Skip to main content
De thuisreis van Odysseus • Griekenland
De thuisreis van Odysseus • Griekenland
De thuisreis van Odysseus • Griekenland

De thuisreis van Odysseus • Griekenland

De Odyssee is het eerste reisverslag uit de westerse geschiedenis. Met veel fantasie vertelt de geniale dichter Homeros over de spannende avonturen van de hoofdpersoon Odysseus en over de tocht die zijn zoon Telemachos ondernam om zijn vader te zoeken. Een deel van hun reizen heeft zich in Griekenland afgespeeld. Tijdens deze odyssee zullen de ‘Homerische’ steden en eilanden in Griekenland worden bezocht. Met het heldendicht in de hand bekijken we de resten van paleizen en orakels en doen we enkele andere locaties aan die in de Odyssee worden genoemd. Op deze bijzondere manier komt het epos tot leven en maken we intensief kennis met Odysseus, een van de sympathiekste figuren uit de literatuur.

dag 1, vr 11-10 

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Athene en transfer naar het hotel in het centrum van de stad. Eén overnaching in Athene.

dag 2, za 12-10 

We beginnen de dag met een bezoek aan het indrukwekkende Nationaal Archeologisch Museum in Athene. Na een korte stop bij het Kanaal van Korinthe rijden we naar Mykene, de stad van Agamemnon, de aanvoerder van de Grieken tijdens hun oorlog tegen de Trojanen. Overnachting in het fraaie en gezellige havenstadje Nafplio.

dag 3, zo 13-10 

In de ochtend wordt er aandacht besteed aan het Archeologisch Museum van Nafplio. Rit naar Sparta, waar Odysseus zijn bruid heeft verworven, de later zo vermaarde en trouwe echtgenote Penelope. Daar bezoeken we het museum en zien we de schamele resten van de eens zo roemrijke stad. Twee overnachtingen in Pylos.

dag 4, ma 14-10 

In de burcht Niokastro is het Archeologisch Museum van Pylos zeker een bezoek waard. Unieke archeologische objecten, waaronder een van de oudste kleitabletten in het Lineair B, presenteren op een moderne manier de geschiedenis van de omgeving van Pylos. Pylos is bekend vanwege het paleis van de oude koning Nestor. Hier heeft Telemachos navraag gedaan naar zijn vader.

dag 5, di 15-10 

Via de fraai gelegen opgraving van oud-Messene, waar Asklepios werd vereerd, rijden we naar Olympia. Daar staat eerst het Archeologisch Museum op het programma. Overnachting in Olympia.

dag 6, wo 16-10 

De dag begint met een bezoek aan de beroemde opgraving van Olympia. Rit naar de haven van Patras, vanwaar we varen naar Ithaka, het eiland waarover Odysseus heerste. Hier wachtte Penelope twintig jaar lang op de terugkeer van haar man. Twee overnachtingen in Frikes in het noorden van het eiland.

dag 7, do 17-10 

Op Ithaka bekijken we enkele locaties die in de Odyssee worden genoemd, zoals de ‘nimfengrot’, het strand waar Odysseus aan land is gezet, en de boomgaard van zijn vader. Het museum van Stavros herbergt bijzondere voorwerpen die aan de beroemde held herinneren. Ook het Archeologisch Museum in Vathy is een bezoek waard.

dag 8, vr 18-10 

We varen naar het eiland Lefkas en rijden naar het vasteland van West-Griekenland. Vandaag wordt ruim aandacht besteed aan de onderwereld zoals die in de opvatting van de oude Grieken was. In het Nekromanteion zou Odysseus de schim van de ziener Teiresias hebben geraadpleegd. Ook maken we een boottocht over de onderwereldrivier de Acheron. Overnachting in Ioannina.

dag 9, za 19-10 

Bezichtiging van het Archeologisch Museum in Ioannina. In Dodona bevindt zich de vermaarde orakelplaats van Zeus, die door Homeros enkele malen wordt genoemd. In de namiddag gaan we per schip naar het eiland Korfoe. Twee overnachtingen aldaar.

dag 10, zo 20-10 

Op Korfoe hebben de Phaiaken gewoond. Odysseus is hier aangespoeld na een barre tocht op zee. Als eerste heeft prinses Nausikaä hem aangetroffen. We bekijken het strand waar hun ontmoeting plaatsvond. In zee ligt het versteende ‘schip van de Phaiaken’. Het Archeologisch Museum in Korfoe-stad en het Museum van Palaiopolis-Mon Repos staan ook op het programma.

dag 11, ma 21-10 

Transfer naar de luchthaven van Korfoe en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Athene en van Korfoe naar Amsterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
11-10-2024: Amsterdam - Athene, 15.35 - 19.50 uur
21-10-2024: Korfoe - Amsterdam, 10.00 - 12.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. Ook zijn de volgende boottochten in de reis opgenomen: Patras - Ithaka, Ithaka - Lefkas, Igoumenitsa - Korfoe, en een boottochtje over de rivier Acheron.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Athene (1 nacht) - Nafplio (1 nacht) - Pylos (2 nachten) – Olympia (1 nacht) - Ithaka (2 nachten) – Ioannina (1 nacht) – Korfoe (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. In Ioannina verblijven we in een vijfsterrenhotel en op Ithaka in een eenvoudig familiehotel. Sommige hotels hebben een zwembad. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun strategische ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven. 

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 50,- p.p.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

 

De Odyssee is het eerste reisverslag uit de westerse geschiedenis. Met veel fantasie vertelt de geniale dichter Homeros over de spannende avonturen van de hoofdpersoon Odysseus en over de tocht die zijn zoon Telemachos ondernam om zijn vader te zoeken. Een deel van hun reizen heeft zich in Griekenland afgespeeld. Tijdens deze odyssee zullen de ‘Homerische’ steden en eilanden in Griekenland worden bezocht. Met het heldendicht in de hand bekijken we de resten van paleizen en orakels en doen we enkele andere locaties aan die in de Odyssee worden genoemd. Op deze bijzondere manier komt het epos tot leven en maken we intensief kennis met Odysseus, een van de sympathiekste figuren uit de literatuur.

dag 1, vr 11-10 

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Athene en transfer naar het hotel in het centrum van de stad. Eén overnaching in Athene.

dag 2, za 12-10 

We beginnen de dag met een bezoek aan het indrukwekkende Nationaal Archeologisch Museum in Athene. Na een korte stop bij het Kanaal van Korinthe rijden we naar Mykene, de stad van Agamemnon, de aanvoerder van de Grieken tijdens hun oorlog tegen de Trojanen. Overnachting in het fraaie en gezellige havenstadje Nafplio.

dag 3, zo 13-10 

In de ochtend wordt er aandacht besteed aan het Archeologisch Museum van Nafplio. Rit naar Sparta, waar Odysseus zijn bruid heeft verworven, de later zo vermaarde en trouwe echtgenote Penelope. Daar bezoeken we het museum en zien we de schamele resten van de eens zo roemrijke stad. Twee overnachtingen in Pylos.

dag 4, ma 14-10 

In de burcht Niokastro is het Archeologisch Museum van Pylos zeker een bezoek waard. Unieke archeologische objecten, waaronder een van de oudste kleitabletten in het Lineair B, presenteren op een moderne manier de geschiedenis van de omgeving van Pylos. Pylos is bekend vanwege het paleis van de oude koning Nestor. Hier heeft Telemachos navraag gedaan naar zijn vader.

dag 5, di 15-10 

Via de fraai gelegen opgraving van oud-Messene, waar Asklepios werd vereerd, rijden we naar Olympia. Daar staat eerst het Archeologisch Museum op het programma. Overnachting in Olympia.

dag 6, wo 16-10 

De dag begint met een bezoek aan de beroemde opgraving van Olympia. Rit naar de haven van Patras, vanwaar we varen naar Ithaka, het eiland waarover Odysseus heerste. Hier wachtte Penelope twintig jaar lang op de terugkeer van haar man. Twee overnachtingen in Frikes in het noorden van het eiland.

dag 7, do 17-10 

Op Ithaka bekijken we enkele locaties die in de Odyssee worden genoemd, zoals de ‘nimfengrot’, het strand waar Odysseus aan land is gezet, en de boomgaard van zijn vader. Het museum van Stavros herbergt bijzondere voorwerpen die aan de beroemde held herinneren. Ook het Archeologisch Museum in Vathy is een bezoek waard.

dag 8, vr 18-10 

We varen naar het eiland Lefkas en rijden naar het vasteland van West-Griekenland. Vandaag wordt ruim aandacht besteed aan de onderwereld zoals die in de opvatting van de oude Grieken was. In het Nekromanteion zou Odysseus de schim van de ziener Teiresias hebben geraadpleegd. Ook maken we een boottocht over de onderwereldrivier de Acheron. Overnachting in Ioannina.

dag 9, za 19-10 

Bezichtiging van het Archeologisch Museum in Ioannina. In Dodona bevindt zich de vermaarde orakelplaats van Zeus, die door Homeros enkele malen wordt genoemd. In de namiddag gaan we per schip naar het eiland Korfoe. Twee overnachtingen aldaar.

dag 10, zo 20-10 

Op Korfoe hebben de Phaiaken gewoond. Odysseus is hier aangespoeld na een barre tocht op zee. Als eerste heeft prinses Nausikaä hem aangetroffen. We bekijken het strand waar hun ontmoeting plaatsvond. In zee ligt het versteende ‘schip van de Phaiaken’. Het Archeologisch Museum in Korfoe-stad en het Museum van Palaiopolis-Mon Repos staan ook op het programma.

dag 11, ma 21-10 

Transfer naar de luchthaven van Korfoe en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Athene en van Korfoe naar Amsterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
11-10-2024: Amsterdam - Athene, 15.35 - 19.50 uur
21-10-2024: Korfoe - Amsterdam, 10.00 - 12.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. Ook zijn de volgende boottochten in de reis opgenomen: Patras - Ithaka, Ithaka - Lefkas, Igoumenitsa - Korfoe, en een boottochtje over de rivier Acheron.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Athene (1 nacht) - Nafplio (1 nacht) - Pylos (2 nachten) – Olympia (1 nacht) - Ithaka (2 nachten) – Ioannina (1 nacht) – Korfoe (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. In Ioannina verblijven we in een vijfsterrenhotel en op Ithaka in een eenvoudig familiehotel. Sommige hotels hebben een zwembad. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun strategische ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven. 

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 50,- p.p.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

 

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Tijdens de reis zal hij een aantal lezingen verzorgen. Bovendien zal er een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn en op sommige locaties een gids.

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
11 t/m 21 oktober 2024

Reissom

t/m 18 juni 2024: € 3195
vanaf 19 juni 2024: € 3295
toeslag eenpersoonskamer: € 475
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer niet verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Manuel Chiou

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.