Exclusieve groepsreis Patagonië

Patagonië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

In het zuiden van Zuid-Amerika gaan Argentinië en Chili samen in de oneindige ruimte die Patagonië heet. Ooit ongastvrij, moeilijk bereikbaar en onbekend is het nu een hemel op aarde met zijn overweldigende natuur en een welhaast voorhistorisch woeste ambiance. Vuurland, Península Valdés, het Beagle-Kanaal, het iconische natuurpark Torres del Paine en de Perito-Moreno-gletsjer behoren tot de fascinerendste plekken van Patagonië. Walvissen, zeeolifanten, zeeleeuwen, pinguïns en vogels hebben er alle ruimte. In de parken en rond de gletsjers zijn er vele soorten landdieren, waaronder de elegante guanaco, het gordeldier, de Patagonische haas en de poema. We logeren in uitstekende hotels en maken een meerdaagse cruise op Lago Argentino.

Reisleiding

De reis wordt geleid door Liliane Close. Ter plaatse wordt zij waar dit verplicht is geassisteerd door lokale, Engelstalige gidsen.

Liliane Close

Woonde vele jaren in Latijns-Amerika en legde zich daar toe op de opvang van gestrande dierlijke kustbewoners. De afgelopen jaren leidde ze met veel succes onze reizen naar onder meer Patagonië, Costa Rica en Spitsbergen.

dag 1, do 03-12

In de avond directe lijnvlucht naar Buenos Aires, waar we de volgende ochtend aankomen.

dag 2, vr 04-12

Transfer naar ons hotel in San Telmo, waar onze kamers bij aankomst ter beschikking staan. In de middag maken we een oriënterende stadsrondrit door het zeer Europees aandoende Buenos Aires. We zien uiteraard de gezellige wijk rond ons hotel en de kleurrijke wijk La Boca, maar ook het Plaza de Mayo, het presidentieel paleis en de kathedraal. We overnachten in de Argentijnse hoofdstad.

dag 3, za 05-12

Vroeg in de ochtend lijnvlucht naar Trelew in Patagonië en transfer naar ons hotel in Puerto Madryn. In de middag excursie naar het nabije Punta Loma, waar we een wandeling maken naar de grote kolonie zeeleeuwen.

dag 4, zo 06-12

Het Reserva Faunística Península Valdés is de top wat betreft het rijke dierenleven op het land en in de zee. Eerst bereiken we Puerto Pirámides, vanwaar we een tocht in de baai maken voor een spectaculaire ontmoeting met walvissen, de kolossale zuidkapers, die hier hoog uit het water komen. Overnachting in het Puerto Piramides.

dag 5, ma 07-12

Via de oostelijke route en langs Punta Norte rijden we terug naar Puerto Madryn. Onderweg maken we kennis met diverse Patagonische diersoorten, zoals de mara (Patagonische haas), de guanaco en de nandoe. We maken ook een wandeling naar een zeeolifantenkolonie en lopen tussen Magelhaen-pinguïns. Onderweg gebruiken we een traditionele asado-lunch.

dag 6, di 08-12

Lijnvlucht naar Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. We maken een boottocht over het Beagle-Kanaal, de zeestraat die vernoemd is naar de Beagle, het schip waarmee Darwin rond 1830 dit gebied verkende. Er liggen talloze eilandjes met zeeleeuwen en velerlei zeevogels.

dag 7, wo 09-12

We verkennen het Nationaal Park Tierra del Fuego, dat tegen de grens met Chili aanligt. We kunnen er moerassen en bergen, orchideeën en zeldzame vogels vinden. In Ushuaia brengen we een bezoek aan het Museum van het Einde van de Wereld, dat vertelt over de eerste expedities naar het gebied en de inheemse volkeren.

dag 8, do 10-12

In de ochtend lijnvlucht naar El Calafate, gelegen aan de voet van het Andes-gebergte. De stad ligt aan het Lago Argentino, een meer dat gevoed wordt door het smeltende ijs van het Zuidelijke IJsveld. De middag is ter vrije besteding. U kunt met de reisleiding een wandeling maken naar Laguna Nimez, een klein natuurpark met maar liefst ruim tachtig soorten vogels.

dag 9, vr 11-12

De ochtend is wederom ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het instructieve gletsjermuseum Glaciarium (entree niet inbegrepen). In de middag transfer naar Punta Bandera, waar we aan boord gaan van het M/V Santa Cruz voor een driedaagse cruise over het Lago Argentino. De komende twee nachten verblijven we aan boord van dit schip op basis van volpension. Tijdens het diner zet het schip koers richting Bahia Alemana. Onderweg zien we waarschijnlijk al de eerste drijvende ijsbergen.

dag 10, za 12-12

We varen de noordelijke arm van het Argentino-meer in via de nauwe passage Boca del Diablo. Vanaf hier bevinden we ons in Nationaal Park Los Glaciares. De tocht biedt onvergetelijke uitzichten op het omliggende landschap met zijn vele gletsjers. We bezoeken er vandaag twee: de Spegazzini-gletsjer en de Upsala-gletsjer. Bij Puesta de las Vacas kunnen we aan land gaan en de toendra van dichtbij ervaren. Mogelijk zien we ook de condor vliegen, de koning van het Andesgebergte. In de avond vertrekt het schip zuidwaarts naar Bahia Toro.

dag 11, zo 11-12

De Santa Cruz zet deze ochtend koers richting de beroemde Perito Moreno-gletsjer. Dit is de grootste van de drie gletsjers in dit gebied, die in weerwil van de klimaatverandering niet korter wordt. Met enorm gekraak en knallen breken stukken ijs af die als ijsbergen in het meer wegdrijven. De uitzichtpunten boven de gletsjer zijn voor ieder begaanbaar. Het is een fantastische ervaring om dit van nabij mee te maken. Na de lunch met zicht op de gletsjer keren we terug naar Punta Bandera. Ontscheping en transfer naar El Calafate, waar overnachting.

dag 12, ma 14-12

Vanuit El Calafate rijden we naar het nationale park Torres del Paine, dat net over de grens in Chili ligt. In dit fenomenale park, werelderfgoed, spiegelen de beroemde torres zich in grote meren. We verkennen het park op ons gemak en genieten van de lokale flora en fauna. Overnachting in Hotel Lago Grey aan de oever van het gelijknamige meer.

dag 13, di 15-12

We rijden dwars door het park naar het Lago del Toro waar we overnachten in hotel Río Serrano. Onderweg maken we stops en genieten tijdens korte wandelingen van fotogenieke granieten bergpieken, gletsjers, meren en Andes-flora en -fauna. We zien onderweg vele vogels en hoogstwaarschijnlijk guanaco’s (een soort lama), nandoes (een struisvogel) en vossen; met wat geluk zelfs een poema. Ook besteden we aandacht aan de bijzondere flora.

dag 14, wo 16-12

We verlaten Torres del Paine en rijden zuidwaarts naar Puerto Natales, waar we onderweg de Milodón-grot bezoeken. In dit natuurmonument zijn de overblijfselen van een reuzenluiaard, zo groot als een olifant, gevonden. We lunchen onderweg bij estancia Puerto Consuelo en maken daar kennis met de geschiedenis van de eerste kolonisten in dit gebied. Ten slotte maken we een wandeling over de boulevard van Puerto Natales.

dag 15, do 17-12

We steken de grens met Argentinië weer over. We volgen een stukje van de befaamde Ruta 40, onderdeel van de Panamerican Highway, terug naar El Calafate. In de namiddag lijnvlucht naar Buenos Aires voor de laatste overnachting.

dag 16, vr 18-12

Vanmorgen vrije tijd, bijvoorbeeld om te voet het herontwikkelde en trendy havengebied Puerto Madero verkennen. Of u maakt met de reisleiding een wandeling door Reserva Ecológica Costanera Sur, pal voor de kust. In de middag vertrekt onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 17, za 19-12

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Buenos Aires en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
03-12-2020: Amsterdam - Buenos Aires, 21.20 - 07.05 uur (volgende dag)
18-12-2020: Buenos Aires - Amsterdam, 16.30 - 09.45 uur (volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen. Op de binnenlandse vluchten in Argentinië geldt echter een limiet van 15 kilo. NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijk. In Argentinië, Chili en Brazilië is het in de winter 4 uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken viermaal gebruik van een binnenlandse vlucht. Voor het vervoer over land gebruiken we een stevig type touringcar, met ruim voldoende zitplaatsen. Het is lang licht en daarom kunnen we op deze manier veel van het landschap zien.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Buenos Aires (1 nacht) - Puerto Madryn (1 nacht) – Punta Delgada (1 nacht) - Puerto Madryn ( 1 nacht) - Ushuaia (2 nachten) – El Calafate (1 nacht) - aan boord M/V Santa Cruz ( 2 nachten) - El Calafate ( 1 nacht) - Nationaal Park Torres del Paine (2 nachten in verschillende hotels) - Puerto Natales ( 1 nacht) - Buenos Aires ( 1 nacht)
We logeren in Buenos Aires in een goed, centraal gelegen hotel. In de andere plaatsen horen de gekozen hotels met vier sterren tot de beste ter plaatse (in Ushuaia 3 sterren). De cabines aan boord van het M/V Santa Cruz hebben allen een raam. Alle kamers en de cabines hebben privé-toilet en douche of bad.

Maaltijden

Inbegrepen zijn vijf lunches en zeven diners, plus twee lunches en twee diners aan boord van het M/V Santa Cruz. De overige maaltijden zijn vrij. Tenminste eenmaal gebruiken we een asado, een typische Argentijnse barbecue. Rundvlees staat prominent op het menu. Invloed van de Italiaanse keuken is merkbaar. De betere Argentijnse wijnen zijn van hoge kwaliteit. Uiteraard regelen wij desgewenst ook vegetarische maaltijden.

Kleding

U dient zich te kleden in laagjes, zodat u goed voorbereid bent op het grillige Patagonische klimaat. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is wezenlijk – in de eerste plaats in uw eigen belang – dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Wie alles goed wil meemaken, moet bereid zijn om stukjes te lopen over strand en over rots- en bergachtig terrein.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen op dagen dat er geen transfer is. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

U dient in Patagonië rekening te houden met allerlei weersomstandigheden. Het is er bijna zomer; dan komt de temperatuur overdag vaak op 20 à 22 °C en is het lang licht. Maar vooral in het diepe zuiden kan het weer heel wisselend en zelfs koud zijn. Er is altijd kans op korte sneeuwbuien en/of storm.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Argentinië, Chili en Brazilië dient uw paspoort geldig te zijn t/m minimaal zes maanden na vertrek, dus t/m 18 juni 2021.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Argentinië en Chili is de peso (ARS resp. CLP) het betaalmiddel. U kunt ook met Amerikaanse dollars betalen. Er is een hoge inflatie in Argentinië en dit maakt het land relatief prijzig. U heeft onderweg geld nodig voor een aantal maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 257 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek.
Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

17-daagse vliegreis
3 t/m 19 december 2020

Reissom

t/m 11 augustus 2020: € 8490
vanaf 12 augustus 2020: € 8640
toeslag eenpersoonskamer: €1370
NB 1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.
NB 2 De eenpersoonskamertoeslag zoals hierboven genoemd voorziet ook in een eigen hut aan boord van het M/V Santa Cruz. Wanneer u aan boord van dit schip een kamer wenst te delen met een medereizig(st)er, dan bedraagt de de eenpersoonskamertoeslag voor de reis € 960,-. Ook hier geldt: wanneer geen medereizig(st)er beschikbaar is om de hut mee te delen, dan wordt alsnog de volledige eenpersoonskamertoeslag à € 1370,- in rekening gebracht.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, luxe cruise Lago Argentino, logies met ontbijt, 7 lunches, 9 diners, reisleiding, okale gidsen, entrees en parkgelden, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 18

Reisleiding

Liliane Close

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA