Skip to main content
Natuurreis door ongerept Noord-Spanje
Natuurreis door ongerept Noord-Spanje
Natuurreis door ongerept Noord-Spanje

Natuurreis door ongerept Noord-Spanje

Deze reis is volgeboekt. Indien gewenst kunnen wij op de wachtlijst plaatsen.

Verkenning van het rijk van wolven, bruine beren en wilde katten.

Deze natuurreis brengt ons naar het noordwesten van Spanje, waar het Cantabrische gebergte gelegen is. Dit is zo’n 300 kilometer lang en strekt zich uit van het oosten van Galicië tot aan de Pyreneeën in het westen. In het noorden vinden we, dicht bij zee, zeer steile hellingen, en in het zuiden en langgerekte hellingen die reiken tot aan de hoogvlakte van Castilla-La-Mancha.
In de afgelegen heuvels en bergketens met zijn oeroude eiken- en beukenbossen, heidevelden en hoge graslanden komen talloze wilde dieren voor. Zo leven er in het gebied meer dan zeventig wolven in verschillende roedels, dankzij jarenlange inspanningen op het gebied van natuurbehoud en natuurgericht toerisme. Naast de Iberische wolf vormt dit deel van Spanje het leefgebied van de Cantabrische bruine beer en de steeds zeldzamer wordende wilde kat. We leren hun sporen te duiden. De bronst van de herten, die van halverwege september tot begin oktober in volle gang is, is een van de hoogtepunten van de observaties. Onder de vogels die zich in deze bosomgeving thuis voelen, zijn de middelste bonte specht, de zwarte specht en de boomkruiper. We worden begeleid door lokale natuurbeschermers en geleid naar plekken waar we de meeste kans hebben om de dieren te zien.

NB De exacte volgorde van de bezoeken wordt ter plekke bepaald. De reden hiervoor is dat wij steeds de beste condities nastreven voor een programmaonderdeel, bijvoorbeeld het spotten van een beer of een wolf. Wij passen ons daarbij aan het ritme van de natuur aan.

dag 1, ma 30-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bilbao en transfer naar het hotel in San Martín de Perapertú, op de grens tussen Cantabrië en Castilië en León.

dag 2 en 3, di 01-10 en wo 02-10

Deze twee dagen verkennen we de Montaña Palentina per terreinwagen en te voet. Dit voor velen onbekende natuurpark herbergt misschien wel de grootste biodiversiteit in West-Europa. Met een beetje geluk vangen we al een eerste glimp op van de Iberische wolf, of wellicht van een Cantabrische bruine beer, wilde kat of verschillende bergvogels.

dag 4, do 03-10

Vandaag verkennen we Marismas de Santoña, het belangrijkste moerasgebied van Noord-Spanje. Het natuurpark, met meer dan 4.000 hectare van hoge ecologische waarde, wordt beschouwd als een van de biologisch meest diverse enclaves in Spanje. In totaal zijn er 121 vogelsoorten geteld in dit gebied. Een groot aantal van hen komt uit Noord-Europa en overwintert hier. Andere stoppen hier tijdens de trekseizoenen in de lente en de herfst, vooral watervogels. Voor duizenden eenden, ganzen, steltlopers en meeuwen dient dit gebied als rustplaats. Wij zijn er dus op een ideaal moment!

dag 5, vr 04-10

Vanochtend vervolgen we onze zoektocht naar wolven. Daarna trekken we de hooggelegen valleien in en speuren we langs de bergflanken naar wilde katten en andere dieren. De populatie bergkatten in de Montaña Palentina is een van de grootste, zo niet de grootste van Europa door het goede behoud van de habitat. Dit maakt dit gebied tot de ideale plek om deze soort, die in het grootste deel van Europa aan het verdwijnen is, te bewonderen.

dag 6, za 05-10

We bezoeken het geologische reservaat Las Loras, een eigenaardig landschap waar kalkstenen kliffen, rotsachtige labyrinten en hooggelegen heidevelden worden afgewisseld met spectaculaire ravijnen, kristalheldere watervallen en vruchtbare valleien. Binnen deze grote geologische diversiteit kunnen we verschillende roofvogels en vale gieren zien die zich op rotsuitstulpingen nestelen. We bezoeken ook enkele Romaanse kerkjes te midden van deze ecologische weelde.

dag 7, zo 06-10

Voor de laatste keer gaan we op zoek naar wolven en ander groot wild, om deze reis in stijl af te sluiten.

dag 8, ma 07-10

Vroege transfer naar Bilbao en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bilbao en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
30-09-2024: Amsterdam - Bilbao, 14.25 - 16.30 uur
07-10-2024: Bilbao - Amsterdam, 12.00 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om via Parijs en Barcelona naar Bilbao te reizen. Afhankelijk van het treinschema in september dient u rekening te houden met een reistijd van circa 30 uur met minimaal 2 keer overstappen, en een extra overnachting. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Voor de luchthaventransfers zetten we een comfortabele microbus in. Voor het vervoer in het gebied maken we gebruik van fourwheeldrives. Dit geeft ons toegang tot de beperkt toegankelijke plekken in het natuurpark, waardoor we lange tochten te voet vermijden. Afhankelijk van het aantal deelnemers wisselt u de raamplaatsen af.

Hotel

We verblijven gedurende de hele reis in een comfortabel driesterrenhotel in San Martín de Perapertú, aan de rand van natuurreservaat Montaña Palentina en omgeven door bossen en bergen. Het berghotel, een voormalige smederij, hooizolder en bakkerij, is nu omgebouwd tot een gezellige accommodatie met rustieke kamers. Het hotel is exclusief voor onze groep gereserveerd.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Er wordt gedineerd in het hotel. Men serveert er gerechten uit de streek. Onderweg picknicken we in de natuur. We zoeken altijd een comfortabele plek waar houten banken of stenen als banken staan, met een tafel. Als het slecht weer is, zoeken we een overdekte picknickplaats.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De wandelingen zijn gemakkelijk en veelal over vlak terrein. Het vervoer per fourwheeldrive maakt dat er geen lange afstanden gelopen hoeven te worden. Bovendien zullen we enkele uren per dag (circa twee) stilzitten om zo dieren te bekijken. Aan te raden is om een (opblaasbaar) zitkussentje mee te nemen. Soms staan we vroeg op, vóór zonsopgang, om dieren te kunnen zien.
In alle kamers van het hotel bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Er is geen kofferservice beschikbaar en u moet zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen.
Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Het is aan te raden gebruik te maken van flesjes drinkwater, zeker voor deze natuurreis.

Reisperiode

Eind september, begin oktober is een zeer geschikte periode voor een natuurreis in Noord-Spanje. In deze periode is de kans groot om dieren (grote carnivoren) te zien, met name de Iberische wolf. De temperatuur is nog aangenaam, maar niet te warm. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl, er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden). Houd er rekening mee dat de temperatuur in de bergen een stuk lager kan liggen en dat het ’s nachts flink kan afkoelen. Neem daarom warme kleding mee. Laagjes zijn handig, evenals gedekte kleuren. Denkt u daarbij aan trekkingkleding (shirts, fleecevest en dergelijke, een wind- en waterdichte jas en muts), en bij voorkeur trekking- of wandelschoenen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Deze reis is volgeboekt. Indien gewenst kunnen wij op de wachtlijst plaatsen.

Verkenning van het rijk van wolven, bruine beren en wilde katten.

Deze natuurreis brengt ons naar het noordwesten van Spanje, waar het Cantabrische gebergte gelegen is. Dit is zo’n 300 kilometer lang en strekt zich uit van het oosten van Galicië tot aan de Pyreneeën in het westen. In het noorden vinden we, dicht bij zee, zeer steile hellingen, en in het zuiden en langgerekte hellingen die reiken tot aan de hoogvlakte van Castilla-La-Mancha.
In de afgelegen heuvels en bergketens met zijn oeroude eiken- en beukenbossen, heidevelden en hoge graslanden komen talloze wilde dieren voor. Zo leven er in het gebied meer dan zeventig wolven in verschillende roedels, dankzij jarenlange inspanningen op het gebied van natuurbehoud en natuurgericht toerisme. Naast de Iberische wolf vormt dit deel van Spanje het leefgebied van de Cantabrische bruine beer en de steeds zeldzamer wordende wilde kat. We leren hun sporen te duiden. De bronst van de herten, die van halverwege september tot begin oktober in volle gang is, is een van de hoogtepunten van de observaties. Onder de vogels die zich in deze bosomgeving thuis voelen, zijn de middelste bonte specht, de zwarte specht en de boomkruiper. We worden begeleid door lokale natuurbeschermers en geleid naar plekken waar we de meeste kans hebben om de dieren te zien.

NB De exacte volgorde van de bezoeken wordt ter plekke bepaald. De reden hiervoor is dat wij steeds de beste condities nastreven voor een programmaonderdeel, bijvoorbeeld het spotten van een beer of een wolf. Wij passen ons daarbij aan het ritme van de natuur aan.

dag 1, ma 30-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bilbao en transfer naar het hotel in San Martín de Perapertú, op de grens tussen Cantabrië en Castilië en León.

dag 2 en 3, di 01-10 en wo 02-10

Deze twee dagen verkennen we de Montaña Palentina per terreinwagen en te voet. Dit voor velen onbekende natuurpark herbergt misschien wel de grootste biodiversiteit in West-Europa. Met een beetje geluk vangen we al een eerste glimp op van de Iberische wolf, of wellicht van een Cantabrische bruine beer, wilde kat of verschillende bergvogels.

dag 4, do 03-10

Vandaag verkennen we Marismas de Santoña, het belangrijkste moerasgebied van Noord-Spanje. Het natuurpark, met meer dan 4.000 hectare van hoge ecologische waarde, wordt beschouwd als een van de biologisch meest diverse enclaves in Spanje. In totaal zijn er 121 vogelsoorten geteld in dit gebied. Een groot aantal van hen komt uit Noord-Europa en overwintert hier. Andere stoppen hier tijdens de trekseizoenen in de lente en de herfst, vooral watervogels. Voor duizenden eenden, ganzen, steltlopers en meeuwen dient dit gebied als rustplaats. Wij zijn er dus op een ideaal moment!

dag 5, vr 04-10

Vanochtend vervolgen we onze zoektocht naar wolven. Daarna trekken we de hooggelegen valleien in en speuren we langs de bergflanken naar wilde katten en andere dieren. De populatie bergkatten in de Montaña Palentina is een van de grootste, zo niet de grootste van Europa door het goede behoud van de habitat. Dit maakt dit gebied tot de ideale plek om deze soort, die in het grootste deel van Europa aan het verdwijnen is, te bewonderen.

dag 6, za 05-10

We bezoeken het geologische reservaat Las Loras, een eigenaardig landschap waar kalkstenen kliffen, rotsachtige labyrinten en hooggelegen heidevelden worden afgewisseld met spectaculaire ravijnen, kristalheldere watervallen en vruchtbare valleien. Binnen deze grote geologische diversiteit kunnen we verschillende roofvogels en vale gieren zien die zich op rotsuitstulpingen nestelen. We bezoeken ook enkele Romaanse kerkjes te midden van deze ecologische weelde.

dag 7, zo 06-10

Voor de laatste keer gaan we op zoek naar wolven en ander groot wild, om deze reis in stijl af te sluiten.

dag 8, ma 07-10

Vroege transfer naar Bilbao en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bilbao en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
30-09-2024: Amsterdam - Bilbao, 14.25 - 16.30 uur
07-10-2024: Bilbao - Amsterdam, 12.00 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om via Parijs en Barcelona naar Bilbao te reizen. Afhankelijk van het treinschema in september dient u rekening te houden met een reistijd van circa 30 uur met minimaal 2 keer overstappen, en een extra overnachting. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Voor de luchthaventransfers zetten we een comfortabele microbus in. Voor het vervoer in het gebied maken we gebruik van fourwheeldrives. Dit geeft ons toegang tot de beperkt toegankelijke plekken in het natuurpark, waardoor we lange tochten te voet vermijden. Afhankelijk van het aantal deelnemers wisselt u de raamplaatsen af.

Hotel

We verblijven gedurende de hele reis in een comfortabel driesterrenhotel in San Martín de Perapertú, aan de rand van natuurreservaat Montaña Palentina en omgeven door bossen en bergen. Het berghotel, een voormalige smederij, hooizolder en bakkerij, is nu omgebouwd tot een gezellige accommodatie met rustieke kamers. Het hotel is exclusief voor onze groep gereserveerd.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Er wordt gedineerd in het hotel. Men serveert er gerechten uit de streek. Onderweg picknicken we in de natuur. We zoeken altijd een comfortabele plek waar houten banken of stenen als banken staan, met een tafel. Als het slecht weer is, zoeken we een overdekte picknickplaats.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De wandelingen zijn gemakkelijk en veelal over vlak terrein. Het vervoer per fourwheeldrive maakt dat er geen lange afstanden gelopen hoeven te worden. Bovendien zullen we enkele uren per dag (circa twee) stilzitten om zo dieren te bekijken. Aan te raden is om een (opblaasbaar) zitkussentje mee te nemen. Soms staan we vroeg op, vóór zonsopgang, om dieren te kunnen zien.
In alle kamers van het hotel bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Er is geen kofferservice beschikbaar en u moet zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen.
Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Het is aan te raden gebruik te maken van flesjes drinkwater, zeker voor deze natuurreis.

Reisperiode

Eind september, begin oktober is een zeer geschikte periode voor een natuurreis in Noord-Spanje. In deze periode is de kans groot om dieren (grote carnivoren) te zien, met name de Iberische wolf. De temperatuur is nog aangenaam, maar niet te warm. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl, er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden). Houd er rekening mee dat de temperatuur in de bergen een stuk lager kan liggen en dat het ’s nachts flink kan afkoelen. Neem daarom warme kleding mee. Laagjes zijn handig, evenals gedekte kleuren. Denkt u daarbij aan trekkingkleding (shirts, fleecevest en dergelijke, een wind- en waterdichte jas en muts), en bij voorkeur trekking- of wandelschoenen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Manuela Seifert. Gedurende de hele reis zijn er bovendien twee chauffeurs bij de groep, die ook als lokale gidsen fungeren.

dr. Manuela Seifert

dr. Manuela Seifert

Heeft in Zürich zoölogie en botanie gestudeerd. Gaf cursussen aan leraren en veldornithologen. Na haar studie was ze directeur van een bezoekers- en natuurstudiecentrum in de Extremadura. De liefde voor deze regio komt tot uitdrukking in haar publicaties en ook tijdens de door haar geleide reis.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
30 september t/m 7 oktober 2024
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

t/m 18 juni 2024: € 2995
vanaf 19 juni 2024: € 3145
toeslag eenpersoonskamer: € 225
NB De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, alle lunches, drankjes bij de maaltijden, reisleiding, lokale gidsen, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 8 / maximum: 10

Contact Labrys Reizen

Tes van der Zee MA

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.