Exclusieve groepsreis Slowakije

Slowakije

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Slowakije is misschien wel het minst bekende land van Europa. Toch bestaan de Slowaken net zo lang als die andere Slavische volkeren uit Midden-Europa: de Tsjechen en de Polen. Pas vanaf 1918 emancipeerden de Slowaken in het verbond van Tsjechoslowakije, uiteindelijk resulterend in hun onafhankelijkheid in 1993, al was lang niet iedereen daar voorstander van.
Een onbekend, niet vaak bezocht land en toch zo vertrouwd, want Europees. Dat gaat u ervaren als u de vele gotische monumenten ziet. Er wordt gezegd dat de gotiek het moderne Europa vorm heeft gegeven. Dan ligt het uiterste oosten van Slowakije op de grens van dat Europa. U ziet na de hoofdstad Bratislava – oude kroningsstad van de Habsburgers – het kleurrijke Kosice, waar de meest oostwaarts gelegen gotische kathedraal van Europa staat. Er staan veel UNESCO-monumenten op het programma, een bezoek aan de Slowaakse – en niet de Hongaarse – Tokajwijnstreek alsook een mooie, comfortabele tocht per trein langs de Hoge Tatra, dwars door de Karpaten. 
Leer de geschiedenis kennen van dit fascinerende volk en ontdek een land dat toeristisch nog ongerept is, onder leiding van een inmiddels tot Slowaak genaturaliseerde Nederlander.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Abram Muller

Een echte homo universalis op het gebied van Slowakije: literair vertaler Slowaaks-Nederlands, tolk-vertaler, journalist en fikser voor Nederlandstalige media in Slowakije. Woonde twintig jaar in Slowakije, waar hij in 1996 het hoofdvak neerlandistiek oprichtte aan de Comenius Universiteit van Bratislava. Hij legde zijn uitgebreide kennis van het land vast in de landengids van Dominicus. Begeleidde als reisleider al vele groepen op tochten door dit prachtige land. U bent bij deze Slowakije specialist in uitstekende handen.

dag 1, ma 04-10

Directe lijnvlucht naar Wenen. Transfer per comfortabele touringcar naar het hotel in Bratislava. We verblijven drie nachten in Bratislava.

dag 2, di 05-10

Vandaag verkennen we de oude stad. Bratislava heette tot 1918 Pressburg en was ruim tweehonderd jaar de stad waar Habsburgers tot koning of koningin van Hongarije werden gekroond. De binnenstad is gelukkig vrij ongehavend de geschiedenis doorgekomen. Nu liggen er rustieke, verkeersvrije straatjes, waar we een wandeling maken langs monumenten van vroege gotiek tot jugendstil. We doen onder andere de Franciscanenkerk, het Oude Stadhuis en de Jezuïetenkerk aan. Ook bezoeken we de gotische kroningskerk de Sint-Maartenkathedraal en het classicistische Paleis van de Primaat, thans zetel van de burgemeester, met een unieke verzameling wandtapijten uit het Engelse Mortlake. In de middag is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een van vele pittoreske musea te bezichtigen of nog wat te slenteren door steegjes en over pleintjes, en te genieten van de lokale wijn op een van vele terrasjes.

dag 3, wo 06-10

We gaan naar Bratislavsk? hrad. Bratislava ligt op de uitlopers van de Karpaten aan de Donauvallei. Op een van de laatste Karpatenheuvels staat deze burcht, zetel van de Habsburgse koningen. Hiervandaan hebben we een groots uitzicht over de Donau, die hier van Wenen naar Boedapest stroomt. Vervolgens bezoeken we even buiten de stad in de Donauvallei het Danubiana. Dit unieke Museum van Moderne Kunst is in 2000 opgericht door de Nederlandse kunstmecenas Gerard Meulensteen.

dag 4, do 07-10

Na het ontbijt reizen we vanuit Bratislava per trein naar de volgende bestemming, Kosice. De bijna vijf uur durende tocht dwars door het land is een van de hoogtepunten van deze reis. We rijden per eerste klas langs de Hoge Tatra, waar de hoogste toppen van het Karpatengebergte liggen. De afstand tussen beide steden is ongeveer 450 kilometer. Eenmaal in Kosice zijn we nog geen honderd kilometer verwijderd van de grens met Oekraïne, de buitengrens van het moderne Europa, tot waar de gotiek is geraakt en waar de Byzantijnse cultuur begint. Na aankomst maken we een korte standswandeling. We verblijven twee nachten in Kosice.

dag 5, vr 08-10

Kosice heeft de allure van een grote stad. Eeuwenlang was het de tweede stad van Hongarije, tot het in 1918 bij Tsjechoslowakije kwam. Hier leefden in relatieve rust Slowaken, Duitsers, Hongaren, Joden en Roethenen, of orthodoxen, katholieken, protestanten en joden met elkaar. Deze periode wordt boeiend beschreven in de memoires Bekentenissen van een burger van Sándor Márai, die er in 1900 werd geboren. Tijdens een stadswandeling bekijken we de Sint-Elisabethkathedraal, de meest oostelijk gelegen gotische kathedraal van Europa. We bewonderen ook de orthodoxe synagoge. Geschiedenis van grandeur tot diepe tragiek.
In de middag bezoeken we na ruim een uur rijden de Slowaakse Tokajregio, waar we bij een lokale wijnboer de eeuwenoude wijnkelders bekijken vol edele schimmels, die bijdragen aan de unieke smaak van de Tokaj. Hier genieten we ook van een (late) lunch.

dag 6, za 09-10

Rit westwaarts naar de glooiende Liptovregio in het midden van het land. U zult wederom merken hoe bergachtig Slowakije is. Daarom is het ook zo dunbevolkt. Verborgen in de valleien liggen eeuwenoude stadjes, gesticht in de dertiende eeuw door Duitse immigranten, later Karpatenduitsers genoemd. Slowakije is rijk aan UNESCO-monumenten. Zo bekijken we onderweg de grootse burchtruïne Spis (in het Duits: Zipser Burg), met een magnifiek uitzicht. We dwalen door het stadje Levoca, waar de Sint-Jacobskerk staat met het van lindenhout gesneden hoogste gotische altaar van Europa. In Levoca gebruiken we ook gezamenlijke de lunch. Het hotel waar we vervolgens twee nachten verblijven, is heel landelijk en rustig gelegen, en voelt als thuiskomen in den vreemde.

dag 7, zo 10-10

Slowakije heeft enorm veel cultuur te bieden, maar is in de eerste plaats een ongerept en ruig natuurland. Vandaag staat de Hoge Tatra op het programma, waar we een niet al te lastige wandeling maken op een hoogte van ongeveer 1300 meter. We lunchen op een unieke plek. Met een beetje geluk hebben we helder weer en zien we de nog besneeuwde hoogste toppen van de Karpaten om ons heen. De Hoge Tatra is populair vanwege de zuivere berglucht. Franz Kafka verbleef er in een van de vele kuuroorden. Het Slowaakse volkslied uit de romantische negentiende eeuw bezingt er de allesverwoestende geluiden van onweer en bliksem, symbool voor het ontwaken van de Slowaken, die vele eeuwen overheerst werden. Uiteindelijk begon dan in 1918, onder Tsjechoslowakije, hun emancipatie, resulterend in onafhankelijkheid in 1993. Onderweg staan we even stil bij twee indrukwekkende militaire begraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog.

dag 8, ma 11-10

Dwars door het midden van het land rijdend komen we in aanraking met de rijke mijnbouwgeschiedenis. Vanaf de vroege middeleeuwen werd er goud, zilver en vooral koper gewonnen. In de zestiende eeuw kwam al het koper dat op de markt van Brugge werd verhandeld uit Slowakije, dat toen onder Hongarije viel. Het waren weer de Karpatenduitsers die de winning van deze edelmetalen ontwikkelden. In het nu zeer geïsoleerde bergdorp Spania Dolina gaan we naar het lokale mijnwerkersmuseum. Onderweg stoppen we in Banská Bystrica, de voormalige stad van rijke koperhandelaren maar ook het centrum van verzet in de Tweede Wereldoorlog. We verblijven in het sprookjesachtige UNESCO-mijnbouwstadje Banská Stiavnica.

dag 9, di 12-10

Banská Stiavnica ligt in een grillig dal omringd door heuvels waarop burchten staan of stonden die zorgden voor de verdediging, omdat een stadsmuur bouwen ondoenlijk was. Nu ligt het ver weg van alle hoofdwegen en is het alsof u in een andere tijd stapt. De eeuwenoude huizen worden langzaam maar zeker opgeknapt en bewoond door jonge, sympathieke kunstenaars, waardoor de stad nu in Slowakije bekendheid geniet om haar vele festivals. Alles op z’n Slowaaks, dus rustig en met veel gevoel voor traditie en historie. We maken een korte stadswandeling en bezichtigen een van de lokale musea. Daarna is het aan u om tijdens de laatste middag van uw verblijf in Slowakije te genieten van dit plaatsje met z’n talrijke kroegjes, koffiehuisjes en wandelpaadjes langs de rustieke huisjes.

dag 10, wo 13-10

Transfer naar de luchthaven van Wenen per comfortabele touringcar. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Wenen en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
04-10-2021: Amsterdam - Wenen, 15.20 - 17.05 uur
13-10-2021: Wenen - Amsterdam, 17.50 - 19.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23kg inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om de reis naar Bratislava en terug per trein af te leggen. U kunt in één dag van Amsterdam naar Bratislava reizen met twee- of driemaal overstappen. U komt dan in de avond van 3 oktober aan in Bratislava, overnacht daar en voegt zich op 4 oktober bij de groep. Op 13 oktober reist u naar Bratislava waar u nog u nog een nacht verblijft om de volgende ochtend vroeg per trein terug naar Nederland te reizen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De transfer van de luchthaven in Wenen naar Slowakije en vice versa, evenals de rondreis door Slowakije, worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Naar lokale standaard is dit een goede touringcar.
Op dag 4 staat er een treinrit op het programma van Bratislava naar Kosice.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Bratislava (3 nachten) - Kosice (2 nachten) – Malatíny (2 nachten) – Banská Stiavnica (2 nachten)
In Bratislava wordt in een centraal gelegen, comfortabel hotel overnacht. Bij Kosice verblijven we in een hotel in het hart van de oude stad. Vervolgens zitten we in een viersterrenresort, rustig gelegen nabij Malatíny, midden in de Liptovregio. In Banská Stiavnica overnachten we in een eenvoudig, maar zeer prettig gelegen hotel.

Maaltijden

Op deze reis zijn 3 lunches en 6 diners inbegrepen bij de reissom. De maaltijden vinden veelal plaats in lokale restaurants of op bijzondere plekken. De Slowaakse keuken varieert van regio tot regio en is beïnvloed door de Hongaarse, Oostenrijkse en Boheemse keukens.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt vaak van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk en dat maakt deze reis intensief.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Voor Slowakije zijn geen vaccinaties verplicht. Overleg met uw huisarts voor een persoonlijk advies.

Reisperiode

In oktober is de temperatuur doorgaans nog aardig aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Slowakije maakt sinds 2009 deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 667 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
4 t/m 13 oktober 2021
NB Op verzoek tevens te boeken als 12-daage treinreis; zie 'Vervoer en verblijf'.

Reissom

t/m 13 juli 2021: € 1920
vanaf 14 juli 2021: € 1995
toeslag eenpersoonskamer: € 210
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 6 diners, wijnproeverij, reisleiding, audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Abram Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling