Exclusieve groepsreis Griekenland Academiereis i.s.m. Vrije Academie

Griekenland Academiereis i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Gelegen aan de kust van de Egeïsche zee is Thessaloniki een bloeiende havenstad vol kunst en cultuur. Met docenten van het eerste uur maken we kennis met de bijzondere omgeving van dit rijke gebied.
In Thessaloniki zelf zien we het standbeeld van Alexander de Grote, unieke mozaïeken en kleurrijke muurschilderingen in de Byzantijnse kerkjes, het geboortehuis van Atatürk en interessante musea. Maar ook gaan we naar de voet van de Olympos, het ‘Huis van de Goden’, en naar de spectaculaire opgraving van Vergina. Het plaatsje Veroia is rijk aan Byzantijnse kerken en een prachtig museum. Helemaal bijzonder is onze boottocht langs het monastieke schiereiland Athos.
Colleges geschiedenis, kunstgeschiedenis en filosofie maken dat u iedere dag beslagen ten ijs komt en volop kunt genieten van de excursies naar opgravingen, musea, stadjes en kerken.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

Op deze reis zullen Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer u overladen met hun kennis en enthousiasme. Op dag 5 krijgt u een college van Fréderique Petit, filosofiedocente van de Vrije Academie. Gedurende het dagprogramma is er bovendien een lokale gids bij elke groep.

drs. Karin Braamhorst

Kunsthistorica. Zij geeft lezingen, colleges, rondleidingen in musea en begeleidt reizen. De kunstgeschiedenis is voor haar een schatkamer met schitterende pareltjes. Als reisleider belicht zij de lokale kunst en architectuur door die van een relevante context te voorzien.

drs. Fréderique Petit

Filosofiedocente van de Vrije Academie. Zij houdt ervan om iedere dag te filosoferen en over deze onderwerpen te spreken.

drs. Saskia Poelman

Historica. Ze geeft voor de Vrije Academie cursussen in Groningen, waar zij ook werkt als docent geschiedenis op een school in het voortgezet onderwijs. Saskia Poelman deelt de visie van Rudyard Kipling, die betoogde dat geschiedenis het beste wordt onthouden, wanneer deze onderwezen wordt in de vorm van een verhaal.

drs. Frederike Upmeijer

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de fooien en sommige diners niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 22-03

Directe lijnvlucht Amsterdam - Thessaloniki. Docenten Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer geven u tijdens een eerste college een inleiding op de (kunst)geschiedenis van de regio en op alles wat we deze week gaan zien. Aansluitend volgt een gezamenlijk diner in een lokaal restaurant.

dag 2, wo 23-03

Vandaag brengen we door in Thessaloniki en krijgen we direct een goed beeld van de rijke geschiedenis van deze hippe havenstad. De deelnemers zullen onder leiding van lokale gidsen te voet door Thessaloniki trekken. Van Karin Braamhorst krijgt u een eerste proefje van de Byzantijnse geschiedenis en kunst in een van de vele kerkjes. Frederike Upmeijer neemt u mee naar de oudheid bij de Rotonda en de triomfboog opgedragen aan de laatste heidense keizer Galerius. Saskia Poelman vertelt u meer over de rijke joodse geschiedenis van de stad. Ook de Osmaanse tijd komt aan bod tijdens de wandeling. Aan het eind van de dag horen we tijdens een college meer over de oudheid.

dag 3, do 24-03

Dagexcursie naar Pella en Dion. Pella is vooral bekend als de geboorteplaats van Alexander de Grote. U hoort de verhalen over deze roemrijke Macedonische koning, veroveraar én leerling van Aristoteles. In het museum is een schitterend mozaïek van (vermoedelijk) Alexander op leeuwenjacht te zien. De grote archeologische site van Dion laat de resten van verscheidene tempels en twee theaters zien. Het bijbehorende museum is modern opgezet en toont onder andere een bijzonder waterorgel. Terug in Thessaloniki krijgt u een college ter voorbereiding op de dagexcursie van morgen.

dag 4, vr 25-03

Vandaag staat een langere excursie op het programma naar Kavala en Philippi ten oosten van Thessaloniki. De stad Philippi is gesticht door Philippos II, de vader van Alexander de Grote. De stad lag strategisch aan de Via Egnatia, de hoofdweg van Rome naar Constantinopel. In Philippi heeft Paulus bovendien gevangen gezeten. Op de archeologische opgraving en in het museum zijn nog de sporen te zien van de rijke geschiedenis van de stad. In Kavala zette Paulus voor het eerst voet op Europese bodem, staat een Romeins aquaduct en vinden we sporen van de Osmaanse overheersers. Er zijn gezellige cafés en tavernes en ook hiervoor krijgt u even de tijd. Aan het begin van de avond keren we weer terug bij het hotel in Thessaloniki.

dag 5, za 26-03

Ochtendprogramma in Thessaloniki: u ziet het Museum voor Byzantijnse Cultuur en het Archeologisch Museum. De middag is ter vrije besteding. Aan het begin van de avond is er een uitgebreid college over Aristoteles, de vermeende leermeester van Alexander de Grote, door filosofiedocente Fréderique Petit.

dag 6, zo 27-03

We haken nog even kort aan bij het college van gisteren met een bezoek aan Stageira, de geboorteplaats van Aristoteles. Vervolgens maken we met onze eigen boot een tocht langs het bijzondere schiereiland Athos, een monastieke staat waar vrouwen niet mogen komen. Vanaf onze boot hebben we uitzicht op de kloosters en proberen we een glimp op te vangen van de monniken.

dag 7, ma 28-03

Twee bijzondere plaatsen staan vandaag op het programma: Vergina en Veroia. In Vergina zijn koninklijke graftomben ontdekt, waaronder naar verluidt die van Philippos II. De vondsten uit deze graven zijn van groot archeologisch belang. In Veroia staat een mooi Byzantijns Museum. In de oude kathedraal getuigen de fresco’s van de welvaart van de stad tijdens de Byzantijnse periode. We zien ook de plaats waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken en de Joodse wijk. We sluiten deze intensieve week af met een laatste college en een gezamenlijk diner.

dag 8, di 29-03

Nog wat vrije tijd in Thessaloniki en directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
22-03-2022: Amsterdam - Thessaloniki, 09.10 - 13.05 uur
29-03-2022: Thessaloniki - Amsterdam, 14.15 - 16.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers en excursies ter plaatse worden uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning.

Hotel

Het verblijf zal plaatsvinden in een comfortabel en centraal gelegen viersterrenhotel in Thessaloniki. De colleges worden gegeven in een vijfsterrenhotel aan de overzijde van de straat. Veel bezienswaardigheden en restaurants liggen op loopafstand van het hotel.

Maaltijden

Op de eerste en laatste avond dineren we gezamenlijk. Op de dagen 3, 6 en 7 is ook de lunch inbegrepen.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de reisleiding overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De archeologische sites die worden bezocht zijn niet alle goed geplaveid.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

In het laagseizoen is het doorgaans nog rustig bij de belangrijkste bezienswaardigheden, waardoor we alles goed kunnen bekijken.
We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Griekenland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
22 t/m 29 maart 2022

Reissom

€ 1895
toeslag eenpersoonskamer: € 336
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 2 diners, reisleiding en colleges door Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer, filosofiecollege Fréderique Petit, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 45 / maximum: 60
De colleges en de twee inbegrepen diners zijn gezamenlijk. De rest van het programma wordt uitgevoerd in kleinere groepen.

Reisleiding

drs. Karin Braamhorst
drs. Fréderique Petit
drs. Saskia Poelman
drs. Frederike Upmeijer

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA