Albanië
Albanië
Albanië

Albanië

 • Albanië is zonder overdrijving het land in Europa met de eigenzinnigste gang door de geschiedenis. Een taai en koppig volk dat door de eeuwen heen vele overheersers heeft gekend, maar toch altijd zijn unieke karakter en volstrekt afwijkende taal heeft weten te bewaren. Na de Romeinen, de Byzantijnen, de Bulgaren en de Serven kwamen in 1385 de Ottomanen. Die hebben meer dan vijfhonderd jaar lang hun stempel gedrukt op Albanië, en hun invloed is nog overal voelbaar. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk aan het begin van de twintigste eeuw kwam Albanië in de jaren dertig binnen de invloedssfeer van fascistisch Italië. Het puntgave centrum van de hoofdstad is dan ook een pompeuze creatie van de hofarchitecten van Benito Mussolini.
  Na de oorlog kwamen de communistische partizanen van Enver Hoxha aan de macht. Maar ook nu voer Albanië binnen de socialistische wereld een eigen koers. Hoxha weigerde om Albanië een deelstaat van Joegoslavië te maken en zocht zijn heil bij Stalin.
  Met de afbraak van het strenge stalinisme onder Chroesjtsjov verloor Moskou zijn charme voor Hoxha. Albanië verbond zich met maoïstisch China. Ook de beruchte Culturele Revolutie werd geïmporteerd, en zo werd Albanië in 1967 het eerste officiële atheïstische land ter wereld. Niet alleen de georganiseerde religie werd verboden, ook individuele gelovigen werden vervolgd. Kerken en moskeeën werden gesloopt of kregen een nieuwe bestemming.
  Toen aan het einde van de jaren zeventig ook in China het regime versoepelde, bekoelde de vriendschap. De officiële lijn was dat Albanië het enige werkelijk socialistische land ter wereld was; de buitenwereld was vijandig. De Grote Dictator lanceerde zijn krankzinnigste plan tot dan toe: voor iedere Albanees moest er een veilige plek zijn. Bijna een miljoen bunkers liet hij bouwen; ze zijn nog overal in het landschap terug te vinden.
  De val van de muur ging aan Albanië voorbij. Tot 1991 was particulier autobezit bij wet verboden. De uiteindelijke val van het oude regime leidde tot wildwesttaferelen en zelfs bijna tot een burgeroorlog. Het is wonderlijk om te zien hoe dit gehavende land in één generatie weer opstaat en zich herstelt.
  Tijdens onze reis besteden we veel aandacht aan het recente communistische verleden van Albanië, de tijd waarin Albanië zuchtte onder het strengste communistische regime ter wereld en in vrijwel totaal isolement leefde. Maar ook het verdere (Ottomaanse en klassieke) verleden komt aan bod. Daarnaast zien we de prachtige natuur, zoals de woeste berggebieden in het noorden met hun eeuwenoude Balkantradities. Onderweg slapen we regelmatig in authentieke hotels en maken we kennis met de traditionele Albanese culinaire en vinologische cultuur.

 • dag 1, vr 02-06

  Lijnvlucht van Amsterdam via Wenen naar Tirana, waar we drie nachten verblijven. Korte wandeling door Tirana met een bezoek aan het Blok. Tientallen jaren lang was dit verboden gebied. Hier woonden de partijfunctionarissen en andere communistische kopstukken. Ook dictator Enver Hoxha had er zijn residentie. We dineren gezamenlijk.

  dag 2, za 03-06

  We wandelen vandaag door Tirana, een stad uitgelegd en gebouwd volgens de plannen van de hofarchitecten van Benito Mussolini, met brede alleeën en pompeuze gebouwen. Achter de façaden loop je via de steegjes een andere, armere wereld in: grauwe flats en zelfs onverharde stukken in het centrum van de hoofdstad. Maar Tirana heeft ook zijn charmante kant met wijntuinen en kleine buurtcafeetjes. Bezoek aan het Nationaal Historisch Museum en aan het House of Leaves, tijdens de communistische periode het hoofdkwartier van de gevreesde geheime dienst en daarmee een van de beruchtste plekken van de stad. Tot slot bezichtigen we Bunk'Art 2, een museum over de communistische periode, gevestigd in een onderaardse schuilbunker. ’s Avonds dineren we in een traditioneel Albanees restaurant.

  dag 3 zo 04-06

  We wandelen in Tirana langs de communistische architectuur van de twintigste eeuw, die na de revolutie deels in felle kleuren werd beschilderd. Per kabelbaan begeven we ons naar het Dajti-gebergte, waar we ook lunchen. In de middag naar Bunk'Art 1. Diep in de berg verscholen was dat ooit het commandocentrum waarin de communistische heersers zich zouden kunnen verschansen tijdens een nucleaire oorlog. We besluiten de dag met een wandeling in het Grote Park van Tirana en zien daarna onder meer de Tanners' Bridge, een zeldzaam voorbeeld van Ottomaanse techniek in de stad.

  dag 4 ma 05-06

  We verlaten vandaag Tirana en zetten koers naar Shköder, gelegen aan het gelijknamige meer op de grens met Montenegro. Hier verblijven we drie nachten. Onderweg maken we een stop bij Kruje om o.a. even rond te lopen over de bazaar.

  dag 5 di 06-06

  In de ochtend wat tijd in Shköder, een van de oudste de geschiedenis gaat hier tot 2500 jaar terug en meest historische plaatsen van Albanië. Excursie naar de beroemde 'herberg met het hoefijzer' uit het boek van A. den Doolaard. Het gehucht Theth is nog net zo geïsoleerd als in de tijd dat de schrijver er kwam. Geniet van de natuur rond dit prachtige bergdorp, dat tijdens de winter geheel onbereikbaar is. Een lokale gids vertelt ons over de geschiedenis en de bijzondere cultuur (bloedwraak) van deze gebieden.

  dag 6 wo 07-06

  Vandaag staat het prachtige, 70 kilometer lange Koman-stuwmeer op het programma. De waterkrachtcentrale verzorgt voor een belangrijk deel de stroomvoorziening van Albanië. We varen over de Shala-rivier naar Park Blini, waar prachtig gewandeld kan worden. Op de terugweg een stop bij de Mesi-brug, een monument van de Postribe-cultuur.

  dag 7 do 08-06

  In de ochtend naar de katholieke kathedraal en het bisschoppelijk museum in Shköder. Traditioneel was de katholieke kerk in het noorden van Albanië sterk aanwezig, maar de katholieken werden onder het communisme zwaar vervolgd en de kathedraal werd als sporthal gebruikt. Het museum geeft een beeld van deze periode. Onderweg naar Elbasan maken we een stop in Kruje, de thuisbasis van de nationale held Skanderbeg. Hier liggen de resten van zijn imposante citadel, die aanvallen van het Ottomaanse leger in de vijftiende eeuw tot driemaal toe succesvol wist te weerstaan. Binnen de muren ligt het Skanderbeg Museum, een gebouw dat in de communistische tijd ontworpen is door de dochter van de dictator. Deze Pranvera Hoxha heeft meer bouwsels op haar naam staan. Over smaak valt te twisten; oordeelt u zelf. In de bergen bij Lezhë bevindt zich het mausoleum van de grote Skanderbeg. De reis wordt vervolgd naar Elbasan, onder het communisme het industriële hart van Albanië. Dit verleden is overal zichtbaar. We stoppen even bij de voormalige staalfabriek. De reis wordt vervolgd naar de provinciestad Berat, gelegen in een bijzonder mooie vallei. Deze plaats heeft mede daarom de status van UNESCO-werelderfgoed. Hier overnachten we tweemaal.

  dag 8, vr 09-06

  In de ochtend bekijken we de Byzantijnse kerken van Berat en het fort. De gebouwen binnen het fort dateren uit de dertiende eeuw. In de middag staat een rondleiding met wijnproeverij bij de familiewijngaard Nurellari op het programma.

  dag 9 za 10-06

  Na het ontbijt gaan we naar de resten van de befaamde klassieke stad Apollonia. Ook het orthodoxe klooster van Ardenica, een monument uit de Byzantijnse periode, staat op het programma. Het werd gebouwd ter ere van een overwinning van keizer Andronikos II en is nog steeds in gebruik. We reizen door naar Gjirokastër, een prachtig stadje in het zuidelijk gebergte met veel overblijfselen uit vroeger tijden. Dit is de geboorteplaats van zowel de stalinistische dictator Enver Hoxha als de grootste schrijver die het land heeft voortgebracht, Ismail Kadare. Volgens sommigen is het aan dit feit te danken dat Kadare als plaatsgenoot van Hoxha onder diens strenge regime toch de mogelijkheid had om te publiceren en via zijn boeken enige, zeer voorzichtige kritiek te uiten. We gaan naar het Etnografisch Museum, dat gebouwd is op de plek van het geboortehuis van Enver Hoxha. We slapen twee nachten in het hotel in Gjirokastër.

  dag 10 zo 11-06

  Het kasteel van Gjirokastër dateert uit de twaalfde eeuw en huisvest o.a. een wapenmuseum en een gevangenis. Tot in 1968 werden hier politieke gevangenen opgesloten. In de middag staan het Skenduli-huis en het Zekate-huis, een paar van de mooiste voorbeelden van lokale negentiende-eeuwse architectuur in Ottomaanse stijl, op het programma.

  dag 11, ma 12-06

  In de ochtend naar het Lekuresi-kasteel, gebouwd in de zestiende eeuw om een aanval van Korfoe af te wenden en om de weg naar Butrint veilig te stellen. Het uitzicht is prachtig. In het Nationale Park van Butrint vinden we de archeologische site Butrint met belangrijke Grieks, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse overblijfselen, die sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. We lunchen gezamenlijk bij The Mussel House en genieten van een Mosseltour. We overnachten in Sarande.

  dag 12, di 13-06

  Het kasteel van Porto Palermo, ook wel bekend als het fort van Ali Pasha, bekijken we in de ochtend. We zien een in de bergen uitgehouden verborgen marinebasis, een plek met een hoog James Bond-gehalte! Na lunch rijden we via een schitterende route over de Llogara-bergpas naar Vlore, waar in 1912 tijdens de eerste Balkanoorlog de onafhankelijkheid van Albanië werd uitgeroepen. Het was de eerste hoofdstad van Albanië. Er is deze namiddag tijd om de oude stad te bekijken. Overnachting in Vlore.

  dag 13, wo 14-06

  Vandaag gaat de reis naar Durrës. Hier is een archeologisch museum. We lopen langs de Romeinse overblijfselen. Natuurlijk brengen we ook een bezoekje aan de plek die herinnert aan de Nederlandse kolonel Thompson, die hier in 1914 tijdens een vredesmissie om het leven kwam. In de middag is er vrije tijd om een souvenir te kopen of een laatste bezienswaardigheid aan te doen. Overnachting in Durrës.

  dag 14, do 15-06

  Transfer naar de luchthaven van Tirana en indirecte lijnvlucht terug.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Tirana v.v. met Austrian Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap in Wenen automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  02-06-2023 Amsterdam - Wenen 09.55 - 11.45 uur
  02-06-2023 Wenen - Tirana 12.45 - 14.15 uur
  15-06-2023 Tirana - Wenen 12.05 - 13.35 uur
  15-06-2023 Wenen - Amsterdam 15.00 - 16.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Albanië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Tirana (3 nachten) - Shköder (3 nachten) - Berat (2 nachten) - Gjirokastër (2 nachten) - Sarande (1 nacht) - Vlore (1 nacht) - Durrës (1 nacht)
  De hotels tijdens deze reis zijn erg divers: van goede drie- en viersterrenhotels tot authentieke hotels met traditionele meubels en originele Albanese decoraties.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 10 lunches en 8 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd.
  De Albanese keuken is beïnvloed door de eeuwen van de Ottomaanse bezetting, maar ook door het nabijgelegen Griekenland en Midden-Europese landen. Knoflook en uien zijn een standaard ingrediënt.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is de uitleg overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, proberen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor Albanië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen: vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A. Overlegt u met uw huisarts voor een persoonlijk advies.
  Het leidingwater in Albanië is niet overal betrouwbaar. Daarom is het drinken hiervan af te raden. Soms wordt er chloor aan het water toegevoegd. Flessen mineraalwater zijn op veel plekken te verkrijgen.

  Reisperiode

  Juni is een geschikte reismaand, al kan het al best warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Albanese munteenheid is de lek (1 lek is € 0,009, januari 2023). In de grote plaatsen zijn pinautomaten aanwezig en kan er geld gewisseld worden. Creditcards worden op sommige plaatsen geaccepteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Albanië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u op hier.

 • Albanië is zonder overdrijving het land in Europa met de eigenzinnigste gang door de geschiedenis. Een taai en koppig volk dat door de eeuwen heen vele overheersers heeft gekend, maar toch altijd zijn unieke karakter en volstrekt afwijkende taal heeft weten te bewaren. Na de Romeinen, de Byzantijnen, de Bulgaren en de Serven kwamen in 1385 de Ottomanen. Die hebben meer dan vijfhonderd jaar lang hun stempel gedrukt op Albanië, en hun invloed is nog overal voelbaar. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk aan het begin van de twintigste eeuw kwam Albanië in de jaren dertig binnen de invloedssfeer van fascistisch Italië. Het puntgave centrum van de hoofdstad is dan ook een pompeuze creatie van de hofarchitecten van Benito Mussolini.
  Na de oorlog kwamen de communistische partizanen van Enver Hoxha aan de macht. Maar ook nu voer Albanië binnen de socialistische wereld een eigen koers. Hoxha weigerde om Albanië een deelstaat van Joegoslavië te maken en zocht zijn heil bij Stalin.
  Met de afbraak van het strenge stalinisme onder Chroesjtsjov verloor Moskou zijn charme voor Hoxha. Albanië verbond zich met maoïstisch China. Ook de beruchte Culturele Revolutie werd geïmporteerd, en zo werd Albanië in 1967 het eerste officiële atheïstische land ter wereld. Niet alleen de georganiseerde religie werd verboden, ook individuele gelovigen werden vervolgd. Kerken en moskeeën werden gesloopt of kregen een nieuwe bestemming.
  Toen aan het einde van de jaren zeventig ook in China het regime versoepelde, bekoelde de vriendschap. De officiële lijn was dat Albanië het enige werkelijk socialistische land ter wereld was; de buitenwereld was vijandig. De Grote Dictator lanceerde zijn krankzinnigste plan tot dan toe: voor iedere Albanees moest er een veilige plek zijn. Bijna een miljoen bunkers liet hij bouwen; ze zijn nog overal in het landschap terug te vinden.
  De val van de muur ging aan Albanië voorbij. Tot 1991 was particulier autobezit bij wet verboden. De uiteindelijke val van het oude regime leidde tot wildwesttaferelen en zelfs bijna tot een burgeroorlog. Het is wonderlijk om te zien hoe dit gehavende land in één generatie weer opstaat en zich herstelt.
  Tijdens onze reis besteden we veel aandacht aan het recente communistische verleden van Albanië, de tijd waarin Albanië zuchtte onder het strengste communistische regime ter wereld en in vrijwel totaal isolement leefde. Maar ook het verdere (Ottomaanse en klassieke) verleden komt aan bod. Daarnaast zien we de prachtige natuur, zoals de woeste berggebieden in het noorden met hun eeuwenoude Balkantradities. Onderweg slapen we regelmatig in authentieke hotels en maken we kennis met de traditionele Albanese culinaire en vinologische cultuur.

 • dag 1, vr 02-06

  Lijnvlucht van Amsterdam via Wenen naar Tirana, waar we drie nachten verblijven. Korte wandeling door Tirana met een bezoek aan het Blok. Tientallen jaren lang was dit verboden gebied. Hier woonden de partijfunctionarissen en andere communistische kopstukken. Ook dictator Enver Hoxha had er zijn residentie. We dineren gezamenlijk.

  dag 2, za 03-06

  We wandelen vandaag door Tirana, een stad uitgelegd en gebouwd volgens de plannen van de hofarchitecten van Benito Mussolini, met brede alleeën en pompeuze gebouwen. Achter de façaden loop je via de steegjes een andere, armere wereld in: grauwe flats en zelfs onverharde stukken in het centrum van de hoofdstad. Maar Tirana heeft ook zijn charmante kant met wijntuinen en kleine buurtcafeetjes. Bezoek aan het Nationaal Historisch Museum en aan het House of Leaves, tijdens de communistische periode het hoofdkwartier van de gevreesde geheime dienst en daarmee een van de beruchtste plekken van de stad. Tot slot bezichtigen we Bunk'Art 2, een museum over de communistische periode, gevestigd in een onderaardse schuilbunker. ’s Avonds dineren we in een traditioneel Albanees restaurant.

  dag 3 zo 04-06

  We wandelen in Tirana langs de communistische architectuur van de twintigste eeuw, die na de revolutie deels in felle kleuren werd beschilderd. Per kabelbaan begeven we ons naar het Dajti-gebergte, waar we ook lunchen. In de middag naar Bunk'Art 1. Diep in de berg verscholen was dat ooit het commandocentrum waarin de communistische heersers zich zouden kunnen verschansen tijdens een nucleaire oorlog. We besluiten de dag met een wandeling in het Grote Park van Tirana en zien daarna onder meer de Tanners' Bridge, een zeldzaam voorbeeld van Ottomaanse techniek in de stad.

  dag 4 ma 05-06

  We verlaten vandaag Tirana en zetten koers naar Shköder, gelegen aan het gelijknamige meer op de grens met Montenegro. Hier verblijven we drie nachten. Onderweg maken we een stop bij Kruje om o.a. even rond te lopen over de bazaar.

  dag 5 di 06-06

  In de ochtend wat tijd in Shköder, een van de oudste de geschiedenis gaat hier tot 2500 jaar terug en meest historische plaatsen van Albanië. Excursie naar de beroemde 'herberg met het hoefijzer' uit het boek van A. den Doolaard. Het gehucht Theth is nog net zo geïsoleerd als in de tijd dat de schrijver er kwam. Geniet van de natuur rond dit prachtige bergdorp, dat tijdens de winter geheel onbereikbaar is. Een lokale gids vertelt ons over de geschiedenis en de bijzondere cultuur (bloedwraak) van deze gebieden.

  dag 6 wo 07-06

  Vandaag staat het prachtige, 70 kilometer lange Koman-stuwmeer op het programma. De waterkrachtcentrale verzorgt voor een belangrijk deel de stroomvoorziening van Albanië. We varen over de Shala-rivier naar Park Blini, waar prachtig gewandeld kan worden. Op de terugweg een stop bij de Mesi-brug, een monument van de Postribe-cultuur.

  dag 7 do 08-06

  In de ochtend naar de katholieke kathedraal en het bisschoppelijk museum in Shköder. Traditioneel was de katholieke kerk in het noorden van Albanië sterk aanwezig, maar de katholieken werden onder het communisme zwaar vervolgd en de kathedraal werd als sporthal gebruikt. Het museum geeft een beeld van deze periode. Onderweg naar Elbasan maken we een stop in Kruje, de thuisbasis van de nationale held Skanderbeg. Hier liggen de resten van zijn imposante citadel, die aanvallen van het Ottomaanse leger in de vijftiende eeuw tot driemaal toe succesvol wist te weerstaan. Binnen de muren ligt het Skanderbeg Museum, een gebouw dat in de communistische tijd ontworpen is door de dochter van de dictator. Deze Pranvera Hoxha heeft meer bouwsels op haar naam staan. Over smaak valt te twisten; oordeelt u zelf. In de bergen bij Lezhë bevindt zich het mausoleum van de grote Skanderbeg. De reis wordt vervolgd naar Elbasan, onder het communisme het industriële hart van Albanië. Dit verleden is overal zichtbaar. We stoppen even bij de voormalige staalfabriek. De reis wordt vervolgd naar de provinciestad Berat, gelegen in een bijzonder mooie vallei. Deze plaats heeft mede daarom de status van UNESCO-werelderfgoed. Hier overnachten we tweemaal.

  dag 8, vr 09-06

  In de ochtend bekijken we de Byzantijnse kerken van Berat en het fort. De gebouwen binnen het fort dateren uit de dertiende eeuw. In de middag staat een rondleiding met wijnproeverij bij de familiewijngaard Nurellari op het programma.

  dag 9 za 10-06

  Na het ontbijt gaan we naar de resten van de befaamde klassieke stad Apollonia. Ook het orthodoxe klooster van Ardenica, een monument uit de Byzantijnse periode, staat op het programma. Het werd gebouwd ter ere van een overwinning van keizer Andronikos II en is nog steeds in gebruik. We reizen door naar Gjirokastër, een prachtig stadje in het zuidelijk gebergte met veel overblijfselen uit vroeger tijden. Dit is de geboorteplaats van zowel de stalinistische dictator Enver Hoxha als de grootste schrijver die het land heeft voortgebracht, Ismail Kadare. Volgens sommigen is het aan dit feit te danken dat Kadare als plaatsgenoot van Hoxha onder diens strenge regime toch de mogelijkheid had om te publiceren en via zijn boeken enige, zeer voorzichtige kritiek te uiten. We gaan naar het Etnografisch Museum, dat gebouwd is op de plek van het geboortehuis van Enver Hoxha. We slapen twee nachten in het hotel in Gjirokastër.

  dag 10 zo 11-06

  Het kasteel van Gjirokastër dateert uit de twaalfde eeuw en huisvest o.a. een wapenmuseum en een gevangenis. Tot in 1968 werden hier politieke gevangenen opgesloten. In de middag staan het Skenduli-huis en het Zekate-huis, een paar van de mooiste voorbeelden van lokale negentiende-eeuwse architectuur in Ottomaanse stijl, op het programma.

  dag 11, ma 12-06

  In de ochtend naar het Lekuresi-kasteel, gebouwd in de zestiende eeuw om een aanval van Korfoe af te wenden en om de weg naar Butrint veilig te stellen. Het uitzicht is prachtig. In het Nationale Park van Butrint vinden we de archeologische site Butrint met belangrijke Grieks, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse overblijfselen, die sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. We lunchen gezamenlijk bij The Mussel House en genieten van een Mosseltour. We overnachten in Sarande.

  dag 12, di 13-06

  Het kasteel van Porto Palermo, ook wel bekend als het fort van Ali Pasha, bekijken we in de ochtend. We zien een in de bergen uitgehouden verborgen marinebasis, een plek met een hoog James Bond-gehalte! Na lunch rijden we via een schitterende route over de Llogara-bergpas naar Vlore, waar in 1912 tijdens de eerste Balkanoorlog de onafhankelijkheid van Albanië werd uitgeroepen. Het was de eerste hoofdstad van Albanië. Er is deze namiddag tijd om de oude stad te bekijken. Overnachting in Vlore.

  dag 13, wo 14-06

  Vandaag gaat de reis naar Durrës. Hier is een archeologisch museum. We lopen langs de Romeinse overblijfselen. Natuurlijk brengen we ook een bezoekje aan de plek die herinnert aan de Nederlandse kolonel Thompson, die hier in 1914 tijdens een vredesmissie om het leven kwam. In de middag is er vrije tijd om een souvenir te kopen of een laatste bezienswaardigheid aan te doen. Overnachting in Durrës.

  dag 14, do 15-06

  Transfer naar de luchthaven van Tirana en indirecte lijnvlucht terug.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Tirana v.v. met Austrian Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap in Wenen automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  02-06-2023 Amsterdam - Wenen 09.55 - 11.45 uur
  02-06-2023 Wenen - Tirana 12.45 - 14.15 uur
  15-06-2023 Tirana - Wenen 12.05 - 13.35 uur
  15-06-2023 Wenen - Amsterdam 15.00 - 16.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Albanië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Tirana (3 nachten) - Shköder (3 nachten) - Berat (2 nachten) - Gjirokastër (2 nachten) - Sarande (1 nacht) - Vlore (1 nacht) - Durrës (1 nacht)
  De hotels tijdens deze reis zijn erg divers: van goede drie- en viersterrenhotels tot authentieke hotels met traditionele meubels en originele Albanese decoraties.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 10 lunches en 8 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd.
  De Albanese keuken is beïnvloed door de eeuwen van de Ottomaanse bezetting, maar ook door het nabijgelegen Griekenland en Midden-Europese landen. Knoflook en uien zijn een standaard ingrediënt.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is de uitleg overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, proberen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor Albanië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen: vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A. Overlegt u met uw huisarts voor een persoonlijk advies.
  Het leidingwater in Albanië is niet overal betrouwbaar. Daarom is het drinken hiervan af te raden. Soms wordt er chloor aan het water toegevoegd. Flessen mineraalwater zijn op veel plekken te verkrijgen.

  Reisperiode

  Juni is een geschikte reismaand, al kan het al best warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Albanese munteenheid is de lek (1 lek is € 0,009, januari 2023). In de grote plaatsen zijn pinautomaten aanwezig en kan er geld gewisseld worden. Creditcards worden op sommige plaatsen geaccepteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Albanië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u op hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Karel Verburg. Tijdens de reis is er bovendien een lokale gids bij de groep. Op sommige plekken worden de rondleidingen gegeven door aanvullende gidsen.

drs. Karel Verburg

drs. Karel Verburg

Studeerde Oost-Europese geschiedenis. Heeft zich na een loopbaan in de journalistiek en in de inlichtingenwereld toegelegd op het begeleiden van reizen naar landen met een bijzonder verleden.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
2 t/m 15 juni 2023

Reissom

t/m 13 februari 2023: € 3425
vanaf 14 februari 2023: € 3625
eenpersoonskamertoeslag: € 450

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 10 lunches, 8 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen