Wenen i.s.m. Historisch Nieuwsblad
Wenen i.s.m. Historisch Nieuwsblad
Wenen i.s.m. Historisch Nieuwsblad

Wenen i.s.m. Historisch Nieuwsblad

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Wenen is de afgelopen 150 jaar meermaals een belangrijke speler geweest op het Europese toneel. Hier vond aan het eind van de negentiende eeuw een intellectuele revolutie plaats tegen het dramatische decor van een vermolmd keizerrijk. Het is de stad waar architect Otto Wagner, kunstschilder Klimt, en schrijvers als Schnitzler en Kraus een radicale verandering in de kunsten teweegbrachten; maar natuurlijk ook de plaats waar Adolf Hitler zijn eerste schreden zette op weg naar het wereldtoneel en de politieke verschrikkingen van de twintigste eeuw. Terwijl we de stad doorkruisen, volgen we de geschiedenis vanaf de laatste jaren van het Habsburgse Rijk en het eind van de Dubbelmonarchie. We hebben ook aandacht voor het Rode Wenen van de jaren twintig, met zijn prachtige sociale woningbouw, en de bloei van de Oostenrijkse filosofie met figuren als Wittgenstein, Carnap en Popper. Daarna bezien we de opkomst van het fascisme vanaf 1934 tot aan het eind van de Koude Oorlog. Zo leert u aan de hand van verschillende thema’s de stad goed kennen.

 • dag 1, ma 03-04

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Wenen en transfer naar ons hotel vlak bij de Karlsplatz. Hier zullen we de gehele reis overnachten. We beginnen in de namiddag met een inleidende lezing, waarbij enkele belangrijke thema’s worden aangestipt. Zo komt Karl Lueger aan bod, die aan het eind van de negentiende eeuw burgemeester van Wenen werd en met zijn antisemitisme van invloed is geweest op de denkbeelden van Hitler. Ook zullen we het hebben over het austrofascisme en de mythe van Oostenrijk als eerste ‘slachtoffer’ van de Duitsers. Aansluitend een welkomstdiner in het hotel.

  dag 2, di 04-04

  Met de tram volgen we een stukje van de Ring, met vele prachtige gebouwen, tot aan het imposante raadhuis. Daarvandaan gaan we te voet verder, langs de Heldenplatz en de Opera. Onderweg komen we langs plaatsen die ook in Hitlers Mein Kampf voorkomen. We lezen er af en toe een stukje uit. Aan de Heldenplatz ligt ook de Hofburg, de keizerlijke residentie die herinnert aan de gloriedagen van het Habsburgse Rijk. De Alte Burg was al in de dertiende eeuw in gebruik door de Habsburgse heersers; de Neue Burg werd gebouwd kort voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, in de nadagen van de Dubbelmonarchie. In 1918 verloor de Hofburg zijn positie, toen Oostenrijk een republiek werd. Aan de Neuer Markt vinden we de Kapuzinerkirche. In 1617 liet Anna van Tirol, de vrouw van keizer Matthias, onder de kerk een crypte inrichten waarin vanaf dat moment de Habsburgse heersers zouden worden bijgezet. In de Kaisergruft zouden uiteindelijk 138 Habsburgers komen te liggen. ’s Middags reizen we per metro naar Schloss Schönbrunn. We verdiepen ons hier voornamelijk in het leven van Franz Josef, de op een na laatste keizer van Oostenrijk, tijdens wiens leven het eind van een tijdperk onvermijdelijk werd. Naast de weelderige architectuur waren zijn slaap- en werkvertrekken bijna spartaans te noemen.

  dag 3, wo 05-04

  Vandaag verdiepen we ons in Wenen als stad van de intellectuelen. In de nadagen van het Habsburgse imperium en tegen de achtergrond van het antisemitisme van Lueger begint de intellectuele bovenlaag zich af te zetten tegen de heersende maatschappij. Dit resulteert in een sterke focus op het innerlijke en de psyche. Vanaf 1897, wanneer de Wiener Secession wordt opgericht, begint het Weense modernisme echt momentum te krijgen. In de literatuur, kunst, architectuur en wetenschap worden nieuwe richtingen ingeslagen. In het Literatuurmuseum verdiepen we ons in enkele van de auteurs uit deze tijd, zoals Schnitzler en Kafka. We lunchen in het beroemde Café Central, waar destijds de intellectuele bovenlaag vaak samenkwam om ideeën uit te wisselen. Ook nemen we nog een kijkje in de pronkzaal van de Nationale Bibliotheek, met haar fresco’s en hoge koepels wellicht een van de mooiste bibliotheken ter wereld. De namiddag is vrij, bijvoorbeeld voor een kopje koffie met sachertorte in het beroemde Hotel Sacher.

  dag 4, do 06-04

  We beginnen met een bezoek aan het Secessionsgebouw. Dit werd aan het begin van het Weense modernisme als tentoonstellingsruimte gebouwd voor kunstenaars als Gustav Klimt en Otto Wagner, die braken met de heersende, traditionele Weense kunstscene. Het is vooral bekend vanwege het Beethovenfries van Klimt. In het Leopold Museum is veel werk van de kunstenaars van de Wiener Secession te zien, maar met name de grote collectie van Egon Schiele springt eruit. Zijn werk valt vooral op door de intensiteit en rauwe seksualiteit. Dat laatste thema zien we natuurlijk ook terug bij Freud. We bezoeken het museum met zijn behandelkamer en verdiepen ons in de opkomst van de psychoanalyse.

  dag 5, vr 07-04

  De Joodse gemeenschap in Wenen heeft het in de twintigste eeuw zwaar te verduren gehad. Onder Karl Lueger heerste er een sterk antisemitisme in de stad, dat een inspiratie bleek voor de theorieën van Adolf Hitler. Na de Anschluß in 1938 werd ook hier de Jodenvervolging vol ingezet. In het Joods Museum leren we over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Wenen. ’s Middags gaan we naar het Militair Museum, waar we leren over de ontwikkeling van het Oostenrijkse leger vanaf de zeventiende eeuw. Ter voorbereiding op de volgende dag volgt ’s avonds in het hotel een lezing over Wenen en de Koude Oorlog. De namiddag is vrij.

  dag 6, za 08-04

  Allereerst nemen we een kijkje op de beroemde vlooienmarkt van de Nashmarkt. Elke zaterdagochtend bieden honderden verkopers hier hun antiek en curiosa aan. We gaan op zoek naar herinneringen aan de Dubbelmonarchie en andere gedenkwaardige momenten uit de Weense geschiedenis. Vlakbij ligt het Dritte Mann Museum, genoemd naar de klassieke film 'The Third Man', die zich afspeelt in het Wenen tijdens de Koude Oorlog. Het museum is deels gericht op de film zelf, maar biedt ook inzicht in het leven van die tijd. Indien mogelijk is er daarna een rondleiding door het iconische beeld van de film: het riolenstelsel van Wenen.

  dag 7, zo 09-04

  Deze eerste paasdag is grotendeels een vrije dag. Wellicht bezoekt u het Kunsthistorisches Museum, een van de grootste kunstmusea ter wereld. Het herbergt prachtige collecties, waaronder een Griekse, een Romeinse en een Egyptische. Tevens vindt u er een wereldberoemde verzameling schilderijen van Vlaamse en Nederlandse meesters. Ook de Belvedère is zeer de moeite waard. Door de wens van de keizers Franz II en Ferdinand I om van iedere contemporaine kunstenaar minimaal een werk te vergaren, geeft de collectie vooral een prachtig overzicht van de ontwikkeling van Oostenrijkse kunst uit de negentiende eeuw. De topstukken van de collectie zijn onmiskenbaar De Kus en Judith I van Gustav Klimt. Op weg naar de luchthaven nemen we nog een kijkje bij twee bijzondere sociale woningbouwprojecten: het speelse Hundertwasserhaus en de strenge Karl-Marx-Hof. Directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Wenen en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  03-04-2023: Amsterdam - Wenen, 11.45 - 13.30 uur
  09-04-2023: Wenen - Amsterdam, 19.55 - 21.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
  NB 2 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.
  NB 3 Reist u liever met de trein? Vanuit Amsterdam reist u in circa 12 uur met een dagtrein naar Wenen. U heeft dan minimaal 1 overstap nodig in Duitsland. Wanneer u op tijd wilt zijn voor de inleidende lezing en het welkomstdiner reist u op 2 april naar Wenen en is ook een extra overnachting nodig. Het is ook mogelijk om met de nachtrein naar Wenen te reizen. U vertrekt dan op 2 april in de avond en komt in de ochtend van 3 april aan. Voor de terugreis gelden dezelfde opties. Let op dat de nachttrein vaak snel is volgeboekt. Treintickets voor de nachttrein zijn vanaf 6 maanden voor vertrek te boeken, treintickets voor de dagtreinen zijn vanaf 3 maanden voor vertrek te boeken. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Voor de luchthaventransfers wordt gebruik gemaakt van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De overige dagen reizen we met het uitstekende openbaar vervoer of te voet. U ontvangt ter plaatse een ov-kaart voor zeven dagen (maandag t/m zondag).

  Hotel

  Overnachtingsplaats: Wenen (6 nachten)
  Ons uitstekende viersterrenhotel ligt vlakbij de Karlsplatz waardoor de binnenstad en veel musea goed te voet bereikbaar zijn. Het plein wordt tevens door diverse tram-, metro- en buslijnen aangedaan.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner inbegrepen bij de reissom. Dit vindt plaats in het hotel na afloop van de inleidende lezing. Ook de lunch in Café Central is inbegrepen. De overige diners en lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren. 
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Begin april is een geschikte periode voor een cultuurreis naar Wenen. De temperatuur is doorgaans zeer goed voor een stadsbezoek. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Bovendien zijn er dan nog relatief weinig toeristen in de stad.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Oostenrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Wenen is de afgelopen 150 jaar meermaals een belangrijke speler geweest op het Europese toneel. Hier vond aan het eind van de negentiende eeuw een intellectuele revolutie plaats tegen het dramatische decor van een vermolmd keizerrijk. Het is de stad waar architect Otto Wagner, kunstschilder Klimt, en schrijvers als Schnitzler en Kraus een radicale verandering in de kunsten teweegbrachten; maar natuurlijk ook de plaats waar Adolf Hitler zijn eerste schreden zette op weg naar het wereldtoneel en de politieke verschrikkingen van de twintigste eeuw. Terwijl we de stad doorkruisen, volgen we de geschiedenis vanaf de laatste jaren van het Habsburgse Rijk en het eind van de Dubbelmonarchie. We hebben ook aandacht voor het Rode Wenen van de jaren twintig, met zijn prachtige sociale woningbouw, en de bloei van de Oostenrijkse filosofie met figuren als Wittgenstein, Carnap en Popper. Daarna bezien we de opkomst van het fascisme vanaf 1934 tot aan het eind van de Koude Oorlog. Zo leert u aan de hand van verschillende thema’s de stad goed kennen.

 • dag 1, ma 03-04

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Wenen en transfer naar ons hotel vlak bij de Karlsplatz. Hier zullen we de gehele reis overnachten. We beginnen in de namiddag met een inleidende lezing, waarbij enkele belangrijke thema’s worden aangestipt. Zo komt Karl Lueger aan bod, die aan het eind van de negentiende eeuw burgemeester van Wenen werd en met zijn antisemitisme van invloed is geweest op de denkbeelden van Hitler. Ook zullen we het hebben over het austrofascisme en de mythe van Oostenrijk als eerste ‘slachtoffer’ van de Duitsers. Aansluitend een welkomstdiner in het hotel.

  dag 2, di 04-04

  Met de tram volgen we een stukje van de Ring, met vele prachtige gebouwen, tot aan het imposante raadhuis. Daarvandaan gaan we te voet verder, langs de Heldenplatz en de Opera. Onderweg komen we langs plaatsen die ook in Hitlers Mein Kampf voorkomen. We lezen er af en toe een stukje uit. Aan de Heldenplatz ligt ook de Hofburg, de keizerlijke residentie die herinnert aan de gloriedagen van het Habsburgse Rijk. De Alte Burg was al in de dertiende eeuw in gebruik door de Habsburgse heersers; de Neue Burg werd gebouwd kort voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, in de nadagen van de Dubbelmonarchie. In 1918 verloor de Hofburg zijn positie, toen Oostenrijk een republiek werd. Aan de Neuer Markt vinden we de Kapuzinerkirche. In 1617 liet Anna van Tirol, de vrouw van keizer Matthias, onder de kerk een crypte inrichten waarin vanaf dat moment de Habsburgse heersers zouden worden bijgezet. In de Kaisergruft zouden uiteindelijk 138 Habsburgers komen te liggen. ’s Middags reizen we per metro naar Schloss Schönbrunn. We verdiepen ons hier voornamelijk in het leven van Franz Josef, de op een na laatste keizer van Oostenrijk, tijdens wiens leven het eind van een tijdperk onvermijdelijk werd. Naast de weelderige architectuur waren zijn slaap- en werkvertrekken bijna spartaans te noemen.

  dag 3, wo 05-04

  Vandaag verdiepen we ons in Wenen als stad van de intellectuelen. In de nadagen van het Habsburgse imperium en tegen de achtergrond van het antisemitisme van Lueger begint de intellectuele bovenlaag zich af te zetten tegen de heersende maatschappij. Dit resulteert in een sterke focus op het innerlijke en de psyche. Vanaf 1897, wanneer de Wiener Secession wordt opgericht, begint het Weense modernisme echt momentum te krijgen. In de literatuur, kunst, architectuur en wetenschap worden nieuwe richtingen ingeslagen. In het Literatuurmuseum verdiepen we ons in enkele van de auteurs uit deze tijd, zoals Schnitzler en Kafka. We lunchen in het beroemde Café Central, waar destijds de intellectuele bovenlaag vaak samenkwam om ideeën uit te wisselen. Ook nemen we nog een kijkje in de pronkzaal van de Nationale Bibliotheek, met haar fresco’s en hoge koepels wellicht een van de mooiste bibliotheken ter wereld. De namiddag is vrij, bijvoorbeeld voor een kopje koffie met sachertorte in het beroemde Hotel Sacher.

  dag 4, do 06-04

  We beginnen met een bezoek aan het Secessionsgebouw. Dit werd aan het begin van het Weense modernisme als tentoonstellingsruimte gebouwd voor kunstenaars als Gustav Klimt en Otto Wagner, die braken met de heersende, traditionele Weense kunstscene. Het is vooral bekend vanwege het Beethovenfries van Klimt. In het Leopold Museum is veel werk van de kunstenaars van de Wiener Secession te zien, maar met name de grote collectie van Egon Schiele springt eruit. Zijn werk valt vooral op door de intensiteit en rauwe seksualiteit. Dat laatste thema zien we natuurlijk ook terug bij Freud. We bezoeken het museum met zijn behandelkamer en verdiepen ons in de opkomst van de psychoanalyse.

  dag 5, vr 07-04

  De Joodse gemeenschap in Wenen heeft het in de twintigste eeuw zwaar te verduren gehad. Onder Karl Lueger heerste er een sterk antisemitisme in de stad, dat een inspiratie bleek voor de theorieën van Adolf Hitler. Na de Anschluß in 1938 werd ook hier de Jodenvervolging vol ingezet. In het Joods Museum leren we over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Wenen. ’s Middags gaan we naar het Militair Museum, waar we leren over de ontwikkeling van het Oostenrijkse leger vanaf de zeventiende eeuw. Ter voorbereiding op de volgende dag volgt ’s avonds in het hotel een lezing over Wenen en de Koude Oorlog. De namiddag is vrij.

  dag 6, za 08-04

  Allereerst nemen we een kijkje op de beroemde vlooienmarkt van de Nashmarkt. Elke zaterdagochtend bieden honderden verkopers hier hun antiek en curiosa aan. We gaan op zoek naar herinneringen aan de Dubbelmonarchie en andere gedenkwaardige momenten uit de Weense geschiedenis. Vlakbij ligt het Dritte Mann Museum, genoemd naar de klassieke film 'The Third Man', die zich afspeelt in het Wenen tijdens de Koude Oorlog. Het museum is deels gericht op de film zelf, maar biedt ook inzicht in het leven van die tijd. Indien mogelijk is er daarna een rondleiding door het iconische beeld van de film: het riolenstelsel van Wenen.

  dag 7, zo 09-04

  Deze eerste paasdag is grotendeels een vrije dag. Wellicht bezoekt u het Kunsthistorisches Museum, een van de grootste kunstmusea ter wereld. Het herbergt prachtige collecties, waaronder een Griekse, een Romeinse en een Egyptische. Tevens vindt u er een wereldberoemde verzameling schilderijen van Vlaamse en Nederlandse meesters. Ook de Belvedère is zeer de moeite waard. Door de wens van de keizers Franz II en Ferdinand I om van iedere contemporaine kunstenaar minimaal een werk te vergaren, geeft de collectie vooral een prachtig overzicht van de ontwikkeling van Oostenrijkse kunst uit de negentiende eeuw. De topstukken van de collectie zijn onmiskenbaar De Kus en Judith I van Gustav Klimt. Op weg naar de luchthaven nemen we nog een kijkje bij twee bijzondere sociale woningbouwprojecten: het speelse Hundertwasserhaus en de strenge Karl-Marx-Hof. Directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Wenen en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  03-04-2023: Amsterdam - Wenen, 11.45 - 13.30 uur
  09-04-2023: Wenen - Amsterdam, 19.55 - 21.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
  NB 2 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.
  NB 3 Reist u liever met de trein? Vanuit Amsterdam reist u in circa 12 uur met een dagtrein naar Wenen. U heeft dan minimaal 1 overstap nodig in Duitsland. Wanneer u op tijd wilt zijn voor de inleidende lezing en het welkomstdiner reist u op 2 april naar Wenen en is ook een extra overnachting nodig. Het is ook mogelijk om met de nachtrein naar Wenen te reizen. U vertrekt dan op 2 april in de avond en komt in de ochtend van 3 april aan. Voor de terugreis gelden dezelfde opties. Let op dat de nachttrein vaak snel is volgeboekt. Treintickets voor de nachttrein zijn vanaf 6 maanden voor vertrek te boeken, treintickets voor de dagtreinen zijn vanaf 3 maanden voor vertrek te boeken. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Voor de luchthaventransfers wordt gebruik gemaakt van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De overige dagen reizen we met het uitstekende openbaar vervoer of te voet. U ontvangt ter plaatse een ov-kaart voor zeven dagen (maandag t/m zondag).

  Hotel

  Overnachtingsplaats: Wenen (6 nachten)
  Ons uitstekende viersterrenhotel ligt vlakbij de Karlsplatz waardoor de binnenstad en veel musea goed te voet bereikbaar zijn. Het plein wordt tevens door diverse tram-, metro- en buslijnen aangedaan.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner inbegrepen bij de reissom. Dit vindt plaats in het hotel na afloop van de inleidende lezing. Ook de lunch in Café Central is inbegrepen. De overige diners en lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren. 
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Begin april is een geschikte periode voor een cultuurreis naar Wenen. De temperatuur is doorgaans zeer goed voor een stadsbezoek. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Bovendien zijn er dan nog relatief weinig toeristen in de stad.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Oostenrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Willem Melching met medewerking van prof. dr. Maarten van Rossem. Bij enkele bezoeken zal een lokale gids de rondleidingen verzorgen, maar de beide heren zullen ook hier hun deskundige commentaar laten horen.

dr. Willem Melching

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

prof. dr. Maarten van Rossem

prof. dr. Maarten van Rossem

Was bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie en publiceerde talloze boeken. Hij heeft een eigen blad: Maarten! en schrijft voor Historisch Nieuwsblad. Op onze reizen geeft hij enkele lezingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en Maarten!. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Maarten!

Maarten!

Blijf op de hoogte van de actualiteiten en volg vier keer per jaar de kritische, vermakelijke en altijd leerzame gedachtegang van Maarten van Rossem, ‘s lands bekendste historicus, Amerikadeskundige en veelgevraagd commentator. Een opinieblad vol diepgravende interviews, scherpe analyses, interessante gastschrijvers en scherpzinnige commentatoren.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
3 t/m 9 april 2023
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer en verblijf’.

Reissom

abonnees van Historisch Nieuwsblad of Maarten!: € 2590
niet-abonnees: € 2650
toeslag eenpersoonskamer: € 510 
NB De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, ov-weekkaart, logies met ontbijt, 1 lunch, 1 diner, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, lezingen, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, gestegen vliegbelasting à € 18,48 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen