Skip to main content
Byzantijns Italië i.s.m. Vrije Academie
Byzantijns Italië i.s.m. Vrije Academie
Byzantijns Italië i.s.m. Vrije Academie

Byzantijns Italië i.s.m. Vrije Academie

 • In Ravenna en Venetië is de prachtigste Byzantijnse kunst en architectuur te vinden. Deze vroegchristelijke mozaïeken en monumenten kenmerken zich door een mix van oosterse en westerse stijlen en Griekse en Romeinse invloeden. De San Vitale in Ravenna is een van de mooiste voorbeelden van centrale koepelbouw, de San Marco in Venetië een van de beroemdste koepelbasilieken. Beide typen kerk werden door de Byzantijnen ontwikkeld. Maat we laten ons op deze reis vooral overweldigen door de schitterende Byzantijnse mozaïeken waarin we in de San Vitale de zesde-eeuwse keizer Justinianus herkennen. Het is met name dankzij deze keizer en dankzij Theodorik, koning van de Ostrogoten, dat Ravenna zo rijk is aan prachtige gebouwen. Verstilling vinden we bij de iconen en op het rustige eilandje Torcello bij Venetië.

 • dag 1, ma 11-03

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Bologna en transfer naar Ravenna, het hart van Byzantijns Italië. Drie overnachtingen in Ravenna.

  dag 2, di 12-03

  Een volle dag in Ravenna, de stad van Theodorik en Justinianus. De zesde-eeuwse San Vitale is een van de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse kunst en architectuur in West-Europa. We nemen uitgebreid de tijd voor de mozaïeken. Net als de San Vitale staat ook het Mausoleum van de Romeinse keizerin Galla Placidia op de Werelderfgoedlijst. De sobere bakstenen buitenkant van dit mausoleum staat in schril contrast met de binnenkant vol mozaïeken. In de Domus dei Tappeti di Pietra zien we de vloermozaïeken van een Byzantijns huis. We besluiten de dag bij het gotische Mausoleum van Theodorik.

  dag 3, wo 13-03

  We starten bij de Sant’Apollinare Nuovo, gebouwd onder Theodorik en opnieuw gewijd door Justinianus. Ook in deze kerk staan we versteld van de goudmozaïeken. Het Baptisterium van de Arianen werd eveneens onder Theodorik gebouwd. Deze achthoekige doopkapel heeft een mooi mozaïek aan het plafond. In het Baptisterium van de Orthodoxen, het Battistero Neoniano, vertelt de reisleidster ons meer over de overal in vroegchristelijk Ravenna aanwezige arianen en de strijd tegen hen. Net buiten de stad ligt de Sant’Apollinare in Classe, een schitterend voorbeeld van de vroegchristelijke basilieken. Tot slot bezoeken we het recent geopende Museo Classis, gevestigd in een voormalige suikerfabriek, met een opvallend mozaïek dat de toegangstrap siert. Het museum illustreert de geschiedenis van Ravenna vanaf het begin tot aan de periode dat het de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk was, en daarna tot het jaar 1000.

  dag 4, do 14-03

  We begeven ons naar Venetië, waar we een stadswandeling maken en uitgebreid de tijd nemen voor de San Marco. Deze is in de elfde eeuw gebouwd in Byzantijnse stijl. De mozaïeken in het interieur dateren voornamelijk uit de dertiende eeuw. Ook bewonderen we het Pala d’Oro, het altaarstuk met prachtige Byzantijnse panelen. We verblijven twee nachten in Venetië.

  dag 5, vr 15-03

  We varen naar het eilandje Torcello in de lagune van Venetië. Hier staat de kathedraal van Santa Maria Assunta, een mooi voorbeeld van de Veneto-Byzantijnse stijl. De mozaïeken uit de elfde tot veertiende eeuw worden beschouwd als de mooiste uit hun stijlperiode. Terug in Venetië bezichtigen we het kleine Museum van de Iconen.

  dag 6, za 16-03

  De Gallerie dell’Accademia aan het Canal Grande heeft een mooie collectie Byzantijnse kunst en vormt het sluitstuk van onze reis. Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht Venetië-Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bologna en van Venetië naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  11-03-2024 Amsterdam - Bologna 10.35-12.20 uur
  16-03-2024 Venetië - Amsterdam 17.55-19.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Heen kunt u reizen naar Ravenna in iets meer dan 24 uur met minimaal 3 overstappen. U vertrekt dan op 10 maart in de ochtend en komt op 11 maart al ’s ochtends aan in Ravenna. Terug reist u vanaf Venetië op 16 maart in de avond per nachttrein naar München, en vanaf daar op 17 maart met minimaal 1 overstap per dagtrein terug naar Nederland. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfer op dag 1, de middagexcursie naar de Sant’Apollinare in Classe en de rit van Ravenna naar Venetië worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Venetië staat alle deelnemers een ov-kaart ter beschikking, waarmee vrij gebruikt gemaakt kan worden van de vaporetto. Het vervoer van de stad naar de luchthaven zal plaatsvinden per boot. In zowel Ravenna als in Venetië zal ook veel worden gelopen.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Ravenna (3 nachten) - Venetië (2 nachten)
  In beide steden wordt verbleven in centrale driesterrenhotels.

  Maaltijden

  Alleen het eerste diner in Ravenna is bij de reissom inbegrepen. Dit diner vindt plaats in een lokaal restaurant. De overige diners en alle lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan. NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. In Venetië moet u gemakkelijk in en uit de boten te kunnen stappen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water kopen, acqua naturale. In grote steden ziet u vaak fonteintjes (fontanelle) op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Wij raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u deze bij de fontanelle kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.

  Reisperiode

  We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 13 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). We reizen in het voorseizoen, zodat het in deze toeristische steden nog relatief rustig is.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • In Ravenna en Venetië is de prachtigste Byzantijnse kunst en architectuur te vinden. Deze vroegchristelijke mozaïeken en monumenten kenmerken zich door een mix van oosterse en westerse stijlen en Griekse en Romeinse invloeden. De San Vitale in Ravenna is een van de mooiste voorbeelden van centrale koepelbouw, de San Marco in Venetië een van de beroemdste koepelbasilieken. Beide typen kerk werden door de Byzantijnen ontwikkeld. Maat we laten ons op deze reis vooral overweldigen door de schitterende Byzantijnse mozaïeken waarin we in de San Vitale de zesde-eeuwse keizer Justinianus herkennen. Het is met name dankzij deze keizer en dankzij Theodorik, koning van de Ostrogoten, dat Ravenna zo rijk is aan prachtige gebouwen. Verstilling vinden we bij de iconen en op het rustige eilandje Torcello bij Venetië.

 • dag 1, ma 11-03

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Bologna en transfer naar Ravenna, het hart van Byzantijns Italië. Drie overnachtingen in Ravenna.

  dag 2, di 12-03

  Een volle dag in Ravenna, de stad van Theodorik en Justinianus. De zesde-eeuwse San Vitale is een van de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse kunst en architectuur in West-Europa. We nemen uitgebreid de tijd voor de mozaïeken. Net als de San Vitale staat ook het Mausoleum van de Romeinse keizerin Galla Placidia op de Werelderfgoedlijst. De sobere bakstenen buitenkant van dit mausoleum staat in schril contrast met de binnenkant vol mozaïeken. In de Domus dei Tappeti di Pietra zien we de vloermozaïeken van een Byzantijns huis. We besluiten de dag bij het gotische Mausoleum van Theodorik.

  dag 3, wo 13-03

  We starten bij de Sant’Apollinare Nuovo, gebouwd onder Theodorik en opnieuw gewijd door Justinianus. Ook in deze kerk staan we versteld van de goudmozaïeken. Het Baptisterium van de Arianen werd eveneens onder Theodorik gebouwd. Deze achthoekige doopkapel heeft een mooi mozaïek aan het plafond. In het Baptisterium van de Orthodoxen, het Battistero Neoniano, vertelt de reisleidster ons meer over de overal in vroegchristelijk Ravenna aanwezige arianen en de strijd tegen hen. Net buiten de stad ligt de Sant’Apollinare in Classe, een schitterend voorbeeld van de vroegchristelijke basilieken. Tot slot bezoeken we het recent geopende Museo Classis, gevestigd in een voormalige suikerfabriek, met een opvallend mozaïek dat de toegangstrap siert. Het museum illustreert de geschiedenis van Ravenna vanaf het begin tot aan de periode dat het de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk was, en daarna tot het jaar 1000.

  dag 4, do 14-03

  We begeven ons naar Venetië, waar we een stadswandeling maken en uitgebreid de tijd nemen voor de San Marco. Deze is in de elfde eeuw gebouwd in Byzantijnse stijl. De mozaïeken in het interieur dateren voornamelijk uit de dertiende eeuw. Ook bewonderen we het Pala d’Oro, het altaarstuk met prachtige Byzantijnse panelen. We verblijven twee nachten in Venetië.

  dag 5, vr 15-03

  We varen naar het eilandje Torcello in de lagune van Venetië. Hier staat de kathedraal van Santa Maria Assunta, een mooi voorbeeld van de Veneto-Byzantijnse stijl. De mozaïeken uit de elfde tot veertiende eeuw worden beschouwd als de mooiste uit hun stijlperiode. Terug in Venetië bezichtigen we het kleine Museum van de Iconen.

  dag 6, za 16-03

  De Gallerie dell’Accademia aan het Canal Grande heeft een mooie collectie Byzantijnse kunst en vormt het sluitstuk van onze reis. Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht Venetië-Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bologna en van Venetië naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  11-03-2024 Amsterdam - Bologna 10.35-12.20 uur
  16-03-2024 Venetië - Amsterdam 17.55-19.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Heen kunt u reizen naar Ravenna in iets meer dan 24 uur met minimaal 3 overstappen. U vertrekt dan op 10 maart in de ochtend en komt op 11 maart al ’s ochtends aan in Ravenna. Terug reist u vanaf Venetië op 16 maart in de avond per nachttrein naar München, en vanaf daar op 17 maart met minimaal 1 overstap per dagtrein terug naar Nederland. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfer op dag 1, de middagexcursie naar de Sant’Apollinare in Classe en de rit van Ravenna naar Venetië worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Venetië staat alle deelnemers een ov-kaart ter beschikking, waarmee vrij gebruikt gemaakt kan worden van de vaporetto. Het vervoer van de stad naar de luchthaven zal plaatsvinden per boot. In zowel Ravenna als in Venetië zal ook veel worden gelopen.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Ravenna (3 nachten) - Venetië (2 nachten)
  In beide steden wordt verbleven in centrale driesterrenhotels.

  Maaltijden

  Alleen het eerste diner in Ravenna is bij de reissom inbegrepen. Dit diner vindt plaats in een lokaal restaurant. De overige diners en alle lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan. NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. In Venetië moet u gemakkelijk in en uit de boten te kunnen stappen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water kopen, acqua naturale. In grote steden ziet u vaak fonteintjes (fontanelle) op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Wij raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u deze bij de fontanelle kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.

  Reisperiode

  We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 13 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). We reizen in het voorseizoen, zodat het in deze toeristische steden nog relatief rustig is.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door drs. Karin Braamhorst. In de San Marco wordt u rondgeleid door een lokale gids.

drs. Karin Braamhorst

drs. Karin Braamhorst

Kunsthistorica. Zij geeft lezingen, colleges, rondleidingen in musea en begeleidt reizen. De kunstgeschiedenis is voor haar een schatkamer met schitterende pareltjes. Als reisleider belicht zij de lokale kunst en architectuur door die van een relevante context te voorzien.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur, en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat enkele maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
11 t/m 16 maart 2024
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

t/m 21 november 2023: € 1740,- p.p.
vanaf 22 november 2023: € 1840,- p.p.
toeslag eenpersoonskamer: € 310,- p.p.
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, investering in CO2-reductie

Exclusief

lunches, overige diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Jedidjah Arentsen MA