CERN-reis i.s.m. New Scientist
Deze reis is volgeboekt. Indien gewenst kunnen wij op de wachtlijst plaatsen.
Let op: dit betreft zowel een trein- als een vliegreis. Wilt u bij inschrijven bij ‘overige wensen’ weergeven of u kiest voor de trein- of de vliegreis.
Breng samen met New Scientist een bezoek aan CERN, het wereldberoemde onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde.Nabij Genève, honderd meter onder de grond, bevindt zich de Large Hadron Collider (LHC): de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en die tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid. Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de gigantische detectoren bezoeken die de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen.
Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen geven wetenschappers antwoorden op grote vragen. Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? Wat komt er ná na de Large Hadron Collider? De allerbeste wetenschappers praten u tijdens deze lezersreis bij over hun onderzoek. Bovendien krijgt u als bezoeker goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief treinreis of vlucht, vervoer ter plaatse, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners.We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma. De rondleidingen en colleges worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele programmaonderdelen in het Engels zijn.
Een voorbeeld van het mogelijke programma vindt u hieronder. Let op: alle ondergrondse bezoeken zijn onder voorbehoud. New Scientist en CERN kunnen niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. Ook de volgorde en de inhoud van de colleges zijn onder voorbehoud.
dag 1, zo 02-02
Wie per trein reist, vertrekt vandaag vanuit Amsterdam naar Genève, met overstap in Parijs. Na aankomst transfer naar het hotel en check-in, waar de avond ter vrije besteding is.
dag 2, ma 03-02
Wie per vliegtuig reist, neemt vanochtend de directe lijnvlucht naar Genève vanuit Amsterdam of Brussel. Na aankomst transfer naar het hotel en ontmoeting met de rest van de groep. De kamers zijn waarschijnlijk nog niet klaar, dus de bagage gaat zolang in het depot. Per bus vertrekken we naar CERN. Daar reizen we direct naar een van de grote experimenten: LHCb. Bij botsingsexperimenten zien we zowel materiedeeltjes als antimateriedeeltjes verschijnen. Waarom zijn deze antimateriedeeltjes niet in het heelal te vinden? Het LHCb-experiment duikt diep in dit vraagstuk door het zogeheten bottomquark te bestuderen. Een Nederlandse natuurkundige vertelt ons alles over deze zoektocht. Uiteraard is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Na het bezoek aan het LHCb-experiment rijden we terug naar ons hotel. Na het diner volgt er in het hotel een lezing lezing over het standaardmodel van de deeltjesfysica. Deze theorie beschrijft alle krachten en alle deeltjes die de natuurkunde kent. Hoe is deze theorie tot stand gekomen? En waarom denken natuurkundigen dat de theorie nog niet compleet is? We sluiten de dag af met een borrel die u door New Scientist wordt aangeboden.
dag 3, di 04-02
Deze ochtend bezoeken we het CERN-museum: de Science Gateway. Het museum weet ingewikkelde materie op een toegankelijke en interactieve manier te presenteren. Naast het museumbezoek is het mogelijk om souvenirs aan te schaffen in de CERN-shop. Na een lunch (op eigen kosten) in de CERN-kantine wordt de dag vervolgd met een bezoek aan het ATLAS-experiment. Onder leiding van wetenschappers dalen we af naar de detector. Deze detector staat bekend als de plek waar het higgsdeeltje is gevonden: het deeltje dat alle materie van massa voorziet. Vervolgens rijden we terug naar ons hotel voor het diner en een aansluitend college. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de theoretische voorspellingen voor de zoektocht naar nieuwe fysica buiten het standaardmodel. Ook ontdekt u hoe theoretici werken en hoe ze de voorspellingen doen voor de LHC-botsingen.
dag 4, wo 05-02
Deze ochtend brengen we een bezoek aan het magnetenlab, officieel de Large Magnet Facility. Dit is een ongekend belangrijke plek voor CERN: zonder de supergeleidende magneten zouden de deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider onmogelijk zijn. De magneten zorgen ervoor dat de deeltjes netjes de bocht om gaan. 1232 dipoolmagneten spelen hierbij de hoofdrol. Elk is 15 meter lang en weegt 35 ton. Mogelijk kunnen we ook het CERN-data center bezoeken, waar een CERN-wetenschapper ons van tekst en uitleg voorziet. Na de gezamenlijke lunch bezoeken we het CMS-experiment. Met dit gigantische apparaat wordt een diversiteit aan onderzoek gedaan. CMS-wetenschappers bestuderen onder meer het higgsdeeltje, pluizen botsingen van zware ionen uit en zoeken naar nieuwe deeltjes waarvan het bestaan voorspeld is. Na een inleidend college dalen we in groepen af naar de detector. Na het diner volgt volgt opnieuw een lezing, bijvoorbeeld over de Italiaanse XENON-detector die speurt naar donkere materie.
dag 5, do 06-02
Deze ochtend brengen we een bezoek aan het experiment ALICE, waar natuurkundigen het zogeheten ‘quarkgluon-plasma’ bestuderen. Het vroege universum zat, kort na de oerknal, vol met deze hete deeltjessoep. ALICE-wetenschappers kijken hoe het quarkgluon-plasma uitzet en afkoelt, en hoe daarbij deeltjes ontstaan waar materie uit bestaat. CERN-natuurkundigen zullen ons meenemen achter de schermen bij dit experiment. Als de tijd het toestaat, brengen we een bezoek aan het centrum van Genève. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven, vanwaar vroeg op de avond onze vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt. Wie met de trein reist heeft in de loop van de middag al de trein terug naar huis.
Vervoer naar de bestemming
(bij treinreis)
We gaan uit van een verbinding via Parijs, met voldoende overstaptijd. De treintijden zijn als volgt (onder voorbehoud van wijzigingen):?
02-02-2025 Amsterdam - Parijs Gare du Nord 10.08 - 13.45 uur en Parijs Gare de Lyon - Genève 16.18 - 19.29 uur
06-02-2025 Genève - Parijs Gare de Lyon 14.29 - 17.42 uur en Parijs Gare du Nord - Amsterdam 19.24 - 22.53 uur
NB 1 U kunt ook opstappen in Schiphol, Rotterdam, Antwerpen of Brussel. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar. Geef deze wens bij 'overige wensen' aan op het inschrijfformulier.
(bij vliegreis)
We gaan uit van een directe lijndienst Amsterdam - Genève v.v. per KLM. De vluchttijden zijn als volgt (onder voorbehoud van wijzigingen):
03-02-2025 Amsterdam - Genève 09.30 - 11.00 uur
06-02-2025 Genève - Amsterdam 17.30 - 19.15 uur
U kunt ook opteren voor een directe lijndienst Brussel - Genève v.v. per Brussels Airlines. De vluchttijden zijn dan als volgt:
03-02-2025 Brussel - Genève 09.00 - 10.15 uur
06-02-2025 Genève - Brussel 17.00 - 18.20 uur
Ruimbagage is niet inbegrepen. U kunt desgewenst ruimbagage à 23 kilo bijboeken tegen een meerprijs. U kunt dit aangeven bij 'overige wensen' op het inschrijfformulier. Ook indien u vanaf Brussel wilt vliegen of met eigen vervoer naar Genève wenst te reizen, kunt u dit hier aangeven.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We hebben ook op het CERN-terrein de beschikking over onze eigen touringcar, maar zullen ook stukken lopen. Van ons hotel ontvangt u bovendien een OV-pas die geldig is tijdens het verblijf. Hiermee kunt u desgewenst op eigen gelegenheid naar het centrum van de stad reizen.
Hotel
We gaan uit van het goede viersterrenhotel Crowne Plaza aan de Avenue Louis Casai 75-77. Dit hotel is gunstig gelegen tussen het centrum van Genève en het CERN-complex. U kunt vanaf hier prima per bus reizen naar de wijk Paquis en het centrum van de stad; het hotel verstrekt aan zijn gasten een gratis ov-kaart. Voor meer informatie zie: www.cpgva.ch/en/
Kofferservice is niet inclusief en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
We dineren driemaal in het hotel. Er is voorzien in een dranksupplement bij de maaltijden. Op de laatste avond sluiten we bovendien af met een afscheidsborrel. Overige drankjes zijn voor eigen rekening. Een lunch is inbegrepen om logistieke redenen. De overige lunches zijn niet inclusief. Hiervoor gaan we steeds naar een van de restaurants van CERN. Deze bieden een uitgebreid en goed geprijsd buffet met voor elk wat wils.
Bezoeken aan CERN
Hoewel de LHC tijdens ons bezoek in principe niet draait, kunnen wij en CERN niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. De deeltjesversneller wordt verbouwd en moet af en toe worden aangezet om dingen te testen. Wanneer de deeltjesversneller aanstaat, is het onmogelijk om de ondergrondse tunnelbuis te bezoeken. De planning van de bouwwerkzaamheden kan tot op de dag zelf nog wijzigen. Wij hebben met CERN bovenstaande bezoeken afgesproken, maar die kunnen dus op het laatste moment worden afgeblazen als het nodig is om de LHC aan te zetten.
Omdat CERN een onderzoeksinstituut is, heeft onderzoek en de daaraan gerelateerde verbouwing altijd voorrang op ons bezoek.
Er wordt tijdens de excursies veel gestaan en gelopen. Bovendien moet u bij de ondergrondse bezoeken enkele steile trappen op en af. Er zijn geen liften. De excursies zijn dan ook minder geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn. De rest van ons programma met de colleges is wél voor iedereen geschikt.
Zwangere dames kunnen niet overal mee naar binnen. Dat is formeel verboden in zgn. gecontroleerde stralingszones (ook al is in deze zones geen straling van betekenis). Ook mensen met pacemakers en vergelijkbare elektronische implantaten mogen niet overal naar binnen. Kinderen onder de 16 jaar mogen CERN helemaal niet bezoeken.
Verder willen we u alvast wijzen op het volgende:
- i.v.m. het oversteken van de Zwitsers/Franse grens dient u een geldig paspoort of identiteitskaart bij u te hebben;
- dicht schoeisel met een platte zool en goed profiel is vereist;
- fotograferen en filmen mag overal;
- op een aantal plaatsen wordt de groep gesplitst. Overal zijn voldoende gidsen geregeld, dus iedereen krijg hetzelfde te zien en te horen.
Weer
Februari is het in Genève doorgaans koud, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 5 ºC. ‘s Nachts kan het afkoelen tot rond het vriespunt. Er kan een (sneeuw)buitje vallen. We hebben de beschikking over onze eigen touringcar voor het vervoer ter plaatse en zijn in het CERN-complex grotendeels binnen, dus u zou weinig last moeten hebben van de lage temperaturen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Geld
In Zwitserland hanteert men de Zwitserse frank als betaalmiddel. Ook euro’s worden overal geaccepteerd. Een deel van CERN ligt op Frans grondgebied. Hier hanteert men uiteraard de euro. U kunt ter plaatse met uw bankpas bij de bankautomaten geld opnemen, de CERN-restaurants accepteren ook betalingen met uw bank- en creditkaart.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Deze reis is volgeboekt. Indien gewenst kunnen wij op de wachtlijst plaatsen.
Let op: dit betreft zowel een trein- als een vliegreis. Wilt u bij inschrijven bij ‘overige wensen’ weergeven of u kiest voor de trein- of de vliegreis.
Breng samen met New Scientist een bezoek aan CERN, het wereldberoemde onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde.Nabij Genève, honderd meter onder de grond, bevindt zich de Large Hadron Collider (LHC): de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en die tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid. Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de gigantische detectoren bezoeken die de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen.
Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen geven wetenschappers antwoorden op grote vragen. Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? Wat komt er ná na de Large Hadron Collider? De allerbeste wetenschappers praten u tijdens deze lezersreis bij over hun onderzoek. Bovendien krijgt u als bezoeker goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief treinreis of vlucht, vervoer ter plaatse, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners.We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma. De rondleidingen en colleges worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele programmaonderdelen in het Engels zijn.
Een voorbeeld van het mogelijke programma vindt u hieronder. Let op: alle ondergrondse bezoeken zijn onder voorbehoud. New Scientist en CERN kunnen niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. Ook de volgorde en de inhoud van de colleges zijn onder voorbehoud.
dag 1, zo 02-02
Wie per trein reist, vertrekt vandaag vanuit Amsterdam naar Genève, met overstap in Parijs. Na aankomst transfer naar het hotel en check-in, waar de avond ter vrije besteding is.
dag 2, ma 03-02
Wie per vliegtuig reist, neemt vanochtend de directe lijnvlucht naar Genève vanuit Amsterdam of Brussel. Na aankomst transfer naar het hotel en ontmoeting met de rest van de groep. De kamers zijn waarschijnlijk nog niet klaar, dus de bagage gaat zolang in het depot. Per bus vertrekken we naar CERN. Daar reizen we direct naar een van de grote experimenten: LHCb. Bij botsingsexperimenten zien we zowel materiedeeltjes als antimateriedeeltjes verschijnen. Waarom zijn deze antimateriedeeltjes niet in het heelal te vinden? Het LHCb-experiment duikt diep in dit vraagstuk door het zogeheten bottomquark te bestuderen. Een Nederlandse natuurkundige vertelt ons alles over deze zoektocht. Uiteraard is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Na het bezoek aan het LHCb-experiment rijden we terug naar ons hotel. Na het diner volgt er in het hotel een lezing lezing over het standaardmodel van de deeltjesfysica. Deze theorie beschrijft alle krachten en alle deeltjes die de natuurkunde kent. Hoe is deze theorie tot stand gekomen? En waarom denken natuurkundigen dat de theorie nog niet compleet is? We sluiten de dag af met een borrel die u door New Scientist wordt aangeboden.
dag 3, di 04-02
Deze ochtend bezoeken we het CERN-museum: de Science Gateway. Het museum weet ingewikkelde materie op een toegankelijke en interactieve manier te presenteren. Naast het museumbezoek is het mogelijk om souvenirs aan te schaffen in de CERN-shop. Na een lunch (op eigen kosten) in de CERN-kantine wordt de dag vervolgd met een bezoek aan het ATLAS-experiment. Onder leiding van wetenschappers dalen we af naar de detector. Deze detector staat bekend als de plek waar het higgsdeeltje is gevonden: het deeltje dat alle materie van massa voorziet. Vervolgens rijden we terug naar ons hotel voor het diner en een aansluitend college. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de theoretische voorspellingen voor de zoektocht naar nieuwe fysica buiten het standaardmodel. Ook ontdekt u hoe theoretici werken en hoe ze de voorspellingen doen voor de LHC-botsingen.
dag 4, wo 05-02
Deze ochtend brengen we een bezoek aan het magnetenlab, officieel de Large Magnet Facility. Dit is een ongekend belangrijke plek voor CERN: zonder de supergeleidende magneten zouden de deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider onmogelijk zijn. De magneten zorgen ervoor dat de deeltjes netjes de bocht om gaan. 1232 dipoolmagneten spelen hierbij de hoofdrol. Elk is 15 meter lang en weegt 35 ton. Mogelijk kunnen we ook het CERN-data center bezoeken, waar een CERN-wetenschapper ons van tekst en uitleg voorziet. Na de gezamenlijke lunch bezoeken we het CMS-experiment. Met dit gigantische apparaat wordt een diversiteit aan onderzoek gedaan. CMS-wetenschappers bestuderen onder meer het higgsdeeltje, pluizen botsingen van zware ionen uit en zoeken naar nieuwe deeltjes waarvan het bestaan voorspeld is. Na een inleidend college dalen we in groepen af naar de detector. Na het diner volgt volgt opnieuw een lezing, bijvoorbeeld over de Italiaanse XENON-detector die speurt naar donkere materie.
dag 5, do 06-02
Deze ochtend brengen we een bezoek aan het experiment ALICE, waar natuurkundigen het zogeheten ‘quarkgluon-plasma’ bestuderen. Het vroege universum zat, kort na de oerknal, vol met deze hete deeltjessoep. ALICE-wetenschappers kijken hoe het quarkgluon-plasma uitzet en afkoelt, en hoe daarbij deeltjes ontstaan waar materie uit bestaat. CERN-natuurkundigen zullen ons meenemen achter de schermen bij dit experiment. Als de tijd het toestaat, brengen we een bezoek aan het centrum van Genève. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven, vanwaar vroeg op de avond onze vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt. Wie met de trein reist heeft in de loop van de middag al de trein terug naar huis.
Vervoer naar de bestemming
(bij treinreis)
We gaan uit van een verbinding via Parijs, met voldoende overstaptijd. De treintijden zijn als volgt (onder voorbehoud van wijzigingen):?
02-02-2025 Amsterdam - Parijs Gare du Nord 10.08 - 13.45 uur en Parijs Gare de Lyon - Genève 16.18 - 19.29 uur
06-02-2025 Genève - Parijs Gare de Lyon 14.29 - 17.42 uur en Parijs Gare du Nord - Amsterdam 19.24 - 22.53 uur
NB 1 U kunt ook opstappen in Schiphol, Rotterdam, Antwerpen of Brussel. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar. Geef deze wens bij 'overige wensen' aan op het inschrijfformulier.
(bij vliegreis)
We gaan uit van een directe lijndienst Amsterdam - Genève v.v. per KLM. De vluchttijden zijn als volgt (onder voorbehoud van wijzigingen):
03-02-2025 Amsterdam - Genève 09.30 - 11.00 uur
06-02-2025 Genève - Amsterdam 17.30 - 19.15 uur
U kunt ook opteren voor een directe lijndienst Brussel - Genève v.v. per Brussels Airlines. De vluchttijden zijn dan als volgt:
03-02-2025 Brussel - Genève 09.00 - 10.15 uur
06-02-2025 Genève - Brussel 17.00 - 18.20 uur
Ruimbagage is niet inbegrepen. U kunt desgewenst ruimbagage à 23 kilo bijboeken tegen een meerprijs. U kunt dit aangeven bij 'overige wensen' op het inschrijfformulier. Ook indien u vanaf Brussel wilt vliegen of met eigen vervoer naar Genève wenst te reizen, kunt u dit hier aangeven.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We hebben ook op het CERN-terrein de beschikking over onze eigen touringcar, maar zullen ook stukken lopen. Van ons hotel ontvangt u bovendien een OV-pas die geldig is tijdens het verblijf. Hiermee kunt u desgewenst op eigen gelegenheid naar het centrum van de stad reizen.
Hotel
We gaan uit van het goede viersterrenhotel Crowne Plaza aan de Avenue Louis Casai 75-77. Dit hotel is gunstig gelegen tussen het centrum van Genève en het CERN-complex. U kunt vanaf hier prima per bus reizen naar de wijk Paquis en het centrum van de stad; het hotel verstrekt aan zijn gasten een gratis ov-kaart. Voor meer informatie zie: www.cpgva.ch/en/
Kofferservice is niet inclusief en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
We dineren driemaal in het hotel. Er is voorzien in een dranksupplement bij de maaltijden. Op de laatste avond sluiten we bovendien af met een afscheidsborrel. Overige drankjes zijn voor eigen rekening. Een lunch is inbegrepen om logistieke redenen. De overige lunches zijn niet inclusief. Hiervoor gaan we steeds naar een van de restaurants van CERN. Deze bieden een uitgebreid en goed geprijsd buffet met voor elk wat wils.
Bezoeken aan CERN
Hoewel de LHC tijdens ons bezoek in principe niet draait, kunnen wij en CERN niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. De deeltjesversneller wordt verbouwd en moet af en toe worden aangezet om dingen te testen. Wanneer de deeltjesversneller aanstaat, is het onmogelijk om de ondergrondse tunnelbuis te bezoeken. De planning van de bouwwerkzaamheden kan tot op de dag zelf nog wijzigen. Wij hebben met CERN bovenstaande bezoeken afgesproken, maar die kunnen dus op het laatste moment worden afgeblazen als het nodig is om de LHC aan te zetten.
Omdat CERN een onderzoeksinstituut is, heeft onderzoek en de daaraan gerelateerde verbouwing altijd voorrang op ons bezoek.
Er wordt tijdens de excursies veel gestaan en gelopen. Bovendien moet u bij de ondergrondse bezoeken enkele steile trappen op en af. Er zijn geen liften. De excursies zijn dan ook minder geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn. De rest van ons programma met de colleges is wél voor iedereen geschikt.
Zwangere dames kunnen niet overal mee naar binnen. Dat is formeel verboden in zgn. gecontroleerde stralingszones (ook al is in deze zones geen straling van betekenis). Ook mensen met pacemakers en vergelijkbare elektronische implantaten mogen niet overal naar binnen. Kinderen onder de 16 jaar mogen CERN helemaal niet bezoeken.
Verder willen we u alvast wijzen op het volgende:
- i.v.m. het oversteken van de Zwitsers/Franse grens dient u een geldig paspoort of identiteitskaart bij u te hebben;
- dicht schoeisel met een platte zool en goed profiel is vereist;
- fotograferen en filmen mag overal;
- op een aantal plaatsen wordt de groep gesplitst. Overal zijn voldoende gidsen geregeld, dus iedereen krijg hetzelfde te zien en te horen.
Weer
Februari is het in Genève doorgaans koud, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 5 ºC. ‘s Nachts kan het afkoelen tot rond het vriespunt. Er kan een (sneeuw)buitje vallen. We hebben de beschikking over onze eigen touringcar voor het vervoer ter plaatse en zijn in het CERN-complex grotendeels binnen, dus u zou weinig last moeten hebben van de lage temperaturen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
Geld
In Zwitserland hanteert men de Zwitserse frank als betaalmiddel. Ook euro’s worden overal geaccepteerd. Een deel van CERN ligt op Frans grondgebied. Hier hanteert men uiteraard de euro. U kunt ter plaatse met uw bankpas bij de bankautomaten geld opnemen, de CERN-restaurants accepteren ook betalingen met uw bank- en creditkaart.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Reisleiding
De reis wordt geleid door twee medewerkers van New Scientist en een organisatorisch begeleid(st)er, die zorgdraagt voor een soepel verloop van de logistieke kant van de reis.
Reisbegeleider en diverse experts
De reis wordt geleid door twee medewerkers van New Scientist en een organisatorisch begeleider, die zorgdraagt voor een soepel verloop van de logistieke kant van de reis.
De rondleidingen ter plaatse worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele rondleidingen in het Engels zijn. De colleges zijn allemaal in het Nederlands.
New Scientist
Verwondert en verandert je kijk op de wereld met fascinerende ideeën uit de wetenschap. New Scientist is hét internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie. Dankzij de focus op ‘ideeën die de wereld veranderen’ en de balans tussen diepgang en toegankelijkheid, is New Scientist populair bij een breed publiek.
Reisgegevens
5-daagse treinreis of 4-daagse vliegreis
2 resp. 3 t/m 6 februari 2025
Reissom
reissom 5-daagse treinreis: € 2395,-
reissom 4-daagse vliegreis: € 2195,-
toeslag eenpersoonskamer: € 400 resp. € 300,-
NB 1 Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst en er uiteindelijk geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt de toeslag eenpersoonskamer nagefactureerd.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.
Inclusief
treinreis of lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, openbaar vervoerskaart, logies met ontbijt, welkomstborrel, drie diners incl. dranksupplement, een lunch, reisleiding, organisatorische begeleiding, colleges en rondleidingen conform programma, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, fooien,verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 15 / maximum: 23