Exclusieve groepsreis Japan, architectuur

Japan, architectuur

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

De moderne Japanse architectuur kan niet los gezien worden van de traditie. Om de architectonische concepten te begrijpen is het daarom noodzakelijk ook naar de traditionele bouwkunst te kijken. We onderzoeken de geschiedenis van de Japanse architectuur, waarbij de nadruk op het woonhuis ligt, maar bezichtigen ook enkele belangrijke tempels. We zullen verschillende stijlen leren kennen: de boeddhistische tempelarchitectuur, de stijl van adellijke paleizen, gewone huizen en de machiya, het typische stadshuis in Kyoto. Zo ontdekken we traditionele ontwerpprincipes om ze later terug te vinden in de moderne architectuur. Ook de ontwerpen van openbare gebouwen zijn vaak op traditionele concepten terug te voeren. We bezoeken Kyoto en Tokyo, maar ook de bergachtige regio Chubu met haar historische dorpen. Daarnaast is een keur aan musea opgenomen, waaronder die op de wereldberoemde Benesse Art Site, alsmede de belangrijkste architectonische en toeristische hoogtepunten op onze route.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. ing. Birgit Jürgenhake. Onderweg wordt ze bijgestaan door een lokale, Engelssprekende gids.

dr. ing. Birgit Jürgenhake

Architect, docent en onderzoeker. Na voor gerenommeerde architectuurbureaus te hebben gewerkt, begon ze in 2004 als assistant professor aan de Universiteit Delft bij de faculteit architectuur. Deed onderzoek naar de machiya, een traditioneel stadshuis in Kyoto.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Brabant. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis sluit aan bij de cursus 'Het Japanse huis' die dr. ing. Birgit Jürgenhake op donderdag 13 oktober bij HOVO Brabant zal verzorgen. Het is niet noodzakelijk de cursus te volgen om deel te kunnen nemen aan de reis.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, zo 30-10

Indirecte lijnvlucht Amsterdam-Osaka.

dag 2, ma 31-10

Aankomst in Osaka en transfer per privé-touringcar naar Kyoto, waar we de eerste twee nachten verblijven. Na een lunch bij het hotel wandelen we naar het luisterrijke Nijo-kasteel, gebouwd in de stijl van de Edo-periode. Tegen het einde van de middag betrekken we onze hotelkamers en dineren gezamenlijk in het hotel.

dag 3, di 01-11

Kyoto. ’s Ochtends bezoeken we te voet een traditioneel stadshuis, de machiya. Met het openbaar vervoer bereiken we daarna het Kawai Kanjiro huismuseum. Beiden geven ons een mooi sfeerbeeld van de Japanse wijze van wonen. De middag besteden we in het Kyoto Nationaal Museum in het bijzonder aandacht aan de nieuwe vleugel van architect Yoshio Taniguchi. We ronden onze dag af met een wandeling langs het Filosofenpad in Kyoto.

dag 4, wo 02-11

’s Ochtends staan twee beroemde bezienswaardigheden op het programma: de Ryoan-ji en het Gouden Paviljoen. Daarna rijden we naar Daitokuchi-mae, waar twee weinig bezochte tempels liggen die onze aandacht vragen omdat de traditionele architectuur ook hier mooi te zien is: de Daisen-in en de Daitoku-ji. Er liggen vijftien tempels in dit gebied, dus er wordt ook vrije tijd gegeven. In de namiddag rijden we in een uur per hogesnelheidstrein naar Okayama, waar we driemaal overnachten.

dag 5, do 03-11

Per trein reizen we naar het havenstadje Uno. Van hieruit brengt een veerdienst ons naar het eiland Naoshima. Per elektrische fiets verkennen we het eiland en de wereldberoemde musea van de Benesse Art Site van Tadao Ando. Voor wie niet wil fietsen zijn er zeer beperkt taxi’s beschikbaar (zie onder het kopje ‘vervoer ter plaatse’).

dag 6, vr 04-11

Vanuit de haven van Uno nemen we ditmaal een privéboot naar het piepkleine eilandje Inujima voor een bezoek aan het Seirensho kunstmuseum. Hier werd een koper-raffinaderij tot een prachtig museum herontwikkeld naar een ontwerp van architect Hiroshi Sambuichi. Via het Art House Project met onder andere ontwerpen van SAANA lopen we terug naar de haven. We varen door naar het eiland Teshima voor het gelijknamige kunstmuseum. Dit museum is van de hand van de kunstenaar Rei Naito, in samenwerking met de architect Ryue Nishizawa. Ook hier kunnen we waarschijnlijk nog een Art House Project zien, het Yokoo House.

dag 7, za 05-11

We reizen per hogesnelheidstrein van Okayama naar Nagoya, waar we een tussenstop maken voor het bezoek aan het Toyota Municipal Museum of Art, van de hand van architect Yoshio Taniguchi, die bekend werd door zijn uitbreiding van het Museum of Modern Art in New York. Met een lokale trein reizen we vervolgens verder naar Takayama, gelegen in een prachtige, alpiene streek met veel bossen. De oude stad van Takayama werd reeds in het Edo-tijdperk gesticht door de samurai Nagachika Kanamori. De architectuur uit deze tijd is hier nog goed te zien. Eén overnachting.

dag 8, zo 06-11

‘s Ochtends bekijken we de oude stad van Takayama en het nabijgelegen dorp Shirakawago, een pareltje van traditionele architectuur. Hier zien we de kenmerkende puntdak-huizen. Vroeg in de middag reizen we door naar Kanazawa, aan de Japanse zee, voor twee overnachtingen. We bezoeken hier het 21st Century Museum of Contemporary Art van de hand van architectenbureau SANAA en het Suzuki Museum, ter nagedachtenis aan het werk van Suzuki Daisetz Teitaro, een beroemd boeddhistisch filosoof. Het ontwerp van het museum is ook hier van Taniguchi.

dag 9, ma 07-11

In de ochtend bewonderen we de Kenroku-en. Dit is een van de toptuinen van Japan, waar alle elementen van de Chinese en Japanse tuinkunst terug te vinden zijn. We lunchen eveneens in de tuin. De middag gebruiken we om twee oude wijken van de stad te verkennen: Higashi Chaya Machi, de oude geisha-wijk, en Nagamachi, het district waar de samurai en hun families woonden. Waar mogelijk nemen we een kijkje in de traditionele theehuizen, woonhuizen en tempels.

dag 10, di 08-11

De trein brengt ons via Nagano naar Japan's hoofdstad Tokyo. In Nagano brengen we nog wel een bezoek aan het Tanaka Honke Museum, een prachtig ensemble van oude huizen uit de Edo-periode. Aan het einde van de middag arriveren we bij ons hotel in Tokyo, waar we de laatste vier nachten doorbrengen.

dag 11, wo 09-11

Moderne architectuur: na een bezoek aan het National Art Centre van de architect Kurokawa lopen we naar de 21_21 Design Sight van Tadao Ando. Vanaf de chique winkelstraat Omotesando lopen we naar het Meiji-schrijn. Onderweg naar Japans bekendste heiligdom zijn prachtige staaltjes van moderne architectuur te zien. Naast het heiligdom ligt ook het Yoyogi-stadion, dat werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1964. Architect Kenzo Tange gaf het stadion een golvend dak mee, dat doet denken aan tempeldaken of schelpen.

dag 12, do 10-11

In de ochtend nemen we de tijd voor het indrukwekkende Sumida Hokusai Museum – met de beroemde blokdrukkunst van Hokusai – dat is ontworpen door Sejima Kazuya van het architectenbureau SANAA. Aansluitend bezoek aan het Nationaal Museum, inclusief de afdeling gewijd aan de schatten van de Horyu-ji tempel te Nara. Ook dit prachtige gebouw is van de hand van architect Yoshio Taniguchi. Het Nationaal Museum voor Westerse Kunst is het enige gebouw in Japan van de hand van Le Corbusier.

dag 13, vr 11-11

Een ochtend vol tegenstellingen. Verborgen tussen winkels vol luxe handtassen en dure kleding is een glimp te zien van een andere realiteit: die van de traditionele architectuur en minutieus verzorgde tuinen. Kyu Asakura House is de perfecte plaats om deze sterke tegenstellingen te zien. Vervolgens wederom een creatie van Kengo Kuma: het Nezu-museum met zijn magnifieke tuin. Het ontwerp is gebaseerd op het in Japan zo centrale concept van wa, ofwel harmonie en loyaliteit. In de wijk Asakusa bekijken we het moderne informatiecentrum voor toeristen, ontworpen door Kengo Kuma, en uiteraard de Senso-ji tempel. Rondom zijn vele leuke straatjes met winkeltjes te vinden voor de laatste souvenirs.
We sluiten ’s avonds de reis af met een gezamenlijk diner.

dag 14, za 12-11

Privé-transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht Tokyo-Amsterdam, waar aankomst in de avond.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van indirecte lijnvluchten van Amsterdam naar Osaka en van Tokyo naar Amsterdam per Air France en KLM. De vluchtgegevens zijn:
30-10-2022: Amsterdam - Parijs, 09.30 - 10.55 uur
30-10-2022: Parijs - Osaka, 12.50 - 09.45 uur (de volgende dag)
12-11-2022: Tokyo - Parijs, 10.55 - 17.30 uur
12-10-2022: Parijs - Amsterdam, 20.55-22.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het acht uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Op de dagen 2 (transfer), 4, 7 (in Nagoya), 8, 9, 10 (in Nagano), 13 (ochtend) en 14 gebruiken we een eigen touringcar voor de excursies. De overige dagen reizen we met het uitstekende, schone en veilige openbaar vervoer.
Japan is groot, dus de hogesnelheidstreinen zijn een uitkomst. De grote bagage wordt, zoals in Japan gebruikelijk is, afzonderlijk per koerier van Kyoto naar Okayama, van Okayama naar Kanazawa, en van Kanazawa naar Tokyo gebracht. Dit werkt uitstekend. U heeft de eerste nacht in Okayama, in Takayama en de eerste nacht in Tokyo alleen de beschikking over uw handbagage.
Op Naoshima staan elektrische fietsen ter beschikking. Er zijn zeer beperkt taxi’s beschikbaar op het eiland en deze dienen bij voorkeur vooraf gereserveerd te worden. Mocht u absoluut niet willen fietsen, neemt u dan even contact op met ons.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Kyoto (2 nachten) - Okayama (3 nachten) - Takayama (1 nacht) - Kanazawa (2 nachten) - Tokyo (4 nachten)
De hotellerie in Japan is zonder meer schoon, functioneel en in orde. Houdt u er wel rekening mee dat in Japan de kamers vaak kleiner zijn dan in Europese hotels. In Kyoto, Okayama, Tokyo logeren we in uitstekende, centraal gelegen hotels. In Takayama logeren we in een zeer goed middenklasse hotel met een eigen, natuurlijk warmwaterbad. 

Maaltijden

Er zijn 2 lunches en 6 diners inbegrepen. Wij zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor de zeer gevarieerde Japanse keuken kiezen. Vegetarische maaltijden zijn verkrijgbaar.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u haar overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Sommige bezienswaardigheden worden met het openbaar vervoer (zie Vervoer ter plaatse) en al wandelend door de stad of via parken en lanen bereikt. Het is wezenlijk dat u een goede conditie heeft en een normaal wandeltempo kunt aanhouden. Taxi’s in Japan zijn prima en betrouwbaar en wie bijvoorbeeld eerder of later dan de groep terug wil naar het hotel kan een taxi nemen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Japan is een zeer modern land met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig.

Reisperiode

In november is het volgens de statistieken prima najaarsweer en zouden de bomen volop in herfsttooi moeten zijn. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC. Een regenbui valt nooit uit te sluiten. Ook in Japan komen afwijkingen van de statistische waarden voor.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Japan dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Momenteel is in verband met corona een tijdelijke regeling acties waarbij toch een visum nodig is. Deelnemers ontvangen hierover nader bericht.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Japan is de munteenheid de yen (JPY). U heeft geld nodig voor tien lunches, zes diners, drankjes en overige privé-uitgaven. Wij adviseren u te rekenen met € 20,- à € 40,- per dag.
U kunt cash euro's wisselen in de hotels. Pinnen is uiteraard mogelijk. De grote creditcards zijn bekend.
De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Japan is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden. De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
30 oktober t/m 12 november 2022

Reissom

t/m 23 augustus 2022: € 6275
vanaf 24 augustus 2022: € 6425
toeslag eenpersoonskamer: € 560
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 6 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

dr. ing. Birgit Jürgenhake

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA