Exclusieve groepsreis Sardinië en Corsica

Sardinië en Corsica

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Een gevarieerde rondreis over twee eilanden die elkaar mooi aanvullen. We maken kennis met de wonderbaarlijke beschavingen van de nuraghi-bewoners van Sardinië en de Torreaanse cultuur van Corsica. De menhirs met gezichten op Corsica zijn ongeëvenaard en alleen al Sardinië heeft meer dan tienduizend prehistorische monumenten. Opgravingen uit de Punische en de Romeinse periode vormen een andere rode draad op deze reis. Van het christendom resteren op beide eilanden prachtige Pisaans-romaanse kerken. De pittoreske ’Spaanse’ stad Alghero, de citadelsteden van Corsica, het ruige landschap op beide eilanden en de natuur die volop in bloei staat, maken het geheel compleet. Natuurlijk genieten we ook van de specialiteiten van de lokale keuken.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië, Griekenland en Frankrijk geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

dag 1, za 02-04

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Olbia. We doorkruisen het binnenland van de Gallura en zien onderweg de Trinità di Saccargia, de bekende twaalfde-eeuwse Pisaans-romaanse kerk, die herkenbaar is aan haar gestreepte uiterlijk. Onderweg krijgt u een uitgebreid overzicht van de historie van Sardinië. Bij aankomst in Alghero, waar twee overnachtingen zijn, maken we een korte wandeling door het schilderachtige plaatsje gevolgd door het diner.

dag 2, zo 03-04

Op het programma staan de oeroude opgraving Domus de Janas van Anghelu Ruju en de trappiramide van Monte d’Accoddi. Indien mogelijk brengen we ook een bezoek aan archeologisch museum Museo Nazionale Giovanni Antonio Sanna in Sassari dat een goed overzicht van de Sardijnse cultuur geeft. In de middag is er vrije tijd om het centrum van Alghero verder te verkennen.

dag 3, ma 04-04

In Porto Torres verdient de basiliek van San Gavino met haar bijzondere crypte onze aandacht. Na een stop bij de Romeinse brug is er tijd om te lunchen in Castelsardo. Via een schitterende route rijden we vervolgens naar Santa Teresa Gallura voor de overtocht naar Corsica. Langs de oostkust van Corsica reizen we naar de oude hoofdstad Aléria, waar we twee nachten blijven.

dag 4, di 05-04

Wandeling door de oude stad en de citadel van het schitterend gelegen Corte, waar u tijd heeft om zelf rond te kijken. 's Middags staat een rondrit door de prachtige wijnregio Nebbio op het programma. We bezichtigen de romaanse kerken Santa Maria Assunta in Saint-Florent en San Michele de Murato. Zo ontstaat een goede indruk van de noordkant van het Corsicaanse eiland.

dag 5, wo 06-04

We beginnen met de Romeinse opgraving te Aléria. Onderweg naar de zuidwestkust bezichtigen we de indrukwekkende menhirs en de Torreaanse burcht van Filitosa. In de middag is er een proeverij van lokale likeuren. Overnachting in Sartène.

dag 6, do 07-04

Rit naar Bonifacio, waar we een korte stadswandeling maken en u nog wat tijd heeft om zelf rond te kijken en te lunchen. We varen terug naar Sardinië en bezoeken de prehistorische opgraving Tomba dei Giganti in Coddu Vecchiu. Twee overnachtingen op basis van halfpension in de zeer fraai gelegen agriturismo in Arzachena.

dag 7, vr 08-04

Langs de Costa Smeralda rijden we naar Porto Rotondo en volgt een kennismaking met de moderne Sardijnse architectuur van de San Lorenzo en het stadje. Gezamenlijke lunch aan zee bij de Golf van Olbia. Sfeervol boottochtje naar de Maddalena-archipel, waar we een mooie tocht maken over de strada panoramica. Ook bekijken we Caprera, waar de hacienda van Giuseppe Garibaldi staat.

dag 8, za 09-04

Het stadje Orgosolo beschikt over prachtige murales. Aansluitend zien we in Mamoiada het bijzondere Museo delle Maschere Mediterranee. De traditionele maskers voeren ons terug tot Dionysos en de Schikgodinnen en brengen interessante gebruiken in beeld, zoals het uit de stad verjagen van de jaarlijkse zondebok. Gezamenlijke lunch in een lokale osteria en aansluitend bezoek aan nuraghe Losa. Twee overnachtingen in Cagliari.

dag 9, zo 10-04

Wandeling door de oude binnenstad van Cagliari. We gaan naar een onderaardse crypte, al in gebruik sinds de tijd van de Puniërs, en de Villa van Tigellius, een Romein die bekend is uit Horatius’ Satiren. In de bovenstad staat de Olifantentoren. Een ander hoogtepunt vormt het Nationaal Archeologisch Museum met de mooiste voorwerpen uit de prehistorie van het eiland. De middag is vrij.

dag 10, ma 11-04

Rit naar de Romeinse opgraving Nora en vervolgens naar de indrukwekkende nuraghe Su Nuraxi te Barumini, waar een lokale gids ons rondleidt. Hier zien we niet alleen een toren, maar een volledig dorp eromheen. De indrukwekkende cultuur van de nuraghi-bouwers wordt belicht. Overnachting in Oristano.

dag 11, di 12-04

Bezoek aan het bronnenheiligdom van Santa Cristina, dat van een hoge technische kennis getuigt. We doorkruisen het binnenland en maken een fraaie tocht naar Olbia, waar u nog wat vrije tijd heeft. Overnachting in Olbia.

dag 12, wo 13-04

Vroeg in de ochtend transfer naar de luchthaven van Olbia en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Olbia (Sardinië) en vice versa per Transavia. De vluchtgegevens zijn:
02-04-2022: Amsterdam - Olbia, 12.55 - 15.10 uur
13-04-2022: Olbia - Amsterdam, 09.35 - 11.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis op Sardinië en Corsica wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Tijdens de ritten kunt u genieten van de mooie landschappen die beide regio's bieden. Voor de oversteek van Sardinië naar Corsica v.v. en naar het eiland Caprera maken we gebruik van lokale veerdiensten.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Alghero (2 nachten) - Aléria (2 nachten) - Sartène (1 nacht) - Arzachena (2 nachten) - Cagliari (2 nachten) - Olbia (1 nacht)
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie ligging of vanwege de strategische positie ten opzichte van de bezienswaardigheden.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners, twee lunches en een proeverij inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Begin april is een zeer geschikte periode voor een culturele reis op Sardinië en Corsica. De temperatuur is al aangenaam, al kan het aan de kust nog wat fris zijn. We mogen rekenen op een maximumtemperatuur rond de 20˚C. Een regen- of onweersbui is niet uit te sluiten. Een groot voordeel van reizen in deze periode is dat het hoogseizoen nog niet is begonnen en het nog relatief rustig is op beide eilanden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië en Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Frankrijk en Italië zijn lid van de EU. Indien beide landen op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies hadden, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als een of beide landen 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

12-daagse vliegreis
2 t/m 13 april 2022

Reissom 

t/m 30 november 2021: € 2995
vanaf 1 december 2021: € 3095
toeslag eenpersoonskamer: € 350 
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, proeverij, reisleiding, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn