Skip to main content
De weg van Monet i.s.m. Vrije Academie
De weg van Monet i.s.m. Vrije Academie
De weg van Monet i.s.m. Vrije Academie

De weg van Monet i.s.m. Vrije Academie

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Sinds hij als tiener door zijn schilderleraar naar buiten werd gestuurd, hield Monet van de natuur en probeerde hij licht te vangen in verf. Zonder Monet geen impressionisme. Maar ook post-impressionisten, expressionisten en zelfs kubisten leerden van Monet dat ze vooral hun eigen weg moesten volgen.
  Deze zevendaagse reis naar de bakermat van het impressionisme begint in Le Havre, waar Monet opgroeide en zijn beroemde Impression, soleil levant schilderde. Uiteraard bezoeken we ook de nabijgelegen kliffen van Étretat, onlosmakelijk verbonden met het impressionisme. Via Giverny, waar we Monet’s beroemde tuinen en atelier bezichtigen en een bezoek brengen aan het Musée des Impressionismes in Giverny, reizen we naar Parijs. In Musée d’Orsay, Musée de l’Orangerie en Musée Marmottan Monet ziet u werken van Monet en andere impressionisten, maar ook van Manet en postimpressionisten als Gauguin en Van Gogh. Tot slot staat in Le Cateau-Cambrésis nog een bezoek aan het huis en atelier van Henri Matisse op het programma. Schrijf u in voor deze zomerreis vol prachtige Franse kunst.

 • dag 1, wo 05-07

  Per touringcar reizen we vanuit Utrecht naar Le Havre, de stad waar Monet opgroeide. Twee overnachtingen in Le Havre, vanavond inclusief diner.

  dag 2, do 06-07

  We maken een stadswandeling door Le Havre en zien de plekken die Monet in zijn schilderijen vereeuwigde. In het Musée d’art moderne André Malraux hangen werken van Renoir, Pissarro en Monet, maar er is ook werk van Matisse en Boudin. Aansluitend bezichtigen we de kalksteenkliffen bij Étretat. Delacroix schilderde de krijtrotsen van Étretat al met de vlotte, losse penseelstreek die we van de impressionisten kennen. Na hem volgden vele anderen, betoverd door het bijzondere licht en de steeds wisselende kleuren.

  dag 3, vr 07-07

  In Giverny brengen we een bezoek aan het woonhuis met atelier en tuinen van Claude Monet. De bloemen in zijn tuin en de vijver met waterlelies waren decennialang zijn inspiratiebronnen. We bezichtigen uiteraard ook het Musée des Impressionismes. We overnachten driemaal in Parijs.

  dag 4, za 08-07

  We starten onze dag in Parijs met het Musée d’Orsay. Dit museum in een prachtig neoclassicistisch stationsgebouw is vermaard om zijn verzameling Franse impressionisten. Topstukken van alle grote meesters zijn aanwezig. Vervolgens bezoeken we het overzichtelijke Musée Marmottan Monet. Hier hangt onder meer het sleutelstuk uit 1873 van Monet waaraan de naam ‘impressionisme’ ontleend is. Tevens ziet u hier veel schilderijen van andere impressionisten, waaronder een selectie uit privé-collecties.

  dag 5, zo 09-07

  We sluiten in Parijs af met een bezoek aan de Orangerie die een fraaie collectie uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw heeft. Hier bevindt zich onder meer de serie Waterlelies van Claude Monet, geschilderd in Giverny. De rest van de dag is ter vrije besteding.

  dag 6, ma 10-07

  Rit naar Le Cateau-Cambrésis voor een bezoek aan het aan Matisse gewijde museum, met een prachtige collectie werken van Matisse en verwante kunstenaars. We zien er hoe de rijke textieltraditie van het noorden van Frankrijk veel invloed gehad heeft op het kleurenpalet van de kunstenaar. Eén overnachting nabij Cambrai inclusief diner.

  dag 7, di 11-07

  Terugreis naar Utrecht, waar we in de loop van de middag aankomen.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken. In Parijs maken we voor de bezoeken gebruik van het openbaar vervoer. De OV-kaart is inbegrepen bij de reissom.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Le Havre (2 nachten) - Parijs (3 nachten) - nabij Cambrai (1 nacht)
  In Le Havre logeren we in een centraal gelegen viersterrenhotel. Het hotel in Parijs heeft drie sterren en ligt in het vijfde arrondisement, nabij een metrohalte. Hotelkamers zijn in Parijs in de regel niet al te groot, maar ze zijn comfortabel en stijlvol ingericht. De laatste nacht overnachten we in een gunstig nabij Cambrai gelegen hotel bij een oud kasteel. De kamers zijn eenvoudig, en bevinden zich in een bijgebouw. We dineren in het kasteel zelf. Uiteraard zijn alle kamers voorzien van eigen sanitaire voorzieningen.

  Maaltijden

  We dineren gezamenlijk in het hotel op dagen 1 en 6. Op de overige dagen zijn de diners op eigen gelegenheid. Ook de lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

  Zwaarte van de reis

  Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
  Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 °C, maar ook een bui of warmer weer is niet uit te sluiten (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De reis vindt in het hoogseizoen plaats, waarin de tuinen doorgaans op hun mooist zijn. Om deze reden kan het bij populaire bezienswaardigheden drukker zijn dan gemiddeld.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Sinds hij als tiener door zijn schilderleraar naar buiten werd gestuurd, hield Monet van de natuur en probeerde hij licht te vangen in verf. Zonder Monet geen impressionisme. Maar ook post-impressionisten, expressionisten en zelfs kubisten leerden van Monet dat ze vooral hun eigen weg moesten volgen.
  Deze zevendaagse reis naar de bakermat van het impressionisme begint in Le Havre, waar Monet opgroeide en zijn beroemde Impression, soleil levant schilderde. Uiteraard bezoeken we ook de nabijgelegen kliffen van Étretat, onlosmakelijk verbonden met het impressionisme. Via Giverny, waar we Monet’s beroemde tuinen en atelier bezichtigen en een bezoek brengen aan het Musée des Impressionismes in Giverny, reizen we naar Parijs. In Musée d’Orsay, Musée de l’Orangerie en Musée Marmottan Monet ziet u werken van Monet en andere impressionisten, maar ook van Manet en postimpressionisten als Gauguin en Van Gogh. Tot slot staat in Le Cateau-Cambrésis nog een bezoek aan het huis en atelier van Henri Matisse op het programma. Schrijf u in voor deze zomerreis vol prachtige Franse kunst.

 • dag 1, wo 05-07

  Per touringcar reizen we vanuit Utrecht naar Le Havre, de stad waar Monet opgroeide. Twee overnachtingen in Le Havre, vanavond inclusief diner.

  dag 2, do 06-07

  We maken een stadswandeling door Le Havre en zien de plekken die Monet in zijn schilderijen vereeuwigde. In het Musée d’art moderne André Malraux hangen werken van Renoir, Pissarro en Monet, maar er is ook werk van Matisse en Boudin. Aansluitend bezichtigen we de kalksteenkliffen bij Étretat. Delacroix schilderde de krijtrotsen van Étretat al met de vlotte, losse penseelstreek die we van de impressionisten kennen. Na hem volgden vele anderen, betoverd door het bijzondere licht en de steeds wisselende kleuren.

  dag 3, vr 07-07

  In Giverny brengen we een bezoek aan het woonhuis met atelier en tuinen van Claude Monet. De bloemen in zijn tuin en de vijver met waterlelies waren decennialang zijn inspiratiebronnen. We bezichtigen uiteraard ook het Musée des Impressionismes. We overnachten driemaal in Parijs.

  dag 4, za 08-07

  We starten onze dag in Parijs met het Musée d’Orsay. Dit museum in een prachtig neoclassicistisch stationsgebouw is vermaard om zijn verzameling Franse impressionisten. Topstukken van alle grote meesters zijn aanwezig. Vervolgens bezoeken we het overzichtelijke Musée Marmottan Monet. Hier hangt onder meer het sleutelstuk uit 1873 van Monet waaraan de naam ‘impressionisme’ ontleend is. Tevens ziet u hier veel schilderijen van andere impressionisten, waaronder een selectie uit privé-collecties.

  dag 5, zo 09-07

  We sluiten in Parijs af met een bezoek aan de Orangerie die een fraaie collectie uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw heeft. Hier bevindt zich onder meer de serie Waterlelies van Claude Monet, geschilderd in Giverny. De rest van de dag is ter vrije besteding.

  dag 6, ma 10-07

  Rit naar Le Cateau-Cambrésis voor een bezoek aan het aan Matisse gewijde museum, met een prachtige collectie werken van Matisse en verwante kunstenaars. We zien er hoe de rijke textieltraditie van het noorden van Frankrijk veel invloed gehad heeft op het kleurenpalet van de kunstenaar. Eén overnachting nabij Cambrai inclusief diner.

  dag 7, di 11-07

  Terugreis naar Utrecht, waar we in de loop van de middag aankomen.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken. In Parijs maken we voor de bezoeken gebruik van het openbaar vervoer. De OV-kaart is inbegrepen bij de reissom.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Le Havre (2 nachten) - Parijs (3 nachten) - nabij Cambrai (1 nacht)
  In Le Havre logeren we in een centraal gelegen viersterrenhotel. Het hotel in Parijs heeft drie sterren en ligt in het vijfde arrondisement, nabij een metrohalte. Hotelkamers zijn in Parijs in de regel niet al te groot, maar ze zijn comfortabel en stijlvol ingericht. De laatste nacht overnachten we in een gunstig nabij Cambrai gelegen hotel bij een oud kasteel. De kamers zijn eenvoudig, en bevinden zich in een bijgebouw. We dineren in het kasteel zelf. Uiteraard zijn alle kamers voorzien van eigen sanitaire voorzieningen.

  Maaltijden

  We dineren gezamenlijk in het hotel op dagen 1 en 6. Op de overige dagen zijn de diners op eigen gelegenheid. Ook de lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

  Zwaarte van de reis

  Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
  Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 °C, maar ook een bui of warmer weer is niet uit te sluiten (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De reis vindt in het hoogseizoen plaats, waarin de tuinen doorgaans op hun mooist zijn. Om deze reden kan het bij populaire bezienswaardigheden drukker zijn dan gemiddeld.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door kunsthistoricus drs. Aldwin Kroeze. Tijdens de reis wordt hij organisatorisch begeleid door Tineke Tooi.

drs. Aldwin Kroeze

drs. Aldwin Kroeze

Kunsthistoricus. Legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat er slechts een diner is inbegrepen bij de reissom; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Ook de fooien zijn niet inbegrepen bij de reissom. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
5 t/m 11 juli 2023

Reissom

t/m 1 mei 2023: € 1775
vanaf 2 mei 2023: € 1825
toeslag eenpersoonskamer: € 335

Inclusief

vervoer per touringcar, OV-kaart Parijs, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, organisatorische reisbegeleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten