Exclusieve groepsreis Kunst en kerst in Málaga i.s.m. Vrije Academie

Kunst en kerst in Málaga i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Málaga ligt neergevlijd aan een beschutte baai van de Middellandse Zee, in de vorm van een halve maan. Een Moorse burcht beheerst het silhouet van de stad, waar verschillende culturen een thuishaven vonden. De afgelopen jaren heeft het havenfront van Málaga een prachtige transformatie ondergaan. Gedurende deze kerstreis vol moderne kunst leidt Robert-Jan Muller u rond in bijzondere musea en kunstenaarshuizen. Rondom de feestdagen verzorgen we enkele gezellige lunches en diners.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door kunsthistoricus drs. Robert-Jan Muller.

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur, en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat een aantal diners en de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, vr 23-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Málaga. Na een stop voor een lunch op eigen gelegenheid bezichtigen we de negentiende-eeuwse Jardín Botánico de la Concepción, met zijn grote variatie aan (sub)tropische planten. Vanuit de miradores hebben we een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Aansluitend rijden we naar ons hotel. ’s Avonds wandelen we door de Calle Marquès de Larios naar ons restaurant. De straat is in deze periode prachtig gedecoreerd, met elke avond de meest uitbundige kerstlicht- en geluidshow van Europa.

dag 2, za 24-12

We wandelen via de schaduwrijke Paseo del Parque naar de Spaanse dependance van het Centre Pompidou aan het vernieuwde havenfront. Van een afstand zien we al de kleurrijke glazen kubus, die kunstenaar Daniel Buren voor het museumdak ontwierp. De vaste collectie is opgebouwd rondom het thema ‘Moderne utopiën’ en omvat werken uit het Parijse Pompidou-museum, o.a. van Picasso, Malevich, Chagall en Kandinsky. Het Museo Carmen Thyssen-Bornemisza is gevestigd in het prachtige, historische Palacio de Villalón en herbergt met name de uitzonderlijke collectie negentiende-eeuwse Andalusische kunst van barones Thyssen. Wij bezoeken er tevens de interessante tijdelijke tentoonstelling ‘Meesterwerken van de Belgische kunst’, met werk van onder anderen Magritte. Aansluitend kunt u genieten van een lunch op een van de vele terrassen in de buurt en flaneren over de prachtige, moderne havenkade: de Paseo de Muelle Uno. Vrije tijd tot aan ons feestelijke diner.

dag 3, zo 25-12

’s Ochtends rijden we naar het nabijgelegen Antequera om te genieten van het uitzicht vanaf de Moorse burcht en te lunchen in de parador. Na terugkeer nadere kennismaking met Málaga. Onze wandeling voert ons langs de Atarazanas-markthal met haar Moorse toegangspoort en het barokke bisschoppelijk paleis, met hoog in een nis de Maagd der Smarten, naar de monumentale Manquita, oftewel Eenarmige Dame, vanwege de onvoltooide tweede toren. Deze renaissancekathedraal, waarvan de bouw begon in 1528, is een bevestiging van de overwinning op de Moren enkele decennia daarvoor. Het interieur met zijn indrukwekkende gewelven doet immens aan. De kloostergang biedt toegang tot de Sagradokerk, gebouwd op de plek waar eerder de moskee stond. Indien de kathedraal vanmiddag dicht is, gaan we er morgen nog even langs. Gezamenlijke lunch en diner.

dag 4, ma 26-12

Deze dag staat in het teken van Pablo Picasso. ’s Ochtends bezoeken we zijn geboortehuis, gelegen aan een plein dat er nog net zo uitziet als toen de kleine Pablo er speelde. In de middag gaan we naar het Picasso Museum. De veelzijdige collectie bestaat grotendeels uit familiebezit, met veel werk uit Picasso’s vroege en laatste periode.

dag 5, di 27-12

De ochtend is ter vrije besteding. Na de lunch rijden we naar het bezienswaardige Castillo de Gibralfaro, Arabisch voor ‘berg van de vuurtoren’. Deze hooggelegen Moorse burcht, met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en op het historische Plaza de Toros met de arena, was al in de Fenicische tijd een versterking. Na ons bezoek wandelen we naar beneden richting het fort Alcazaba. Deze negende-eeuwse Moorse vesting werd in de elfde eeuw verder uitgebouwd, met gebruikmaking van Romeinse spolia. Vanuit de tuinen en de patio’s met hun karakteristieke Moorse irrigatiesystemen, vijvers en fonteinen hebben we wederom een fraai uitzicht op de stad en de haven. We eindigen bij het naast de vesting gelegen Romeinse theater, op een plein met gezellige terrassen. Onze laatste avond besluiten we met een gezamenlijk diner.

dag 6, wo 28-12

Transfer naar de luchthaven van Málaga, vanwaar in de loop van de ochtend onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Málaga v.v. met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
23-12-2022: Amsterdam - Málaga, 09.00 - 12.00 uur
28-12-2022: Málaga - Amsterdam, 10.40 - 13.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden (geen tijdsverschil).
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers, de excursie naar Antequera en de rit naar het Castillo de Gibralfaro worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Verder zullen we ons te voet verplaatsen.

Hotel

We verblijven in Málaga in het comfortabele, centraal gelegen driesterrenhotel Soho Boutique Málaga. Alle kamers zijn ruim en voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 4 diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of de gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat bijna alle bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Voor de afdaling van de heuvel Gibralfaro naar het fort Alcazaba moet u beslist goed ter been zijn, want er zijn veel trappen en afstapjes. U kunt vanaf de Gibralfaro weliswaar per lift naar beneden, maar dan mist u het Alcazaba.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

December is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Málaga in Andalusië. De temperatuur is doorgaans zacht; sneeuw en vrieskou komen weinig voor. Wel kan er af en toe een bui vallen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Spanje is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
23 t/m 28 december 2022

Reissom

t/m 30 september 2022: € 1795
vanaf 1 oktober 2022: € 1870
toeslag eenpersoonskamer: € 250
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 4 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten