



Sumatra en de Straat Soenda

Onze reis naar Sumatra en de Straat Soenda staat in het teken van de ongerepte natuur. Tropische regenwouden behoren tot de rijkste ecosystemen in de wereld; zeker de Indonesische kennen een enorme biodiversiteit. Die rijkdom ligt niet altijd voor het oprapen: bloemen bloeien soms hoog in bomen; bepaalde vogels houden zich op in boomkruinen; zoogdieren zijn vaak ’s nachts actief. Maar wie goed kijkt en de tijd neemt kan verrast worden door de schoonheid, de vormenrijkdom en de kleurenpracht van de rijke flora en fauna van dit land.
Tevens genieten we van de heerlijke lokale keuken en doen we diverse interessante culturele plaatsen aan. We varen naar het tropische eiland Peucang in het nationale park Ujung Kulon, waar zowel onder als boven water vele dieren kunnen worden gespot. Ook de legendarische vulkaan Krakatau en de omliggende eilanden staan op ons programma. Op Sumatra is het nationale park Way Kambas beroemd om zijn Sumatraanse olifanten. We verkennen het indrukwekkende nationale park Bukit Barisan Selatan, waar we vele wandelingen door het tropisch regenwoud zullen maken. Onze reis eindigt in de regenwouden van het nationale park Gunung Leuser, een van de weinige plekken ter wereld waar we oog in oog met orang-oetans kunnen staan. We nemen u graag mee op onze ontdekkingstochten.
dag 1, ma 08-06
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.
dag 2, di 09-06
Aankomst in Jakarta. We ontmoeten de lokale gids en gaan naar een hotel dicht bij het vliegveld, waar de rest van de dag ter vrije besteding is.
dag 3, wo 10-06
’s Ochtends vertek naar fort Speelwijk, gebouwd als onderdeel van een overeenkomst tussen het Bantamse rijk en de VOC. Het fort was in 1686 gereed en werd bewapend met 48 kanonnen. In 1810 werd fort Speelwijk verlaten. Het werd begin 1900 het eerste beschermde monument in Nederlandsch Indië en gaf daarmee aanzet tot de Monumentenverordening. Na de lunch in Serang vervolgen we onze weg door het binnenland. We komen langs de vulkaan Karang en arriveren ’s middags bij ons hotel aan de kust in de buurt van Anyer. Hier verblijven we één nacht.
dag 4, do 11-06
Vanaf de haven van Carita vertrekken we met een speedboot naar het eiland Peucang, een tocht van zo’n drie uur. We stoppen onderweg bij het strand Nyawaan om te snorkelen en het strand te verkennen. Boven water genieten we van witte stranden, onder water is een schouwspel van kleuren te bewonderen in de vorm van prachtig koraal en vele verschillende vissen. We vervolgen onze tocht per boot naar het eiland, waar we bij onze lodges inchecken. Peucang bevind zich in het nationale park Ujung Kulon en heeft prachtige stranden, waar goed gesnorkeld en gezwommen kan worden. Daarnaast is het eiland bedekt met tropische bossen en zijn er vele wilde dieren te vinden, waarvan sommige nu en dan zelfs rond de lodges grazen. We blijven hier twee nachten slapen.
dag 5, vr 12-06
We beginnen deze dag op tijd, zodat we vroeg naar Savana Cidaon kunnen varen en wandelen. Bij deze graasgebieden zijn vaak kudden bantengs te vinden, wilde runderen uit de bossen van Zuidoost-Azië. Daarnaast kunnen we er ook wilde zwijnen, apen en pauwen spotten. Voor een Javaanse neushoorn moeten we veel geluk hebben. In de middag gaan we terug naar Peucang voor een mooie wandeling naar het rotsstrand Karang Copong. Deze wandeling voert door het imposante bos. We kunnen onder andere neushoornvogels, ijsvogels en groene pauwen spotten. Daarnaast zijn er apen, herten, wilde zwijnen en varanen te vinden. De middag is ter vrije besteding. In het begin van de avond genieten we op de boot van de zonsondergang.
dag 6, za 13-06
Meteen na het ontbijt varen we naar Cibom. Vanaf hier wandelen we naar de historische plek Tanjung Layar. Tanjung Layar heet zo omdat de klif op een groot zeil (layar) lijkt. Hier staat al vanaf 1877 een vuurtoren. Die is al een aantal keer vervangen, omdat ze beschadigd raakte door aardbevingen. Ondertussen staat vuurtoren nummer vier op de klif, een metalen exemplaar uit 2025. Na de wandeling keren we terug naar Peucang om te lunchen, waarna we per speedboot terugvaren naar de haven van Carita. We verblijven de komende twee nachten in Anyer.
dag 7, zo 14-06
Vandaag varen we per speedboot naar Krakatau, een archipel van vier vulkanische eilanden. De tocht duurt zo’n anderhalf uur. Bij Krakatau zullen we een kleine klim maken om op de helling van het Kind van Krakatau te genieten van het uitzicht. De vulkaan Krakatau heeft in 1883 voor veel schade gezorgd: de uitbarsting was zelfs in Zuid Australië en Ceylon te horen. De ermee gepaard gaande tsunami heeft meer dan 36.000 mensen het leven gekost. De laatste grotere uitbarsting vond in 2018 plaats. Deze veroorzaakte een tsunami in de Straat Soenda. We varen met de boot rond de eilanden, waarna we naar het eiland Rakata varen om daar op het strand te lunchen en in de zee te snorkelen.
dag 8, ma 15-06
Na het ontbijt vertrek naar de haven van Merak, vanwaar we de lokale ferry nemen naar de haven van Bakaheuni op Sumatra. Na een lunch daar vervolgen we onze weg naar Bandar Lampung, waar we de rest van de dag vrije tijd hebben. Twee overnachtingen in deze stad.
dag 9, di 16-06
Het nationale park Way Kambas is bekend vanwege de vele Sumatraanse olifanten die in dit gebied leven. We planten allen een boom en trekken per boot het noorden van Way Kambas in. Tijdens een wandeling genieten we van de prachtige vogels. Met wat geluk zien we olifanten. Na een lunch bij een lokale ecolodge rijden we terug naar Bandar Lampung. Onderweg bezoeken we Pugung Raharjo, een grote archeologische site met overblijfselen uit de prehistorie, maar ook hindoe-boeddhistische en islamitische overblijfselen zijn hier terug te vinden. Vanaf 2500 vóór Christus hebben mensen hier hun sporen nagelaten.
dag 10, wo 17-06
Vandaag hebben we een rit naar West-Lampung voor de boeg. Onderweg zijn er diverse stops, onder andere bij een aantal traditioneel gebouwde huizen en bij koffie- en kruidenplantages. Aankomst in Liwa, waar we de komende twee nachten verblijven.
dag 11, do 18-06
Het nationale park Bukit Barisan Selatan maakt onderdeel uit van het werelderfgoedgebied ‘Tropisch regenwoud van Sumatra’. Al in 1935 is het tot beschermd gebied uitgeroepen, destijds nog onderdeel van Nederlands-Indië. Dit park is het leefgebied van een groot aantal bedreigde diersoorten, zoals de Sumatraanse olifant, de Sumatraanse neushoorn en de Sumatraanse tijger. We maken een wandeling van zo’n twee tot drie uur, waarbij we speuren naar de lokale fauna. We hopen de Takur Tohtor-vogel te spotten, maar houden onze ogen ook open voor slangen, vogels en primaten. We genieten van een picknicklunch en hebben in de middag wat vrije tijd. In de avond maken we, als het weer het toelaat, een nachtwandeling onder begeleiding van een lokale ranger en gids. We gaan op zoek naar Tarsiers, Pinokkio-hagedissen, andere reptielen en amfibieën.
dag 12, vr 19-06
Na het ontbijt maken we wederom een flinke wandeling door het park, waarna we de terugreis naar Bandar Lampung aanvaarden. We nemen een andere route, waardoor de uitzichten weer anders zijn. In Bandar Lampung aangekomen is er wat vrije tijd. Gezamenlijk diner.
dag 13, za 20-06
Een klein monument in een van de parken van Bandar Lampung herinnert aan de tsunami van 1883. Ook het lokale museum is klein, maar zeker interessant. Er is veel te leren over de traditionele levensstijl, de geschiedenis en de cultuur van deze regio. Aansluitend vertrekken we naar de luchthaven voor een directe vlucht naar Medan. In Medan overnachten we in een mooi vierstellenhotel in het centrum van de stad.
dag 14, zo 21-06
Vertrek richting Bukit Lawang, een schitterend dorpje midden in de jungle. Tijdens onze rit zien we veel palmolieplantages, helaas de reden voor ontbossing op grote schaal. In deze regio komen ook rubberplantages voor, wat wederom ten koste gaat van het tropisch regenwoud. Beide maken echter een substantieel deel uit van de inkomsten van Indonesië en zorgen voor veel werkgelegenheid. Om een balans te vinden, richt men zich nu op het verduurzamen van plantages. Twee overnachtingen in de ecolodges bij Bukit Lawang.
dag 15, ma 22-06
Vandaag is er de gelegenheid om een trektocht van vier tot vijf uur te maken door het nationale park Gunung Leuser. Dit is een van van de laatste plekken waar luipaarden, tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans nog in het wild leven. We wandelen te midden van tropische planten, enorme bomen en prachtige bloemen; wellicht spotten we orang-oetans bij de voedselplatformen. Wie de trektocht te inspannend vindt, kan een kortere wandeling maken.
dag 16, di 23-06
Onze reis brengt ons weer terug in Medan, waar we het Maimun-paleis bezoeken. Hier horen we meer over de sultan van Deli, voor wie dit koninklijk paleis is gebouwd. De sultanfamilie woont nog altijd in een deel ervan. Vervolgens gaan we naar de Grote Moskee, de Mesjid Raya Al Mashun. De moskee is ontworpen door een Amsterdamse architect, geïnspireerd op Marokkaanse en Turkse uitvoeringen. Het is een van de grootste moskeeën in heel Indonesië. We overnachten weer in het eerder gebruikte hotel.
dag 17, wo 24-06
Na het ontbijt is er nog wat vrije tijd. Vervolgens gaan we naar de luchthaven, vanwaar we met een tussenstop terugvliegen naar Amsterdam.
dag 18, do 25-06
Aankomst in Amsterdam.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta en terug van Medan met een tussenstop naar Amsterdam met Garuda Airlines. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
08-06-2025 Amsterdam - Jakarta 14.55 - 11.10 uur (aankomst op 09-06)
24-06-2025 Medan - Jakarta 16.50 – 19.15 uur
24-06-2025 Jakarta - Amsterdam 22.30 – 07.50 uur (aankomst op 25-06)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 30 kilo inbegrepen.
NB 1 De vluchten voor juni 2026 zijn nog niet vrijgegeven. Genoemde tijden zijn op basis van het vluchtschema in dezelfde reisperiode in 2025.
NB 2 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java en Sumatra is het 5 uur later dan in Nederland.
NB 3 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
Vervoer ter plaatse
We maken op dag 13 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer vindt grotendeels plaats per (mini)bus met airconditioning. Voor de overtocht van Java naar Sumatra maken we gebruik van de veerboot. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Jakarta (1 nacht) – Anyer (1 nacht) – Peucang (2 nachten) - Anyer (2 nachten) – Bandar Lampung (2 nachten) – Liwa (2 nachten) – Bandar Lampung (1 nacht) – Medan (1 nacht) – Bukit Lawang (2 nachten) – Medan (1 nacht)
In Jakarta, Anyer, Bandar Lampung en Medan verblijven we in viersterrenhotels. Het hotel in Jakarta ligt dicht bij het vliegveld en beschikt over een zwembad. Het hotel in Anyer ligt prachtig aan het strand, met uitzicht op de Krakatau en heeft een eigen zwembad. Op het eiland Peucang beschikken we niet over een airco, maar slapen we in prachtige bamboehutten aan het strand, waardoor de zeebries voor verkoeling zorgt. In Bandar Lampung verblijven we midden in de stad, maar door het groen om ons heen en het ruime buitenzwembad valt dit niet op. In Liwa verblijven we in eenvoudige maar schone huisjes zonder airco. In Medan verblijven we in het hart van de stad, maar ook hier beschikken we over een zwembad. De lodges in Bukit Lawang beschikken ook niet over een airco, maar de dagen zullen hier wat kouder zijn. Daarnaast hebben de ecolodges een prachtige ligging, midden in de jungle.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 13 lunches en 11 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Op dag 13 wordt tijdens de vlucht wellicht iets geserveerd. Er wordt enkele keren gebruikgemaakt van een lunchpakket. De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd.
Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn wat korter. Eén wandeling duurt circa vier tot vijf uur, maar daar is een lichter alternatief mogelijk. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Kraanwater moet u niet drinken; u kunt het beste drinkwater uit flessen kopen. Soms hebben hotels schoon drinkwater om flessen na te vullen.
U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels. Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
U dient te beschikken over een goede basisconditie en moet kunnen omgaan met tropische omstandigheden (vochtig en warm). Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt, daarnaast zijn er enkele wandelsafari’s. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Goede, niet al te zware wandel- of hikingschoenen zijn een vereiste. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen. Verder kunt u volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen. Er zal af en toe een bui vallen, dus een regenjas is ook aan te raden. Indien u wilt snorkelen, kunt u uw eigen snorkeluitrusting meenemen, maar ook ter plekke kan er een geleend worden.
Voor het bezoek aan de moskee moeten de schoenen uitgedaan worden en moeten schouders en knieeën bedekt zijn. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Reisperiode
Juni is een zeer geschikte periode voor een natuurreis door Indonesië. Deze maand valt in de droge periode en we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 31 ºC. In hogergelegen gebieden kan het iets koeler zijn. Er zal af en toe een bui vallen en het klimaat is vochtig. Er zijn in juni nog relatief weinig toeristen op Sumatra.
Grensdocumenten
Voor Indonesië is voor Nederlanders een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 20 april 2026, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.
Visum
Nederlanders kunnen online een e-Visum aanvragen of dit bij aankomst aanschaffen. Wij raden het eerste aan. Dit visum kost 500.000 IDR, omgerekend ongeveer € 30,-. De deelnemers ontvangen meer informatie.
Geld
In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Indonesië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag.
De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
eSIM
Labrys Reizen geeft u een eSIM cadeau zodat u tijdens uw reis bereikbaar bent en over enkele GB mobiel internet gratis beschikt. Een eSIM is een digitale simkaart die via de installatie van een app geactiveerd wordt. Voorafgaand aan de reis zult u van Hubby, het bedrijf dat deze dienst faciliteert, per mail informatie ontvangen hoe u de Hubby-app kunt installeren en de eSIM kunt activeren. Bovendien kunt u via deze Hubby-app eenvoudig extra data aanschaffen als de gratis databundel op is.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Onze reis naar Sumatra en de Straat Soenda staat in het teken van de ongerepte natuur. Tropische regenwouden behoren tot de rijkste ecosystemen in de wereld; zeker de Indonesische kennen een enorme biodiversiteit. Die rijkdom ligt niet altijd voor het oprapen: bloemen bloeien soms hoog in bomen; bepaalde vogels houden zich op in boomkruinen; zoogdieren zijn vaak ’s nachts actief. Maar wie goed kijkt en de tijd neemt kan verrast worden door de schoonheid, de vormenrijkdom en de kleurenpracht van de rijke flora en fauna van dit land.
Tevens genieten we van de heerlijke lokale keuken en doen we diverse interessante culturele plaatsen aan. We varen naar het tropische eiland Peucang in het nationale park Ujung Kulon, waar zowel onder als boven water vele dieren kunnen worden gespot. Ook de legendarische vulkaan Krakatau en de omliggende eilanden staan op ons programma. Op Sumatra is het nationale park Way Kambas beroemd om zijn Sumatraanse olifanten. We verkennen het indrukwekkende nationale park Bukit Barisan Selatan, waar we vele wandelingen door het tropisch regenwoud zullen maken. Onze reis eindigt in de regenwouden van het nationale park Gunung Leuser, een van de weinige plekken ter wereld waar we oog in oog met orang-oetans kunnen staan. We nemen u graag mee op onze ontdekkingstochten.

dag 1, ma 08-06
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.
dag 2, di 09-06
Aankomst in Jakarta. We ontmoeten de lokale gids en gaan naar een hotel dicht bij het vliegveld, waar de rest van de dag ter vrije besteding is.
dag 3, wo 10-06
’s Ochtends vertek naar fort Speelwijk, gebouwd als onderdeel van een overeenkomst tussen het Bantamse rijk en de VOC. Het fort was in 1686 gereed en werd bewapend met 48 kanonnen. In 1810 werd fort Speelwijk verlaten. Het werd begin 1900 het eerste beschermde monument in Nederlandsch Indië en gaf daarmee aanzet tot de Monumentenverordening. Na de lunch in Serang vervolgen we onze weg door het binnenland. We komen langs de vulkaan Karang en arriveren ’s middags bij ons hotel aan de kust in de buurt van Anyer. Hier verblijven we één nacht.
dag 4, do 11-06
Vanaf de haven van Carita vertrekken we met een speedboot naar het eiland Peucang, een tocht van zo’n drie uur. We stoppen onderweg bij het strand Nyawaan om te snorkelen en het strand te verkennen. Boven water genieten we van witte stranden, onder water is een schouwspel van kleuren te bewonderen in de vorm van prachtig koraal en vele verschillende vissen. We vervolgen onze tocht per boot naar het eiland, waar we bij onze lodges inchecken. Peucang bevind zich in het nationale park Ujung Kulon en heeft prachtige stranden, waar goed gesnorkeld en gezwommen kan worden. Daarnaast is het eiland bedekt met tropische bossen en zijn er vele wilde dieren te vinden, waarvan sommige nu en dan zelfs rond de lodges grazen. We blijven hier twee nachten slapen.
dag 5, vr 12-06
We beginnen deze dag op tijd, zodat we vroeg naar Savana Cidaon kunnen varen en wandelen. Bij deze graasgebieden zijn vaak kudden bantengs te vinden, wilde runderen uit de bossen van Zuidoost-Azië. Daarnaast kunnen we er ook wilde zwijnen, apen en pauwen spotten. Voor een Javaanse neushoorn moeten we veel geluk hebben. In de middag gaan we terug naar Peucang voor een mooie wandeling naar het rotsstrand Karang Copong. Deze wandeling voert door het imposante bos. We kunnen onder andere neushoornvogels, ijsvogels en groene pauwen spotten. Daarnaast zijn er apen, herten, wilde zwijnen en varanen te vinden. De middag is ter vrije besteding. In het begin van de avond genieten we op de boot van de zonsondergang.
dag 6, za 13-06
Meteen na het ontbijt varen we naar Cibom. Vanaf hier wandelen we naar de historische plek Tanjung Layar. Tanjung Layar heet zo omdat de klif op een groot zeil (layar) lijkt. Hier staat al vanaf 1877 een vuurtoren. Die is al een aantal keer vervangen, omdat ze beschadigd raakte door aardbevingen. Ondertussen staat vuurtoren nummer vier op de klif, een metalen exemplaar uit 2025. Na de wandeling keren we terug naar Peucang om te lunchen, waarna we per speedboot terugvaren naar de haven van Carita. We verblijven de komende twee nachten in Anyer.
dag 7, zo 14-06
Vandaag varen we per speedboot naar Krakatau, een archipel van vier vulkanische eilanden. De tocht duurt zo’n anderhalf uur. Bij Krakatau zullen we een kleine klim maken om op de helling van het Kind van Krakatau te genieten van het uitzicht. De vulkaan Krakatau heeft in 1883 voor veel schade gezorgd: de uitbarsting was zelfs in Zuid Australië en Ceylon te horen. De ermee gepaard gaande tsunami heeft meer dan 36.000 mensen het leven gekost. De laatste grotere uitbarsting vond in 2018 plaats. Deze veroorzaakte een tsunami in de Straat Soenda. We varen met de boot rond de eilanden, waarna we naar het eiland Rakata varen om daar op het strand te lunchen en in de zee te snorkelen.
dag 8, ma 15-06
Na het ontbijt vertrek naar de haven van Merak, vanwaar we de lokale ferry nemen naar de haven van Bakaheuni op Sumatra. Na een lunch daar vervolgen we onze weg naar Bandar Lampung, waar we de rest van de dag vrije tijd hebben. Twee overnachtingen in deze stad.
dag 9, di 16-06
Het nationale park Way Kambas is bekend vanwege de vele Sumatraanse olifanten die in dit gebied leven. We planten allen een boom en trekken per boot het noorden van Way Kambas in. Tijdens een wandeling genieten we van de prachtige vogels. Met wat geluk zien we olifanten. Na een lunch bij een lokale ecolodge rijden we terug naar Bandar Lampung. Onderweg bezoeken we Pugung Raharjo, een grote archeologische site met overblijfselen uit de prehistorie, maar ook hindoe-boeddhistische en islamitische overblijfselen zijn hier terug te vinden. Vanaf 2500 vóór Christus hebben mensen hier hun sporen nagelaten.
dag 10, wo 17-06
Vandaag hebben we een rit naar West-Lampung voor de boeg. Onderweg zijn er diverse stops, onder andere bij een aantal traditioneel gebouwde huizen en bij koffie- en kruidenplantages. Aankomst in Liwa, waar we de komende twee nachten verblijven.
dag 11, do 18-06
Het nationale park Bukit Barisan Selatan maakt onderdeel uit van het werelderfgoedgebied ‘Tropisch regenwoud van Sumatra’. Al in 1935 is het tot beschermd gebied uitgeroepen, destijds nog onderdeel van Nederlands-Indië. Dit park is het leefgebied van een groot aantal bedreigde diersoorten, zoals de Sumatraanse olifant, de Sumatraanse neushoorn en de Sumatraanse tijger. We maken een wandeling van zo’n twee tot drie uur, waarbij we speuren naar de lokale fauna. We hopen de Takur Tohtor-vogel te spotten, maar houden onze ogen ook open voor slangen, vogels en primaten. We genieten van een picknicklunch en hebben in de middag wat vrije tijd. In de avond maken we, als het weer het toelaat, een nachtwandeling onder begeleiding van een lokale ranger en gids. We gaan op zoek naar Tarsiers, Pinokkio-hagedissen, andere reptielen en amfibieën.
dag 12, vr 19-06
Na het ontbijt maken we wederom een flinke wandeling door het park, waarna we de terugreis naar Bandar Lampung aanvaarden. We nemen een andere route, waardoor de uitzichten weer anders zijn. In Bandar Lampung aangekomen is er wat vrije tijd. Gezamenlijk diner.
dag 13, za 20-06
Een klein monument in een van de parken van Bandar Lampung herinnert aan de tsunami van 1883. Ook het lokale museum is klein, maar zeker interessant. Er is veel te leren over de traditionele levensstijl, de geschiedenis en de cultuur van deze regio. Aansluitend vertrekken we naar de luchthaven voor een directe vlucht naar Medan. In Medan overnachten we in een mooi vierstellenhotel in het centrum van de stad.
dag 14, zo 21-06
Vertrek richting Bukit Lawang, een schitterend dorpje midden in de jungle. Tijdens onze rit zien we veel palmolieplantages, helaas de reden voor ontbossing op grote schaal. In deze regio komen ook rubberplantages voor, wat wederom ten koste gaat van het tropisch regenwoud. Beide maken echter een substantieel deel uit van de inkomsten van Indonesië en zorgen voor veel werkgelegenheid. Om een balans te vinden, richt men zich nu op het verduurzamen van plantages. Twee overnachtingen in de ecolodges bij Bukit Lawang.
dag 15, ma 22-06
Vandaag is er de gelegenheid om een trektocht van vier tot vijf uur te maken door het nationale park Gunung Leuser. Dit is een van van de laatste plekken waar luipaarden, tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans nog in het wild leven. We wandelen te midden van tropische planten, enorme bomen en prachtige bloemen; wellicht spotten we orang-oetans bij de voedselplatformen. Wie de trektocht te inspannend vindt, kan een kortere wandeling maken.
dag 16, di 23-06
Onze reis brengt ons weer terug in Medan, waar we het Maimun-paleis bezoeken. Hier horen we meer over de sultan van Deli, voor wie dit koninklijk paleis is gebouwd. De sultanfamilie woont nog altijd in een deel ervan. Vervolgens gaan we naar de Grote Moskee, de Mesjid Raya Al Mashun. De moskee is ontworpen door een Amsterdamse architect, geïnspireerd op Marokkaanse en Turkse uitvoeringen. Het is een van de grootste moskeeën in heel Indonesië. We overnachten weer in het eerder gebruikte hotel.
dag 17, wo 24-06
Na het ontbijt is er nog wat vrije tijd. Vervolgens gaan we naar de luchthaven, vanwaar we met een tussenstop terugvliegen naar Amsterdam.
dag 18, do 25-06
Aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta en terug van Medan met een tussenstop naar Amsterdam met Garuda Airlines. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
08-06-2025 Amsterdam - Jakarta 14.55 - 11.10 uur (aankomst op 09-06)
24-06-2025 Medan - Jakarta 16.50 – 19.15 uur
24-06-2025 Jakarta - Amsterdam 22.30 – 07.50 uur (aankomst op 25-06)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 30 kilo inbegrepen.
NB 1 De vluchten voor juni 2026 zijn nog niet vrijgegeven. Genoemde tijden zijn op basis van het vluchtschema in dezelfde reisperiode in 2025.
NB 2 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java en Sumatra is het 5 uur later dan in Nederland.
NB 3 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
Vervoer ter plaatse
We maken op dag 13 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer vindt grotendeels plaats per (mini)bus met airconditioning. Voor de overtocht van Java naar Sumatra maken we gebruik van de veerboot. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Jakarta (1 nacht) – Anyer (1 nacht) – Peucang (2 nachten) - Anyer (2 nachten) – Bandar Lampung (2 nachten) – Liwa (2 nachten) – Bandar Lampung (1 nacht) – Medan (1 nacht) – Bukit Lawang (2 nachten) – Medan (1 nacht)
In Jakarta, Anyer, Bandar Lampung en Medan verblijven we in viersterrenhotels. Het hotel in Jakarta ligt dicht bij het vliegveld en beschikt over een zwembad. Het hotel in Anyer ligt prachtig aan het strand, met uitzicht op de Krakatau en heeft een eigen zwembad. Op het eiland Peucang beschikken we niet over een airco, maar slapen we in prachtige bamboehutten aan het strand, waardoor de zeebries voor verkoeling zorgt. In Bandar Lampung verblijven we midden in de stad, maar door het groen om ons heen en het ruime buitenzwembad valt dit niet op. In Liwa verblijven we in eenvoudige maar schone huisjes zonder airco. In Medan verblijven we in het hart van de stad, maar ook hier beschikken we over een zwembad. De lodges in Bukit Lawang beschikken ook niet over een airco, maar de dagen zullen hier wat kouder zijn. Daarnaast hebben de ecolodges een prachtige ligging, midden in de jungle.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.
Maaltijden
Op deze reis zijn 13 lunches en 11 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Op dag 13 wordt tijdens de vlucht wellicht iets geserveerd. Er wordt enkele keren gebruikgemaakt van een lunchpakket. De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd.
Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.

Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn wat korter. Eén wandeling duurt circa vier tot vijf uur, maar daar is een lichter alternatief mogelijk. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Kraanwater moet u niet drinken; u kunt het beste drinkwater uit flessen kopen. Soms hebben hotels schoon drinkwater om flessen na te vullen.
U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels. Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
U dient te beschikken over een goede basisconditie en moet kunnen omgaan met tropische omstandigheden (vochtig en warm). Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt, daarnaast zijn er enkele wandelsafari’s. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Goede, niet al te zware wandel- of hikingschoenen zijn een vereiste. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen. Verder kunt u volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen. Er zal af en toe een bui vallen, dus een regenjas is ook aan te raden. Indien u wilt snorkelen, kunt u uw eigen snorkeluitrusting meenemen, maar ook ter plekke kan er een geleend worden.
Voor het bezoek aan de moskee moeten de schoenen uitgedaan worden en moeten schouders en knieeën bedekt zijn. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Reisperiode
Juni is een zeer geschikte periode voor een natuurreis door Indonesië. Deze maand valt in de droge periode en we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 31 ºC. In hogergelegen gebieden kan het iets koeler zijn. Er zal af en toe een bui vallen en het klimaat is vochtig. Er zijn in juni nog relatief weinig toeristen op Sumatra.
Grensdocumenten
Voor Indonesië is voor Nederlanders een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 20 april 2026, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.
Visum
Nederlanders kunnen online een e-Visum aanvragen of dit bij aankomst aanschaffen. Wij raden het eerste aan. Dit visum kost 500.000 IDR, omgerekend ongeveer € 30,-. De deelnemers ontvangen meer informatie.
Geld
In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Indonesië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag.
De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Entrees
De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
eSIM
Labrys Reizen geeft u een eSIM cadeau zodat u tijdens uw reis bereikbaar bent en over enkele GB mobiel internet gratis beschikt. Een eSIM is een digitale simkaart die via de installatie van een app geactiveerd wordt. Voorafgaand aan de reis zult u van Hubby, het bedrijf dat deze dienst faciliteert, per mail informatie ontvangen hoe u de Hubby-app kunt installeren en de eSIM kunt activeren. Bovendien kunt u via deze Hubby-app eenvoudig extra data aanschaffen als de gratis databundel op is.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Reisleiding
De reis zal worden geleid door ir. Frank van der Mijn. Gedurende de hele reis zijn er bovendien lokale, Engelstalige gidsen bij de groep.
ir. Frank van der Mijn

Werkte als bioloog en antropoloog enkele jaren in Indonesië en later als secretaris van de wetenschappelijke samenwerking Nederland-Indonesië bij de KNAW in Amsterdam. Ook begeleidde hij verschillende reizen en missies. Hij heeft een grote liefde opgevat voor natuurlijke én menselijke schoonheid in de wereld.
Reisgegevens
18-daagse vliegreis
8 t/m 25 juni 2026
Reissom
t/m 10 februari 2026: € 6495,-
vanaf 11 februari 2026: € 6695,-
toeslag eenpersoonskamer: € 1500,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt bij boeking de toeslag eenpersoonskamer in rekening gebracht. Zodra er een medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt deze toeslag gecrediteerd. Indien er geen kamergeno(o)t(e) wordt gevonden, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet gecrediteerd.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 13 lunches, 11 diners, reisleiding, lokale gidsen, entrees, eSIM, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, drankjes, visum à € 30,-, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 10 / maximum: 18