Skip to main content
West-Bengalen en Orissa
West-Bengalen en Orissa
West-Bengalen en Orissa

West-Bengalen en Orissa

  • Prachtig gedecoreerde tempeltjes, vreemde heiligdommen, een rustig platteland met kleine dorpen in het groen, en de verering van de god Krishna in een opmerkelijke ambiance. Dit zijn de ingrediënten van het eerste deel van het programma. Boeiende opgravingen van vroegboeddhistische culturen, het schilderachtige pelgrimsoord Puri met zijn middeleeuws aandoend centrum en de verhalen daaromheen, een fijn hotel aan het strand, en de beroemde zonnetempel, getrokken door een span paarden, completeren deze reis.

  • dag 1, zo 17-03

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar New Delhi, waar we na middernacht aankomen en overnachten in een nabij de luchthaven gelegen hotel.

    dag 2, ma 18-03

    Lijnvlucht naar Kolkata, waar we tweemaal overnachten in het Taj Bengal. Kolkata was de fraaie hoofdstad van Brits-Indië en heeft voor wie het ziet nog de mooie straten van weleer. Tegenwoordig is het een dichtbevolkte stad met sterke contrasten en een bruisend, soms confronterend straatbeeld. Toch is het ook altijd een plaats van internationaal bekende cineasten en schrijvers geweest, en dat is voelbaar. De middag is ter vrije besteding.

    dag 3, di 19-03

    We komen in de sfeer van het ouderwetse India aan Dalhousie Square, of Benoy-Badal-Dinesh Bagh, met zijn koloniale gebouwen, en op de kleurrijke bloemenmarkt van Mallick Ghat aan de Hooghly. We zien de neogotische kathedraal van Sint-Paulus en bekijken de mooie Asiatica-collectie in het Indian Museum, deels bruiklenen van de bibliotheek van de Asiatic Society. In het statige witte Victoria Memorial wordt een overzicht van de koloniale tijd getoond. We besluiten met de drukbezochte Kali-tempel. Deze is gelieerd aan de grote tempel in Puri (zie dag 12).

    dag 4, wo 20-03

    Rit noordwaarts. De Hooghly, het deel van de Ganges dat door Kolkata stroomt, was van belang, want daaraan waren Europese handelsposten gevestigd. Onderweg nemen we kort een kijkje in de Franse en de Nederlandse posten. Bij Chinsura had de VOC tot 1825 een versterkte handelsnederzetting. Op het kerkhof zien we Nederlandse namen, indien de portier ons toelaat. De enorme imambara van de Shia-gemeenschap is rijkversierd met koranversen. Chandannagar was tot 1950 Frans bezit en enige tijd de belangrijkste Europese handelspost van Bengalen. We verlaten het urbane gebied en vervolgen onze weg door idyllisch platteland. Twee overnachtingen in Krishnanagar.

    dag 5, do 21-03

    We zijn hier midden in de melodieuze wereld van de Hare Krishna-beweging. U hoort over de suikerzoete podia voor de god Krishna en zijn veelal westerse adepten. ’s Middags steken we de brede rivier over met een gecharterde boot. Aan de overkant van de rivier ligt Nabadwip, een pelgrimsoord voor Indiase Krishna-toegewijden. We rijden er rond met elektrische riksja’s.

    dag 6, vr 22-03

    In Kalna bezichtigen we de buitenkant van bakstenen tempels met prachtige miniatuurversieringen. Ook zien we er een heiligdom gewijd aan de god Shiva. De twee concentrische ringen bestaan uit kleine schrijnen. Aansluitend rijden we door naar Bishnupur, waar we overnachten.

    dag 7, za 23-03

    Het tempelstadje Bishnupur heeft naast schitterende zijde zo’n dertig fraai gevormde en gedecoreerde tempels die zijn voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst. We maken een keuze. Na de lunch gaan we terug naar de luchthaven van Kolkata. Korte avondvlucht naar Bhubaneswar in de deelstaat Orissa, waar we driemaal overnachten in het Mayfair Lagoon.

    dag 8, zo 24-03

    Bhubaneswar heeft lommerrijke lanen en een sfeervolle oude stad, maar de meeste tempels zijn niet toegankelijk. De grootste, de Lingaraja, kan men vanaf een muurtje bekijken. Er zijn ook diverse gerestaureerde tempels die niet meer in gebruik zijn, waaronder de Rajarani. Het Tribal Museum leert ons over de bevolking in de regio. In twee heuvels zijn tweeduizend jaar geleden grotten uitgehakt door de jaïns, die er allerlei inscripties achterlieten. De locatie van de grotten is fenomenaal.

    dag 9, ma 25-03

    Het in zijn soort zeldzame tantrische Chausath Yogini-tempeltje ligt midden in de rijstvelden. Het vormt een zandstenen ring met aan de binnenzijde 64 beelden van godinnen en een centraal altaar. We zien de plek waar in het jaar 216 voor onze jaartelling een veldslag tussen de strijders van het Mauryarijk en van keizer Ashoka zou hebben plaatsgevonden en een inscriptie van de beroemde keizer. We besluiten de dag met een bezoek aan het Kala Bhoomi Museum, gewijd aan de kunst en de ambachten van Orissa.

    dag 10, di 26-03

    We beginnen de dag met een verkenning van de botanische tuin en rijden vervolgens via een lange brug over de tussen zandbanken meanderende Mahanadi, de Grote Rivier. Op een eilandje voorzien hindoepriesters de gelovigen van raad, waarbij ze zich niet laten afleiden door de vele apen. In het Marine Museum leren we meer over de handel met de rest van Zuidoost-Azië. De uitgestrekte rivierdelta verderop was vanaf de begintijd boeddhistisch gebied. In de twaalfde eeuw zijn de kloosters hier tot grote bloei gekomen. In alle rust bezoeken we mooi in de natuur gelegen opgravingen. Er is een stenen olifant uit de derde eeuw vóór Christus. De site in Langudi wordt al in vroege teksten genoemd, net zoals een stoepa waar Boeddha zelf nog gepreekt zou hebben. Overnachting in ons aangenaam in het groen gelegen resort.

    dag 11, wo 27-03

    Ratnagiri heeft kloosters, een grote stoepa, beelden en vele votiefstoepa’s. In het museum staan de mooiste stukken. Udayagiri is het grootste boeddhistische complex van Orissa met een bronhuis, een opmerkelijke bakstenen stoepa en kloosters. In Lalitgiri vinden we beelden waarin zelfs de Gandhara-stijl te herkennen is. In de namiddag rijden we naar Puri, waar ons hotel Mayfair Heritage aan zee ligt.

    dag 12, do 28-03

    Het oeroude Puri is een belangrijk pelgrimsoord, gewijd aan de god Vishnu. Centraal staat hier het enorme complex gewijd aan Jagganath, of Juggernaut. Het heeft een historische link met de Krishna-beweging die we eerder bezochten. We mogen er niet in, maar ontdekken in het oude centrum wel een leven dat amper veranderd lijkt sinds de middeleeuwen. Je kijkt je ogen uit, ook op de markt langs de immense tempelmuur. In de namiddag tochtje naar het kunstenaarsdorp Raghurajpur, waar we ook een voorstelling zien met traditionele gotipua-dansen.

    dag 13, vr 29-03

    Op tijd op, om vóór de drukte bij de kolossale Zonnetempel te arriveren. We wandelen er op ons gemak omheen. Hij is geconcipieerd als een gigantische tempelwagen, getrokken door vele paarden. Zelfs de stenen spaken en assen van de wielen zijn gedecoreerd met gedetailleerd beeldhouwwerk. Vanmiddag geen programma; tijd voor een strandwandeling of het hotelzwembad onder de palmen.

    dag 14, za 30-03

    Onderweg naar Bhubaneshwar bekijken we in Pipli het prachtige appliqué, zoals men dat hier al eeuwenlang maakt voor de grote tempelrituelen en tegenwoordig ook voor toeristen. Bezichtiging van de rotsinscripties van keizer Ashoka en een olifant, gehakt uit de rots. Lijnvlucht naar New Delhi, waar ons enkele kamers ter beschikking staan om ons op te frissen, en waar we dineren. ’s Avonds transfer naar de luchthaven.

    dag 15, zo 31-03

    ‘s Nachts directe lijnvlucht naar Amsterdam met aankomst rond half tien in de ochtend.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi retour met KLM. De vluchtgegevens zijn:
    17-03-2024: Amsterdam - Delhi, 12.20 - 01.10 uur (op 18-03)
    31-03-2024: Delhi - Amsterdam, 03.20 - 09.25 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het vierenhalf uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    Driemaal maken we gebruik van een lokale vlucht. De exacte vluchttijden volgen in de reisbescheiden die deelnemers circa een maand vóór vertrek ontvangen. We gebruiken airconditioned bussen met meer dan voldoende zitplaatsen. De belangrijkste wegen zijn een soort snelweg, maar u moet er rekening mee houden dat vooral in West-Bengalen sommige wegen van matige kwaliteit zijn. De gemiddelde snelheid ligt op die wegen daarom laag.

    Hotels

    overnachtingsplaatsen: New Delhi (1 nacht) - Kolkata (2 nachten) - Mayapur (2 nachten) - Bishnupur (1 nacht) - Bhubaneshwar (3 nachten) - Tangi (1 nacht) - Puri (3 nachten) - New Delhi (dagkamers)
    In Delhi verblijven we in een praktisch gelegen viersterrenhotel, en in Kolkata, Bhubaneshwar en Puri in uitstekende vijfsterrenhotels met zwembad. In de overige plaatsen maken we gebruik van de beste hotels ter plaatse, van driesterren(+)niveau.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. We lunchen doorgaans in lokale restaurants; één lunch (op dag 11) is in de vorm van een lunchpakket. De meeste diners vinden in de hotels plaats. De maaltijden zijn vaak als buffet opgezet met een ruime keuze, doorgaans uit qua scherpte aangepaste Indiase en westerse gerechten. Voor vegetariërs is India een eldorado.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen en een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden. Hoewel veelal ‘voor de deur’ wordt gestopt, ontkomen we er niet aan stukjes te lopen op de opgravingsterreinen en in de dorpen. In Kolkata is dat onderdeel van de stadsbeleving. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice wellicht niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel en vice versa kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Kleding

    U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding, maar korte broeken en singlets zijn in de ogen van Indiërs ondergoed… De deelnemers ontvangen nadere informatie. Gezondheid Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden in India meer, maar de Indiase overheid verwacht dat iedereen volledig gevaccineerd is. Daarom geldt tot nader order: neem uw coronavaccinatiebewijzen op papier mee. Ook de vliegmaatschappijen kunnen hierom vragen. Bij aankomst in India worden bij reizigers van 12 jaar en ouder steekproefsgewijs coronatesten uitgevoerd. Reizigers die een positieve PCR-testuitslag laten zien, worden in isolatie geplaatst in een door de lokale overheid aangewezen medische faciliteit. Voor India zijn verder geen vaccinaties verplicht, maar u kunt vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Dat geldt ook voor een malariaprofylaxe, hoewel er in de reisperiode vanwege droog weer weinig muggen zijn. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Reisperiode

    In de tweede helft van maart ligt de maximumtemperatuur rond de 34 °C rond het middaguur en 21 °C ’s nachts. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 1 oktober 2024, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen. Visum Voor India moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor dit e-visum bedragen circa USD 25,- (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Geld

    In India hanteert men de Indiase rupee (INR). De bekende creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels en in hotels. Met uw pinpas met het maestro/cirrus-logo kunt u bij geldautomaten terecht. U heeft onderweg geld nodig voor persoonlijke uitgaven voor bijvoorbeeld drankjes, het laten wassen van kleding, eventueel souvenirs, en wellicht nog een snack op een van de luchthavens. Het prijsniveau van consumpties in de hotels ligt ongeveer op dat van Nederland. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in India. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. 

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  • Prachtig gedecoreerde tempeltjes, vreemde heiligdommen, een rustig platteland met kleine dorpen in het groen, en de verering van de god Krishna in een opmerkelijke ambiance. Dit zijn de ingrediënten van het eerste deel van het programma. Boeiende opgravingen van vroegboeddhistische culturen, het schilderachtige pelgrimsoord Puri met zijn middeleeuws aandoend centrum en de verhalen daaromheen, een fijn hotel aan het strand, en de beroemde zonnetempel, getrokken door een span paarden, completeren deze reis.

  • dag 1, zo 17-03

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar New Delhi, waar we na middernacht aankomen en overnachten in een nabij de luchthaven gelegen hotel.

    dag 2, ma 18-03

    Lijnvlucht naar Kolkata, waar we tweemaal overnachten in het Taj Bengal. Kolkata was de fraaie hoofdstad van Brits-Indië en heeft voor wie het ziet nog de mooie straten van weleer. Tegenwoordig is het een dichtbevolkte stad met sterke contrasten en een bruisend, soms confronterend straatbeeld. Toch is het ook altijd een plaats van internationaal bekende cineasten en schrijvers geweest, en dat is voelbaar. De middag is ter vrije besteding.

    dag 3, di 19-03

    We komen in de sfeer van het ouderwetse India aan Dalhousie Square, of Benoy-Badal-Dinesh Bagh, met zijn koloniale gebouwen, en op de kleurrijke bloemenmarkt van Mallick Ghat aan de Hooghly. We zien de neogotische kathedraal van Sint-Paulus en bekijken de mooie Asiatica-collectie in het Indian Museum, deels bruiklenen van de bibliotheek van de Asiatic Society. In het statige witte Victoria Memorial wordt een overzicht van de koloniale tijd getoond. We besluiten met de drukbezochte Kali-tempel. Deze is gelieerd aan de grote tempel in Puri (zie dag 12).

    dag 4, wo 20-03

    Rit noordwaarts. De Hooghly, het deel van de Ganges dat door Kolkata stroomt, was van belang, want daaraan waren Europese handelsposten gevestigd. Onderweg nemen we kort een kijkje in de Franse en de Nederlandse posten. Bij Chinsura had de VOC tot 1825 een versterkte handelsnederzetting. Op het kerkhof zien we Nederlandse namen, indien de portier ons toelaat. De enorme imambara van de Shia-gemeenschap is rijkversierd met koranversen. Chandannagar was tot 1950 Frans bezit en enige tijd de belangrijkste Europese handelspost van Bengalen. We verlaten het urbane gebied en vervolgen onze weg door idyllisch platteland. Twee overnachtingen in Krishnanagar.

    dag 5, do 21-03

    We zijn hier midden in de melodieuze wereld van de Hare Krishna-beweging. U hoort over de suikerzoete podia voor de god Krishna en zijn veelal westerse adepten. ’s Middags steken we de brede rivier over met een gecharterde boot. Aan de overkant van de rivier ligt Nabadwip, een pelgrimsoord voor Indiase Krishna-toegewijden. We rijden er rond met elektrische riksja’s.

    dag 6, vr 22-03

    In Kalna bezichtigen we de buitenkant van bakstenen tempels met prachtige miniatuurversieringen. Ook zien we er een heiligdom gewijd aan de god Shiva. De twee concentrische ringen bestaan uit kleine schrijnen. Aansluitend rijden we door naar Bishnupur, waar we overnachten.

    dag 7, za 23-03

    Het tempelstadje Bishnupur heeft naast schitterende zijde zo’n dertig fraai gevormde en gedecoreerde tempels die zijn voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst. We maken een keuze. Na de lunch gaan we terug naar de luchthaven van Kolkata. Korte avondvlucht naar Bhubaneswar in de deelstaat Orissa, waar we driemaal overnachten in het Mayfair Lagoon.

    dag 8, zo 24-03

    Bhubaneswar heeft lommerrijke lanen en een sfeervolle oude stad, maar de meeste tempels zijn niet toegankelijk. De grootste, de Lingaraja, kan men vanaf een muurtje bekijken. Er zijn ook diverse gerestaureerde tempels die niet meer in gebruik zijn, waaronder de Rajarani. Het Tribal Museum leert ons over de bevolking in de regio. In twee heuvels zijn tweeduizend jaar geleden grotten uitgehakt door de jaïns, die er allerlei inscripties achterlieten. De locatie van de grotten is fenomenaal.

    dag 9, ma 25-03

    Het in zijn soort zeldzame tantrische Chausath Yogini-tempeltje ligt midden in de rijstvelden. Het vormt een zandstenen ring met aan de binnenzijde 64 beelden van godinnen en een centraal altaar. We zien de plek waar in het jaar 216 voor onze jaartelling een veldslag tussen de strijders van het Mauryarijk en van keizer Ashoka zou hebben plaatsgevonden en een inscriptie van de beroemde keizer. We besluiten de dag met een bezoek aan het Kala Bhoomi Museum, gewijd aan de kunst en de ambachten van Orissa.

    dag 10, di 26-03

    We beginnen de dag met een verkenning van de botanische tuin en rijden vervolgens via een lange brug over de tussen zandbanken meanderende Mahanadi, de Grote Rivier. Op een eilandje voorzien hindoepriesters de gelovigen van raad, waarbij ze zich niet laten afleiden door de vele apen. In het Marine Museum leren we meer over de handel met de rest van Zuidoost-Azië. De uitgestrekte rivierdelta verderop was vanaf de begintijd boeddhistisch gebied. In de twaalfde eeuw zijn de kloosters hier tot grote bloei gekomen. In alle rust bezoeken we mooi in de natuur gelegen opgravingen. Er is een stenen olifant uit de derde eeuw vóór Christus. De site in Langudi wordt al in vroege teksten genoemd, net zoals een stoepa waar Boeddha zelf nog gepreekt zou hebben. Overnachting in ons aangenaam in het groen gelegen resort.

    dag 11, wo 27-03

    Ratnagiri heeft kloosters, een grote stoepa, beelden en vele votiefstoepa’s. In het museum staan de mooiste stukken. Udayagiri is het grootste boeddhistische complex van Orissa met een bronhuis, een opmerkelijke bakstenen stoepa en kloosters. In Lalitgiri vinden we beelden waarin zelfs de Gandhara-stijl te herkennen is. In de namiddag rijden we naar Puri, waar ons hotel Mayfair Heritage aan zee ligt.

    dag 12, do 28-03

    Het oeroude Puri is een belangrijk pelgrimsoord, gewijd aan de god Vishnu. Centraal staat hier het enorme complex gewijd aan Jagganath, of Juggernaut. Het heeft een historische link met de Krishna-beweging die we eerder bezochten. We mogen er niet in, maar ontdekken in het oude centrum wel een leven dat amper veranderd lijkt sinds de middeleeuwen. Je kijkt je ogen uit, ook op de markt langs de immense tempelmuur. In de namiddag tochtje naar het kunstenaarsdorp Raghurajpur, waar we ook een voorstelling zien met traditionele gotipua-dansen.

    dag 13, vr 29-03

    Op tijd op, om vóór de drukte bij de kolossale Zonnetempel te arriveren. We wandelen er op ons gemak omheen. Hij is geconcipieerd als een gigantische tempelwagen, getrokken door vele paarden. Zelfs de stenen spaken en assen van de wielen zijn gedecoreerd met gedetailleerd beeldhouwwerk. Vanmiddag geen programma; tijd voor een strandwandeling of het hotelzwembad onder de palmen.

    dag 14, za 30-03

    Onderweg naar Bhubaneshwar bekijken we in Pipli het prachtige appliqué, zoals men dat hier al eeuwenlang maakt voor de grote tempelrituelen en tegenwoordig ook voor toeristen. Bezichtiging van de rotsinscripties van keizer Ashoka en een olifant, gehakt uit de rots. Lijnvlucht naar New Delhi, waar ons enkele kamers ter beschikking staan om ons op te frissen, en waar we dineren. ’s Avonds transfer naar de luchthaven.

    dag 15, zo 31-03

    ‘s Nachts directe lijnvlucht naar Amsterdam met aankomst rond half tien in de ochtend.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi retour met KLM. De vluchtgegevens zijn:
    17-03-2024: Amsterdam - Delhi, 12.20 - 01.10 uur (op 18-03)
    31-03-2024: Delhi - Amsterdam, 03.20 - 09.25 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het vierenhalf uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    Driemaal maken we gebruik van een lokale vlucht. De exacte vluchttijden volgen in de reisbescheiden die deelnemers circa een maand vóór vertrek ontvangen. We gebruiken airconditioned bussen met meer dan voldoende zitplaatsen. De belangrijkste wegen zijn een soort snelweg, maar u moet er rekening mee houden dat vooral in West-Bengalen sommige wegen van matige kwaliteit zijn. De gemiddelde snelheid ligt op die wegen daarom laag.

    Hotels

    overnachtingsplaatsen: New Delhi (1 nacht) - Kolkata (2 nachten) - Mayapur (2 nachten) - Bishnupur (1 nacht) - Bhubaneshwar (3 nachten) - Tangi (1 nacht) - Puri (3 nachten) - New Delhi (dagkamers)
    In Delhi verblijven we in een praktisch gelegen viersterrenhotel, en in Kolkata, Bhubaneshwar en Puri in uitstekende vijfsterrenhotels met zwembad. In de overige plaatsen maken we gebruik van de beste hotels ter plaatse, van driesterren(+)niveau.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. We lunchen doorgaans in lokale restaurants; één lunch (op dag 11) is in de vorm van een lunchpakket. De meeste diners vinden in de hotels plaats. De maaltijden zijn vaak als buffet opgezet met een ruime keuze, doorgaans uit qua scherpte aangepaste Indiase en westerse gerechten. Voor vegetariërs is India een eldorado.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen en een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden. Hoewel veelal ‘voor de deur’ wordt gestopt, ontkomen we er niet aan stukjes te lopen op de opgravingsterreinen en in de dorpen. In Kolkata is dat onderdeel van de stadsbeleving. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice wellicht niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel en vice versa kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Kleding

    U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding, maar korte broeken en singlets zijn in de ogen van Indiërs ondergoed… De deelnemers ontvangen nadere informatie. Gezondheid Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden in India meer, maar de Indiase overheid verwacht dat iedereen volledig gevaccineerd is. Daarom geldt tot nader order: neem uw coronavaccinatiebewijzen op papier mee. Ook de vliegmaatschappijen kunnen hierom vragen. Bij aankomst in India worden bij reizigers van 12 jaar en ouder steekproefsgewijs coronatesten uitgevoerd. Reizigers die een positieve PCR-testuitslag laten zien, worden in isolatie geplaatst in een door de lokale overheid aangewezen medische faciliteit. Voor India zijn verder geen vaccinaties verplicht, maar u kunt vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Dat geldt ook voor een malariaprofylaxe, hoewel er in de reisperiode vanwege droog weer weinig muggen zijn. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Reisperiode

    In de tweede helft van maart ligt de maximumtemperatuur rond de 34 °C rond het middaguur en 21 °C ’s nachts. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 1 oktober 2024, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen. Visum Voor India moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor dit e-visum bedragen circa USD 25,- (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Geld

    In India hanteert men de Indiase rupee (INR). De bekende creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels en in hotels. Met uw pinpas met het maestro/cirrus-logo kunt u bij geldautomaten terecht. U heeft onderweg geld nodig voor persoonlijke uitgaven voor bijvoorbeeld drankjes, het laten wassen van kleding, eventueel souvenirs, en wellicht nog een snack op een van de luchthavens. Het prijsniveau van consumpties in de hotels ligt ongeveer op dat van Nederland. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in India. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. 

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Gedurende de reis wordt hij geassisteerd door een lokale, Engelstalige gids.

prof. dr. Paul van der Velde

prof. dr. Paul van der Velde

Hij studeerde Indische talen in Utrecht en is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Hij leidt al jarenlang reizen door het Aziatische cultuurgebied, waaronder diverse malen naar Sri Lanka.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
17 t/m 31 maart 2024

Reissom

€ 5195,-
toeslag eenpersoonskamer: € 800,-
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, verblijf op basis van volpension, reisleiding, lokale gids, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

drankjes bij de maaltijden, e-visum à USD 25,-, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.