Suriname
Suriname
Suriname

Suriname

 • Suriname kent een grandioze, vrijwel ongerepte natuur van moerasland, savanne en vooral tropisch regenwoud. Dit is langzamerhand een zeldzaamheid in de wereld. De autochtone Indiaanse bevolking en de nakomelingen van mensen die vanuit West-Afrika, India en Java als tot slaaf gemaakten en contractarbeiders werden binnengehaald, leveren een cultureel mozaïek par excellence op. De laatste jaren is er veel gebeurd in de voormalige kolonie. Overwoekerde plantages werden opgeknapt en toegankelijk gemaakt, musea geopend en ook in het diepe binnenland verrezen langs de rivieren comfortabele overnachtingsplekken. Nadat Suriname in 1975 onafhankelijk was geworden, volgden de politieke, sociale en economische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Tijdens de reis staan ontmoetingen met prominente Surinamers op het programma, onder wie schrijfster Cynthia McLeod. In twee weken krijgen we zo de kans een evenwichtige indruk op te doen van zowel de natuur, de cultuur als de inwoners van dit unieke tropische land.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • NB Onderstaande programmabeschrijving is onder voorbehoud van kleine aanpassingen, mede in verband met de beschikbaarheid van de sprekers.

  dag 1, zo 26-02

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Paramaribo en transfer van vliegveld Zanderij naar de voormalige plantage Frederiksdorp voor drie overnachtingen. De originele plantagehuizen zijn prachtig gerestaureerd. In de mooi aangelegde tuinen langs de rivier de Commewijne bevindt zich onder meer een zwembad. Daarnaast is er een Verhalenmuseum gevestigd en werd een speciaal bospad aangelegd ter ere van de legendarische vrijheidsstrijder Boni.

  dag 2 en 3, ma 27-02 en di 28-02

  Het Matapicagebied tussen de Commewijne en de oceaan is rijk aan interessante historische verhalen en erfgoed. Er zijn wetlands, mangrovebossen, de lotusvallei en ongerepte stranden. Deze voedselrijke omgeving trekt tientallen vogelsoorten aan. We bezoeken dorpen waar Hindoestanen en Javanen nog volgens hun eigen cultuur leven. We bekijken de koffieplantages Katwijk en Peperpot, de citrusplantage Alliance, en wat er over is van de voormalige suiker- en rumfabriek te Mariënburg. Na een enerverende tocht door oerwoud en zwamp komen we op de plantage Bakkie. Daar is een bescheiden museum ingericht met een unieke verzameling, waaronder prenten van de Engelse legerofficier John Stedman uit de achttiende eeuw en een originele kaart van Blaeu. Auteur Tessa Leuwsha geeft een inleiding op haar bekroonde, op de samenleving betrokken romans. Wandeling door het openluchtmuseum van Nieuw-Amsterdam.

  dag 4, wo 01-03

  Vanuit Frederiksdorp vertrekken we westwaarts. We reizen hier door de districten Saramacca, Coronie en Nickerie, waar het landschap veel weg heeft van de Hollandse polders. Ook hier zijn mooie en bijzondere plekken te ontdekken! In het kleine plaatsje Groningen, de hoofdstad van Saramacca, treffen we bijvoorbeeld een groot aantal monumenten aan, zoals dat voor de Boeroes, de Hindoestaanse en Javaanse immigranten, en het monument voor de herdenking van 145 jaar afschaffing van de slavernij (in 1988). Ons einddoel van vandaag is het natuurreservaat Bigi Pan, vlak bij de grens met Guyana. In dit moerasachtige natuurgebied komen de getijden van de oceaan en de rivier bij elkaar. Midden in de lagune is recentelijk het Akira Overwater Resort geopend, dat bestaat uit zestien drijvende huisjes met een ongekend mooi uitzicht. Hier verblijven we twee nachten.

  dag 5, do 02-03

  Een dag om uitgebreid dit wonderschone natuurgebied te bekijken. Tussen de zand- en modderbanken, lagunen en mangroven leven maar liefst 122 verschillende vogelsoorten. De bekendste zijn de flamingo, rode ibis, visarend, buizerd, reiger en specht. We zullen echter ook veel vissen, leguanen en hagedissen, kaaimannen en wellicht zelfs apen zien. Met bootjes trekken we eropuit om het gebied te bekijken en vogels en kaaimannen te spotten. Wie wil kan ook kiezen voor een modderbad.

  dag 6, vr 03-03

  We nemen kort nog een kijkje in Nickerie met de markt, Hindoestaanse tempel en het mooie uitzicht over de oceaan vanaf de Zeedijk. Daarna rijden we terug naar Paramaribo voor twee overnachtingen in het gerenommeerde hotel Torarica.

  dag 7, za 04-03

  De binnenstad van Paramaribo met haar vele witgeschilderde houten huizen staat op de Werelderfgoedlijst. Stadswandeling met schrijfster Cynthia McLeod. We zien verschillende kerken, de synagoge, een moskee en een Hindoestaanse tempel en worden rondgeleid in de basiliek, een van de grootste houten gebouwen van Zuid-Amerika. Wandeling langs de prachtige officierswoningen aan de Waterkant naar Fort Zeelandia, waarin het Surinaams Museum is gevestigd. Historisch gezien is dit een markante locatie: in de koloniale tijd werden op de binnenplaats uit West-Afrika overgevaren tot slaaf gemaakten verhandeld en in 1982 werden hier de nog altijd veelbesproken decembermoorden gepleegd. Het museum biedt een gecomprimeerd en boeiend overzicht van de Surinaamse geschiedenis. Daarnaast is er ruimte voor wisselende exposities. Indien mogelijk verzorgt voormalig politicus Carl Breeveld een rondleiding in het gebouw van de Nationale Assemblee. Hij legt uit dat de Surinaamse gemeenschap te klein is om verstrikt te blijven in het verleden. Ook wisselen we met een journalist van gedachten over de actualiteit.

  dag 8, zo 05-03

  Rit zuidwaarts naar het plaatsje Domburg aan de Surinamerivier. Met de comfortabele riviercruiser Mi Gudu reizen we over de rivier het binnenland in, terwijl Cynthia McLeod ook vandaag onze uitzonderlijk goed geïnformeerde gids is. Na de lunch verlaten we de boot en nemen we een kijkje bij de resten van de synagoge en het kerkhof op Jodensavanne. Ons einddoel van vandaag is het Resort Bergendal, waar we overnachten. Het resort heeft fraai aangelegde, aangename tuinen en ligt – zoals de naam al aangeeft – in een heuvelachtig gebied vlak bij de rivier.

  dag 9, ma 06-03

  We rijden verder langs het Brokopondomeer naar Atjoni. Dan varen we verder met korjalen de rivier op. Het is een hele belevenis om te zien hoe de stuurlieden de boten behendig door grote stroomversnellingen laveren, met aan beide kanten de hoog oprijzende groene wanden van het woud! Ons doel is de Danpaati River Lodge voor vier overnachtingen. Dit vermaarde resort is van alle gemakken voorzien en kreeg recentelijk verschillende internationale onderscheidingen voor comfort en gastvrijheid.

  dag 10 t/m 12, di 07-03 t/m do 09-03

  Danpaati ligt in het hart van het Surinaamse regenwoud. Deze betoverende biotoop wordt langzamerhand zeldzaam. Langs dit deel van de Boven-Suriname bevinden zich dorpen die zijn gesticht door marrons, tot slaaf gemaakte West-Afrikanen die van de plantages gevlucht waren. Hun Afrikaanse cultuur hebben ze door de jaren heen grotendeels bewaard. We maken uitstapjes naar de dorpen, waar geschiedenis en leefwijze van de marrons worden toegelicht. Ook wordt verteld over de voorzieningen die met de opbrengst van de Danpaati River Lodge worden gefinancierd. Het museum in Pikin Slee ligt op een half uur varen van Danpaati. Op deze laatste dag in het hart van de Surinaamse jungle is er geen programma. Wie wil maakt een begeleide junglewandeling, vist op piranha's of neemt een duik in het zwembad of de rivier.

  dag 13, vr 10-03

  Per boot en bus keren we in de loop van de dag op ons gemak terug naar Resort Bergendal voor een laatste overnachting.

  dag 14, za 11-03

  We maken een laatste, korte rondvaart op het Afobakastuwmeer met zijn eilandjes en zien de hardhouten boomstammen die nog steeds boven het water uitsteken. We horen over het ontstaan van het meer en de transmigratie van de bewoners in het ondergelopen gebied. In de belendende heuvels wordt goud gevonden. In de namiddag rijden we naar de luchthaven Zanderij. Aan het eind van de middag vertrekt onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

  dag 15, zo 12-03

  Aankomst in Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Paramaribo en vice versa.
  De vluchttijden zijn:
  26-02-2023: Amsterdam - Paramaribo, 08.15 - 13.35 uur
  11-03-2023: Paramaribo - Amsterdam, 16.45 - 05.30 uur (aankomst 12-03)
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Suriname is het vier uur vroeger dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Suriname wordt uitgevoerd met moderne bussen, een comfortabele riviercruiser en grote houten korjalen met buitenboordmotor, voorzien van zitbanken en kussentjes.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Frederiksdorp (3 nachten) – Bigi Pan – (2 nachten) – Paramaribo (2 nachten) – Bergendal (1 nacht) – Danpaati (4 nachten) – Bergendal (1 nacht)
  In Paramaribo hebben we gekozen voor hèt hotel van de stad: Torarica.
  In Bergendal is het resort modern en van alle gemakken voorzien.
  In Frederiksdorp en Danpaati logeert u in nieuwe cabañas, houten huisjes met kamers.
  In Bigi Pan drijven de huisjes midden in de lagune. Ze zijn bijzonder ruim, maar eenvoudig ingericht. Er is elektriciteit inclusief een ventilator; de huisjes zijn voorzien van een privédouche (koud) en wc. Ieder huisje heeft een eigen dek vanwaar u de zonsopkomst of zonsondergang kunt bekijken en van de langsvliegende vogels kunt genieten.

  Maaltijden

  De Surinaamse keuken is behalve uiterst smaakvol vooral ook gevarieerd met invloeden uit vele culturen. In Paramaribo zijn veel goede Chinese en Javaanse restaurants te vinden, maar ook Europese en natuurlijk Amerikaanse fastfoodketens.
  Doorgaans is de basis rijst, aangevuld met vis of vlees. Het nationale gerecht is BB&R: bruine bonen met rijst. Andere veelvoorkomende gerechten zijn pindasoep, Javaanse soto (een groentebouillon met kip), de creoolse heri heri (aardvruchten met zoute vis) en natuurlijk de Hindoestaanse roti. Daarnaast zijn er natuurlijk volop vruchtensappen verkrijgbaar en het natuurlijk het lokaal gebrouwen Parbobier.

 • Dominicus-reisgids Suriname

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominicus-reisgids Suriname van de hand van de reisleider, drs. Diederik Samwel. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. 
  We staan net als de Surinamers vroeg op. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. We zullen enkele malen in- en uit korjalen moeten stappen, waarbij de bootslieden wel een handje zullen toesteken. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. 
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. 
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Een vaccinatie voor gele koorts is aan te raden, maar niet verplicht. Daarnaast zou u een Hepatitis-A-vaccinatie en een DTP-vaccinatie kunnen overwegen. De kans op malariabesmetting is zo goed als nihil tijdens onze reis. De deelnemers ontvangen geactualiseerde informatie.

  Reisperiode

  De reis naar Suriname vindt plaats in de kleine droge tijd. In deze periode valt er aanzienlijk minder neerslag dan in de regenseizoenen. De luchtvochtigheid is altijd vrij hoog en korte, hevige buien kunnen toch nog vallen. De temperatuur is doorgaans zeer gelijkmatig door het hele jaar heen. Overdag is het rond de 27-32 graden en 's nachts koelt het af tot een graad of 20-25 (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na aankomst geldig te zijn, dus t/m 12 september 2023, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Sinds 1 juli 2022 is voor Suriname geen visum meer nodig. Wel dient men een Entry Fee te betalen. Kosten bedragen momenteel € 25,- + € 8,- service fee. Het is ten zeerste aan te raden de Entry Fee vooraf online te betalen. Labrys Reizen voorziet de reiziger van advies en assisteert desgewenst. De deelnemers ontvangen actuele informatie.

  Geld

  De Surinaamse munteenheid is de Surinaamse dollar (SRD). Pinautomaten zijn in Paramaribo aanwezig. Creditcards worden alleen in Paramaribo geaccepteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Suriname. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
  Suriname is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden. De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

 • Suriname kent een grandioze, vrijwel ongerepte natuur van moerasland, savanne en vooral tropisch regenwoud. Dit is langzamerhand een zeldzaamheid in de wereld. De autochtone Indiaanse bevolking en de nakomelingen van mensen die vanuit West-Afrika, India en Java als tot slaaf gemaakten en contractarbeiders werden binnengehaald, leveren een cultureel mozaïek par excellence op. De laatste jaren is er veel gebeurd in de voormalige kolonie. Overwoekerde plantages werden opgeknapt en toegankelijk gemaakt, musea geopend en ook in het diepe binnenland verrezen langs de rivieren comfortabele overnachtingsplekken. Nadat Suriname in 1975 onafhankelijk was geworden, volgden de politieke, sociale en economische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Tijdens de reis staan ontmoetingen met prominente Surinamers op het programma, onder wie schrijfster Cynthia McLeod. In twee weken krijgen we zo de kans een evenwichtige indruk op te doen van zowel de natuur, de cultuur als de inwoners van dit unieke tropische land.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • NB Onderstaande programmabeschrijving is onder voorbehoud van kleine aanpassingen, mede in verband met de beschikbaarheid van de sprekers.

  dag 1, zo 26-02

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Paramaribo en transfer van vliegveld Zanderij naar de voormalige plantage Frederiksdorp voor drie overnachtingen. De originele plantagehuizen zijn prachtig gerestaureerd. In de mooi aangelegde tuinen langs de rivier de Commewijne bevindt zich onder meer een zwembad. Daarnaast is er een Verhalenmuseum gevestigd en werd een speciaal bospad aangelegd ter ere van de legendarische vrijheidsstrijder Boni.

  dag 2 en 3, ma 27-02 en di 28-02

  Het Matapicagebied tussen de Commewijne en de oceaan is rijk aan interessante historische verhalen en erfgoed. Er zijn wetlands, mangrovebossen, de lotusvallei en ongerepte stranden. Deze voedselrijke omgeving trekt tientallen vogelsoorten aan. We bezoeken dorpen waar Hindoestanen en Javanen nog volgens hun eigen cultuur leven. We bekijken de koffieplantages Katwijk en Peperpot, de citrusplantage Alliance, en wat er over is van de voormalige suiker- en rumfabriek te Mariënburg. Na een enerverende tocht door oerwoud en zwamp komen we op de plantage Bakkie. Daar is een bescheiden museum ingericht met een unieke verzameling, waaronder prenten van de Engelse legerofficier John Stedman uit de achttiende eeuw en een originele kaart van Blaeu. Auteur Tessa Leuwsha geeft een inleiding op haar bekroonde, op de samenleving betrokken romans. Wandeling door het openluchtmuseum van Nieuw-Amsterdam.

  dag 4, wo 01-03

  Vanuit Frederiksdorp vertrekken we westwaarts. We reizen hier door de districten Saramacca, Coronie en Nickerie, waar het landschap veel weg heeft van de Hollandse polders. Ook hier zijn mooie en bijzondere plekken te ontdekken! In het kleine plaatsje Groningen, de hoofdstad van Saramacca, treffen we bijvoorbeeld een groot aantal monumenten aan, zoals dat voor de Boeroes, de Hindoestaanse en Javaanse immigranten, en het monument voor de herdenking van 145 jaar afschaffing van de slavernij (in 1988). Ons einddoel van vandaag is het natuurreservaat Bigi Pan, vlak bij de grens met Guyana. In dit moerasachtige natuurgebied komen de getijden van de oceaan en de rivier bij elkaar. Midden in de lagune is recentelijk het Akira Overwater Resort geopend, dat bestaat uit zestien drijvende huisjes met een ongekend mooi uitzicht. Hier verblijven we twee nachten.

  dag 5, do 02-03

  Een dag om uitgebreid dit wonderschone natuurgebied te bekijken. Tussen de zand- en modderbanken, lagunen en mangroven leven maar liefst 122 verschillende vogelsoorten. De bekendste zijn de flamingo, rode ibis, visarend, buizerd, reiger en specht. We zullen echter ook veel vissen, leguanen en hagedissen, kaaimannen en wellicht zelfs apen zien. Met bootjes trekken we eropuit om het gebied te bekijken en vogels en kaaimannen te spotten. Wie wil kan ook kiezen voor een modderbad.

  dag 6, vr 03-03

  We nemen kort nog een kijkje in Nickerie met de markt, Hindoestaanse tempel en het mooie uitzicht over de oceaan vanaf de Zeedijk. Daarna rijden we terug naar Paramaribo voor twee overnachtingen in het gerenommeerde hotel Torarica.

  dag 7, za 04-03

  De binnenstad van Paramaribo met haar vele witgeschilderde houten huizen staat op de Werelderfgoedlijst. Stadswandeling met schrijfster Cynthia McLeod. We zien verschillende kerken, de synagoge, een moskee en een Hindoestaanse tempel en worden rondgeleid in de basiliek, een van de grootste houten gebouwen van Zuid-Amerika. Wandeling langs de prachtige officierswoningen aan de Waterkant naar Fort Zeelandia, waarin het Surinaams Museum is gevestigd. Historisch gezien is dit een markante locatie: in de koloniale tijd werden op de binnenplaats uit West-Afrika overgevaren tot slaaf gemaakten verhandeld en in 1982 werden hier de nog altijd veelbesproken decembermoorden gepleegd. Het museum biedt een gecomprimeerd en boeiend overzicht van de Surinaamse geschiedenis. Daarnaast is er ruimte voor wisselende exposities. Indien mogelijk verzorgt voormalig politicus Carl Breeveld een rondleiding in het gebouw van de Nationale Assemblee. Hij legt uit dat de Surinaamse gemeenschap te klein is om verstrikt te blijven in het verleden. Ook wisselen we met een journalist van gedachten over de actualiteit.

  dag 8, zo 05-03

  Rit zuidwaarts naar het plaatsje Domburg aan de Surinamerivier. Met de comfortabele riviercruiser Mi Gudu reizen we over de rivier het binnenland in, terwijl Cynthia McLeod ook vandaag onze uitzonderlijk goed geïnformeerde gids is. Na de lunch verlaten we de boot en nemen we een kijkje bij de resten van de synagoge en het kerkhof op Jodensavanne. Ons einddoel van vandaag is het Resort Bergendal, waar we overnachten. Het resort heeft fraai aangelegde, aangename tuinen en ligt – zoals de naam al aangeeft – in een heuvelachtig gebied vlak bij de rivier.

  dag 9, ma 06-03

  We rijden verder langs het Brokopondomeer naar Atjoni. Dan varen we verder met korjalen de rivier op. Het is een hele belevenis om te zien hoe de stuurlieden de boten behendig door grote stroomversnellingen laveren, met aan beide kanten de hoog oprijzende groene wanden van het woud! Ons doel is de Danpaati River Lodge voor vier overnachtingen. Dit vermaarde resort is van alle gemakken voorzien en kreeg recentelijk verschillende internationale onderscheidingen voor comfort en gastvrijheid.

  dag 10 t/m 12, di 07-03 t/m do 09-03

  Danpaati ligt in het hart van het Surinaamse regenwoud. Deze betoverende biotoop wordt langzamerhand zeldzaam. Langs dit deel van de Boven-Suriname bevinden zich dorpen die zijn gesticht door marrons, tot slaaf gemaakte West-Afrikanen die van de plantages gevlucht waren. Hun Afrikaanse cultuur hebben ze door de jaren heen grotendeels bewaard. We maken uitstapjes naar de dorpen, waar geschiedenis en leefwijze van de marrons worden toegelicht. Ook wordt verteld over de voorzieningen die met de opbrengst van de Danpaati River Lodge worden gefinancierd. Het museum in Pikin Slee ligt op een half uur varen van Danpaati. Op deze laatste dag in het hart van de Surinaamse jungle is er geen programma. Wie wil maakt een begeleide junglewandeling, vist op piranha's of neemt een duik in het zwembad of de rivier.

  dag 13, vr 10-03

  Per boot en bus keren we in de loop van de dag op ons gemak terug naar Resort Bergendal voor een laatste overnachting.

  dag 14, za 11-03

  We maken een laatste, korte rondvaart op het Afobakastuwmeer met zijn eilandjes en zien de hardhouten boomstammen die nog steeds boven het water uitsteken. We horen over het ontstaan van het meer en de transmigratie van de bewoners in het ondergelopen gebied. In de belendende heuvels wordt goud gevonden. In de namiddag rijden we naar de luchthaven Zanderij. Aan het eind van de middag vertrekt onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

  dag 15, zo 12-03

  Aankomst in Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Paramaribo en vice versa.
  De vluchttijden zijn:
  26-02-2023: Amsterdam - Paramaribo, 08.15 - 13.35 uur
  11-03-2023: Paramaribo - Amsterdam, 16.45 - 05.30 uur (aankomst 12-03)
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Suriname is het vier uur vroeger dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Suriname wordt uitgevoerd met moderne bussen, een comfortabele riviercruiser en grote houten korjalen met buitenboordmotor, voorzien van zitbanken en kussentjes.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Frederiksdorp (3 nachten) – Bigi Pan – (2 nachten) – Paramaribo (2 nachten) – Bergendal (1 nacht) – Danpaati (4 nachten) – Bergendal (1 nacht)
  In Paramaribo hebben we gekozen voor hèt hotel van de stad: Torarica.
  In Bergendal is het resort modern en van alle gemakken voorzien.
  In Frederiksdorp en Danpaati logeert u in nieuwe cabañas, houten huisjes met kamers.
  In Bigi Pan drijven de huisjes midden in de lagune. Ze zijn bijzonder ruim, maar eenvoudig ingericht. Er is elektriciteit inclusief een ventilator; de huisjes zijn voorzien van een privédouche (koud) en wc. Ieder huisje heeft een eigen dek vanwaar u de zonsopkomst of zonsondergang kunt bekijken en van de langsvliegende vogels kunt genieten.

  Maaltijden

  De Surinaamse keuken is behalve uiterst smaakvol vooral ook gevarieerd met invloeden uit vele culturen. In Paramaribo zijn veel goede Chinese en Javaanse restaurants te vinden, maar ook Europese en natuurlijk Amerikaanse fastfoodketens.
  Doorgaans is de basis rijst, aangevuld met vis of vlees. Het nationale gerecht is BB&R: bruine bonen met rijst. Andere veelvoorkomende gerechten zijn pindasoep, Javaanse soto (een groentebouillon met kip), de creoolse heri heri (aardvruchten met zoute vis) en natuurlijk de Hindoestaanse roti. Daarnaast zijn er natuurlijk volop vruchtensappen verkrijgbaar en het natuurlijk het lokaal gebrouwen Parbobier.

 • Dominicus-reisgids Suriname

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominicus-reisgids Suriname van de hand van de reisleider, drs. Diederik Samwel. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. 
  We staan net als de Surinamers vroeg op. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. We zullen enkele malen in- en uit korjalen moeten stappen, waarbij de bootslieden wel een handje zullen toesteken. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. 
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. 
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Een vaccinatie voor gele koorts is aan te raden, maar niet verplicht. Daarnaast zou u een Hepatitis-A-vaccinatie en een DTP-vaccinatie kunnen overwegen. De kans op malariabesmetting is zo goed als nihil tijdens onze reis. De deelnemers ontvangen geactualiseerde informatie.

  Reisperiode

  De reis naar Suriname vindt plaats in de kleine droge tijd. In deze periode valt er aanzienlijk minder neerslag dan in de regenseizoenen. De luchtvochtigheid is altijd vrij hoog en korte, hevige buien kunnen toch nog vallen. De temperatuur is doorgaans zeer gelijkmatig door het hele jaar heen. Overdag is het rond de 27-32 graden en 's nachts koelt het af tot een graad of 20-25 (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na aankomst geldig te zijn, dus t/m 12 september 2023, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Sinds 1 juli 2022 is voor Suriname geen visum meer nodig. Wel dient men een Entry Fee te betalen. Kosten bedragen momenteel € 25,- + € 8,- service fee. Het is ten zeerste aan te raden de Entry Fee vooraf online te betalen. Labrys Reizen voorziet de reiziger van advies en assisteert desgewenst. De deelnemers ontvangen actuele informatie.

  Geld

  De Surinaamse munteenheid is de Surinaamse dollar (SRD). Pinautomaten zijn in Paramaribo aanwezig. Creditcards worden alleen in Paramaribo geaccepteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Suriname. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
  Suriname is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden. De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Diederik Samwel. Ter plaatse zullen diverse lokale experts toelichting geven, onder wie Cynthia McLeod-Ferrier (auteur van het veelgeprezen Hoe duur was de suiker?), Carl Breeveld en Tessa Leuwsha. Ook zijn er bijdragen van lokale gidsen.

drs. Diederik Samwel

drs. Diederik Samwel

Studeerde Nederlands in Utrecht en is journalist en schrijver. Hij heeft in Suriname gewoond en gewerkt en schreef tal van reportages, columns en achtergrondartikelen. Van zijn hand verschenen zes boeken over Suriname, waaronder de Dominicus-reisgids Suriname.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
26 februari t/m 12 maart 2023

Reissom

t/m 1 november 2022: € 6995
vanaf 2 november 2022: € 7195
toeslag eenpersoonskamer: € 590

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met volpension, reisleiding, lokale experts en gidsen, entrees, fooien, Dominicus-reisgids Suriname, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, Entry Fee Suriname, gestegen vliegbelasting à € 18,48 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen