Exclusieve groepsreis Sicilië

Sicilië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het eigenzinnige maar zeer gastvrije Sicilië heeft in de loop der eeuwen vele volkeren zien komen en gaan: Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Noormannen, Fransen en Spanjaarden. Hun sporen liggen harmonieus naast elkaar. In elf dagen maken we een rondreis over het eiland. Hoogtepunten zijn de mozaïeken van Piazza Armerina, het tempeldal in Agrigento, de tempels van Selinunte, het idyllische Segesta en natuurlijk Palermo. Daarnaast is er aandacht voor minder bekende pareltjes als Mozia.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Op reis wordt hij begeleid door een organisatorisch reisbegeleider.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, di 10-05

Directe lijnvlucht Amsterdam-Catania en transfer naar het hotel in Catania, waar we één nacht verblijven.

dag 2, wo 11-05

Tijdens de wandeling door het centrum van Catania bekijken we de aan de heilige Agatha gewijde kathedraal en de beroemde Fontein van de Olifant, het symbool van de stad. Barokke palazzi, het Odeon en het geboortehuis van de componist Bellini passeren de revue. In Taormina bewonderen we het prachtige Griekse theater. Twee overnachtingen in Syracuse.

dag 3, do 12-05

Syracuse. We hebben aandacht voor de tempel van Apollo, de Dom en de Bron van Aretusa in het oude stadsdeel Ortygia. Ook het Griekse theater en het Archeologisch Museum komen aan bod.

dag 4, vr 13-05

De Romeinse mozaïeken van de villa in Piazza Armerina zijn uitstekend bewaard. Na een stop in Gela rit langs de zuidkust naar Agrigento. Hier maken we een wandeling door het imposante tempeldal. Overnachting in Agrigento.

dag 5, za 14-05

Deze dag begint met het Archeologisch Museum in Agrigento. Daarna rijden we naar Selinunte, waar we aan zee een reeks Griekse tempels en een antieke stad aantreffen. Twee overnachtingen in Marsala.

dag 6, zo 15-05

Het museum Baglio Anselmi in Marsala herbergt een interessante collectie archeologische vondsten uit de nabije omgeving. Ook brengen we een bezoek aan Mazara del Vallo, waar we het bronzen beeld van de dansende sater zien.

dag 7, ma 16-05

Excursie naar het voor de kust gelegen eilandje Mozia. Dit was eens een bloeiende handelspost. Vrije tijd in Trapani en overnachting aldaar.

dag 8, di 17-05

We rijden de Rots van Eryx op naar het adelaarsnest Erice. Aansluitend bezichtigen we de tempel en het theater van Segesta, hoog ingebed in het ruige landschap. Onze overnachtingsplaats is Castellammare del Golfo.

dag 9, wo 18-05

In Monreale bewonderen we de Dom met zijn immense mozaïeken en de aangrenzende kloostertuin. Drie overnachtingen in Palermo.

dag 10, do 19-05

Palermo. Begeleid door een Nederlandstalige stadsgids beleven we de cultuurhistorische en archeologische kanten van de stad. We bezoeken de kathedraal met de graven van de Siciliaanse koningen, de paleiskapel van het Palazzo dei Normanni met haar prachtige mozaïeken, en de kerk van San Giovanni degli Eremiti. Ook lopen we over een van de karakteristieke Palermitaanse markten. ’s Middags blijven we in het oude centrum en bekijken we de San Francesco en de omgeving van Piazza Marina.

dag 11, vr 20-05

Na bezichtiging van het antieke Solunto rijden we naar het vissersplaatsje Cefalù. Hier zien we de prachtige Noormannenkathedraal, een middeleeuwse wasplaats en Museum Mandralisca. De rest van de middag is vrij.

dag 12, za 21-05

Directe lijnvlucht van Palermo naar Rotterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Catania en van Palermo naar Rotterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
10-05-2022: Amsterdam - Catania, 17.50 - 20.40 uur
21-05-2022: Palermo – Rotterdam/Den Haag, 10.20 - 12.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis op Sicilië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Catania (1 nacht) – Syracuse (2 nachten) – Agrigento (1 nacht) – Marsala (2 nachten) – Trapani (1 nacht) – Castellammare del Golfo (1 nacht) – Palermo (3 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn ruim, comfortabel en voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie en/of strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden.

Maaltijden

De inbegrepen diners vinden afwisselend in de hotels en in sfeervolle restaurants plaats. Op Sicilië wordt zeer regelmatig vis geserveerd. Het diner op de eerste avond en een van de diners in Palermo zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en de archeologische opgravingen vaak oneffen zijn. De rondreis is intensief door de vele hotelwisselingen, waarbij het moeilijk is een programmaonderdeel over te slaan.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis op Sicilië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC (in Catania en Palermo, bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

12-daagse vliegreis
10 t/m 21 mei 2022

Reissom

t/m 28 december 2021: € 3195
vanaf 29 december 2021: € 3295
toeslag eenpersoonskamer: € 360
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 9 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, 2 diners, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn