Slowakije
Slowakije
Slowakije

Slowakije

 • Slowakije is misschien wel het minst bekende land van Europa. Toch bestaan de Slowaken net zo lang als die andere Slavische volkeren uit Midden-Europa: de Tsjechen en de Polen. Pas vanaf 1918 emancipeerden de Slowaken in het verbond van Tsjechoslowakije, uiteindelijk resulterend in hun onafhankelijkheid in 1993, al was lang niet iedereen daar voorstander van.
  Een onbekend, niet vaak bezocht land en toch zo vertrouwd, want Europees. Dat gaat u ervaren als u de vele gotische monumenten ziet. Er wordt gezegd dat de gotiek het moderne Europa vorm heeft gegeven. Dan ligt het uiterste oosten van Slowakije op de grens van dat Europa. U ziet na de hoofdstad Bratislava - oude kroningsstad van de Habsburgers - het kleurrijke Kosice, waar de meest oostwaarts gelegen gotische kathedraal van Europa staat. Er staan veel UNESCO-monumenten op het programma, een bezoek aan de Slowaakse - en niet de Hongaarse - Tokajwijnstreek alsook een mooie, comfortabele tocht per trein langs de Hoge Tatra, dwars door de Karpaten.
  Leer de geschiedenis kennen van dit fascinerende volk en ontdek een land dat toeristisch nog ongerept is, onder leiding van een inmiddels tot Slowaak genaturaliseerde Nederlander.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, ma 19-06

  Directe lijnvlucht naar Wenen. Transfer per comfortabele touringcar naar het hotel in Bratislava. We verblijven drie nachten in Bratislava.

  dag 2, di 20-06

  Vandaag verkennen we de oude stad. Bratislava heette tot 1918 Pressburg en was ruim tweehonderd jaar de stad waar Habsburgers tot koning of koningin van Hongarije werden gekroond. De binnenstad is gelukkig vrij ongehavend de geschiedenis doorgekomen. Nu liggen er rustieke, verkeersvrije straatjes, waar we een wandeling maken langs monumenten van vroege gotiek tot jugendstil. We doen onder andere de Franciscanenkerk, het Oude Stadhuis en de Jezuïetenkerk aan. Ook bezoeken we de gotische kroningskerk de Sint-Maartenkathedraal en het classicistische Paleis van de Primaat, thans zetel van de burgemeester, met een unieke verzameling wandtapijten uit het Engelse Mortlake. In de middag is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een van vele pittoreske musea te bezichtigen of nog wat te slenteren door steegjes en over pleintjes, en te genieten van de lokale wijn op een van vele terrasjes.

  dag 3, wo 21-06

  We gaan naar Bratislavsky hrad. Bratislava ligt op de uitlopers van de Karpaten aan de Donauvallei. Op een van de laatste Karpatenheuvels staat deze burcht, zetel van de Habsburgse koningen. Hiervandaan hebben we een groots uitzicht over de Donau, die hier van Wenen naar Boedapest stroomt. Vervolgens bezoeken we even buiten de stad in de Donauvallei het Danubiana. Dit unieke Museum van Moderne Kunst is in 2000 opgericht door de Nederlandse kunstmecenas Gerard Meulensteen.

  dag 4, do 22-06

  Na het ontbijt reizen we vanuit Bratislava per trein naar de volgende bestemming, Kosice. De bijna vijf uur durende tocht dwars door het land is een van de hoogtepunten van deze reis. We rijden per eerste klas langs de Hoge Tatra, waar de hoogste toppen van het Karpatengebergte liggen. De afstand tussen beide steden is ongeveer 450 kilometer. Na aankomst maken we een korte standswandeling. We verblijven twee nachten in Kosice.

  dag 5, vr 23-06

  Kosice heeft de allure van een grote stad. Eeuwenlang was het de tweede stad van Hongarije, tot het in 1918 bij Tsjechoslowakije kwam. Hier leefden in relatieve rust Slowaken, Duitsers, Hongaren, Joden en Roethenen, of orthodoxen, katholieken, protestanten en joden met elkaar. Deze periode wordt boeiend beschreven in de memoires Bekentenissen van een burger van Sándor Márai, die er in 1900 werd geboren. Tijdens een stadswandeling bekijken we de Sint-Elisabethkathedraal, de meest oostelijk gelegen gotische kathedraal van Europa. We bewonderen ook de orthodoxe synagoge. Geschiedenis van grandeur tot diepe tragiek.
  In de middag bezoeken we na ruim een uur rijden de Slowaakse Tokajregio, waar we bij een lokale wijnboer de eeuwenoude wijnkelders bekijken vol edele schimmels, die bijdragen aan de unieke smaak van de Tokaj. Hier genieten we ook van een (late) lunch.

  dag 6, za 24-06

  Rit westwaarts naar de glooiende Liptovregio in het midden van het land. U zult wederom merken hoe bergachtig Slowakije is. Daarom is het ook zo dunbevolkt. Verborgen in de valleien liggen eeuwenoude stadjes, gesticht in de dertiende eeuw door Duitse immigranten, later Karpatenduitsers genoemd. Slowakije is rijk aan UNESCO-monumenten. Zo bekijken we onderweg de grootse burchtruïne Spis (in het Duits: Zipser Burg), met een magnifiek uitzicht. We dwalen door het stadje Levoca, waar de Sint-Jacobskerk staat met het van lindenhout gesneden hoogste gotische altaar van Europa. In Levoca gebruiken we ook gezamenlijke de lunch. Het hotel waar we vervolgens twee nachten verblijven, is heel landelijk en rustig gelegen, en voelt als thuiskomen in den vreemde.

  dag 7, zo 25-06

  Slowakije heeft enorm veel cultuur te bieden, maar is in de eerste plaats een ongerept en ruig natuurland. Vandaag staat de Hoge Tatra op het programma, waar we een niet al te lastige wandeling maken op een hoogte van ongeveer 1300 meter. We lunchen op een unieke plek. Met een beetje geluk hebben we helder weer en zien we de nog besneeuwde hoogste toppen van de Karpaten om ons heen. De Hoge Tatra is populair vanwege de zuivere berglucht. Franz Kafka verbleef er in een van de vele kuuroorden. Het Slowaakse volkslied uit de romantische negentiende eeuw bezingt er de allesverwoestende geluiden van onweer en bliksem, symbool voor het ontwaken van de Slowaken, die vele eeuwen overheerst werden. Uiteindelijk begon dan in 1918, onder Tsjechoslowakije, hun emancipatie, resulterend in onafhankelijkheid in 1993. Onderweg staan we even stil bij twee indrukwekkende militaire begraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog.

  dag 8, ma 26-06

  Dwars door het midden van het land rijdend komen we in aanraking met de rijke mijnbouwgeschiedenis. Vanaf de vroege middeleeuwen werd er goud, zilver en vooral koper gewonnen. In de zestiende eeuw kwam al het koper dat op de markt van Brugge werd verhandeld uit Slowakije, dat toen onder Hongarije viel. Het waren weer de Karpatenduitsers die de winning van deze edelmetalen ontwikkelden. In het nu zeer geïsoleerde bergdorp Spania Dolina gaan we naar het lokale mijnwerkersmuseum. Onderweg stoppen we in Banská Bystrica, de voormalige stad van rijke koperhandelaren maar ook het centrum van verzet in de Tweede Wereldoorlog. We verblijven in het sprookjesachtige UNESCO-mijnbouwstadje Banská Stiavnica.

  dag 9, di 27-06

  Banská Stiavnica ligt in een grillig dal omringd door heuvels waarop burchten staan of stonden die zorgden voor de verdediging, omdat een stadsmuur bouwen ondoenlijk was. Nu ligt het ver weg van alle hoofdwegen en is het alsof u in een andere tijd stapt. De eeuwenoude huizen worden langzaam maar zeker opgeknapt en bewoond door jonge, sympathieke kunstenaars, waardoor de stad nu in Slowakije bekendheid geniet om haar vele festivals. Alles op z’n Slowaaks, dus rustig en met veel gevoel voor traditie en historie. We maken een korte stadswandeling en bezichtigen een van de lokale musea. Daarna is het aan u om tijdens de laatste middag van uw verblijf in Slowakije te genieten van dit plaatsje met z’n talrijke kroegjes, koffiehuisjes en wandelpaadjes langs de rustieke huisjes.

  dag 10, wo 28-06

  Transfer naar de luchthaven van Wenen per comfortabele touringcar. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Wenen en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
  19-06-2023: Amsterdam - Wenen, 11.45 - 13.30 uur
  28-06-2023: Wenen - Amsterdam, 14.15 - 16.10 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23kg inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om de reis naar Bratislava en terug per trein af te leggen. U kunt in één dag van Amsterdam naar Bratislava reizen met twee- of driemaal overstappen. U komt dan in de avond van 18 juni aan in Bratislava, overnacht daar en voegt zich op 19 juni bij de groep. Op 28 juni reist u naar Bratislava waar u nog u nog een nacht verblijft om de volgende ochtend vroeg per trein terug naar Nederland te reizen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfer van de luchthaven in Wenen naar Slowakije en vice versa, evenals de rondreis door Slowakije, worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Naar lokale standaard is dit een goede touringcar.
  Op dag 4 staat er een treinrit op het programma van Bratislava naar Kosice.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Bratislava (3 nachten) - Kosice (2 nachten) – Malatíny (2 nachten) – Banská Stiavnica (2 nachten)
  In Bratislava wordt in een centraal gelegen, comfortabel hotel overnacht. Bij Kosice verblijven we in een hotel in het hart van de oude stad. Vervolgens zitten we in een viersterrenresort, rustig gelegen nabij Malatíny, midden in de Liptovregio. In Banská Stiavnica overnachten we in een eenvoudig, maar zeer prettig gelegen hotel.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 3 lunches en alle diners inbegrepen bij de reissom. De maaltijden vinden veelal plaats in lokale restaurants of op bijzondere plekken. De Slowaakse keuken varieert van regio tot regio en is beïnvloed door de Hongaarse, Oostenrijkse en Boheemse keukens.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor Slowakije zijn geen vaccinaties verplicht. Overleg met uw huisarts voor een persoonlijk advies.

  Reisperiode

  In juni is de temperatuur doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Slowakije maakt sinds 2009 deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

  Slowakije is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.

  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

 • Slowakije is misschien wel het minst bekende land van Europa. Toch bestaan de Slowaken net zo lang als die andere Slavische volkeren uit Midden-Europa: de Tsjechen en de Polen. Pas vanaf 1918 emancipeerden de Slowaken in het verbond van Tsjechoslowakije, uiteindelijk resulterend in hun onafhankelijkheid in 1993, al was lang niet iedereen daar voorstander van.
  Een onbekend, niet vaak bezocht land en toch zo vertrouwd, want Europees. Dat gaat u ervaren als u de vele gotische monumenten ziet. Er wordt gezegd dat de gotiek het moderne Europa vorm heeft gegeven. Dan ligt het uiterste oosten van Slowakije op de grens van dat Europa. U ziet na de hoofdstad Bratislava - oude kroningsstad van de Habsburgers - het kleurrijke Kosice, waar de meest oostwaarts gelegen gotische kathedraal van Europa staat. Er staan veel UNESCO-monumenten op het programma, een bezoek aan de Slowaakse - en niet de Hongaarse - Tokajwijnstreek alsook een mooie, comfortabele tocht per trein langs de Hoge Tatra, dwars door de Karpaten.
  Leer de geschiedenis kennen van dit fascinerende volk en ontdek een land dat toeristisch nog ongerept is, onder leiding van een inmiddels tot Slowaak genaturaliseerde Nederlander.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, ma 19-06

  Directe lijnvlucht naar Wenen. Transfer per comfortabele touringcar naar het hotel in Bratislava. We verblijven drie nachten in Bratislava.

  dag 2, di 20-06

  Vandaag verkennen we de oude stad. Bratislava heette tot 1918 Pressburg en was ruim tweehonderd jaar de stad waar Habsburgers tot koning of koningin van Hongarije werden gekroond. De binnenstad is gelukkig vrij ongehavend de geschiedenis doorgekomen. Nu liggen er rustieke, verkeersvrije straatjes, waar we een wandeling maken langs monumenten van vroege gotiek tot jugendstil. We doen onder andere de Franciscanenkerk, het Oude Stadhuis en de Jezuïetenkerk aan. Ook bezoeken we de gotische kroningskerk de Sint-Maartenkathedraal en het classicistische Paleis van de Primaat, thans zetel van de burgemeester, met een unieke verzameling wandtapijten uit het Engelse Mortlake. In de middag is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een van vele pittoreske musea te bezichtigen of nog wat te slenteren door steegjes en over pleintjes, en te genieten van de lokale wijn op een van vele terrasjes.

  dag 3, wo 21-06

  We gaan naar Bratislavsky hrad. Bratislava ligt op de uitlopers van de Karpaten aan de Donauvallei. Op een van de laatste Karpatenheuvels staat deze burcht, zetel van de Habsburgse koningen. Hiervandaan hebben we een groots uitzicht over de Donau, die hier van Wenen naar Boedapest stroomt. Vervolgens bezoeken we even buiten de stad in de Donauvallei het Danubiana. Dit unieke Museum van Moderne Kunst is in 2000 opgericht door de Nederlandse kunstmecenas Gerard Meulensteen.

  dag 4, do 22-06

  Na het ontbijt reizen we vanuit Bratislava per trein naar de volgende bestemming, Kosice. De bijna vijf uur durende tocht dwars door het land is een van de hoogtepunten van deze reis. We rijden per eerste klas langs de Hoge Tatra, waar de hoogste toppen van het Karpatengebergte liggen. De afstand tussen beide steden is ongeveer 450 kilometer. Na aankomst maken we een korte standswandeling. We verblijven twee nachten in Kosice.

  dag 5, vr 23-06

  Kosice heeft de allure van een grote stad. Eeuwenlang was het de tweede stad van Hongarije, tot het in 1918 bij Tsjechoslowakije kwam. Hier leefden in relatieve rust Slowaken, Duitsers, Hongaren, Joden en Roethenen, of orthodoxen, katholieken, protestanten en joden met elkaar. Deze periode wordt boeiend beschreven in de memoires Bekentenissen van een burger van Sándor Márai, die er in 1900 werd geboren. Tijdens een stadswandeling bekijken we de Sint-Elisabethkathedraal, de meest oostelijk gelegen gotische kathedraal van Europa. We bewonderen ook de orthodoxe synagoge. Geschiedenis van grandeur tot diepe tragiek.
  In de middag bezoeken we na ruim een uur rijden de Slowaakse Tokajregio, waar we bij een lokale wijnboer de eeuwenoude wijnkelders bekijken vol edele schimmels, die bijdragen aan de unieke smaak van de Tokaj. Hier genieten we ook van een (late) lunch.

  dag 6, za 24-06

  Rit westwaarts naar de glooiende Liptovregio in het midden van het land. U zult wederom merken hoe bergachtig Slowakije is. Daarom is het ook zo dunbevolkt. Verborgen in de valleien liggen eeuwenoude stadjes, gesticht in de dertiende eeuw door Duitse immigranten, later Karpatenduitsers genoemd. Slowakije is rijk aan UNESCO-monumenten. Zo bekijken we onderweg de grootse burchtruïne Spis (in het Duits: Zipser Burg), met een magnifiek uitzicht. We dwalen door het stadje Levoca, waar de Sint-Jacobskerk staat met het van lindenhout gesneden hoogste gotische altaar van Europa. In Levoca gebruiken we ook gezamenlijke de lunch. Het hotel waar we vervolgens twee nachten verblijven, is heel landelijk en rustig gelegen, en voelt als thuiskomen in den vreemde.

  dag 7, zo 25-06

  Slowakije heeft enorm veel cultuur te bieden, maar is in de eerste plaats een ongerept en ruig natuurland. Vandaag staat de Hoge Tatra op het programma, waar we een niet al te lastige wandeling maken op een hoogte van ongeveer 1300 meter. We lunchen op een unieke plek. Met een beetje geluk hebben we helder weer en zien we de nog besneeuwde hoogste toppen van de Karpaten om ons heen. De Hoge Tatra is populair vanwege de zuivere berglucht. Franz Kafka verbleef er in een van de vele kuuroorden. Het Slowaakse volkslied uit de romantische negentiende eeuw bezingt er de allesverwoestende geluiden van onweer en bliksem, symbool voor het ontwaken van de Slowaken, die vele eeuwen overheerst werden. Uiteindelijk begon dan in 1918, onder Tsjechoslowakije, hun emancipatie, resulterend in onafhankelijkheid in 1993. Onderweg staan we even stil bij twee indrukwekkende militaire begraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog.

  dag 8, ma 26-06

  Dwars door het midden van het land rijdend komen we in aanraking met de rijke mijnbouwgeschiedenis. Vanaf de vroege middeleeuwen werd er goud, zilver en vooral koper gewonnen. In de zestiende eeuw kwam al het koper dat op de markt van Brugge werd verhandeld uit Slowakije, dat toen onder Hongarije viel. Het waren weer de Karpatenduitsers die de winning van deze edelmetalen ontwikkelden. In het nu zeer geïsoleerde bergdorp Spania Dolina gaan we naar het lokale mijnwerkersmuseum. Onderweg stoppen we in Banská Bystrica, de voormalige stad van rijke koperhandelaren maar ook het centrum van verzet in de Tweede Wereldoorlog. We verblijven in het sprookjesachtige UNESCO-mijnbouwstadje Banská Stiavnica.

  dag 9, di 27-06

  Banská Stiavnica ligt in een grillig dal omringd door heuvels waarop burchten staan of stonden die zorgden voor de verdediging, omdat een stadsmuur bouwen ondoenlijk was. Nu ligt het ver weg van alle hoofdwegen en is het alsof u in een andere tijd stapt. De eeuwenoude huizen worden langzaam maar zeker opgeknapt en bewoond door jonge, sympathieke kunstenaars, waardoor de stad nu in Slowakije bekendheid geniet om haar vele festivals. Alles op z’n Slowaaks, dus rustig en met veel gevoel voor traditie en historie. We maken een korte stadswandeling en bezichtigen een van de lokale musea. Daarna is het aan u om tijdens de laatste middag van uw verblijf in Slowakije te genieten van dit plaatsje met z’n talrijke kroegjes, koffiehuisjes en wandelpaadjes langs de rustieke huisjes.

  dag 10, wo 28-06

  Transfer naar de luchthaven van Wenen per comfortabele touringcar. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Wenen en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
  19-06-2023: Amsterdam - Wenen, 11.45 - 13.30 uur
  28-06-2023: Wenen - Amsterdam, 14.15 - 16.10 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23kg inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om de reis naar Bratislava en terug per trein af te leggen. U kunt in één dag van Amsterdam naar Bratislava reizen met twee- of driemaal overstappen. U komt dan in de avond van 18 juni aan in Bratislava, overnacht daar en voegt zich op 19 juni bij de groep. Op 28 juni reist u naar Bratislava waar u nog u nog een nacht verblijft om de volgende ochtend vroeg per trein terug naar Nederland te reizen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfer van de luchthaven in Wenen naar Slowakije en vice versa, evenals de rondreis door Slowakije, worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Naar lokale standaard is dit een goede touringcar.
  Op dag 4 staat er een treinrit op het programma van Bratislava naar Kosice.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Bratislava (3 nachten) - Kosice (2 nachten) – Malatíny (2 nachten) – Banská Stiavnica (2 nachten)
  In Bratislava wordt in een centraal gelegen, comfortabel hotel overnacht. Bij Kosice verblijven we in een hotel in het hart van de oude stad. Vervolgens zitten we in een viersterrenresort, rustig gelegen nabij Malatíny, midden in de Liptovregio. In Banská Stiavnica overnachten we in een eenvoudig, maar zeer prettig gelegen hotel.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 3 lunches en alle diners inbegrepen bij de reissom. De maaltijden vinden veelal plaats in lokale restaurants of op bijzondere plekken. De Slowaakse keuken varieert van regio tot regio en is beïnvloed door de Hongaarse, Oostenrijkse en Boheemse keukens.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor Slowakije zijn geen vaccinaties verplicht. Overleg met uw huisarts voor een persoonlijk advies.

  Reisperiode

  In juni is de temperatuur doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Slowakije maakt sinds 2009 deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

  Slowakije is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.

  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door Abram Muller.

drs. Abram Muller

drs. Abram Muller

Een echte homo universalis op het gebied van Slowakije: literair vertaler Slowaaks-Nederlands, tolk-vertaler, journalist en fikser voor Nederlandstalige media in Slowakije. Woonde twintig jaar in Slowakije, waar hij in 1996 het hoofdvak neerlandistiek oprichtte aan de Comenius Universiteit van Bratislava. Hij legde zijn uitgebreide kennis van het land vast in de landengids van Dominicus. Begeleidde als reisleider al vele groepen op tochten door dit prachtige land. U bent bij deze Slowakije specialist in uitstekende handen.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
19 t/m 28 juni 2023

Reissom

t/m 28 februari 2023: € 2295
vanaf 1 maart 2023: € 2445
toeslag eenpersoonskamer: € 250

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, alle diners, wijnproeverij, reisleiding, audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen