
dag 1, di 14-06
's Ochtends directe lijnvlucht naar Oslo. De lange overstaptijd voor de lijnvlucht naar Spitsbergen geeft ons mooi de gelegenheid om ter introductie een bezoek te brengen aan twee musea: het Noors Maritiem Museum en het Fram Museum. Dit laatste is vernoemd naar het houten expeditieschip waarmee Nansen, Sverdrup en Amundsen de poolregio’s verkenden. Nu vormt dit het topstuk van het museum. Na een gezamenlijk diner keren we vroeg in de avond terug naar de luchthaven voor de lijnvlucht naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen en genoemd naar de Amerikaanse zakenman John Munroe Longyear. Hoewel we na middernacht arriveren, is het gewoon licht! Transfer naar ons hotel voor twee overnachtingen.
dag 2, wo 15-06
Niet al te vroeg gaan we op weg voor een eerste verkenning van het eiland. We varen naar Barentszburg, een naam die in 1924 als hommage aan Willem Barentsz werd gegeven aan de mijnbouwnederzetting van de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie. Tegenwoordig wonen er voornamelijk Russen. Er zijn nog veel symbolen uit de communistische tijd te zien, waaronder een imposant standbeeld van Lenin. Voor een lunch onderweg wordt gezorgd. Ook is er ruim de tijd om onderweg aandacht te besteden aan het planten- en dierenleven.
dag 3, do 16-06
De laatste dag in Longyearbyen kijken we rond in dit voormalige mijnstadje met een kerkje en een Noordpoolmuseum. Indien mogelijk zal een medewerker van de Universiteit van Svalbard een toelichting geven op de vele onderzoeken die in deze regio worden gedaan. Aan het eind van de middag staat onze bus klaar om ons naar het schip te brengen. We maken een kleine omweg om een kijkje te nemen bij de voormalige mijnen en de wereldzadenbank. Aansluitend gaan we aan boord van het MS Hondius, ons onderkomen voor de komende week. In de vroege avond varen we de fjord uit en start onze expeditie. Wie weet zien we vanavond al de eerste walvissen!
dag 4, vr 17-06
Gedurende de nacht varen we naar het noordwesten van Spitsbergen. In deze noordelijke regio vestigden zich veel walvisvaarders, met als bekendste nederzetting Smeerenburg. Misschien spotten we vanaf het schip nog de resten van traankokerijen en blubberovens, waar walvisolie werd verkregen.
De Raudfjorden of Rode Fjord is een schitterende fjord met spectaculaire gletsjers. De opvallende plantenrijkdom bloeit op delen van de kustlijn die tegen het weer beschermd zijn. De kleuren van deze toendra steken mooi af tegen de rode, rotsachtige grond. Het is een geliefde plek voor ringelrobben, baardrobben en vaak ook ijsberen. De kliffen worden bevolkt door grote kolonies vogels, zoals de dikbekzeekoet, de noordse stern en meeuwensoorten. Wellicht spotten we ook broedende eidereenden.
dag 5, za 18-06
Als het pakijs het toelaat, bezoeken we de Liefdefjord, genoemd naar een Hollandse walvisvaarder, en varen we daar langs de rand van de vijf kilometer lange Monacogletsjer. Op de gletsjer worden vaak ijsberen gezien die op ringelrobben jagen en op zoek zijn naar eieren: een uitstekende gelegenheid om ze te fotograferen! Bovendien hebben we hier een goede kans om dwergvinvissen en beluga’s te zien.
dag 6, zo 19-06
We varen de Straat van Hinlopen binnen, waar veel ijs zal drijven. Hier komen robbensoorten, ijsberen en ivoormeeuwen voor, maar ook de nieuwsgierige dwergvinvissen. Soms wordt zelfs de Groenlandse walvis gespot. Met onze zodiacs varen we tussen de ijsschotsen door en bekijken we de vogels op de hoge kliffen. Aan de oostkant van de straat proberen we een aanlanding te maken op Nordaustlandet, waar we uitkijken naar rendieren en walrussen.
dag 7, ma 20-06
Vandaag bereiken we het noordelijkste punt van onze reis, op 81 graden noorderbreedte en slechts duizend kilometer afstand van de noordpool. We verblijven hier geruime tijd tussen het pakijs om het spectaculaire landschap op ons te laten inwerken. Dit is het natuurlijke jachtterrein van de ijsbeer, maar we zien ook vele meeuwen die overwinteren in het poolgebied aan de rand van het pakijs.
dag 8, di 21-06
We aanvaarden de terugreis zuidwaarts. Waar mogelijk varen we langs of door het pakijs, op zoek naar ijsberen, walrussen en de Groenlandse walvis. Bij de rand van het Continentaal Plat, ongeveer veertig zeemijl ten westen van de archipel, stroomt koud voedselrijk water naar boven tegen de randen van de Spitsbergen Bank. Hier zijn dan ook vaak foeragerende vinvissen te zien. Ook bij de monding van de Kongsfjord bestaat er een goede kans om walvissen te spotten.
dag 9, wo 22-06
We bezoeken de noordpunt van Prins Karls Forland. In Fuglehuken is Willem Barentsz waarschijnlijk voor het eerst aan land gegaan op de archipel, op 17 juni 1596. De zandbanken van de lagune vormen een van de grootste rustplaatsen van walrussen in de archipel. Hier leeft ook een populatie gewone zeehonden, zoals wij ze van de wadden kennen. Berenvallen en graven van walvisvaarders herinneren ons aan de vroegere bezoekers van dit eiland. Via een mooie route langs een laatste groot gletsjerfront varen we terug naar Longyearbyen.
dag 10, do 23-06
Aankomst in Longyearbyen, het eindpunt van onze expeditie. Aan het eind van de ochtend vertrekken we naar de luchthaven voor de lijnvlucht naar Oslo. Hier zullen we nog eenmaal overnachten in het centrum van de stad.
dag 11, vr 24-06
Vrije ochtend in Oslo. Wellicht gaat u naar het Vikingschip Museum of naar het Kon-Tiki Museum met het vlot waarmee Thor Heyerdahl van Peru naar Polynesië voer. Of u bezoekt een van de fantastische kunstmusea die de stad rijk is, zoals het Munch Museum en het Astrup Fearnly Museum of Modern Art. In het voorjaar van 2021 zal bovendien het geheel vernieuwde Nationaal Museum weer open gaan in een prachtig gebouw bij de haven. Vroeg in de middag transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht naar Amsterdam.