Skip to main content
Sporen van de Tempeliers in de Champagne en Bourgondië
Sporen van de Tempeliers in de Champagne en Bourgondië
Sporen van de Tempeliers in de Champagne en Bourgondië

Sporen van de Tempeliers in de Champagne en Bourgondië

De Champagnestreek is de bakermat van de roemruchte Orde van de Tempeliers (1109-1314). Tijdens deze reis maken we kennis met de geschiedenis en mystieke wortels van deze ridderorde, haar ‘geestelijke moeder’ Maria Magdalena en haar ‘erfgenamen’, de vrijmetselaars. We beginnen in de Belgische Ardennen bij Bouillon, de broedplaats van de Eerste Kruistocht, en eindigen in Metz met zijn prachtige kathedraal. Onderweg bezoeken we onder meer de middeleeuwse steden Troyes en Vézelay in Bourgondië. De laatste is een van de belangrijkste centra van de Maria Magdalena-verering.
De reis wordt begeleid door David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot, schrijvers van Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc.

dag 1, za 07-09

Per touringcar vertrekken we vanuit Amsterdam richting Bouillon. Onderweg bezoeken we de abdij van Tongerlo, die een prachtige kopie van Da Vinci’s Laatste Avondmaal herbergt. Dit schilderij van de hand van een zijn studenten is veel beter bewaard gebleven dan de originele versie in Milaan. Het beroemde tafereel plaatst Maria Magdalena naast Jezus. Aan het eind van de middag komen we aan in Bouillon. Diner en overnachting in het sfeervolle Hotel de la Poste, waar Napoleon III tijdens de Pruisisch-Franse oorlog gevangen heeft gezeten na zijn nederlaag bij de Slag van Sedan in 1870. Na het eten bezoeken we met wie wil de spectaculaire lichtshow in het kasteel van Bouillon.

dag 2, zo 08-09

Vanochtend bezoeken we het kasteel van Godfried van Bouillon, de eerste christelijke heerser van Jeruzalem na de verovering op de moslims in 1099. Godfried was lid van een mystiek verbond dat aan de wieg stond van de Tempeliers. Voorafgaand aan ons bezoek aan de cisterciënzer abdij van Orval, gesticht door Godfrieds tante, Mathilde van Toscane, lunchen we met hier geproduceerde kaas. Dit mystieke centrum heeft prachtige ruïnen, tuinen en een imposante kerk met ‘Egyptische’ iconografie. De bekende ziener Nostradamus zou er hebben gestudeerd. Tot slot rijden we door naar Reims, waar één overnachting volgt. De avond is ter vrije besteding.

dag 3, ma 09-09

We beginnen de dag met een rondwandeling door Reims en brengen een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal en aan de basiliek van Saint-Remi, beide Werelderfgoed. In de loop van de middag komen we aan in Troyes, waar we de komende twee nachten verblijven. Deze sprookjesachtige middeleeuwse stad heeft een kleurrijke geschiedenis. In 1128 kregen de Tempeliers in Troyes pauselijke erkenning van de heilige Bernardus van Clairvaux, een van de grootste geestelijken van zijn tijd. Chretien de Troyes, de beroemde schrijver van graalromans, werd er geboren. De avond is ter vrije besteding.

dag 4, di 10-09

Eerst maken we een stadswandeling en bezoeken we de Sainte-Madeleine, met Maria Magdalena die predikt in glas-in-lood. Na de lunch op eigen gelegenheid vervolgen we onze stadswandeling en bezoeken we de vroegdertiende-eeuwse kathedraal van Saint-Pierre et Saint-Paul en de iets jongere basiliek van Saint-Urbain. In de kathedraal liggen in de schatkamer relikwieën van de heilige Bernardus, die de gedragsregels van de Tempeliers heeft opgesteld. Zijn oom, André de Montbard, was een van de eerste negen Tempeliers. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 5, wo 11-09

Prachtige rondrit langs de route touristique du Champagne. We vertrekken vanuit Troyes en rijden door een bosrijke omgeving en langs de Seine naar onze belangrijkste bestemming, Châtillon sur Seine, een stadje op de grens van Bourgondië en de Champagne. We bezoeken er de Saint-Vorles, waar Bernardus van Clairvaux les heeft gekregen, en de bron van Douix – al sinds de Keltische tijd een heilige plek. ’s Middags rijden we naar onze volgende pleisterplaats, Avallon, waar we tweemaal overnachten inclusief diner. We maken onderweg een stop in Chaource, bekend vanwege zijn prachtige kerk en smakelijke kaas.

dag 6, do 12-09

Vandaag staat in het teken van de zoektocht naar Maria Magdalena. We beginnen in de abdij van Fontenay. Deze cisterziënzer abdij uit de twaalfde eeuw werd gesticht door de heilige Bernardus. De abdij is een oase van elegantie en sereniteit en staat op de Werelderfgoedlijst. In de middag ontdekken we Vézelay, waar boven op de Montjoie een basiliek uit de twaalfde eeuw prijkt. Het gebouw is een wonder van gotische architectuur en herbergt prachtige beelden van o.a. Maria Magdalena, Johannes de Doper en de heilige Bernardus. In de crypte worden relikwieën van Maria Magdalena bewaard. Vervolgens dalen we de berg af naar de plek waar de Heilige Bernardus in 1146 opriep tot de tweede kruistocht. Na de rondwandeling is er gelegenheid om op een terrasje de bijzondere sfeer op te snuiven.

dag 7, vr 13-09

Voorzien van een lunchpakket vertrekken we in de loop van de ochtend naar de gezellige stad Metz, waar we de laatste nacht verblijven. Hier wandelen we langs de Moezel en brengen we een bezoek aan de kathedraal en de Tempelierskapel. Vanavond afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 8, za 14-09

We rijden terug naar Amsterdam, met nog een laatste stop in het Limburgse witte stadje Thorn, waar eeuwenlang stiftdames de scepter zwaaiden. U kunt hier lunchen op eigen gelegenheid en desgewenst genieten van een stuk Limburgse vlaai. Aankomst eind van de middag, begin avond in Amsterdam.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt om 08.30 uur vanaf Amsterdam Holendrecht. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Bouillon (1 nacht) - Reims (1 nacht) - Troyes (2 nachten) - Avallon (2 nachten) - Metz (1 nacht)
We verblijven in aangename drie- en viersterrenhotels. De meeste zijn centraal gelegen. In Avallon ligt ons hotel aangenaam in het groen.

Maaltijden

Op deze reis zijn 4 lunches, waarvan een in de vorm van een lunchpakket, en 4 diners inbegrepen bij de reissom. De lunches en het afscheidsdiner vinden plaats in lokale restaurants. In Bouillon en Avallon dineren we in het hotel.

Boek Geheimen van de Languedoc

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Geheimen van de Languedoc van de hand van de reisleiding, David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot. In dit boek staat veel informatie over de opkomst van de Tempeliers, de kruistochten en symboliek in kerken en kathedralen. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang kan vinden.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar dit deel van Frankrijk. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

België en Frankrijk maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

De Champagnestreek is de bakermat van de roemruchte Orde van de Tempeliers (1109-1314). Tijdens deze reis maken we kennis met de geschiedenis en mystieke wortels van deze ridderorde, haar ‘geestelijke moeder’ Maria Magdalena en haar ‘erfgenamen’, de vrijmetselaars. We beginnen in de Belgische Ardennen bij Bouillon, de broedplaats van de Eerste Kruistocht, en eindigen in Metz met zijn prachtige kathedraal. Onderweg bezoeken we onder meer de middeleeuwse steden Troyes en Vézelay in Bourgondië. De laatste is een van de belangrijkste centra van de Maria Magdalena-verering.
De reis wordt begeleid door David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot, schrijvers van Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc.

dag 1, za 07-09

Per touringcar vertrekken we vanuit Amsterdam richting Bouillon. Onderweg bezoeken we de abdij van Tongerlo, die een prachtige kopie van Da Vinci’s Laatste Avondmaal herbergt. Dit schilderij van de hand van een zijn studenten is veel beter bewaard gebleven dan de originele versie in Milaan. Het beroemde tafereel plaatst Maria Magdalena naast Jezus. Aan het eind van de middag komen we aan in Bouillon. Diner en overnachting in het sfeervolle Hotel de la Poste, waar Napoleon III tijdens de Pruisisch-Franse oorlog gevangen heeft gezeten na zijn nederlaag bij de Slag van Sedan in 1870. Na het eten bezoeken we met wie wil de spectaculaire lichtshow in het kasteel van Bouillon.

dag 2, zo 08-09

Vanochtend bezoeken we het kasteel van Godfried van Bouillon, de eerste christelijke heerser van Jeruzalem na de verovering op de moslims in 1099. Godfried was lid van een mystiek verbond dat aan de wieg stond van de Tempeliers. Voorafgaand aan ons bezoek aan de cisterciënzer abdij van Orval, gesticht door Godfrieds tante, Mathilde van Toscane, lunchen we met hier geproduceerde kaas. Dit mystieke centrum heeft prachtige ruïnen, tuinen en een imposante kerk met ‘Egyptische’ iconografie. De bekende ziener Nostradamus zou er hebben gestudeerd. Tot slot rijden we door naar Reims, waar één overnachting volgt. De avond is ter vrije besteding.

dag 3, ma 09-09

We beginnen de dag met een rondwandeling door Reims en brengen een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal en aan de basiliek van Saint-Remi, beide Werelderfgoed. In de loop van de middag komen we aan in Troyes, waar we de komende twee nachten verblijven. Deze sprookjesachtige middeleeuwse stad heeft een kleurrijke geschiedenis. In 1128 kregen de Tempeliers in Troyes pauselijke erkenning van de heilige Bernardus van Clairvaux, een van de grootste geestelijken van zijn tijd. Chretien de Troyes, de beroemde schrijver van graalromans, werd er geboren. De avond is ter vrije besteding.

dag 4, di 10-09

Eerst maken we een stadswandeling en bezoeken we de Sainte-Madeleine, met Maria Magdalena die predikt in glas-in-lood. Na de lunch op eigen gelegenheid vervolgen we onze stadswandeling en bezoeken we de vroegdertiende-eeuwse kathedraal van Saint-Pierre et Saint-Paul en de iets jongere basiliek van Saint-Urbain. In de kathedraal liggen in de schatkamer relikwieën van de heilige Bernardus, die de gedragsregels van de Tempeliers heeft opgesteld. Zijn oom, André de Montbard, was een van de eerste negen Tempeliers. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 5, wo 11-09

Prachtige rondrit langs de route touristique du Champagne. We vertrekken vanuit Troyes en rijden door een bosrijke omgeving en langs de Seine naar onze belangrijkste bestemming, Châtillon sur Seine, een stadje op de grens van Bourgondië en de Champagne. We bezoeken er de Saint-Vorles, waar Bernardus van Clairvaux les heeft gekregen, en de bron van Douix – al sinds de Keltische tijd een heilige plek. ’s Middags rijden we naar onze volgende pleisterplaats, Avallon, waar we tweemaal overnachten inclusief diner. We maken onderweg een stop in Chaource, bekend vanwege zijn prachtige kerk en smakelijke kaas.

dag 6, do 12-09

Vandaag staat in het teken van de zoektocht naar Maria Magdalena. We beginnen in de abdij van Fontenay. Deze cisterziënzer abdij uit de twaalfde eeuw werd gesticht door de heilige Bernardus. De abdij is een oase van elegantie en sereniteit en staat op de Werelderfgoedlijst. In de middag ontdekken we Vézelay, waar boven op de Montjoie een basiliek uit de twaalfde eeuw prijkt. Het gebouw is een wonder van gotische architectuur en herbergt prachtige beelden van o.a. Maria Magdalena, Johannes de Doper en de heilige Bernardus. In de crypte worden relikwieën van Maria Magdalena bewaard. Vervolgens dalen we de berg af naar de plek waar de Heilige Bernardus in 1146 opriep tot de tweede kruistocht. Na de rondwandeling is er gelegenheid om op een terrasje de bijzondere sfeer op te snuiven.

dag 7, vr 13-09

Voorzien van een lunchpakket vertrekken we in de loop van de ochtend naar de gezellige stad Metz, waar we de laatste nacht verblijven. Hier wandelen we langs de Moezel en brengen we een bezoek aan de kathedraal en de Tempelierskapel. Vanavond afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 8, za 14-09

We rijden terug naar Amsterdam, met nog een laatste stop in het Limburgse witte stadje Thorn, waar eeuwenlang stiftdames de scepter zwaaiden. U kunt hier lunchen op eigen gelegenheid en desgewenst genieten van een stuk Limburgse vlaai. Aankomst eind van de middag, begin avond in Amsterdam.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt om 08.30 uur vanaf Amsterdam Holendrecht. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Bouillon (1 nacht) - Reims (1 nacht) - Troyes (2 nachten) - Avallon (2 nachten) - Metz (1 nacht)
We verblijven in aangename drie- en viersterrenhotels. De meeste zijn centraal gelegen. In Avallon ligt ons hotel aangenaam in het groen.

Maaltijden

Op deze reis zijn 4 lunches, waarvan een in de vorm van een lunchpakket, en 4 diners inbegrepen bij de reissom. De lunches en het afscheidsdiner vinden plaats in lokale restaurants. In Bouillon en Avallon dineren we in het hotel.

Boek Geheimen van de Languedoc

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Geheimen van de Languedoc van de hand van de reisleiding, David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot. In dit boek staat veel informatie over de opkomst van de Tempeliers, de kruistochten en symboliek in kerken en kathedralen. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang kan vinden.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar dit deel van Frankrijk. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

België en Frankrijk maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

Reisleiding

David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot

David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot

‘In het spoor van de Katharen’ is ontwikkeld en wordt begeleid door David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot, schrijvers van gidsen als Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc en de thriller Het Mysterie van Bugarach. Zij zijn al jaren gefascineerd door het gebied met zijn dramatische geschiedenis en vele raadsels, en schrijven er ook regelmatig over in het magazine En Route.

Reisgegevens

8-daagse touringcarreis
7 t/m 14 september 2024

Reissom

t/m 28 mei 2024: € 2675,-
vanaf 29 mei 2024: € 2825,-
toeslag eenpersoonskamer: € 425,-

Inclusief

touringcarreis met belastingen en toeslagen, logies met ontbijt, 4 lunches, 4 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Marloes Norder MA

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.