Exclusieve groepsreis Sevilla en omgeving

Sevilla en omgeving • Cultuur en natuur in Andalusië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Vanwege zijn ligging aan de zuidgrens van Europa kenmerkt Andalusië zich door een eeuwenlange uitwisseling van culturen en religies. De hieruit voortvloeiende diversiteit komt duidelijk naar voren in de prachtige stad Sevilla. Verschillende stijlen komen aan de orde: romantiek, barok, renaissance en natuurlijk de mudejarstijl. Het is tijdens onze reisperiode volop voorjaar. Tussendoor maken we kennis met het nationale park Doñana, dat eind februari/begin maart volop in bloei staat. Dit natuurgebied heeft een belangrijke functie in de vogeltrek en herbergt de zeldzame lynx.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Giel Rutten

Bioloog en beëdigd gids in Andalusië. Hij studeerde in Utrecht en Sevilla. In de meer dan 25 jaar dat hij in Spanje woonachtig is heeft hij een grote kennis van en veel liefde voor de regio ontwikkeld.

 

dag 1, do 23-02

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Sevilla. Reisleider Giel Rutten verwelkomt ons op de luchthaven van Sevilla. Eenmaal in de stad aangekomen wandelen we vanaf de bushalte bij het park Jardines de Murillo naar ons hotel, terwijl de bagage voor ons naar het hotel wordt gebracht. Check-in en lunch op eigen gelegenheid. ’s Middags maken we ter kennismaking met de stad een wandeling langs de kathedraal en het Koninklijk Paleis naar de rivier Guadalquivir, de reden van bestaan van Sevilla. Aan de kade zien we de Torre del Oro, onderdeel van de Moorse stadswallen, het operagebouw en de Arena Real Maestranza; aan de overkant ligt de beroemde wijk Triana. We bezoeken de kerk van het Hospital de la Caridad, een waar meesterwerk van barokkunst, met schilderijen van Murillo en Valdes Leal. ’s Avonds gezamenlijk diner in een restaurant niet ver van ons hotel.

dag 2, vr 24-02

Uitgebreide verkenning van Sevilla. We wandelen door de Jardines de Murillo en de oude Joodse wijk Santa Cruz naar de koninklijke tabaksfabriek. Aansluitend voert de route langs het barokke Paleis van San Telmo en de Avenida de la Constitución naar de imposante gotische kathedraal, gebouwd op de plaats waar ooit de hoofdmoskee van de Almohaden stond. We bezoeken ook de aangrenzende Giraldatoren, destijds de hoogste minaret, en de bekende Sinaasappelhof.
Het stadhuis in karakteristieke platarescostijl is zo rijk geornamenteerd dat de barokke San Salvadorkerk bijna sober lijkt. De Casa de Pilatos is een van de best bewaarde stadspaleizen uit de zestiende eeuw, met betegelde patio’s, Romeinse beelden en twee fraaie tuinen. Aansluitend keren we terug naar Santa Cruz, waar we in het minder bekende deel van de wijk, de oude Judería, ingaan op de geschiedenis van de Sefardische joden. Gezamenlijk diner in de stad.

dag 3, za 25-02

We wandelen in de richting van het plein Plaza de la Encarnación, dat overheerst wordt door het omstreden project Metropol Parasol van architect Jürgen Mayer. We nemen een kijkje in het marktgebouw, waar groente, fruit, vlees en vooral veel verse vis aangeboden worden. Dicht bij dit plein bezoeken we het paleis Dueñas, dat tot voor kort bewoond werd door de rijke en beroemde hertogin van Alva. Alle vertrekken zijn gemeubileerd en er zijn fraaie tuinen en patio’s. Na een koffiepauze bezichtigen we in het Antiquarium de tweeduizend jaar oude Romeinse resten, die hier twintig jaar geleden aangetroffen werden. Daarna gaan we naar boven en maken we een wandeling over de promenade boven op de zes reusachtige houten paddenstoelen van het moderne Metropol Parasol.
’s Middags wandelen we door de levendige winkelstraten van het centrum naar het Museo de Bellas Artes. Hier richten we onze aandacht op religieus werk van de grote meesters van de barok: Murillo, Zurbarán, Velazquez en Valdes Leal. We bekijken er ook de niet-religieuze, regionalistische kunst uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Gezamenlijk diner in de stad.

dag 4, zo 26-02

’s Ochtends excursie naar de Dehesa de Abajo, gelegen tussen Doñana en de rijstvelden van de Guadalquivir. Dit is een vogelrijk gebied met flamingo’s, knobbelmeerkoeten, zwarte wouwen en een van de grootste ooievaarskolonies van Europa. Ook de zeldzame Iberische lynx komt er voor.
In het zeer bijzondere bedevaartsoord El Rocío steekt de witte Mariakapel schitterend af tegen de nog ongeasfalteerde zandwegen. Op zondagen komt een vijftal broederschappen naar het dorpje voor de ‘kleine bedevaart’. Voor elke broederschap wordt er een mis opgedragen. De sfeer is bijzonder. Met Pinksteren vindt de grote bedevaart plaats: een miljoen mensen komt dan samen voor de jaarlijkse processie van Onze Lieve Vrouw van El Rocío.
Rondom de kerk staan de broederschapshuizen en er zijn winkeltjes waar medailles en prentjes te koop zijn. Natuurlijk kan er ook een kaarsje gebrand worden. Vanuit het dorp hebben we uitzicht op de moerassen van de Doñana, rijk aan lepelaars, steltkluten, zwarte ibissen en vele flamingo's. We beëindigen de dag in Matalascañas. Hier kunt u een wandeling maken over de prachtige stranden of genieten van een drankje aan de boulevard. Gezamenlijk diner in de stad.

dag 5, ma 27-02

’s Ochtends bezoeken we het Koninklijke Paleis Real Alcázar, een uitstekend voorbeeld van mudejararchitectuur, met prachtige tuinen waar de Moorse cultuur in volle glorie te aanschouwen is. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 6, di 28-02

We maken vanochtend een rondrit door de stad met aandacht voor de twee grote tentoonstellingen van de twintigste eeuw. Aan de zuidkant van de stad ligt het complex van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. We bekijken er de Plaza de América, maken een wandeling door het prachtige monumentale stadspark Maria Luisa met o.a. art-deco- en neomudejarstijlen en we bezoeken de indrukwekkende Plaza de España. Daarna rijden we parallel aan de rivier noordwaarts naar het EXPO’92 complex, de wereldtentoonstelling van Sevilla van 1992. We stoppen even bij de beroemde brug van Santiago Calatrava. We rijden verder naar de ecologische olijfoliefabriek Basilippo voor een wandeling over de plantage, een bezoek aan de molen en een kleine proeverij. In het dromerige ‘witte’ stadje Carmona genieten we eerst van het uitzicht over de Vega van Carmona. We wandelen door de smalle straten naar het centrale plein San Fernando, zien de oude Puerta de Sevilla en het Alcázar de Abajo.
Vanavond kunt u de beste flamencoshow van Sevilla bijwonen (optioneel). Het optreden met zang, dans en gitaar vindt plaats in de patio van een paleisje; de ruimte is klein. Een van de charmes van deze show dat er geen versterking gebruikt wordt. Afscheidsdiner in een uitstekend restaurant.

dag 7, wo 01-03

Matineus vertrek naar de luchthaven van Sevilla, vanwaar in de loop van de ochtend onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Sevilla v.v. met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
23-02-2023: Amsterdam - Sevilla, 09.00 - 11.55 uur
01-03-2023: Sevilla - Amsterdam, 11.05 - 14.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Spanje is het even laat als in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers en excursies buiten Sevilla worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Ook voor grotere afstanden in Sevilla staat de touringcar ter beschikking. Verder zullen we daar de bezienswaardigheden te voet bereiken.

Hotel

We verblijven gedurende de hele reis in het centraal gelegen Hotel Las Casas de la Judería. Dit is gevestigd in 27 traditionele Sevillaanse huizen en paleizen, die met elkaar zijn verbonden door verschillende stegen, gangen en patio's. De accommodatie is ingericht in een klassieke stijl met antiek meubilair. Alle kamers zijn verschillend. Zoals de naam, Las Casas de la Judería, suggereert bevindt het hotel zich in de pittoreske oude Joodse wijk van Sevilla. De belangrijkste monumenten zijn op loopafstand: kathedraal, Giralda, Reales Alcázares en Casa Pilatos.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants. Op de laatste avond zijn de drankjes inclusief. Daarnaast is een proeverij inbegrepen op dag 6. De lunches zijn op eigen gelegenheid. De reisleider doet uiteraard graag suggesties.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikte, gemakkelijke schoenen zijn vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. In de Dehesa de Abajo maken we een wandeling van circa 1,5 uur op - over het algemeen - goed begaanbare paden. Wie niet wil wandelen kan vanuit het bezoekerscentrum op eigen gelegenheid de omgeving verkennen en genieten van de omgeving vanaf een uitzichtpunt.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

Eind februari/begin maart is een zeer geschikte periode voor een rondreis door Andalusië. We mogen rekenen op zachte voorjaarstemperaturen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 tot 21 ºC. ’s Ochtends en in de avond kan het wat fris zijn, en er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Flamencovoorstelling

Desgewenst kunt u op dag 6 om 19.00 uur een flamencovoorstelling van een uur bijwonen. De kosten hiervoor bedragen € 25,- p.p. Aansluitend kunt u met de rest van de groep dineren.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Spanje is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
23 februari t/m 1 maart 2023

Reissom

t/m 22 november 2022: € 1895
vanaf 23 november 2022: € 1995
toeslag eenpersoonskamer: € 295

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 5 diners waarvan 1 inclusief drankjes, 1 proeverij (olijfoliefabriek), reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, overige drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Giel Rutten

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten