Skip to main content
Oud en Nieuw in Toscane
Oud en Nieuw in Toscane
Oud en Nieuw in Toscane

Oud en Nieuw in Toscane

Een bezoek aan Florence en Siena rond de jaarwisseling is een aangename beleving. Er zijn relatief weinig toeristen, waardoor de sfeer gemoedelijker is. En met wat geluk kunnen we genieten van een strakblauwe hemel en een winterzon die alles prachtig uitlicht. De reis geeft een goede indruk van de geschiedenis van beide steden. Ze waren elkaars rivalen en hebben elk grote namen voortgebracht op artistiek gebied. In de dertiende en de veertiende eeuw ontwikkelden de steden in Toscane zich in een onwaarschijnlijk hoog tempo. De handel en het bankwezen bloeiden op en de bevolking groeide. De vruchtbare contado buiten de stadsmuren en de belangrijke handelswegen vielen steeds meer onder stedelijk gezag, daarbuiten was het land nog grotendeels woest en onherbergzaam. Siena kende toen zijn grootste bloeiperiode, in concurrentie met het naburige Florence. Deze wedijver heeft geleid tot bijzondere monumenten als de magistrale dom en schilderingen die ons nog steeds bekoren, zoals die van het Palazzo Pubblico. De grote pestuitbraak van 1348 kwam de stad nooit echt te boven, maar Florence werd daarna pas echt de ‘bloeiende’. Een toenemende interesse voor de antieke letteren, kunst en architectuur leidde tot een renaissance van de klassieke vormentaal en ideeënwereld. De Medici en andere rijke families lieten prachtige palazzi bouwen en decoreren met fresco’s, schilderijen en beelden. Ook kerken en kloosters werden ondersteund en kregen een nieuwe glans. Giotto, Ambrogio Lorenzetti, Donatello, Fra Angelico en Michelangelo. Het zijn slechts enkele van de Toscaanse kunstenaars uit het duecento tot het cinquecento met wie we kennis zullen maken. We besteden uiteraard ook voldoende aandacht aan de innerlijke mens, terwijl we genieten van lokale specialiteiten in aangename restaurants.

dag 1, zondag 29-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Florence. Na het inchecken in het hotel maken we een verkennende wandeling door het middeleeuwse centrum van de stad. We ontdekken op de gevel van het Ospedale degli Innocenti terracotta wikkelkinderen en bekijken het baptisterium met zijn gouden mozaïeken en bronzen deuren van Ghiberti – waarvan we de originelen zien in het Museo dell’Opera. Via Or San Michele, met beelden van onder anderen Donatello, belanden we op de Piazza della Signoria met het Palazzo Vecchio en de Loggia degli Lanzi met haar al even beroemde beelden. We besluiten de dag met een aperitivo (niet inbegrepen) en een goed diner.

dag 2, maandag 30-12

De dag begint in het Bargello Museum, met het eerste westerse naakt sinds de oudheid: Donatello’s androgyne David, en Michelangelo’s eerste vrijstaande beeld, van de god Bacchus. Vervolgens voert een wandeling ons langs verschillende kerken. In de Santa Trinita bekijken we de indrukwekkende Sassettikapel met fresco’s van Domenico Ghirlandaio. De wit-grijze Santo Spirito, van de hand van Brunelleschi, wordt gekenmerkt door een grote rust en ritmiek. We zien hoe de schilder Masaccio grenzen verlegt in de Brancaccikapel in de Santa Maria del Carmine. De Verjaging van Adam en Eva uit het Paradijs is ongeëvenaard. De kapellen in de Santa Croce ontstonden in concurrentie met de praalkapellen in de Santa Maria Novella, die we morgen bezoeken. We zien er fresco’s van Giotto, Maso di Banco, Taddeo en Agnolo da Milano. In het bijbehorende museum bevindt zich een van de mooiste renaissancejuwelen van Florence: Brunelleschi’s Pazzikapel. We besluiten de dag met het Palazzo Medici Riccardi, ooit het thuis van de roemruchte familie De’ Medici. De kapel die Benozzo Gozzoli hier beschilderde, is een lust voor het oog dat van kostelijke details houdt!

dag 3, dinsdag 31-12

Het San Marcoklooster werd in opdracht van Cosimo de’ Medici herbouwd, inclusief een openbare bibliotheek. Fra Angelico, monnik in het klooster, decoreerde de gangen en cellen met ingetogen afbeeldingen in de voor hem zo kenmerkende zachte pasteltinten. We laten ons overweldigen door het interieur van de Santa Maria Novella, met in het koor prachtige fresco’s van Michelangelo’s leermeester Domenico Ghirlandaio. De Spaanse Kapel ernaast laat zien hoe hoog de ambities in de middeleeuwen waren op studiegebied. Tot slot gaan we naar de Dom met de klokkentoren van Giotto en de beroemde koepel van Brunelleschi. De rest van de dag is ter vrije besteding. Desgewenst kunt u die gebruiken om de Galleria degli Uffizi met haar unieke schilderijencollectie op eigen gelegenheid te verkennen. In chronologische volgorde ziet u daar de stijlontwikkeling vanaf de protorenaissance, met Cimabue en Giotto, tot aan de hoogrenaissance, met Botticelli’s Geboorte van Venus en diens Primavera. Oudejaarsavond beleeft u op typisch Italiaanse wijze met een cenone, een groot diner, gevolgd door het aftellen naar twaalf uur 's nachts.

dag 4, woensdag 01-01

We rijden door het karakteristieke Toscaanse heuvelland naar Siena, waar we onze intrek nemen in een hotel aan de rand van het centrum. We stoppen in het pittoreske San Gimignano met zijn vele torens voor een wandeling en de lunch. Eenmaal in Siena verkennen we het oude centrum te voet. Nauwe straatjes voeren ons naar de bijzondere Campo, met het Palazzo Pubblico en de iconische Torre del Mangia, en de beroemde dertiende-eeuwse Dom, met zijn rijk versierde façade en interieur. We bezichtigen vandaag of morgen ook de Libreria Piccolomini, gebouwd voor de verzameling van paus Pius II en met schilderingen van a Pinturicchio.

dag 5, donderdag 02-01

In het museum van de Dom zijn de belangrijkste kunstschatten van de Dom ondergebracht, waaronder de originele beelden van de façade en de resten van het hoofdaltaar van Duccio, het befaamdste altaarstuk van de veertiende eeuw. Het Ospedale di Santa Maria della Scala tegenover de Dom heeft nog een deel van de oorspronkelijke inrichting bewaard, alsmede prachtige fresco’s. Aan het einde van de middag, wanneer de meeste toeristen de stad weer hebben verlaten, bekijken we in alle rust het Palazzo Pubblico. Centraal staan de fresco’s van Ambrogio Lorenzetti over het Goede en het Slechte Bestuur.

dag 6, vrijdag 03-01

Op de weg terug naar de luchthaven van Florence staan nog twee bezoeken op het programma. Op een heuvel tegenover Siena ligt de Basilica dell’Osservanza. De Observanten waren gesticht door de Franciscaan Bernardinus van Siena, die streefde naar strikte naleving van het armoede-ideaal en zich verzette tegen de rijkdom van de kloosters. De abdij van Monte Oliveto wordt omringd door cipressen en de door erosie ontstane kloven van de Crete Senesi, net als toen het werd gesticht als kluizenarij. De frescocyclus van Luca Signorelli en Il Sodoma verhaalt uitvoerig over het leven van de heilige Benedictus, wiens regel hier nog altijd gevolgd wordt. Na de lunch rijden we door naar de luchthaven van Florence voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Florence en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
29-12-2024: Amsterdam - Florence, 10.05 - 12.05 uur
03-01-2025: Florence - Amsterdam, 16.45 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? U reist met slechts tweemaal overstappen van Amsterdam naar Florence in circa 14 tot 20 uur. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

We maken ter plekke gebruik van een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt. In de steden wordt uiteraard veel gelopen.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Florence (3 nachten) - Siena (2 nachten)
We verblijven in twee aangename viersterrenhotels. Ons hotel in Florence is zeer centraal gelegen; in Siena ligt het hotel aan de rand van de oude stad. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 5 diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
Wellicht het bekendste Florentijnse gerecht is de bistecca alla Fiorentina: een Florentijnse steak die rare tot medium rare wordt gegrild en in al zijn eenvoud geserveerd met wat citroensap, peper en zout. Een traditioneel pastagerecht is de pappardelle al cinghiale (pappardelle met wildzwijnsaus). Pici is een (verse) pastasoort die traditioneel uit Toscane komt. Verder staat Toscane bekend om het versgebakken brood, vaak zonder zout. Als dit brood niet meer lekker vers is, wordt het vaak gebruikt in traditionele gerechten. Denk hierbij aan panzanella (Toscaanse salade met oud brood en tomaten), ribollita (groentesoep met bonen) en pappa al pomodoro (dikke tomatensoep met brood). Ook bekend zijn de cantucci (knapperige amandelkoekjes), gedikt in een glaasje vin santo (een dessertwijn).

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water, acqua naturale, kopen. In grote steden als Bologna ziet u vaak fonteintjes op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Zo’n fonteintje heet fontanelle. We raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u dit bij een fontanelle kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Rond de jaarwisseling rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 10 ºC. ’s Nachts blijft de gemiddelde minimumtemperatuur net boven het vriespunt. Een regenbui is niet uit te sluiten, maar dikwijls is het ook zonnig. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Een bezoek aan Florence en Siena rond de jaarwisseling is een aangename beleving. Er zijn relatief weinig toeristen, waardoor de sfeer gemoedelijker is. En met wat geluk kunnen we genieten van een strakblauwe hemel en een winterzon die alles prachtig uitlicht. De reis geeft een goede indruk van de geschiedenis van beide steden. Ze waren elkaars rivalen en hebben elk grote namen voortgebracht op artistiek gebied. In de dertiende en de veertiende eeuw ontwikkelden de steden in Toscane zich in een onwaarschijnlijk hoog tempo. De handel en het bankwezen bloeiden op en de bevolking groeide. De vruchtbare contado buiten de stadsmuren en de belangrijke handelswegen vielen steeds meer onder stedelijk gezag, daarbuiten was het land nog grotendeels woest en onherbergzaam. Siena kende toen zijn grootste bloeiperiode, in concurrentie met het naburige Florence. Deze wedijver heeft geleid tot bijzondere monumenten als de magistrale dom en schilderingen die ons nog steeds bekoren, zoals die van het Palazzo Pubblico. De grote pestuitbraak van 1348 kwam de stad nooit echt te boven, maar Florence werd daarna pas echt de ‘bloeiende’. Een toenemende interesse voor de antieke letteren, kunst en architectuur leidde tot een renaissance van de klassieke vormentaal en ideeënwereld. De Medici en andere rijke families lieten prachtige palazzi bouwen en decoreren met fresco’s, schilderijen en beelden. Ook kerken en kloosters werden ondersteund en kregen een nieuwe glans. Giotto, Ambrogio Lorenzetti, Donatello, Fra Angelico en Michelangelo. Het zijn slechts enkele van de Toscaanse kunstenaars uit het duecento tot het cinquecento met wie we kennis zullen maken. We besteden uiteraard ook voldoende aandacht aan de innerlijke mens, terwijl we genieten van lokale specialiteiten in aangename restaurants.

dag 1, zondag 29-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Florence. Na het inchecken in het hotel maken we een verkennende wandeling door het middeleeuwse centrum van de stad. We ontdekken op de gevel van het Ospedale degli Innocenti terracotta wikkelkinderen en bekijken het baptisterium met zijn gouden mozaïeken en bronzen deuren van Ghiberti – waarvan we de originelen zien in het Museo dell’Opera. Via Or San Michele, met beelden van onder anderen Donatello, belanden we op de Piazza della Signoria met het Palazzo Vecchio en de Loggia degli Lanzi met haar al even beroemde beelden. We besluiten de dag met een aperitivo (niet inbegrepen) en een goed diner.

dag 2, maandag 30-12

De dag begint in het Bargello Museum, met het eerste westerse naakt sinds de oudheid: Donatello’s androgyne David, en Michelangelo’s eerste vrijstaande beeld, van de god Bacchus. Vervolgens voert een wandeling ons langs verschillende kerken. In de Santa Trinita bekijken we de indrukwekkende Sassettikapel met fresco’s van Domenico Ghirlandaio. De wit-grijze Santo Spirito, van de hand van Brunelleschi, wordt gekenmerkt door een grote rust en ritmiek. We zien hoe de schilder Masaccio grenzen verlegt in de Brancaccikapel in de Santa Maria del Carmine. De Verjaging van Adam en Eva uit het Paradijs is ongeëvenaard. De kapellen in de Santa Croce ontstonden in concurrentie met de praalkapellen in de Santa Maria Novella, die we morgen bezoeken. We zien er fresco’s van Giotto, Maso di Banco, Taddeo en Agnolo da Milano. In het bijbehorende museum bevindt zich een van de mooiste renaissancejuwelen van Florence: Brunelleschi’s Pazzikapel. We besluiten de dag met het Palazzo Medici Riccardi, ooit het thuis van de roemruchte familie De’ Medici. De kapel die Benozzo Gozzoli hier beschilderde, is een lust voor het oog dat van kostelijke details houdt!

dag 3, dinsdag 31-12

Het San Marcoklooster werd in opdracht van Cosimo de’ Medici herbouwd, inclusief een openbare bibliotheek. Fra Angelico, monnik in het klooster, decoreerde de gangen en cellen met ingetogen afbeeldingen in de voor hem zo kenmerkende zachte pasteltinten. We laten ons overweldigen door het interieur van de Santa Maria Novella, met in het koor prachtige fresco’s van Michelangelo’s leermeester Domenico Ghirlandaio. De Spaanse Kapel ernaast laat zien hoe hoog de ambities in de middeleeuwen waren op studiegebied. Tot slot gaan we naar de Dom met de klokkentoren van Giotto en de beroemde koepel van Brunelleschi. De rest van de dag is ter vrije besteding. Desgewenst kunt u die gebruiken om de Galleria degli Uffizi met haar unieke schilderijencollectie op eigen gelegenheid te verkennen. In chronologische volgorde ziet u daar de stijlontwikkeling vanaf de protorenaissance, met Cimabue en Giotto, tot aan de hoogrenaissance, met Botticelli’s Geboorte van Venus en diens Primavera. Oudejaarsavond beleeft u op typisch Italiaanse wijze met een cenone, een groot diner, gevolgd door het aftellen naar twaalf uur 's nachts.

dag 4, woensdag 01-01

We rijden door het karakteristieke Toscaanse heuvelland naar Siena, waar we onze intrek nemen in een hotel aan de rand van het centrum. We stoppen in het pittoreske San Gimignano met zijn vele torens voor een wandeling en de lunch. Eenmaal in Siena verkennen we het oude centrum te voet. Nauwe straatjes voeren ons naar de bijzondere Campo, met het Palazzo Pubblico en de iconische Torre del Mangia, en de beroemde dertiende-eeuwse Dom, met zijn rijk versierde façade en interieur. We bezichtigen vandaag of morgen ook de Libreria Piccolomini, gebouwd voor de verzameling van paus Pius II en met schilderingen van a Pinturicchio.

dag 5, donderdag 02-01

In het museum van de Dom zijn de belangrijkste kunstschatten van de Dom ondergebracht, waaronder de originele beelden van de façade en de resten van het hoofdaltaar van Duccio, het befaamdste altaarstuk van de veertiende eeuw. Het Ospedale di Santa Maria della Scala tegenover de Dom heeft nog een deel van de oorspronkelijke inrichting bewaard, alsmede prachtige fresco’s. Aan het einde van de middag, wanneer de meeste toeristen de stad weer hebben verlaten, bekijken we in alle rust het Palazzo Pubblico. Centraal staan de fresco’s van Ambrogio Lorenzetti over het Goede en het Slechte Bestuur.

dag 6, vrijdag 03-01

Op de weg terug naar de luchthaven van Florence staan nog twee bezoeken op het programma. Op een heuvel tegenover Siena ligt de Basilica dell’Osservanza. De Observanten waren gesticht door de Franciscaan Bernardinus van Siena, die streefde naar strikte naleving van het armoede-ideaal en zich verzette tegen de rijkdom van de kloosters. De abdij van Monte Oliveto wordt omringd door cipressen en de door erosie ontstane kloven van de Crete Senesi, net als toen het werd gesticht als kluizenarij. De frescocyclus van Luca Signorelli en Il Sodoma verhaalt uitvoerig over het leven van de heilige Benedictus, wiens regel hier nog altijd gevolgd wordt. Na de lunch rijden we door naar de luchthaven van Florence voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Florence en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
29-12-2024: Amsterdam - Florence, 10.05 - 12.05 uur
03-01-2025: Florence - Amsterdam, 16.45 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? U reist met slechts tweemaal overstappen van Amsterdam naar Florence in circa 14 tot 20 uur. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

We maken ter plekke gebruik van een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt. In de steden wordt uiteraard veel gelopen.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Florence (3 nachten) - Siena (2 nachten)
We verblijven in twee aangename viersterrenhotels. Ons hotel in Florence is zeer centraal gelegen; in Siena ligt het hotel aan de rand van de oude stad. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 5 diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
Wellicht het bekendste Florentijnse gerecht is de bistecca alla Fiorentina: een Florentijnse steak die rare tot medium rare wordt gegrild en in al zijn eenvoud geserveerd met wat citroensap, peper en zout. Een traditioneel pastagerecht is de pappardelle al cinghiale (pappardelle met wildzwijnsaus). Pici is een (verse) pastasoort die traditioneel uit Toscane komt. Verder staat Toscane bekend om het versgebakken brood, vaak zonder zout. Als dit brood niet meer lekker vers is, wordt het vaak gebruikt in traditionele gerechten. Denk hierbij aan panzanella (Toscaanse salade met oud brood en tomaten), ribollita (groentesoep met bonen) en pappa al pomodoro (dikke tomatensoep met brood). Ook bekend zijn de cantucci (knapperige amandelkoekjes), gedikt in een glaasje vin santo (een dessertwijn).

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water, acqua naturale, kopen. In grote steden als Bologna ziet u vaak fonteintjes op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Zo’n fonteintje heet fontanelle. We raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u dit bij een fontanelle kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Rond de jaarwisseling rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 10 ºC. ’s Nachts blijft de gemiddelde minimumtemperatuur net boven het vriespunt. Een regenbui is niet uit te sluiten, maar dikwijls is het ook zonnig. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Cornelis Jonkman.

drs. Cornelis Jonkman

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Hij neemt zijn reizigers mee op een lange wandeling door de cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Steeds speelt op de achtergrond de vraag: wat hebben achtereenvolgende perioden bijgedragen aan de Europese cultuur? Cornelis Jonkman heeft inmiddels vele reizen geleid naar Rome, Florence en Venetië, maar ook naar Griekenland, Turkije en het Midden-Oosten.

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
29 december 2024 t/m 3 januari 2025
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer en verblijf’.

Reissom

t/m 15 oktober 2024: € 2395
vanaf 16 oktober 2024: € 2545
toeslag eenpersoonskamer: € 430
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 5 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.