Skip to main content
Zuid Afrika. Dertig jaar vrijheid
Zuid Afrika. Dertig jaar vrijheid
Zuid Afrika. Dertig jaar vrijheid

Zuid Afrika. Dertig jaar vrijheid

De Regenboognatie, De Wereld in één Land. Deze bijnamen van Zuid-Afrika geven al aan hoe enorm divers het land is, niet alleen qua natuur en landschappen, maar ook wat bevolkingsgroepen betreft.
Toen de Nederlandse kolonisten in 1652 de VOC-nederzetting aan Kaap de Goede Hoop stichtten, begon er een periode van kolonisatie en overheersing van volkeren die al duizenden jaren voor de komst van de Europeanen in de zuidpunt van Afrika woonden. Met het einde van de apartheid en de verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994 leek er een einde te komen aan het knechtschap. Alle Zuid-Afrikanen, ongeacht ras of huidskleur, zouden eindelijk vrij zijn.
Tijdens deze reis maakt u kennis met de fascinerende geschiedenis van Zuid-Afrika onder begeleiding van Zuid-Afrika-kenners Michiel van Dam en Johan Kriek, en lokale deskundigen. Zij nemen u mee naar tal van bekende maar ook minder bekende plekken waar geschiedenis is geschreven. U hoort er verhalen over handelslieden en slaven, missionarissen en rebellen, trekboeren en Khoi-vrouwen, avonturiers en Xhosa-strijders. Daarnaast kunt u genieten van de indrukwekkende Afrikaanse natuur tijdens een wildsafari op zoek naar de Big Five.
De reis begint in Johannesburg met het Apartheidsmuseum en voert ons via het onafhankelijke koninkrijk Lesotho, waar de imposante Drakens- en Malutibergen de grens met Zuid-Afrika markeren, en door het vlakkere en subtropische gebied van Kwazoeloe-Natal naar het voormalige thuisland Transkei. Hier is Nelson Mandela geboren en begraven. Via de aangenaam groene Tuinroute en oude buitenposten van vrijheidslievende kolonisten en de VOC komen we aan in Kaapstad en de Kaapse wijnstreek met haar veelbezongen landschap en Kaaps-Hollandse huizen. Hier begon de Europese kolonisatie van Zuid-Afrika.

dag 1, za 11-01

‘s Ochtends vertrekt onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Johannesburg. Na aankomst ‘s avonds transfer naar ons nabij de luchthaven gelegen hotel.

dag 2, zo 12-01

In Soweto bezoeken we het huis waar Nelson en Winnie Mandela woonden en het Apartheidsmuseum. De tentoonstelling daar is samengesteld en georganiseerd door een multidisciplinair team van curatoren, filmmakers, historici en ontwerpers. Het gaat onder meer om provocerende filmbeelden, foto’s, tekstpanelen en artefacten die de gebeurtenissen en menselijke verhalen illustreren die deel uitmaken van deze periode in de geschiedenis, bekend als apartheid.

dag 3, ma 13-01

We rijden in enkele uren naar Phuthaditjhaba, de hoofdstad van het voormalige thuisland QwaQwa en vandaar naar de nabijgelegen Witsieshoek Mountain Lodge, gelegen op de grens met het onafhankelijke land Lesotho en met een spectaculair uitzicht op de toppen van de Drakens- en Malutibergen.

dag 4, di 14-01

Door wijze politiek en militaire strategie wist koning Mosheshe verschillende Sotho-stammen te verenigen in Basutholand, het huidige Lesotho. Zijn koninkrijk is nooit overwonnen door Zoeloes, Boeren of Britten. We bezoeken het Basotho Cultural Village voor een kennismaking met de tradities en de architectuur van de Sotho. Tijdens een wandeling leren we over de planten en kruiden die in de bergen groeien en die als medicijn, vergif of voedsel dienen. We proeven tijdens onze lunch van traditionele Sotho-gerechten.

dag 5, wo 15-01

Onderweg maken de imponerende pieken van de Drakensbergen langzaam maar zeker plaats voor de groene heuvels van de Midlands. Onze route volgt grofweg het spoor van de Voortrekkers die zich in de eerste helft van de negentiende eeuw aan het Britse gezag op de Kaap wilden onttrekken. We overnachten in Nottingham Road, met een specifieke oud-Britse koloniale sfeer. Het plaatsje is vernoemd naar het Britse Nottingham Regiment dat daar gestationeerd werd, toen er in de negentiende eeuw problemen werden verwacht met de Basotho. In de omgeving boeren Britse kolonisten al generatieslang op familiegronden.

dag 6, do 16-10

We bezoeken de Mandela Capture Site in Howick, de plaats waar Nelson Mandela, bijgenaamd de Zwarte Pimpernel, uiteindelijk werd gearresteerd door de politie van het apartheidsregime. Het museum toont op een ingrijpende manier de geschiedenis van de anti-apartheidsstrijd. Via het historische museum van Himeville rijden we naar onze volgende pleisterplaats, Matatiele.

dag 7, vr 17-10

Kokstad is genoemd naar Adam Kok III, leider van de Griekwa, die uit Philippolis een barre tocht dwars door de bergen van Lesotho hierheen maakten in een poging hun vrijheid te bewaren. In het Kokstadmuseum maken we nader kennis met deze vergeten episode uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De Griekwa noemden zichzelf trots Basters. Deze nakomelingen van blanke kolonisten en inheemse vrouwen waren christen, droegen westerse kleren, reden paard en hadden vuurwapens. Voortdurend werden ze naar de steeds verder opschuivende koloniegrenzen gedwongen, waar ze dienden als buffer tegen groeperingen die de Kaapkolonisten vijandig gezind waren. We overnachten tweemaal in Mthatha, de hoofdstad van het voormalige huisland Transkei, waar de Xhosa-stam woont, waartoe Nelson Mandela behoorde.

dag 8, za 18-01

Vandaag volgen we de sporen die Mandela in Transkei heeft achtergelaten tussen zijn wieg en zijn graf. Een onverharde weg voert ons de heuvels in, langs traditionele woningen van de Xhosa. We zien overal het vee grazen dat hun trots en welvaart uitmaakt en we mogen de kraal bekijken waar de jonge Mandela na het overlijden van zijn vader werd heengebracht door zijn moeder. Hier groeide hij op onder de bescherming van Xhosa-regent Jonintaba en sloot hij vriendschap met diens zoon Justice. We zien de vervallen hut waarin de twee jongens sliepen en de boom waaronder de ouderen overlegden en recht spraken – Mandela’s eerste kennismaking met democratie. Tijdens onze lunch in het bezoekerscentrum van Qunu, de geboorteplek van Mandela, genieten we van een lunch in de vorm van een traditionele Xhosa-maaltijd. Aansluitend gaan we naar het Nelson Mandelamuseum in Mthatha.

dag 9, zo 19-01

We rijden in ongeveer drie uur door een ruraal landschap naar Morgans Bay aan de kust, waar ons hotel direct aan het strand van de Indische Oceaan ligt. Dichter bij de kust wordt het landschap wat ruiger, met meer bosschages.

dag 10, ma 20-01

De Grote Visrivier markeerde volgens blanke kolonisten eeuwenlang de grens tussen hun Kaapkolonie en het grondgebied van de Xhosa. Dat de Xhosa daar anders over dachten, deed niet ter zake voor aanvankelijk de Nederlandse en daarna de Britse bevelhebbers in Kaapstad. Er volgde een reeks zogenaamde grensoorlogen, waarin het Suurveld voortdurend werd verlaten en weer gekoloniseerd door blanke kolonisten. Begin negentiende eeuw lokte de Britse regering scheepsladingen armen uit Groot-Brittanië naar dit gebied, met de belofte dat zij hier een beter leven konden opbouwen. Vanuit onze lodge in Nanaga maken we een safari op zoek naar de Big Five: buffel, leeuw, luipaard, olifant en neushoorn. Dit waren de vijf gevaarlijkste dieren toen mensen te voet jaagden met geweren, in plaats van in open terreinwagens met telelenzen. Tijdens onze game drive genieten we volop van de geuren, kleuren en geluiden van de Zuid-Afrikaanse natuur. We ronden de dag af met een barbecue, waarbij ons eten op houtvuren wordt bereid.

dag 11, di 21-01

In circa drie uur rijden we naar de Tsitsikamma Village Inn, een nagebouwde traditioneel Afrikaner nederzetting aan de rand van het nationale park Tsitsikamma. Tsitsikamma, de ‘plaats van veel water’, staat bekend om zijn inheemse woud met tropische hardhout. Het heeft schitterende bossen en een adembenemende kustlijn. Na onze lunch kan de middag naar eigen goeddunken worden ingevuld, luierend bij het zwembad of met een makkelijke wandel- of mountainbiketocht door het nationale park (niet inbegrepen).

dag 12, wo 22-01

We volgen de kust richting het westen over een deel van de beroemde en aangenaam groene Tuinroute. Bij George gaat het landinwaarts via de Outiniqua Pass naar Oudtshoorn, gelegen tussen twee machtige bergketens. We vernemen over de rijkdom die struisvogelveren dit stadje in de Kleine Karoo-woestijn brachten aan het begin van de twintigste eeuw, een gouden tijd die is vereeuwigd in statige gebouwen.

dag 13, do 23-01

De Cango Grotten ten noorden van Oudtshoorn zijn niet alleen voor speleologen interessant. In deze gedeeltelijk voor bezoekers toegankelijk gemaakte onderaardse wereld schuilden oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, die wij nu met de verzamelnaam Khoisan aanduiden, tegen menselijke en dierlijke vijanden. Na onze lunch op een in bedrijf zijnde struisvogelboerderij rijden we door het prachtige landschap van de Kleine Karoo over Route 62, het Zuid-Afrikaanse equivalent van de Amerikaanse Route 66. De weg volgt de Langkloof waardoor ooit Europese kolonisten, de Vryburgers, trokken op zoek naar vrijheid in het Afrikaanse binnenland, weg van het koloniale bestuur. Links en rechts van de vallei rijzen grillig gevormde bergen op. De hier gelegen plaatsjes als Calitzdorp, Ladismith en onze overnachtingsplaats Barrydale, zouden zo kunnen figureren in een western.

dag 14, vr 24-01

Via de Tradouwpas steken we de Langebergen over naar Swellendam, de derde stad die de VOC stichtte in Zuid-Afrika. De statige huizen hier herinneren aan de koloniale geschiedenis. In het voormalige Drostdy-gebouw is daar een expositie over te zien. Genadendal was ooit de grootste nederzetting in Zuid-Afrika na Kaapstad. Op deze Moravische missiepost in een berglandschap dat aan de Europese Alpen of aan de Balkan doet denken, waren de San veilig, die elders door blanken en zwarten werden uitgemoord omdat ze geen vee hadden en geen eigendommen respecteerden. Het museum, de kerk en de omringende gebouwen nemen ons mee in deze fascinerende geschiedenis. Aan het eind van de dag rijden we langs het silhouet van de imposante Tafelberg naar Kaapstad, waar we de laatste twee nachten verblijven.

dag 15, za 25-01

‘s Morgens verkennen we het nabijgelegen Stellenbosch, de tweede stad die door de VOC in Zuid-Afrika werd gesticht, vernoemd naar de VOC-gouverneur Simon van der Stel. Het is een belangrijk universiteitsstadje met een ontspannen sfeer, historische witte gevels en schaduwrijke eikenbomen. Vandaaruit maken we een toer langs enkele historische Kaapse wijngaarden, waarbij we leren over de corruptie van de VOC en de rol van slavernij in de opbouw van de Kaapkolonie en wijngaarden als Vergelegen en Groot Constantia. Terug in Kaapstad besluiten we de dag met een bezichtiging van het oude VOC-kasteel.

dag 16, zo 26-01

Dag ter vrije besteding in Kaapstad. De reisleiding biedt de avond van tevoren diverse mogelijkheden aan, maar u kunt ook uw eigen plan trekken. ’s Avonds transfer vanaf ons hotel naar de luchthaven, vanwaar kort na middernacht onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 17, ma 27-01

Aankomst in Amsterdam in de loop van de ochtend.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele lijnvlucht van Amsterdam naar Johannesburg heen en van Kaapstad naar Amsterdam retour met KLM. De vluchtgegevens zijn:
11-01-2025: Amsterdam - Johannesburg, 10.20 - 22.10 uur
27-01-2025: Kaapstad - Amsterdam, 00.35 - 11.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Zuid-Afrika is het even laat als in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Zuid-Afrika wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele Mercedes Benz Sprinter of equivalent, voorzien van airconditioning. De wegen zijn in het algemeen goed. Op sommige afgelegen plekken betreft het gravelwegen.

Accommodaties

overnachtingsplaatsen: Johannesburg (2 nachten) - Witsieshoek (2 nachten) - Nottingham Road (1 nacht) - Matatiele (1 nacht) - Mthatha (2 nachten) - Morgan Bay (1 nacht) - Nanaga (1 nacht) - Tsitsikamma (1 nacht) - Oudtshoorn (1 nacht) - Barrydale (1 nacht) - Kaapstad (2 nachten)
De hotellerie in Zuid-Afrika is schoon en in orde. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. De meeste hotels en lodges hebben wifi.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom, op de lunch en het diner op de vrije dag in Kaapstad na. De lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants of in ons hotel.
In Zuid-Afrika is de braai fameus, maar ook vegetariërs kunnen er terecht. We proeven ook enkele lokale gerechten.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In het deel van Zuid-Afrika dat deze reis aandoet, komt geen malaria voor.
Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A aangeraden. 
Drinkwater buiten de door ons geselecteerde accommodaties is niet overal betrouwbaar. We raden u aan om onderweg zelf een fles water mee te nemen. In de bus is drinkwater beschikbaar. We adviseren u zonnebrandcrème met een hoge beschermfactor mee te nemen.
Afstanden zijn groter, temperaturen hoger dan wij in Nederland gewend zijn, hetgeen snel tot vermoeidheid kan leiden. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Kleding

Ook in de Zuid-Afrikaanse zomer regent het af en toe en kan er aan de kust een fris windje waaien. Neem dus ook een licht regenjack/windbreaker mee. Zorg verder voor luchtige kleding en een hoedje of pet tegen de zon.

Reisperiode

De maand januari is een zeer geschikte periode voor een cultuur-historische rondreis door Zuid-Afrika. Het is zomer en de temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Zuid-Afrika is voor Nederlanders geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 27 juli 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de Rand. U kunt in Zuid-Afrika in de meeste winkels en restaurant met uw Nederlandse pinpas betalen of geld opnemen bij een geldautomaat. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Zuid-Afrika. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen; de optionele excursies op dag 11 niet. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 8 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

De Regenboognatie, De Wereld in één Land. Deze bijnamen van Zuid-Afrika geven al aan hoe enorm divers het land is, niet alleen qua natuur en landschappen, maar ook wat bevolkingsgroepen betreft.
Toen de Nederlandse kolonisten in 1652 de VOC-nederzetting aan Kaap de Goede Hoop stichtten, begon er een periode van kolonisatie en overheersing van volkeren die al duizenden jaren voor de komst van de Europeanen in de zuidpunt van Afrika woonden. Met het einde van de apartheid en de verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994 leek er een einde te komen aan het knechtschap. Alle Zuid-Afrikanen, ongeacht ras of huidskleur, zouden eindelijk vrij zijn.
Tijdens deze reis maakt u kennis met de fascinerende geschiedenis van Zuid-Afrika onder begeleiding van Zuid-Afrika-kenners Michiel van Dam en Johan Kriek, en lokale deskundigen. Zij nemen u mee naar tal van bekende maar ook minder bekende plekken waar geschiedenis is geschreven. U hoort er verhalen over handelslieden en slaven, missionarissen en rebellen, trekboeren en Khoi-vrouwen, avonturiers en Xhosa-strijders. Daarnaast kunt u genieten van de indrukwekkende Afrikaanse natuur tijdens een wildsafari op zoek naar de Big Five.
De reis begint in Johannesburg met het Apartheidsmuseum en voert ons via het onafhankelijke koninkrijk Lesotho, waar de imposante Drakens- en Malutibergen de grens met Zuid-Afrika markeren, en door het vlakkere en subtropische gebied van Kwazoeloe-Natal naar het voormalige thuisland Transkei. Hier is Nelson Mandela geboren en begraven. Via de aangenaam groene Tuinroute en oude buitenposten van vrijheidslievende kolonisten en de VOC komen we aan in Kaapstad en de Kaapse wijnstreek met haar veelbezongen landschap en Kaaps-Hollandse huizen. Hier begon de Europese kolonisatie van Zuid-Afrika.

dag 1, za 11-01

‘s Ochtends vertrekt onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Johannesburg. Na aankomst ‘s avonds transfer naar ons nabij de luchthaven gelegen hotel.

dag 2, zo 12-01

In Soweto bezoeken we het huis waar Nelson en Winnie Mandela woonden en het Apartheidsmuseum. De tentoonstelling daar is samengesteld en georganiseerd door een multidisciplinair team van curatoren, filmmakers, historici en ontwerpers. Het gaat onder meer om provocerende filmbeelden, foto’s, tekstpanelen en artefacten die de gebeurtenissen en menselijke verhalen illustreren die deel uitmaken van deze periode in de geschiedenis, bekend als apartheid.

dag 3, ma 13-01

We rijden in enkele uren naar Phuthaditjhaba, de hoofdstad van het voormalige thuisland QwaQwa en vandaar naar de nabijgelegen Witsieshoek Mountain Lodge, gelegen op de grens met het onafhankelijke land Lesotho en met een spectaculair uitzicht op de toppen van de Drakens- en Malutibergen.

dag 4, di 14-01

Door wijze politiek en militaire strategie wist koning Mosheshe verschillende Sotho-stammen te verenigen in Basutholand, het huidige Lesotho. Zijn koninkrijk is nooit overwonnen door Zoeloes, Boeren of Britten. We bezoeken het Basotho Cultural Village voor een kennismaking met de tradities en de architectuur van de Sotho. Tijdens een wandeling leren we over de planten en kruiden die in de bergen groeien en die als medicijn, vergif of voedsel dienen. We proeven tijdens onze lunch van traditionele Sotho-gerechten.

dag 5, wo 15-01

Onderweg maken de imponerende pieken van de Drakensbergen langzaam maar zeker plaats voor de groene heuvels van de Midlands. Onze route volgt grofweg het spoor van de Voortrekkers die zich in de eerste helft van de negentiende eeuw aan het Britse gezag op de Kaap wilden onttrekken. We overnachten in Nottingham Road, met een specifieke oud-Britse koloniale sfeer. Het plaatsje is vernoemd naar het Britse Nottingham Regiment dat daar gestationeerd werd, toen er in de negentiende eeuw problemen werden verwacht met de Basotho. In de omgeving boeren Britse kolonisten al generatieslang op familiegronden.

dag 6, do 16-10

We bezoeken de Mandela Capture Site in Howick, de plaats waar Nelson Mandela, bijgenaamd de Zwarte Pimpernel, uiteindelijk werd gearresteerd door de politie van het apartheidsregime. Het museum toont op een ingrijpende manier de geschiedenis van de anti-apartheidsstrijd. Via het historische museum van Himeville rijden we naar onze volgende pleisterplaats, Matatiele.

dag 7, vr 17-10

Kokstad is genoemd naar Adam Kok III, leider van de Griekwa, die uit Philippolis een barre tocht dwars door de bergen van Lesotho hierheen maakten in een poging hun vrijheid te bewaren. In het Kokstadmuseum maken we nader kennis met deze vergeten episode uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De Griekwa noemden zichzelf trots Basters. Deze nakomelingen van blanke kolonisten en inheemse vrouwen waren christen, droegen westerse kleren, reden paard en hadden vuurwapens. Voortdurend werden ze naar de steeds verder opschuivende koloniegrenzen gedwongen, waar ze dienden als buffer tegen groeperingen die de Kaapkolonisten vijandig gezind waren. We overnachten tweemaal in Mthatha, de hoofdstad van het voormalige huisland Transkei, waar de Xhosa-stam woont, waartoe Nelson Mandela behoorde.

dag 8, za 18-01

Vandaag volgen we de sporen die Mandela in Transkei heeft achtergelaten tussen zijn wieg en zijn graf. Een onverharde weg voert ons de heuvels in, langs traditionele woningen van de Xhosa. We zien overal het vee grazen dat hun trots en welvaart uitmaakt en we mogen de kraal bekijken waar de jonge Mandela na het overlijden van zijn vader werd heengebracht door zijn moeder. Hier groeide hij op onder de bescherming van Xhosa-regent Jonintaba en sloot hij vriendschap met diens zoon Justice. We zien de vervallen hut waarin de twee jongens sliepen en de boom waaronder de ouderen overlegden en recht spraken – Mandela’s eerste kennismaking met democratie. Tijdens onze lunch in het bezoekerscentrum van Qunu, de geboorteplek van Mandela, genieten we van een lunch in de vorm van een traditionele Xhosa-maaltijd. Aansluitend gaan we naar het Nelson Mandelamuseum in Mthatha.

dag 9, zo 19-01

We rijden in ongeveer drie uur door een ruraal landschap naar Morgans Bay aan de kust, waar ons hotel direct aan het strand van de Indische Oceaan ligt. Dichter bij de kust wordt het landschap wat ruiger, met meer bosschages.

dag 10, ma 20-01

De Grote Visrivier markeerde volgens blanke kolonisten eeuwenlang de grens tussen hun Kaapkolonie en het grondgebied van de Xhosa. Dat de Xhosa daar anders over dachten, deed niet ter zake voor aanvankelijk de Nederlandse en daarna de Britse bevelhebbers in Kaapstad. Er volgde een reeks zogenaamde grensoorlogen, waarin het Suurveld voortdurend werd verlaten en weer gekoloniseerd door blanke kolonisten. Begin negentiende eeuw lokte de Britse regering scheepsladingen armen uit Groot-Brittanië naar dit gebied, met de belofte dat zij hier een beter leven konden opbouwen. Vanuit onze lodge in Nanaga maken we een safari op zoek naar de Big Five: buffel, leeuw, luipaard, olifant en neushoorn. Dit waren de vijf gevaarlijkste dieren toen mensen te voet jaagden met geweren, in plaats van in open terreinwagens met telelenzen. Tijdens onze game drive genieten we volop van de geuren, kleuren en geluiden van de Zuid-Afrikaanse natuur. We ronden de dag af met een barbecue, waarbij ons eten op houtvuren wordt bereid.

dag 11, di 21-01

In circa drie uur rijden we naar de Tsitsikamma Village Inn, een nagebouwde traditioneel Afrikaner nederzetting aan de rand van het nationale park Tsitsikamma. Tsitsikamma, de ‘plaats van veel water’, staat bekend om zijn inheemse woud met tropische hardhout. Het heeft schitterende bossen en een adembenemende kustlijn. Na onze lunch kan de middag naar eigen goeddunken worden ingevuld, luierend bij het zwembad of met een makkelijke wandel- of mountainbiketocht door het nationale park (niet inbegrepen).

dag 12, wo 22-01

We volgen de kust richting het westen over een deel van de beroemde en aangenaam groene Tuinroute. Bij George gaat het landinwaarts via de Outiniqua Pass naar Oudtshoorn, gelegen tussen twee machtige bergketens. We vernemen over de rijkdom die struisvogelveren dit stadje in de Kleine Karoo-woestijn brachten aan het begin van de twintigste eeuw, een gouden tijd die is vereeuwigd in statige gebouwen.

dag 13, do 23-01

De Cango Grotten ten noorden van Oudtshoorn zijn niet alleen voor speleologen interessant. In deze gedeeltelijk voor bezoekers toegankelijk gemaakte onderaardse wereld schuilden oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, die wij nu met de verzamelnaam Khoisan aanduiden, tegen menselijke en dierlijke vijanden. Na onze lunch op een in bedrijf zijnde struisvogelboerderij rijden we door het prachtige landschap van de Kleine Karoo over Route 62, het Zuid-Afrikaanse equivalent van de Amerikaanse Route 66. De weg volgt de Langkloof waardoor ooit Europese kolonisten, de Vryburgers, trokken op zoek naar vrijheid in het Afrikaanse binnenland, weg van het koloniale bestuur. Links en rechts van de vallei rijzen grillig gevormde bergen op. De hier gelegen plaatsjes als Calitzdorp, Ladismith en onze overnachtingsplaats Barrydale, zouden zo kunnen figureren in een western.

dag 14, vr 24-01

Via de Tradouwpas steken we de Langebergen over naar Swellendam, de derde stad die de VOC stichtte in Zuid-Afrika. De statige huizen hier herinneren aan de koloniale geschiedenis. In het voormalige Drostdy-gebouw is daar een expositie over te zien. Genadendal was ooit de grootste nederzetting in Zuid-Afrika na Kaapstad. Op deze Moravische missiepost in een berglandschap dat aan de Europese Alpen of aan de Balkan doet denken, waren de San veilig, die elders door blanken en zwarten werden uitgemoord omdat ze geen vee hadden en geen eigendommen respecteerden. Het museum, de kerk en de omringende gebouwen nemen ons mee in deze fascinerende geschiedenis. Aan het eind van de dag rijden we langs het silhouet van de imposante Tafelberg naar Kaapstad, waar we de laatste twee nachten verblijven.

dag 15, za 25-01

‘s Morgens verkennen we het nabijgelegen Stellenbosch, de tweede stad die door de VOC in Zuid-Afrika werd gesticht, vernoemd naar de VOC-gouverneur Simon van der Stel. Het is een belangrijk universiteitsstadje met een ontspannen sfeer, historische witte gevels en schaduwrijke eikenbomen. Vandaaruit maken we een toer langs enkele historische Kaapse wijngaarden, waarbij we leren over de corruptie van de VOC en de rol van slavernij in de opbouw van de Kaapkolonie en wijngaarden als Vergelegen en Groot Constantia. Terug in Kaapstad besluiten we de dag met een bezichtiging van het oude VOC-kasteel.

dag 16, zo 26-01

Dag ter vrije besteding in Kaapstad. De reisleiding biedt de avond van tevoren diverse mogelijkheden aan, maar u kunt ook uw eigen plan trekken. ’s Avonds transfer vanaf ons hotel naar de luchthaven, vanwaar kort na middernacht onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 17, ma 27-01

Aankomst in Amsterdam in de loop van de ochtend.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele lijnvlucht van Amsterdam naar Johannesburg heen en van Kaapstad naar Amsterdam retour met KLM. De vluchtgegevens zijn:
11-01-2025: Amsterdam - Johannesburg, 10.20 - 22.10 uur
27-01-2025: Kaapstad - Amsterdam, 00.35 - 11.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Zuid-Afrika is het even laat als in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Zuid-Afrika wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele Mercedes Benz Sprinter of equivalent, voorzien van airconditioning. De wegen zijn in het algemeen goed. Op sommige afgelegen plekken betreft het gravelwegen.

Accommodaties

overnachtingsplaatsen: Johannesburg (2 nachten) - Witsieshoek (2 nachten) - Nottingham Road (1 nacht) - Matatiele (1 nacht) - Mthatha (2 nachten) - Morgan Bay (1 nacht) - Nanaga (1 nacht) - Tsitsikamma (1 nacht) - Oudtshoorn (1 nacht) - Barrydale (1 nacht) - Kaapstad (2 nachten)
De hotellerie in Zuid-Afrika is schoon en in orde. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. De meeste hotels en lodges hebben wifi.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom, op de lunch en het diner op de vrije dag in Kaapstad na. De lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants of in ons hotel.
In Zuid-Afrika is de braai fameus, maar ook vegetariërs kunnen er terecht. We proeven ook enkele lokale gerechten.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In het deel van Zuid-Afrika dat deze reis aandoet, komt geen malaria voor.
Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A aangeraden. 
Drinkwater buiten de door ons geselecteerde accommodaties is niet overal betrouwbaar. We raden u aan om onderweg zelf een fles water mee te nemen. In de bus is drinkwater beschikbaar. We adviseren u zonnebrandcrème met een hoge beschermfactor mee te nemen.
Afstanden zijn groter, temperaturen hoger dan wij in Nederland gewend zijn, hetgeen snel tot vermoeidheid kan leiden. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Kleding

Ook in de Zuid-Afrikaanse zomer regent het af en toe en kan er aan de kust een fris windje waaien. Neem dus ook een licht regenjack/windbreaker mee. Zorg verder voor luchtige kleding en een hoedje of pet tegen de zon.

Reisperiode

De maand januari is een zeer geschikte periode voor een cultuur-historische rondreis door Zuid-Afrika. Het is zomer en de temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Zuid-Afrika is voor Nederlanders geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 27 juli 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de Rand. U kunt in Zuid-Afrika in de meeste winkels en restaurant met uw Nederlandse pinpas betalen of geld opnemen bij een geldautomaat. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Zuid-Afrika. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen; de optionele excursies op dag 11 niet. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 8 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door de Zuid-Afrikaanse Johan Kriek en de Nederlandse reisjournalist Michiel van Dam. Zij worden tijdens de hele reis waar nodig bijgestaan door lokale, Engelstalige gidsen.

Johan Kriek

Johan Kriek

Deelt al veertig jaar als reisleider en organisator zijn passie voor reizen in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Zijn voorliefde voor 4WD’s, motorfietsen en klassieke voertuigen wordt geëvenaard door zijn kennis van de Afrikaanse planten- en dierenwereld.

Michiel van Dam

Michiel van Dam

Reisreporter. Is vanaf zijn eerste bezoek in 1988 verknocht aan Zuidelijk Afrika, waarover hij met passie en kennis van zaken schrijft. Het liefste rijdt hij op een motorfiets door het binnenland, maar voor deze reis met u stapt hij graag in de bus. Michiel is altijd te porren voor een verhaal over geschiedenis of cultuur en voor een smakelijk lokaal gerecht.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Historisch Nieuwsblad werpt nieuw licht op grote gebeurtenissen uit het verleden en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma.

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Reisgegevens

17-daagse vliegreis
11 t/m 27 januari 2025

Reissom

voor abonnees van Historisch Nieuwsblad: € 6550
voor niet-abonnees: € 6650
toeslag eenpersoonskamer: € 300
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd, ook als er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, verblijf op basis van halfpension m.u.v. lunch en diner op dag 16, 1 flesje water tijdens reisdagen, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

1 lunch, 1 diner, drankjes, optionele excursies dag 11, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 16

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.