Skip to main content
Turkmenistan en Oezbekistan
Turkmenistan en Oezbekistan
Turkmenistan en Oezbekistan

Turkmenistan en Oezbekistan

De beroemdste dichtregel van James Elroy Flecker over de ‘gouden route naar Samarkand’ heeft al vele reizigers naar de steden van de Oude Zijderoute doen verlangen. Wij slaan de verlokkingen niet af en beginnen onze reis ditmaal in de hoofdstad van Turkmenistan, Asjchabad. De moderne architectuur staat hier in schril contrast met het omliggende woestijnlandschap. Via de oude monumenten van Merv en de gaskrater van Darweze rijden we naar het noorden van Oezbekistan. Vandaar brengt de Gouden Route ons via de oasesteden Chiva en Boechara naar het sprookjesachtige Samarkand.

dag 1, ma 09-09

Lijnvlucht van Amsterdam via Istanboel naar Asjchabad, de door wit marmer schitterende hoofdstad van Turkmenistan. Het is ongetwijfeld de meest potsierlijke hoofdstad ter wereld. President Niyazov had de ambitie om een hoofdstad te bouwen die paste bij de nieuwe Gouden Eeuw (de vijfde), hetgeen hij bij de onafhankelijkheid in 1991 zijn onderdanen in het vooruitzicht stelde. Aankomst rond 02.00 uur in de nacht en transfer naar het hotel.

dag 2, di 10-09

Na een laat ontbijt beginnen we aan een verkenning van de stad. De indrukwekkendste gebouwen staan aan het centrale rechthoekige plein, zoals het Turkmenbasjipaleis met de gouden koepel. In het Onafhankelijkheidspark staan de monumenten die aan de onafhankelijkheid herinneren, en ook het standbeeld van een gigantisch boek, de Ruhnama. Hierin presenteerde de president in 2001 de roem van de verleden en de toekomstige Gouden Eeuwen van Turkmenistan. Het wordt als een heilig boek beschouwd. Ondanks zijn vermeende onsterfelijkheid ligt Turkmenbasji, ‘vader aller Turkmenen’ en de eerste president van het onafhankelijke land, inmiddels in een marmeren en gouden mausoleum. We dwalen door een van de overdekte bazaars, waar van alles wordt verhandeld, en bezoeken de archeologische opgravingen van Nisa, een strategisch gelegen fortificatie van de Parthen. Nisa ontwikkelde zich later tot een belangrijk centrum van de Zijderoute.

dag 3, wo 11-09

Rit oostwaarts naar Mary met onderweg enkele stops. In Anau werden voor het eerst in de menselijke geschiedenis tarwe en gerst verbouwd en werd brood van wit tarwemeel gebakken. Het Tarwemuseum is volgens de oude Sovjetboekjes een 'symbool van de toewijding van de Turkmenen aan de spirituele tradities van hun voorouders en veel gasten uit de hele unie staan te popelen de unieke tentoonstelling te zien die vertelt hoe in de uitlopers van het Kopetdaggebergte de landbouw is ontstaan en zich heeft ontwikkeld.' We bekijken ook de resten van de Seyit Jemaletdin Moskee en de archeologische site van Namazga Depe.

dag 4, do 12-09

Een groot deel van de dag is gewijd aan het historische Merv, de belangrijkste opgraving van het land. Reeds bewoond rond 2000 vóór onze jaartelling, bereikte de stad rond de twaalfde eeuw haar grootste bloei als knooppunt op de Zijderoute. Het opgravingsterrein is uitgestrekt, maar de interessantste vondsten vinden we in het museum. Gonur Depe ligt iets verder noordwaarts en kende zijn hoogtepunt in de bronstijd als hoofdstad van de Oxusbeschaving. Het wordt ook wel de schakel tussen Mesopotamië en de Indusvallei genoemd. In de avond reizen we per nachttrein terug naar Asjchabad.

dag 5, vr 13-09

Vroeg in de ochtend komen we aan in de Asjchabad, waar in ons eerdere hotel een ontbijt voor ons klaarstaat. We nemen een kijkje bij het Nationaal Museum en verdiepen ons in Geok Depe of Gypjak, de plaats waar tsaristisch Rusland in de negentiende eeuw de Turkmenen overwon. Het is ook de geboorteplaats van de Turkmenbasji. Terug in de hoofdstad bekijken we het museum over de slag bij Geok Depe. Na de lunch rijden we per fourwheeldrives noordwaarts. In de vroege avond bereiken we Darweze, ook wel ‘de poort naar de hel’ genoemd. De enorme gaskrater werd in 1967 door een Russische ingenieur aangestoken en brandt nog altijd. Vooral in het donker is de aanblik spectaculair. We overnachten in de buurt van de krater in een traditioneel opgezet kamp in een joert en genieten van een barbecue-diner.

dag 6, za 14-09

De laatste dag in Turkmenistan brengt ons naar de grensstad Kunya-Urgench. Dit slaperige stadje was eens de hoofdstad van Chorasmië en een rijke handelsstad. Het Nejameddin Kubra Mausoleum en het Turabek Khanum Complex herinneren aan de grandeur van die tijd. De ingewikkelde mozaïekpatronen in de koepel van dit laatste gebouw vormen een soort kalender met 12 grote bogen voor de maanden, 365 wandsecties voor de dagen en 24 kleinere bogen voor de uren. Aan het eind van de middag steken we de grens over met Oezbekistan en rijden we naar Noekoes.

dag 7, zo 15-09

In Noekoes is een van de wonderlijkste musea ter wereld gevestigd, met dank aan Igor Savitsky. Hij heeft hier een unieke collectie avantgardistische kunst weten te redden van vernietiging door de Sovjets. Ook is er een prachtige archeologische verzameling met vondsten uit Karakalpakstan, de autonome republiek waarvan Noekoes de hoofdstad is. De weg naar Chiva voert ons door een verlaten, wat bizarre landstreek. Onderweg bezoeken we Toprak Kala, rond de vierde eeuw een koninklijke residentie in het bloeiende Chorasmië. De site is bekend vanwege haar bijzondere vorm en de vele archeologische vondsten. In de verte zien we wellicht een oude zoroastrische Toren der Stilte liggen.

dag 8, ma 16-09

We besteden de hele dag aan Chiva. De oude stad ofwel Itsjan Kala staat met haar citadel, Koranscholen, moskeeën, mausolea en paleizen uiteraard op de Werelderfgoedlijst. Een prachtige plaats om de architectuur van Oezbekistan te leren doorgronden. U waant zich werkelijk in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht!

dag 9, di 17-09

Vroeger nam de reis van Chiva naar Boechara een maand in beslag, maar wij hebben genoeg aan een uur of zes. Met de trein doorkruisen we de Kyzylkoem ofwel Rode Woestijn. Wellicht zien we onderweg de nomaden die nog altijd met hun kamelen door dit uitstrekte landschap trekken.

dag 10, wo 18-09

De Zijderoute leeft voort in de monumenten van de bijzondere stad Boechara. De Ark was eeuwenlang de vesting van de machthebbers. Bij de bronvijver Lyabi Hauz begint de oude Joodse wijk. Onze bijzondere aandacht vragen de Charminar met haar vier blauwe koepels en de Kalyanmoskee met de fijn versierde Kalyanminaret - het symbool van de stad. Deze laatste vormt samen met de Mir-i-Arabmedresse een goed voorbeeld van een islamitische kosj.

dag 11, do 19-09

Excursie naar het mausoleum van Bakhautdin Naqshbandi en het zomerpaleis van de vroegere emir, Sitorai Mokhi-Khosa. In de middag is er tijd voor de grote bazaar. Onder elke koepel wordt andere waar verhandeld.

dag 12, vr 20-09

We rijden oostwaarts, nu grotendeels tussen groene katoenvelden. Onderweg bekijken we de Vabkentminaret uit 1198. Zij was onderdeel van de medresse en moskee van een beroemde Boechaarse familie van theologen. Via de medresse van Oeloeg Bey in Gijduvan rijden we naar het einddoel van de ‘gouden route’: Samarkand.

dag 13, za 21-09

Iedereen die van islamitische architectuur houdt, moet Samarkand hebben gezien! Er zijn gebouwen uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw, de tijd waarin de Timoeriden een uitgestrekt rijk opbouwden. Het bekendst is de magistrale Registan met zijn bontgekleurde medressen. Maar ook de grote begraafplaats Shah-i-Zinda met haar blauwe tegelwerk schittert in de zon. De geleerde Oeloeg Bey baarde opzien met zijn grote astronomische observatorium. Ook bevindt zich hier het mausoleum van Amir Timoer, die bij ons bekend is onder de wat denigrerende naam Timoer Lenk, manke Timoer.

dag 14, zo 22-09

Dagexcursie met auto’s door de steppe naar fraai beboste bergen en het zuidelijker gelegen Sachrisabz. Deze ‘groene stad’ heeft een geschiedenis van zo’n 2700 jaar en staat op de Werelderfgoedlijst. Het is de stad van generaal Ptolemaeus en van Timoer. De ruïnen van het voor Timoers tijd megalomane paleis wijzen op poorten die 65 meter hoog waren.

dag 15, ma 23-09

We voltooien ons bezoek aan Samarkand met het mausoleum van Sint-Daniël, de Russische wijk en het Kalantarov Museum. Dit laatste bezit belangrijke etnografische verzamelingen en is deels gewijd aan de Joodse geschiedenis in de regio. In de namiddag rijden we met een hogesnelheidstrein in tweeënhalf uur naar Tasjkent.

dag 16, di 24-09

Tasjkent. In de ochtend verkennen we deze modern ogende, maar zeker 2300 jaar oude stad. De parken en typisch Oezbeekse patronen en kleuren in de architectuur doen prettig aan en contrasteren met de Sovjetflats. Rond de oude bazaar getuigen de medresse Koekeldasj, de mausolea en de blauwe koepels van de hamam van het feit dat Tasjkent eeuwenlang een belangrijk handelsknooppunt was. Ook bekijken we de collectie van het Historisch Museum en genieten we van de dynamiek van de Tjorsoebazaar. ’s Avonds een laatste gezamenlijk diner.

dag 17, wo 25-09

Met Turkish Airlines vliegen we via Istanboel terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Asjchabad en van Tasjkent naar Amsterdam met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchtgegevens zijn:
09-09-2024: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur
09-09-2024: Istanboel - Asjchabad, 20.40 - 02.20 uur (op 10-09)
25-09-2024: Tasjkent - Istanboel, 09.00 - 12.15 uur
25-09-2024: Istanboel - Amsterdam, 14.10 - 16.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland. In Turkmenistan en Oezbekistan is het drie uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Turkmenistan en Oezbekistan wordt grotendeels uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning. Voor de rit van Asjchabad naar Mary, de rit door de woestijn naar en van Darweze, en de excursie naar Sachrisabz gebruiken we terreinwagens met maximaal drie deelnemers per auto. Van Mary terug naar Asjchabad maken we gebruik van de nachttrein met een coupé per twee reizigers. Wenst u een coupé voor alleengebruik dan kan dat tegen een meerprijs van € 60,- (onder voorbehoud van beschikbaarheid). In Oezbekistan maken we tweemaal gebruik van een dagtrein.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Asjchabad (2 nachten) - Mary (1 nacht) - nachttrein (1 nacht) - Darweze (1 nacht) - Noekoes (1 nacht) - Chiva (2 nachten) - Boechara (3 nachten) - Samarkand (3 nachten) - Tasjkent (2 nachten)
In Asjchabad, Mary en Tasjkent maken we gebruik van comfortabele vier- en vijfsterrenhotels. In Noekoes, Chiva, Boechara en Samarkand kiezen we voor zeer goede driesterrenhotels. Soms omdat dit het beste ter plaatse is, soms vanwege de authentieke sfeer en ligging. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche en/of bad en toilet. Eénmaal overnacht u in een nachttrein. Ondanks dat we voor de meest luxe coupés kiezen, is het verblijf eenvoudig. Er is sanitair op de gangen om op te frissen. De grote bagage laten we achter in Asjchabad. U heeft dus voor de nacht in Mary en de overnachting in de nachttrein alleen handbagage bij u. In Darweze overnachten we in een joertkamp. Sanitair (douches en toiletten) is in een apart gebouw en wordt gedeeld.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en 6 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd.
U krijgt per dag een fles water. In Turkmenistan is daarnaast bij de maaltijden frisdrank inbegrepen.
De lunches zijn in Oezbekistan meestal erg uitgebreid. Het diner is hier daarom vaak niet inbegrepen, zodat deelnemers zelf kunnen kiezen of ze ’s avonds nog behoefte hebben aan een uitgebreide maaltijd. De reisleider zal een restaurant zoeken om met hen die dat wensen, gezamenlijk te dineren.
Centraal-Azië is van oudsher beïnvloed door Oost en West, en dat geldt ook voor de keuken. Een veelvoorkomend gerecht is plov (pilaf): een rijstschotel met schapenvlees, ui, wortel, rozijnen, enz. Sjasliek met sauzen, gevulde ravioli en soepen met schapenvlees of kip zijn bekende gerechten, net als salades met verse tomaten. De gerechten worden gekruid met munt, koriander, komijn, kaneel, walnootpasta, venkel en knoflook. Het lokale bier en uiteraard de verschillende wodkasoorten zijn het proberen waard. Groene en zwarte thee en mineraalwater zijn overal te krijgen.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren. U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Een malariaprofylaxe is niet vereist. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Reisperiode

September is een geschikte periode voor een reis door deze landen. De verzengende hitte van de zomer is verdwenen, maar het is nog aangenaam warm en de winter is nog ver weg. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 29 tot 31 ºC. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen, zeker in de woestijngebieden. Regen zullen we weinig meemaken (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Turkmenistan is een visum nodig, voor Oezbekistan tegenwoordig niet meer. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 25 maart 2025.

Visum

Voor Turkmenistan is een visum nodig. Nederlanders kunnen na aankomst op de luchthaven van Asjchabad een visum aanschaffen op vertoon van een uitnodigingsbrief. De reisleider zal hierbij assisteren; de kosten hiervan, inclusief migratiebelasting, en zijn reeds opgenomen in de reissom. Deelnemers ontvangen nadere informatie over de aan te leveren persoonsgegevens.

Geld

In Turkmenistan hanteert men de Turkmeense manat (TMM). Geld opnemen of betalen met een pinpas of creditcard is niet mogelijk. U dient voldoende Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen om ter plaatse te wisselen.
De Oezbeekse munteenheid is de sum (UZS). Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen her en der aanwezig. Ook hier verdient het echter sterk de voorkeur om ter plaatse geld (dollars of euro’s) te wisselen.
Geld heeft u nodig voor de niet inbegrepen diners, consumpties bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding en fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten. Dranken aan tafel in het hotel kennen ongeveer dezelfde prijs als in Nederland. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in de te bezoeken landen. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

De beroemdste dichtregel van James Elroy Flecker over de ‘gouden route naar Samarkand’ heeft al vele reizigers naar de steden van de Oude Zijderoute doen verlangen. Wij slaan de verlokkingen niet af en beginnen onze reis ditmaal in de hoofdstad van Turkmenistan, Asjchabad. De moderne architectuur staat hier in schril contrast met het omliggende woestijnlandschap. Via de oude monumenten van Merv en de gaskrater van Darweze rijden we naar het noorden van Oezbekistan. Vandaar brengt de Gouden Route ons via de oasesteden Chiva en Boechara naar het sprookjesachtige Samarkand.

dag 1, ma 09-09

Lijnvlucht van Amsterdam via Istanboel naar Asjchabad, de door wit marmer schitterende hoofdstad van Turkmenistan. Het is ongetwijfeld de meest potsierlijke hoofdstad ter wereld. President Niyazov had de ambitie om een hoofdstad te bouwen die paste bij de nieuwe Gouden Eeuw (de vijfde), hetgeen hij bij de onafhankelijkheid in 1991 zijn onderdanen in het vooruitzicht stelde. Aankomst rond 02.00 uur in de nacht en transfer naar het hotel.

dag 2, di 10-09

Na een laat ontbijt beginnen we aan een verkenning van de stad. De indrukwekkendste gebouwen staan aan het centrale rechthoekige plein, zoals het Turkmenbasjipaleis met de gouden koepel. In het Onafhankelijkheidspark staan de monumenten die aan de onafhankelijkheid herinneren, en ook het standbeeld van een gigantisch boek, de Ruhnama. Hierin presenteerde de president in 2001 de roem van de verleden en de toekomstige Gouden Eeuwen van Turkmenistan. Het wordt als een heilig boek beschouwd. Ondanks zijn vermeende onsterfelijkheid ligt Turkmenbasji, ‘vader aller Turkmenen’ en de eerste president van het onafhankelijke land, inmiddels in een marmeren en gouden mausoleum. We dwalen door een van de overdekte bazaars, waar van alles wordt verhandeld, en bezoeken de archeologische opgravingen van Nisa, een strategisch gelegen fortificatie van de Parthen. Nisa ontwikkelde zich later tot een belangrijk centrum van de Zijderoute.

dag 3, wo 11-09

Rit oostwaarts naar Mary met onderweg enkele stops. In Anau werden voor het eerst in de menselijke geschiedenis tarwe en gerst verbouwd en werd brood van wit tarwemeel gebakken. Het Tarwemuseum is volgens de oude Sovjetboekjes een 'symbool van de toewijding van de Turkmenen aan de spirituele tradities van hun voorouders en veel gasten uit de hele unie staan te popelen de unieke tentoonstelling te zien die vertelt hoe in de uitlopers van het Kopetdaggebergte de landbouw is ontstaan en zich heeft ontwikkeld.' We bekijken ook de resten van de Seyit Jemaletdin Moskee en de archeologische site van Namazga Depe.

dag 4, do 12-09

Een groot deel van de dag is gewijd aan het historische Merv, de belangrijkste opgraving van het land. Reeds bewoond rond 2000 vóór onze jaartelling, bereikte de stad rond de twaalfde eeuw haar grootste bloei als knooppunt op de Zijderoute. Het opgravingsterrein is uitgestrekt, maar de interessantste vondsten vinden we in het museum. Gonur Depe ligt iets verder noordwaarts en kende zijn hoogtepunt in de bronstijd als hoofdstad van de Oxusbeschaving. Het wordt ook wel de schakel tussen Mesopotamië en de Indusvallei genoemd. In de avond reizen we per nachttrein terug naar Asjchabad.

dag 5, vr 13-09

Vroeg in de ochtend komen we aan in de Asjchabad, waar in ons eerdere hotel een ontbijt voor ons klaarstaat. We nemen een kijkje bij het Nationaal Museum en verdiepen ons in Geok Depe of Gypjak, de plaats waar tsaristisch Rusland in de negentiende eeuw de Turkmenen overwon. Het is ook de geboorteplaats van de Turkmenbasji. Terug in de hoofdstad bekijken we het museum over de slag bij Geok Depe. Na de lunch rijden we per fourwheeldrives noordwaarts. In de vroege avond bereiken we Darweze, ook wel ‘de poort naar de hel’ genoemd. De enorme gaskrater werd in 1967 door een Russische ingenieur aangestoken en brandt nog altijd. Vooral in het donker is de aanblik spectaculair. We overnachten in de buurt van de krater in een traditioneel opgezet kamp in een joert en genieten van een barbecue-diner.

dag 6, za 14-09

De laatste dag in Turkmenistan brengt ons naar de grensstad Kunya-Urgench. Dit slaperige stadje was eens de hoofdstad van Chorasmië en een rijke handelsstad. Het Nejameddin Kubra Mausoleum en het Turabek Khanum Complex herinneren aan de grandeur van die tijd. De ingewikkelde mozaïekpatronen in de koepel van dit laatste gebouw vormen een soort kalender met 12 grote bogen voor de maanden, 365 wandsecties voor de dagen en 24 kleinere bogen voor de uren. Aan het eind van de middag steken we de grens over met Oezbekistan en rijden we naar Noekoes.

dag 7, zo 15-09

In Noekoes is een van de wonderlijkste musea ter wereld gevestigd, met dank aan Igor Savitsky. Hij heeft hier een unieke collectie avantgardistische kunst weten te redden van vernietiging door de Sovjets. Ook is er een prachtige archeologische verzameling met vondsten uit Karakalpakstan, de autonome republiek waarvan Noekoes de hoofdstad is. De weg naar Chiva voert ons door een verlaten, wat bizarre landstreek. Onderweg bezoeken we Toprak Kala, rond de vierde eeuw een koninklijke residentie in het bloeiende Chorasmië. De site is bekend vanwege haar bijzondere vorm en de vele archeologische vondsten. In de verte zien we wellicht een oude zoroastrische Toren der Stilte liggen.

dag 8, ma 16-09

We besteden de hele dag aan Chiva. De oude stad ofwel Itsjan Kala staat met haar citadel, Koranscholen, moskeeën, mausolea en paleizen uiteraard op de Werelderfgoedlijst. Een prachtige plaats om de architectuur van Oezbekistan te leren doorgronden. U waant zich werkelijk in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht!

dag 9, di 17-09

Vroeger nam de reis van Chiva naar Boechara een maand in beslag, maar wij hebben genoeg aan een uur of zes. Met de trein doorkruisen we de Kyzylkoem ofwel Rode Woestijn. Wellicht zien we onderweg de nomaden die nog altijd met hun kamelen door dit uitstrekte landschap trekken.

dag 10, wo 18-09

De Zijderoute leeft voort in de monumenten van de bijzondere stad Boechara. De Ark was eeuwenlang de vesting van de machthebbers. Bij de bronvijver Lyabi Hauz begint de oude Joodse wijk. Onze bijzondere aandacht vragen de Charminar met haar vier blauwe koepels en de Kalyanmoskee met de fijn versierde Kalyanminaret - het symbool van de stad. Deze laatste vormt samen met de Mir-i-Arabmedresse een goed voorbeeld van een islamitische kosj.

dag 11, do 19-09

Excursie naar het mausoleum van Bakhautdin Naqshbandi en het zomerpaleis van de vroegere emir, Sitorai Mokhi-Khosa. In de middag is er tijd voor de grote bazaar. Onder elke koepel wordt andere waar verhandeld.

dag 12, vr 20-09

We rijden oostwaarts, nu grotendeels tussen groene katoenvelden. Onderweg bekijken we de Vabkentminaret uit 1198. Zij was onderdeel van de medresse en moskee van een beroemde Boechaarse familie van theologen. Via de medresse van Oeloeg Bey in Gijduvan rijden we naar het einddoel van de ‘gouden route’: Samarkand.

dag 13, za 21-09

Iedereen die van islamitische architectuur houdt, moet Samarkand hebben gezien! Er zijn gebouwen uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw, de tijd waarin de Timoeriden een uitgestrekt rijk opbouwden. Het bekendst is de magistrale Registan met zijn bontgekleurde medressen. Maar ook de grote begraafplaats Shah-i-Zinda met haar blauwe tegelwerk schittert in de zon. De geleerde Oeloeg Bey baarde opzien met zijn grote astronomische observatorium. Ook bevindt zich hier het mausoleum van Amir Timoer, die bij ons bekend is onder de wat denigrerende naam Timoer Lenk, manke Timoer.

dag 14, zo 22-09

Dagexcursie met auto’s door de steppe naar fraai beboste bergen en het zuidelijker gelegen Sachrisabz. Deze ‘groene stad’ heeft een geschiedenis van zo’n 2700 jaar en staat op de Werelderfgoedlijst. Het is de stad van generaal Ptolemaeus en van Timoer. De ruïnen van het voor Timoers tijd megalomane paleis wijzen op poorten die 65 meter hoog waren.

dag 15, ma 23-09

We voltooien ons bezoek aan Samarkand met het mausoleum van Sint-Daniël, de Russische wijk en het Kalantarov Museum. Dit laatste bezit belangrijke etnografische verzamelingen en is deels gewijd aan de Joodse geschiedenis in de regio. In de namiddag rijden we met een hogesnelheidstrein in tweeënhalf uur naar Tasjkent.

dag 16, di 24-09

Tasjkent. In de ochtend verkennen we deze modern ogende, maar zeker 2300 jaar oude stad. De parken en typisch Oezbeekse patronen en kleuren in de architectuur doen prettig aan en contrasteren met de Sovjetflats. Rond de oude bazaar getuigen de medresse Koekeldasj, de mausolea en de blauwe koepels van de hamam van het feit dat Tasjkent eeuwenlang een belangrijk handelsknooppunt was. Ook bekijken we de collectie van het Historisch Museum en genieten we van de dynamiek van de Tjorsoebazaar. ’s Avonds een laatste gezamenlijk diner.

dag 17, wo 25-09

Met Turkish Airlines vliegen we via Istanboel terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Asjchabad en van Tasjkent naar Amsterdam met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchtgegevens zijn:
09-09-2024: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur
09-09-2024: Istanboel - Asjchabad, 20.40 - 02.20 uur (op 10-09)
25-09-2024: Tasjkent - Istanboel, 09.00 - 12.15 uur
25-09-2024: Istanboel - Amsterdam, 14.10 - 16.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland. In Turkmenistan en Oezbekistan is het drie uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Turkmenistan en Oezbekistan wordt grotendeels uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning. Voor de rit van Asjchabad naar Mary, de rit door de woestijn naar en van Darweze, en de excursie naar Sachrisabz gebruiken we terreinwagens met maximaal drie deelnemers per auto. Van Mary terug naar Asjchabad maken we gebruik van de nachttrein met een coupé per twee reizigers. Wenst u een coupé voor alleengebruik dan kan dat tegen een meerprijs van € 60,- (onder voorbehoud van beschikbaarheid). In Oezbekistan maken we tweemaal gebruik van een dagtrein.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Asjchabad (2 nachten) - Mary (1 nacht) - nachttrein (1 nacht) - Darweze (1 nacht) - Noekoes (1 nacht) - Chiva (2 nachten) - Boechara (3 nachten) - Samarkand (3 nachten) - Tasjkent (2 nachten)
In Asjchabad, Mary en Tasjkent maken we gebruik van comfortabele vier- en vijfsterrenhotels. In Noekoes, Chiva, Boechara en Samarkand kiezen we voor zeer goede driesterrenhotels. Soms omdat dit het beste ter plaatse is, soms vanwege de authentieke sfeer en ligging. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche en/of bad en toilet. Eénmaal overnacht u in een nachttrein. Ondanks dat we voor de meest luxe coupés kiezen, is het verblijf eenvoudig. Er is sanitair op de gangen om op te frissen. De grote bagage laten we achter in Asjchabad. U heeft dus voor de nacht in Mary en de overnachting in de nachttrein alleen handbagage bij u. In Darweze overnachten we in een joertkamp. Sanitair (douches en toiletten) is in een apart gebouw en wordt gedeeld.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en 6 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd.
U krijgt per dag een fles water. In Turkmenistan is daarnaast bij de maaltijden frisdrank inbegrepen.
De lunches zijn in Oezbekistan meestal erg uitgebreid. Het diner is hier daarom vaak niet inbegrepen, zodat deelnemers zelf kunnen kiezen of ze ’s avonds nog behoefte hebben aan een uitgebreide maaltijd. De reisleider zal een restaurant zoeken om met hen die dat wensen, gezamenlijk te dineren.
Centraal-Azië is van oudsher beïnvloed door Oost en West, en dat geldt ook voor de keuken. Een veelvoorkomend gerecht is plov (pilaf): een rijstschotel met schapenvlees, ui, wortel, rozijnen, enz. Sjasliek met sauzen, gevulde ravioli en soepen met schapenvlees of kip zijn bekende gerechten, net als salades met verse tomaten. De gerechten worden gekruid met munt, koriander, komijn, kaneel, walnootpasta, venkel en knoflook. Het lokale bier en uiteraard de verschillende wodkasoorten zijn het proberen waard. Groene en zwarte thee en mineraalwater zijn overal te krijgen.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren. U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Een malariaprofylaxe is niet vereist. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Reisperiode

September is een geschikte periode voor een reis door deze landen. De verzengende hitte van de zomer is verdwenen, maar het is nog aangenaam warm en de winter is nog ver weg. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 29 tot 31 ºC. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen, zeker in de woestijngebieden. Regen zullen we weinig meemaken (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Turkmenistan is een visum nodig, voor Oezbekistan tegenwoordig niet meer. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 25 maart 2025.

Visum

Voor Turkmenistan is een visum nodig. Nederlanders kunnen na aankomst op de luchthaven van Asjchabad een visum aanschaffen op vertoon van een uitnodigingsbrief. De reisleider zal hierbij assisteren; de kosten hiervan, inclusief migratiebelasting, en zijn reeds opgenomen in de reissom. Deelnemers ontvangen nadere informatie over de aan te leveren persoonsgegevens.

Geld

In Turkmenistan hanteert men de Turkmeense manat (TMM). Geld opnemen of betalen met een pinpas of creditcard is niet mogelijk. U dient voldoende Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen om ter plaatse te wisselen.
De Oezbeekse munteenheid is de sum (UZS). Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen her en der aanwezig. Ook hier verdient het echter sterk de voorkeur om ter plaatse geld (dollars of euro’s) te wisselen.
Geld heeft u nodig voor de niet inbegrepen diners, consumpties bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding en fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten. Dranken aan tafel in het hotel kennen ongeveer dezelfde prijs als in Nederland. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in de te bezoeken landen. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Peter van Nunen. In Turkmenistan reist er een lokale gids mee met de groep. In Oezbekistan zal de reisleider in de afzonderlijke steden bijgestaan worden door lokale gidsen.

dr. Peter van Nunen

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels en na een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theaterregisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum.

Reisgegevens

17-daagse vliegreis
9 t/m 25 september 2024

Reissom

t/m 4 juni 2024: € 4395
vanaf 5 juni 2024: € 4545
toeslag eenpersoonskamer: € 650
NB 1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB 2 In het joertkamp beschikken we slechts over een beperkt aantal joerts. De tenten voor eenpersoonsgebruik zijn reeds vergeven. U deelt deze nacht een tent met een reisgeno(o)t(e) van hetzelfde geslacht.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 15 lunches, 6 diners, reisleiding, lokale gidsen, visumuitnodiging en visum Turkmenistan, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.