Kunst en cultuur van Japan i.s.m. Vrije Academie
Kunst en cultuur van Japan i.s.m. Vrije Academie
Kunst en cultuur van Japan i.s.m. Vrije Academie

Kunst en cultuur van Japan i.s.m. Vrije Academie

 • Een eeuwenoud boeddhistisch beeld in een serene tempel, een olieverfschilderij dat aan Holbein doet denken, en felgekleurde ‘stripfiguren’ die lachen maar tegelijkertijd boosaardig zijn. De kunst van Japan is rijk en gevarieerd.
  In deze reis zal Inge Klompmakers u aan de hand van de kunstgeschiedenis langs een groot aantal Japanse culturele hoogtepunten leiden. We gaan naar bijzondere tempels, kastelen en musea. Ook beleven we een van Japans mooiste tuinen. De geschiedenis van Japan en zijn kunsten zullen voor u tot leven komen. U ziet en beleeft de cultuur van de boeddhistische kloostercomplexen, de wereld van de samoerai, en het keizerlijk hof. Daarnaast zal Inge ook veel aandacht besteden aan moderne kunst, kunstnijverheid en de architectuur van de hedendaagse megastad. U reist met een groep twee weken door een van de populairste landen van dit moment. Samen bezoeken we minder bekende plaatsen, maar natuurlijk ook Kyoto en Tokyo. Dit is een reis die u niet mag missen als u meer wilt weten van dit fascinerende land. Geef u op en ervaar zelf Japans rijke cultuur en bijzondere sfeer!

 • dag 1, ma 09-10

  In de late namiddag vertrek per directe lijnvlucht naar Japan.

  dag 2, di 10-10

  Aankomst in Osaka en transfer naar Kyoto, waar we vier nachten verblijven. Gezamenlijk diner in het hotel.

  dag 3, wo 11-10

  Aan de westkant van Kyoto liggen twee van Japans bekendste tempels. We bezoeken het Gouden Paviljoen (Kinkaku-ji) en de rotstuin van de zentempel Ryoan-ji. Ook bewonderen we het prachtige Nijo-kasteel. We verkennen het centrum van Kyoto tijdens een ontspannende stadswandeling. Rondom de Kamo-rivier zijn tal van interessante wijkjes, zoals Gion en Pontocho, twee van Kyoto’s geishadistricten. Ook centraal gelegen is de overdekte Nishiki-markt, waar allerlei etenswaren prachtig liggen uitgestald.

  dag 4, do 12-10

  Een dagtrip naar het nabijgelegen Nara, de bakermat van het Japanse boeddhisme en van 710 tot 784 de hoofdstad van Japan. Eerst stoppen we nog in Ikaruga voor bezichtiging van de Horyu-ji. Dit is het oudste boeddhistische tempelcomplex van Japan. Met de bouw werd aan het eind van de zesde eeuw begonnen. Hier bevindt zich ook de oudste pagode van Japan. De symmetrie van het complex wijst op de grote invloed van de Chinese architectuur in die tijd. Deze constructie strekte tot voorbeeld voor veel tempelarchitectuur. In Nara bekijken we de tempel Todai-ji (opgericht in de achtste eeuw) met zijn grote bronzen boeddha en stoere poortwachters. Ook maken we een keuze voor het middagprogramma: indien in het Nara Nationaal Museum de zogenaamde Hellerol – die kan wedijveren met de gruwelijkste voorstellingen van Jeroen Bosch – te bezichtigen is, bezoeken we dit museum; anders gaan we naar de tempel Kofuku-ji, een van de grootste en machtigste heiligdommen van de stad.

  dag 5, vr 13-10

  Vandaag staat de oostkant van Kyoto op het programma. In de ochtend bezoeken we de tempel Sanjusangendo met zijn duizend sculpturen van de godheid Kannon. Het huismuseum Kawai Kanjiro geeft ons een mooi sfeerbeeld van de Japanse manier van wonen. In de buurt rondom het Heian Jingu-schrijn zijn verschillende voorbeelden te zien van Japanse architectuur, van eind negentiende eeuw tot en met de jaren zestig. We besluiten de dag met de zentempel Nanzen-ji.

  dag 6, za 14-10

  We nemen de kogeltrein naar Hiroshima en gaan vanaf daar per openbaar vervoer door naar het eiland Miyajima. Dit eiland staat vooral bekend om het Itsukushima-schrijn, dat in zee gelegen is. Na een jarenlange renovatie is de beroemde rode poort van de tempel weer in volle glorie te bewonderen. We overnachten eenmaal in Hiroshima, dat we morgen verder zullen verkennen.

  dag 7, zo 15-10

  In het vredespark zijn enkele belangrijke monumenten te vinden die herinneren aan de verschrikkelijke aanval in 1945. Zo zien we er onder meer de Atomic Bomb Dome en bezoeken we het Peace Memorial Museum. Per shinkansen reizen we naar Okayama, waar we een rustgevende middag doorbrengen in de Koraku-en, een van de mooiste tuinen van Japan.

  dag 8, ma 16-10

  Vanuit Okayama maken we een dagtrip naar het nabijgelegen Kurashiki. Dit stadje heeft een bijzondere historische stadskern, waarin ook het Ohara Museum gelegen is. Dit museum heeft een verrassende collectie moderne Japanse kunst van begin twintigste eeuw tot en met hedendaagse kunst. In een apart gebouw is de collectie decoratieve kunst te bewonderen met werk van meesters uit het begin van de twintigste eeuw, zoals Hamada Shoji. Het museum werd in 1930 opgericht door de industrieel Ohara en was het eerste in Japan met een collectie westerse kunst. Na het museumbezoek wandelen we door de historische straten van Kurashiki en bekijken we het Ohashi-koopmanshuis.

  dag 9, di 17-10

  Vanuit de haven van het nabijgelegen Uno nemen we de veerboot naar het eiland Naoshima in de Japanse Binnenzee. Hier vinden we de wereldberoemde musea van de Benesse Art Site van Tadao Ando, waaronder het Chichu Art Museum, het Art House Project en natuurlijk het Benesse House Museum.

  dag 10, wo 18-10

  In de ochtend reizen we per trein oostwaarts. Onderweg bezichtigen we Himeji, een van de weinig nog oorspronkelijke kastelen en het beroemdste kasteel van Japan. In de namiddag arriveren we in Tokyo, waar we de rest van de reis verblijven.

  dag 11, do 19-10

  In het beroemde Ueno Park bezoeken we uitgebreid het Tokyo Nationaal Museum. Dit herbergt niet alleen hoogtepunten van de cultuur van Japan, maar ook van andere Aziatische landen als China, Korea en Pakistan. In de nabijgelegen wijk Asakusa vinden we de tempel Senso-ji en de bruisende Nakamise-straat met haar vele winkeltjes. In de loop van de middag verplaatsen we ons naar de drukke wijk Shinjuku, waar we onder meer de architectuur in het skyscraper district gaan bekijken.

  dag 12, vr 20-10

  Kamakura was het centrum van de macht in Japan van eind twaalfde eeuw tot 1333 en is een belangrijke stad in relatie tot het zenboeddhisme. Vanuit Tokyo maken we een dagtrip naar deze stad aan zee. Onder andere de Grote Boeddha (Daibutsu) en de Hasedera-tempel staan op het programma.

  dag 13, za 21-10

  Net als Shinjuku is Roppongi een drukke wijk met een levendige uitgaanscultuur. We bezoeken een aantal grote architectuurprojecten, zoals Roppongi Hills met de Mori Art Tower en Tokyo Midtown. Het Ota Memorial Museum is geheel gewijd aan de Japanse prentkunst. Het ligt vlak bij de Omotesando, waar de futuristische gebouwen van de diverse modehuizen gevestigd zijn, zoals dat van Prada. De middag is ter vrije besteding. Even verderop ligt Harajuku, waar in het weekend jonge Japanners in coole en soms extravagante outfit paraderen. Maar ook het Nezu Museum met zijn magnifieke tuin is niet ver weg. ’s Avonds afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

  dag 14, zo 22-10

  Transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Osaka en van Tokyo naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  09-10-2023: Amsterdam - Osaka, 17.30 - 16.00 uur (met een tussenlanding in Seoul, Zuid-Korea)
  22-10-2023: Tokyo - Amsterdam, 10.25 - 17.20 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het zeven uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  Japan is groot en we overbruggen de langste trajecten met hogesnelheidstreinen. De grote bagage wordt, zoals in Japan gebruikelijk is, afzonderlijk per koerier van Kyoto naar Okayama en van Okayama naar Tokyo gebracht. U heeft in Hiroshima en de eerste nacht in Tokyo slechts de beschikking over uw handbagage. De deelnemers ontvangen meer informatie.
  Op diverse dagen maken we gebruik van een eigen touringcar, maar we zullen ook op diverse dagen reizen met het uitstekende, schone en veilige openbaar vervoer.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Kyoto (4 nachten) – Hiroshima (1 nacht) – Okayama (3 nachten) – Tokyo (4 nachten)
  U verblijft in goede drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet. Houd er rekening mee dat in Japan de kamers vaak kleiner zijn dan in Europese hotels.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 4 lunches en 4 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd.
  Vanzelfsprekend eet u tijdens de reis ook écht Japans. Soms zal dit een eenvoudige kom noedels zijn, maar ook prachtige vis- en groentegerechten staan op het menu, vaak kunstwerkjes op zich.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. U dient zelf uw bagage van de bus naar het hotel te kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Japan is een zeer modern land met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig.

  Reisperiode

  Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Japan. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De meeste regen valt in Japan in de zomer, maar ook in oktober zijn flinke buien niet uit te sluiten. Met een beetje geluk kunnen we al genieten van de prachtige herfstkleuren.

  Grensdocumenten

  Uw paspoort dient voor een reis naar Japan geldig te zijn tenminste tot en met de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  De Japanse munteenheid is de Japanse yen (JPY). Pinautomaten zijn in Japan in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Japans geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Japan. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Een eeuwenoud boeddhistisch beeld in een serene tempel, een olieverfschilderij dat aan Holbein doet denken, en felgekleurde ‘stripfiguren’ die lachen maar tegelijkertijd boosaardig zijn. De kunst van Japan is rijk en gevarieerd.
  In deze reis zal Inge Klompmakers u aan de hand van de kunstgeschiedenis langs een groot aantal Japanse culturele hoogtepunten leiden. We gaan naar bijzondere tempels, kastelen en musea. Ook beleven we een van Japans mooiste tuinen. De geschiedenis van Japan en zijn kunsten zullen voor u tot leven komen. U ziet en beleeft de cultuur van de boeddhistische kloostercomplexen, de wereld van de samoerai, en het keizerlijk hof. Daarnaast zal Inge ook veel aandacht besteden aan moderne kunst, kunstnijverheid en de architectuur van de hedendaagse megastad. U reist met een groep twee weken door een van de populairste landen van dit moment. Samen bezoeken we minder bekende plaatsen, maar natuurlijk ook Kyoto en Tokyo. Dit is een reis die u niet mag missen als u meer wilt weten van dit fascinerende land. Geef u op en ervaar zelf Japans rijke cultuur en bijzondere sfeer!

 • dag 1, ma 09-10

  In de late namiddag vertrek per directe lijnvlucht naar Japan.

  dag 2, di 10-10

  Aankomst in Osaka en transfer naar Kyoto, waar we vier nachten verblijven. Gezamenlijk diner in het hotel.

  dag 3, wo 11-10

  Aan de westkant van Kyoto liggen twee van Japans bekendste tempels. We bezoeken het Gouden Paviljoen (Kinkaku-ji) en de rotstuin van de zentempel Ryoan-ji. Ook bewonderen we het prachtige Nijo-kasteel. We verkennen het centrum van Kyoto tijdens een ontspannende stadswandeling. Rondom de Kamo-rivier zijn tal van interessante wijkjes, zoals Gion en Pontocho, twee van Kyoto’s geishadistricten. Ook centraal gelegen is de overdekte Nishiki-markt, waar allerlei etenswaren prachtig liggen uitgestald.

  dag 4, do 12-10

  Een dagtrip naar het nabijgelegen Nara, de bakermat van het Japanse boeddhisme en van 710 tot 784 de hoofdstad van Japan. Eerst stoppen we nog in Ikaruga voor bezichtiging van de Horyu-ji. Dit is het oudste boeddhistische tempelcomplex van Japan. Met de bouw werd aan het eind van de zesde eeuw begonnen. Hier bevindt zich ook de oudste pagode van Japan. De symmetrie van het complex wijst op de grote invloed van de Chinese architectuur in die tijd. Deze constructie strekte tot voorbeeld voor veel tempelarchitectuur. In Nara bekijken we de tempel Todai-ji (opgericht in de achtste eeuw) met zijn grote bronzen boeddha en stoere poortwachters. Ook maken we een keuze voor het middagprogramma: indien in het Nara Nationaal Museum de zogenaamde Hellerol – die kan wedijveren met de gruwelijkste voorstellingen van Jeroen Bosch – te bezichtigen is, bezoeken we dit museum; anders gaan we naar de tempel Kofuku-ji, een van de grootste en machtigste heiligdommen van de stad.

  dag 5, vr 13-10

  Vandaag staat de oostkant van Kyoto op het programma. In de ochtend bezoeken we de tempel Sanjusangendo met zijn duizend sculpturen van de godheid Kannon. Het huismuseum Kawai Kanjiro geeft ons een mooi sfeerbeeld van de Japanse manier van wonen. In de buurt rondom het Heian Jingu-schrijn zijn verschillende voorbeelden te zien van Japanse architectuur, van eind negentiende eeuw tot en met de jaren zestig. We besluiten de dag met de zentempel Nanzen-ji.

  dag 6, za 14-10

  We nemen de kogeltrein naar Hiroshima en gaan vanaf daar per openbaar vervoer door naar het eiland Miyajima. Dit eiland staat vooral bekend om het Itsukushima-schrijn, dat in zee gelegen is. Na een jarenlange renovatie is de beroemde rode poort van de tempel weer in volle glorie te bewonderen. We overnachten eenmaal in Hiroshima, dat we morgen verder zullen verkennen.

  dag 7, zo 15-10

  In het vredespark zijn enkele belangrijke monumenten te vinden die herinneren aan de verschrikkelijke aanval in 1945. Zo zien we er onder meer de Atomic Bomb Dome en bezoeken we het Peace Memorial Museum. Per shinkansen reizen we naar Okayama, waar we een rustgevende middag doorbrengen in de Koraku-en, een van de mooiste tuinen van Japan.

  dag 8, ma 16-10

  Vanuit Okayama maken we een dagtrip naar het nabijgelegen Kurashiki. Dit stadje heeft een bijzondere historische stadskern, waarin ook het Ohara Museum gelegen is. Dit museum heeft een verrassende collectie moderne Japanse kunst van begin twintigste eeuw tot en met hedendaagse kunst. In een apart gebouw is de collectie decoratieve kunst te bewonderen met werk van meesters uit het begin van de twintigste eeuw, zoals Hamada Shoji. Het museum werd in 1930 opgericht door de industrieel Ohara en was het eerste in Japan met een collectie westerse kunst. Na het museumbezoek wandelen we door de historische straten van Kurashiki en bekijken we het Ohashi-koopmanshuis.

  dag 9, di 17-10

  Vanuit de haven van het nabijgelegen Uno nemen we de veerboot naar het eiland Naoshima in de Japanse Binnenzee. Hier vinden we de wereldberoemde musea van de Benesse Art Site van Tadao Ando, waaronder het Chichu Art Museum, het Art House Project en natuurlijk het Benesse House Museum.

  dag 10, wo 18-10

  In de ochtend reizen we per trein oostwaarts. Onderweg bezichtigen we Himeji, een van de weinig nog oorspronkelijke kastelen en het beroemdste kasteel van Japan. In de namiddag arriveren we in Tokyo, waar we de rest van de reis verblijven.

  dag 11, do 19-10

  In het beroemde Ueno Park bezoeken we uitgebreid het Tokyo Nationaal Museum. Dit herbergt niet alleen hoogtepunten van de cultuur van Japan, maar ook van andere Aziatische landen als China, Korea en Pakistan. In de nabijgelegen wijk Asakusa vinden we de tempel Senso-ji en de bruisende Nakamise-straat met haar vele winkeltjes. In de loop van de middag verplaatsen we ons naar de drukke wijk Shinjuku, waar we onder meer de architectuur in het skyscraper district gaan bekijken.

  dag 12, vr 20-10

  Kamakura was het centrum van de macht in Japan van eind twaalfde eeuw tot 1333 en is een belangrijke stad in relatie tot het zenboeddhisme. Vanuit Tokyo maken we een dagtrip naar deze stad aan zee. Onder andere de Grote Boeddha (Daibutsu) en de Hasedera-tempel staan op het programma.

  dag 13, za 21-10

  Net als Shinjuku is Roppongi een drukke wijk met een levendige uitgaanscultuur. We bezoeken een aantal grote architectuurprojecten, zoals Roppongi Hills met de Mori Art Tower en Tokyo Midtown. Het Ota Memorial Museum is geheel gewijd aan de Japanse prentkunst. Het ligt vlak bij de Omotesando, waar de futuristische gebouwen van de diverse modehuizen gevestigd zijn, zoals dat van Prada. De middag is ter vrije besteding. Even verderop ligt Harajuku, waar in het weekend jonge Japanners in coole en soms extravagante outfit paraderen. Maar ook het Nezu Museum met zijn magnifieke tuin is niet ver weg. ’s Avonds afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

  dag 14, zo 22-10

  Transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Osaka en van Tokyo naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  09-10-2023: Amsterdam - Osaka, 17.30 - 16.00 uur (met een tussenlanding in Seoul, Zuid-Korea)
  22-10-2023: Tokyo - Amsterdam, 10.25 - 17.20 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het zeven uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  Japan is groot en we overbruggen de langste trajecten met hogesnelheidstreinen. De grote bagage wordt, zoals in Japan gebruikelijk is, afzonderlijk per koerier van Kyoto naar Okayama en van Okayama naar Tokyo gebracht. U heeft in Hiroshima en de eerste nacht in Tokyo slechts de beschikking over uw handbagage. De deelnemers ontvangen meer informatie.
  Op diverse dagen maken we gebruik van een eigen touringcar, maar we zullen ook op diverse dagen reizen met het uitstekende, schone en veilige openbaar vervoer.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Kyoto (4 nachten) – Hiroshima (1 nacht) – Okayama (3 nachten) – Tokyo (4 nachten)
  U verblijft in goede drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet. Houd er rekening mee dat in Japan de kamers vaak kleiner zijn dan in Europese hotels.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 4 lunches en 4 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd.
  Vanzelfsprekend eet u tijdens de reis ook écht Japans. Soms zal dit een eenvoudige kom noedels zijn, maar ook prachtige vis- en groentegerechten staan op het menu, vaak kunstwerkjes op zich.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. U dient zelf uw bagage van de bus naar het hotel te kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Japan is een zeer modern land met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig.

  Reisperiode

  Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Japan. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De meeste regen valt in Japan in de zomer, maar ook in oktober zijn flinke buien niet uit te sluiten. Met een beetje geluk kunnen we al genieten van de prachtige herfstkleuren.

  Grensdocumenten

  Uw paspoort dient voor een reis naar Japan geldig te zijn tenminste tot en met de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  De Japanse munteenheid is de Japanse yen (JPY). Pinautomaten zijn in Japan in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Japans geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Japan. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Inge Klompmakers. Ter plaatse wordt ze geassisteerd door een lokale gids.

drs. Inge Klompmakers

drs. Inge Klompmakers

Japanologe en kunsthistorica en al meer dan vijfentwintig jaar professioneel werkzaam in het internationale Japanse kunstveld. Sinds 2014 organiseert Inge onder de naam Yoyogi Park ook lezingen en evenementen over Japanse kunst, cultuur en geschiedenis voor een algemeen en breed publiek. In 2019 heeft ze de activiteiten van Yoyogi Park uitgebreid met een uitgeverij en een online Japanboekhandel (www.yoyogipark.nl). De eerste publicatie van deze nieuwe uitgeverij verscheen in november 2019: Japan in 101 vragen van Judith Stalpers en Florian Coulmas.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit nauw aan bij de cursus 'Japanse kunst en geschiedenis'.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
9 t/m 22 oktober 2023
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

t/m 1 augustus 2023: € 6595
vanaf 2 augustus 2023: € 6650
toeslag eenpersoonskamer: € 495

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 4 lunches, 4 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen