Al 27 jaar passie voor reizen! Dat is wat Labrys Reizen kenmerkt.
Onze medewerkers zijn dagelijks in de weer om bijzondere reisplannen voor u te bedenken en uit te werken. Dit doen ze door hun eigen kennis van vele bestemmingen wereldwijd te koppelen aan de specifieke kwaliteiten van onze deskundige reisleiders. Maar ook door goed naar u te luisteren. Uw reiservaringen vormen immers de vrucht van alle studie, enthousiasme en inzet en zijn dus de beste graadmeter voor succes.

Labrys Reizen organiseert elk jaar een groot aantal exclusieve groepsreizen. Daarnaast stellen we voor besloten groepen jaarlijks honderden reizen op maat samen. Speciale vermelding verdienen onze samenwerkingsverbanden met gerenommeerde musea en andere educatief-culturele instellingen.
Onze bestemmingen liggen verspreid over de hele wereld. Thema’s zijn kunst, cultuur, natuur, geschiedenis, archeologie, antropologie, filosofie en geografie. De programma’s zijn samen-gesteld door onze medewerkers in nauw overleg met deskundige en bevlogen reisleiders. Kleine groepen en uitstekende hotels zorgen voor het vereiste comfort. Oprechte belangstelling voor het thema is wat de deelnemers gemeen hebben. Bij onze reissommen zijn veel zaken inbegrepen, ook fooien en entrees. Onze reizigers beoordelen onze organisatie gemiddeld als goed tot uitstekend.

Kleine groepen

Het maximumaantal deelnemers per reis is in principe 25; bij enkele bestemmingen ligt dit lager. Het minimumaantal personen is bij de meeste reizen 12. De aantallen staan per reis aangegeven. In 2018 was de gemiddelde groepsgrootte 17 personen. Het reizen in een kleine groep heeft veel voordelen: de deelnemers kennen elkaar snel; de uitleg van de reisleider is goed te verstaan; praktische zaken als het inchecken in een hotel of het maken van een stadswandeling blijven overzichtelijk. De kleine groepsgrootten brengen wel met zich mee dat een reis snel volgeboekt kan zijn. We adviseren u dan ook zich tijdig in te schrijven.

Deskundige reisleiding

De reizen van Labrys worden geleid door deskundige en bevlogen academici. Meestal gaat het om classici, historici, kunsthistorici, archeologen, filosofen, geografen, antropologen of biologen. Onze reisleiders delen hun enthousiasme over het programma graag met u. Ze vertellen uitgebreid over de geschiedenis, archeologie, kunst, cultuur of natuur van het gebied. Daarnaast dragen ze zorg voor een vlekkeloos verloop van de reis. De reisleiders zijn nauw betrokken bij het samenstellen van de programma’s, zodat ze u als geen ander kunnen rondleiden. Naast de reisleider is in sommige gevallen een lokale gids en/of organisatorische begeleider aanwezig.

Comfortabele hotels

Op onze reizen maken we gebruik van comfortabele hotels van de drie-, vier- en vijfsterrencategorie. De ene keer heeft de strategische ligging de doorslag gegeven bij onze keuze, de andere keer de hoge kwaliteit van de kamers of van de service. Kofferservice is meestal inbegrepen. In enkele gevallen logeren we in een eenvoudiger onderkomen; dit wordt dan aangegeven.

Goede maaltijden

In de regel zijn het ontbijt en het diner inclusief en de lunch exclusief; per reis staat aangegeven welke maaltijden bij de reissom zijn inbegrepen. De diners vinden vaak plaats in lokale restaurants, soms in de hotels. Op de website en in de uitgebreide reisinformatie leest u hier per reis meer over.

Gerieflijk vervoer 

De reis naar de bestemming en terug wordt soms per luxe touringcar gemaakt, maar meestal per vliegtuig. We werken samen met diverse gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen. Deze bieden het vereiste comfort en hebben lijnvluchten op vaste tijden; indien mogelijk kiezen we voor aantrekkelijke tijden. Ter plaatse wordt gereisd per comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. Bij enkele reizen maken we tevens gebruik van binnenlandse vluchten of vervoer per boot of trein. Bij een aantal reizen geldt andersoortig vervoer; dit wordt dan gespecificeerd. Alle vervoer ter plaatse conform het programma is inbegrepen bij de reissom, tenzij een excursie optioneel is. Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende luchtvaartmaatschappij(en) verwijzen we u naar anvr.nl/vervoersvoorwaarden.

Reissom en eenpersoonskamerregeling

De reissommen zijn gebaseerd op gebruik van een gedeelde tweepersoonskamer. Voor een eenpersoonskamer geldt een toeslag. Wanneer u zich alleen inschrijft, betekent dit niet dat u per se een eenpersoonskamer moet nemen. Indien u een tweepersoonskamer wilt delen, wordt u bij een medereiziger van hetzelfde geslacht ingedeeld. Indien een kamergenoot uiteindelijk niet voorhanden blijkt, mag u van een eenpersoonskamer gebruikmaken zonder de bijbehorende toeslag te betalen, tenzij wordt vermeld dat deze ‘eenpersoonskamerregeling’ niet van toepassing is.

Zo veel mogelijk inclusief

Bij onze reissommen zijn veel kosten reeds inbegrepen. Dit voorkomt dat u op reis voor onaangename verrassingen komt te staan. Zo zijn bijvoorbeeld de entreekosten en de fooien altijd inclusief. Per reis staat duidelijk aangegeven wat wel en niet bij de reissom is inbegrepen.

Entrees inclusief

De entreegelden zijn inbegrepen bij de reissom. Indien een reiziger tijdens de reis afziet van deelname aan bepaalde programmaonderdelen, worden geen entreegelden gerestitueerd. In enkele landen hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting of gratis entree bij bepaalde musea en opgravingen. In zulke gevallen brengt Labrys Reizen die korting meteen bij boeking op de factuur in mindering.

Fooien inclusief

Ook de fooien voor lokale, aan de groep als geheel bewezen diensten zijn bij de reissom inbegrepen, d.w.z. fooien aan personeel in restaurants, kruiers, lokale gidsen en chauffeurs. Een eventueel gebaar aan de reisleiding staat u geheel vrij.

Audiosysteem

Op sommige reizen wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. Per reis is aangegeven of dit inbegrepen is. Op de reizen met een audiosysteem spreekt de reisleiding rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem of haar door uw headset. Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Boekenlijst 

Ter voorbereiding op uw reis ontvangt u van ons een boekenlijst. Deze reikt u enkele ideeën aan voor het aanschaffen van een reisgids of relevante literatuur.

Boekingskosten

Per boeking rekenen we € 20,- aan boekingskosten, te voldoen bij de aanbetaling. Indien u zich met twee personen aanmeldt voor een reis, kunt u op het inschrijfformulier aangeven of de tweede deelnemer een aparte boeking wil maken. Bij een aparte boeking ontvangt de tweede deelnemer zowel de factuur als de reisbescheiden apart; voor beide boekingen gelden dan de boekingskosten à € 20,-. Indien de tweede deelnemer geen aparte boeking wenst, ontvangt de eerste deelnemer één factuur en de reisbescheiden voor beide deelnemers; dan wordt slechts eenmaal € 20,- in rekening gebracht.

Vroegboekkorting

Steeds meer hotels en luchtvaartmaatschappijen verlangen al meer dan drie maanden vóór vertrek een deelnemerslijst. Ook om deze reden is het zaak u zo snel mogelijk definitief in te schrijven. Omdat een late inschrijving veel extra werk en kosten met zich meebrengt, geldt voor de meeste reizen een vroegboekkorting. Bij die reizen vindt u de reissom met en zonder deze korting en de datum tot wanneer u hier recht op heeft. In een later stadium is het vaak nog wel mogelijk een plaats te reserveren, maar loopt u het risico dat de prijs van de vluchten is gestegen; ook kan het zijn dat de vluchten of de hotels inmiddels vol zijn.

Zwaarte van de reizen

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Het programma is goed gevuld, maar er wordt voor elk onderdeel voldoende tijd ingeruimd. Meer informatie over de zwaarte van elke reis vindt u op onze website en in de uitgebreide reisinformatie. Indien u behoefte heeft aan een toelichting of overleg, staan we u graag te woord.

Lichamelijke conditie 

Het is een voorwaarde dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Als u tijdens de reis behoefte heeft aan wat rust, kunt u af en toe een programmaonderdeel overslaan. Indien u eraan twijfelt of een reis voor u geschikt is, bespreken we graag samen de mogelijkheid van uw deelname met het oog op uw lichamelijke conditie in relatie tot de zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Rustig reizen

Op deze website treft u enkele rustige reizen aan. Deze onderscheiden zich door een kalm programma, een gering aantal hotelwisselingen, beperkte wandelafstanden en een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden. Hierdoor zult u een rustige reis nauwelijks als vermoeiend ervaren, zonder dat er aan inhoud wordt ingeboet.

Inschrijving

U kunt zich voor een reis van Labrys inschrijven door het formulier op onze website of op de pagina’s 109 en 110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel ingevuld aan ons toe te sturen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet.
Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na ontvangst van uw inschrijfformulier sturen we u een boekingsbevestiging met factuur toe. Desgewenst kunt u deze digitaal ontvangen; vink hiervoor het betreffende hokje aan op het inschrijfformulier. Indien u binnen vijf werkdagen na het insturen van een inschrijfformulier geen reactie van ons heeft ontvangen, vragen we u vriendelijk contact met ons op te nemen.

Optie

Indien u zich nog niet met zekerheid kunt inschrijven voor een reis, kunt u een optie aanvragen, telefonisch of per e-mail. Wij vermelden dan of een optie mogelijk is en zo ja, tot en met welke datum de optie in principe loopt. De optietermijn bedraagt tot de vervaldatum van de vroegboekkorting maximaal een maand en daarna maximaal een week, afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen op de reis. Na het verstrijken van de termijn vervalt de optie automatisch. U bent zelf verantwoordelijk voor het omzetten van de optie in een boeking. Indien er al vóór het verstrijken van de optietermijn een beslissing moet worden genomen, bijvoorbeeld omdat de reis volloopt, nemen we telefonisch of per e-mail contact met u op. Indien contact binnen drie werkdagen niet mogelijk is, zijn we genoodzaakt de optie te annuleren.

Kwaliteitsbewaking

Na afloop van elke reis sturen we de deelnemers een evaluatieformulier toe. Door dit ingevuld te retourneren brengt u ons op de hoogte van uw ervaringen. Uw adviezen stellen ons in de gelegenheid onze reizen te verbeteren. Na ongeveer vier weken ontvangt u een samenvatting van de evaluaties. We danken u bij voorbaat voor uw opmerkingen, waarmee we zo veel mogelijk rekening zullen houden.

Betaling

Op uw boekingsbevestiging staan alle gegevens met betrekking tot uw reis duidelijk vermeld. Ook is gespecificeerd hoe de betaling dient te geschieden. Deze vindt plaats in twee termijnen: binnen twee weken de boekingskosten en een aanbetaling van 15% van de reissom; acht weken vóór vertrek de restantbetaling en de verplichte bijdrage aan het Calamiteitenfonds. Indien u zich binnen acht weken vóór vertrek inschrijft voor een reis, dient u per ommegaande de gehele reissom te voldoen.

Verzekeringen

Een goede reisverzekering is onmisbaar. Voor elke deelnemer aan een van onze reizen is het verplicht een reisverzekering te hebben. Tevens adviseren we u nadrukkelijk om een – al dan niet doorlopende – annuleringsverzekering af te sluiten. Als agent van Unigarant Verzekeringen biedt Labrys Reizen u de mogelijkheid beide verzekeringen meteen bij boeking af te sluiten. Voor meer informatie verwijzen we u naar de pagina verzekeringen.

Verlenging

Bij al onze reizen bestaat de mogelijkheid om het genoemde programma aan te vullen met een individueel verblijf. Labrys Reizen draagt er zorg voor dat uw tickets op de gewenste data worden gezet en een geschikt hotel wordt gereserveerd. Indien u uw reis wilt verlengen, verzoeken we u dit reeds bij boeking te laten weten, zodat we al het nodige tijdig kunnen regelen.

Grensdocumenten

Per reis staat onder het tabblad 'praktisch' vermeld welke documenten u voor de betreffende reis nodig heeft: paspoort of identiteitskaart en eventuele visa en/of bewijzen van inenting. Labrys Reizen bemiddelt desgewenst bij de aanvraag van de benodigde visa, maar is niet aansprakelijk als een deelnemer een visum zou worden geweigerd; u bent als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de vereiste documenten.

Op de hoogte blijven

Tweemaal per jaar versturen we een papieren nieuwsbrief aan hen die ook de brochure ontvangen. Onze brochure kunt u hier aanvragen. Daarnaast verzenden we regelmatig een digitale nieuwsbrief met informatie over ons actuele reisaanbod, nieuwe bestemmingen en ander nieuws omtrent Labrys Reizen. U kunt de digitale nieuwsbrief hier aanvragen of bij het boeken van een reis via het inschrijfformulier. Labrys Reizen is ook actief op Facebook en Twitter.