Exclusieve groepsreis Tibetaanse streken

Tibetaanse streken • Over land van Chengdu naar Lhasa

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Chengdu, de hoofdstad van Sichuan, is het startpunt van onze reis door de ruige hooggebergten oostelijk van de Himalaya naar Lhasa op het Tibetaans Hoogland. De oost-west bergketens buigen hier af naar het zuiden en staan borg voor spectaculaire landschappen. Diverse grote rivieren, waaronder de Brahmaputra, de Mekong en de Yangtse, ontspringen op deze hoogvlakte. Waar de vochtige moesson een dal kan bereiken, heerst een subtropisch klimaat en kan landbouw worden bedreven. In de valleien die deze wind niet bereikt, heerst een droog klimaat met koude winters en is alleen veeteelt mogelijk. De regio Kham was eeuwenlang onderdeel van Tibet. In bredere dalen ontstonden koninkrijkjes met een eigen karakter. Ook vandaag nog wonen er in het dunbevolkte gebied hoofdzakelijk Tibetanen van diverse kloosterorden. We zien allerlei vormen van architectuur in woonhuizen, wachttorens, tempels en stoepa's. De reis is daarom een must voor liefhebbers van authentiek Tibetaanse culturen. De apotheose volgt in Lhasa met het Potalapaleis, ooit de winterresidentie van de dalai lama’s, en met de Jokhang, de religieuze ‘navel’ van Tibet. De Chinese openlegging en modernisering van de laatste jaren zijn goed zichtbaar in wegen en hotellerie met als gevolg een toenemend toerisme.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Paul van der Velde en dr. Maja Kooistra. Gedurende de reis zullen zij geassisteerd worden door een lokale gids.

dr. Maja Kooistra

Verrichtte wetenschappelijk onderzoek op het gebied van fysische geografie en bodemkunde. Was onderzoeker bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Haar eigen bedrijf deed onderzoek voor archeologen. Ze leidde eerder samen met prof. dr. Paul van der Velde reizen naar Sikkim en naar Tibet.

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, vr 24-04

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Chinese metropool Chengdu.

dag 2, za 25-04

Transfer naar ons in de binnenstad gelegen hotel. We maken een wandeling door de sfeervolle buurt van de Wenshutempel en gaan naar een van de theehuizen waar de stad bekend om is.

dag 3, zo 26-04

In 1986 werden nabij Chengdu schatten ontdekt die getuigen van een beschaving uit de twaalfde eeuw vóór onze jaartelling. De enorme maskers en bizarre beelden zijn door het British Museum zelfs van groter belang genoemd dan het Terracottaleger bij Xi'an. Na dit modern opgezette museum gaan we naar het park met de reconstructie van het huis van Du Fu, de beroemde dichter uit de achtste eeuw. In de avond wonen we een voorstelling bij van de wonderbaarlijke face changing-opera.

dag 4, ma 7-04

Vanuit Chengdu rijden we al snel het hooggebergte in. Ons eerste reisdoel is een irrigatiesysteem dat al ruim 22 eeuwen functioneert en een uitgestrekt gebied bedient. Ook bekijken we het beroemde panda-onderzoekscentrum, waaraan China groot belang hecht. Via een pas van bijna 4500 meter hoogte komen we in de uitgestrekte bergketens van de oude regio Kham. Overnachting in Rilong.

dag 5, di 28-04

De vallei van Rilong is een eerste voorbeeld van de vele geïsoleerde dalen. Ineens zijn er gebedsvlaggetjes, typische huizen en mensen in hun geheel eigen klederdracht. We zien ook dat de Chinese invloed hier de laatste tijd sterk groeit. We rijden door een ruig, maar steeds groenblijvend land langs een rivier. We bezoeken in Zhuokeji het kasteel waar het bestuur van het Rgyalrong-volk zetelde. Mao Zedong heeft er tijdens zijn Lange Mars een week verbleven. Het bijbehorende dorp Xisuo noodt tot een korte wandeling. Twee overnachtingen in Barkam.

dag 6, wo 29-04

Het regionale centrum Barkam is de laatste jaren uitgegroeid tot een flinke stad met veel hoogbouw. In de omliggende dorpen is daarentegen de lokale cultuur bewaard met traditionele, aardbevingsbestendige huizen en Tibetaanse tempels. Rondom de met bomen begroeide, subtropische vallei rijzen kale bergen op met besneeuwde toppen van vier- tot zesduizend meter hoog.

dag 7, do 30-04

We doorkruisen een roemrucht gebied met veel wachttorens, in de achttiende eeuw gebouwd om aanvallen van Chinese legers af te slaan. We bezoeken zo'n toren. Ook hier zijn de woonhuizen en boerderijen van een uitbundige schoonheid. De combinatie van het landschap met traditionele dorpen als Jiaju is onvergetelijk klassiek. Overnachting in het op een vijfsprong van rivierdalen gelegen Danba.

dag 8, vr 01-05

De weg voert omhoog naar het Tagongklooster, een van de belangrijkste Tibetaanse kloosters van de streek. Er wordt een kopie van het beeld van de boeddha Sakyamuni bewaard, naar het origineel dat we in Lhasa zullen zien. Het heiligdom wordt omringd door pagoden en manistenen met ingekerfde gebeden. Onderweg zien we kudden grazen op de uitgestrekte grasvlakten. Eén overnachting in Xinduqiao.

dag 9, za 02-05

Door de diepe valleien van Kham reizen we verder naar Batang. Met veel geluk zien we de doorgaans in wolken gehulde Minya Konka. Deze is met 7556 meter een van de hoogste bergen buiten de eigenlijke Himalaya en heilig voor de Tibetanen. Op onze route wordt de variatie in dialecten, sociale gebruiken, architectuur, kleding en sieraden steeds bevestigd. Het berglandschap wordt droger en minder groen, maar imponeert nog altijd. Het Haizishan Plateau is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als een gletsjer zicht terugtrekt. Tussen bizar geërodeerde rotsen ontstonden meer dan duizend meertjes met smeltwater, waarvan de aard ter plaatse wordt toegelicht.

dag 10, zo 03-05

We steken de provinciegrens over en komen in Tibet. Rit langs de Jinsha, de belangrijkste bronrivier van de Yangtze. Markam was een van de laatste onafhankelijke koninkrijken die tegen het Chinese invasieleger streden. Via vijfduizend meter hoge passen komen we aan in Dzogang, waar we overnachten. De deels ruïneuze, vijftiende-eeuwse dzong torent boven het dorpje uit. De tempel is rijkelijk versierd met schilderingen en beelden van de belangrijke hervormer Tsongkhapa en zijn studenten.

dag 11, ma 04-05

We volgen eerst de loop van de Nurivier en slaan vervolgens af om over een spectaculaire weg met tweeënzeventig bochten naar het dal van de Nujiang af te dalen. Hier is het landschap veel droger en ruiger. Onderweg hebben we zicht op de voor zowel boeddhisten als hindoes heilige Yelakzungberg. Ten slotte komen we aan bij het Rakwa Tso-meer op 3850 meter, waar we tweemaal overnachten.

dag 12, di 05-05

Rustige dag aan dit gletsjermeer. We wandelen langs de oever, horen over boeiende geologische verschijnselen en nemen de tijd voor dorpsbezoek in deze stille bergwereld.

dag 13, wo 06-05

We beginnen de dag aan de voet van een imposante gletsjer. Vervolgens dalen we door de vallei van de Parlung Tsangpo-rivier af naar Bome. Dit was tot aan het begin van de twintigste eeuw een zeer geïsoleerd en semiautonoom koninkrijk. Het kent een bijzonder microklimaat met relatief warme winters en koele zomers.

dag 14, do 07-05

We vervolgen onze route door bosrijke valleien. Soms doet de omgeving bijna alpien aan. We zien afgeronde bergtoppen bedekt met naaldbomen en grazige velden in de dalen. In het woud van Lulang liggen aardige dorpjes. We maken een aangenaam, niet al te inspannend wandelingetje in de omgeving, alvorens verder te rijden naar onze volgende pleisterplaats Nyingchi.

dag 15, vr 08-05

Een lange tocht over een goede weg voert ons naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. De stad is recentelijk sterk gegroeid, maar de Tibetaanse kern is fantastisch.

dag 16, za 09-05

In Lhasa bezichtigen we enkele hoogtepunten en is er vrije tijd. De Jokhang geldt als de heiligste tempel van Tibet. Pelgrims, soms met een bizarre uitdossing, komen van heinde en verre om hier te bidden. Het gebied rond de tempel biedt een kleurrijk straatbeeld. Het Potalapaleis is majestueus gelegen op zijn enorme rots. Het heeft tientallen zalen en tempelruimten vol schitterende wandschilderingen en beelden.

dag 17, zo 10-05

Lijnvlucht van Lhasa terug naar Chengdu. De middag is ter vrije besteding.

dag 18, ma 11-05

's Morgens geen programma tot de directe lijnvlucht naar Amsterdam met aankomst dezelfde dag.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Chengdu v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
24-04-2020: Amsterdam - Chengdu, 21.00 - 12.50 uur (aankomst op 25-04)
11-05-2020: Chengdu - Amsterdam, 14.35 - 19.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In China is het zes uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken eenmaal gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Chinese luchtvaartmaatschappij. De reis over land wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Tibet zijn bussen met meer dan 29 zitplaatsen niet toegestaan, dus dat is de maximale grootte die wij zullen gebruiken.
De wegen zijn tegenwoordig uitstekend en worden voortdurend onderhouden. Op dag 9, 10 en 15 zijn we een goed deel van de dag onderweg, verschillende fotostops meegerekend. Andere ritten duren maximaal een uur of drie. Daarvoor krijgt u schitterende landschappen en vergezichten in ruil.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Chengdu (2 nachten) - Rilong (1 nacht) - Barkam (2 nachten) - Danba (1 nacht) - Xinduqiao (1 nacht) - Batang (1 nacht) - Dzogang (1 nacht) - Rakwa Tso (2 nachten) - Bome (1 nacht) - Nyingchi (1 nacht) - Lhasa (2 nachten) - Chengdu (1 nacht)
We logeren in Chengdu en in Lhasa in uitstekende hotels. In de overige plaatsen gebruiken we de o.i. beste hotels ter plaatse.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. De maaltijden vinden plaats in lokale restaurants of ons hotel.
De maaltijden zijn gevarieerd, met Tibetaanse accenten. De traditionele maaltijden in Tibet zijn sober en eenvoudig. De Chinese invloed in Tibet is echter groot en de restaurants serveren vaak prima Chinese maaltijden, waarbij u zult merken dat wat anders is dan die in een doorsnee Chinees restaurant in Nederland.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel waarop u goed kunt lopen is vereist. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, op dagen dat er geen transfers zijn.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

We stijgen tijdens deze reis geleidelijk vanuit het laag gelegen Chengdu, op circa 500 meter boven zeeniveau), met tussen door lager gelegen overnachtingsplaatsen, naar Lhasa, op circa 3650 meter hoogte. Dit geeft u de tijd om te acclimatiseren. De hoogste overnachtingsplaats is het Rakwa Tso-meer, op 3850 hoogte. De volgende overnachtingsplaats ligt echter weer een stuk lager, op circa 2700 meter. Rijdend in een bus heeft vrijwel niemand last van de hoogte. Bij wandelingen, hoewel we die rustig houden, kan het een rol spelen. In voorkomend geval kunt u eventueel rustiger aan doen of in de buurt van de bus blijven.
Voor mensen met een normale gezondheid zijn deze hoogten geen bezwaar. Leeftijd is geen factor, hart- of longproblemen kunnen dat wel zijn. Wanneer u twijfelt of u deze reis fysiek aankunt, raadpleeg dan uw arts.
Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam tijdens onze reisperiode. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC in subtropisch Chengdu, aflopend tot maxima van rond de 17 ºC in Lhasa. In de zon kan het warmer aanvoelen. ’s Nachts kan het sterk afkoelen. Het weer is in het hooggebergte vaak zeer veranderlijk. Op de hoog gelegen passen kan het zelfs in de zomer vriezen. Na een stormachtig buitje kan de zon zeer intens schijnen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Tibet is een provincie van China en voor dit land is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 11 november 2020, met minstens twee keer twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor China moet tevoren in Nederland door de reiziger een visum worden aangevraagd. Na afgifte van dit visum wordt door Labrys een permit voor Tibet aangevraagd. De kosten van dit permit zijn inclusief in de reissom.
De kosten voor het Chinese visum zijn niet inbegrepen in de reissom. Vanaf 2020 is het hoogstwaarschijnlijk verplicht voor iedere reiziger om het visum persoonlijk aan te vragen bij het Chinese Visumcentrum in Den Haag. Labrys Reizen voorziet de reiziger bij de visumaanvraag van advies en assisteert desgewenst. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor China dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

In China is de munteenheid de yuan, ook wel renminbi genoemd. Contant geld verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Mensen betalen met hun mobieltje. Geld opnemen bij een geldautomaat lukt niet altijd meer, maar de bekende creditcards (met pin) en pinpassen met het maestro/cirrus logo worden doorgaans geaccepteerd.
Geld heeft u nodig voor persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 10,- à € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in China. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten.
Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

18-daagse vliegreis
24 april t/m 11 mei 2020

Reissom

t/m 31 december 2019: € 4425
vanaf 01 januari 2020: € 4575
toeslag eenpersoonskamer: € 375

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, verblijf op basis van volpension, reisleiding, lokale gids, visumuitnodiging China, permit Tibet, bezoek opera, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, visum China, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

dr. Maja Kooistra
prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
drs. Dafne Oosten