsz werd gegeven aan de mijnbouwnederzetting van de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie. Tegenwoordig wonen er voornamelijk Russen. Er zijn nog veel symbolen uit de communistische tijd te zien, waaronder een imposant standbeeld van Lenin. Voor een lunch onderweg wordt gezorgd. Ook is er ruim de tijd om onderweg aandacht te besteden aan het planten- en dierenleven. Aan het eind van de middag staat onze bus klaar om ons naar het schip te brengen. We gaan aan boord van het MS Hondius, ons onderkomen voor de komende week. In de vroege avond varen we de fjord uit en start onze expeditie. Wie weet zien we vanavond al de eerste walvissen!

dag 4, vr 17-06

Gedurende de nacht varen we naar het noordwesten van Spitsbergen. In deze noordelijke regio vestigden zich veel walvisvaarders, met als bekendste nederzetting Smeerenburg. Misschien spotten we vanaf het schip nog de resten van traankokerijen en blubberovens, waar walvisolie werd verkregen.
De Raudfjorden of Rode Fjord is een schitterende fjord met spectaculaire gletsjers. De opvallende plantenrijkdom bloeit op delen van de kustlijn die tegen het weer beschermd zijn. De kleuren van deze toendra steken mooi af tegen de rode, rotsachtige grond. Het is een geliefde plek voor ringelrobben, baardrobben en vaak ook ijsberen. De kliffen worden bevolkt door grote kolonies vogels, zoals de dikbekzeekoet, de noordse stern en meeuwensoorten. Wellicht spotten we ook broedende eidereenden.

dag 5, za 18-06

Als het pakijs het toelaat, bezoeken we de Liefdefjord, genoemd naar een Hollandse walvisvaarder, en varen we daar langs de rand van de vijf kilometer lange Monacogletsjer. Op de gletsjer worden vaak ijsberen gezien die op ringelrobben jagen en op zoek zijn naar eieren: een uitstekende gelegenheid om ze te fotograferen! Bovendien hebben we hier een goede kans om dwergvinvissen en beluga’s te zien.

dag 6, zo 19-06

We varen de Straat van Hinlopen binnen, waar veel ijs zal drijven. Hier komen robbensoorten, ijsberen en ivoormeeuwen voor, maar ook de nieuwsgierige dwergvinvissen. Soms wordt zelfs de Groenlandse walvis gespot. Met onze zodiacs varen we tussen de ijsschotsen door en bekijken we de vogels op de hoge kliffen. Aan de oostkant van de straat proberen we een aanlanding te maken op Nordaustlandet, waar we uitkijken naar rendieren en walrussen.

dag 7, ma 20-06

Vandaag bereiken we het noordelijkste punt van onze reis, op 81 graden noorderbreedte en slechts duizend kilometer afstand van de noordpool. We verblijven hier geruime tijd tussen het pakijs om het spectaculaire landschap op ons te laten inwerken. Dit is het natuurlijke jachtterrein van de ijsbeer, maar we zien ook vele meeuwen die overwinteren in het poolgebied aan de rand van het pakijs.

dag 8, di 21-06

We aanvaarden de terugreis zuidwaarts. Waar mogelijk varen we langs of door het pakijs, op zoek naar ijsberen, walrussen en de Groenlandse walvis. Bij de rand van het Continentaal Plat, ongeveer veertig zeemijl ten westen van de archipel, stroomt koud voedselrijk water naar boven tegen de randen van de Spitsbergen Bank. Hier zijn dan ook vaak foeragerende vinvissen te zien. Ook bij de monding van de Kongsfjord bestaat er een goede kans om walvissen te spotten.

dag 9, wo 22-06

We bezoeken de noordpunt van Prins Karls Forland. In Fuglehuken is Willem Barentsz waarschijnlijk voor het eerst aan land gegaan op de archipel, op 17 juni 1596. De zandbanken van de lagune vormen een van de grootste rustplaatsen van walrussen in de archipel. Hier leeft ook een populatie gewone zeehonden, zoals wij ze van de wadden kennen. Berenvallen en graven van walvisvaarders herinneren ons aan de vroegere bezoekers van dit eiland. Via een mooie route langs een laatste groot gletsjerfront varen we terug naar Longyearbyen.

dag 10, do 23-06

Aankomst in Longyearbyen, het eindpunt van onze expeditie. Aan het eind van de ochtend vertrekken we naar de luchthaven voor de lijnvlucht naar Oslo. Hier zullen we nog eenmaal overnachten in het centrum van de stad.

dag 11, vr 24-06

Vrije ochtend in Oslo. Wellicht gaat u naar het Vikingschip Museum of naar het Kon-Tiki Museum met het vlot waarmee Thor Heyerdahl van Peru naar Polynesië voer. Of u bezoekt een van de fantastische kunstmusea die de stad rijk is, zoals het Munch Museum en het Astrup Fearnly Museum of Modern Art. In het voorjaar van 2021 zal bovendien het geheel vernieuwde Nationaal Museum weer open gaan in een prachtig gebouw bij de haven. Vroeg in de middag transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Longyearbyen en vice versa via Oslo met SAS Scandinavian Airlines. De vluchtgegevens zijn:
14-06-2022: Amsterdam - Oslo, 10.40 - 12.30 uur
15-06-2022: Oslo - Longyearbyen, 09.45 - 12.40 uur
23-06-2022: Longyearbyen - Oslo, 14.45 - 18.55 uur
24-06-2022: Oslo - Amsterdam, 16.35 - 18.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers in Oslo en Longyearbyen worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.
De excursie naar Barentszburg wordt gemaakt met twee overdekte boten, zodat u warm en droog zit. Liefhebbers kunnen echter ook op het dek terecht. Deze boten beschikken over een toilet.
Tijdens het verblijf aan boord van ons cruiseschip worden de excursies, ook wel landings genoemd, gemaakt met behulp van zodiacs, rubberboten met buitenboordmotor, geschikt voor maximaal 12 personen per boot.

Accommodatie

Overnachtingsplaatsen: Oslo (1 nacht) - Longyearbyen (1 nacht) - MS Hondius (7 nachten) - Oslo (1 nacht)
Voor de eerste nacht hebben we gekozen voor een hotel op de luchthaven. We lopen dan in de ochtend na het ontbijt gemakkelijk naar de incheckbalies op het vliegveld.
In Longyearbyen hebben we gekozen voor het comfortabele Radisson Blu Polar Hotel, centraal gelegen in het stadje en op loopafstand van de bezienswaardigheden. Er is een sauna en er zijn outdoorjacuzzi’s met een fantastisch uitzicht over de baai.
De laatste nacht in Oslo verblijft u in hotel Bristol, een historisch en elegant viersterrenhotel dat zeer centraal gelegen is. De winkelstraten, het Koninklijk Paleis, het Akershus en de ferry naar museumeiland Bygdoy liggen alle op loopafstand.

Tijdens de expeditie verblijft u zeven nachten aan boord van het MS Hondius, het nieuwste schip van de Nederlandse rederij Oceanwide Expeditions. Het is het eerste geregistreerde Polar Class-6 schip ter wereld, dat voldoet aan de nieuwste en hoogste Lloyd’s Register-normen voor ijsversterkte cruiseschepen. Het is bovendien een van de milieuvriendelijkste schepen op de poolzeeën, waarbij brandstofverbruik en CO2-uitstoot tot een minimum worden beperkt. Er is ruimte voor 170 passagiers in 80 cabines. Er is een restaurant en tevens een ruime observatielounge met bar met een panoramisch uitzicht. Aan dek kunt u een rondje lopen. Er zijn 15 zodiacs (rubberboten met buitenboordmotor). Bovendien zijn er rubberlaarzen in bruikleen beschikbaar voor de duur van de expeditie.
Naast hotelpersoneel zijn er gidsen, een arts en een expeditieleider aan boord.

De vermelde reissom is gebaseerd op een standaardhut met patrijspoort (12 tot 18 vierkante meter) (VOL), maar we hebben diverse andere hutcategorieën voor u in optie:

- toeslag Standaardhut met patrijspoort bij alleengebruik: € 3605,- (VOL)
toeslag Standaardhut met raam (12 tot 14 vierkante meter): € 400,- p.p. (VOL)
- toeslag Standaardhut met raam bij alleengebruik: € 4285,- (VOL)
toeslag Deluxe Hut (19 tot 21 vierkante meter): € 700,- p.p. (VOL)
- toeslag Deluxe Hut bij alleengebruik: € 4795,- (VOL)
toeslag Superior Hut (20 tot 21 vierkante meter): € 1450,- p.p.
- toeslag Superior Hut bij alleengebruik: € 6070,-
toeslag Junior Suite (19 tot 20 vierkante meter): € 1900,- p.p.
- toeslag Junior Suite bij alleengebruik: € 6835,-
toeslag Grand Suite met balkon (27 vierkante meter): € 2950,- p.p.
- toeslag Grand Suite bij alleengebruik: € 8620,-
NB Bij de hierboven genoemde toeslagen voor eenpersoonsgebruik zijn de toeslagen voor eenpersoonskamers in de hotels inbegrepen.

De Standaardhutten en de Deluxe Hutten beschikken over twee aparte bedden. De Superior Hutten, de Junior Suites en de Grand Suites beschikken over tweepersoonsbedden. Alle hutten zijn uiteraard voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche. De Grand Suites hebben als enige een privébalkon. In alle hutten is een haardroger aanwezig.

Maaltijden

Aan boord van het MS Hondius zijn alle maaltijden inbegrepen, dat wil zeggen een ontbijtbuffet, lunchbuffet en driegangendiner. Ook snacks tussendoor worden gratis verstrekt. Daarnaast zijn in Oslo en Longyearbyen de meeste lunches en alle diners inbegrepen. Alleen de lunches op dag 2 (Longyearbyen) en dag 11 (Oslo) zijn voor eigen rekening.

Zwaarte van de reis en gezondheid

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd.
Er wordt veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider en de gidsen overal voldoende gelegenheid hebben om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden goed te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Uw schip en de zodiacs staan centraal bij de expeditie. Echte inspanning hoeft niet te worden geleverd, maar wie wil kan vaak aan land gaan, waarbij enkele uren per dag kan worden gelopen. U dient er rekening mee te houden dat u soms via een steile loopplank moet lopen om van het schip of van de wal in de zodiacs te komen. U wordt hierbij geassisteerd door de scheepsstaf. Soms loopt u over glibberig en rotsachtig terrein. Het plaatsje Barentszburg is vanaf de kustlijn alleen te bereiken via een trap met circa 250 treden.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van accommodatie gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van deze reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

De middernachtzon schijnt, het is dus voortdurend licht!
De temperatuur schommelt tussen 0 en 5 graden; in het uiterste noorden is het misschien wat kouder. Houd rekening met veranderlijk weer met wind, zon en buien, b.v. in de vorm van sneeuw.

Grensdocumenten

Voor deze reis is een paspoort nodig dat tot tenminste zes maanden na terugkomst geldig is, dus t/m 24 december 2022.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Noorse munteenheid (en ook de munteenheid op Spitsbergen) is de Noorse kroon. In Oslo en in Longyearbyen zijn pinautomaten aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. U kunt uiteraard ook op veel plaatsen pinnen of per creditcard betalen.
Aan boord van het MS Hondius worden de prijzen in euro’s weergegeven. Alle uitgaven worden op de scheepsrekening geplaatst, die u de dag voor de ontscheping betaalt. U kunt met euro’s, Amerikaanse dollars, pinpas of creditcard betalen. U kunt aan boord geen geld opnemen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Afwijkende reisvoorwaarden

De betalings- en annuleringsvoorwaarden voor deze reis wijken af van onze algemene Labrys-reisvoorwaarden.

Bij de totstandkoming van de reisovereenkomst dient binnen 2 weken een aanbetaling van 15% van de totale reissom te worden voldaan. Het restant van de reissom dient uiterlijk 14 maart 2022 in het bezit te zijn van Labrys Reizen.

De annuleringskosten zijn als volgt:
- bij annulering t/m 10 maart 2022: de aanbetaling à 15% van de reissom
- bij annulering vanaf 11 maart 2022 t/m 13 april 2022: 50% van de reissom
- bij annulering vanaf 14 april 2022: 100% van de reissom

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Noorwegen is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden. De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
14 t/m 24 juni 2022

Reissom

t/m 21 december 2021: vanaf € 7995
vanaf 22 december 2021: vanaf € 8145
toeslagen: zie onder het kopje 'Accommodatie' onder 'Vervoer en verblijf'
NB 1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer/-hut wenst, de toeslag eenpersoonskamer/-hut is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.
NB 2 Voor deze reis gelden afwijkende betaal- en annuleringsvoorwaarden. Zie hiervoor het kopje ‘Afwijkende reisvoorwaarden’ onder Praktisch.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 9 lunches, alle diners, reisleiding, lokale sprekers en gidsen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

2 lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 23

Reisleiding

dr. Peter Kuipers Munneke

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA