Exclusieve groepsreis Exclusieve lezersreis naar CERN

Exclusieve lezersreis naar CERN i.s.m. New Scientist

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Breng samen met New Scientist een bezoek aan CERN, het wereldberoemde onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde.

In de buurt van Genève, honderd meter onder de grond, bevindt zich de Large Hadron Collider: de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en die tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid. Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de indrukwekkende, gigantische detectoren bezoeken die de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen. Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen zullen wetenschappers antwoorden geven op grote vragen. Is er bijvoorbeeld leven na de Large Hadron Collider (LHC)? Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? De allerbeste wetenschappers zullen u tijdens deze lezersreis bijpraten over hun nieuwste onderzoek. Bovendien krijgt u als bezoeker goed gezelschap van mede-geïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief vlucht, vervoer, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners. Extra bijzonder: dit jaar reist topwetenschapper Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, een aantal dagen met ons mee!

We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma, waaraan op dit moment de laatste hand wordt gelegd. Het voorlopige programma vindt u hier. Let op: alle ondergrondse bezoeken zijn onder voorbehoud.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door twee medewerkers van New Scientist en een organisatorisch begeleid(st)er, die zorgdraagt voor een soepel verloop van de logistieke kant van de reis.

De rondleidingen ter plaatse worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele rondleidingen in het Engels zijn. De colleges zijn allemaal in het Nederlands.

Samenwerking

New Scientist

Verwondert en verandert je kijk op de wereld met fascinerende ideeën uit de wetenschap. New Scientist is hét internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie. Dankzij de focus op ‘ideeën die de wereld veranderen’ en de balans tussen diepgang en toegankelijkheid, is New Scientist populair bij een breed publiek.

dag 1, ma 27-09

Ontmoeting op Schiphol, vanwaar onze directe lijnvlucht naar Genève vertrekt. Deelnemers die vanaf Brussel willen vliegen ontmoeten de rest van de groep na aankomst op de luchthaven van Genève.
Transfer naar ons hotel voor check-in. We vertrekken snel daarna naar CERN, dus het is verstandig om een lunchpakketje mee te nemen.
Op CERN worden we verwelkomd door Stan Bentvelsen, directeur van het Nederlands Instituut voor Kernfysica (Nikhef) (onder voorbehoud). Bentvelsen neemt ons mee in de wereld van CERN. Hij verzorgt een algemeen en onmisbaar college dat de introductie vormt voor de rest van de reis. Na zijn college is er volop mogelijkheid om vragen te stellen.
Na de lezing van Stan Bentvelsen vervolgen we onze weg naar het CERN-museum. Het museum weet de ingewikkelde materie op een toegankelijke en vaak interactieve manier te presenteren. Naast het museumbezoek is het mogelijk om te plek te bezoeken waar het world wide web is bedacht en om souvenirs aan te schaffen in de CERN-shop.
Vervolgens rijden we terug naar ons hotel voor het diner en een aansluitende lezingvan Auke Pieter Colijn over donkere materie. Colijn was voorheen werkzaam op CERN en is nu verbonden aan de XENON-detector in Gran Sasso, waar hij speurt naar donkere materie.

dag 2, di 28-09

Deze ochtend hopen we een bezoek brengen aan het experiment ALICE, waar natuurkundigen het zogeheten ‘quark-gluon-plasma’ bestuderen. Het vroege universum zat, kort na de oerknal, vol met dit hete spul. ALICE-wetenschappers kijken hoe het quark-gluon-plasma uitzet en afkoelt, en hoe daarbij deeltjes ontstaan waar materie uit bestaat.
Voor de lunch zal Eric Laenen een college verzorgen. Laenen is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. In die hoedanigheid maakt hij deel uit van de theoriegroep van het Nikhef. Hij houdt zich bezig met de theoretische deeltjesfysica achter het standaardmodel, maar maakt ook theoretische voorspellingen voor de zoektocht naar nieuwe fysica buiten het standaardmodel. Daartoe richt hij zich met name op de quantumchromodynamica, de theorie die de wisselwerking tussen quarks en gluonen beschrijft. In zijn lezing neemt ons met in de wereld van de elementaire deeltjes en de achterliggende theorie. Hij schets de wiskundige structuur ervan en beschrijft hun fascinerende schoonheid. Voorts neemt hij ons mee in de manier op hoe theoretici werken, en hoe ze de voorspellingen doen voor de LHC-botsingen.
Na een lunch (op eigen kosten) wordt de dag vervolgd met een bezoek aan het CMS-experiment. Als haar agenda het toestaat, gebeurt dit onder leiding van Freya Blekman, onderzoekprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Blekman heeft verschillende grote internationale onderzoeksgroepen geleid bij het CMS-experiment op CERN. In 2012 zette ze een groot internationaal samenwerkingsverband op dat zich richt op het zoeken naar nieuwe fysica in de topquarksector. Na een inleidend college dalen we in groep af naar de CMS-detector (onder voorbehoud).
Vervolgens rijden we terug naar ons hotel voor het avondeten. Na het diner verzorgt Martijn van Calmthout een lezing over snaartheorie, die probeert alle fundamentele natuurkrachten met één model te beschrijven. Van Calmthout is hoofd communicatie van het nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Tot 2019 was hij werkzaam als wetenschapsjournalist bij De Volkskrant. Ook heeft hij veel boeken geschreven, onder meer Het trillend universum voor de Pocket Science-reeks van New Scientist.

dag 3, wo 29-09

Na het ontbijt vertrekken we per bus naar het ProtoDUNE-experiment. Deze neutrinodetector is eind 2018 aangezet en verricht sindsdien metingen. Het is een prototype voor reuzendetector DUNE die momenteel in de Verenigde Staten wordt gebouwd. Bij ProtoDUNE zullen we worden rondgeleid door neutrinowetenschappers die ons alles vertellen over het experiment.
Na de lunch (op eigen kosten) geeft Ivo van Vulpen een college over de zoektocht naar het higgsdeeltje. Van Vulpen is onderzoeker bij het Nikhef en maakt deel uit van het ATLAS-experiment. Hierin werkte hij mee aan de revolutionaire ontdekking van het higgsboson in 2012. Vandaag de dag analyseert hij proton-protonbotsingen om zo meer te weten te komen over de eigenschappen van het higgsboson. Naast zijn onderzoek schreef hij een populairwetenschappelijk boek dat een heldere en meeslepende introductie geeft in de deeltjesfysica: De melodie van de natuur. Onder leiding van ATLAS-wetenschapper Gerjan Bobbink dalen we af naar het ATLAS-experiment (onder voorbehoud).
Na het diner volgt mogelijk nog een lezing. We sluiten de dag af met een borrel die u door New Scientist wordt aangeboden.

dag 4, do 30-09

In de ochtend geeft topwetenschapper Erik Verlinde de laatste lezing van deze reis. Verlinde is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de snaartheorie, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie. Verlinde is bekend van zijn alternatieve zwaartekrachtstheorie die een paradigmaverschuiving in de fysica kan veroorzaken. In Verlindes theorie zijn ruimte, tijd en zwaartekracht geen fundamentele zaken, maar een emergent effect: ze komen voort uit verschillen in de informatiedichtheid in de lege ruimte.
’s Middags heeft u vrije tijd. U kunt bijvoorbeeld per OV een bezoek brengen aan het centrum van Genève. In de namiddag vertrekken we vanaf het hotel per bus naar de luchthaven, vanwaar vroeg op de avond onze vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt.

Vervoer naar de bestemming

We gaan uit van een directe lijndienst Amsterdam - Genève v.v. per KLM. De vluchttijden zijn als volgt:
27-09-2021: Amsterdam - Genève, 09.30 - 11.00 uur
30-09-2021: Genève - Amsterdam, 19.25 - 21.10 uur
U kunt ook opteren voor een directe lijndienst Brussel - Genève v.v. per Brussels Airlines. De vluchttijden zijn dan als volgt:
27-09-2021: Brussel - Genève, 09.25 - 10.45 uur
30-09-2021: Genève - Brussel, 18.45 - 20.05 uur
Ruimbagage is niet inbegrepen. U kunt desgewenst ruimbagage à 23 kilo bijboeken tegen een meerprijs. U kunt dit aangeven bij 'overige wensen' op het inschrijfformulier. Ook indien u vanaf Brussel wilt vliegen of met eigen vervoer naar Genève wenst te reizen, kunt u dit hier aangeven. Indien u op eigen gelegenheid naar Genève komt kunt u zich op eigen gelegenheid melden bij het hotel. De niet genoten vluchten worden uiteraard in mindering gebracht op de reissom.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
NB 2 Reist u liever trein? Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We hebben ook op het CERN-terrein de beschikking over onze eigen touringcar, maar zullen ook stukken lopen.

Hotel en maaltijden

We gaan uit van het goede viersterrenhotel Crowne Plaza aan de Avenue Louis Casai 75-77. Dit hotel is gunstig gelegen tussen het centrum van Genève en het CERN-complex. U kunt vanaf hier prima per bus reizen naar de wijk Paquis en het centrum van de stad; het hotel verstrekt aan zijn gasten een gratis ov-kaart.
We dineren driemaal in het hotel. Er is voorzien in een dranksupplement bij de maaltijden. Op de laatste avond sluiten we bovendien af met een afscheidsborrel. Overige drankjes zijn voor eigen rekening. De lunches zijn niet inclusief. Hiervoor gaan we steeds naar een van de restaurants van CERN. Deze bieden een uitgebreid en goed geprijst buffet met voor elk wat wils.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Bezoeken aan CERN

NB Hoewel de LHC dit jaar niet continu draait, kunnen wij en CERN niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. De deeltjesversneller wordt verbouwd en moet af en toe worden aangezet om dingen te testen. Wanneer de deeltjesversneller aanstaat, is het onmogelijk om de ondergrondse tunnelbuis te bezoeken. De planning van de bouwwerkzaamheden kan tot op de dag zelf nog wijzigen. Wij hebben met CERN bovenstaande bezoeken afgesproken, maar die kunnen dus op het laatste moment worden afgeblazen als het nodig is om de LHC aan te zetten.
Omdat CERN een onderzoeksinstituut is, heeft onderzoek en de daaraan gerelateerde verbouwing altijd voorrang op ons bezoek.
Er wordt tijdens de excursies veel gestaan en gelopen. Bovendien moet u bij de ondergrondse bezoeken enkele steile trappen op en af. Er zijn geen liften. De excursies zijn dan ook minder geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn. De rest van ons programma met de colleges is wél voor iedereen geschikt.
Zwangere dames kunnen niet overal mee naar binnen. Dat is formeel verboden in zgn. gecontroleerde stralingszones (ook al is in deze zones geen straling van betekenis). Ook mensen met pacemakers en vergelijkbare electronische implantaten mogen niet overal naar binnen. Kinderen onder de 16 jaar mogen CERN helemaal niet bezoeken.

Verder willen we u alvast wijzen op het volgende:
- i.v.m. het oversteken van de Zwitsers/Franse grens dient u een geldig paspoort of identiteitskaart bij u te hebben;
- dicht schoeisel met een platte zool en goed profiel is vereist;
- fotograferen en filmen mag overal;
- op een aantal plaatsen wordt de groep gesplitst. Overal zijn voldoende gidsen geregeld, dus iedereen krijg hetzelfde te zien en te horen.

Weer

September is een aangename tijd voor een bezoek aan Genève, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. ‘s Nachts kan het afkoelen tot een graad of 9. Er kan een buitje vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Zwitsersland hanteert men de Zwitserse frank als betaalmiddel. Ook euro’s worden overal geaccepteerd. U kunt ter plaatse met uw bankpas bij de Zwitserse bankautomaten geld opnemen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 667 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse vliegreis
27 t/m 30 september 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 8 juni 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

€ 2075
toeslag eenpersoonskamer: € 225
NB1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse conform programma, openbaar vervoer-kaart, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, alle diners incl. dranksupplement, afscheidsborrel op de laatste avond, organisatorische reisbegeleiding, colleges en rondleidingen conform programma, gebruik audiosysteem

Exclusief

ruimbagage, lunches, overige drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Groepsgrootte

minimum: 12 / maximum: 23
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten