Exclusieve groepsreis De rijkdom van Vlaams Bourgondië

De rijkdom van Vlaams Bourgondië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Tijdens deze vijfdaagse touringcarreis bezoeken we de hoogtepunten van de Bourgondische Nederlanden. De rijke Vlaamse handelssteden zorgden ervoor dat de hertogen van Bourgondië zich in de vijftiende eeuw als machtige vorsten konden laten gelden. Via Zeeuws-Vlaanderen, waar we drie door verzanding verstilde havensteden aandoen, reizen we naar Brugge en Gent. Deze steden waren vanaf de dertiende eeuw ware metropolen dankzij de bloeiende handel in wol en laken. Begunstigd door deze economische voorspoed maakten de kunsten in de late middeleeuwen een ongekende bloeiperiode door. De Bourgondische hertogen en steden werden gedreven door de 'zucht naar schoner leven' (Johan Huizinga) ofwel 'praalzucht en propaganda' (Bart Van Loo). Uiteraard zien we tijdens deze reis topstukken van Hans Memling, Rogier van der Weyden en Jan Van Eyck. Ook bezoeken we het minder bekende maar verrassende Mechelen, de zetel van de Grote Raad der Nederlanden. Hier werd in paleizen een verfijnd hofleven gevoerd door belangrijke vrouwen als Margaretha van York en Margaretha van Oostenrijk.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.

dag 1, di 06-10

Vertrek per touringcar vanuit Utrecht en Breda naar Sint-Anna-ter-Muiden, een voormalig havenstadje in Zeeuws-Vlaanderen. Het was ooit een belangrijke voorhaven van Brugge vanwege haar strategische ligging aan het Zwin: de zeearm die Brugge met de Noordzee verbond. Na een gezamenlijke lunch zien we een overblijfsel van de veertiende-eeuwse gotische kerk, waarvan nu alleen nog een torenstomp rest. Na het verzanden van de haven in de veertiende eeuw raakte het stadje in verval en werd het nabijgelegen Sluis de belangrijkste haven in het Bourgondische rijk. In 1386 maakte zich hier, onder toeziend oog van Filips de Stoute, een vloot van meer dan duizend schepen klaar voor een aanval op Engeland. De haven is verdwenen, maar er zijn nog fraaie restanten van de vijftiende-eeuwse stadspoorten en -wallen. Damme, net over de Belgische grens, ligt tussen Sluis en Brugge. Haar haven vervulde eveneens ooit een sleutelpositie in het verkeer tussen de Vlaamse handelssteden. Toen de Gentenaren eind veertiende eeuw in opstand kwamen tegen het Bourgondische leger, ging het stadje in vlammen op. Uit de Bourgondische bloeitijd resteren nog het vijftiende-eeuwse stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Huis Sint-Jan, waar in 1468 het huwelijk tussen Karel de Stoute en Margaretha van York is gesloten. In de namiddag overbruggen we de laatst kilometers naar Brugge, waar ons hotel zich bevindt in het historisch centrum.

dag 2, wo 07-10

Filips de Goede verplaatste het Bourgondische hof van Dijon naar Brugge, waarna de stad zich ontpopte tot een belangrijke, kosmopolitische handelsmetropool en een artistiek epicentrum. In de laatgotische Onze-Lieve-Vrouwekerk bevinden zich talloze kunstschatten, waaronder de wereldberoemde ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo, tal van schilderijen en de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Het Gruuthusemuseum, gevestigd in het voormalige stadspaleis van de heren van Gruuthuse, geeft een inkijk in de rijke geschiedenis van het Bourgondische Brugge. De veelzijdige collectie omhelst onder meer ambachtelijk vervaardigde wandtapijten, kant, zilver en houtsnijwerk. Aansluitend wandelen we naar de Heilig Bloedbasiliek. In de kapel wordt het relikwie van het Heilig Bloed bewaard, dat door de kruisvaarders naar Brugge is gebracht. De wandeling voert verder langs het kenmerkende Belfort en het stadhuis. Ten slotte bezoeken we het sfeervolle Adornesdomein met de Jeruzalemkapel. Het werd in de vijftiende eeuw ontwikkeld door de gelijknamige Italiaanse koopmansfamilie en is vandaag de dag nog altijd in familiebezit.

dag 3, do 08-10

Vandaag maken we kennis met de meesterlijke Vlaamse Primitieven. Niet alleen de hogere adel, maar ook de handeldrijvende middenklasse beschikte door de economische bloei over steeds grotere kapitalen. Daardoor ontstond vanaf de veertiende eeuw een klimaat waarin de kunsten hoogtij vierden. Het Groeningemuseum bezit een wereldberoemde collectie met topstukken van de belangrijkste meesters van de vroegnederlandse schilderkunst uit de veertiende, de vijftiende en de vroege zestiende eeuw, onder wie van Jan van Eyck en Hiëronymus Bosch. Aansluitend bezoeken we het Sint-Janshospitaal: een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa met topstukken van Hans Memling. In de vroege middag verruilen we Brugge voor Gent, waar we verblijven in een voormalig klooster. We verkennen te voet de binnenstad, met hoogtepunten als het Gravensteen, het Belfort en de Lakenhalle, waar in de middeleeuwen laken werd opgeslagen en verhandeld. Uiteraard bezoeken we de Sint-Baafskathedraal en ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck. Na een jarenlange restauratie zijn inmiddels de meeste luiken in oude glorie hersteld: voor het eerst sinds de zestiende eeuw is het mogelijk om de originele verflagen op de panelen terug te zien.

dag 4, vr 09-10

’s Ochtends bekijken we in het Gentse Museum voor Schone Kunsten een deel van de omvangrijke collectie, met een focus op werken uit de late middeleeuwen. Na de lunch rijden we naar onze laatste pleisterplaats Mechelen, waar onder Karel de Stoute grootschalige juridische hervormingen werden doorgevoerd. De Grote Raad kreeg in 1473 een permanente locatie in het Schepenhuis in Mechelen. Dit Mechelse Parlement was het hoogste rechtsorgaan in de Bourgondische Nederlanden, waardoor Mechelen het bestuurlijke centrum van de Lage Landen werd. Rechters en magistraten vestigden zich er en zo groeide de stad uit tot een verzameling van luxueuze patriciërswoningen en kleine stadspaleizen. We wandelen in het overzichtelijke centrum langs enkele belangrijke bouwwerken uit de Bourgondische tijd: Het Schepenhuis; de markt met de imposante Romboutskathedraal; en het Hof van Savoye, het voormalige paleis van Margaretha van Oostenrijk, waar we door de sierlijke tuin wandelen. Aan de overzijde van de straat zien we een laatste overblijfsel van het Hof van Kamerijk, waar Margaretha van York resideerde. Net boven de kleine deur in de toren prijkt haar ruitvormige wapenschild, naast dat van haar echtgenoot, Karel de Stoute.

dag 5, za 10-10

In het Hof van Busleyden, een voormalig stadspaleis in vroege renaissancestijl, komen we oog in oog te staan met de Bourgondiërs. Hier vindt u, naast andere topstukken uit de Bourgondische tijd, het portret van hertog Jan zonder Vrees, dat dateert van 1450. Na een gezamenlijke afscheidslunch maken we nog een wandeling over het drijvende Dijlepad, dat over en langs de oevers van de gelijknamige rivier loopt. Vanaf het water heeft u een prachtig zicht op de historische panden die aan de rivier grenzen. Aansluitend keren we via Breda terug naar Utrecht, waar we in de vroege avond aankomen.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht en Breda. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Brugge (2 nachten), Gent (1 nacht) en Mechelen (1 nacht).
Het verblijf in Brugge zal plaatsvinden in het centraal gelegen driesterrenhotel Novotel Centrum Brugge. In Gent overnachten we in het Monasterium PoortAckere, gehuisvest in een voormalig klooster. De overnachting in Mechelen is in het comfortabele viersterrenhotel Martin’s Patershof, dat zich op steenworp afstand van de Grote Markt bevindt.
NB Het hotel in Brugge beschikt niet over kamers met twee aparte bedden; indien uw voorkeur uitgaat naar een kamer met gescheiden bedden, dan zal het hotel voorzien in een kamer met een groot tweepersoonsbed met daarnaast een sofabed. Het sofabed is iets minder hoog gelegen, maar doet qua kwaliteit niet onder voor een regulier bed.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches op dag 1 en dag 5 zijn eveneens inbegrepen; de overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Op reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De eerste helft van oktober is zeer geschikt voor een culturele reis naar België. De natuur hult zich langzaam in herfstkleuren en de temperatuur is doorgaans nog aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

België maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

5-daagse touringcarreis
6 t/m 10 oktober 2020

Reissom

€ 1425
toeslag eenpersoonskamer: € 160
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 19

Reisleiding

drs. Raphaël Rijntjes

Contact Labrys Reizen

Vivian Fontijn MA