Skip to main content
Op weg naar Santiago de Compostela
Op weg naar Santiago de Compostela
Op weg naar Santiago de Compostela

Op weg naar Santiago de Compostela

  • De Camino Francés is de beroemde pelgrimsroute van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. Deze Jakobsweg prijkt op de Werelderfgoedlijst, en dat is niet voor niets. De weg voert door de met wijngaarden bedekte heuvels van Navarra en La Rioja, door pittoreske dorpjes en middeleeuwse steden als Pamplona, Burgos en León, en door de bossen van Galicië naar het magische eindpunt: de kathedraal van Santiago de Compostela. De Camino is niet alleen bijzonder vanwege het natuurschoon. Ook hebben zich langs deze artistieke weg diverse kunststijlen ontwikkeld. Naast Visigotische en mozarabische monumenten zien we romaanse bouwkundige juweeltjes. We beleven deze unieke tocht onder de zeer deskundige leiding van kunsthistorica Yvette de Groot.

  • dag 1, wo 29-05

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bordeaux. Per touringcar rijden we richting de Pyreneeën. Onderweg strekken we de benen in het middeleeuwse Saint-Jean-Pied-de-Port, het officiële startpunt van de Camino Francés. We vervolgen onze weg door de bergen. De lange rit wordt beloond met een welkomstdiner en een overnachting in een heerlijk hotel dat deel uitmaakt van het klooster van Roncesvalles.

    dag 2, do 30-05

    Verkenning van het indrukwekkende kloostercomplex van Roncesvalles, dat wordt bewoond door een aantal augustijner monniken. We bezoeken de gerestaureerde dertiende-eeuwse kerk en de kapittelzaal, waar in 1912 het liggende beeld van koning Sancho VII op een graftombe is geplaatst. Na de gezamenlijke lunch rijden we door naar Pamplona, met onderweg een stop bij de middeleeuwse brug van Zubiri. In de historische stad Pamplona wandelen we via de Magdalenabrug naar de kathedraal, waar we in stilte een kijkje nemen. Twee overnachtingen in Pamplona.

    dag 3, vr 31-05

    Rit naar Eunate, waar we het mysterieuze achthoekige romaanse kerkje bewonderen dat zich eenzaam in het open landschap bevindt. Het middeleeuwse Puente la Reina dankt zijn naam aan de statige romaanse brug over de rivier de Arga, die in opdracht van de koningin van Navarra werd aangelegd opdat de pelgrims het dorp konden verlaten. Hier voegen de twee pelgrimsroutes over de Pyreneeën, die vanuit Roncesvalles en die vanuit Somport, zich samen tot de uiteindelijke Camino Francés. We wandelen met elkaar over deze romaanse brug, luisteren naar het stromen van de rivier, en stellen ons de vele pelgrims voor die in de loop van de geschiedenis deze brug overstaken. In de Rúa Mayor, die uitkomt op de brug, ontdekken we architectonische pronkstukken als de kerken El Crucifijo en Santiago. We vervolgen onze weg naar het romaanse stadje Estella. Estella ‘la bella’, ook wel het Toledo van het noorden genoemd, herbergt prachtige paleizen, zoals het Palacio de los Reyes de Navarra en de twaalfde-eeuwse kerk van Santo Sepulcro.

    dag 4, za 01-06

    Na een bezoek aan een uitzonderlijk kerkje in Torres del Río vervolgen we onze weg naar Laguardia in de wijnstreek La Rioja. Hier bewonderen we het kerkportaal van de Santa María de los Reyes. Ook is er tijd om door de sfeervolle straatjes van het oude centrum te dwalen en te lunchen in een van de vele wijnbarretjes. Via de kloosters Yuso en Suso van San Millán de Cogolla, die beide sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, rijden we naar Santo Domingo de la Calzada, waar we in de kathedraal horen over het wonder van de kip en de haan. Na een intensieve dag bereiken we in de namiddag ons hotel in Burgos, waar we twee nachten verblijven. Het bevindt zich in een prachtig gotisch pand, gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw.

    dag 5, zo 02-06

    We brengen een bezoek aan Santa María la Real de las Huelgas, het cisterciënzer klooster waardoor Burgos fundamenteel is verbonden aan de Camino Francés. Hier vonden veel koninklijke huwelijken plaats, maar voor anderen was het hun laatste rustplaats. Terug in het centrum van Burgos maken we een stadwandeling door het prachtig bewaard gebleven historisch centrum. Natuurlijk brengen we een bezoek aan de gotische kathedraal van Santa María, de op twee na grootste van Spanje met vele beeldhouwwerken en maar liefst vijftien kapellen. Ten zuiden van de kathedraal treffen we de gelijknamige triomfboog, waar we in de twee halfronde torens beelden van onder anderen El Cid aanschouwen.

    dag 6, ma 03-06

    We beginnen de dag met een bezoek aan het vijftiende-eeuwse kartuizerklooster van Miraflores dat enkele kilometers buiten de stad op een heuvel prijkt. We vervolgen onze tocht over de hoogvlakte met een onderbreking in het plaatsje Frómista, waar we de kerk van San Martín bezichtigen en op eigen gelegenheid lunchen. Aangekomen in León, onze volgende stop op de Camino, bezoeken we alvast de grote gotische kathedraal met haar schitterende glas-in-loodramen. We dineren en overnachten in León op een wel heel bijzondere plek. Ons hotel is namelijk gevestigd in het Colegiata San Isidoro complex, met basiliek en Panteón Real, de koninklijke grafkamer waar 23 vorsten onder fraaie fresco’s begraven liggen. Morgen vereren we het complex met een uitgebreid bezoek.

    dag 7, di 04-06

    Vandaag staat León centraal. Het compacte historisch centrum herbergt bijzondere bezienswaardigheden. Zo treffen we voorbeelden van verscheidene cultuurstijlen aan: de gotische kathedraal die we gisteren reeds hebben bezocht; het romaanse Colegiata de San Isidoro en het voormalig renaissance pelgrimshospitaal San Marcos, dat een bijzondere geschiedenis kent. Na in de twaalfde eeuw als ziekenhuis voor pelgrims te hebben gediend, is het in de zestiende eeuw door de Katholieke Koningen verbouwd tot hoofdkwartier van de ridders van Santiago. Vervolgens heeft het als gevangenis gefunctioneerd en tegenwoordig huist er een parador. Daarnaast bezoeken we net buiten León de landelijk gelegen kerk van San Miguel de Escalda, een van de weinige overblijfselen van de mozarabische bouwkunst in Noord-Spanje. Diner op eigen gelegenheid in een van de vele restaurantjes van het sfeervolle centrum van León en tweede overnachting in hotel Colegiata Real.

    dag 8, wo 05-06

    Het magische eindpunt nadert. Onderweg wachten ons echter nog een aantal juweeltjes, zoals het voormalige bisschoppelijk paleis van Astorga, dat ontworpen is door Gaudí en waarin het Museo de los Caminos is gevestigd. Aansluitend bezoeken we in Villafranca del Bierzo de Santiagokerk met haar bijzondere Puerta del Perdón. Hier konden pelgrims die wegens ziekte hun reis naar Santiago moesten afbreken, om vergiffenis vragen. Bij mooi weer stoppen we in O Cebreiro voor een wandeling naar het pelgrimsmonument. Vervolgens gaan we op weg naar Santiago de Compostela, waar we verblijven in een modern hotel, dat huist in een prachtig oud pand in het hart van de stad.

    dag 9, do 06-06

    Uitgebreide verkenning van Santiago. Volgens een overlevering zou in de kathedraal het lichaam van de apostel Jakobus begraven zijn. We wonen er een pelgrimsmis bij. In het Museo de la Catedral besteden we uitgebreid aandacht aan de twaalfde-eeuwse beeldhouwer El Maestro Mateo. We genieten van een gezamenlijk afscheidsdiner en verblijven een laatste nacht in Santiago de Compostela, eindpunt van de eeuwenoude pelgrimsroute.

    dag 10, vr 07-06

    Rit naar Porto en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bordeaux en van Porto naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
    29-05-2024 Amsterdam - Bordeaux 09.25 - 11.05 uur
    07-06-2024 Porto - Amsterdam 16.20 - 20.00 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
    NB 3 Reist u liever met de trein? Op de heenreis kunt u in circa 6 uur per trein naar Bordeaux reizen met minimaal 1 overstap. Op de terugreis kunt u vanuit Santiago de Compostela in circa 1 dag met minimaal 4 overstappen naar Nederland reizen, zonder inbegrip van een traject per nachttrein. Houd dan dus rekening met een 11-daagse reis van 29 mei t/m 8 juni 2024. Een overnachting onderweg is te overwegen. Uiteraard zijn er ook andere routes mogelijk.

    Vervoer ter plaatse

    De rondreis door Noord-Spanje wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

    Hotels

    overnachtingsplaatsen: Roncesvalles (1 nacht) - Pamplona (2 nachten) - Burgos (2 nachten) - León (2 nachten) – Santiago de Compostela (2 nachten)
    We verblijven voornamelijk in centraalgelegen viersterrenhotels. Alleen de kloosterhotels in Roncesvalles en León betreffen goede driesterrenhotels.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn 1 lunch en 7 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; het welkomstdiner gebruiken we in het hotel. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.
    Houd er rekening mee dat men in Spanje naar Nederlandse begrippen laat dineert.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flessen drinkwater zijn op vele plekken te koop.

    Reisperiode

    Eind mei, begin juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Noord-Spanje. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur variërend van 19-25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  • De Camino Francés is de beroemde pelgrimsroute van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. Deze Jakobsweg prijkt op de Werelderfgoedlijst, en dat is niet voor niets. De weg voert door de met wijngaarden bedekte heuvels van Navarra en La Rioja, door pittoreske dorpjes en middeleeuwse steden als Pamplona, Burgos en León, en door de bossen van Galicië naar het magische eindpunt: de kathedraal van Santiago de Compostela. De Camino is niet alleen bijzonder vanwege het natuurschoon. Ook hebben zich langs deze artistieke weg diverse kunststijlen ontwikkeld. Naast Visigotische en mozarabische monumenten zien we romaanse bouwkundige juweeltjes. We beleven deze unieke tocht onder de zeer deskundige leiding van kunsthistorica Yvette de Groot.

  • dag 1, wo 29-05

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bordeaux. Per touringcar rijden we richting de Pyreneeën. Onderweg strekken we de benen in het middeleeuwse Saint-Jean-Pied-de-Port, het officiële startpunt van de Camino Francés. We vervolgen onze weg door de bergen. De lange rit wordt beloond met een welkomstdiner en een overnachting in een heerlijk hotel dat deel uitmaakt van het klooster van Roncesvalles.

    dag 2, do 30-05

    Verkenning van het indrukwekkende kloostercomplex van Roncesvalles, dat wordt bewoond door een aantal augustijner monniken. We bezoeken de gerestaureerde dertiende-eeuwse kerk en de kapittelzaal, waar in 1912 het liggende beeld van koning Sancho VII op een graftombe is geplaatst. Na de gezamenlijke lunch rijden we door naar Pamplona, met onderweg een stop bij de middeleeuwse brug van Zubiri. In de historische stad Pamplona wandelen we via de Magdalenabrug naar de kathedraal, waar we in stilte een kijkje nemen. Twee overnachtingen in Pamplona.

    dag 3, vr 31-05

    Rit naar Eunate, waar we het mysterieuze achthoekige romaanse kerkje bewonderen dat zich eenzaam in het open landschap bevindt. Het middeleeuwse Puente la Reina dankt zijn naam aan de statige romaanse brug over de rivier de Arga, die in opdracht van de koningin van Navarra werd aangelegd opdat de pelgrims het dorp konden verlaten. Hier voegen de twee pelgrimsroutes over de Pyreneeën, die vanuit Roncesvalles en die vanuit Somport, zich samen tot de uiteindelijke Camino Francés. We wandelen met elkaar over deze romaanse brug, luisteren naar het stromen van de rivier, en stellen ons de vele pelgrims voor die in de loop van de geschiedenis deze brug overstaken. In de Rúa Mayor, die uitkomt op de brug, ontdekken we architectonische pronkstukken als de kerken El Crucifijo en Santiago. We vervolgen onze weg naar het romaanse stadje Estella. Estella ‘la bella’, ook wel het Toledo van het noorden genoemd, herbergt prachtige paleizen, zoals het Palacio de los Reyes de Navarra en de twaalfde-eeuwse kerk van Santo Sepulcro.

    dag 4, za 01-06

    Na een bezoek aan een uitzonderlijk kerkje in Torres del Río vervolgen we onze weg naar Laguardia in de wijnstreek La Rioja. Hier bewonderen we het kerkportaal van de Santa María de los Reyes. Ook is er tijd om door de sfeervolle straatjes van het oude centrum te dwalen en te lunchen in een van de vele wijnbarretjes. Via de kloosters Yuso en Suso van San Millán de Cogolla, die beide sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, rijden we naar Santo Domingo de la Calzada, waar we in de kathedraal horen over het wonder van de kip en de haan. Na een intensieve dag bereiken we in de namiddag ons hotel in Burgos, waar we twee nachten verblijven. Het bevindt zich in een prachtig gotisch pand, gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw.

    dag 5, zo 02-06

    We brengen een bezoek aan Santa María la Real de las Huelgas, het cisterciënzer klooster waardoor Burgos fundamenteel is verbonden aan de Camino Francés. Hier vonden veel koninklijke huwelijken plaats, maar voor anderen was het hun laatste rustplaats. Terug in het centrum van Burgos maken we een stadwandeling door het prachtig bewaard gebleven historisch centrum. Natuurlijk brengen we een bezoek aan de gotische kathedraal van Santa María, de op twee na grootste van Spanje met vele beeldhouwwerken en maar liefst vijftien kapellen. Ten zuiden van de kathedraal treffen we de gelijknamige triomfboog, waar we in de twee halfronde torens beelden van onder anderen El Cid aanschouwen.

    dag 6, ma 03-06

    We beginnen de dag met een bezoek aan het vijftiende-eeuwse kartuizerklooster van Miraflores dat enkele kilometers buiten de stad op een heuvel prijkt. We vervolgen onze tocht over de hoogvlakte met een onderbreking in het plaatsje Frómista, waar we de kerk van San Martín bezichtigen en op eigen gelegenheid lunchen. Aangekomen in León, onze volgende stop op de Camino, bezoeken we alvast de grote gotische kathedraal met haar schitterende glas-in-loodramen. We dineren en overnachten in León op een wel heel bijzondere plek. Ons hotel is namelijk gevestigd in het Colegiata San Isidoro complex, met basiliek en Panteón Real, de koninklijke grafkamer waar 23 vorsten onder fraaie fresco’s begraven liggen. Morgen vereren we het complex met een uitgebreid bezoek.

    dag 7, di 04-06

    Vandaag staat León centraal. Het compacte historisch centrum herbergt bijzondere bezienswaardigheden. Zo treffen we voorbeelden van verscheidene cultuurstijlen aan: de gotische kathedraal die we gisteren reeds hebben bezocht; het romaanse Colegiata de San Isidoro en het voormalig renaissance pelgrimshospitaal San Marcos, dat een bijzondere geschiedenis kent. Na in de twaalfde eeuw als ziekenhuis voor pelgrims te hebben gediend, is het in de zestiende eeuw door de Katholieke Koningen verbouwd tot hoofdkwartier van de ridders van Santiago. Vervolgens heeft het als gevangenis gefunctioneerd en tegenwoordig huist er een parador. Daarnaast bezoeken we net buiten León de landelijk gelegen kerk van San Miguel de Escalda, een van de weinige overblijfselen van de mozarabische bouwkunst in Noord-Spanje. Diner op eigen gelegenheid in een van de vele restaurantjes van het sfeervolle centrum van León en tweede overnachting in hotel Colegiata Real.

    dag 8, wo 05-06

    Het magische eindpunt nadert. Onderweg wachten ons echter nog een aantal juweeltjes, zoals het voormalige bisschoppelijk paleis van Astorga, dat ontworpen is door Gaudí en waarin het Museo de los Caminos is gevestigd. Aansluitend bezoeken we in Villafranca del Bierzo de Santiagokerk met haar bijzondere Puerta del Perdón. Hier konden pelgrims die wegens ziekte hun reis naar Santiago moesten afbreken, om vergiffenis vragen. Bij mooi weer stoppen we in O Cebreiro voor een wandeling naar het pelgrimsmonument. Vervolgens gaan we op weg naar Santiago de Compostela, waar we verblijven in een modern hotel, dat huist in een prachtig oud pand in het hart van de stad.

    dag 9, do 06-06

    Uitgebreide verkenning van Santiago. Volgens een overlevering zou in de kathedraal het lichaam van de apostel Jakobus begraven zijn. We wonen er een pelgrimsmis bij. In het Museo de la Catedral besteden we uitgebreid aandacht aan de twaalfde-eeuwse beeldhouwer El Maestro Mateo. We genieten van een gezamenlijk afscheidsdiner en verblijven een laatste nacht in Santiago de Compostela, eindpunt van de eeuwenoude pelgrimsroute.

    dag 10, vr 07-06

    Rit naar Porto en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bordeaux en van Porto naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
    29-05-2024 Amsterdam - Bordeaux 09.25 - 11.05 uur
    07-06-2024 Porto - Amsterdam 16.20 - 20.00 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
    NB 3 Reist u liever met de trein? Op de heenreis kunt u in circa 6 uur per trein naar Bordeaux reizen met minimaal 1 overstap. Op de terugreis kunt u vanuit Santiago de Compostela in circa 1 dag met minimaal 4 overstappen naar Nederland reizen, zonder inbegrip van een traject per nachttrein. Houd dan dus rekening met een 11-daagse reis van 29 mei t/m 8 juni 2024. Een overnachting onderweg is te overwegen. Uiteraard zijn er ook andere routes mogelijk.

    Vervoer ter plaatse

    De rondreis door Noord-Spanje wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

    Hotels

    overnachtingsplaatsen: Roncesvalles (1 nacht) - Pamplona (2 nachten) - Burgos (2 nachten) - León (2 nachten) – Santiago de Compostela (2 nachten)
    We verblijven voornamelijk in centraalgelegen viersterrenhotels. Alleen de kloosterhotels in Roncesvalles en León betreffen goede driesterrenhotels.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn 1 lunch en 7 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; het welkomstdiner gebruiken we in het hotel. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.
    Houd er rekening mee dat men in Spanje naar Nederlandse begrippen laat dineert.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flessen drinkwater zijn op vele plekken te koop.

    Reisperiode

    Eind mei, begin juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Noord-Spanje. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur variërend van 19-25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Yvette de Groot. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleider bij de groep.

dr. Yvette de Groot

dr. Yvette de Groot

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
29 mei t/m 7 juni 2024
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

€ 3575
toeslag eenpersoonskamer: € 500

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 7 diners, 1 lunch, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Tes van der Zee MA

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.