Exclusieve groepsreis Suriname

Suriname

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Suriname kent een grandioze, vrijwel ongerepte natuur van moerasland, savanne en vooral tropisch regenwoud. Dit is langzamerhand een zeldzaamheid in de wereld. De autochtone Indiaanse bevolking en de nakomelingen van mensen die vanuit West-Afrika, India en Java als slaven en contractarbeiders werden binnengehaald, leveren een cultureel mozaïek par excellence op. De laatste jaren is er veel gebeurd in de voormalige kolonie. Overwoekerde plantages werden opgeknapt en toegankelijk gemaakt, musea geopend en ook in het diepe binnenland verrezen langs de rivieren comfortabele overnachtingsplekken. Nadat Suriname in 1975 onafhankelijk was geworden, volgden de politieke, sociale en economische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Er staan ontmoetingen met prominente Surinamers op het programma, waaronder schrijfster Cynthia McLeod. In twee weken krijgen we zo de kans een evenwichtige indruk op te doen van zowel de natuur, de cultuur als de inwoners van dit unieke tropische land.

Nota bene

Wij attenderen u graag op De Grote Suriname Tentoonstelling, die van 5 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 in De Nieuwe Kerk Amsterdam is te zien.

Reisleiding

drs. Diederik Samwel

Studeerde Nederlands in Utrecht en is journalist en schrijver. Hij heeft in Suriname gewoond en gewerkt en schreef tal van reportages, columns en achtergrondartikelen. Van zijn hand verschenen zes boeken over Suriname, waaronder de Dominicus-reisgids Suriname.

Onderstaande programmabeschrijving is onder voorbehoud van kleine aanpassingen, mede in verband met de beschikbaarheid van de sprekers.

dag 1, zo 08-03

Directe lijnvlucht Amsterdam-Paramaribo en transfer van vliegveld Zanderij naar de voormalige plantage Frederiksdorp, voor drie overnachtingen. De originele plantagehuizen zijn prachtig gerestaureerd. In de mooi aangelegde tuinen langs de Commewijne-rivier is onder meer een zwembad.

dag 2 en 3, ma 09-03 en di 10-03

Het gebied tussen de Commewijne en de oceaan is rijk aan interessante historische verhalen en erfgoed. Er zijn wetlands, mangrovebossen, de lotusvallei en ongerepte stranden. Deze voedselrijke omgeving trekt honderden vogelsoorten aan. We bezoeken dorpen waar hindoestanen en Javanen nog volgens hun eigen cultuur leven. We bekijken de koffieplantages Katwijk en Peperpot, de citrusplantage Alliance en wat er over is van de voormalige suiker- en rumfabriek te Mariënburg. Na een enerverende tocht door oerwoud en zwamp komen we op de plantage Bakkie. Daar is een bescheiden museum ingericht met een unieke verzameling, waaronder prenten van de Engelse legerofficier John Stedman uit de achttiende eeuw en een originele kaart van Blaeu. Auteur Tessa Leuwsha geeft een inleiding op haar bekroonde, op de samenleving betrokken romans. Wandeling door het openluchtmuseum van Nieuw-Amsterdam. We spotten wellicht dolfijnen in de riviermonding en gaan naar een veeteeltbedrijf dat nu en dan hun door jaguars gegrepen runderen mag declareren.

dag 4, wo 11-03

We rijden oostwaarts naar het voormalige bauxietstadje Moengo. Onderweg zijn er enkele stops om het oerwoud vlak langs de weg nader te bekijken. In het Museum voor Hedendaagse Kunst te Moengo krijgen we een introductie door kunstenaar Marcel Pinas, voormalig Young Global Leader namens het World Economic Forum. In de afgelopen twaalf jaar is op initiatief van Pinas en door toedoen van internationale artists in residence een indrukwekkend beeldenpark opgebouwd. Vervolgens rit naar Albina aan de grensrivier Marowijne. Met lange houten korjalen varen we naar het indiaanse dorp Christiaankondre langs het strand van Galibi, waar we in eenvoudige houten huisjes logeren.

dag 5, do 12-03

De dorpen Christiaankondre en Langamankondre zijn niet over de weg bereikbaar. Dit is met opzet, omdat de indiaanse bevolking hier streeft naar instandhouding van haar aparte cultuur. Dankzij uitstekende contacten kunnen we ook serieus in gesprek gaan met de kapitein en de basha’s, de bestuurders. Bijvoorbeeld over de balans tussen regionale ontwikkeling en het behoud van cultuur en tradities. Een bijzondere ervaring, die aanzienlijk verder gaat dan een dorpswandeling.

dag 6, vr 13-03

In de brede riviermonding werd ooit het beruchte slavenschip de Leusden tot zinken gebracht. Van Galibi varen we terug naar Albina en rijden naar Paramaribo voor drie overnachtingen in het gerenommeerde hotel Torarica.

dag 7 en 8, za 14-03 en zo 15-03

De binnenstad van Paramaribo met haar vele witgeschilderde houten huizen staat op de Werelderfgoedlijst. Stadswandeling met schrijfster Cynthia McLeod. We zien verschillende kerken, de synagoge, een moskee en een hindoestaanse tempel en worden rondgeleid in de basiliek, een van de grootste houten gebouwen van Zuid-Amerika. Wandeling langs de prachtige officierswoningen aan de Waterkant naar Fort Zeelandia, waarin het Surinaams Museum is gevestigd. Historisch gezien is dit een markante locatie: in de koloniale tijd werden op de binnenplaats slaven verhandeld en in 1982 werden hier de nog altijd veelbesproken decembermoorden gepleegd. Het museum biedt een gecomprimeerd en boeiend overzicht van de Surinaamse geschiedenis. Daarnaast is er ruimte voor wisselende exposities. Politicus Carl Breeveld verzorgt een rondleiding in het gebouw van de Nationale Assemblee en legt uit dat de Surinaamse gemeenschap te klein is om verstrikt te blijven in het verleden. Ook wisselen we van gedachten met journalist en NOS-correspondent Harmen Boerboom. Ten slotte krijgen we een inleiding in de Surinaamse kunst en bezichtigen werk van de belangrijkste lokale kunstenaars in een historisch pand.

dag 9, ma 16-03

Rit zuidwaarts naar het plaatsje Domburg aan de Suriname-rivier. Met de comfortabele riviercruiser Mi Gudu reizen we over de rivier het binnenland in, terwijl Cynthia McLeod ook vandaag onze uitzonderlijk goed geïnformeerde gids is. We leggen een paar keer aan voor een blik op de oude plantages om te zien wat daarvan over is. Na de lunch verlaten we de boot bij de resten van de synagoge en het kerkhof op Jodensavanne. Ons einddoel van vandaag is het Resort Bergendal, waar we overnachten. Het resort heeft aangename tuinen en ligt, zoals de naam al aangeeft, in een heuvelachtig gebied vlak bij de rivier.

dag 10, di 17-03

De nabijgelegen Afobaka-stuwdam sluit het Brokopondo-meer af. We maken een korte rondvaart op het meer met zijn eilandjes en zien de hardhouten boomstammen die nog steeds boven het water uitsteken. We horen over het ontstaan van het meer en de transmigratie van de bewoners in het ondergelopen gebied. In de belendende heuvels wordt goud gevonden. We rijden verder langs het Brokopondo-meer naar Atjoni. Dan varen we verder met korjalen de rivier op. Het is een boeiende belevenis om te zien hoe de stuurlieden de boten behendig door grote stroomversnellingen laveren, met aan beide kanten de hoog oprijzende groene wanden van het woud. Ons doel is de Danpaati River Lodge voor 3 overnachtingen. Dit vermaarde resort is van alle gemakken voorzien en kreeg in 2017 opnieuw een internationale onderscheiding voor comfort en gastvrijheid.

dag 11 en 12, wo 18-03 en do 19-03

Danpaati ligt in het hart van het Surinaamse regenwoud. Deze betoverende biotoop wordt langzamerhand zeldzaam. Langs dit deel van de Boven-Suriname bevinden zich dorpen die zijn gesticht door marrons, tot slaaf gemaakte West-Afrikanen die van de plantages gevlucht waren. Hun Afrikaanse cultuur hebben ze door de jaren heen grotendeels bewaard. We maken uitstapjes naar de dorpen, waar geschiedenis en leefwijze van de marrons worden toegelicht. Ook wordt verteld over de voorzieningen die met de opbrengst van de Danpaati River Lodge worden gefinancierd. Het museum in Pikin Slee ligt op een half uur varen van Danpaati. De laatste dag in het hart van de Surinaamse jungle is er geen programma. Wie wil maakt een begeleide junglewandeling, vist op piranha's of neemt een duik in het zwembad of de rivier.

dag 13, vr 20-03

Per boot en bus keren we in de loop van de dag op ons gemak terug naar Resort Bergendal voor een laatste overnachting.

dag 14, za 21-03

Ontspannen dag in Bergendal. In een hangmat onder de ruisende bomen mijmert u misschien over het grote verschil met het leven in Nederland, waarnaar u vanavond terugreist...Aan het begin van de avond directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 15, zo 22-03

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Paramaribo en vice versa.
De vluchttijden zijn:
08-03-2020: Amsterdam - Paramaribo, 11.20 - 16.35 uur
21-03-2020: Paramaribo - Amsterdam, 19.30 - 08.20 uur (aankomst 22-03)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Suriname is het vier uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Suriname wordt uitgevoerd met moderne bussen, met een comfortabele riviercruiser en met grote houten korjalen met buitenboordmotor, voorzien van zitbanken en kussentjes.

Hotels en maaltijden

In Paramaribo hebben we gekozen voor hèt hotel van de stad: Torarica.
In Bergendal is het resort modern en van alle gemakken voorzien.
In Frederiksdorp en Danpaati logeert u in nieuwe cabañas, houten huisjes met kamers. In Galibi zijn de huisjes heel eenvoudig maar ook deze hebben privé douche en wc. Er is veel gelegenheid om te zwemmen.

Dominicus-reisgids Suriname

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominicus-reisgids Suriname van de hand van de reisleider, drs. Diederik Samwel. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. We staan net als de Surinamers vroeg op. We zullen enkele malen in- en uit korjalen moeten stappen, waarbij de bootslieden wel een handje zullen toesteken. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Een vaccinatie voor gele koorts is aan te raden, maar niet verplicht. Daarnaast zou u een Hepatitis-A-vaccinatie en een DTP-vaccinatie kunnen overwegen. Er is weinig risico op malariabesmetting in de droge tijd, wanneer wij reizen. De deelnemers ontvangen geactualiseerde informatie.

Weer

De reis naar Suriname vindt plaats in de kleine droge tijd. In deze periode valt er aanzienlijk minder neerslag dan in de regenseizoenen. De luchtvochtigheid is altijd vrij hoog en korte, hevige buien kunnen toch nog vallen. De temperatuur is doorgaans zeer gelijkmatig door het hele jaar heen. Overdag is het rond de 27-32 graden en 's nachts koelt het af tot een graad of 20-25.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na aankomst geldig te zijn, dus t/m 22 september 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Suriname is een toeristenkaart nodig. De kosten hiervoor bedragen momenteel € 30,- plus eventuele bemiddelings- en verzendkosten. De kaart moet van tevoren in Nederland worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger van advies en assisteert desgewenst. De deelnemers ontvangen actuele informatie.

Geld

De Surinaamse munteenheid is de Surinaamse dollar (SRD). Pinautomaten zijn in Paramaribo aanwezig. Creditcards worden alleen in Paramaribo geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Suriname. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 1573 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
8 t/m 22 maart 2020

Reissom

t/m 12 november 2019: € 4735
vanaf 13 november 2019: € 4885
toeslag eenpersoonskamer: € 515

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met volpension minus 1 lunch, reisleiding, lokale experts en gidsen, entrees, fooien, Dominicus-reisgids Suriname, CO2-compensatie

Exclusief

1 lunch, drankjes, toeristenkaart, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Diederik Samwel

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA