Skip to main content
Warschau, Lodz en Krakau i.s.m. Vrije Academie
Warschau, Lodz en Krakau i.s.m. Vrije Academie
Warschau, Lodz en Krakau i.s.m. Vrije Academie

Warschau, Lodz en Krakau i.s.m. Vrije Academie

 • In drie verschillende steden leert u het historische en moderne Polen kennen. In Warschau zijn na de Tweede Wereldoorlog veel monumenten, zoals het Koninklijk Paleis, steen voor steen weer opgebouwd. We bezoeken het Joods museum, de kerk met het hart van Chopin en 'het geschenk van Stalin'. De dertigste verdieping van dit bombastische Paleis van Cultuur en Wetenschappen biedt een formidabel uitzicht over de bloeiende metropool. Hoe anders is de sfeer in Lodz. Een bezoek aan deze negentiende-eeuwse textielstad is een reis in de tijd, want Lodz is vrijwel ongehavend uit de oorlog gekomen. De derde en laatste stad die we verkennen is Krakau, vergeleken met Warschau een statige dame op leeftijd. Krakau heeft de oudste en meest prestigieuze universiteit van het land, een schilderachtige oude binnenstad, een levendige Joodse wijk en talloze plekken waar het historische Polen goed voelbaar is. Extra dimensie van deze reis is dat de kunsthistorische begeleiding in handen is van de Poolssprekende docent Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 • dag 1, zo 01-09

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Warschau. Na even opfrissen in het hotel begeven we ons naar Lazienki. Polen staat internationaal niet bekend als een land dat op kunstgebied in de voorhoede speelt. Er zijn in de geschiedenis echter wel perioden geweest waarin de aandacht voor de kunsten groot was. De regeringsperiode van de laatste Poolse koning, Stanislas II Augustus, was er één van. In de achttiende eeuw kwam het paleiscomplex Lazienki tot bloei. Daar bevinden zich de koninklijke kunstcollecties in de diverse paleizen van een groots aangelegd park.
  In Lazienki is een aantal kunstenaars vertegenwoordigd van wie we later werk tegenkomen in het Nationaal Museum.
  Eind van de middag luisteren we naar het Chopin concert in het park (afhankelijk van het weer). Gezamenlijk diner deze avond en twee overnachtingen in Warschau.

  dag 2, ma 02-09

  In de ochtend wandelen we door de oude en de nieuwe stad en zien we de gotische Sint-Janskathedraal, waar veel Poolse grootheden zijn begraven. Vervolgens begeven we ons naar POLIN, het grote museum van de stad dat aan de duizendjarige geschiedenis van de Poolse Joden is gewijd. Het gebouw van de Finse architecten Lahdelma en Mahlamäki viel meerdere keren in de prijzen en in 2016 was het museum zelfs het Europees Museum van het Jaar.
  Het oude centrum is na de Tweede Wereldoorlog dan wel heropgebouwd, maar dat gebeurde niet met dat deel van het centrum waar in die periode het ‘geschenk van Stalin’ verrees: het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Dit bombastische gebouw werd tegen wil en dank een van de symbolen van de stad. Vanaf de dertigste verdieping genieten we van een prachtig uitzicht.

  dag 3, di 03-09

  Wandeling door het centrum met oog voor de oude stad. We bezoeken het Koninklijk Paleis alwaar de meeste kunstschatten en het meubilair bewaard zijn gebleven, ondanks de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te midden van de pracht van het Poolse hof valt bijna niet te bevatten dat in 1945 geen steen van het paleis meer op de andere stond. Net als de oude stad is het gebouw zo minutieus hersteld dat de bezoeker niet de indruk heeft in nieuwbouw rond te lopen.
  In de Saksentuin wordt ingegaan op de Poolse geschiedenis en cultuur, met aandacht voor de kunstenaar Bernardo Bellotto.
  Begin van de middag bezoeken we het Nationaal Museum. Daar maken we kennis met het oeuvre van Poolse groten die in Nederland vrij onbekend zijn: de historische schilder Jan Matejko, de realist Jozef Chelmonski, de symbolist Jacek Malczewski en schilders van Jong Polen als Olga Boznanska en Stanislaw Wyspianski.
  In de loop van de middag reizen we naar Lodz, een bijzondere en verre van toeristische stad, waar we twee nachten verblijven. Lodz is in Nederland vooral bekend van de filmschool (Roman Polanski, Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski) en van Vicky Leandros’ schlager ‘Theo, wir fahren nach Lodz’. De stad werd in rap tempo groot in de negentiende eeuw, toen textielfabrieken als paddenstoelen uit de grond schoten. In de Tweede Wereldoorlog bleven deze gebouwen gespaard van verwoesting. Heden ten dage staan ze er nog steeds, zij het met een nieuwe bestemming. Ons verblijf hier voelt als een reis in de tijd.

  dag 4, wo 04-09

  We bezoeken het grootste fabriekscomplex van Izrael Poznanski, waar nu onder meer een winkelcentrum en een dependance van het Museum van Moderne Kunst gevestigd zijn.
  We wandelen langs de houten Sint-Jozefskerk en de vernieuwbouwde arbeiderswijk. We vervolgen onze reis door de geschiedenis in de hoofdstraat van de stad, waar stille getuigen het verleden van de stad prijsgeven. We bezoeken het Joodse kerkhof, waar onder meer Izrael Poznanski zijn mausoleum heeft en waar zich in de oorlog een groot drama heeft afgespeeld. Na de lunch bezoeken we het filmmuseum. Na de oorlog opende in de stad een filmschool waar tal van grootheden zijn afgestudeerd, onder wie Krzysztof Kie?lowski ('Bleu', 'Blanc', 'Rouge'). U maakt er kennis met de geschiedenis van de film en met de Poolse film in het bijzonder.

  dag 5, do 05-09

  De reis gaat per trein verder naar Krakau, een van de schilderachtigste steden van Europa. Wanneer we Warschau vergelijken met een snelle manager in mantelpak, dan is Krakau een statige dame op leeftijd. Krakau is de stad met de oudste en meest prestigieuze universiteit van het land; een Joodse buurt die in de oorlog niet is verwoest; en een schilderachtige oude binnenstad. In de middag nemen we enkele mooie delen van de oude stad onder de loep, zoals de resten van de verdedigingsmuren en de kerk van de franciscanen met haar adembenemende glas-in-lood. We zien de Mariakerk met het enorme laatmiddeleeuwse kastaltaarstuk van Veit Stoss en horen de hejnal die een trompettist(e) sinds mensenheugenis elk uur in de vier windrichtingen speelt. Aan het einde van de middag bezoeken we het Czartoryski Museum, waar het beroemde werk De Dame met de Hermelijn van Leonardo da Vinci te zien is. We overnachten driemaal in Krakau.

  dag 6, vr 06-09

  In de ochtend zijn we in de veertiende-eeuwse stad Kazimierz, die sinds twee eeuwen deel uitmaakt van Krakau. We brengen een bezoek aan de beroemde Joodse wijk, een van de weinige plaatsen in Polen waar de Joodse cultuur nog echt levend is. Er zijn maar liefst zeven synagogen, waarvan drie in gebruik; een Joods museum; een Joodse begraafplaats en het voormalige rituele slachthuis. In Kazimierz bezoeken we tevens het oude centrum van de voormalige stad, met de grote kerk en het marktplein. In de middag bezoeken we het Koninklijk Paleis, dat zeer schilderachtig op een rots is gelegen. In tegenstelling tot het Koninklijk Paleis in Warschau is het paleis in Krakau wél blijven staan; de inboedel is echter zo goed als geheel verloren gegaan.
  De serie Brusselse wandkleden uit de renaissance is nog intact, alsmede de troonzaal met plafondschilderingen. In de kathedraal, een van de belangrijkste kerken van het land, liggen diverse heiligen en vorsten en zijn grote kunstschatten uit de gotiek, de renaissance, de barok en de post-Byzantijnse tijd te bewonderen.

  dag 7, za 07-09

  In de ochtend bezoeken we het museum voor de negentiende-eeuwse Poolse schilderkunst, dat zich op de eerste verdieping van de Lakenhal bevindt. We zien er onder meer indrukwekkende historische schilderkunst die de Polen een hart onder de riem moest steken ten tijde van de buitenlandse overheersing. In de middag tijd voor authentiek Polen. We lichten een tipje van de sluier op. We gaan naar een sfeervolle markt en bezoeken de naoorlogse wijk Nowa Huta.
  Vanmiddag kunt u optioneel Auschwitz en Birkenau bezoeken onder begeleiding van een kundige lokale gids. Het beruchtste vernietigingskamp uit de nazi-tijd ligt op 70 kilometer afstand van Krakau. Deze excursie komt dan in plaats van het bezoek aan authentiek Polen.

  dag 8, zo 08-09

  We starten de dag met een bezoek aan de opgravingen onder het grote marktplein van de stad. Na recent archeologisch onderzoek is duizend jaar geschiedenis blootgelegd en voor bezoekers openbaar gemaakt onder de naam Podziemia Rynku, oftewel de Rynek Underground. Dit historisch museum leidt ons dwars door de geschiedenis van Krakau en Polen, vanaf de vroegste geschiedenis van de stad. In de loop van de middag reizen we per comfortabele lijnvlucht van Krakau terug naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Warschau en van Krakau naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  01-09-2024: Amsterdam - Warschau, 09.50 - 11.40 uur
  08-09-2024: Krakau - Amsterdam, 18.10 - 20.10 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om met slechts één overstap in Berlijn vanaf Amsterdam in ruim 12 uur naar Warschau te reizen. Op de laatste dag van de reis kunt u dan het beste per trein van Krakau terug naar Warschau reizen en dan de volgende ochtend per trein via Berlijn weer terug. Bij een treinreis dient u één dag eerder te vertrekken en komt u ook één dag later terug; dat betekent dat u ook twee extra hotelovernachtingen in Polen nodig heeft.
  Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Polen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Het traject van Lodz naar Krakau reizen we per trein, zodat we goed van het uitzicht op de omgeving kunnen genieten. In Lodz en Krakau wordt tevens gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Onze reisleider zal voor de vervoersbewijzen zorgen.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Warschau (2 nachten) – Lodz (2 nachten) – Krakau (3 nachten).
  Alle hotels hebben vier sterren.
  Het centraal gelegen hotel in Warschau biedt comfortabele kamers en een heerlijk ontbijt. Het indrukwekkende hotel in Lodz valt op door de buitenkant van rode bakstenen en huisvestte vroeger een spinnerij.
  Het tegelijkertijd moderne en historische hotel in Krakau ligt prachtig, naast het stadspark Planty. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
  Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

  Maaltijden

  Twee diners vinden plaats in lokale restaurants; in Lodz dineert u eenmaal in het hotel. De overige diners en de lunches zijn op eigen gelegenheid.
  In de Poolse keuken worden veel gerechten bereid met paddenstoelen, vlees en wild.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven. 

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen worden voorkomen door water uit flessen te drinken. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen.

  Reisperiode

  Begin september is een geschikte periode voor een cultuurreis door Polen. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam, al kan het in deze periode warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Poolse munteenheid is de zloty. Eén zloty is ongeveer € 0,23 (mei 2024). Pinautomaten zijn in Polen op veel plaatsen aanwezig; uw reisleider kan u adviseren bij het op te nemen bedrag. Op enkele plekken kunt u in Polen ook met Euro’s betalen, vaak echter niet tegen de gunstigste wisselkoersen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Polen. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • In drie verschillende steden leert u het historische en moderne Polen kennen. In Warschau zijn na de Tweede Wereldoorlog veel monumenten, zoals het Koninklijk Paleis, steen voor steen weer opgebouwd. We bezoeken het Joods museum, de kerk met het hart van Chopin en 'het geschenk van Stalin'. De dertigste verdieping van dit bombastische Paleis van Cultuur en Wetenschappen biedt een formidabel uitzicht over de bloeiende metropool. Hoe anders is de sfeer in Lodz. Een bezoek aan deze negentiende-eeuwse textielstad is een reis in de tijd, want Lodz is vrijwel ongehavend uit de oorlog gekomen. De derde en laatste stad die we verkennen is Krakau, vergeleken met Warschau een statige dame op leeftijd. Krakau heeft de oudste en meest prestigieuze universiteit van het land, een schilderachtige oude binnenstad, een levendige Joodse wijk en talloze plekken waar het historische Polen goed voelbaar is. Extra dimensie van deze reis is dat de kunsthistorische begeleiding in handen is van de Poolssprekende docent Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 • dag 1, zo 01-09

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Warschau. Na even opfrissen in het hotel begeven we ons naar Lazienki. Polen staat internationaal niet bekend als een land dat op kunstgebied in de voorhoede speelt. Er zijn in de geschiedenis echter wel perioden geweest waarin de aandacht voor de kunsten groot was. De regeringsperiode van de laatste Poolse koning, Stanislas II Augustus, was er één van. In de achttiende eeuw kwam het paleiscomplex Lazienki tot bloei. Daar bevinden zich de koninklijke kunstcollecties in de diverse paleizen van een groots aangelegd park.
  In Lazienki is een aantal kunstenaars vertegenwoordigd van wie we later werk tegenkomen in het Nationaal Museum.
  Eind van de middag luisteren we naar het Chopin concert in het park (afhankelijk van het weer). Gezamenlijk diner deze avond en twee overnachtingen in Warschau.

  dag 2, ma 02-09

  In de ochtend wandelen we door de oude en de nieuwe stad en zien we de gotische Sint-Janskathedraal, waar veel Poolse grootheden zijn begraven. Vervolgens begeven we ons naar POLIN, het grote museum van de stad dat aan de duizendjarige geschiedenis van de Poolse Joden is gewijd. Het gebouw van de Finse architecten Lahdelma en Mahlamäki viel meerdere keren in de prijzen en in 2016 was het museum zelfs het Europees Museum van het Jaar.
  Het oude centrum is na de Tweede Wereldoorlog dan wel heropgebouwd, maar dat gebeurde niet met dat deel van het centrum waar in die periode het ‘geschenk van Stalin’ verrees: het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Dit bombastische gebouw werd tegen wil en dank een van de symbolen van de stad. Vanaf de dertigste verdieping genieten we van een prachtig uitzicht.

  dag 3, di 03-09

  Wandeling door het centrum met oog voor de oude stad. We bezoeken het Koninklijk Paleis alwaar de meeste kunstschatten en het meubilair bewaard zijn gebleven, ondanks de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te midden van de pracht van het Poolse hof valt bijna niet te bevatten dat in 1945 geen steen van het paleis meer op de andere stond. Net als de oude stad is het gebouw zo minutieus hersteld dat de bezoeker niet de indruk heeft in nieuwbouw rond te lopen.
  In de Saksentuin wordt ingegaan op de Poolse geschiedenis en cultuur, met aandacht voor de kunstenaar Bernardo Bellotto.
  Begin van de middag bezoeken we het Nationaal Museum. Daar maken we kennis met het oeuvre van Poolse groten die in Nederland vrij onbekend zijn: de historische schilder Jan Matejko, de realist Jozef Chelmonski, de symbolist Jacek Malczewski en schilders van Jong Polen als Olga Boznanska en Stanislaw Wyspianski.
  In de loop van de middag reizen we naar Lodz, een bijzondere en verre van toeristische stad, waar we twee nachten verblijven. Lodz is in Nederland vooral bekend van de filmschool (Roman Polanski, Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski) en van Vicky Leandros’ schlager ‘Theo, wir fahren nach Lodz’. De stad werd in rap tempo groot in de negentiende eeuw, toen textielfabrieken als paddenstoelen uit de grond schoten. In de Tweede Wereldoorlog bleven deze gebouwen gespaard van verwoesting. Heden ten dage staan ze er nog steeds, zij het met een nieuwe bestemming. Ons verblijf hier voelt als een reis in de tijd.

  dag 4, wo 04-09

  We bezoeken het grootste fabriekscomplex van Izrael Poznanski, waar nu onder meer een winkelcentrum en een dependance van het Museum van Moderne Kunst gevestigd zijn.
  We wandelen langs de houten Sint-Jozefskerk en de vernieuwbouwde arbeiderswijk. We vervolgen onze reis door de geschiedenis in de hoofdstraat van de stad, waar stille getuigen het verleden van de stad prijsgeven. We bezoeken het Joodse kerkhof, waar onder meer Izrael Poznanski zijn mausoleum heeft en waar zich in de oorlog een groot drama heeft afgespeeld. Na de lunch bezoeken we het filmmuseum. Na de oorlog opende in de stad een filmschool waar tal van grootheden zijn afgestudeerd, onder wie Krzysztof Kie?lowski ('Bleu', 'Blanc', 'Rouge'). U maakt er kennis met de geschiedenis van de film en met de Poolse film in het bijzonder.

  dag 5, do 05-09

  De reis gaat per trein verder naar Krakau, een van de schilderachtigste steden van Europa. Wanneer we Warschau vergelijken met een snelle manager in mantelpak, dan is Krakau een statige dame op leeftijd. Krakau is de stad met de oudste en meest prestigieuze universiteit van het land; een Joodse buurt die in de oorlog niet is verwoest; en een schilderachtige oude binnenstad. In de middag nemen we enkele mooie delen van de oude stad onder de loep, zoals de resten van de verdedigingsmuren en de kerk van de franciscanen met haar adembenemende glas-in-lood. We zien de Mariakerk met het enorme laatmiddeleeuwse kastaltaarstuk van Veit Stoss en horen de hejnal die een trompettist(e) sinds mensenheugenis elk uur in de vier windrichtingen speelt. Aan het einde van de middag bezoeken we het Czartoryski Museum, waar het beroemde werk De Dame met de Hermelijn van Leonardo da Vinci te zien is. We overnachten driemaal in Krakau.

  dag 6, vr 06-09

  In de ochtend zijn we in de veertiende-eeuwse stad Kazimierz, die sinds twee eeuwen deel uitmaakt van Krakau. We brengen een bezoek aan de beroemde Joodse wijk, een van de weinige plaatsen in Polen waar de Joodse cultuur nog echt levend is. Er zijn maar liefst zeven synagogen, waarvan drie in gebruik; een Joods museum; een Joodse begraafplaats en het voormalige rituele slachthuis. In Kazimierz bezoeken we tevens het oude centrum van de voormalige stad, met de grote kerk en het marktplein. In de middag bezoeken we het Koninklijk Paleis, dat zeer schilderachtig op een rots is gelegen. In tegenstelling tot het Koninklijk Paleis in Warschau is het paleis in Krakau wél blijven staan; de inboedel is echter zo goed als geheel verloren gegaan.
  De serie Brusselse wandkleden uit de renaissance is nog intact, alsmede de troonzaal met plafondschilderingen. In de kathedraal, een van de belangrijkste kerken van het land, liggen diverse heiligen en vorsten en zijn grote kunstschatten uit de gotiek, de renaissance, de barok en de post-Byzantijnse tijd te bewonderen.

  dag 7, za 07-09

  In de ochtend bezoeken we het museum voor de negentiende-eeuwse Poolse schilderkunst, dat zich op de eerste verdieping van de Lakenhal bevindt. We zien er onder meer indrukwekkende historische schilderkunst die de Polen een hart onder de riem moest steken ten tijde van de buitenlandse overheersing. In de middag tijd voor authentiek Polen. We lichten een tipje van de sluier op. We gaan naar een sfeervolle markt en bezoeken de naoorlogse wijk Nowa Huta.
  Vanmiddag kunt u optioneel Auschwitz en Birkenau bezoeken onder begeleiding van een kundige lokale gids. Het beruchtste vernietigingskamp uit de nazi-tijd ligt op 70 kilometer afstand van Krakau. Deze excursie komt dan in plaats van het bezoek aan authentiek Polen.

  dag 8, zo 08-09

  We starten de dag met een bezoek aan de opgravingen onder het grote marktplein van de stad. Na recent archeologisch onderzoek is duizend jaar geschiedenis blootgelegd en voor bezoekers openbaar gemaakt onder de naam Podziemia Rynku, oftewel de Rynek Underground. Dit historisch museum leidt ons dwars door de geschiedenis van Krakau en Polen, vanaf de vroegste geschiedenis van de stad. In de loop van de middag reizen we per comfortabele lijnvlucht van Krakau terug naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Warschau en van Krakau naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  01-09-2024: Amsterdam - Warschau, 09.50 - 11.40 uur
  08-09-2024: Krakau - Amsterdam, 18.10 - 20.10 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om met slechts één overstap in Berlijn vanaf Amsterdam in ruim 12 uur naar Warschau te reizen. Op de laatste dag van de reis kunt u dan het beste per trein van Krakau terug naar Warschau reizen en dan de volgende ochtend per trein via Berlijn weer terug. Bij een treinreis dient u één dag eerder te vertrekken en komt u ook één dag later terug; dat betekent dat u ook twee extra hotelovernachtingen in Polen nodig heeft.
  Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Polen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Het traject van Lodz naar Krakau reizen we per trein, zodat we goed van het uitzicht op de omgeving kunnen genieten. In Lodz en Krakau wordt tevens gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Onze reisleider zal voor de vervoersbewijzen zorgen.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Warschau (2 nachten) – Lodz (2 nachten) – Krakau (3 nachten).
  Alle hotels hebben vier sterren.
  Het centraal gelegen hotel in Warschau biedt comfortabele kamers en een heerlijk ontbijt. Het indrukwekkende hotel in Lodz valt op door de buitenkant van rode bakstenen en huisvestte vroeger een spinnerij.
  Het tegelijkertijd moderne en historische hotel in Krakau ligt prachtig, naast het stadspark Planty. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
  Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

  Maaltijden

  Twee diners vinden plaats in lokale restaurants; in Lodz dineert u eenmaal in het hotel. De overige diners en de lunches zijn op eigen gelegenheid.
  In de Poolse keuken worden veel gerechten bereid met paddenstoelen, vlees en wild.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven. 

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen worden voorkomen door water uit flessen te drinken. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen.

  Reisperiode

  Begin september is een geschikte periode voor een cultuurreis door Polen. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam, al kan het in deze periode warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Poolse munteenheid is de zloty. Eén zloty is ongeveer € 0,23 (mei 2024). Pinautomaten zijn in Polen op veel plaatsen aanwezig; uw reisleider kan u adviseren bij het op te nemen bedrag. Op enkele plekken kunt u in Polen ook met Euro’s betalen, vaak echter niet tegen de gunstigste wisselkoersen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Polen. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Op verschillende momenten tijdens de reis zal hij worden bijgestaan door een lokale gids.

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat niet alle maaltijden (de lunches en een aantal diners) zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Ook de fooien zijn niet inclusief. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
1 t/m 8 september 2024
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer en verblijf’.

Reissom

€ 2150
toeslag eenpersoonskamer: € 390
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.