Skip to main content
Sikkim en Bhutan, de zuidelijke Himalaya
Sikkim en Bhutan, de zuidelijke Himalaya
Sikkim en Bhutan, de zuidelijke Himalaya

Sikkim en Bhutan, de zuidelijke Himalaya

  • Het legendarische voormalige bergvorstendom Sikkim spreekt tot de verbeelding met zijn ligging aan de voet van het machtige Kanchenjungabergmassief. Het koninkrijk Bhutan is uniek met zijn staatsfilosofie rond bruto nationaal geluk en zijn uitzonderlijk goed behouden oorspronkelijke cultuur.
    De reis leidt door een van de mooiste gebieden ter wereld. We hebben aandacht voor natuur, bevolking, cultuur, religie en de relaties daartussen. In Sikkim ontwaken we met een onverwacht uitzicht op een van de hoogste bergen op aarde. We reizen door authentieke, weinig bezochte dorpen met kloostertjes en heiligdommen waaronder een bön-klooster en sjamanistisch-animistische heilige plaatsen in de natuur. We proeven de beste thee ter wereld in Darjeeling. Bhutan biedt weer heel andere landschappen. Typisch zijn er de indrukwekkende dzongs. Dit zijn enorme fortificaties op fraaie locaties, waarin klooster, tempel en raadhuis in een burcht samengaan. Achter hun hoge muren wordt fantastisch erfgoed gekoesterd.

  • dag 1, zo 27-10

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Delhi, waar we overnachten nabij de luchthaven.

    dag 2, ma 28-10

    Laat ontbijt. Aan het begin van de middag directe lijnvlucht naar Bagdogra in de Indiase laagvlakte ten zuiden van Sikkim. We rijden met auto's de foothills van de Himalaya binnen en klimmen ruim 2000 meter naar Darjeeling, Queen of Hill Stations, waar twee overnachtingen zijn in een sfeervol hotel. Hier eindigt de Toy Train, die zich al in de koloniale tijd uit de warme Indiase vlakte puffend een weg omhoog baande om de Britten tijdens de zomer naar het koelere bergklimaat te brengen. Op weg naar Darjeeling bieden we een eenvoudige snack aan.

    dag 3, di 29-10

    Wie wil wandelt 's morgens vroeg mee het steile weggetje op naar Observation Hill. De beloning is een prachtig uitzicht over de bergen en het door hindoes en boeddhisten bezochte tempeltje Mahakal. Alleen al wegens de ligging is het bezoek aan een van de plantages waar de beroemde thee wordt geproduceerd, de moeite waard. In het Himalayan Mountaineering Institute ziet u de originele uitrusting van de eerste mensen die ooit de Mount Everest beklommen: Edmund Hillary en Tenzing Norgay. Vlakbij is de Zoo. Deze heeft internationale samenwerkingsprogramma's ten gunste van bedreigde diersoorten, zoals de himalayawolf, de sneeuwluipaard, de siberische tijger en bepaalde vogels. Daarnaast kunt u de succesvolle nederzetting bezoeken waar gevluchte Tibetanen sinds 1959 wonen. Ook bekijken we vandaag het kloostertje te Ghoom, met een beeld van Maitreya, de boeddha van de toekomst. Wie morgenochtend (vertrek in het donker) mee wil om de zonsopkomst mee te maken op Tiger Hill, meldt dat vandaag aan de reisleider.

    dag 4, wo 30-10

    U kunt optioneel in alle vroegte mee per jeep (het laatste stuk vrij steil omhoog wordt gelopen) naar Tiger Hill. Daar hopen we op een spectaculaire zonsopkomst (om 05.18 uur) boven de sneeuwtoppen van de Himalaya, inclusief – in de verte – die van Mount Everest. Na het ontbijt reizen we met onze auto's via een mooie route door een rivierdal naar Pelling in de deelstaat Sikkim, waar we tweemaal overnachten. Daar in de buurt, in het zeventiende-eeuwse klooster van Pemayangtse, bewonderen we een bijzonder model van het Hemels Paleis van Padmasambhava, na een visioen in hout vormgegeven door de monnik Dunzin Rinpoche.

    dag 5, do 31-10

    We zijn in West-Sikkim, een nog weinig bezocht gebied met veel historie. Het ochtendgloren biedt een goede kans op het zien van de witte toppen, 8600 meter hoog, van de Kanchengjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld. Scherp afstekend tegen de blauwe lucht lijken ze verbazend dicht bij ons hotel. Het Kecheopharimeer ligt beschut in een steile kom, waardoor er een geheel eigen sfeer hangt. Het meer is heilig voor de lokale Lepchabevolking, want het is de bruid van de Kanchenjunga. Na ons bezoek maken we een keuze uit de overige bezienswaardigheden in de buurt, zoals het dorp Yuksom en het klooster van Tashiding met de Stenen Troon.

    dag 6, vr 01-11

    Boeiende dagrit omhoog van Pelling naar Lachung, eerst door een gebied van semitropische bossen en velden met kardemom, vervolgens door het diep ingesneden dal van de Teestarivier. De vegetatie verandert langzaam in die van een gematigd klimaat. We zien de dalschouders van het voormalige glaciale dal en daarboven diverse hoge bergtoppen. Later ontwaren we langs de hoge hellingen aardverschuivingen die grotendeels het gevolg zijn van lokale ontbossing. Bij de samenvloeiing van de rivieren Lachen en Lachung ligt een door het ijs gepolijste rots: de heilige plaats waar de mysterieuze Goeroe Padmasambhava ooit rustte op zijn weg naar China. Hij liet drie voetafdrukken op deze rots na en strooide wat rijst op de grond ernaast. Nu groeit hier, in dit beschutte maar hooggelegen dal, nog steeds rijst – zeer uitzonderlijk op deze hoogte! Aan het einde van de bewoonde wereld, op ruim 2600 meter hoogte, overnachten we tweemaal in een klein, sfeervol hotel.

    dag 7, za 02-11

    Vandaag verkennen we de verlaten, hooggelegen valleien per auto en deels te voet. Het landschap wordt gevormd door gletsjers, woeste bergstromen, watervallen, morenen en recente rivierinsnijdingen tegen een decor van besneeuwde hellingen die tot 6000 meter oprijzen. Hier, aan de bovengrens van de gematigde zone, zijn restanten van oerbossen van zilverspar en jeneverbes, meer dan twintig soorten rododendrons en violette primula’s. Naast deze wonderschone natuur vragen het rijkgedecoreerde Lachungklooster met zijn deels in de rotsen uitgesleten theater en een typisch woonhuis om onze aandacht.

    dag 8, zo 03-11

    Opnieuw een schitterende rit van de hoge valleien naar het zuiden en Sikkims hoofdstad Gangtok. Onderweg stoppen we bij het boeddhistische klooster van Phodong en de watervallen van de Zeven Zusters.

    dag 9, ma 04-11

    Ochtendexcursie naar Rumtek, dat even buiten Gangtok ligt. Dit grootste klooster van Sikkim is in Tibetaanse stijl gebouwd en bezit vele fresco’s en rolschilderingen of thangka’s. Het is de hoofdzetel van de Kargyupa’s en trekt tegenwoordig veel westerlingen en Japanse gelovigen. 's Middags gaan we naar het Namgyal Research Institute of Tibetology, dat een indrukwekkende verzameling antieke beelden, thangka's, gebruiksvoorwerpen, boeken en munten heeft. De collectie is ondergebracht in een karakteristiek Tibetaans-boeddhistisch gebouw. Indien de tijd het toelaat, zullen we ook het Encheyklooster bezoeken, het ‘eenzame klooster’ van de Nyingmapasekte; anders doen we dat morgen.

    dag 10, di 05-11

    Door rivierdalen rijden we zuidwaarts naar Kalimpong. Op deze aangename plek overnachten we in een uitstekend, karakteristiek hotel uit de jaren dertig, voorzien van alle moderne gemakken. Het strategisch gelegen Kalimpong was het vertrekpunt van de legendarische expeditie die de Engelsen in 1904 naar Lhasa op touw hadden gezet. Ook beroemdheden als Alexandra David-Néel, Edmund Hillary en Heinrich Harrer verbleven er, alsmede de dichter en mysticus Rabindranath Tagore en de Russische schilder Roerich. We bezichtigen een klein boeddhistisch klooster met een mooi beeld van de magiër Padmasambhava. We gaan ook langs bij de nieuwe Mangal Dhamtempel, die gewijd is aan de hindoegod Krishna.

    dag 11, wo 06-11

    Als we zijn afgedaald naar de laagvlakte, worden we bij Siliguri opgewacht door onze Bhutanese bus. Na een lunch brengt die ons langs typisch Bengaalse dorpjes en door een landbouwgebied naar Bhutan. We passeren de grens bij de imposante toegangspoort en zijn dan meteen in Phuentsholing voor de eerste overnachting in dit land. Alvorens naar ons hotel te gaan genieten we vanaf Kharbandi van het uitzicht over Phuntsholing en de Indiase theevelden.

    dag 12, do 07-11

    We rijden de bergen in richting de hoofdstad Thimphu. De weg biedt nog diverse malen uitzicht over de stomende laagvlakte, steeds hoger. Onderweg gebruiken we de lunch en maken we een korte stop bij de samenvloeiing van twee rivieren. Hier zien we drie verschillende typen stoepa’s of chortens naast elkaar: in Tibetaanse, Nepalese en Bhutanese stijl. Bij Thimphu torent een hoge boeddha boven de omgeving uit. Deze boeddha Dordenma is een verguld bronzen beeld dat maar liefst honderdduizend kleinere identieke beeldjes huisvest. Er is een interessant verhaal aan verbonden en we hebben er een goed uitzicht op de stad. Thimphu is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld en heeft geen enkel stoplicht, maar wel een verkeersagent wiens gebaren doen denken aan die van een balletdanser! Er is veel te zien en de reisleiding zal ter plaatse een keuze maken.

    dag 13, vr 08-11

    We vervolgen onze verkenning van de stad. Het Textielmuseum biedt een zeldzame collectie textiel, waaronder kostbare antieke stoffen, terugverworven uit privécollecties buiten Bhutan. Het Institute for Zorig Chusum verzorgt onderwijs in de dertien traditionele boeddhistische kunsten (schilderen, houtsnijwerk, beeldhouwen en tien andere artistieke disciplines). Het is mede aan dit instituut te danken dat men hier nog steeds tempels, dzongs en kloosters kan bouwen in de traditionele stijl, met inbegrip van alle religieuze kunst binnenin, en dat Bhutanese kunstenaars in het hele Tibetaansee cultuurgebied gevraagd worden voor restauratie en nieuwbouw. Daarnaast bezoeken we de nonnenschool en, indien de tijd het toelaat, bekijken we de takins, zeldzame geitantilopen. Aan de rivier ligt de enorme dzong, een schitterende fortificatie waarin de regering en het belangrijkste klooster zijn gehuisvest. We kunnen na kantoortijd – en onder enig voorbehoud – de binnenplaats en enkele ruimten bezichtigen.

    dag 14, za 09-11

    We maken een korte wandeling naar een wat afgelegen en verrassend kloostertje, dat een fraaie uitzicht over de stad biedt. Vervolgens rijden we oostwaarts naar Punakha. De weg voert over een pas op ruim 3100 meter hoogte. Iets voorbij de met kleurige gebedsvlaggen gepavoiseerde pas ligt de Koninklijke Botanische Tuin. We maken hier een korte wandeling in de schone lucht en horen allerlei bijzonderheden over de geweldige tuin en de omringende bossen. Vervolgens dalen we af naar de lieflijke Punakhavallei. Hier bezoeken we de dzong, mooi gelegen bij de samenvloeiing van twee bergstromen. Het labyrintische fort stamt uit de zeventiende eeuw en behoort daarmee tot de oudste van Bhutan. Het is de winterresidentie van Bhutans hoogste geestelijke, de Je Khenpo. Door de relatief lage ligging van de vallei zijn hier jaarlijks twee rijstoogsten mogelijk, en groeien er sinaasappels, mango's en bananen. Het klooster van Chimi Lhakhang is gewijd aan de ‘goddelijke gek’ en volksheld lama Drukpa Kuenley. Hij bouwde hier in de veertiende eeuw een chorten. De tempel was lang een bedevaartsoord voor kinderloze stellen.

    dag 15, zo 10-11

    We beginnen de dag met het nonnenklooster Sangchen Dorji Lhuendrup en rijden vervolgens naar het charmante dorp Nobgang, met een fenomenaal uitzicht over de vallei. De Wangdi Phodrang-dzong is in juni 2012 door brand verloren gegaan. Aangezien de dzong toen juist werd gerenoveerd, had men alle waardevolle voorwerpen verwijderd, zodat die behouden zijn. Het is de moeite waard om even te gaan kijken bij de herbouwde dzong. Na de lunch rijden we naar de Gangteng-Phobjivallei, waar we de komende twee nachten verblijven.

    dag 16, ma 11-11

    We wonen in Gangtey het Zwarthalskraanvogelfestival bij. Tijdens de wintermaanden maken de kraanvogels deel uit van het dagelijks leven van de lokale bevolking. Die viert tijdens dit festival de komst van de kraanvogels, die worden vereerd als de hemelse vogels, met volksliederen en maskerdansen. Ook maken we een wandeling op zoek naar de kraanvogels.

    dag 17, di 12-11

    We rijden via Thimphu naar Paro. Hier ligt de enige internationale luchthaven en daarom is Paro de meest bezochte plaats van Bhutan. Onderweg bezoeken we Simtokha-dzong, misschien de oudste van het land. Hij is bekend om zijn prachtige wandschilderingen en fraaie beeldhouwwerk, waaronder een indrukwekkende boeddha Sakyamuni. In Paro is het Nationale Museum gevestigd in een imposante wachttoren boven de Paro-dzong. Het heeft een kostbare collectie thangka’s, bronzen en etnografica. Twee overnachtingen in Paro.

    dag 18, wo 13-11

    Vandaag verkennen we de Parovallei met haar op Zwitserse chalets lijkende boerderijen en woonhuizen. De zeer heilige Kyichu Lakhang werd in 659 gebouwd. Hij is een van de 108 tempels die volgens een profetie gebouwd dienden te worden om een vrouwelijke demon in bedwang te houden die het hele Tibetaanse gebied teisterde. De oude weg naar Tibet wordt bewaakt door de grotendeels gerestaureerde Drukyel-dzong, die uitzicht biedt op Bhutans hoogste bergtop. In de namiddag is er tijd om het plaatsje op eigen gelegenheid te verkennen of om te wandelen of winkelen. Liefhebbers die zeer goed ter been zijn, kunnen een alternatief programma volgen. Zij kunnen in alle vroegte starten voor een flink stijgende wandeling naar Taktsang, het beroemde Tijgersnest. In de loop van de middag zijn ze terug in Paro.

    dag 19, do 14-11

    De lunch vandaag is exclusief. In de ochtend vliegen we terug naar Delhi. Daar zijn voor iedereen kamers gereserveerd tot vertrek. In de middag kunt u deelnemen aan een optionele excursie met de reisleider. Laat in de avond transfer naar de luchthaven, waar onze reisleider na het inchecken afscheid van u neemt.

    dag 20, vr 15-11

    Om twee uur ‘s nachts vertrekt onze directe lijnvlucht naar Amsterdam, waar we vroeg in de ochtend aankomen.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
    27-10-2024: Amsterdam - Delhi, 12.20 - 01.10 uur (aankomst op 28-10)
    15-11-2024: Delhi - Amsterdam, 03.20 - 08.25 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het 3,5 uur later tijdens de zomertijd en met het ingaan van de wintertijd 4,5 uur later; in Bhutan is het 5 uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    We maken tweemaal gebruik van een lokale vluchten met een betrouwbare lokale maatschappij. Van dag 2 t/m dag 11 gebruiken we luxe Toyota Innova-stationwagons met drie personen per auto; tijdens de excursie naar het noorden wordt voor het noordelijk deel (dag 6-8) onderweg overgestapt in goede fourwheeldrive-jeeps (4 personen per auto) van een sociaal project van de lokale bevolking. In Bhutan reizen we met Japanse bussen. De meeste wegen zijn prima begaanbaar en buiten Paro en Thimphu heel rustig.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Delhi (1 nacht) - Darjeeling (2 nachten) - Pelling (2 nachten) - Lachung (2 nachten) - Gangtok (2 nachten) - Kalimpong (1 nacht) - Phuentsholing (1 nacht) - Thimphu (2 nachten) - Punakha (1 nacht) - Gangteng-Phobjivallei (2 nachten) - Paro (2 nachten) - Delhi (dagkamers)
    Tijdens de ‘technische stop’ in New Delhi overnachten we vlak bij de luchthaven. In Gangtok en Pelling logeren we in een modern hotel. In Noord-Sikkim is het hotel eenvoudig maar gezellig; elders logeren we in mooie, karakteristieke heritage-hotels. De hotellerie in Bhutan is charmant en in orde, maar betrekkelijk eenvoudig. Er zijn inmiddels enkele zeer luxe hotels die buiten het karakter van deze reis vallen.

    Maaltijden

    Alle maaltijden zijn inclusief, m.u.v. de lunch op dag 19. De ontbijten zijn een mix van Engels (toast, boter, jam en eieren), continental (brood, beleg, cornflakes) en lokale hapjes. De warme maaltijden zijn vaak als buffet opgezet, zodat u relatief een ruime keus heeft, of er is een dagmenu (met meestal de keuze uit vegetarisch of niet vegetarisch). In Sikkim zijn er curry's, in Bhutan andersoortige kruidenmengsels. De maaltijden zijn in het algemeen redelijk gevarieerd en que scherpte aangepast aan de westerse smaak. Ingrediënten zijn verschillende vleessoorten, groenten, aardappels, kaassauzen, rijst, gevulde pannenkoekjes en noedels. In beide gebieden heeft de Chinese keuken invloed.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. We maken enkele niet te lange wandelingen. U moet bedacht zijn op stenige paden en wat klauterwerk door kloosters. Goede, niet al te zware wandelschoenen (lichte bergschoenen of hikingschoenen) zijn dus vereist. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen. De klim naar het Tijgersnest is flink. U dient hiervoor beslist over een goede conditie te beschikken.
    Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor Bhutan. De Indiase overheid verwacht dat iedereen volledig gevaccineerd is. Neem daarom uw coronavaccinatiebewijzen op papier mee. Ook de vliegmaatschappijen kunnen hierom vragen. Bij aankomst in India worden bij reizigers van 12 jaar en ouder steekproefsgewijs coronatesten uitgevoerd. Reizigers die een positieve PCR-testuitslag laten zien, worden in isolatie geplaatst in een door de lokale overheid aangewezen medische faciliteit.
    De hoogstgelegen overnachtingsplaats is Lachung, op ruim 2600 meter. Deze hoogte levert voor mensen met een normale gezondheid geen problemen op. De overige plaatsen liggen op zo'n 2100 en 1500 meter hoogte. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw arts.
    Er zijn verder geen vaccinaties verplicht, maar u kunt vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er is een gering risico op malariabesmetting.
    In Bhutan wordt roken sterk ontmoedigd en er zijn nauwelijks plaatsen waar men mag roken, ook buiten. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Reisperiode

    Sikkim en Bhutan liggen op dezelfde breedtegraad als Midden-Egypte en Florida. De temperaturen variëren naargelang de hoogte. In de hogere delen liggen de maxima tussen de 10 en 15 ºC, in lagere delen tussen de 15 en 20 ºC. In Delhi kan het overdag 30 ºC zijn, in Phuentsholing rond de 24 ºC. In de hogere gebieden voelt het door de sterke zonnestraling overdag behoorlijk warm aan, terwijl het in de schaduw fris is en het 's nachts tot rond het vriespunt kan afkoelen. Neerslag hoort er nauwelijks te zijn, alhoewel tegenwoordig statistische waarden niet zoveel meer zeggen (bron: www.klimaatinfo.nl).

    Kleding

    U kunt volstaan met sportieve vrijetijds- en outdoorkleding. Het beste werkt u met laagjes; daarmee kunt u zich snel aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 15 mei 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

    Visum

    Voor India en Bhutan moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor dit e-visum bedragen circa USD 25 voor India en USD 40 voor Bhutan (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Geld

    In India hanteert men de Indiase rupee (INR), in Bhutan de ngultrum (BTN). De bekende creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels en in hotels. Met uw pinpas met het maestro/cirrus-logo kunt u bij geldautomaten terecht. U heeft onderweg geld nodig voor 1 lunch en voor persoonlijke uitgaven voor bijvoorbeeld drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. Het prijsniveau van consumpties in de hotels ligt ongeveer op dat van Nederland.
    Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in India. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  • Het legendarische voormalige bergvorstendom Sikkim spreekt tot de verbeelding met zijn ligging aan de voet van het machtige Kanchenjungabergmassief. Het koninkrijk Bhutan is uniek met zijn staatsfilosofie rond bruto nationaal geluk en zijn uitzonderlijk goed behouden oorspronkelijke cultuur.
    De reis leidt door een van de mooiste gebieden ter wereld. We hebben aandacht voor natuur, bevolking, cultuur, religie en de relaties daartussen. In Sikkim ontwaken we met een onverwacht uitzicht op een van de hoogste bergen op aarde. We reizen door authentieke, weinig bezochte dorpen met kloostertjes en heiligdommen waaronder een bön-klooster en sjamanistisch-animistische heilige plaatsen in de natuur. We proeven de beste thee ter wereld in Darjeeling. Bhutan biedt weer heel andere landschappen. Typisch zijn er de indrukwekkende dzongs. Dit zijn enorme fortificaties op fraaie locaties, waarin klooster, tempel en raadhuis in een burcht samengaan. Achter hun hoge muren wordt fantastisch erfgoed gekoesterd.

  • dag 1, zo 27-10

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Delhi, waar we overnachten nabij de luchthaven.

    dag 2, ma 28-10

    Laat ontbijt. Aan het begin van de middag directe lijnvlucht naar Bagdogra in de Indiase laagvlakte ten zuiden van Sikkim. We rijden met auto's de foothills van de Himalaya binnen en klimmen ruim 2000 meter naar Darjeeling, Queen of Hill Stations, waar twee overnachtingen zijn in een sfeervol hotel. Hier eindigt de Toy Train, die zich al in de koloniale tijd uit de warme Indiase vlakte puffend een weg omhoog baande om de Britten tijdens de zomer naar het koelere bergklimaat te brengen. Op weg naar Darjeeling bieden we een eenvoudige snack aan.

    dag 3, di 29-10

    Wie wil wandelt 's morgens vroeg mee het steile weggetje op naar Observation Hill. De beloning is een prachtig uitzicht over de bergen en het door hindoes en boeddhisten bezochte tempeltje Mahakal. Alleen al wegens de ligging is het bezoek aan een van de plantages waar de beroemde thee wordt geproduceerd, de moeite waard. In het Himalayan Mountaineering Institute ziet u de originele uitrusting van de eerste mensen die ooit de Mount Everest beklommen: Edmund Hillary en Tenzing Norgay. Vlakbij is de Zoo. Deze heeft internationale samenwerkingsprogramma's ten gunste van bedreigde diersoorten, zoals de himalayawolf, de sneeuwluipaard, de siberische tijger en bepaalde vogels. Daarnaast kunt u de succesvolle nederzetting bezoeken waar gevluchte Tibetanen sinds 1959 wonen. Ook bekijken we vandaag het kloostertje te Ghoom, met een beeld van Maitreya, de boeddha van de toekomst. Wie morgenochtend (vertrek in het donker) mee wil om de zonsopkomst mee te maken op Tiger Hill, meldt dat vandaag aan de reisleider.

    dag 4, wo 30-10

    U kunt optioneel in alle vroegte mee per jeep (het laatste stuk vrij steil omhoog wordt gelopen) naar Tiger Hill. Daar hopen we op een spectaculaire zonsopkomst (om 05.18 uur) boven de sneeuwtoppen van de Himalaya, inclusief – in de verte – die van Mount Everest. Na het ontbijt reizen we met onze auto's via een mooie route door een rivierdal naar Pelling in de deelstaat Sikkim, waar we tweemaal overnachten. Daar in de buurt, in het zeventiende-eeuwse klooster van Pemayangtse, bewonderen we een bijzonder model van het Hemels Paleis van Padmasambhava, na een visioen in hout vormgegeven door de monnik Dunzin Rinpoche.

    dag 5, do 31-10

    We zijn in West-Sikkim, een nog weinig bezocht gebied met veel historie. Het ochtendgloren biedt een goede kans op het zien van de witte toppen, 8600 meter hoog, van de Kanchengjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld. Scherp afstekend tegen de blauwe lucht lijken ze verbazend dicht bij ons hotel. Het Kecheopharimeer ligt beschut in een steile kom, waardoor er een geheel eigen sfeer hangt. Het meer is heilig voor de lokale Lepchabevolking, want het is de bruid van de Kanchenjunga. Na ons bezoek maken we een keuze uit de overige bezienswaardigheden in de buurt, zoals het dorp Yuksom en het klooster van Tashiding met de Stenen Troon.

    dag 6, vr 01-11

    Boeiende dagrit omhoog van Pelling naar Lachung, eerst door een gebied van semitropische bossen en velden met kardemom, vervolgens door het diep ingesneden dal van de Teestarivier. De vegetatie verandert langzaam in die van een gematigd klimaat. We zien de dalschouders van het voormalige glaciale dal en daarboven diverse hoge bergtoppen. Later ontwaren we langs de hoge hellingen aardverschuivingen die grotendeels het gevolg zijn van lokale ontbossing. Bij de samenvloeiing van de rivieren Lachen en Lachung ligt een door het ijs gepolijste rots: de heilige plaats waar de mysterieuze Goeroe Padmasambhava ooit rustte op zijn weg naar China. Hij liet drie voetafdrukken op deze rots na en strooide wat rijst op de grond ernaast. Nu groeit hier, in dit beschutte maar hooggelegen dal, nog steeds rijst – zeer uitzonderlijk op deze hoogte! Aan het einde van de bewoonde wereld, op ruim 2600 meter hoogte, overnachten we tweemaal in een klein, sfeervol hotel.

    dag 7, za 02-11

    Vandaag verkennen we de verlaten, hooggelegen valleien per auto en deels te voet. Het landschap wordt gevormd door gletsjers, woeste bergstromen, watervallen, morenen en recente rivierinsnijdingen tegen een decor van besneeuwde hellingen die tot 6000 meter oprijzen. Hier, aan de bovengrens van de gematigde zone, zijn restanten van oerbossen van zilverspar en jeneverbes, meer dan twintig soorten rododendrons en violette primula’s. Naast deze wonderschone natuur vragen het rijkgedecoreerde Lachungklooster met zijn deels in de rotsen uitgesleten theater en een typisch woonhuis om onze aandacht.

    dag 8, zo 03-11

    Opnieuw een schitterende rit van de hoge valleien naar het zuiden en Sikkims hoofdstad Gangtok. Onderweg stoppen we bij het boeddhistische klooster van Phodong en de watervallen van de Zeven Zusters.

    dag 9, ma 04-11

    Ochtendexcursie naar Rumtek, dat even buiten Gangtok ligt. Dit grootste klooster van Sikkim is in Tibetaanse stijl gebouwd en bezit vele fresco’s en rolschilderingen of thangka’s. Het is de hoofdzetel van de Kargyupa’s en trekt tegenwoordig veel westerlingen en Japanse gelovigen. 's Middags gaan we naar het Namgyal Research Institute of Tibetology, dat een indrukwekkende verzameling antieke beelden, thangka's, gebruiksvoorwerpen, boeken en munten heeft. De collectie is ondergebracht in een karakteristiek Tibetaans-boeddhistisch gebouw. Indien de tijd het toelaat, zullen we ook het Encheyklooster bezoeken, het ‘eenzame klooster’ van de Nyingmapasekte; anders doen we dat morgen.

    dag 10, di 05-11

    Door rivierdalen rijden we zuidwaarts naar Kalimpong. Op deze aangename plek overnachten we in een uitstekend, karakteristiek hotel uit de jaren dertig, voorzien van alle moderne gemakken. Het strategisch gelegen Kalimpong was het vertrekpunt van de legendarische expeditie die de Engelsen in 1904 naar Lhasa op touw hadden gezet. Ook beroemdheden als Alexandra David-Néel, Edmund Hillary en Heinrich Harrer verbleven er, alsmede de dichter en mysticus Rabindranath Tagore en de Russische schilder Roerich. We bezichtigen een klein boeddhistisch klooster met een mooi beeld van de magiër Padmasambhava. We gaan ook langs bij de nieuwe Mangal Dhamtempel, die gewijd is aan de hindoegod Krishna.

    dag 11, wo 06-11

    Als we zijn afgedaald naar de laagvlakte, worden we bij Siliguri opgewacht door onze Bhutanese bus. Na een lunch brengt die ons langs typisch Bengaalse dorpjes en door een landbouwgebied naar Bhutan. We passeren de grens bij de imposante toegangspoort en zijn dan meteen in Phuentsholing voor de eerste overnachting in dit land. Alvorens naar ons hotel te gaan genieten we vanaf Kharbandi van het uitzicht over Phuntsholing en de Indiase theevelden.

    dag 12, do 07-11

    We rijden de bergen in richting de hoofdstad Thimphu. De weg biedt nog diverse malen uitzicht over de stomende laagvlakte, steeds hoger. Onderweg gebruiken we de lunch en maken we een korte stop bij de samenvloeiing van twee rivieren. Hier zien we drie verschillende typen stoepa’s of chortens naast elkaar: in Tibetaanse, Nepalese en Bhutanese stijl. Bij Thimphu torent een hoge boeddha boven de omgeving uit. Deze boeddha Dordenma is een verguld bronzen beeld dat maar liefst honderdduizend kleinere identieke beeldjes huisvest. Er is een interessant verhaal aan verbonden en we hebben er een goed uitzicht op de stad. Thimphu is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld en heeft geen enkel stoplicht, maar wel een verkeersagent wiens gebaren doen denken aan die van een balletdanser! Er is veel te zien en de reisleiding zal ter plaatse een keuze maken.

    dag 13, vr 08-11

    We vervolgen onze verkenning van de stad. Het Textielmuseum biedt een zeldzame collectie textiel, waaronder kostbare antieke stoffen, terugverworven uit privécollecties buiten Bhutan. Het Institute for Zorig Chusum verzorgt onderwijs in de dertien traditionele boeddhistische kunsten (schilderen, houtsnijwerk, beeldhouwen en tien andere artistieke disciplines). Het is mede aan dit instituut te danken dat men hier nog steeds tempels, dzongs en kloosters kan bouwen in de traditionele stijl, met inbegrip van alle religieuze kunst binnenin, en dat Bhutanese kunstenaars in het hele Tibetaansee cultuurgebied gevraagd worden voor restauratie en nieuwbouw. Daarnaast bezoeken we de nonnenschool en, indien de tijd het toelaat, bekijken we de takins, zeldzame geitantilopen. Aan de rivier ligt de enorme dzong, een schitterende fortificatie waarin de regering en het belangrijkste klooster zijn gehuisvest. We kunnen na kantoortijd – en onder enig voorbehoud – de binnenplaats en enkele ruimten bezichtigen.

    dag 14, za 09-11

    We maken een korte wandeling naar een wat afgelegen en verrassend kloostertje, dat een fraaie uitzicht over de stad biedt. Vervolgens rijden we oostwaarts naar Punakha. De weg voert over een pas op ruim 3100 meter hoogte. Iets voorbij de met kleurige gebedsvlaggen gepavoiseerde pas ligt de Koninklijke Botanische Tuin. We maken hier een korte wandeling in de schone lucht en horen allerlei bijzonderheden over de geweldige tuin en de omringende bossen. Vervolgens dalen we af naar de lieflijke Punakhavallei. Hier bezoeken we de dzong, mooi gelegen bij de samenvloeiing van twee bergstromen. Het labyrintische fort stamt uit de zeventiende eeuw en behoort daarmee tot de oudste van Bhutan. Het is de winterresidentie van Bhutans hoogste geestelijke, de Je Khenpo. Door de relatief lage ligging van de vallei zijn hier jaarlijks twee rijstoogsten mogelijk, en groeien er sinaasappels, mango's en bananen. Het klooster van Chimi Lhakhang is gewijd aan de ‘goddelijke gek’ en volksheld lama Drukpa Kuenley. Hij bouwde hier in de veertiende eeuw een chorten. De tempel was lang een bedevaartsoord voor kinderloze stellen.

    dag 15, zo 10-11

    We beginnen de dag met het nonnenklooster Sangchen Dorji Lhuendrup en rijden vervolgens naar het charmante dorp Nobgang, met een fenomenaal uitzicht over de vallei. De Wangdi Phodrang-dzong is in juni 2012 door brand verloren gegaan. Aangezien de dzong toen juist werd gerenoveerd, had men alle waardevolle voorwerpen verwijderd, zodat die behouden zijn. Het is de moeite waard om even te gaan kijken bij de herbouwde dzong. Na de lunch rijden we naar de Gangteng-Phobjivallei, waar we de komende twee nachten verblijven.

    dag 16, ma 11-11

    We wonen in Gangtey het Zwarthalskraanvogelfestival bij. Tijdens de wintermaanden maken de kraanvogels deel uit van het dagelijks leven van de lokale bevolking. Die viert tijdens dit festival de komst van de kraanvogels, die worden vereerd als de hemelse vogels, met volksliederen en maskerdansen. Ook maken we een wandeling op zoek naar de kraanvogels.

    dag 17, di 12-11

    We rijden via Thimphu naar Paro. Hier ligt de enige internationale luchthaven en daarom is Paro de meest bezochte plaats van Bhutan. Onderweg bezoeken we Simtokha-dzong, misschien de oudste van het land. Hij is bekend om zijn prachtige wandschilderingen en fraaie beeldhouwwerk, waaronder een indrukwekkende boeddha Sakyamuni. In Paro is het Nationale Museum gevestigd in een imposante wachttoren boven de Paro-dzong. Het heeft een kostbare collectie thangka’s, bronzen en etnografica. Twee overnachtingen in Paro.

    dag 18, wo 13-11

    Vandaag verkennen we de Parovallei met haar op Zwitserse chalets lijkende boerderijen en woonhuizen. De zeer heilige Kyichu Lakhang werd in 659 gebouwd. Hij is een van de 108 tempels die volgens een profetie gebouwd dienden te worden om een vrouwelijke demon in bedwang te houden die het hele Tibetaanse gebied teisterde. De oude weg naar Tibet wordt bewaakt door de grotendeels gerestaureerde Drukyel-dzong, die uitzicht biedt op Bhutans hoogste bergtop. In de namiddag is er tijd om het plaatsje op eigen gelegenheid te verkennen of om te wandelen of winkelen. Liefhebbers die zeer goed ter been zijn, kunnen een alternatief programma volgen. Zij kunnen in alle vroegte starten voor een flink stijgende wandeling naar Taktsang, het beroemde Tijgersnest. In de loop van de middag zijn ze terug in Paro.

    dag 19, do 14-11

    De lunch vandaag is exclusief. In de ochtend vliegen we terug naar Delhi. Daar zijn voor iedereen kamers gereserveerd tot vertrek. In de middag kunt u deelnemen aan een optionele excursie met de reisleider. Laat in de avond transfer naar de luchthaven, waar onze reisleider na het inchecken afscheid van u neemt.

    dag 20, vr 15-11

    Om twee uur ‘s nachts vertrekt onze directe lijnvlucht naar Amsterdam, waar we vroeg in de ochtend aankomen.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
    27-10-2024: Amsterdam - Delhi, 12.20 - 01.10 uur (aankomst op 28-10)
    15-11-2024: Delhi - Amsterdam, 03.20 - 08.25 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het 3,5 uur later tijdens de zomertijd en met het ingaan van de wintertijd 4,5 uur later; in Bhutan is het 5 uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    We maken tweemaal gebruik van een lokale vluchten met een betrouwbare lokale maatschappij. Van dag 2 t/m dag 11 gebruiken we luxe Toyota Innova-stationwagons met drie personen per auto; tijdens de excursie naar het noorden wordt voor het noordelijk deel (dag 6-8) onderweg overgestapt in goede fourwheeldrive-jeeps (4 personen per auto) van een sociaal project van de lokale bevolking. In Bhutan reizen we met Japanse bussen. De meeste wegen zijn prima begaanbaar en buiten Paro en Thimphu heel rustig.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Delhi (1 nacht) - Darjeeling (2 nachten) - Pelling (2 nachten) - Lachung (2 nachten) - Gangtok (2 nachten) - Kalimpong (1 nacht) - Phuentsholing (1 nacht) - Thimphu (2 nachten) - Punakha (1 nacht) - Gangteng-Phobjivallei (2 nachten) - Paro (2 nachten) - Delhi (dagkamers)
    Tijdens de ‘technische stop’ in New Delhi overnachten we vlak bij de luchthaven. In Gangtok en Pelling logeren we in een modern hotel. In Noord-Sikkim is het hotel eenvoudig maar gezellig; elders logeren we in mooie, karakteristieke heritage-hotels. De hotellerie in Bhutan is charmant en in orde, maar betrekkelijk eenvoudig. Er zijn inmiddels enkele zeer luxe hotels die buiten het karakter van deze reis vallen.

    Maaltijden

    Alle maaltijden zijn inclusief, m.u.v. de lunch op dag 19. De ontbijten zijn een mix van Engels (toast, boter, jam en eieren), continental (brood, beleg, cornflakes) en lokale hapjes. De warme maaltijden zijn vaak als buffet opgezet, zodat u relatief een ruime keus heeft, of er is een dagmenu (met meestal de keuze uit vegetarisch of niet vegetarisch). In Sikkim zijn er curry's, in Bhutan andersoortige kruidenmengsels. De maaltijden zijn in het algemeen redelijk gevarieerd en que scherpte aangepast aan de westerse smaak. Ingrediënten zijn verschillende vleessoorten, groenten, aardappels, kaassauzen, rijst, gevulde pannenkoekjes en noedels. In beide gebieden heeft de Chinese keuken invloed.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. We maken enkele niet te lange wandelingen. U moet bedacht zijn op stenige paden en wat klauterwerk door kloosters. Goede, niet al te zware wandelschoenen (lichte bergschoenen of hikingschoenen) zijn dus vereist. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen. De klim naar het Tijgersnest is flink. U dient hiervoor beslist over een goede conditie te beschikken.
    Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor Bhutan. De Indiase overheid verwacht dat iedereen volledig gevaccineerd is. Neem daarom uw coronavaccinatiebewijzen op papier mee. Ook de vliegmaatschappijen kunnen hierom vragen. Bij aankomst in India worden bij reizigers van 12 jaar en ouder steekproefsgewijs coronatesten uitgevoerd. Reizigers die een positieve PCR-testuitslag laten zien, worden in isolatie geplaatst in een door de lokale overheid aangewezen medische faciliteit.
    De hoogstgelegen overnachtingsplaats is Lachung, op ruim 2600 meter. Deze hoogte levert voor mensen met een normale gezondheid geen problemen op. De overige plaatsen liggen op zo'n 2100 en 1500 meter hoogte. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw arts.
    Er zijn verder geen vaccinaties verplicht, maar u kunt vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er is een gering risico op malariabesmetting.
    In Bhutan wordt roken sterk ontmoedigd en er zijn nauwelijks plaatsen waar men mag roken, ook buiten. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Reisperiode

    Sikkim en Bhutan liggen op dezelfde breedtegraad als Midden-Egypte en Florida. De temperaturen variëren naargelang de hoogte. In de hogere delen liggen de maxima tussen de 10 en 15 ºC, in lagere delen tussen de 15 en 20 ºC. In Delhi kan het overdag 30 ºC zijn, in Phuentsholing rond de 24 ºC. In de hogere gebieden voelt het door de sterke zonnestraling overdag behoorlijk warm aan, terwijl het in de schaduw fris is en het 's nachts tot rond het vriespunt kan afkoelen. Neerslag hoort er nauwelijks te zijn, alhoewel tegenwoordig statistische waarden niet zoveel meer zeggen (bron: www.klimaatinfo.nl).

    Kleding

    U kunt volstaan met sportieve vrijetijds- en outdoorkleding. Het beste werkt u met laagjes; daarmee kunt u zich snel aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 15 mei 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

    Visum

    Voor India en Bhutan moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor dit e-visum bedragen circa USD 25 voor India en USD 40 voor Bhutan (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Geld

    In India hanteert men de Indiase rupee (INR), in Bhutan de ngultrum (BTN). De bekende creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels en in hotels. Met uw pinpas met het maestro/cirrus-logo kunt u bij geldautomaten terecht. U heeft onderweg geld nodig voor 1 lunch en voor persoonlijke uitgaven voor bijvoorbeeld drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. Het prijsniveau van consumpties in de hotels ligt ongeveer op dat van Nederland.
    Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in India. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Jan Knaapen. Waar nodig is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

drs. Jan Knaapen

drs. Jan Knaapen

Studeerde biologie met als specialisme arctische en alpiene natuur. Hij is reisorganisator, reisjournalist en fotograaf en woonde anderhalf jaar in Bhutan. Tegenwoordig woont hij afwisselend in Ladakh en Noordoost-India. Hij maakte reisreportages en audiovisuele producties en publiceerde een reisgids over de Indiase Himalaya.

Reisgegevens

20-daagse vliegreis
27 oktober t/m 15 november 2024

Reissom

t/m 23 juli 2024: € 7895
vanaf 24 juli 2024: € 8095
toeslag eenpersoonskamer: € 1275
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension minus 1 lunch, reisleiding, lokale gidsen, permit Noord-Sikkim, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

1 lunch, drankjes, e-visa India en Bhutan à USD 65, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Jan Knaapen

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.